Ανασκόπηση εβδομάδας #68

189
1665

Από 27 Νοεμβρίου έως 7 Δεκεμβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, η τελική φάση της τακτικής άσκησης άνευ στρατευμάτων GORDIAN KNOT 2017 του NATO Rapid Deployable Corps-GR (NRDC-GR). Σκοπός της άσκησης, στην οποία συμμετείχε και προσωπικό από στρατηγεία της δομής διοίκησης και δυνάμεων ΝΑΤΟ, ήταν η αξιολόγηση σε εθνικό επίπεδο του NRDC-GR ως διακλαδικού στρατηγείου (Joint HQ-JHQ), στο πλαίσιο της ετοιμότητας ανάληψης αποστολών σε συμμαχικό επίπεδο, από 1 Ιουλίου 2018 έως 30 Ιουνίου 2020. Μετά την εθνική αξιολόγηση του NRDC-GR θα ακολουθήσει η αντίστοιχη ΝΑΤΟική, στο πλαίσιο της άσκησης TRIDENT JAGUAR 2018 (TRJR18). Στην άσκηση συμμετείχαν περίπου 1.200 στελέχη από 16 συμμαχικά κράτη, εκ των οποίων οι 950 των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και προσωπικό της Ανωτάτης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου και το Σχολείο Επιτελών του Στρατού Ξηράς. Στο πλαίσιο της άσκησης αξιοποιήθηκε για πρώτη φορά το νεοσύστατο Κέντρου Συντονισμού Επικοινωνιακών Επιχειρήσεων που υφίσταται στο Στρατηγείο του Γ’ΣΣ/NRDC-GR, στο οποίο ενσωματώθηκε ομάδα φοιτητών Τμημάτων ΜΜΕ και Επικοινωνίας από ελληνικά πανεπιστήμια.

Στο πλαίσιο της Νέας Δομής Δυνάμεων προωθούνται μετασταθμεύσεις Μονάδων και Σχηματισμών, μεταξύ άλλων της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών από τη Νέα Ιωνία Βόλου στον Αυλώνα Αττικής, της 380 Μοίρας ΑΣΕΠΕ από την 112 στην 113 Πτέρυγας Μάχης και της 383 ΜΕΕΑ αντίστροφα.

Στις 8 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής, η οποία ανακάλεσε τη διακρατική συμφωνία πώλησης βλημάτων 105mm στην Σαουδική Αραβία, προκαλώντας τελεσίδικα ζημία 66 εκατ. ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο. Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά που η Επιτροπή Εξοπλισμών αναιρεί γνωμοδότησή της για πρόγραμμα της αρμοδιότητάς της. Κατά πληροφορίες στην ίδια συνεδρίαση εγκρίθηκε η προμήθεια των 70 ελικοπτέρων OH-58D Kiowa Warrior από τις ΗΠΑ έναντι 47 εκατ. δολαρίων.

Την 1 και 15 Δεκεμβρίου 2017, ολοκληρώθηκαν τα Σχολεία Διαφυγής Ιπταμένων (ΣΔΙ), τα οποία πραγματοποιήθηκαν στην 31η Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας Διάσωσης. Στο πρώτο σχολείο συμμετείχαν και Ιπτάμενοι από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ιορδανία. Το ΣΔΙ πραγματοποιείται στα πρότυπα του ΝΑΤΟ Survival, Evasion, Resistance and Extraction – Conduct After Capture (SERE-CAC), τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο.

Στις 12 Δεκεμβρίου 2017, ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας (ΤΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, πραγματοποίησε επίσκεψη στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση Τανάγρας, όπου τον υποδέχθηκε ο Διοικητής της Μονάδας. Κατά την διάρκεια της επίσκεψής του ενημερώθηκε για τα τρέχοντα θέματα της Μονάδας, μίλησε στα στελέχη και στο προσωπικό, ενώ συμμετείχε σε νυχτερινή πτήση με αεροσκάφος Μ2000-5.

