Ανασκόπηση εβδομάδας #183

0
29266

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Την Τρίτη 14 Ιουλίου 2020 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ, κατόπιν προσκλήσεως του ομολόγου του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων Αντιστράτηγου Αβίβ Κοχαβί (Aviv Kochavi). Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο Αρχηγοί συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος με έμφαση στη διαμόρφωση κοινής αντίληψης ως προς την προαγωγή της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, υπό το πρίσμα των πρόσφατων εξελίξεων. Επίσης, επιβεβαιώθηκαν και από τις δύο πλευρές τα οφέλη από τη συνεργασία τους σε στρατιωτικό επίπεδο, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιούνται κοινές δράσεις και ασκήσεις με τη συμμετοχή προσωπικού και μέσων και των τριών κλάδων των ΕΔ, και συζητήθηκε η περαιτέρω εμβάθυνση της.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ιστοτόπου onalert.gr, αναμένεται εντός των επόμενων ημερών η έγκριση από το ΚΥΣΕΑ των συμβάσεων τεχνικής υποστήριξης (Follow On Support) των 44 αεροσκαφών Mirage 2000 και 2000-5, καθώς και των 11 ελικοπτέρων S-70 B Aegean Hawk. Οι συμβάσεις  αφορούν την παροχή ανταλλακτικών και τεχνικής υποστήριξης για τα επόμενα τέσσερα χρόνια και το κόστος τους ανέρχεται σε 140 εκ. ευρώ για τα Mirage 2000 και σε 83 εκ. δολλάρια για τα S-70. Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, θα πρόκειται για ένα ουσιαστικότατο βήμα προς την αποκατάσταση της διαθεσιμότητας κρισιμότατων οπλικών συστημάτων, που σήμερα βρίσκεται σε απαράδεκτα χαμηλό επίπεδο.

Στρατός Ξηράς

Tο διήμερο 14 και 15 Ιουλίου 2020, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Περιοχή Ευθύνης της 79 Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής (79 ΑΔΤΕ «ΜΥΚΑΛΗ»), συνοδευόμενος από τον Διοικητή της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ «ΑΙΓΕΑΣ»), Αντιστράτηγο Πέτρο Δεμέστιχα. Κατά την διάρκεια της επίσκεψής του ο Αρχηγός επισκέφθηκε Μονάδες, Επιτηρητικά Φυλάκια (ΕΦ) και στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Περιοχή Ευθύνης του Σχηματισμού, παρακολούθησε επιχειρησιακές δραστηριότητες και έδωσε κατευθύνσεις στο προσωπικό, για την εκτέλεση της αποστολής του.

Την Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020, πραγματοποιήθηκε στην Σχολη Μονίμων Υπαξιωματικών στα Τρίκαλα, η τελετή αποφοίτησης και ορκωμοσίας των νέων Μονίμων Λοχιών Τάξης 2020 «Ανθυπασπιστή (ΠΖ) Ιωάννη Παλαιοκαστρίτη», παρουσία του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστρατήγου Χαράλαμπου Λαλούση, ο οποίος και απένειμε τα πτυχία στους ορκισθέντες. Στην τελετή παρέστησαν επίσης, ο Γενικός Επιθεωρητής Στρατού, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Κούτρας, ο Διοικητής της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU-OHQ, Αντιστράτηγος Βασίλειος Παπαδόπουλος, καθώς και εκπρόσωποι της Εκκλησίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Συνολικά ορκίστηκαν 150 Μόνιμοι Λοχίες, εκ των οποίων 131 από την Ελλάδα και 19 από την Κύπρο.

