Ανασκόπηση εβδομάδας #36

33
1189

Στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης, η ΑΣΔΕΝ με την 98 ΑΔΤΕ στη Λέσβο και την 88 ΣΔΙ στη Λήμνο εκτέλεσε βολές Πυροβολικού και Βαρέων Όπλων Πεζικού, ημέρα και νύχτα, την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου 2017,

Mε δήλωσή του προς την εφημερίδα Επένδυση, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής επιβεβαίωσε την αποστολή αίτηματος (LoR) στις αρμόδιες υπηρεσίες των ΗΠΑ για την παραχώρηση έως 70 ελικοπτέρων ένοπλης αναγνώρισης OH-58D Kiowa Warrior μαζί με πλήρες πακέτο ανταλλακτικών, εξομοιωτή πτήσεων και παροχή εκπαίδευσης για το ιπτάμενο και τεχνικό προσωπικό της Αεροπορίας Στρατού.

Από 6 έως 9 Μαρτίου εκτελέσθηκαν βολές Όλμων 81 χιλιοστών και 4,2 ιντσών, στο πλαίσιο της εκπαίδευσης των Ανθυπολοχαγών του τμήματος Βασικής Εκπαίδευσης της Σχολής Πεζικού. Η ρεαλιστική εκπαίδευση που παρέχεται στη Σχολή Πεζικού στους νέους Ανθυπολοχαγούς, έχει ως σκοπό να τους παρέξει τα απαραίτητα εφόδια, ώστε να αναλάβουν τα επιχειρησιακά τους καθήκοντα στις Μονάδες που θα τοποθετηθούν.

Το Δ΄ Σώμα Στρατού, με μέριμνα της 29 Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας Πεζικού, πραγματοποίησε στις 7 Μαρτίου, προληπτική υγειονομική εξέταση στους μαθητές των χωριών Δρύμη και Καλλυντηρίου της ορεινής Ροδόπης, στο πλαίσιο των δράσεων κοινωνικής προσφοράς του Στρατού Ξηράς.

Στις 5 Μαρτίου, η φρεγάτα ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ (F462) αποπλέοντας από το Ναύσταθμο Κρήτης, εκτέλεσε εν πλω ασκήσεις (PASSEX) με μονάδες της Ναυτικής Δύναμης Επιχειρήσεων 2 (Carrier Strike Group 2) του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, στην περιοχή Κρητικού – Μυρτώου Πελάγους. Στη συνεκπαίδευση συμμετείχαν πέραν του ελληνικού πλοίου το αεροπλανοφόρο USS GEORGE H. W. BUSH, το καταδρομικό USS PHILIPPINE SEA καθώς και αριθμός από τα οργανικά αεροσκάφη και ελικόπτερά τους.

Στις 6 Μαρτίου, ο Κυβερνήτης της πυραυλακάτου ΒΟΤΣΗΣ (Ρ72), επισκέφθηκε τη φρεγάτα MONTCALM (D642) του Γαλλικού Ναυτικού εν όρμω λιμένα Ρόδου. Κατά την επίσκεψη έγινε ανταλλαγή απόψεων των δύο Κυβερνητών στο πλαίσιο των αποστολών τους και ακολούθησε ανταλλαγή θυρεών των μονάδων.

Στις 3 Μαρτίου, ο Διοικητής της Ναυτικής Δύναμης της Επιχείρησης UNIFIL Υποναύαρχος Sergio Fernando de Amaral Chaves Jr. του Πολεμικού Ναυτικού της Βραζιλίας, επισκέφθηκε την πυραυλάκατο ΝΤΕΓΙΑΝΝΗΣ (P26) εν όρμω Λεμεσού. Η πυραυλάκατος ΝΤΕΓΙΑΝΝΗΣ συμμετέχει στην εν λόγω διεθνή ναυτική δύναμη η οποία συγκροτήθηκε το 2006, μετά από σχετική απόφαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και έχει ως αποστολή την εκτέλεση επιχειρήσεων θαλασσίου ελέγχου για την απαγόρευση διακίνησης παρανόμου οπλισμού και συναφών υλικών από και προς το Λίβανο. Η Ελλάδα συμμετέχει ανελλιπώς με ναυτικές μονάδες της από το 2006.

