Ανασκόπηση εβδομάδας #80

0
2190

Δεν ξεχνούμε τον Ανθυπολοχαγό Άγγελο Μητρετώδη και τον Λοχία ΕΠΟΠ Δημήτριο Κούκλατζη που συμπληρώνουν τριανταδύο (32) ημέρες κράτησης στις τουρκικές φυλακές. Στηρίζουμε την πρωτοβουλία αποστολής ευχετήριων καρτών για το Πάσχα στη διεύθυνση:
A. MITRETODIS – D. KOUKLATZIS, 
Ily.lit-Avariz, 22130, Avariz koyu,
Edirne merkez, Edirne,
Turkey

ΓΕΕΘΑ

Από τις 26 έως και τις 30 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα, η συμμαχική άσκηση Ηλεκτρονικού Πολέμου «Ramstein Guard 02/2018». Στην άσκηση συμμετείχαν μονάδες και μέσα και των τριών Κλάδων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και μέσα της Συμμαχίας. Σκοπός της άσκησης, η οποία σχεδιάστηκε και διευθύνθηκε από το ΓΕΕΘΑ σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ, ήταν η διεξαγωγή σύνθετων διακλαδικών επιχειρήσεων σε έντονο περιβάλλον ηλεκτρονικού πολέμου, στο πλαίσιο προαγωγής της επιχειρησιακής εκπαίδευσης των συμμετεχόντων.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 28 Μαρτίου 2018, διετάχθη από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ κατόπιν εντολής του ΥΕΘΑ άσκηση ετοιμότητας «Πυρπολητής». Η άσκηση διεξήχθη στην περιοχή των Δωδεκανήσων με συμμετοχή μονάδων και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Είχε προηγηθεί ανάλογη κινητοποίηση τη νύχτα της 24ης προς 25η Μαρτίου, η οποία δεν δημοσιοποιήθηκε.

Στρατός Ξηράς

Την Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2018, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, επισκέφθηκε τη Σχολή Τεθωρακισμένων στον Αυλώνα Αττικής, όπου παρακολούθησε την εκπαιδευτική δράση «Σχης (ΤΘ) Ανδρέας Σίμος» των Ανθυπιλάρχων της Τάξης ΣΣΕ/2017. Σκοπός της εκπαιδευτικής δράσης είναι οι νέοι Ανθυπίλαρχοι μέσω μίας βιωματικής εμπειρίας, να αποτυπώσουν τις ορθές, αλλά κυρίως τις λανθασμένες ενέργειες-αποφάσεις που μπορεί να ληφθούν από Ηγήτορες ΤΘ. Φέρει το όνομα του εκλιπόντος διοικητή της Σχολής ΤΘ Σχη (ΤΘ) Ανδρέα Σίμου, ο οποίος έθεσε τις βάσεις για την πραγματοποίηση της δράσης, ως ένδειξη τιμής, θέλοντας να τονιστεί η πρωτοβουλία, η καινοτομία και το ανοικτό πνεύμα που τον χαρακτήριζαν. Η εκπαίδευση περιελάμβανε μεταξύ άλλων ROC drill (μέθοδος πρακτικής εξάσκησης), ένα εκπαιδευτικό εργαλείο που θεωρείται πολύτιμο και μία άριστη «προετοιμασία για την πραγματικότητα».

Με το πέρας της εκπαίδευσης, ο Αρχηγός, αφού συνεχάρη τη Σχολή για την άριστη οργάνωση της διεξαχθείσας εκπαίδευσης, επεσήμανε μεταξύ άλλων τα παρακάτω:

– Το σύνολο του προσωπικού θα πρέπει να εξασκείται στην αντιμετώπιση φαινομένων «τριβής» (friction), στο πεδίο της μάχης.
– Στη φάση της λήψης των αποφάσεων, το προσωπικό θα πρέπει να μάθει να διαχειρίζεται και να προτεραιοποιεί σωστά τις εισερχόμενες πληροφορίες.
– Τη σημασία της αυτοπεποίθησης, την οποία διαχώρισε από τον εγωισμό και την έλλειψη ομαδικότητας.
– Τον παράγοντα «τύχη», ο οποίος ακολουθεί όσους εργάζονται σκληρά.
– Τη σπουδαιότητα των συνεχών δοκιμών και της πρακτικής εξάσκησης, πριν την εφαρμογή οποιουδήποτε επιχειρησιακού σχεδίου.
– Την ανάγκη αφιέρωσης του απαραίτητου χρόνου και σκληρής προσπάθειας, με σκοπό τη βελτίωση σε όλα τα επίπεδα, καθώς οι νέοι αξιωματικοί, αποτελούν την ελπίδα για το μέλλον.