Στις 15 Δεκεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Ενημέρωση Στελεχών της ΠΑ στην αίθουσα «Αντισμήναρχος (Ι) Μαρίνος Μητραλέξης» του ΓΕΑ, παρουσία του Αρχηγού ΓΕΑ Αντιπτέραρχου (Ι) Χρήστου Χριστοδούλου. Σκοπός της ενημέρωσης ήταν η παρουσίαση των μειζόνων θεμάτων της ΠΑ, ο απολογισμός έργου για το 2017 και ο καθορισμός στόχων για το 2018. Στην ομιλία του προς τα στελέχη, ο Αρχηγός, δίνοντας κατευθυντήριες οδηγίες, τόνισε, την αναγκαιότητα συνέχισης της αναδιοργάνωσης της ΠΑ με γνώμονα την αποτελεσματικότητα και με σκοπό την οικονομικότερη και αποδοτικότερη λειτουργία της λαμβάνοντας υπόψη την απειλή. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην αξιοποίηση, με προτεραιοποίηση, των διατιθέμενων πόρων (οικονομικοί πόροι, προσωπικό, μέσα) ώστε να μεγιστοποιηθεί το αποτέλεσμα και επισήμανε ότι η επένδυση και η χρήση νέων τεχνολογιών μας οδηγούν στο να έχουμε λιγότερες, καλύτερες και αποδοτικότερες υποδομές. Αναφερόμενος στα στελέχη, υποστήριξε την ανάγκη να στεκόμαστε δίπλα στο συνάδελφο και ότι η Ηγεσία στέκεται αρωγός στα προβλήματα του προσωπικού, καθόσον είναι όλοι απαραίτητοι στην εκπλήρωση της αποστολής. Το τρίπτυχο «επαγγελματίας, χαρακτήρας, ηγετική ικανότητα» αποτελεί τον άξονα, προκείμενου ο μηχανισμός της ΠΑ να λειτουργεί σωστά και αποτελεσματικά.

Στις 10 Δεκεμβρίου 2017, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, επισκέφθηκε την Περιοχή Ευθύνης της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας (8η Μ/Π ΤΑΞ «VIII MΠ – ΗΠΕΙΡΟΥ»), όπου παρακολούθησε άσκηση που εκτέλεσε το Τάγμα Εθνοφυλακής Καλπακίου. Προηγήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου η τελετή λήξης του «Έτους Εφέδρου και Εθνοφύλακα», σε ό,τι αφορά στους Εφέδρους, στην έδρα της Σχολής Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού (ΣΕΑΠ) στο Ηράκλειο Κρήτης.

Το διήμερο 14 και 15 Δεκεμβρίου 2017 διοργανώθηκε το «1ο Συνέδριο Χερσαίων Δυνάμεων» σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου. Σκοπός του Συνεδρίου ήταν η ανάδειξη του ρόλου της χερσαίας διάστασης των επιχειρήσεων στο πλαίσιο της διακλαδικής συνέργειας. Στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη ΛΑΕΔ συμμετείχαν ανώτατοι εν ενεργεία και εν αποστρατεία Αξιωματικοί, διπλωμάτες, διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί και εκπρόσωποι φορέων που ασχολούνται με τα θέματα άμυνας – ασφάλειας και της αμυντικής βιομηχανίας, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

Στις 14 Δεκεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε στο Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά, Άσκηση Μείζονος Ατυχήματος (ΑΜΑ) που προσομοίαζε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης. Η προσομοίωση εκτελέστηκε με έκδοση κατάλληλων επεισοδίων από το Διευθύνον Επιτελείο (ΔΙΕΥΘΕΠ) που βρισκόταν στο Κέντρο Ελέγχου Ασφαλείας Περιοχής (ΚΕΑΠ) της Ναυτικής Βάσης Κανελλόπουλος. Στην άσκηση συμμετείχαν ενεργά, προσωπικό και μέσα του Πολεμικού Ναυτικού από το Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά, το Ναύσταθμο Σαλαμίνα (ΝΣ) και τον Κεντρικό Σταθμό Αυτοκινήτων Ναυτικού (ΚΣΑΝ), ο Ειδικός Διακλαδικός Λόχος ΓΕΕΘΑ (ΕΔΛΟ/ΓΕΕΘΑ), καθώς και οι ακόλουθοι φορείς: Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, Περιφέρεια Δυτικής Αττικής, 4ος Πυροσβεστικός Σταθμός Πειραιά, Αστυνομικό Τμήμα Περάματος, Τροχαία Αιγάλεω, Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), Εθελοντική Ομάδα Διασωστών Κορυδαλλού (ΕΔΟΚ), Εθελοντική Ομάδα Πολιτών Περιστερίου (ΕΟΠΠ), Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), Ελληνικά Καύσιμα Ορυκτέλαια (ΕΚΟ) και Δήμος Περάματος. Κατά την άσκηση ελέγχθηκε η πληρότητα σχεδίασης αντιδράσεων, η ικανότητα διεύθυνσης και συντονισμού των εμπλεκομένων φορέων, ενώ από τη σχεδίαση έως και την αξιολόγηση αυτής ενισχύθηκε η ενεργός συμμετοχή σε σχέση με προηγούμενες ασκήσεις. Με την ολοκλήρωση της άσκησης, εκφράστηκε η ικανοποίηση όλων των συμμετεχόντων.