Στις 11 Μαρτίου, η πυραυλάκατος ΔΑΝΙΟΛΟΣ (P68) συμμετείχε στην κοινή διμερή άσκηση Έρευνας – Διάσωσης, με την ονομασία CYPGRE-01/17, η οποία πραγματοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Κύπρου, εντός της περιοχής ευθύνης Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από Κυπριακής πλευράς συμμετείχε ένα ελικόπτερο της Διοίκησης Αεροπορίας/460 ΜΕΔ της Εθνικής Φρουράς. Το σενάριο της άσκησης αφορούσε σε «Ναυτικό ατύχημα στην ανοιχτή θάλασσα», με κύριο στόχο την εκπαίδευση στην αεροδιακομιδή τραυματιών (MEDEVAC). Τον συντονισμό και τον επιχειρησιακό έλεγχο των αεροναυτικών μέσων που έλαβαν μέρος στην άσκηση είχε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας, σε συνεργασία με το ΓΕΝ.

 

Κοινή Άσκηση Έρευνας-Διάσωσης SAREX “CYPGRE – 01/17”

Το Υπουργείο Άμυνας ανακοινώνει ότι το Σάββατο, 11 Μαρτίου 2017, κατά τις πρωινές ώρες διεξήχθη διεθνής Άσκηση Έρευνας-Διάσωσης (Ε-Δ) με την ονομασία «CYPGRE – 01/17». Η άσκηση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου, εντός της περιοχής ευθύνης Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ), με τη συμμετοχή Ελικοπτέρου της 460 Μοίρας Έρευνας και Διάσωσης της Διοίκησης Αεροπορίας του ΓΕΕΦ και του Ταχέου Περιπολικού Κατευθυνόμενων Βλημάτων ΤΠΚ «ΔΑΝΙΟΛΟΣ», του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Δημοσιεύτηκε από JRCC Larnaca στις Σάββατο, 11 Μαρτίου 2017

 

Αμυντική Βιομηχανία

Πέντε και πλέον έτη από την υπερψήφιση του Νόμου 3978/2011, ο οποίος εισήγαγε την έννοια της Εθνικής Αμυντικής Βιομηχανικής Στρατηγικής (ΕΑΒΣ), η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) ολοκλήρωσε πρόσφατα την εκπόνηση της ΕΑΒΣ, θεσμικού κειμένου ισχύος 5 ετών που κυρώθηκε από το ΚΥΣΕΑ. Τα καίρια ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η ΕΑΒΣ, συνοψίζονται: (α) Στο χαμηλό επίπεδο συμμετοχής της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας (ΕΑΒΙ) στις προμήθειες των Ε.Δ και συνακόλουθα στο χαμηλό βαθμό υποστήριξης των Ε.Δ από αυτή. (β) στους περιορισμούς που θέτει το ευρωπαϊκό και εθνικό νομικό πλαίσιο για τις προμήθειες αμυντικού υλικού στη βιομηχανική συμμετοχή και στη συμμετοχή της εγχώριας βιομηχανίας στις προμήθειες των Ε.Δ και (γ) στις προκλήσεις βιωσιμότητας της ΕΑΒΙ. Ολόκληρο το κείμενο της ΕΑΒΣ εδώ.

Μέχρι τον Απρίλιο θα έχει επιλεγεί αγοραστής για την υπό ειδική εκκαθάριση Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ), σύμφωνα τουλάχιστον με την υπόσχεση που έδωσε στους εργαζομένους ο ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρης Βίτσας. Για την απόκτηση του ενεργητικού της ΕΛΒΟ φέρεται πως έχει εκδηλωθεί αγοραστικό ενδιαφέρον από εταιρείες του εξωτερικού.