Πολεμικό Ναυτικό

Από την Τετάρτη 15 έως την Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020, διεξήχθη προγραμματισμένη εθνική τεχνική άσκηση μικρής κλίμακας στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Μυρτώου Πελάγους και των Κυθήρων, με συμμετοχή πλοίων των Διοικήσεων Φρεγατών, Ταχέων Σκαφών και Υποβρυχίων, ομάδων της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών, ελικοπτέρων της Διοίκησης Αεροπορίας Ναυτικού, αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και του νεοαποκτηθέντος Πλοίου Γενικής Υποστήριξης «ΗΡΑΚΛΗΣ». Στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης εκτελέστηκαν αντικείμενα μεταξύ των οποίων εξάσκηση μεικτών ομάδων πλοίων ΑΣ σε όλες τις μορφές ναυτικού πολέμου, πυρά κυρίου και δευτερεύοντος οπλισμού, καθώς και βολή τορπίλης γυμνασίων από Υποβρύχιο κατά στόχου επιφανείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στον αμυντικό τύπο, διάσταση έχει σημειωθεί μεταξύ της ελληνικής και της γαλλικής πλευράς σχετικά με το ζήτημα της προμήθειας δύο φρεγατών τύπου FDI (Belh@ra) για το Πολεμικό Ναυτικό. Ορισμένες πληροφορίες φέρουν την ελληνική κυβέρνηση να επικαλείται την οικονομική επιβάρυνση από την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας περί επιστροφής αναδρομικών σε συνταξιούχους (η οποία πάντως ήταν ανεπίσημα γνωστή από μήνες), ζητώντας τη μετάθεση της απόφασης προς το φθινόπωρο. Από πλευράς μας υπενθυμίζουμε κάτι που τονίσαμε εξ αρχής: οι εν λόγω φρεγάτες, ανεξαρτήτως της αναμενόμενης μαχητικής τους αξίας, παρουσιάζουν δύο βασικά προβλήματα, το κόστος που θα υπονομεύσει την ανανέωση του υπόλοιπου στόλου του ΠΝ, και το χρόνο παράδοσης που χάνεται σε βάθος πενταετίας, ενώ όλες οι ενδείξεις μαρτυρούν ότι η ελληνοτουρκική κρίση θα έρθει πολύ συντομότερα. Πάντως τονίζουμε ότι το ζήτημα δεν έχει κλείσει: ειδήσεις και “διαρροές” όπως αυτές της τελευταίας εβδομάδας δεν τερματίζουν τη διαπραγμάτευση – αντιθέτως είναι μέρος της διαπραγμάτευσης…

Πολεμική Αεροπορία

Την Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020, ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας (A/TA), Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς υποδέχθηκε τον Αρχηγό Στόλου, Αντιναύαρχο Παναγιώτη Λυμπέρη ΠΝ, στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ), στο πλαίσιο αλληλοενημέρωσης Μειζόνων Διοικήσεων. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ενημερώθηκε για την αποστολή και τους τομείς δραστηριοτήτων του Αρχηγείου και συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Στη συνέχεια, ο Α/ΤΑ συνόδευσε τον Αρχηγό Στόλου στο Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων και στο 1ο ΑΚΕ, όπου πραγματοποιήθηκαν ενημερώσεις των δραστηριοτήτων τους.

Σύμφωνα με απάντηση του ΥΕΘΑ στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, 3 ελικόπτερα AS332C1 Super Puma της 384 Μοίρας Έρευνας Διάσωσης που εισήλθαν στην ΕΑΒ την περίοδο Σεπτεμβρίου 2014 – Νοεμβρίου 2016 για την εκτέλεση προγραμματισμένης εργοστασιακής συντήρησης δεν έχουν αποδοθεί ακόμα στην ΠΑ. Η παράδοση του πρώτου αναμένεται, υπό προϋποθέσεις, το Νοέμβριο του 2011, ενώ για τα άλλα δύο “δεν δύναται να διατυπωθεί ασφαλής εκτίμηση”. Από την ίδια απάντηση προκύπτει ότι η ΠΑ έχει αναπτύξει δυνατότητα εκτέλεσης εργοστασιακής συντήρησης των ελικοπτέρων του τύπου στο Κρατικό Εργοστάσιο Αεροσκαφών, από το οποίο έχει αποδοθεί ήδη ένα Super Puma και εκκρεμεί άλλο ένα. Επίσης σύμφωνα με άλλη απάντηση του ΥΕΘΑ στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου, η ΕΑΒ έχει αποδώσει εντός του 2020 ένα από τα αεροσκάφη C-130 που είχαν εισαχθεί προς εργοστασιακή συντήρηση, ενώ αναμένεται η απόδοση ενός ακόμη ως το τέλος του έτους. Για την υποστήριξη και αύξηση της διαθεσιμότητας των αεροσκαφών, η Πολεμική Αεροπορία έχει προβεί σε υπογραφή διακρατικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ (FMS Case GR-D-GAR), για την παροχή τεχνικής υποστήριξης στους αεροκινητήρες των C-130, μέσω του προγράμματος International Engine Management Program (ΙΕΜΡ), τριετούς διάρκειας (2020-2023), καθώς και σε κατάρτιση υποπρογράμματος για την εν συνεχεία υποστήριξη των αεροσκαφών μέσω διακρατικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ (FMS Case).

