Ανασκόπηση εβδομάδας #42

108
1146

Από 19 έως 28 Απριλίου 2017 πραγματοποιήθηκε η διμερής άσκηση «Stolen Cerberus V», με τη συμμετοχή Mονάδων ειδικών επιχειρήσεων των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και της 37 Airlift Squadron των ΗΠΑ. Η άσκηση έλαβε χώρα στην ευρύτερη περιοχή του νομού Αττικής, υπό τον συντονισμό της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, με σκοπό την συνεκπαίδευση και την βελτίωση του επιπέδου της συνεργασίας των συμμετεχόντων σε αντικείμενα ρίψης προσωπικού με αλεξίπτωτα στατικού ιμάντα και ελεύθερης πτώσης, καθώς και ρίψεις λέμβου και εφοδίων από Α/Φ C-130J.

H 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών, πραγματοποίησε τετραήμερο επιχειρησιακής εκπαίδευσης, από 3 έως 6 Απριλίου 2017. Επιστέγασμα της δραστηριότητας, αποτέλεσε η υλοποίηση Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) Επίθεσης Συγκροτήματος Μηχανοκινήτου Τάγματος Πεζικού, υποστηριζόμενου από Ουλαμό Μέσων Αρμάτων και Πυροβολαρχία, με πραγματικά πυρά.

Ο ΥΕΘΑ Π. Κάμμενος δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ελευθερία στις 23 Απριλίου η συγκρότηση Διακλαδικής Σχολής εκπαίδευσης χειριστών ελικοπτέρων στη Θεσσαλία.

Στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης και του ελέγχου του βαθμού ετοιμότητας, ενεργοποιήθηκε τη Δευτέρα 24 Απριλίου 2017, η Δύναμη Άμεσης Επέμβασης (ΔΑΕ) Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας, στην περιοχή του Έβρου.

Σχολείο Εκπαιδευτών Α΄ Βοηθειών στο Πεδίο της Μάχης πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ). Ο αντικειμενικός σκοπός του Σχολείου είναι η εκπαίδευση και η πιστοποίηση κατάλληλων νοσοκόμων Ειδικών Δυνάμεων.

Στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης της 80 ΑΔΤΕ, πραγματοποιήθηκε στο Φαρμακονήσι την Τετάρτη 26 Απριλίου 2017, βολή όπλων ευθυτενούς τροχιάς σε θαλάσσιους στόχους, από Εθνοφύλακες του Τάγματος Εθνοφυλακής ΚΩ και προσωπικό του Επιτηρητικού Φυλακίου Φαρμακονησίου.

Στις 20 Απριλίου 2017 διεξήχθη στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Κρητικού Πελάγους, συνεκπαίδευση της φρεγάτας Φ/Γ ΚΑΝΑΡΗΣ και του οργανικού της ελικοπτέρου με τις φρεγάτες INS ΤARKASH, INS TRISHUL, ενός αντιτορπιλικού INS MUMBAI και του πλοίου γενικής υποστήριξης INS ADITYA του Ναυτικού της Ινδίας. Η εν λόγω συνεκπαίδευση συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της συνεργασίας και της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των δύο Ναυτικών.

Aπό 25 έως 27 Απριλίου 2017 διεξήχθη, στην περιοχή Σαρωνικού κόλπου, η άσκηση Ναρκοπολέμου ΓΡΙΠΟΣ 1/17, παρουσία του Αρχηγού Στόλου Αντιναύαρχου Ιωάννη Παυλόπουλου ΠΝ. Στην άσκηση συμμετείχαν ναρκοθηρευτικά, μία κανονιοφόρος, ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού τύπου ΑΒ-212 και ένα ταχύπλοο σκάφος της Διοίκησης Υποβρύχιων Καταστροφών. H εν λόγω άσκηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης μονάδων του ΠΝ με σκοπό τη διατήρηση και ενίσχυση της επιχειρησιακής και μαχητικής ετοιμότητας και ικανότητας των συμμετεχόντων καθώς και την εκπαίδευση σε αντιναρκικές επιχειρήσεις. Κατά τη διάρκεια της άσκησης τα πλοία κατέπλευσαν στο λιμένα του Πόρου, όπου δόθηκε η ευκαιρία στο κοινό να τα επισκεφθεί.