Στις 3 Μαρτίου κατακυρώθηκαν από την ΓΔΑΕΕ/ΔΑΠΚΣ τα προγράμματα Εν Συνεχεία Υποστήριξης A/Φ F/RF-4E, ύψους €562.814 και Εν Συνεχεία Υποστήριξης A/Φ C-130, κόστους €714.287.

Στις 9 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στη ΓΔΑΕΕ συνάντηση Επιτελών της ΓΔΑΕΕ/ΔΑΠΚΣ με τους εκπροσώπους της Εταιρείας THALES HELLAS Α.Ε. με θέμα ενημέρωση για τη συντήρηση (FOS) σχετικά με τα Α/Α συστήματα CROTALE.

Στις 21 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η αποσφράγιση των προσφορών για τους Διαγωνισμούς υπ΄αριθ. 03/2016 για την «Προμήθεια Αλεξιπτώτων Στατικού Ιμάντα μετά των εφεδρικών», προϋπολογισμού €8,81 εκατ. και υπ΄αριθμ. 04/2016 για την «Προμήθεια Αλεξιπτώτων Ελεύθερης Πτώσης Διεισδύσεως Νέας Τεχνολογίας», προϋπολογισμού €2,28 εκατ.

Στρατιωτική διπλωματία

Στις 10 Μαρτίου, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, συναντήθηκε με τον Υποδιοικητή της Διοίκησης των Δυνάμεων ΗΠΑ στην Ευρώπη (DCOM EUCOM), USAF Lt. General Timothy M. Ray, με τον οποίο συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην υφιστάμενη στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών καθώς και στις προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσής της. Ειδική αναφορά έγινε στην στρατηγική σημασία της βάσης της Σούδας και στις ευκολίες που αυτή παρέχει στις συμμαχικές δυνάμεις, καθώς και στις συνεκπαιδεύσεις που πραγματοποιούνται μεταξύ μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και ΗΠΑ. Επίσης, ο DCOM EUCOM συναντήθηκε με τον Αρχηγό ΓΕΑ, Αντιπτέραρχο (Ι) Χρήστο Χριστοδούλου, με τον οποίο συζήτησε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Στις 9 Μαρτίου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg, με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας Federica Mogherini, με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Antonio Tajani και με τον Πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ε.Ε. Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας για ενημέρωση σχετικά με την πολιτική και τις ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο καθώς και τις πάγιες ελληνικές θέσεις.

Από 6 έως 8 Μαρτίου διεξήχθη στο ΓΕΝ η 14η Σύνοδος Αδριατικής – Ιόνιας Πρωτοβουλίας (Adriatic – Ionian Initiative – ADRION), κατά την οποία πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των μελών της Διευθύνουσας Επιτροπής (Steering Group – SG) της Πρωτοβουλίας καθώς και η σύσκεψη της Επιχειρησιακής Ομάδας Εργασίας (Operational Working Group – OWG). Στην εν λόγω πρωτοβουλία συμμετέχουν τα Ναυτικά των χωρών της Αδριατικής και του Ιονίου Πελάγους και συγκεκριμένα της Ελλάδας, της Αλβανίας, της Ιταλίας, της Κροατίας, του Μαυροβουνίου και της Σλοβενίας. Σκοπός της Πρωτοβουλίας, είναι η εξασφάλιση της συνεργασίας μεταξύ των Ναυτικών των χωρών της Αδριατικής – Ιονίου πελάγους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν από κοινού οι προκλήσεις ασφαλείας στην εν λόγω περιοχή. Κατά τη Σύνοδο συζητήθηκαν θέματα περαιτέρω αναβάθμισης της διαλειτουργικότητας και επιχειρησιακής συνεργασίας των Ναυτικών της Πρωτοβουλίας, ενώ έλαβε χώρα και η κύρια σύσκεψη σχεδιάσεως της ετήσιας άσκησης της Πρωτοβουλίας, που τον Ιούνιο του 2017 θα διεξαχθεί στην Ελλάδα (ADRION CAX/LIVEX 2017).

