Ανασκόπηση εβδομάδας #354

0
1573

Διεθνής κατάσταση

Στην Ουκρανία ο πόλεμος συνεχίζεται, με τις ρωσικές δυνάμεις να διατηρούν την πρωτοβουλία των κινήσεων και να επιτυγχάνουν νέα εδαφικά κέρδη στην περιοχή της Avdiivka. Οι ουκρανικές δυνάμεις βύθισαν ένα ακόμη ρωσικό πολεμικό πλοίο, το περιπολικό Sergey Kotov, με USV αυτοκτονίας στις 5 Μαρτίου. Από ουκρανικής πλευράς συνεχίζονται οι προσπάθειες ενίσχυσης σε πυρομαχικά, Στις 8 Μαρτίου η Τσεχία ανακοίνωσε ότι η πρωτοβουλία αγοράς πυρομαχικών στις διεθνείς αγορές έχει ήδη συγκεντρώσει αρκετά κονδύλια για την προμήθεια 300.000 οβίδων πυροβολικού, ενώ την ίδια ημέρα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής V. Dombrovskis ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα στείλει οικονομική βοήθεια 4,5 δις ευρώ στην Ουκρανία το Μάρτιο και άλλο 1,5 δις ευρώ τον Απρίλιο.  Οι χάρτες προέρχονται από την πλέον πρόσφατη ανάλυση του Institute for the Study of War:

Στις 5 Μαρτίου, αλβανικό δικαστήριο καταδίκασε σε 2 χρόνια στη φυλακή τον εκλεγμένο Δήμαρχο Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη. Όπως δήλωσε ο Φ. Μπελέρης, “ήταν μια δίκη παρωδία. Με πλαστό ποινικό μητρώο, χωρίς αποδείξεις, χωρίς άλλους μάρτυρες εκτός από έναν που χρηματιζόταν από την αστυνομία, με «διορισμένη» δικαστή, μέσα σε ένα γυάλινο κλουβί χωρίς επικοινωνία με τον δικηγόρο μου, σήμερα το αλβανικό δικαστήριο με καταδίκασε σε δύο χρόνια φυλάκισης. Το έγκλημά μου είναι ότι εμείς οι Χειμαρραίοι θέλουμε να είμαστε οι κύριοι της προγονικής μας γης. Το έγκλημά μου είναι ότι οι συμπατριώτες μου Χιμαραίοι με εξέλεξαν Δήμαρχο ενάντια στα σχέδια του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα”.

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Από την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου έως τη Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024, και στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου, πραγματοποιήθηκε στη Σκωτία η διμερής συνεκπαίδευση με την επωνυμία «HIGHLAND KHUKRI – 24». Η συνεκπαίδευση, η οποία είναι τύπου LIVEX/FTX (Live Exercise/Field Training Exercise), επικεντρώθηκε στη σχεδίαση και διεξαγωγή επιχειρήσεων σε ορεινό περιβάλλον. Κατά τη διάρκειά της, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εξασκηθούν σε σύνθετα επιχειρησιακά σενάρια, τα οποία συνέβαλαν στην επαύξηση της μαχητικής ικανότητας, καθώς και στη βελτίωση της διαλειτουργικότητας. Στην εν λόγω δράση από ελληνικής πλευράς συμμετείχε προσωπικό και μέσα από τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, ενώ από πλευράς του Ηνωμένου Βασιλείου προσωπικό και μέσα του 2nd Royal Gurkha Rifles Battalion και της 16 Air Assault Brigade Combat Team.

Στις 5 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν άλματα ελεύθερης πτώσης αλεξιπτωτιστών της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ με αμερικανούς Green Berets από αεροασκάφος MC-130J Commando II στη Ζώνη Ρίψης Μεγάρων στο πλαίσιο της άσκησης Trojan Footprint-24 που διεξάγεται ως μέρος της άσκησης Steadfast Defender του ΝΑΤΟ.

Τη Δευτέρα 4 Μαρτίου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Δένδιας πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Αρμενία, όπου συναντήθηκε με τον Αρμένιο Υπουργό Άμυνας, Suren Papikyan. Κατά τη διμερή συνάντηση, καθώς και στη συνάντηση των αντιπροσωπειών, συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την περαιτέρω ενδυνάμωση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδος και Αρμενίας, οι τελευταίες εξελίξεις στην κατάσταση ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή μας, καθώς και η συμμετοχή της Αρμενίας στο ελληνικό οικοσύστημα αμυντικής καινοτομίας. Μετά τη συνάντηση ο κ. Δένδιας και ο κ. Papikyan φύτευσαν συμβολικά ελάτη στον προαύλιο χώρο του Υπουργείου Άμυνας της Αρμενίας.