Από 27 Νοεμβρίου έως 10 Δεκεμβρίου 2017 το Πολεμικό Ναυτικό συμμετείχε στη Συμμαχική άσκηση “Multinational Exercise 17 – MNEX 2017”, η οποία σχεδιάσθηκε και διεξήχθη υπό το συντονισμό του Ναυτικού Στρατηγείου του ΝΑΤΟ (MARCOM), στο Northwood της Αγγλίας, και με τη συμμετοχή της Ελλάδας και κρατών μελών της Συμμαχίας. Η άσκηση ήταν τύπου Naval Cooperation and Guidance of Shipping (NCAGS), με σκοπό την υποστήριξη της επιχείρησης Sea Guardian του ΝΑΤΟ, επί θεμάτων συνεργασίας και καθοδήγησης εμπορικών πλοίων. Στο πλαίσιο της άσκησης, στελεχώθηκαν Πολυεθνικά Επιτελεία (Deployment NCAGS Element – DNE) σε πόλεις κρατών μελών της Συμμαχίας, μεταξύ των οποίων και στην Αθήνα. Η Ελλάδα συμμετείχε με ένα πολυεθνικό επιτελείο DNE, με έδρα το Πολυεθνικό Συντονιστικό Κέντρο Στρατηγικών Θαλασσίων Μεταφορών (ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ) στο Στρατόπεδο Παπάγου με Επιτελείς από το Πολεμικό Ναυτικό, το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, καθώς και από το Βέλγιο, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τη Νορβηγία, την Ολλανδία, και την Πολωνία. Επίσης, Αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού συμμετείχε στη συντονιστική ομάδα του MARCOM, στο Northwood.

Αμυντική βιομηχανία

Στις 7 και 8 Δεκεμβρίου 2017, πραγματοποίηθηκε στην Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, διημερίδα με θέμα “Υλοποίηση Στόχων και Δράσεων Εθνικής Αμυντικής και Βιομηχανικής Στρατηγικής”, από το ΓΕΕΘΑ σε συνεργασία με φορείς της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Η οργάνωση της διημερίδας ανατέθηκε στο ΓΕΝ σε συντονισμό με ΓΕΣ και ΓΕΑ. Σκοπός της διημερίδας είναι η ενίσχυση της συνεργασίας και η εμβάθυνση της αλληλεπίδρασης μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) με την εγχώρια αμυντική βιομηχανία.

Από 11 έως 13 Δεκεμβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε στο Ισραήλ, η 7η Σύσκεψη Ομάδας Εργασίας Αμυντικοτεχνικής Συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ μεταξύ ΓΔΑΕΕ και SIBAT. Η ελληνική αποστολή, με επικεφαλής τον Γενικό Διευθυντή ΓΔΑΕΕ συναντήθηκε με εκπροσώπους της ισραηλινής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών (SIBAT) επικεφαλής της οποίας ήταν ο Γενικός της Διευθυντής M. Baruch. Συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος στους τομείς των εξοπλισμών και της αμυντικής βιομηχανίας. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με εκπροσώπους των εταιρειών: IAI, Bet Shemesh Engines Ltd., Rafael, Elbit, Aeronautics και Astronautics. Πέραν των ανωτέρω, ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΑΕΕ, συναντήθηκε με τον Πρέσβυ της Ελλάδος στο Ισραήλ Κωνσταντίνο Μπίκα.

