Ανασκόπηση εβδομάδας #56

29
1164

Στις 31 Αυγούστου 2017, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΑ, Αντιπτέραρχο (Ι) Χρήστο Χριστοδούλου, επισκέφθηκε την 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα, όπου ενημερώθηκε για την ημερήσια δραστηριότητα της 115 ΠΜ και έλαβε μέρος σε πτήση προγραμματισμένης επιχειρησιακής εκπαίδευσης της 340 Μοίρας, επιβαίνων σε μαχητικό αεροσκάφος F-16 Block 52+, σε σχηματισμό ζεύγους αεροσκαφών. Ο Αρχηγός ΓΕΑ συμμετείχε στην πτήση επιβαίνων στο έτερο αεροσκάφος του σχηματισμού. Το σενάριο της αποστολής προέβλεπε πτήση χαμηλής ναυτιλίας, στη θαλάσσια περιοχή νότιου-νοτιοανατολικού Αιγαίου, επί τόξου Δία – Καρπάθου – Ρόδου – Καστελόριζου – Ρεθύμνου, εκτέλεση εικονικών προσβολών σε εναέριους και επίγειους στόχους καθώς και εικονική αερομαχία μεταξύ των αεροσκαφών του σχηματισμού.

Στις 29 Αυγούστου 2017, ο Διοικητής της ΑΣΔΕΝ, Αντιστράτηγος Νικόλαος Μανωλάκος, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Περιοχή Ευθύνης της 79 ΑΔΤΕ τη Διοίκηση Άμυνας Νήσου (ΔΑΝ) Ικαρίας, τον 4ο Λόχο Εθνοφυλακής Αγίου Κηρύκου στους Φούρνους και το Επιτηρητικό Φυλάκιο (ΕΦ) Αγαθονησίου, όπου παρακολούθησε εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

O Αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, επισκέφθηκε στις 29 Αυγούστου 2017 την Περιοχή Ευθύνης της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας και συγκεκρικρένα το Στρατηγείο και Μονάδες του Σχηματισμού, καθώς και υπό ανακαίνιση διαμερίσματα ΣΟΜΥ στην κεντρική πλατεία Ιωαννίνων. Την 01 Σεπτεμβρίου πραγματοποίησε επίσκεψη στο Στρατηγείο της Διοίκησης Υποστήριξης Βάσης (ΔΥΒ) στην Αθήνα, καθώς και στις εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης Επιστράτευσης της ΔΥΒ, στα Γλυκά Νερά Αττικής. Υπενθυμίζεται ότι η ΔΥΒ έχε ως αποστολή την σχεδίαση, υλοποίηση και παροχή Υποστήριξης Διοικητικής Μέριμνας στην Περιοχή Βάσης και στην Περιοχή Ευθύνης της ΑΣΔΕΝ.

Στο πλαίσιο εξωστρέφειας και επέκτασης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Εκπρόσωπος Τύπος του ΓΕΣ προχώρησε στη δημιουργία λογαριασμού στο Instagram, μετά την άκρως επιτυχημένη παρουσία στο Facebook.

https://www.instagram.com/p/BYXQ7x-lSmv/?taken-by=hellenic_army_general_staff

Στις 23 Αυγούστου 2017, πραγματοποιήθηκε στην έδρα της 33 Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας, η τελετή αναχώρησης της Ελληνικής Δύναμης Κοσσυφοπεδίου (ΕΛΔΥΚΟ) 3/11 στο πλαίσιο της συμμετοχής της Χώρας μας στην Επιχείρηση Υποστήριξης Ειρήνης (ΕΥΕ) «JOINT ENTERPRISE», παρουσία του Διοικητή του Γ΄ ΣΣ/NRDC-GR, Αντιστρατήγου Δημητρίου Μπίκου. Υπενθυμίζεται ότι κατόπιν απόφασης του ΚΥΣΕΑ στις 11 Ιουνίου 1999, η Ελλάδα συμμετείχε με Δύναμη επιπέδου Ταξιαρχίας (ΕΛΔΥΚΟ-1), ακολούθως με ενισχυμένο Μηχανοκίνητο Τάγμα (ΕΛΔΥΚΟ-2) και σήμερα με Μηχανοκίνητο Λόχο (ΕΛΔΥΚΟ-3).