Κύπρος

Στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης Μηχανοκινήτων Ταξιαρχιών της Εθνικής Φρουράς εκτελέστηκε συνδυασμένη άσκηση ομάδων Πεζικού με βολές κατευθυνομένων αντιαρματικών πυραύλων MILAN. Οι βολές ήταν απόλυτα επιτυχείς και κατέστρεψαν με ακρίβεια όλους τους στόχους, καταδεικνύοντας το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης του προσωπικού των Μονάδων.

Για τις 28 Ιουνίου 2017 έχει προγραμματιστεί η εκτόξευση του τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου HellasSat-3 υποβάλλεται στα τελευταία στάδια δοκιμών, στις εγκαταστάσεις της κατασκευάστριας Thales Alenia Space.

Ανατολικός Παρατηρητής

Στις 7 Μαρτίου υπεγράφη από το Υπουργείο Αμυντικών Βιομηχανιών (SSM) της Τουρκίας και την εταιρεία FNSS σύμβαση για την ανάπτυξη και παραγωγή 27 Αμφίβιων Τεθωρακισμένων Οχημάτων Εφόδου (23 οχήματα μεταφοράς προσωπικού, 2 οχήματα διοίκησης και 2 νοσοκομειακά) για τις ανάγκες του Τουρκικού Ναυτικού. Το SSM αποκάλυψε επίσης ότι παράδοση των πρώτων 15 αρμάτων μάχης Altay έχει προγραμματισθεί για το 2020 για να ακολουθήσουν 20 πρόσθετες μονάδες το επόμενο έτος.

Στις 9 Μαρτίου, το Τουρκικό Ναυτικό εξέδωσε ανακοίνωση, διαψεύδοντας δημοσιεύματα του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου, σύμφωνα με τα οποία τα ραντάρ 3D SMART-S Mk-2 των κορβετών κλάσης ADA παρουσιάζουν μειωμένη απόδοση με συνέπεια να επηρεάζεται η αποτελεσματικότητα των βολών κατευθυνομένων βλημάτων. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το συγκεκριμένο σύστημα ραντάρ υπηρετεί σε πλοία 10 διαφορετικών κρατών καθώς και ότι «τέτοια αβάσιμα δημοσιεύματα που εξυπηρετούν άγνωστους σκοπούς πλήττουν τη φήμη του προγράμματος MILGEM και της Τουρκίας διεθνώς».

►Το στίγμα της εβδομάδας

Τα πρώτα δείγματα γραφής στην πολυδιαφημισμένη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων έδωσε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με την παραχώρηση του συνόλου της έκτασης του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά» στον ομώνυμο Δήμο για περίοδο 99 ετών. Η συμφωνία παραχώρησης ανατρέπει την απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του Ταμείου Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ) του 2014, βάση της οποίας επρόκειτο να διατεθεί σε γωνιακό σημείο του πρώην στρατοπέδου έκταση 52.360 τ.μ. για την κατασκευή τουλάχιστον 200 διαμερισμάτων Στρατιωτικών Οικημάτων Αξιωματικών (ΣΟΑ). Αντί νεόδμητων διαμερισμάτων, όπως είχε εξαγγείλει πρόσφατα ο Πάνος Καμμένος από την Θεσσαλονίκη («προχωρούμε με παράδοση του στρατοπέδου προς τον Δήμο σε δημιουργία τουλάχιστον 100 κατοικιών για τα στελέχη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων»), ο Ελληνικός Στρατός θα συμβιβαστεί τελικά με …την παραχώρηση 83 παλαιών διαμερισμάτων που έχει στην κατοχή του ο Δήμος, τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα, μεμονωμένα και σε υποβαθμισμένα σημεία της ευρύτερης περιοχής.