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ιστοτόπου defencepoint.gr, έφτασε στην Ελλάδα η απάντηση των ΗΠΑ στο ερώτημα διαθεσιμότητας και τιμής (Letter of Request for Price and Availability) για το αεροσκάφος F-35, που είχε διατυπωθεί το 2017 επί υπουργίας Π. Καμμένου. Η “fly away” τιμή του μαχητικού φέρεται να διαμορφώνεται κοντά στα 85 εκ. δολάρια, ενώ το συνολικό κόστος της σύμβασης συμπεριλαμβανομένων υποδομών υποστήριξης, εκπαίδευσης κλπ, περί τα 3 δισ. δολάρια για 20 αεροσκάφη. Επειδή το ύψος του κονδυλίου ταυτίζεται περίπου με το αναφερόμενο κόστος της “αναβληθείσας” (;) σύμβασης των φρεγατών FDI και προσφέρεται για περίεργους συνειρμούς, θυμίζουμε ξανά το προαναφερθέν άρθρο μας, όπου είχαμε γράψει σχετικά: “Η αφιέρωση των λίγων διαθέσιμων κονδυλίων σε ελάχιστους πανάκριβους «λευκούς ελέφαντες» που θα παραδοθούν σε βάθος πενταετίας (είτε αυτοί είναι 2 φρεγάτες Belh@rra είτε π.χ. λίγα F-35) συνεπάγεται την απαξίωση όλου του υπόλοιπου αμυντικού μηχανισμού της χώρας και είναι η ασφαλέστερη οδός προς την ήττα”. Αυτό που χρειάζονται σήμερα οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι η μεθοδική και ουσιαστική αποκατάσταση της μαχητικής ικανότητας όλου του μηχανισμού τους.

Αριθμητική μείωση και ελαφρά ποιοτική αύξηση παρουσίασε η παραβατική αεροπορική δραστηριότητα της Τουρκίας από 13 έως 17 Ιουλίου, καθώς σημειώθηκαν 121 παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου (έναντι 169 την προηγούμενη εβδομάδα) και 2 εμπλοκές με ελληνικά αεροσκάφη (έναντι 5 την προηγούμενη εβδομάδα). Όπως και την προηγούμενη εβδομάδα, δεν σημειώθηκαν υπερπτήσεις ελληνικών εδαφών.

Κύπρος

Στις 17 Ιουλίου επικυρώθηκε από τη κυπριακή Βουλή η διακυβερνητική συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου East Med που υπεγράφη στην Αθήνα στις 2 Ιανουαρίου 2020 μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας, της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κράτους του Ισραήλ. Η Ελληνική Δημοκρατία έχει επικυρώσει τη συμφωνία, ενώ του Ισραήλ βρίσκεται στη διαδικασία επικύρωσής της.

Στις 17 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΦ, αντιστρατήγου Δημόκριτου Ζερβάκη, η τελετή βράβευσης των Φυλακίων που πρώτευσαν στον διαγωνισμό αξιολόγησης των Φυλακίων της ΕΦ για το έτος 2020. Στην τελετή, αποδόθηκε πλακέτα και τιμητικό δίπλωμα στους Διοικητές Λόχων των τεσσάρων Φυλακίων που συγκέντρωσαν την υψηλότερη βαθμολογία.