Σύμφωνα με στοιχεία που αποδέσμευσε το ΓΕΣ, τα ελικόπτερα της 1η Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού συμπλήρωσαν 325 ώρες πτήσης σε αποστολές κοινωνικής προσφοράς και συγκρικένα:

  • 255 ώρες πτήσης από ελικόπτερα CH-47D Chinook του 4ου ΤΕΑΣ για την αεροπυρόσβεση δασικών πυρκαγιών με 910 ρίψεις νερού
  • 70 ώρες πτήσης από ελικόπτερα ΝΗ-90 του 2ου ΤΕΑΣ και CH-47D Chinook του 4ου ΤΕΑΣ για την αεροδιακομιδή 28 ασθενών, ημέρα και νύχτα, από νησιά του κεντρικού και νοτιοανατολικού Αιγαίου, σε νοσοκομεία αστικών κέντρων.

Στις 31 Αυγούστου 2017 διεξήχθη στη θαλάσσια περιοχή του Σαρωνικού Κόλπου και κεντρικού Αιγαίου Πελάγους, συνεκπαίδευση της φρεγάτας ΣΑΛΑΜΙΣ (F455), μετά του οργανικού της ελικοπτέρου (τύπου S-70Β Aegean Hawk), με το αντιτορπιλικό ITS LUIGI DURAND DE LA PENNE (D560) του Ιταλικού Ναυτικού. Η εν λόγω συνεκπαίδευση συνέβαλε στην ενίσχυση της επιχειρησιακής και μαχητικής ικανότητας και ετοιμότητας καθώς και στην προαγωγή του επιπέδου της συνεργασίας και της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των συμμετεχόντων σε Συμμαχικό επίπεδο. Το αντιτορπιλικό ITS LUIGI DURAND DE LA PENNE είχε καταπλεύσει στο λιμένα του Πειραιά, από 28 έως 31 Αυγούστου 2017, στο πλαίσιο του ετήσιου Θερινού Εκπαιδευτικού Πλου της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων της Ιταλίας.

Αμυντική βιομηχανία

Σχέδιο για παραμονή τουλάχιστον του 20% της ΕΛΒΟ στο ελληνικό Δημόσιο παρουσίασαν ο υπουργός Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος και ο ΑΝΥΕΘΑ Δ. Βίτσας στους εργαζομένους της αμυντικής βιομηχανίας, μετά την αποτυχία και του δεύτερου πλειοδοτικού διαγωνισμού για την πώληση του 85,49% που κατέχει το Δημόσιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκκαθάρισης της εταιρείας εντός δύο ή τριών μηνών και την αναζήτηση ξένου επενδυτή για συνεργασία μέσω ΣΔΙΤ με δέλεαρ αφενός την μείωση του τιμήματος των €10 εκατ. αφετέρου την παραχώρηση του κτιρίου Η/Μ δοκιμών της εταιρείας, που αποτελεί περιουσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών αναφέρει πως η νοτιοαφρικανική Paramount έχει ήδη κάνει διερευνητικές επαφές με το ΥΕΘΑ για συνεργασία μέσω ΣΔΙΤ ενώ σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου των εργαζομένων «από τον Σεπτέμβριο πρόκειται να βγουν από τις Ένοπλες Δυνάμεις προγράμματα για να καλυφθούν ανάγκες των οχημάτων σε ανταλλακτικά» ενώ «έχει ήδη γίνει συνεννόηση με τις αρμόδιες αρχές της Κύπρου προκειμένου η ΕΛΒΟ να ολοκληρώσει την ανάθεση για την κατασκευή φορτηγών, των 12 που δεν παρέδωσε, έναντι ποσό ύψους 750.000 ευρώ συνολικά», όσο δηλαδή είναι περίπου το μηνιαίο κόστος μισθοδοσίας των 336 εργαζομένων.

Εμπλοκή παρουσιάζεται στο πρόγραμμα υλοποίησης του Ενοποιημένου Συστήματος Επικοινωνιών Εθνικής Άμυνας (ΕΣΕΕΘΑ), με ορατό πλέον τον κίνδυνο απώλειας χρηματοδότησης του ΝΑΤΟ για ένα από τα σημαντικότερα έργα υποδομών των Ενόπλων Δυνάμεων. Υπενθυμίζεται ότι στις 30 Δεκεμβρίου υπογράφτηκε η υλοποίηση του έργου Switching, Control and Security του ΕΣΕΕΘΑ, έναντι των €13,25 εκατ. με προβλεπόμενο συμβατικό χρόνο υλοποίησης τους 24 μήνες. Το εν λόγω έργο προβλεπόταν να ολοκληρωθεί με χρηματοδότηση του ΝΑΤΟ κατά €8,65 εκατ. ενώ το υπόλοιπο ποσό ύψους €4,59 εκατ. από εθνικούς πόρους.

