Ηνίοχος 2021: Φωτορεπορτάζ και παρατηρήσεις (ανανέωση)

0
17733

Η πολυεθνική άσκηση Ηνίοχος-2021 μπαίνει στη δεύτερη εβδομάδα της και αποδεικνύεται αντάξια των προσδοκιών, καθώς τα σχόλια των ξένων αποστολών είναι διθυραμβικά. Ευχαριστούμε τους καλούς φίλους που μας στέλνουν τις φωτογραφίες τους. Απολαύστε μια πρώτη δόση:

Rafale της Armée de l’air et de l’espace και της Marine Nationale

Ελληνικά και γαλλικά Mirage 2000

F-15I Ra’am της 69ης μοίρας της Ισραηλινής Αεροπορίας (Kheil HaAvir)

Πανδαισία F-16 από τέσσερις χώρες (Ελλάδα, ΗΠΑ, ΗΑΕ, Ισραήλ)

EF-18 A/B Hornet της Ala 12 της ισπανικής αεροπορίας (Ejército del Aire)

…και φυσικά ο οικοδεσπότης: το αειθαλές Phantom F-4PI2000 της Πολεμικής Αεροπορίας

Ενδιαφέρουσες συναντήσεις…

…ειδικές παρουσίες…

και το μεγαλειώδες Elephant Walk 33 αεροσκαφών:

Ως πρώτες παρατηρήσεις μπορούν να καταγραφούν:

(α) το πολύ υψηλό επίπεδο της άσκησης που αναγνωρίζεται από τους συμμετέχοντες, όπως π.χ. τους Γάλλους χειριστές που αξιολογούν την άσκηση ως επιπέδου “expertise”

(β) το γεγονός ότι ο φετινός αριθμός συμμετοχών έφερε την ΑΒ Ανδραβίδας στα όρια της χωρητικότητάς της, με αποτέλεσμα κάποια ελληνικά αεροσκάφη να μεταφερθούν και σε άλλες βάσεις, από τις οποίες επιχειρούσαν και άλλες ελληνικές μοίρες. Επομένως εάν υπάρχει (και ελπίζουμε ότι υπάρχει) η πρόθεση να διατηρήσει η άσκηση το υψηλό επίπεδο που έχει κατακτήσει διεθνώς, θα ήταν σκόπιμο να εξεταστεί μια συνολική αναβάθμιση των υποδομών της βάσης με γνώμονα τη φιλοξενία ασκήσεων τέτοιου μεγέθους.

(γ) Η ανάλυση των συμπερασμάτων της άσκησης θα απαιτήσει μήνες, λόγω του πλήθους των αντικειμένων, αλλά και της πολυπλοκότητας τους για την οποία υπεύθυνη είναι η ΠΑ. Η πολυπλοκότητα και η δυσκολία  της άσκησης είναι και οι βασικοί παράγοντες που προσελκύουν τις ξένες συμμετοχές.

(δ) Επιπλέον για τις χώρες της Μ. Ανατολής (Ισραήλ, ΗΑΕ) ένα σημαντικό δέλεαρ είναι το ανάγλυφο της Ελλάδας που δίνει εξαιρετικές δυνατότητες εκπαίδευσης, αλλά και σύσφιξη της μεταξύ τους συνεργασίας σε “ουδέτερο” έδαφος.

(ε) Ο ρυθμός της άσκησης είναι εξαιρετικά εντατικός, με σχηματισμούς να πετούν ταυτόχρονα σε όλη την ελληνική επικράτεια, ενώ ειδικά στην τερματική περιοχή των αεροδρομίων της Ανδραβίδας και του Αράξου η συνύπαρξη τόσων αεροσκαφών απαιτούσε πολύ ικανή διαχείριση από τα στελέχη της ΠΑ, που ανταποκρίνονται άψογα.