Ανασκόπηση εβδομάδας #84

0
1554

Σήμερα, 13 Μαϊου 2018, είναι η 74η ημέρα κράτησης στις τουρκικές φυλακές για τον Ανθυπολοχαγό Άγγελο Μητρετώδη και τον Λοχία Δημήτριο Κούκλατζη. Δεν τους ξεχνάμε.

ΓΕΕΘΑ

Στις 10 και 11 Μαΐου 2018, ο Διοικητής της Διακλαδικής Διοίκησης Συμμαχικών Δυνάμεων Νεαπόλεως και των Ναυτικών Δυνάμεων Ευρώπης και Αφρικής των ΗΠΑ (Commander Allied Joint Force Command Naples, US Naval Forces Europe-US Naval Forces Africa), Admiral James G. Foggo III USN, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, μετά από πρόσκληση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη ΠΝ. Την Πέμπτη 10 Μαΐου επισκέφθηκε το Αρχηγείο Στόλου (ΑΣ) στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας, όπου τον υποδέχθηκε ο Αρχηγός Στόλου, Αντιναύαρχος Ιωάννης Παυλόπουλος ΠΝ, και ακολούθησε ενημέρωσή του για τις επιχειρησιακές δραστηριότητες του ΑΣ. Επίσης, παρακολούθησε επίδειξη δυνατοτήτων προσομοιωτή επιθέσεων υποβρυχίων και επισκέφθηκε το υποβρύχιο ‘’ΜΑΤΡΟΖΟΣ’’ και την πυραυλάκατο ‘’ΡΙΤΣΟΣ’’.

Την Παρασκευή 11 Μαΐου 2018, πραγματοποιήθηκε στο Στρατόπεδο “ΠΑΠΑΓΟΥ” η επίσημη τελετή υποδοχής και ακολούθησαν διμερείς επαφές με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ, συζητήθηκε το διεθνές περιβάλλον ασφαλείας, με έμφαση στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου, Β. Αφρικής και Μέσης Ανατολής. Επίσης, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην ενίσχυση των δυνατοτήτων της νότιας πτέρυγας της συμμαχίας. Παράλληλα, έγινε επισκόπηση της υφιστάμενης διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ, υπό το πρίσμα της πρόσφατης συνάντησης στην Ουάσιγκτον, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ με τον ομόλογο του, General Joseph F. Dunford USMC, και εξετάσθηκαν οι δυνατότητες περαιτέρω διεύρυνσής της στους τομείς της επιχειρησιακής και ατομικής εκπαίδευσης και στους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), καθώς και στις ειδικές επιχειρήσεις. Κατά την παραμονή του στο ΓΕΕΘΑ, ο Admiral James G. Foggo III USN ενημερώθηκε για τα σοβαρά θέματα και τις προτεραιότητες των Ελληνικών ΕΔ, ενώ επισκέφθηκε το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων όπου και ενημερώθηκε για την οργάνωση, λειτουργία και τις επιχειρησιακές δυνατότητες του. Επιπρόσθετα, ο Admiral James G. Foggo III USN συναντήθηκε με τον Αρχηγό ΓΕΝ, Αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη ΠΝ, με τον οποίο συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως ο ρόλος του ΠΝ ως παράγοντα ασφαλείας και σταθερότητας στην περιοχή της Αν. Μεσογείου, και η περαιτέρω αναβάθμιση της πολύ καλής διμερούς συνεργασίας με έμφαση στον τομέα της επιχειρησιακής εκπαίδευσης.

Στρατός Ξηράς

Η ΓΔΑΕΕ αναμένεται να προκηρύξει διαγωνισμό για το υποπρόγραμμα «Προμήθεια και εν Συνεχεία Υποστήριξη Ταχυπλόων Σκαφών Μεταφοράς Προσωπικού» για τις Ειδικές Δυνάμεις του ΕΣ, εκτιμώμενου προϋπολογισμού €16 εκατ., με στόχο την αντικατάσταση των καταπονημένων Magna 960.

