Ανασκόπηση εβδομάδας #57

31
1443

Aπό 4 έως 7 Σεπτεμβρίου 2017 διεξήχθη στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή Κυκλάδων, Κεντρικού- Νότιου Αιγαίου και Θάλασσας Κυθήρων, συνεκπαίδευση μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού με μονάδες της Συμμαχικής Ναυτικής Δύναμης Standing NΑΤΟ Maritime Group 2 (SNMG2). Από πλευράς ΠΝ συμμετείχαν η φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ (F455) μετά του οργανικού της ελικοπτέρου τύπου S70B Aegean Hawk, η φρεγάτα ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ (F462), η φρεγάτα ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ (F465) καθώς και αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας. Από πλευράς της Συμμαχικής Δύναμης συμμετείχαν το αγγλικό αντιτορπιλικό HMS DUNCAN (D37), πλοίο έδρας του Διοικητού SNMG2, Commodore James Morley Royal Navy και η γερμανική φρεγάτα FGS LUBECK (F214) . Η εν λόγω συνεκπαίδευση εστιάστηκε σε διαδικασίες αντιμετώπισης απειλής επιφανείας και αέρος, ηλεκτρονικού πολέμου και σε τεχνικά/τακτικά αντικείμενα επικοινωνιών, διοικητικής μέριμνας και ναυτιλίας κατεύθυνσης. Συνέβαλε δε στην ενίσχυση της επιχειρησιακής και μαχητικής ικανότητας και ετοιμότητας των συμμετεχόντων και στην προαγωγή του επιπέδου της συνεργασίας και της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των συμμετεχόντων σε Συμμαχικό επίπεδο.

Στις 30 Αυγούστου 2017, στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης, πραγματοποιήθηκαν Βολές Ταχείας Αντίδρασης καθώς και άσκηση επιθετικής ενέργειας, από την 34 Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία. Τη δραστηριότητα παρακολούθησε ο Διοικητής του Γ΄ ΣΣ/ΝRDC-GR, Αντιστράτηγος Δημήτριος Μπίκος.

Στις 5 Σεπτεμβρίου 2017, ο Διοικητής της ΑΣΔΕΝ Αντιστράτηγος Νικόλαος Μανωλάκος, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Περιοχή Ευθύνης της 80 ΑΔΤΕ «ΚΩΣ». Συγκεκριμένα επισκέφθηκε τα ΕΦ Καλολίμνου, Φαρμακονησίου και Σκανδαρίου, όπου παρακαλούθησε εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Στις 31 Αυγούστου 2017, ο Διοικητής της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU-OHQ, πραγματοποίησε επίσκεψη  στο 308 Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσης (308 ΠΕΒ) και στο 315 Συνεργείο Περιοχής Τεχνικού (315 ΣΠΤΧ), όπου ενημερώθηκε για τις τρέχουσες δραστηριότητές τους. Διαπιστώθηκε το υψηλό επίπεδο τεχνικής κατάρτισης και εκπαίδευσης του προσωπικού των εργοστασίων, ο ζήλος και η αφοσίωσή του στο καθήκον, καθώς και η ομαλή ροή του ανακασκευαστικού έργου τους έργου.

Στις 8 Σεπτεμβρίου 2017, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, στο πλαίσιο του προγράμματος επισκέψεων σε Σχηματισμούς και Μονάδες του Στρατού Ξηράς, πραγματοποίησε επίσκεψη στο 306 Εργοστάσιο Βάσης Τηλεπικοινωνιών (306 ΕΒΤ), στην Αθήνα.  Διαπιστώθηκε το υψηλό επίπεδο τεχνικής κατάρτισης και εκπαίδευσης του στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού, καθώς και οι εξαιρετικές υπηρεσίες που παρέχονται στους τομείς της συντήρησης, επισκευής και εκσυγχρονισμού του τηλεπικοινωνιακού και ηλεκτρονικού υλικού. Ο Αρχηγός, συνεχάρη το προσωπικό του Εργοστασίου για το έργο που προσφέρει και την καταλυτική συνεισφορά του στο σύστημα Διοικητικής Μέριμνας του Στρατού Ξηράς.