Στις 27 Απριλίου πραγματοποιήθηκε μεμονωμένη επιχειρησιακή του Πλοίου Ταχείας Μεταφοράς ΚΕΡΚΥΡΑ (L182) της Διοίκησης Αμφιβίων Δυνάμεων και Μονάδας Ειδικών Δυνάμεων στην περιοχή του κεντρικού Αιγαίου.

Posted by Konstantinos Doumpas on Thursday, April 27, 2017

 

Αμυντική βιομηχανία-Προγράμματα

H Υπηρεσία Συνεργασίας Ασφαλείας του υπουργείου Άμυνας (DSCA) των ΗΠΑ ανακοίνωσε στις 28 Απριλίου την πώληση στην Ελλάδα 5 ελικοπτέρων CH-47D Chinook, 7 συστημάτων προειδοποίησης βλημάτων AN/AAR-57 CMWS (πέντε επί των ελικοπτέρων και δύο εφεδρικών), 12 κινητήρων T55-GA-714A (δύο ανά ελικόπτερο συν δύο εφεδρικούς), σχετικού εξοπλισμού αποστολής, επικοινωνιών, λογιστικής υποστήριξης, ανταλλακτικών, εκπαίδευσης και λοιπών υλικών και υπηρεσιών, συνολικής εκτιμώμενης αξίας $80 εκατ. Πρόκειται για τα 5 πρόσθετα ελικόπτερα που εξασφαλίστηκαν από τα αμερικανικά αποθέματα, με τα οποία ο στόλος των Chinook της Αεροπορίας Στρατού θα ανέλθει σε 30.

Στις 18 Απριλίου συγκροτήθηκε από την ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ η Επιτροπή Επιτελικής Επεξεργασίας και Τροποποίησης Όρων διακρατικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ (FMS) για το υποπρόγραμμα «Προμήθεια 70 Μεταχειρισμένων Ε/Π Αναγνωρίσεως OH-58D KIOWA WARRIOR». Ακολούθησε στις 28 Απριλίου η συγκρότηση Επιτροπής Διαπραγματεύσεων και Τεχνοοικονομικής Αξιολόγησης του Σχεδίου LOA για την προμήθεια των ελικοπτέρων.

Στις 13 Απριλίου προκηρύχθηκε από την ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ διαγωνισμός για το υποπρόγραμμα «Ανάδειξη Παρόχου Υπηρεσιών Διάθεσης Στόχων Τηλεκατευθυνόμενων, Συρόμενων και Ειδικών Αποστολών».

Σώματα Ασφαλείας

Tο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα παρουσιάσει επισήμως στις 4 Μαΐου τα συστήματα Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΜΕΑ) THUNDER-B και SPYLITE της Ελληνικής Αστυνομίας στις εγκαταστάσεις της Αεροπορικής Βάσης Δεκελείας, μετά και την ολοκλήρωση της θεωρητικής εκπαίδευσης των χειριστών επί «Γενικών Αεροπορικών Θεμάτων» από την Πολεμική Αεροπορία και τη διευθέτηση του σχετικού νομικού πλαισίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Πυροσβεστικό Σώμα απέκτησε πρόσφατα και το πρώτο σύστημα ΜΕΑ με 4 αεροχήματα στο πλαίσιο του διαγωνισμού «Ψηφιακή Υπηρεσία Ειδοποίησης και Αντιμετώπισης Πυρκαγιάς», χρηματοδοτούμενο μέσω ΕΣΠΑ, με ανάδοχο του έργου την «Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.» (Αριθ. Διακηρύξεως 4463/18-03-2014) και αντικείμενο τη δημιουργία ενός Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Συντονισμού Δυνάμεων του ΠΣ.

