Ανασκόπηση εβδομάδας #95 (ανανέωση)

0
2281

Σήμερα 9 Σεπτεμβρίου 2018 παρατηρήθηκε έντονη κινητικότητα στην περιοχή του Έβρου με την ενεργοποίηση Τμημάτων Χρονικής Ετοιμότητας, κατόπιν μεθοριακού επεισοδίου στο οποίο συνελήφθησαν δύο Τούρκοι στρατιωτικοί, που ακολούθως επεστράφησαν στην Τουρκία. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού:

“Την Κυριακή 09 Σεπτεμβρίου 2018 και περί ώρα 11:00,  στην Περιοχή Ευθύνης της 12 Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού (ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ), πλησίον του χωρίου Φέρες, 150 μέτρα περίπου από την οριογραμμή, εντός του ελληνικού εδάφους, εντοπίστηκε από ελληνική περίπολο, Τούρκος έφεδρος υπαξιωματικός, φέροντας τον ατομικό οπλισμό του άνευ πυρομαχικών. Περί τις 14:00, εντοπίστηκε στην ίδια περίπου περιοχή και δεύτερος Τούρκος στρατιωτικός (Δόκιμος Έφεδρος Αξιωματικός), ο οποίος δεν έφερε οπλισμό, ούτε  πυρομαχικά.

Σε έγγραφη κατάθεσή τους προς τις ελληνικές στρατιωτικές αρχές, ο μεν πρώτος, παραδέχθηκε ότι χάθηκε εντός του ελληνικού εδάφους ο δε δεύτερος, ότι βρισκόταν σε αναζήτηση του πρώτου, εντός του ελληνικού εδάφους. Στους 2 Τούρκους στρατιωτικούς, έγιναν ιατρικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί ότι είναι καλά στην υγεία τους. Διαπιστώθηκε η υψηλή ετοιμότητα, η άμεση αντίδραση των ελληνικών τμημάτων προκάλυψης, καθώς και η σωστή λειτουργία του Συστήματος Διοίκησης και Ελέγχου. Κατόπιν επαφής των Διοικητών Ταγμάτων Προκάλυψης, ολοκληρώθηκε η παράδοση των 2 στρατιωτικών στην Τουρκία στις 18:30.

Για το θέμα επικοινώνησαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Πάνος Καμμένος και της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ”.

ΓΕΕΘΑ

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) συνεδρίασε στις 4 Σεπτεμβρίου 2018, λαμβάνοντας απόφαση για την ανανέωση της θητείας του Ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη ως Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ).

Την Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, υποδέχθηκε σε επίσημη τελετή στο Στρατόπεδο “ΠΑΠΑΓΟΥ”, τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) των ΗΠΑ-Chairman of the Joint Chiefs of Staff, General Joseph F. Dunford, US Marine Corps, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης του τελευταίου στην Ελλάδα. Κατά τη συνάντηση μεταξύ των δύο Αρχηγών συζητήθηκε το διεθνές περιβάλλον ασφαλείας, με έμφαση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, Βόρειας Αφρικής και Μέσης Ανατολής, έγινε επισκόπηση της υφιστάμενης διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας, και εξετάσθηκαν οι δυνατότητες περαιτέρω διεύρυνσής της στους τομείς της επιχειρησιακής και ατομικής εκπαίδευσης των τριών Κλάδων των ΕΔ, των ειδικών δυνάμεων καθώς και της ανταλλαγής πληροφοριών. Ο General Joseph F. Dunford, US Marine Corps, κατά την παραμονή του στο ΓΕΕΘΑ, ενημερώθηκε για την εθνική αμυντική πολιτική της Ελλάδας, καθώς και για τα μείζονα θέματα και προτεραιότητες των Ελληνικών ΕΔ, ενώ επισκέφθηκε και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΘΚΕΠΙΧ) όπου ενημερώθηκε για την οργάνωση και λειτουργία του.

Στρατός Ξηράς

Την Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018, πραγματοποιήθηκε θαλάσσιο άλμα Στατικού Ιμάντα, από ελικόπτερο CH-47D (CHINOOK) και ύψος 1200 ποδών (400 μέτρα περίπου). Στη δραστηριότητα συμμετείχαν 19 στελέχη του Στρατού Ξηράς και 4 στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, στο πλαίσιο της Συντήρησης Ικανότητας Αλεξιπτωτιστή Β΄ εξαμήνου 2018 και του Σχολείου Αρχηγού Ρίψης Στατικού Ιμάντα.