Στρατός Ξηράς

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Κ. Σαρικά στον ιστότοπο onalert.gr, το ΚΥΣΕΑ στην τελευταία συνεδρίασή του ενέκρινε το πρόγραμμα απόκτησης περίπου 150 συστημάτων αντιαρματικών πυραύλων ΤΟW 2B Aero RF (BGM-71F-3-RF) για τον εξοπλισμό των ΛΑΤ. Πρόκειται για την αναβαθμισμένη έκδοση των TOW 2B που βάλλονται από τα M901ITV, με βεληνεκές που φτάνει στα 4.500 μέτρα, ασύρματη καθοδήγηση με κρυπτογραφημένη συχνότητα, διπλή κεφαλή και δυνατότητα fly over-shoot down.

Από 22 Φεβρουαρίου έως 1 Μαρτίου 2024 και στο πλαίσιο του Κοινού Σχεδίου Δράσης Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου έτους 2024, πραγματοποιήθηκε στο Στρατόπεδο «ΥΠΛΧΟΥ ΖΩΓΚΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ» στη Νέα Σάντα Κιλκίς, εκπαίδευση 4 Αξιωματικών από την Αίγυπτο, 1 Αξιωματικού και 1 Υπαξιωματικού από την Κύπρο, επί αντικειμένων «Ομάδας Εγγύς Προστασίας». Η εκπαίδευση μεταξύ άλλων περιέλαβε αντικείμενα  φρούρησης ευπαθών στόχων, σχηματισμούς πεζής συνοδείας, ασκήσεις μάχης ομάδας προστασίας, αντιμετώπιση απειλών με τεχνικές αυτοάμυνας, βασικές αρχές αυτοκινητοπομπών, διαδικασίες άφιξης και αναχώρησης υψηλών προσώπων, βολές φορητού οπλισμού και βολές μάχης ταχείας αντίδρασης.

Πολεμικό Ναυτικό

Στις 7 Μαρτίου έφτασε στην Ελλάδα και το τρίτο ανθυποβρυχιακό ελικόπτερο MH-60R (ΠΝ76) με τα υπόλοιπα τέσσερα να παραλαμβάνονται στα τέλη του τρέχοντος ή τις αρχές του επόμενου έτους. Καλό κυνήγι και καλές προσνηώσεις!

Φώτο από @didinos

Tην Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024, πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου (ΑΝΣ) υπό τη νέα του σύνθεση, επί του Θ/Κ «Γ. ΑΒΕΡΩΦ». Η νέα σύνθεση του ΑΝΣ είναι η ακόλουθη:

Αντιναύαρχος Δημήτριος – ΕλευθέριοςΚατάρας ΠΝ Αρχηγός ΓΕΝ
Αντιναύαρχος Πολυχρόνης Κουλούρης ΠΝ Αρχηγός Στόλου
Αντιναύαρχος Χρήστος Σασιάκος ΠΝ Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ
Αντιναύαρχος (Μ) Παναγιώτης Δημητρόγλου ΠΝ Διοικητής ΔΔΜΝ
Υποναύαρχος Κωνσταντίνος Βλάχος ΠΝ ΓΕΕΘΑ
Υποναύαρχος Γεώργιος Φλώρος ΠΝ Υπαρχηγός ΓΕΝ
Υποναύαρχος Θεόδωρος Μικρόπουλος ΠΝ ΓΕΕΘΑ
Υποναύαρχος Σπυρίδων Λαγάρας ΠΝ Υπαρχηγός ΑΣ
Υποναύαρχος ΛεωνίδαςΑναγνωστόπουλος ΠΝ Αρχιεπιστολέας ΓΕΝ
Υποναύαρχος Φώτιος Μπότσας ΠΝ Διοικητής ΣΝΔ
Υποναύαρχος Θεοχάρης Χατζόπουλος ΠΝ Υποδιοικητής ΣΕΘΑ
Υποναύαρχος Βασίλειος Γρυπάρης ΠΝ Διοικητής EUNAVFOR ASPIDES
Υποναύαρχος Γεώργιος Αγγουράς ΠΝ Διοικητής ΔΝΕ
Υποναύαρχος (Μ) Σωτήριος Τσαμίλης ΠΝ ΓΕΝ/ΓΕΠΝ
Υποναύαρχος (Μ) Βασίλειος Βασιλογιαννακόπουλος ΠΝ Διευθυντής ΓΕΝ/ΔΕΞ
Υποναύαρχος (ΥΙ) Αντώνιος Παπαγεωργίου ΠΝ Διευθυντής ΓΕΝ/ΔΥΓ
Υποναύαρχος (Ο) Γεώργιος Σκρέκας ΠΝ Διευθυντής ΔΟΥ/ΟΕΠΝ ΓΕΝ