Κύπρος

Οι Υπουργοί Άμυνας της Κύπρου και της Αυστρίας, Χριστόφορος Φωκαΐδης και Hans Peter Doskozil αντίστοιχα, υπέγραψαν Μνημόνιο Συναντίληψης για συνεργασία σε στρατιωτικά θέματα στις 20 Απριλίου στη Λευκωσία. Ακολούθησε στις 27 Απριλίου η υπογραφή διακρατικής συμφωνίας για αμοιβαία προστασία διαβαθμισμένων πληροφοριών μεταξύ Κύπρου και Γερμανίας από τον ΥΠΑΜ Χριστόφορο Φωκαΐδη και τη Γερμανίδα ομόλογο του Ursula von der Leyen, στο πλαίσιο προγραμματισμένης συνάντησης στο περιθώριο της Συνόδου Υπουργών Άμυνας της Ε.Ε. στη Βαλέτα της Μάλτας.

Ανατολικός Παρατηρητής

Από 13 έως 17 Απριλίου πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση προσωπικού του Σώματος Εφοδιασμού-Μεταφορών σε διαδικασίες φόρτωσης-αποβίβασης σε αρματαγωγά στο ναύσταθμο Φώκαιας. Ακολούθως, από 17 έως 20 Απριλίου πραγματοποιήθηκε από την Ταξιαρχία Πεζοναυτών τακτική άσκηση του Συγκροτήματος Αμφίβιας Αποστολής στο κόλπο του Doğanbey με βολές όπλων, ημερα και νύχτα.

Στις 26 Απριλίου, ο Αρχηγός του Τουρκικού Ναυτικού Ναύαρχος Bülent Bostanoğlu και ο Αρχηγός Στόλου Veysel Kösele επέβησαν στη φρεγάτα GAZİANTEP (F490), η οποία εκτελεί καθήκοντα συνοδείας του ερευνητικού πλοίου BARBAROS που εκτελεί παράνομες σεισμικές έρευνες σε θαλάσσια περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα του τουρκικού Γενικού Επιτελείου μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας Birgün στις 26 Απριλίου, σύμφωνα με το οποίο αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) πούλησαν σε μέλη του ISIS οκτώ τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού ACV, τα οποία είχαν παραχωρηθεί από τον Τουρκικό Στρατό στο πλαίσιο της Επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη», αξίας 680.000 δολαρίων έκαστο. Σύμφωνα με μαρτυρία Τούρκου στρατιωτικού, που πιθανότατα αποτέλεσε και την πηγή του δημοσίευματος, «η Επιχείρηση πραγματοποιήθηκε υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Δεν είχαμε φαγητό και μέρος να κάνουμε μπάνιο. Οι συνθήκες διαβίωσης ήταν διαφορετικές για εμάς και τα μέλη του FSA. Αυτοί είχαν καλύτερη αντιμετώπιση. Επίσης, πούλησαν ένα τεθωρακισμένο όχημα. Δικό μας. Οι περισσότεροι μαχητές του FSA ήταν κλέφτες, ναρκομανείς και λαθρέμποροι».

Στις 28 Απριλίου διεξήχθη η συντονισμένη αστυνομική-αντιτρομοκρατική επιχείρηση Huzur Türkiye-5 με την εμπλοκή 71.705 στελεχών της Γενικής Διεύθυνσης Αστυνομίας, της Χωροφυλακής και της Ακτοφυλακής. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στήθηκαν 6.905 σημεία ελέγχου στις 81 επαρχίες της Τουρκίας και συνελήφθησαν 628 άτομα ενώ κατασχέθηκαν 82 οχήματα. Σημειώνεται πως 9.103 αστυνομικοί τέθηκαν αιφνιδιαστικά σε διαθεσιμότητα στις 26 Απριλίου ως ύποπτοι για σχέσεις με το δίκτυο Gülen ενώ στη φυλακή βρίσκονται 10.732 αστυνομικοί μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016.