Την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2018, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση του Στρατηγείου της Πολυεθνικής Ταξιαρχίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEEBRIG), πραγματοποίησε επίσκεψη στην έδρα του, στον Τύρναβο. Το Στρατηγείο στελεχώνεται από προσωπικό των κρατών Ελλάδα, Αλβανία, Βουλγαρία, ΠΓΔΜ, Ρουμανία και Τουρκία. Ο Αρχηγός κατά τη διάρκεια της επίσκεψής, συνομίλησε με τα στελέχη και συζήτησε με τον Διοικητή του Στρατηγείου για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Στη συνέχεια πραγματοποίησε ομιλία προς τα προσωπικό της Πολυεθνικής Ταξιαρχίας.

Πολεμικό Ναυτικό

Το Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας στην Πραγματευτή του Δήμου Νότιας Κυνουρίας, η επιμνημόσυνη δέηση και εναπόθεση των λειψάνων του ήρωα Πλωτάρχη (Ε) Νικολάου Πανάγου ΠΝ, ο οποίος έπεσε μαχόμενος στις 8 Αυγούστου 1964 σε ηλικία 28 ετών στον κόλπο του Ξηρού, στην Κύπρο, ως πλήρωμα του Παράκτιου Περιπολικού ΦΑΕΘΩΝ. Το Πολεμικό Ναυτικό συμμετείχε με ένοπλο άγημα απόδοσης τιμών, αντιπροσωπεία, καθώς και τμήμα της Μπάντας του.

Πολεμική Αεροπορία

Την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2018, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, επισκέφθηκε την 135 Σμηναρχία Μάχης (135ΣΜ), στη νήσο Σκύρο, όπου τον υποδέχθηκε ο Διοικητής της Μονάδας, Σμήναρχος (Ι) Ιωάννης Σακαράκας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του ενημερώθηκε για τα τρέχοντα θέματα των Μονάδων της Πολεμικής Αεροπορίας του νησιού από τους Διοικητές της 135ΣΜ, της 7ης Μοίρα Σταθμού Ελέγχου & Προειδοποίησης και τον Αρχιμηχανικό της 22ης Μοίρας Κατευθυνομένων Βλημάτων, ενώ συνομίλησε με το ιπτάμενο και τεχνικό προσωπικό των αεροσκαφών επιφυλακής.

Τις απογευματινές ώρες της Κυριακής 2 Σεπτεμβρίου 2018, ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), παρέλαβε 52χρονη ασθενή ορειβάτη ελληνικής καταγωγής από το καταφύγιο «Κάκαλος» στον Όλυμπο, κατόπιν αιτήματος της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Το ελικόπτερο μετέφερε την ασθενή στο Στρατόπεδο «Μπαλανίκα» στο Λιτόχωρο, από όπου την παρέλαβε ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ.

Κύπρος

Επίσημη επίσκεψη πραγματοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα στην Κύπρο ο πρόεδρος της Ινδίας Ραμ Ναθ Κοβίντ, που στις 3 Σεπτεμβρίου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη και υπέγραψε σειρά διμερών συμφωνιών. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο ο Ινδός πρόεδρος είχε επισκεφθεί και την Αθήνα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Yeni Şafak, η τουρκική διοίκηση ναυτικών δυνάμεων εισηγήθηκε προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τη δημιουργία ναυτικής βάσης στην κατεχόμενη Κύπρο. Ως κύριος λόγος για τη δημιουργία της βάσης αναφέρεται η μείωση του χρόνου αντίδρασης του τουρκικού ναυτικού στην περιοχή της Αν. Μεσογείου εν όψει της έντασης που έχει δημιουργηθεί σχετικά με την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της περιοχής. Αξίζει να διαβαστεί η αγγλική μετάφραση του άρθρου, η οποία αποτυπώνει την τουρκική αντίληψη για τη στρατηγική αξία της Κύπρου.

Στις 28 Αυγούστου 2018 συνελήφθη στην κατεχόμενη Αμμόχωστο ο 70χρονος Τουρκοκύπριος Mehmet Besimoğlu για κατασκοπεία υπέρ της Κύπρου. Στην κατοχή του φέρεται να βρέθηκε ψηφιακή φωτογραφική μηχανή με 201 φωτογραφίες προσωπικού και στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε διάστημα 16 ημερών.