Ο επικεφαλής της ΓΔΑΕΕ Αντιναύαρχος ε.α. Κυριάκος Κυριακίδης, από 24 έως 26 Αυγούστου επισκέφθηκε την ετήσια έκθεση αμυντικού υλικού ARMY 2017 στη Μόσχα. Κατά την επίσκεψη είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί επί των εξελίξεων της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας και να συζητήσει θέματα υποστήριξης των ρωσικής προέλευσης οπλικών συστημάτων της χώρας μας. Ο Γενικός Διευθυντής είχε συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αντιστράτηγο Alexander Fomin και την ηγεσία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αμυντικοτεχνικής Υπηρεσίας και της Rosoboronexport.

Στρατιωτική διπλωματία

Στις 29 Αυγούστου 2017 εγκρίθηκε (μέσω της δημοσίευσης στο ΦΕΚ) η ανανέωση κατά ένα έτος της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ, η οποία υπεγράφη στις 8 Ιουλίου 1990. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδα Καθημερινή, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, σε συνεργασία με τον αρμόδιο υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά, κατέληξε στην άποψη ότι οι ΗΠΑ μπορεί να προχωρήσουν στις επεκτάσεις που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν στη Σούδα, δίχως να προκύψει η ανάγκη χρονικής επιμήκυνσης της Συμφωνίας στα πέντε ή επτά έτη (όπως πρότεινε κατά καιρούς ο υπουργός Εθνικής Aμυνας Π. Καμμένος). Πρόκειται για μια απόφαση η οποία στηρίζεται σε ένα διπλό σκεπτικό, ώστε να μη δημιουργηθούν σοβαρά ενδοκομματικά προβλήματα, ούτε όμως και τριβές με την Ουάσιγκτον, που έχει στηρίξει ποικιλοτρόπως τη σημερινή κυβέρνηση.

Στις 28 Αυγούστου 2017, ο Αρχηγός του ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, υποδέχθηκε τον Διοικητή του Combined Air Operation Center Torrejon (CAOCTJ), Lieutenant General Ruben Garcia Servert, ο οποίος συνοδευόταν από τον Υποδιοικητή του CAOC TJ, Ταξίαρχο (Ι) Παναγιώτη Δημόπουλο. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του και σε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αρχηγό ΓΕΑ, συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ενώ στη συνέχεια ενημερώθηκε για την οργάνωση, την αποστολή και το έργο της Πολεμικής Αεροπορίας.

Κύπρος

Ο Αρχηγός του ΓΕΕΔ επισκέφθηκε στις 31 Αυγούστου 2017 την Περιοχή Ευθύνης του Τακτικού Συγκροτήματος του 2ου Συντάγματος Πεζικού όπου ενημερώθηκε από τον Διοικητή του Συγκροτήματος και τους Διοικητές των Μονάδων για το έργο τους και συζητήθηκαν διεξοδικά προτάσεις και ιδέες που αφορούν στη βελτίωση της διαβίωσης των στρατιωτών και του τρόπου ζωής και της καθημερινότητας των στελεχών και των οικογενειών αυτών που υπηρετούν στη συγκεκριμένη ακριτική περιοχή. Την 1 Σεπτεμβρίου επισκέφθηκε ναυτικά παρατηρητήρια της Διοίκησης Παράκτιας Επιτήρησης (ΔΠΕ) της Διοίκησης Ναυτικού που βρίσκονται στη δυτική πλευρά της Κύπρου.

Στις 29 Αυγούστου 2017, πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας Διάσωσης (ΚΣΕΔ), ενημερωτική επίσκεψη του Διευθυντή Σπουδών και αντιπροσωπείας της Ακαδημίας Ναυτικών Δοκίμων του Ιταλικού Ναυτικού, οι οποίοι βρίσκονται στη Κύπρο με το ιστριοφόρο εκπαιδευτικό πλοίο Palinuro. Η αντιπροσωπεία ενημερώθηκε τόσο για την λειτουργία και το ρόλο του ΚΣΕΔ όσο και για τις επιπλέον δυνατότητες που παρέχει το Συντονιστικό Κέντρο «ΖΗΝΩΝ» σε περιπτώσεις κρίσεων και εκκένωσης πληθυσμού από χώρες της Μέσης Ανατολής προς την Κύπρο. Επιπλέον, οι δόκιμοι ενημερώθηκαν για τα μελλοντικά προγράμματα αναβάθμισης του Κέντρου.