Σύμφωνα με απάντηση του ΥΕΘΑ σε σχετική ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου, τον Οκτώβριο του 2011, στο πλαίσιο της βελτίωσης των στολών ασκήσεων, κατασκευάστηκαν από το 700 Στρατιωτικό Εργοστάσιο 15 στολές ασκήσεων παραλλαγής δάσους σε ψηφιακή μορφή. Στις 31 Οκτωβρίου του ιδίου έτους αποφασίστηκε οι στολές αυτές να αξιολογηθούν συνδυαστικά (ποιότητα υφάσματος, εργονομία, ψηφιακή μορφή διασπαστικού σχεδίου) στο πεδίο, από Μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων, σε σύγκριση με τις ήδη υπάρχουσες επί ένα δίμηνο σε εδάφη διαφόρων μορφολογιών, σε διάφορες ώρες και καιρικές συνθήκες και με κάθε πρόσφορο μέσο (κοινή φωτογραφική μηχανή, διόπτρες νυχτερινής παρατήρησης κ.λπ.). Τέλος του 2011, από την παραπάνω αξιολόγηση δεν προέκυψαν ιδιαίτερα πλεονεκτήματα για τις στολές με ψηφιακή παραλλαγή. Κατόπιν των παραπάνω, λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς εξελίξεις στον τομέα της παραλλαγής των στολών, με την καθιέρωση του τύπου ΜULΤΙCAM από συμμαχικούς στρατούς, η Ιεραρχία του ΓΕΣ αποφάσισε τη διατήρηση του υφιστάμενου διασπαστικού σχεδίου παραλλαγής.

Στις 6 Σεπτεμβρίου 2017, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου επισκέφθηκε τη Σχολή Ικάρων και τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΜΥΑ) στην Αεροπορική Βάση της Δεκέλειας, ενόψει των επικείμενων κατατάξεων των νέων Δοκίμων της 1ης Σειράς, μετά την ενοποίηση των Σχολών Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΤΥΑ), Υπαξιωματικών Διοικητικών (ΣΥΔ) και Ιπταμένων Ραδιοναυτίλων (ΣΙΡ).
Η Σχολή που θα λειτουργεί πλέον σε ενιαίο χώρο αντί σε δύο προηγούμενως (Δεκέλεια-Σέδες Θεσ/νικης) σε συνδυασμό με την εφαρμογή της 3ετούς διάρκειας φοίτηση θα αναβαθμίσει κατακόρυφα την παρεχόμενη ακαδημαϊκή και στρατιωτική εκπαίδευση και θα λειτουργήσει θετικά στην καλλιέργεια κοινής νοοτροπίας των Υπαξιωματικών της ΠΑ.

Στρατιωτική διπλωματία

Στις 29 Αυγούστου 2017 κατέπλευσε στο λιμένα Ρόδου το πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων USS CARTER HALL (LSD50) του Αμερικανικού Ναυτικού. Την 01 Σεπτεμβρίου, ο Κυβερνήτης της ΤΠΚ ΒΟΤΣΗΣ (P72), Πλωτάρχης Παναγιώτης Καρατζαφέρης Π.Ν., επισκέφθηκε τον Κυβερνήτη του αμερικανικού πλοίου, Αντιπλοίαρχο Timothy R. Carter ενώ πραγματοποιήθηκε ενημέρωση προσωπικού της 95 ΑΔΤΕ για το άρμα μάχης M1A1 Abrams του USMC.

Στις 5 Σεπτεμβρίου 2017, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, υποδέχθηκε στο Στρατόπεδο ΠΑΠΑΓΟΥ τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Νορβηγίας, Admiral Haakon Bruun-Hanssen, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα από 4 έως 6 Σεπτεμβρίου 2017. Κατά τις διμερείς επαφές συζητήθηκε το σύγχρονο περιβάλλον ασφαλείας, με έμφαση στην γεωπολιτική αστάθεια που παρατηρείται στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, καθώς και η ανάγκη επίτευξης ευρύτερων συνεργασιών σε διεθνές επίπεδο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των συναφών προβλημάτων που ανακύπτουν. Συζητήθηκε επίσης, η υφιστάμενη διμερής στρατιωτική συνεργασία καθώς και οι προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσής της στους τομείς της επιχειρησιακής εκπαίδευσης, ενώ ειδική μνεία έγινε στην δυνατότητα πραγματοποίησης συνεκπαιδεύσεων σε αντικείμενα ειδικών δυνάμεων και αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών. Ακολούθως, οι δύο Αρχηγοί επισκέφθηκαν τον Ναύσταθμο Κρήτης, την 115 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Σούδας και Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ).