Την Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2018, στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης, πραγματοποιήθηκε ενεργοποίηση του Τμήματος Χρονικών Ετοιμοτήτων της 8ης ΕΑΝ, στην περιοχή ευθύνης της 8ης Μ/Π ΤΑΞ («ΗΠΕΙΡΟΣ»). Διαπιστώθηκε η υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα της Μονάδας, το εξαίρετο ηθικό και το επιθετικό πνεύμα του προσωπικού, καθώς και η υψηλή λειτουργικότητα των μέσων.

Πολεμικό Ναυτικό

Στο πλαίσιο των πολυμερών συνεργασιών με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και τις ΗΠΑ, με σκοπό την ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, το Πολεμικό Ναυτικό συμμετείχε, από 19 έως 29 Μαρτίου 2018, στην τριεθνή άσκηση με την επωνυμία “NOBLE DINA 2018”. Η άσκηση συνδιοργανώνεται ετησίως από το Πολεμικό Ναυτικό με το Ναυτικό των ΗΠΑ και το Ναυτικό του Ισραήλ, ενώ συμμετείχε και το Ναυτικό της Κύπρου. Η άσκηση διεξήχθη στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Κρητικού Πελάγους και της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ περιελάμβανε και εν όρμω δραστηριότητες στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής – ΚΕΝΑΠ (NATO Maritime Interdiction Operational Training Centre – NMIOTC) στην Κρήτη και στο Ναύσταθμο της Χάιφας. Στην άσκηση συμμετείχαν οι ακόλουθες δυνάμεις:

Ελλάδα: Μία φρεγάτα με το οργανικό της ελικόπτερο, μία πυραυλάκατος, δύο υποβρύχια καθώς και υποβρύχιοι καταστροφείς και σκάφη ανορθόδοξου πολέμου.
ΗΠΑ: Ένα αντιτορπιλικό και ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας (ΑΦΝΣ).
Ισραήλ: Μία κορβέτα με το οργανικό της ελικόπτερο, δύο πυραυλάκατοι, ένα υποβρύχιο και ένα ζεύγος μαχητικών αεροσκαφών.
Κύπρος: Το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας – Διάσωσης Λάρνακας και ένας Αξιωματικός ως παρατηρητής.

Στο πλαίσιο της άσκησης οι συμμετέχουσες ελληνικές μονάδες (η φρεγάτα ΨΑΡΑ, η πυραυλάκατος ΡΙΤΣΟΣ και το υποβρύχιο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ) κατέπλευσαν στο λιμένα Χάιφας Ισραήλ.

Την Κυριακή 25 Μαρτίου, εορτάσθηκε επί της φρεγάτας ΨΑΡΑ η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821. Ειδικότερα, παρατέθηκε δεξίωση επί του πλοίου υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Ισραήλ. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Α. Θ. Μ. ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων και πάσης Παλαιστίνης κ. κ. Θεόφιλος Γ΄, ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Ισραήλ κ. Κωνσταντίνος Μπίκας και ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Ιωάννης Παυλόπουλος ΠΝ. Επιπρόσθετα, στην ανωτέρω εκδήλωση παρέστησαν ο Υφυπουργός Προστασίας Περιβάλλοντος του Κράτους του Ισραήλ κ. Yaron Mazuz, ο Διευθυντής Ναυτικών Επιχειρήσεων του Ναυτικού του Ισραήλ Υποναύαρχος Ido Ben-Moshe, διαπιστευμένοι στο Ισραήλ Πρέσβεις και Ακόλουθοι Άμυνας, Αξιωματούχοι και Αξιωματικοί του Ισραήλ, οι Κυβερνήτες και αντιπροσωπείες των μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού που ελλιμενίζονταν στο λιμένα Χάιφας στο πλαίσιο της άσκησης, καθώς και μέλη της Ελληνικής Κοινότητας Ιερουσαλήμ και αριθμός Ελλήνων που κατοικούν στο Ισραήλ.