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Ισραήλ, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, από την Τρίτη 08 μέχρι και την Πέμπτη 10 Μαΐου 2018. Ο Αρχηγός ΓΕΣ, ως επίσημος προσκεκλημένος του Αρχηγού των Χερσαίων Δυνάμεων του Ισραήλ, Υποστράτηγου Yaacov Barak, συζήτησε μαζί του θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ. Επιβεβαιώθηκε για μία ακόμη φορά το εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας, αλληλοεκτίμησης και αμοιβαίας εμπιστοσύνης, μεταξύ των Αρχηγών του Στρατού Ξηράς της Ελλάδας και του Ισραήλ.

Από Δευτέρα 23 έως Παρασκευή 27 Απριλίου 2018, διεξήχθησαν στο ΠΒΑΞ οι Βολές Αρμάτων του Τμήματος Βασικής Εκπαίδευσης Ανθυπιλάρχων Τάξης 2017, οι οποίες αποτελούν και το επιστέγασμα της εκπαίδευσης των νεαρών Αξιωματικών. Πραγματοποιήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες βολές, από στατικό και κινούμενο άρμα, ημέρα και νύχτα. Τις βολές παρακολούθησε ο Διοικητής της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU-OHQ «ΑΧΙΛΛΕΑΣ», Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης. Διαπιστώθηκε η υπεροχή των σύγχρονων αρμάτων του Στρατού Ξηράς, η αυτοπεποίθηση και το υψηλό ηθικό των πληρωμάτων που τα χειρίζονται.

Σύμφωνα με εταιρική ανακοίνωση της Intracom Defense Electronics, η εταιρεία παρέδωσε στον Ελληνικό Στρατό αυτοκινούμενα πυροβόλα M109 αναβαθμισμένα με το σύστημα GENAIRCON, το οποίο επέδειξε επιτυχή λειτουργία κατά την διάρκεια βολών που πραγματοποιήθηκαν. Το συγκεκριμένο σύστημα επιτρέπει τον παρατεταμένο έλεγχο του θερμικού και ηχητικού ίχνους του οχήματος, παρέχοντας εκτεταμένη δυνατότητα λειτουργίας “True Silent Watch” και αυξάνοντας έτσι την επιβιωσιμότητά του. Περιλαμβάνει Υβριδική Μονάδα Βοηθητικής Ισχύος (HAPU), προηγμένο Σύστημα Αποθήκευσης Ενέργειας (ESS) και Σύστημα Ελέγχου Κλιματισμού Οχήματος (VECS), που ελέγχονται από εξελιγμένο κεντρικό Σύστημα Διαχείρισης Ενέργειας. Η ενσωμάτωση του GENAIRCON έγινε κατ’ αρχήν σε μικρό αριθμό  αυτοκινούμενων πυροβόλων M109 του Ελληνικού Στρατού.