Πολεμική Αεροπορία

Την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024, πραγματοποιήθηκε, παρουσία του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτεράρχου (Ι) Δ. Γρηγοριάδη, η τελετή παράδοσης – παραλαβής καθηκόντων Διοικητή της Σχολής Ικάρων (ΣΙ), από τον Αντιπτέραρχο (Ι) Κ. Καραμεσίνη στον Υποπτέραρχο (Ι) Γ. Καραμπιτιάνη, στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας, στο Τατόι. Στην τελετή παραβρέθηκαν ανώτατοι αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας, διατελέσαντες Διοικητές της ΣΙ, αντιπροσωπείες Αξιωματικών και σπουδαστών Παραγωγικών Σχολών των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, διδακτικό και πολιτικό προσωπικό της Σχολής, καθώς και απόστρατοι αξιωματικοί της ΠΑ.

Μηδενική παρέμεινε η παραβατική αεροπορική δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την τελευταία εβδομάδα, καθώς δεν σημειώθηκαν παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου ή παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Κύπρος

Η πρωτοβουλία “ΑΜΑΛΘΕΙΑ” για τη δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου για την προώθηση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας ανακοινώθηκε επίσημα στις 8 Μαρτίου, με κοινή δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Κυπριακής Δημοκρατίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Ην. Βασιλείου και των ΗΠΑ. Πρόκειται για μια σημαντική διπλωματική επιτυχία του προέδρου Ν. Χριστοδουλίδη, που επιτυγχάνει ταυτόχρονα την ανακούφιση των αμάχων στη Γάζα και την αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της Κύπρου. Ο μηχανισμός, που θα υλοποιηθεί με τη βοήθεια των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, περιλαμβάνει μια πλατφόρμα στο λιμάνι της Λάρνακας για τη μεταφόρτωση της βοήθειας με προορισμό τη Γάζα υπό τον έλεγχο Ισραηλινών αξιωματούχων.

Ανατολικός Παρατηρητής

Στις 5 Μαρτίου, ελικόπτερο UH-1H (s/n 82-24051) που είχε απογειωθεί από την αεροπορική βάση Cigli της Σμύρνης συνετρίβη με αποτέλεσμα των βαρύ τραυματισμό του πληρώματος. Πρόκειται για ένα από τα τελευταία Huey που χρησιμοποιεί η Τουρκική Αεροπορία.

Αύριο 11 Μαρτίου 2024 θα διεξαχθούν στην Άγκυρα συνομιλίες μεταξύ της υφυπουργού Εξωτερικών Α. Παπαδοπούλου και του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών, B. Akçapar. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, αντικείμενο των συνομιλιών θα αποτελέσουν οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, καθώς και οι περιφερειακές και οι διεθνείς εξελίξεις. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, οι συνομιλίες θα γίνουν “στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας”. Είναι, νομίζουμε, η πρώτη φορά που σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών γίνεται ρητή παραδοχή διεξαγωγής αποκλειστικά πολιτικού διαλόγου για τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας. Όπως είχαμε ξαναγράψει όταν ξεκίνησε η διαδικασία αυτή, ο “πολιτικός διάλογος εφ’ όλης της ύλης για τις ελληνοτουρκικές διαφορές” υπήρξε διαχρονική επιδίωξη της Τουρκίας γιανα νομιμοποιήσει τις μονομερείς διεκδικήσεις της, ενώ η ελληνική πλευρά επέμενε στο νομικό χαρακτήρα της μίας και μόνης ελληνοτουρκικής διαφοράς που αναγνωρίζει, δηλαδή της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών. Φαίνεται δυστυχώς ότι ακολουθείται μια διαδικασία σταδιακής διολίσθησης από αυτή την πάγια θέση, που αρχικά περιλάμβανε τις λεγόμενες “διερευνητικές επαφές”, στη συνέχεια την προσθήκη διαλόγου υπηρεσιακών προϊσταμένων (Γενικών Γραμματέων υπουργείων) παράλληλα με αυτές, και τώρα πλέον τη διεξαγωγή ελληνοτουρκικού πολιτικού διαλόγου χωρίς προσχήματα.