Στρατιωτική διπλωματία

Από 11 έως 14 Δεκεμβρίου 2017, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Πορτογαλία, κατόπιν επίσημης πρόσκλησης του ομολόγου του, Admiral Antonio Silva Ribeiro. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Αρχηγός ΓΕΝ συναντήθηκε με τον ομόλογό του, και συζήτησε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα, και εστιάστηκαν στη διερεύνηση νέων τομέων συνεργασίας των δύο Ναυτικών, με έμφαση στην επιχειρησιακή και ακαδημαϊκή εκπαίδευση. Στη συνέχεια επισκέφθηκε τη Ναυτική Βάση στη Λισαβόνα, το Αρχηγείο Στόλου, καθώς και μονάδες του Ναυτικού της Πορτογαλίας. Παράλληλα, ο Αρχηγός ΓΕΝ παρέστη στις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της συμπλήρωσης των 700 χρόνων του Ναυτικού της Πορτογαλίας, οι οποίες περιελάμβαναν την Επιθεώρηση του Στόλου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Πορτογαλίας, καθώς και τη διοργάνωση Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα «Η Θαλάσσια Στρατηγική του 21ου αιώνα – The Maritime Strategy for the 21st Century». Στο πλαίσιο του Συνεδρίου δόθηκε η ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων επί θεμάτων θαλάσσιας ασφάλειας, ενώ παράλληλα προβλήθηκε ο ρόλος του Πολεμικού Ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο και η προσφορά της Ελλάδας στην ασφάλεια των ευρωπαϊκών συνόρων, παρουσία Αρχηγών και Ανώτατων Αξιωματικών Ναυτικών ξένων κρατών, όπως Αγκόλα, Ανατολικό Τιμόρ, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, Γουινέα-Μπισσάου, ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία, Λιθουανία, Μαρόκο, Μαυριτανία, Νιγηρία, Ολλανδία, Πράσινο Ακρωτήριο, Σάο Τομέ & Πρίνσιπε, Τουρκία, Τυνησία και Φιλανδία καθώς και του Διοικητού της Συμμαχικής Ναυτικής Δύναμης Standing NΑΤΟ Maritime Group 2 (SNMG-2), του Υποδιοικητού της Επιχείρησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση της πειρατείας στο Κέρας της Αφρικής “EU ATALANTA”, του Διοικητού του STRIKFORNATO και του Διοικητού του Maritime Analysis and Operations Centre (MAOC). Επίσης, ο Αρχηγός ΓΕΝ επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του Αρχηγείου STRIKFORNATO στη Λισαβόνα, όπου συναντήθηκε με τον Deputy Commander Rear Admiral Guy A Robinson OBE Royal Navy. Τέλος, ο Αρχηγός ΓΕΝ συναντήθηκε με την Πρέσβη της Ελλάδας στην Πορτογαλία κα. Αικατερίνη Σιμοπούλου, καθώς και με τους Αξιωματικούς και Υπαξιωματικούς και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν στην περιοχή της Λισαβόνας.

Στις 14 Δεκεμβρίου 2017, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, στο πλαίσιο επίσκεψης που πραγματοποιεί στη Ρουμανία, και μετά από επίσημη τελετή υποδοχής του στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, συναντήθηκε με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Mihai-Viorel Fifor, καθώς και τον ομόλογό του, General Nicolae-Ionel Ciucă. Κατά τις επαφές με τον ομόλογο του, συζητήθηκε το περιβάλλον ασφαλείας, με έμφαση στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου. Συζητήθηκαν επίσης θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και οι προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, στους τομείς της επιχειρησιακής και ατομικής εκπαίδευσης καθώς και της ανταλλαγής πληροφοριών. Ακολούθως, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε με Ρουμάνους, αποφοίτους Ελληνικών Στρατιωτικών Σχολών και επισκέφθηκε την έδρα της Μονάδας Multinational Division South East (MND-SE HQ), όπου ενημερώθηκε για την αποστολή, οργάνωση και λειτουργία της. Κατά την παραμονή του στο Βουκουρέστι, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, συναντήθηκε με τον Έλληνα Πρέσβυ, κ. Βασίλειο Παπαδόπουλο καθώς και με Έλληνες Στρατιωτικούς, οι οποίοι υπηρετούν στη Ρουμανία.