Πολεμικό Ναυτικό

Την Παρασκευή 11 Μαΐου 2018 πραγματοποιήθηκε η τελετή λήξης της ετήσιας πολυεθνικής άσκησης «PHOENIX EXPRESS 2018», στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ), στη Ναυτική Βάση της Σούδας, παρουσία του Υπαρχηγού Στόλου Υποναύαρχου Παναγιώτη Λυμπέρη ΠΝ και της Διοικητού του 6ου Στόλου Vice Admiral Lisa M. Franchetti USN. Η άσκηση διοργανώθηκε από το Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) και διεξήχθη από Κυριακή 29 Απριλίου έως Παρασκευή 11 Μαΐου 2018, στη θαλάσσια περιοχή του Κρητικού, Λιβυκού πελάγους και Κεντρικής Μεσογείου, καθώς και στις εγκαταστάσεις του ΚΕΝΑΠ. Σκοπός της άσκησης ήταν η προσέγγιση των χωρών της Βόρειας Αφρικής και η αναβάθμιση του επιπέδου συνεργασίας μεταξύ των Ναυτικών από τη Βόρεια Αφρική, τη Νότια Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Επιπλέον συνετέλεσε στην εξάσκηση και αξιολόγηση Πολυεθνικών Ναυτικών Δυνάμεων σε ένα ευρύ φάσμα Ναυτικών Επιχειρήσεων με σκοπό την επίτευξη διαλειτουργικότητας και την επαύξηση των δυνατοτήτων των συμμετεχόντων στην εκτέλεση Επιχειρήσεων Ναυτικής Ασφάλειας. Το Πολεμικό Ναυτικό συμμετείχε στην άσκηση με τη φρεγάτα ΨΑΡΑ μετά οργανικού ελικοπτέρου (τύπου S70B, Aegean Hawk), ομάδες της Διοίκησης Υποβρύχιων Καταστροφών (ΔΥΚ) και επιτελείς. Επίσης συμμετείχαν προσωπικό και μονάδες από Αλγερία, ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία, Καναδά, Λιβύη, Μάλτα, Μαρόκο, Μαυριτανία, Τουρκία και Τυνησία.

Από την Υδρογραφική Υπηρεσία (ΥΥ) του ΠΝ ανακοινώθηκε ότι επιβεβαιώθηκε με οπτικά μέσα η ακριβής θέση του ιστορικού ναυαγίου του Υ/Β ΚΑΤΣΩΝΗΣ σε απόσταση 6 ν.μ. βορειοδυτικά της ν.Σκιάθου και σε βάθος 253 μέτρα. Το ναυάγιο είχε εντοπισθεί από το υδρογραφικό-ωκεανογραφικό πλοίο ΝΑΥΤΙΛΟΣ της ΥΥ την 29η Ιανουαρίου 2018 με τη χρήση ηχοβολιστικών πολλαπλής δέσμης και πλευρικής σάρωσης (multibeam sonar, sidescan sonar). Η ταυτοποίηση του έγινε από το ίδιο πλοίο από 4 έως 6/5/2018 με χρήση υποβρύχιων ρομποτικών καμερών (ROVs) από το καταδυτικό συνεργείο του Κ. Θωκταρίδη. Υπενθυμίζεται ότι το Υ/Β Κατσώνης έδρασε κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και βυθίστηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 1943, όταν εντοπίστηκε από το γερμανικό ανθυποβρυχιακό UJ-2101, που με ρίψη βομβών βάθους το εξανάγκασε σε ανάδυση και, μετά από άνιση ναυμαχία, το εμβόλισε. Ηρωικό θάνατο βρήκαν 32 μέλη του πληρώματος του “Κατσώνη”, με πρώτο τον κυβερνήτη του, αντιπλοίαρχο Βασίλη Λάσκο, που έπεσε μαχόμενος στη γέφυρα του υποβρυχίου.

Πολεμική Αεροπορία

Την Παρασκευή 4 Μαΐου 2018, πραγματοποιήθηκε, παρουσία του Αρχηγού Τακτικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχου (Ι) Γεωργίου Μπλιούμη, η τελετή εορτασμού της επετείου συμπλήρωσης 70 χρόνων από την ίδρυση της 337 Μοίρας (337Μ), στην 110 Πτέρυγα Μάχης, στης Αεροπορική Βάση Λάρισας. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλάμβανε επιμνημόσυνη δέηση και προσκλητήριο Πεσόντων Αεροπόρων της 337Μ, ανάγνωση Ημερήσιας Διαταγής Μοίρας από τον Διοικητή της Μοίρας, Αντισμήναρχο (Ι) Ιωάννη Παπαχαράλαμπο, στατική έκθεση αεροσκαφών της Μοίρας, καθώς και έκθεση φωτογραφίας. Στην τελετή παραβρέθηκαν διατελέσαντες Διοικητές και Αρχιμηχανικοί της 337Μ, εν ενεργεία και εν αποστρατεία προσωπικό, το οποίο έχει υπηρετήσει στη Μοίρα, μέλη των οικογενειών των πεσόντων καθώς και προσκεκλημένοι. Δείτε την ιστορία της Μοίρας εδώ.

