Η ώρα της αλήθειας για την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία

18
991

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η λύση για την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία, καθώς μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται η απόφαση της διεθνούς διαιτησίας για τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο και τον ιδιοκτήτη των ΕΝΑΕ, Ισκαντάρ Σάφα. Βάσει της απόφασης αυτής θα καθορισθούν σε μεγάλο βαθμό και οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης, πρόθεση της οποίας είναι να τεθούν τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης και εν συνεχεία να αναζητηθεί από την αγορά νέος ιδιοκτήτης.

Μιλώντας σήμερα σε δημοσιογράφους, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στ. Πιτσιόρλας επεσήμανε ότι υπάρχει καταρχήν συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά το θέμα των Ναυπηγείων και ότι οι Βρυξέλλες υποστηρίζουν το σχέδιο περί καθεστώτος ειδικής διαχείρισης, καθώς και του διαχωρισμού της επιχείρησης σε «στρατιωτικό» και «εμπορικό» σκέλος:

  • Για το μεν «στρατιωτικό» ναυπηγείο, σκοπός της κυβέρνησης είναι να διεξαχθεί διεθνής διαγωνισμός για την πώλησή του, στον οποίο θα μπορούν να συμμετέχουν, αποκλειστικά, ευρωπαϊκοί ναυπηγικοί όμιλοι. Ο περιορισμός αυτός προφανώς σχετίζεται με θέματα ασφάλειας του ΝΑΤΟ, αφού στο ναυπηγείο επιδιώκεται η κατασκευή και επισκευή πολεμικών πλοίων δυτικών χωρών. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, υφίσταται ήδη τεράστιο ενδιαφέρον για επισκευές από τον 6ο Αμερικανικό Στόλο.
  • Για το δε «εμπορικό» κομμάτι, θα επιδιωχθεί να συνενωθεί με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Νεωρίου Σύρου, για τα οποία προκρίνεται η μεταβίβασή τους σε άλλους ιδιοκτήτες μέσω διαδικασίας εξυγίανσης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κινεζική Cosco έχει δείξει ζωηρό ενδιαφέρον και διεκδικεί τις ναυπηγικές εγκαταστάσεις, ωστόσο υπάρχουν και Έλληνες εφοπλιστές, οι οποίοι έχουν εκδηλώσει επενδυτικό ενδιαφέρον.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει στο σχέδιο αυτό με το οποίο θα αποφευχθεί και η καταβολή του προστίμου ύψους 566 εκατ. ευρώ που έχει επιδικασθεί στην Ελλάδα για τα χρήματα που θεωρήθηκαν κρατικές ενισχύσεις και δόθηκαν στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά την περίοδο 1997-2002. Για να προχωρήσουν τα σχέδια της κυβέρνησης ωστόσο, θα πρέπει να βρεθεί ο τρόπος αποχώρησης της Privinvest. Το ελληνικό Δημόσιο και την πλευρά της ιδιοκτησίας των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά χωρίζουν αυτή την περίοδο τρία διαφορετικά claim στη διεθνή διαιτησία, αξίας πολλών δισ. ευρώ, καθώς και μια σειρά από δικαστικές διαμάχες στο εσωτερικό της χώρας. Μεταξύ αυτών, τα ασφαλιστικά μέτρα και η ανακοπή που έχει καταθέσει η πλευρά της ιδιοκτησίας των ΕΝΑΕ κατά του ελληνικού Δημοσίου για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της πέμπτης δεξαμενής των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Πρόκειται για το μεγαλύτερο asset του Σκαραμαγκά και είναι το σημείο από όπου ξεκινά κάθε επενδυτικό ενδιαφέρον για τα μεγαλύτερα ναυπηγεία της Ανατολικής Μεσογείου.

Αναφερόμενος πάντως γενικώς στον ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα της Ελλάδας ο υφυπουργός υποστήριξε πως «αν αναπτυχθεί ορθά η ναυπηγική βιομηχανία μας, τότε θα μπορούσε να συνεισφέρει ακόμη και το 10% του ΑΕΠ της χώρας μας».