Ανατολικός Παρατηρητής

Στις 4 Σεπτεμβρίου η Τουρκία ανέπτυξε μικρής κλίμακας τεθωρακισμένες δυνάμεις στα σύνορά της με τη Συρία στην περιοχή του Kilis, εν αναμονή τυχόν εξελίξεων από την αναμενόμενη επίθεση ρωσικών και συριακών  κυβερνητικών δυνάμεων στο θύλακα του Idlib. Ο θύλακας, που ελέγχεται από τους ισλαμιστές της οργάνωσης Hayat Tahrir al-Sham (HTS), υφίσταται το τελευταίο διάστημα έντονους βομβαρδισμούς από τη ρωσική αεροπορία, οι οποίοι θεωρούνται ως προοίμιο χερσαίας επίθεσης. Παρ’ ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ D. Trump και άλλοι διεθνείς παράγοντες έχουν εκφραστεί κατά μιας ρωσοσυριακής επίθεσης, αυτή φαίνεται αναπόφευκτη. Η Τουρκία επιδιώκει να μεσολαβήσει για την ειρηνική αποχώρηση των ισλαμιστών από το Idlib, καθώς ανησυχεί ότι τυχόν αιματοχυσία θα στείλει νέο κύμα προσφύγων προς τα δικά της εδάφη. Στις 7 Σεπτεμβρίου συναντήθηκαν στην Τεχεράνη ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρ.Τ. Ερντογάν με τον πρόεδρο της Ρωσίας Β. Πούτιν και τον πρόεδρο του Ιράν Χ. Ρουχανί, σε μια προσπάθεια επίλυσης της κρίσης που δεν φαίνεται να απέφερε αποτελέσματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν σε διεθνή ΜΜΕ, η Τουρκία έχει αρχίσει την κατασκευή βάσης για το υπό προμήθεια ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400, που αναμένεται να παραληφθεί το 2019 και να τεθεί σε επιχειρησιακή ετοιμότητα το 2020. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, υπάρχουν δορυφορικές φωτογραφίες στις οποίες απεικονίζεται υπό κατασκευή πλατφόρμα εκτόξευσης συνοδευόμενη από καταφύγια από οπλισμένο σκυρόδεμα. Οι πληροφορίες δείχνουν ότι η Τουρκία συνεχίζει κανονικά την εκτέλεση της σύμβασης προμήθειας των S-400 παρά τις αντιδράσεις των ΗΠΑ και τον κίνδυνο ακύρωσης της παραλαβής των αεροσκαφών F-35.

Από 3 έως 14 Σεπτεμβρίου 2018 διεξάγεται η διμερής αεροπορική άσκηση TURAZ Şahini-2018 μεταξύ Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν στην 3η Κύρια Αεροπορική Βάση στο Ικόνιο.

Στις 23 Ιουλίου 2018 πραγματοποιήθηκε δοκιμαστική πτήση του πρωτότυπου αεροσκάφους F-16C Block 30 της Τουρκικής Αεροπορίας, στο πλαίσιο του προγράμματος εκσυγχρονισμού ÖZGÜR για την εγκατάσταση νέων ηλεκτρονικών και εγχώριου συστήματος αποστολής στα 35 αεροσκάφη του τύπου.

Η γκρίνια της εβδομάδας

Συνυπογράφουμε την εύστοχη κριτική του δημοσιογράφου Σάββα Βλάσση για το “σόου” του Π. Καμμένου στην 83η ΔΕΘ, με το μεγάλο σε έκταση  περίπτερο των Ενόπλων Δυνάμεων και κυρίως με τον αθρόο “δανεισμό” υλικού και προσωπικού για την επίδειξη πάλαι ποτέ προϊόντων της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Ενδεικτικά, για να υπάρχει «περίπτερο» της ΕΛΒΟ, το Γενικό Επιτελείο Στρατού έλαβε εντολή να στήσει ως «εκθέματα» αριθμό οχημάτων (αρματοφορέας, οχήματα 4×4, Leopard 2 HEL) που είχαν παραχθεί όταν το εργοστάσιο είχε έργο. Όπως σωστά παρατηρεί ο έγκριτος δημοσιογράφος, “θα άξιζε να μάθουμε το συνολικό ύψος της δαπάνης με την οποία θα επιβαρυνθούν από όλη αυτή την κινητοποίηση οι λειτουργικοί προϋπολογισμοί των τριών Κλάδων, οι οποίοι επί των ημερών του Π. Καμμένου στο ΥΠΕΘΑ μειώνονται σταθερά κάθε έτος”.

Εμείς προσθέτουμε κάτι ακόμα για τη ΔΕΘ: η φωτογραφία Τσίπρα και Καμμένου πίσω από κλοιό ανδρών των Ειδικών Δυνάμεων, με τη μπάντα των ΕΔ να παίζει “We will rock you” ενόσω ο λαός της Θεσσαλονίκης εμποδιζόταν με πρωτοφανή μέσα αστυνόμευσης να εκφράσει τη διαμαρτυρία του για τη συμφωνία των Πρεσπών με την ΠΓΔΜ, ήταν μια πολύ άσχημη εικόνα, για την οποία η στρατιωτική ηγεσία δεν μπορεί να είναι περήφανη…