Από την 4.5.2018 ως και την 10.5.2018, η Πολεμική Αεροπορία διέθεσε αεροσκάφη C-130 και C-27 καθώς και ελικόπτερα Super Puma σε 10 αποστολές αεροδιακομιδής ασθενών από Ηράκλειο, Ικαρία, Κω, Μυτιλήνη, Πάρο, Ρόδο και Χίο, συμπληρώνοντας συνολικά 24,8 ώρες πτήσης. Επίσης διατέθηκαν ελικόπτερα Super Puma και ΑΒ-205 για 3 αποστολές έρευνας και διάσωσης σε Κρήτη, Λευκάδα και Λέσβο, συμπληρώνοντας συνολικά 4,9 ώρες πτήσης. Τέλος, την Πέμπτη 10 Μαΐου 2018, αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, παρέλαβε και μετέφερε, κατόπιν αιτήματος του ΕΚΑΒ, εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό και μόσχευμα από τον Κρατικό Αερολιμένα Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης» στην 113 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Μίκρας.

Κύπρος

H τέταρτη τριμερής συνάντηση κορυφής μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ έλαβε χώρα στη Λευκωσία στις 8 Μαϊου 2018, με σκοπό την περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας σε όλους τους τομείς ενδιαφέροντος. Το κεντρικό, αλλά όχι μοναδικό θέμα των συζητήσεων μεταξύ του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη και των πρωθυπουργών της Ελλάδας και του Ισραήλ, Α. Τσίπρα και Μ. Νετανιάχου, ήταν η κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου προς την Ιταλία. Ακολούθως, στις 9 Μαΐου 2018 διεξήχθησαν στο Ισραήλ επιτελικές συνομιλίες μεταξύ αντιπροσωπειών των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, κατά οποίες έγινε επισκόπηση της υφιστάμενης τριμερούς στρατιωτικής συνεργασίας καθώς και των δυνατοτήτων περαιτέρω διεύρυνσης αυτής.

Ανατολικός Παρατηρητής

Η Τουρκία θα αρχίσει με ίδιους πόρους και μέσα την πρώτη της γεώτρηση για κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο πριν το τέλος του καλοκαιριού, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Μπεράτ Αλμπαϊράκ που μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu. Οι δηλώσεις επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα περί επικείμενης καθόδου του πλωτού γεωτρύπανου DeepSea Metro 2 στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου για έρευνες. Ο Αλμπαϊράκ τόνισε ότι γίνονται μεγάλες προσπάθειες να εξασφαλιστεί ότι «δεν θα χαθεί το “momentum”» για τις συγκεκριμένες έρευνες, χωρίς να προσδιορίσει το ακριβές σημείο της Μεσογείου όπου θα λάβει χώρα η γεώτρηση.

Το πρώτο αεροσκάφος F-35A (18-0001, c/n AT-1) της Τουρκικής Αεροπορίας πραγματοποίησε την παρθενική του πτήση από την Αεροναυτική Βάση Fort Worth JRB στις 10 Μαΐου 2018. Η τελετή παράδοσής του θα πραγματοποιηθεί στις 21 Ιουνίου 2018 στις ΗΠΑ και η άφιξή του στην 7η Κύρια Αεροπορική Βάση στη Μελιτηνή (Malatya) αναμένεται από το Νοέμβριο του 2019.

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 11 Μαϊου 2018 η μεγάλη τουρκική διακλαδική άσκηση Efes 2018, ενώ από 13 ως 15 Μαϊου διεξάγεται η άσκηση έρευνας – διάσωσης “Θαλάσσιος Λέων” και από 14 ως 18 Μαϊου η άσκηση “Beyaz Firtina”. Για την άσκηση Efes 2018 θα ακολουθήσει αναλυτικό άρθρο.