Aπό 5 έως 8 Σεπτεμβρίου 2017 ο Αρχηγός του Ναυτικού της Βουλγαρίας Rear Admiral Mitko Petev πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, κατόπιν πρόσκλησης του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναύαρχου Νικόλαου Τσούνη ΠΝ. Ο Αρχηγός του Ναυτικού της Βουλγαρίας επισκέφθηκε το ΓΕΝ όπου συναντήθηκε με τον Αρχηγό ΓΕΝ, συζήτησε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και διμερούς συνεργασίας και ενημερώθηκε επί των δραστηριοτήτων του ΠΝ. Ακολούθως επισκέφθηκε τη Σχολή Ελέγχου Βλαβών του Κέντρου Εκπαίδευσης ΠΑΛΑΣΚΑΣ, όπου τον υποδέχθηκε ο Διοικητής Ναυτικής Εκπαίδευσης Υποναύαρχος Παναγιώτης Λυμπέρης ΠΝ και ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις τις Σχολής. Στη συνέχεια μετέβη στο Αρχηγείο Στόλου όπου συναντήθηκε με τον Αρχηγό Στόλου Αντιναύαρχο Ιωάννη Παυλόπουλο ΠΝ, ενημερώθηκε για τις δυνατότητες του προσομοιωτή Υποβρυχίων και επισκέφθηκε Πολεμικά Πλοία.

Από 6 έως 7 Σεπτεμβρίου 2017, πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, διμερείς συνομιλίες επί θεμάτων αμυντικής τυποποίησης, μεταξύ αντιπροσωπείας των Γερμανικών Στρατιωτικών Αρχών Τυποποίησης (Bundeswehr Office for Defence Standardization) και αρμοδίων επιτελών ΓΕΕΘΑ. Η ανωτέρω δραστηριότητα, η οποία αποτελεί Ελληνική πρωτοβουλία, εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού ΝΑΤΟ για την επαύξηση της διαλειτουργικότητας και τυποποίησης της συμμαχίας.

Κύπρος

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Άμυνας. πραγματοποίησε επίσκεψη στο Στρατηγείο του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) στις 4 Σεπτεμβρίου 2017. Κατά την παραμονή του στο ΓΕΕΦ, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς προέβηκε σε μια συνοπτική παρουσίαση επί της αποστολής, της προόδου της μετεξέλιξης, των προκλήσεων και επιδιώξεων καθώς και των προτεραιοτήτων της Εθνικής Φρουράς. Ως στόχοι της μετεξέλιξης της Εθνικής Φρουράς έχουν τεθεί η:

– Υλοποίηση της Αμυντικής Στρατηγικής της Κυπριακής Δημοκρατίας
– Δημιουργία ταχυκίνητης και ευέλικτης δύναμης προσαρμοσμένης στην απειλή και στις προκλήσεις
– Ενίσχυση της μαχητικής ικανότητας και γενικότερα των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Μονάδων της Εθνικής Φρουράς.
– Σταδιακή μετάλλαξη της Εθνικής Φρουράς σε μία ημί-επαγγελματική δύναμη
– Μείωση του λειτουργικού κόστους και η καλύτερη διαχείριση των διαθέσιμων πόρων
– Βελτίωση του επιπέδου επάνδρωσης των Μονάδων.

Όσον αφορά τις προτεραιότητες της Εθνικής Φρουράς ο Αρχηγός καθόρισε αυτές στα ακόλουθα:
– Επίτευξη μέγιστης επιχειρησιακής ετοιμότητας
– Αξιοποίηση του καθοριστικού ρόλου των Διοικητών όλων των επιπέδων
– Ενίσχυση των δεσμών αλληλεγγύης ως στρατιωτική οικογένεια
– Δημιουργία ασφαλών και σύγχρονων χώρων διαβίωσης
– Υλοποίηση των στόχων της αναδιοργάνωσης
– Εμπέδωση της αξιοκρατίας στο προσωπικό και της εμπιστοσύνης προς τη φυσική του ηγεσία.

