Ανασκόπηση εβδομάδας #83

0
1595

Σήμερα, 6 Μαϊου 2018, είναι η 67η ημέρα κράτησης στις τουρκικές φυλακές για τον Ανθυπολοχαγό Άγγελο Μητρετώδη και τον Λοχία Δημήτριο Κούκλατζη. Δεν τους λησμονούμε.

ΓΕΕΘΑ

Από 1 έως 3 Μαΐου 2018 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ πραγματοποίησε επίσκεψη στις ΗΠΑ (Ουάσινγκτον), όπου την 1η Μαϊου συναντήθηκε με τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) των ΗΠΑ, Chairman of the Joint Chiefs of Staff, General Joseph F. Dunford US Marine Corps. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε το διεθνές περιβάλλον ασφαλείας, με έμφαση στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου, Β. Αφρικής και Μέσης Ανατολής. Επίσης, έγινε επισκόπηση της υφιστάμενης διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας, και εξετάσθηκαν οι δυνατότητες περαιτέρω διεύρυνσης της στους τομείς της επιχειρησιακής και ατομικής εκπαίδευσης και των τριών Κλάδων των ΕΔ, των ειδικών επιχειρήσεων καθώς και της ανταλλαγής πληροφοριών. Παράλληλα, συζητήθηκαν προγράμματα εκσυγχρονισμού μονάδων ΕΔ αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Κατά την παραμονή του στο Πεντάγωνο, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε επίσης με τον Mr. Gregory M. Kausner, Deputy Director of the Defense Security Cooperation Agency, με τον οποίο συζήτησε θέματα που αφορούν στην δυνατότητα περαιτέρω συνεργασίας στον εξοπλιστικό τομέα. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε επίσης με τον Deputy Assistant Secretary of Defence for Europe and NATO, Mr. Thomas W. Goffus, με τον οποίον συζήτησε τη συνολική αμυντική συνεργασία των δύο χωρών σε διμερές και συμμαχικό πλαίσιο, υπό το πρίσμα των διαβουλεύσεων της 18ης Συνάντησης της Συμβουλευτικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου Ελλάδας – ΗΠΑ, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 12 Απριλίου 2018, με εστίαση στην δυνατότητα περαιτέρω συνεργασίας στον αμυντικό τομέα.

Κατά την παραμονή του στην Ουάσιγκτον, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε με τον Πρέσβυ της Ελλάδας στις ΗΠΑ κ. Χάρη Λαλάκο, με το προσωπικό των Ελληνικών ΕΔ το οποίο υπηρετεί στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και με αντιπροσωπεία του Ελληνο – Αμερικανικού Ινστιτούτου (American Hellenic Institute-AHI) με επικεφαλής τον Πρόεδρό του κ. Nick Larigakis. Επίσης στις 3 Μαΐου 2018 ο Αρχηγός συμμετείχε σε συνάντηση που διοργάνωσε το Center for Strategic and International Studies με διάφορους συμμετέχοντες.

Στρατός Ξηράς

Κατά τη διάρκεια του μηνός Απριλίου 2018, ο Στρατός Ξηράς, στο πλαίσιο της κοινωνικής του προσφοράς, συνέδραμε σε επιχειρήσεις αεροδιακομιδών για την εκτέλεση, με ελικόπτερα της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞ ΑΣ), 23 αποστολών ημέρα και νύχτα, για την αεροδιακομιδή 28 ασθενών, από νησιά του κεντρικού και νοτιοανατολικού Αιγαίου, σε νοσοκομεία αστικών κέντρων.

Την Κυριακή 29 Απριλίου 2018, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, επισκέφθηκε την 8η Μ/Π ΤΑΞ (VIII MΠ «ΗΠΕΙΡΟΣ»), όπου παρακολούθησε εκπαίδευση των Εθνοφυλάκων του Τάγματος Εθνοφυλακής (ΤΕΘ) Καλπακίου.

Πολεμικό Ναυτικό

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής 04 Μαΐου 2018 το εμπορικό πλοίο ΚΑRΜΑΤΕ, σημαίας Τουρκίας, προσέγγισε και επακούμβησε με την κανονιοφόρο ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ, στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά ν. Λέσβου, Εντός Εθνικής Χωρικής Θάλασσας, παραβιάζοντας το Διεθνή Κανονισμό Αποφυγής Σύγκρουσης στη Θάλασσα (ΔΚΑΣ), καθώς το εμπορικό πλοίο ήταν καταφθάνον. Δεν υπήρξαν τραυματίες ή σοβαρές ζημιές. Δεν υπήρξε μόλυνση του περιβάλλοντος. Μετά το συμβάν το εμπορικό πλοίο αύξησε ταχύτητα και απομακρύνθηκε, κινούμενο προς τις πλησιέστερες ακτές της Τουρκίας, χωρίς να απαντήσει στις κλήσεις ασυρμάτου της κανονιοφόρου ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ. Το συμβάν έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης περιπολίας της κανονιοφόρου ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ στο πλαίσιο συμμετοχής στη Συμμαχική επιχείρηση “AEGEAN ACTIVITY”, για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο Πέλαγος. Έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες Νατοϊκές Αρχές και η κανονιοφόρος ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ συνεχίζει την αποστολή της.