Επιβεβαιώθηκε από το ΓΕΝ η πληροφορία ότι το Υ/Β Παπανικολής (S-120) συμμετείχε στην ομάδα μάχης του USS IWO JIMA επί 12 ημέρες κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αν. Μεσόγειο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΝ, από Τετάρτη 07 έως Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018, πραγματοποιήθηκε συνεργασία μεταξύ του Πολεμικού Ναυτικού και του Ναυτικού των ΗΠΑ (Διοίκηση του 6ου Στόλου), στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Ειδικότερα, το υποβρύχιο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ συνεργάστηκε με το πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων USS IWO JIMA, του Ναυτικού των ΗΠΑ, στο πλαίσιο συνεισφοράς μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού, για εκτέλεση επιχειρησιακής συνοδείας Μονάδας Υψηλής Αξίας (High Value Unit – HVU), σε συνεργασία με έτερες μονάδες συνοδείας του Ναυτικού των ΗΠΑ. Αποτέλεσμα ήταν η αναβάθμιση του επιπέδου Ναυτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο Ναυτικών μέσω της παροχής επιχειρησιακής συνοδείας στην Ομάδα Ετοιμότητας πλοίων Αμφίβιων επιχειρήσεων των ΗΠΑ (Amphibious Readiness Group – ARG) IWO JIMA.

Σύμφωνα με απάντηση που δόθηκε από το ΥΠΕΘΑ στα πλαίσια κοινοβουλευτικού ελέγχου, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ελέγχου της κατάστασης των τεσσάρων σκαφών Mark V που παραχωρούνται στο ΠΝ βάσει επιστολής παραχώρησης του US Navy της 8/1/2018. Στη συνέχεια αναμένεται εκ μέρους του ΠΝ η έκδοση Απόφασης Ενεργοποίησης Υποπρογράμματος (ΑΕΥ), προκειμένου το ΥΠΕΘΑ, δια της ΓΔΑΕΕ, να προβεί σε περαιτέρω ενέργειες για την υπογραφή της σχετικής LOA. Το κόστος παραχώρησης των σκαφών είναι μηδενικό, αλλά κοστολογείται η προετοιμασία για τη μεταφορά τους (ύψους 765.085 $). Το κόστος μεταφοράς τους από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα επιβαρύνει την ελληνική πλευρά και ο καθορισμός του εκκρεμεί.

Πολεμική Αεροπορία

Σύμφωνα με τον ιστότοπο του περιοδικού Πτήση & Διάστημα, πιθανολογείται η παροχή έκτακτης χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ για την έναρξη του προγράμματος εκσυγχρονισμού των ελληνικών F-16. Συγκεκριμένα, από τα πρακτικά του Αμερικανικού Κογκρέσου προκύπτει εγγραφή πρόσθετου έκτακτου κονδυλίου ύψους 460 εκ. δολλαρίων, που συσχετίζεται με εντολή προς τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ να υποβάλουν εντός 30 ημερών λεπτομερείς προτάσεις για την αξιοποίηση των κονδυλίων αυτών στο ελληνικό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού F-16. Το εγκρινόμενο ποσό εκ πρώτης όψεως καλύπτει το χάσμα μεταξύ του κόστους του προγράμματος και των ελληνικών χρηματοδοτικών δυνατοτήτων, με στόχο την άμεση απεμπλοκή του προγράμματος εκσυγχρονισμού, τουλάχιστον για τα 84 F-16 Block 52+ και Block 52+ Adv. Για λόγους δεοντολογίας δεν μεταφέρουμε αναλυτικότερα στοιχεία, τα οποία θα βρείτε στα δύο σχετικά ηλεκτρονικά δημοσιεύματα του περιοδικού “Πτήση & Διάστημα” (1, 2). Αναμένονται οι εξελίξεις.

Από την Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018 ως και την Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018, η Πολεμική Αεροπορία διέθεσε αεροσκάφη C-130 (2 αποστολές), C-27J (8 αποστολές) και Super Puma (3 αποστολές) για αεροδιακομιδές ασθενών από Ηράκλειο, Ικαρία, Κέρκυρα, Κω, Λέσβο, Λήμνο, Πάρο, Ρόδο, Σαντορίνη, Σύμη και Χανιά. Επίσης διατέθηκε αεροσκάφος CL-415 για 3 αποστολές έρευνας – διάσωσης. Συμπληρώθηκαν συνολικά 42 ώρες πτήσης σε 16 αποστολές.