Ανατολικός Παρατηρητής

Χωρίς την καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση -για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά- πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα ο εορταστός της 30ης Αυγούστου («Ημέρα της Νίκης» κατά των Ελληνικών Δυνάμεων). Οι εκδηλώσεις περιορίστηκαν στην κατάθεση στεφάνου στο μαυσωλείο του Μουσταφά Κεμάλ από την πολιτειακή, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας με προσωπικό της προεδρικής ασφάλειας να περιπολεί με εξοπλισμό κατάρριψης drone ενώ ακολούθησε δεξίωση στο προεδρικό μέγαρο, όπου τα φώτα της δημοσιότητας συγκέντρωσε η σύζυγός του αρχηγού του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, Şule Akar, με την ενέργειά της να καλύψει τα μαλλιά της κατά την ανάγνωση του Κορανίου.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Πενταγώνου απέρριψαν αίτημα της Άγκυρας για την αποστολή Πακιστανών ιπταμένων στην Τουρκία για την ανάληψη της εκπαίδευσης χειριστών της ΤΗΚ στα αεροσκάφη F-16 ενώ δήλωσαν αδυναμία να ανταποκριθούν σε αντίστοιχο αίτημα για Αμερικανούς ιπταμένους. Σημειώνεται ότι με το υπ΄αριθμ. 694 προεδρικό διάταγμα (ΦΕΚ 25-08-2017) επεκτάθηκε με αναδρομική ισχύ ο υποχρεωτικός χρόνος υπηρεσίας των Ιπταμένων της ΤΗΚ από τα 10 στα 18 έτη, εξαναγκάζοντας όσους Τούρκους χειριστές είχαν παραιτηθεί να επιστρέψουν στις τάξεις της ΤΗΚ εντός 15 ημερών, υπό την απειλή της απώλειας εργασίας τους στις τουρκικές αεροπορικές εταιρείες. Το ακραίο αυτό μέτρο ελήφθη λόγω της παταγώδους αποτυχίας της καμπάνιας για την επανένταξη πρώην χειριστών μετά την εκδίωξη 670 από τους συνολικά 1.350 τοποθετημένους και προσκολλημένους Ιπταμένους.

Στην υιοθέτηση του γαλλικού μοντέλου προσανατολίζεται η Άγκυρα για την αναδιάρθρωση της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών (MİT), βάσει του οποίου θα υπάρξει διαχωρισμός μεταξύ υπηρεσίας ασφαλείας (εσωτερικού) και υπηρεσίας εξωτερικού. Μετά την υπαγωγή της MİT στην τουρκική προεδρία, ο Recep Tayyip Erdogan θα προεδρεύει του Συμβουλίου Συντονισμού Εθνικών Πληροφοριών (MİKK) στη θέση του εκάστοτε διευθυντή της υπηρεσίας, η οποία διευρύνει θεαματικά τις αρμοδιότητές της:

  • στη συλλογή πληροφοριών για το προσωπικό των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετεί στο εσωτερικό και το εξωτερικό
  • στη δυνατότητα στρατολόγησης στρατιωτικού προσωπικού χωρίς προηγούμενη έγκριση του υπουργείου Άμυνας
  • στην απόκτηση αυτόνομης δυνατότητας έκδοσης αριθμών πλαισίου για τον στόλο οχημάτων που χρησιμοποιεί

ενώ παρέχεται επιπλέον δίχτυ προστασίας καθώς:

  • θα τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως 7 έτη όποιος αποκαλύπτει την ταυτότητα, την οργανική θέση ή τα καθήκοντα προσωπικού που υπηρετεί στην MİT. Η πρόβλεψη αυτή αφορά το μόνιμο προσωπικό κι όχι όσους έχουν στρατολογηθεί από την υπηρεσία.
  • η διεξαγωγή δικαστικής έρευνας για το διευθυντή της MİT ή η κατάθεσή του ως μάρτυρας σε δικαστήριο θα πρέπει να έχει την έγκριση του προέδρου.