Κατά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ξεκίνησε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης δήλωσε ότι “ο κατευνασμός έναντι της Τουρκίας απέτυχε” και ότι οι δηλώσεις αλληλεγγύης πρέπει να μετουσιωθούν σε πράξεις”. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε εκτενώς για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας ότι οι εξελίξεις είναι ανησυχητικές και κατέγραψε την έκδοση νέας NAVTEX, με την οποία παρατείνονται οι παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Κατόπιν τούτων ζήτησε επέκταση των κυρώσεων της ΕΕ έναντι φυσικών και νομικών προσώπων που εμπλέκονται στο παράνομο γεωτρητικό πρόγραμμα της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην απόφαση που ήδη έχει ληφθεί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, για ετοιμασία δέσμης περαιτέρω μέτρων που θα επιβληθούν στην Τουρκία. Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συμφώνησαν για την πραγματοποίηση έκτακτης συνόδου με αντικείμενο την Τουρκία τον Σεπτέμβριο, μετά από πρόταση του Προέδρου Σ. Μισέλ.

Ανατολικός Παρατηρητής

221 στρατεύσιμοι οπλίτες του 58ου Συντάγματος Εκπαίδευσης Πεζικού της 3ης Ταξιαρχίας Εκπαίδευσης Πεζικού της Στρατιάς Αιγαίου στο Πολυδώριο (Burdur) τέθηκαν σε περιορισμό μετά την διάγνωση 33 θετικών κρούσματων κορωνοϊού.

Η Τουρκία αφαιρέθηκε από τον κατάλογο διεθνών εταίρων του προγράμματος F-35 όπως εμφανίζεται στην επίσημη ιστοσελίδα του.

Στις 16 Ιουλίου συνετρίβη στο όρος Artos της επαρχίας Van αεροσκάφος συλλογής πληροφοριών King Air 350i της Τουρκικής Αστυνομίας (s/n EM-809), με αποτέλεσμα τον θάνατο των 7 επιβαινόντων.

Στις 12 Ιουλίου 2020 γνωστοποιήθηκε από την SSB η ολοκλήρωση του προγράμματος εκσυγχρονισμού FIRAT για τα άρματα μάχης Μ60Τ του Τουρκικού Στρατού, στο πλαίσιο σύμβασης που υπεγράφη με την Aselsan στις 11 Μαΐου 2017. Το πρόγραμμα αποσκοπούσε στην ενσωμάτωση βελτιώσεων με βάση τα διδάγματα από την επιχείρηση ΑΣΠΙΔΑ ΤΟΥ ΕΥΦΡΑΤΗ. Από τα συνολικά διαθέσιμα 169 άρματα μάχης, εκτιμάται πως απομένουν σήμερα σε υπηρεσία περί τα 164 Μ60ΤΜ με την πλειοψηφία στην ΖΕ της 2ης Στρατιάς, εκ των οποίων: 40 απέκτησαν Σύστημα Ενεργού Άμυνας (APS) PULAT, 73 απέκτησαν σύστημα τηλεσκοπικού βραχίονα EO αισθητήρων TEPES, 90 απέκτησαν αυτόματο εκτοξευτή βομβίδων 40mm στον τηλεχειριζόμενο σταθμό οπλισμού (RWS) SARP ενώ τα υπόλοιπα πυροβόλο 12,7mm.

Η ενίσχυση των δυνάμεων του GNA στη Λιβύη από την Τουρκία συνεχίζεται, καθώς από φωτογραφικό υλικό προκύπτει η χρήση τουρκικών εκτοξευτών ρουκετών Τ-122 και πυροβόλων Μ-101 των 105 χιλ. Παράλληλα ξεκίνησε η χρήση της αεροπορικής βάσης Al Watiya, καθώς στις 16 Ιουλίου σημειώθηκε η πρώτη προσγείωση τουρκικού μεταγωγικού αεροσκάφους C-130. Τουρκικές πηγές αναφέρουν ότι διεξάγονται προετοιμασίες για την κατάληψη της Σύρτης και της Jufra, αν δεν αποσυρθούν από αυτές οι δυνάμεις του  στρατάρχη Haftar. Από την άλλη πλευρά, η Βουλή της Λιβύης έδωσε στην Αίγυπτο την έγκρισή της για στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη “για να προστατέψει την εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου και της Λιβύης”.