Ανατολικός Παρατηρητής

53 Τούρκοι στρατιωτικοί νεκροί και 229 τραυματίες είναι ο τελευταίος απολογισμός της Επιχείρησης ΚΛΑΔΟΣ ΕΛΑΙΑΣ, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την κατάληψη έκτασης περίπου 2.000 τ. χλμ. του Afrin στη ΒΔ Συρία. Σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό CNN Türk, ο προεδρικός σύμβουλος İlnur Çevik υποβάθμισε τον αριθμό των απωλειών, υποστήριζοντας πως η συνεχιζόμενη παρουσία του κουρδικού στοιχείου στην περιοχή θα μπορούσε να είχε κοστίσει 1.000 νεκρούς στο εσωτερικό της Τουρκίας στο εγγύς μέλλον και παραδέχθηκε ότι η συμβολή της Ρωσίας στην κατάληψη της Al-Bab και της πόλης του Afrin υπήρξε καθοριστική, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “αν η Ρωσία δεν άνοιγε τον εναέριο χώρο (για εμάς), δε θα μπορούσαμε ούτε drone να πετάξουμε στην περιοχή (της Συρίας)”. Αίσθηση πάντως προκάλεσε η δήλωσή του ότι η βούληση της Τουρκίας να εμπλακεί ενεργά στην περιοχή είναι θετική από επιχειρηματικής πλευράς καθώς μεγάλες τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες θα αναλάβουν εργολαβίες για την κατασκευή έργων υποδομών στο Ιράκ και την Συρία.

Σύμφωνα με τουρκικές διαδικτυακές πηγές, η Roketsan δοκίμασε επιτυχώς το ελαφρύ κατευθυνόμενο πυρομαχικό  ΜΑΜ-L με θερμοβαρική κεφαλή, που προορίζεται για χρήση από UCAVs και ελαφρά αεροσκάφη. Πρόκειται για παραλλαγή του ΜΑΜ-C με κεφαλή γενικής χρήσης, που προορίζεται για χρήση από τα τουρκικά UAV Bayraktar σε ρόλο UCAV. Τα εν λόγω πυρομαχικά, που είναι ελεύθερης πτώσης (χωρίς κινητήρα) και κατευθύνονται στο στόχο μέσω καθοδήγησης λέιζερ, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στην έκθεση IDEF 2017 και χαρακτηρίζονται από το σκεπτικό του μειωμένου βάρους ώστε να φέρονται από τα τουρκικά UAV Bayraktar TB2, TAI Anka και Vestel Karayel. Το MAM-C έχει βάρος 8,5 kg (βάρος εκρηκτικής κεφαλής 2,5 κιλά) με κορμό 70 mm βασισμένο στην κατευθυνόμενη ρουκέτα Cirit, ενώ το MAM-L βασίζεται στα συστήματα του Α/Τ βλήματος L-UMTAS.

Στις 29 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής Αμυντικής Βιομηχανίας (SSIK) της Τουρκίας υπό τον Recep Tayyip Erdogan, κατά την οποία αξιολογήθηκαν 29 εξοπλιστικά προγράμματα συνολικής αξίας 4,8 δισ. δολαρίων (19 δισ. ΤΛ), χωρίς ωστόσο να δοθούν περαιτέρω πληροφορίες στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Hurriyet, οι ΗΠΑ έθεσαν τελεσίγραφο προς την Τουρκία σε σχέση με την απόφασή της να προμηθευτεί το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400. Κατά το δημοσίευμα, εάν η Άγκυρα προχωρήσει στην αγορά (αξίας 2,5 δις δολλαρίων), δεν θα της επιτραπεί από τις ΗΠΑ η παραλαβή αεροσκαφών F-35. Το δημοσίευμα αναφέρεται σε πιθανότητα νέας συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ για την αγορά αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot, επικαλούμενο σχετικές δηλώσεις του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Hami Aksoy, προσθέτοντας ότι η Τουρκία εξετάζει και την πιθανότητα αγοράς αντιαεροπορικών συστημάτων από την γαλλοϊταλική κοινοπραξία Eurosam. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών φέρεται να αναγνώρισε ότι το S-400 είναι ασύμβατο με τα NATOϊκά συστήματα, προσθέτοντας ότι στόχος της Τουρκίας είναι η ανάπτυξη ενός συστήματος συμβατού με το ΝΑΤO.

Σύμφωνα με δημοσίευματα του τουρκικού Τύπου, σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή υπογειοποιημένων εγκαταστάσεων σε άγνωστη τοποθεσία στην ευρύτερη περιοχή της Άγκυρας για την αποθήκευση δεδομένων και την εξασφάλιση επικοινωνιών μεταξύ ζωτικών κρατικών οργανισμών στο πλαίσιο του προγράμματος Εθνικού Κέντρου Δημοσίων Δεδομένων (Ulusal Kamu Entegre Veri Merkezi). Οι εγκαταστάσειςθα αποτελούνται από 4 διαφορετικές ζώνες, πλήρως προστατευμένες από πιθανό ηλεκτρομαγνητικό πλήγμα, κυβερνοεπιθέσεις και ΠΒΧ απειλές.