Από Τετάρτη 02 έως Πέμπτη 03 Μαΐου 2018 ο Αρχηγός του Ναυτικού του Ισραήλ Vice Admiral Eli Sharvat πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, κατόπιν πρόσκλησης του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναύαρχου Νικόλαου Τσούνη ΠΝ. Την Πέμπτη 03 Μαΐου 2018, ο Αρχηγός του Ναυτικού του Ισραήλ επισκέφθηκε το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, όπου συναντήθηκε με τον Αρχηγό ΓΕΝ, συζήτησε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και διμερούς συνεργασίας και ενημερώθηκε επί των δραστηριοτήτων του Πολεμικού Ναυτικού. Στη συνέχεια, επισκέφθηκε τον Υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Φλώρο, ως εκπρόσωπο του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ναύαρχου Ευάγγελου Αποστολάκη ΠΝ. Ακολούθως επισκέφθηκε το Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά, όπου τον υποδέχθηκε ο Διοικητής Διοικήσεως Ναυτικής Εκπαίδευσης Υποναύαρχος Ευθύμιος Μικρός ΠΝ και ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις της Σχολής Ελέγχου Βλαβών του Κέντρου Εκπαίδευσης ΠΑΛΑΣΚΑΣ. Τέλος, μετέβη στο Αρχηγείο Στόλου στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας όπου συναντήθηκε με τον Αρχηγό Στόλου Αντιναύαρχο Ιωάννη Παυλόπουλο ΠΝ, ενημερώθηκε για τις δυνατότητες και τις δραστηριότητες του Αρχηγείου Στόλου, ξεναγήθηκε στον προσομοιωτή Υποβρυχίων και επισκέφθηκε Πολεμικά Πλοία.      Κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης στην Ελλάδα ο Vice Admiral Eli Sharvat είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί και να ξεναγηθεί στο Θ/Κ «Γ. ΑΒΕΡΩΦ» καθώς και στο Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος.

Τη Δευτέρα 30 Απριλίου 2018 διεξήχθη συνεκπαίδευση της φρεγάτας ΑΔΡΙΑΣ (F459), μετά του οργανικού της ελικοπτέρου (τύπου S70B, Aegean Hawk), της πυραυλακάτου ΜΥΚΟΝΙΟΣ (Ρ22) και της κανονιοφόρου ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ (Ρ18) καθώς και αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας, με μονάδες της Συμμαχικής Ναυτικής Δύναμης Standing NΑΤΟ Maritime Group 2 -SNMG2 (αντιτορπιλικό HMS DUNCAN D37, φρεγάτα ESPS VICTORIA F82, φρεγάτα FGS BAYERN F217, και φρεγάτα TCG GEMLIK F492) στη θαλάσσια περιοχή του κεντρικού Αιγαίου Πελάγους.

Πολεμική Αεροπορία

Την Τετάρτη 02 Μαΐου 2018, πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του νέου μνημείου προς τιμή των Πεσόντων Αεροπόρων Σμηναγού (Ι) Παντελή Παρασκευά και Υποσμηναγού (Ι) Στέφανου Σαρρή, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος στις 02 Μαΐου 1984 με αεροσκάφος F-4 της 110 Πτέρυγας Μάχης, παρουσία του Αρχηγού Τακτικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχου (Ι) Γεώργιου Μπλιούμη. Στην τελετή παραβρέθηκαν οι οικογένειες των πεσόντων, αντιπροσωπείες Αξιωματικών και Υπαξιωματικών των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, Απόστρατοι Αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και εκπρόσωποι των τοπικών πολιτειακών και θρησκευτικών Αρχών.

Από την 27.4.2018 ως και την 3.5.2018, η Πολεμική Αεροπορία διέθεσε αεροσκάφη C-130 και C-27 καθώς και ελικόπτερα Super Puma σε 14 αποστολές αεροδιακομιδής ασθενών από Κάρπαθο, Κέρκυρα, Κεφαλλονιά, Κω, Λειψούς, Λήμνο, Μύκονο, Μυτιλήνη, Σαντορίνη, Σκύρο, Ρόδο, Χίο και Ψαρά, συμπληρώνοντας συνολικά 35,8 ώρες πτήσης.