Κύπρος

Από τις 3 μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου διεξήχθησαν οι κοινές ασκήσεις Εθνικής Φρουράς-Ισραηλινών Δυνάμεων «ΝΙΚΟΚΛΗΣ-ΔΑΥΙΔ», «ΙΑΣΩΝ – 2/2017» και «ΟΝΗΣΙΛΟΣ-ΓΕΔΕΩΝ 2/2017» εντός του FIR Λευκωσίας και σε μεγάλο τμήμα του χερσαίου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στις 14 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η 1η Τριμερής Συνάντηση Κύπρου, Ελλάδας και Αίγυπτου, που πραγματοποιήθηκε στο Συντονιστικό Κέντρο Ζήνων στη Λάρνακα. Προηγήθηκε κατ’ ιδίαν συνάντηση των τριών υπουργών, Χριστόφορου Φωκαΐδη, Πάνου Καμμένου και Sedki Sobhy και ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των τριών χωρών. Τα κύρια θέματα που απασχόλησαν τη σύνοδο ήταν η περιφερειακή συνεργασία σε θέματα που ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα θέματα θαλάσσιας και ενεργειακής ασφάλειας, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, της παράνομης μετανάστευσης και νέων ασύμμετρων απειλών. Λήφθηκαν επίσης απόφασεις για ένα κοινό πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας στο πλαίσιο ασκήσεων και κοινής εκπαίδευσης. Οι τρεις υπουργοί αποφάσισαν τη θεσμοθέτηση της Τριμερούς αυτής Συνάντησης, τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, ενώ για το συντονισμό υλοποίησης των αποφάσεων που λαμβάνονται αποφασίστηκε η καθιέρωση μιας Μόνιμης Συντονιστικής Επιτροπής. Κατά την παραμονή του στην Κύπρο, ο Υπουργός Άμυνας της Αιγύπτου Στρατηγός Sedky Sobhy επισκέφθηκε την έδρα της ΧΧ Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας συνοδευόμενος από τον Υπαρχηγό του ΓΕΕΦ, Αντιστράτηγο Ανδρέα Μαρκίδη, όπου ενημερώθηκε για την αποστολή και το έργο της Ταξιαρχίας, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του στρατοπέδου και παρακολούθησε στατική έκθεση οπλικών συστημάτων και δυναμική επίδειξη Αρμάτων και Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης στον στίβο μηχανοδήγησης της Ταξιαρχίας.

Στο πλαίσιο της συνεχούς επιμόρφωσης των αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς διεξήχθη, στις εγκαταστάσεις του Συντονιστικού Κέντρου «ΖΗΝΩΝ», εκπαίδευση στη νέα επιχειρησιακή σχεδίαση με εκπαιδευτές αξιωματικούς της Ανωτάτης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου της Ελλάδας (ΑΔΙΣΠΟ). Η εκπαίδευση περιελάμβανε 2 κύκλους εκπαιδεύσεως όπως παρακάτω:
• 1ος Κύκλος εκπαιδεύσεως (ασύγχρονη τηλεκπαίδευση) κατά τον οποίο οι εκπαιδευόμενοι αξιωματικοί με τη χρήση διαδικτύου μελέτησαν το εκπαιδευτικό υλικό μέσω της ιστοσελίδας της ΑΔΙΣΠΟ.
• 2ος Κύκλος εκπαιδεύσεως διάρκειας δύο εβδομάδων στην Κύπρο, από 27 Νοεμβρίου – 08 Δεκεμβρίου 2017, με τη φυσική παρουσία των εκπαιδευτών της ΑΔΙΣΠΟ.
Σκοπός της διεξαγωγής του σχολείου ήταν η κατανόηση και αφομοίωση της νέας μεθόδου επιχειρησιακής σχεδίασης, κοινής για όλη την Εθνική Φρουρά και τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, η οποία, σε συνδυασμό με τη γνώση, την πείρα και την ορθολογική κρίση, να υποβοηθήσει κάθε κλιμάκιο διοίκησης να αντιμετωπίσει και να επιλύσει κατά τον αποτελεσματικότερο τρόπο ένα επιχειρησιακό πρόβλημα.
Στην τελετή λήξης του σχολείου παρευρέθηκε ο Υπαρχηγός του ΓΕΕΦ, Αντιστράτηγος Ανδρέας Μαρκίδης, ο οποίος αρχικά ευχαρίστησε τόσο την ΑΔΙΣΠΟ για την συνδρομή της στην επιτυχή διεξαγωγή του, όσο και τους εκπαιδευτές αξιωματικούς. Συνεχίζοντας ο κ. Υπαρχηγός ενθάρρυνε τους συμμετέχοντες να αξιοποιήσουν την αποκτηθείσα γνώση και τόνισε ότι επιδίωξη του ΓΕΕΦ είναι να συνεχιστεί η συνεργασία με την ΑΔΙΣΠΟ με την διεξαγωγή και άλλων σχολείων στο εγγύς μέλλον.

Ανατολικός Παρατηρητής

Στις 29 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε διεξήχθη εθνική άσκηση κυβερνοάμυνας υπό τη Διοίκηση Κυβερνοάμυνας του τουρκικού Γενικού Επιτελείου με την συμμετοχή δημοσίων φορέων και οργανισμών και εταιρείες ασφαλείας.

To υπουργείο Εσωτερικών ανέθεσε σύμβαση στην TUSAŞ- AgustaWestland για την προμήθεια 27 επιθετικών ελικοπτέρων T-129, εκ των οποίων τα 18 προορίζονται για τη Χωροφυλακή και 9 για την Αστυνομία.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας, η έναρξη παραγωγής του άρματος μάχης Altay προγραμματίζεται για το πρώτο τρίμηνο του 2019.