Γκάφα ολκής του RT αποδεικνύει χρήση βομβών διασποράς στη Συρία

15
1023
Τηλεοπτικά πλάνα από περιλήπτες βομβιδίων RBK-500 ZAB-2.5SM φορτωμένων σε ρωσικό αεροσκάφος Su-34 στην αεροπορική βάση Khmeimim της Συρίας στις 18 Ιουνίου 2016 (Russia Today/YouTube).

Στην επιβεβαίωση της χρήσης βομβών διασποράς από την Ρωσική Αεροπορία στις επιχειρήσεις στην Συρία προχώρησε εκ παραδρομής το ημικρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today (RT). Στην ανταπόκρισή του για την πρόσφατη συνάντηση του υπουργού Άμυνας της Ρωσίας Sergei Shoigu με τον πρόεδρο Bashar al-Assad στη Δαμασκό και την επίσκεψή του στην αεροπορική βάση Khmeimim, απ΄όπου επιχειρούν οι ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις, το RT συμπεριέλαβε πλάνα όπου διακρίνονται περιλήπτες βομβιδίων RBK-500 ZAB-2.5SM φορτωμένοι σε ρωσικό αεροσκάφος Su-34. Η αποκάλυψη έγινε αντιληπτή από την Conflict Intelligence Team που ειδικεύεται στη συλλογή πληροφοριών για τη ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα στην Ουκρανία και την Συρία από ανοιχτές πηγές. Aκολούθως το RT προχώρησε στην αφαίρεση του επίμαχου σημείου, επικαλούμενο την ανάγκη προστασίας των προσωπικών δεδομένων των Ρώσων χειριστών που διακρίνονται στο 4 δευτερολέπτων απόσπασμα.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Υποστράτηγος Igor Konashenkov, είχε απορρίψει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο χρήσης ή αποθήκευσης βομβών διασποράς στην αεροπορική βάση Khmeimim της Συρίας, κάνοντας λόγο για ανυπόστατους ισχυρισμούς. Η Ρωσία εμφανίζεται πολλαπλώς εκτεθειμένη καθώς κατηγορείται πλέον για παραβίαση της Σύμβασης Απαγόρευσης ή Περιορισμού Χρήσης Ορισμένων Συμβατικών Όπλων (CCW), που αποτελείται από πέντε πρωτόκολλα και απαγορεύει τη χρήση επιλεγμένων συμβατικών όπλων που μπορούν να θεωρηθούν ως εξαιρετικώς επιβλαβή ή ως προκαλούντα αδιακρίτως αποτελέσματα, την οποία η Σοβιετική Ένωση είχε επικυρώσει στις 10 Ιουνίου 1982, συνεπώς δεσμεύεται απ’ αυτήν ως διάδοχο κράτος της.