Στις 26 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτικό άλμα 100 αλεξιπτωτιστών της 1ης Ταξιαρχίας Καταδρομών του Τουρκικού Στρατού σε πεδίο ασκήσεων πλησίον του όρους Αργαίος (Erciyes) της Καππαδοκίας. Στο πλαίσιο της άσκησης εκτελέστηκαν ρίψη φορτίων και άλματα στατικού ιμάντα και ελευθέρας από ύψος 4.000, 5.000, 8.000 και 10.000 ποδών με αεροσκάφη C-130 και C-160 της Τουρκικής Αεροπορίας.

Μεταξύ 26-30 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η άσκηση POYRAZ-1/2018 του Τουρκικού Ναυτικού στο δυτικό Εύξεινο Πόντο με τη συμμετοχή 23 πλοίων και 4 ιπτάμενων μέσων. Επίσης, από τις 27 Μαρτίου έως τις 5 Απριλίου διεξάγεται η άσκηση DENİZ YILDIZI 2018 στον Εύξεινο Πόντο με την συμμετοχή 20 πολεμικών πλοίων και 14 ιπτάμενων μέσων, εκ των οποίων η Φ/Γ SALİHREİS (F246) και Κ/Β BÜYÜKADA (F512) κατέπλευσαν στο λιμένα Οδησσού Ουκρανίας, η Κ/Φ BARTIN (F504) και το ΤΠΚ KALKAN (P331) στην Κωνστάντζα Ρουμανίας, το Ρ/Κ DARICA (Α578), το ΠΠ TEKİRDAĞ (P1207) και το Υ/Β I.İNÖNÜ (S360) στη Βάρνα Βουλγαρίας, η Φ/Γ FATİH (F242) και το ΤΠΚ VOLKAN (P343) στο Μπατούμι Γεωργίας ενώ σε τουρκικούς λιμένες κατέπλευσαν τα Υ/Β YILDIRAY (S350) και BATIRAY (S349), οι Φ/Γ YAVUZ (F240), YILDIRIM (F243), ORUÇREİS (F245) και KEMALREİS (F247), η Κ/Β BOZCAADA (F500), τα ΤΠΚ MARTI (P341), İMBAT (P335) και ZIPKIN (P336), το ΠΓΥ AKAR (Α580) και το Π/Φ TULUNAY (A-572). Τέλος, η Φ/Γ GELİBOLU (F493) που έχει αναπτυχθεί στον Κόλπο του Άντεν κατέπλευσε στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας προκειμένου να συμμετάσχει στην πολυεθνική άσκηση Gulf Shield 1.

Κύπρος

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κύπριου Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη, η Κύπρος θα προσφέρει δωρεάν στρατιωτική βοήθεια ύψους € 15 εκατομμυρίων στο Λίβανο.

Από 26 έως 28 Μαρτίου 2018 διεξήχθη από τις ένοπλες δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ η άσκηση με την επωνυμία «ΟΝHΣIΛΟΣ – ΓΕΔΕΩΝ 1/2018» στο πλαίσιο υλοποίησης του ετήσιου προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας για κοινές ασκήσεις μεταξύ των δύο χωρών. Η άσκηση πραγματοποιήθηκε εντός της Περιοχής Ελέγχου Πτήσεων (FIR) Λευκωσίας και σε μεγάλο τμήμα του χερσαίου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη συμμετοχή προσωπικού και μέσων της Εθνικής Φρουράς, καθώς και αεροσκάφη διαφόρων τύπων της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας. Σκοπός της άσκησης ήταν η εξάσκηση του προσωπικού στις τακτικές και στις διαδικασίες ανάπτυξης αεροπορικών δυνάμεων, η αύξηση της μαχητικής ικανότητας των μονάδων αεράμυνας της Εθνικής Φρουράς και η βελτίωση της σχεδίασης και διεξαγωγής αεροπορικών επιχειρήσεων υπό ρεαλιστικές συνθήκες.

Από την Τετάρτη 28 Μαρτίου το ερευνητικό σκάφος Ocean Investigator βρίσκεται στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ για διεξαγωγή αρχαιολογικών ερευνών για λογαριασμό της Exxon Mobil, εν όψει των γεωτρήσεων που προγραμματίζει η αμερικανική εταιρία για το φθινόπωρο. Το δεύτερο ερευνητικό σκάφος Med Surveyor ολοκλήρωσε τις περιβαλλοντικές του έρευνες και αποχώρησε από την περιοχή.