Κύπρος

Σύμφωνα με τον κυπριακό τύπο η Άγκυρα σχεδιάζει την κάθοδο του πλωτού γεωτρύπανου DeepSea Metro 2 στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου για έρευνες. Παρ’ ότι η επάνδρωση του πλοίου με εξειδικευμένο προσωπικό δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, διαφαίνεται πρόθεση της τουρκικής κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει σύντομα το γεωτρύπανο για να δηλώσει έμπρακτα τις παράνομες αξιώσεις της στην ΑΟΖ της Κύπρου. Εκτιμάται ότι υπάρχουν δύο πιθανά χρονικά σημεία, καθώς και δύο πιθανοί τόποι όπου μπορεί να συμβεί αυτό, και συγκεκριμένα:

Ένα πιθανό χρονικό σημείο είναι οι αρχές Ιουλίου, ως αντίδραση στην υπογραφή της συμφωνίας πώλησης κυπριακού αερίου στην Αίγυπτο που αναμένεται να υπογραφεί στο τέλος Ιουνίου και η Άγκυρα ετοιμάζει αντίδραση. Ένα δεύτερο σενάριο είναι η αποστολή του DeepSea Metro 2 το φθινόπωρο, ταυτόχρονα με την κάθοδο του γεωτρύπανου της αμερικανικής εταιρείας ExxonMobil για γεωτρήσεις στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Ως πιθανές περιοχές τουρκικών γεωτρήσεων αναφέρονται η περιοχή κοντά στον Απόστολο Ανδρέα (όπου βρίσκεται και το ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός από τις 9 Απριλίου και θα παραμείνει μέχρι τον Σεπτέμβριο), καθώς και η περιοχή του Ακάμα δυτικά της Κύπρου, για την οποία έχουν κατατεθεί και τουρκικά έγγραφα στον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ανατολικός Παρατηρητής

Η τουρκική διακλαδική άσκηση EFES-2018 μπαίνει από αύριο στην τελική της άσκηση, που θα διαρκέσει ως την Παρασκευή 11 Μαϊου. Την προηγούμενη εβδομάδα εκτελέστηκαν προασκήσεις, μεταξύ των οποίων και αεροκίνητη ενέργεια με τη συμμετοχή 19 ελικοπτέρων (Chinook, Cougar, Blackhawk, Huey) του Τουρκικού Στρατού για την μεταφορά συνολικά 318 στρατιωτών, από τα Βουρλά (Urla) σε Ζώνη Προσγείωσης στο Πεδίο Ασκήσεων Seferihisar. Στη συγκεκριμένη ενέργεια συμμετείχαν και στρατιώτες από την ΠΓΔΜ, η οποία συμμετέχει στην άσκηση, όπως και σειρά άλλων χωρών (Αζερμπαϊτζάν, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Γεωργία, ΗΠΑ, Ιταλία, Καζακστάν, Κατάρ, Κόσοβο, Μ. Βρετανία, Μπαγκλαντές, Μπαχρέιν, Μογγολία, Ουζμπεκιστάν, Πακιστάν, ΠΓΔΜ, Σαουδική Αραβία, Σλοβακία, Τατζικιστάν, Τσαντ).

 

Οι πλέον πρόσφατες εξελίξεις στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις δείχνουν ότι η ένταση παραμένει. Την Παρασκευή 5 Μαϊου δημοσιεύθηκαν λεπτομέρειες του ετήσιου νόμου εξουσιοδότησης για την εθνική άμυνα (National Defense Authorization Act – NDAA), βάσει του οποίου εγκρίνονται τα κονδύλια για τις ετήσιες αμυντικές δαπάνες και τίθενται όροι και περιορισμοί για τη χρήση τους. Στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων και αφορά συνολικές δαπάνες ύψους 717 δισεκατομμυρίων δολλαρίων, περιέχεται εντολή προς το Υπουργείο Άμυνας να υποβάλει έκθεση για τις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας, με πρόβλεψη αναστολής των πωλήσεων σημαντικού στρατιωτικού εξοπλισμού ως την ολοκλήρωση της έκθεσης. Εάν το νομοσχέδιο υπερψηφιστεί ως έχει, το πλήγμα για την Τουρκία θα είναι σοβαρό. Η πρώτη αντίδραση της Τουρκίας ήταν μια δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σήμερα στο CNN Turk, με την οποία χαρακτήρισε το προτεινόμενο μέτρο ως εσφαλμένο, παράλογο και ανάρμοστο μεταξύ συμμάχων στο ΝΑΤΟ, ενώ απείλησε και με αντίμετρα από πλευράς Τουρκίας. Η συνέχεια αναμένεται με ενδιαφέρον.