Ανατολικός Παρατηρητής

Στις 6 Σεπτεμβρίου 2017, σύσσωμη η τουρκική στρατιωτική ηγεσία πραγματοποίησε επίσκεψη στην 1η Κύρια Αεροπορική Βάση στο Δορύλαιο (Eskişehir), όπου εδρεύει η Διοίκηση Τακτικής Αεροπορίας και Αεράμυνας, με αφορμή την έναρξη του νέου εκπαιδευτικού έτους. Ακολούθησε πτήση των T/ΓΕΕΘΑ και Τ/ΓΕΑ με αεροσκάφη F-16D Block30 της 113 Μοίρας (αμφότεροι ως back seater), συνοδευόμενων από αεροσκάφος F-4E/2020 της 111 Μοίρας. Σημειώνεται ότι η πτήση σημειώνεται μία εβδομάδα μετά την αντίστοιχη των Α/ΓΕΕΘΑ και Α/ΓΕΑ στο νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan ζήτησε από τις ΗΠΑ να αναθεωρήσουν την απόφαση για άσκηση δίωξης εναντίον του Τούρκου πρώην υπουργού Οικονομικών και νυν βουλευτή του ΑΚΡ, Zafer Çağlayan, χαρακτηρίζοντας την υπόθεση ως «πολιτικά υποκινούμενη». Στις 6 Σεπτεμβρίου, η Εισαγγελία της Νέας Υόρκης προσέθεσε το όνομα του Çağlayan στον κατάλογο των κατηγορουμένων στη δίκη του Τουρκοϊρανού εμπόρου χρυσού Reza Zarrab ενώ νέα δίωξη ασκήθηκε στον πρώην Γενικό Διευθυντή της κρατικής τράπεζας Halkbank Süleyman Aslan, που ήδη κρατείται, και στους βοηθούς του, Levent Balkan και Abdullah Happani. Οι κατηγορούμενοι χρησιμοποίησαν το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ για να τροφοδοτήσουν με εκατομμύρια δολάρια την κυβέρνηση του Ιράν και άλλους ιρανικούς οργανισμούς, παρακάμπτοντας το εμπάργο που είχε επιβληθεί. Επίσης κατηγορούνται για ψευδείς καταθέσεις ενώπιον Αμερικανών αξιωματούχων, για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, και για την παραβίαση μιας σειράς ομοσπονδιακών κανονισμών.

Aντιμέτωπος με ποινική δίωξη βρίσκεται ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης
Sezgin Tanrıkulu, ο οποίος χαρακτήρισε παράνομη την επίθεση Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους Bayraktar TB2 στις 31 Αυγούστου στην περιοχή Hakkari που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του 37χρονου πολίτη κουρδικής καταγωγής Mehmet Temel και τον τραυματισμό 3 ακόμα. Η εισαγγελία της Άγκυρας διέταξε την προκαταρκτική εξέταση για το σχόλιο του Tanrıkulu, μία ημέρα μετά το σχόλιο του Recep Tayyip Erdoğan πως «τα μη επανδρωμένα στοχεύουν μόνο τρομοκράτος». Υπενθυμίζεται ότι ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Enis Berberoğlu εκτίει ποινή φυλάκισης 25 ετών για τη διαρροή οπτικοακουστικού υλικού στην εφημερίδα Cumhuriyet με τα φορτηγά της MİT να μεταφέρουν οπλισμό στην Συρία.

Συνεχίζονται οι δωρεές τουρκικού στρατιωτικού υλικού προς τις Ένοπλες Δυνάμεις της ΠΓΔΜ. Κατά την δημόσια επίδειξη της 18ης Αυγούστου, με αφορμή την συμπλήρωση 25 ετών από την συγκρότησή τους, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά δύο τεθωρακισμένα οχήματα Cobra του Τάγματος Στρατονομίας καθώς και τακτικό σύστημα επικοινωνιών (Mini Taktik Saha Muhabere Sistem: TASMUS) της Aselsan επί οχήματος Unimog U4000 που εξοπλίζουν το Τάγμα Διαβιβάσεων.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Hakan Çavuşoğlu (με καταγωγή από τα Δειλινά του Δήμου Αρριανών Ροδόπης) δήλωσε την 1η Σεπτεμβρίου πως «διευρύναμε τα σύνορα του χάρτη υγείας για τους ομογενείς μας που ζουν στην Βουλγαρία και την Ελλάδα. Πληρώνοντας 53 λίρες τον μήνα, οι ομογενείς μας εντάχθηκαν στο σύστημα υγείας της Τουρκίας. (…) Το λέω ανοιχτά και ξεκάθαρα. Εάν η Ελλάδα και η Βουλγαρία δεν αποβάλλουν τα συμπλέγματά τους, θα πηγαίνει εκεί και ελικόπτερο και αεροπλάνο για αεροδιακομιδές. Με την άδεια του Αλλάχ, θα παραλαμβάνει τον αδελφό μας από εκεί και θα νοσηλεύεται εδώ».