Ανασκόπηση εβδομάδας #310

0
3154

Διεθνής κατάσταση

Στον πόλεμο της Ουκρανίας, οι ρωσικές δυνάμεις διατηρούν την πρωτοβουλία με περιορισμένης κλίμακας επιθέσεις στον άξονα Svatove-Kreminna και στην περιοχή της  Avdiivka, ενώ εξακολουθούν να μάχονται εντός και πέριξ του Bakhmut χωρίς να έχουν επιτύχει το στόχο της κατάληψής του. Γενικότερα, σύμφωνα με δυτικούς, Ουκρανούς, αλλά και Ρώσους παρατηρητές η ρωσική χειμερινή επίθεση δεν έχει επιτύχει τον αρχικό στόχο της, που ήταν η κατάληψη των διοικητικών ορίων των περιφερειών (oblast) Donetsk και Luhansk ως τις 31 Μαρτίου. Σύμφωνα με ανεξάρτητες ρωσικές πηγές, θα ήταν φρόνιμη η μετάπτωση των ρωσικών δυνάμεων σε αμυντικές θέσεις, ενόψει της ουκρανικής επίθεσης που αναμένεται μετά τα μέσα Απριλίου. Πράγματι, ιδίως στη νότια Ουκρανία παρατηρούνται έργα αμυντικής οργάνωσης του εδάφους από ρωσικής πλευράς, με σκοπό την προστασία της Κριμαίας από ενδεχόμενη ουκρανική επίθεση προς την κατεύθυνσή της. Οι χάρτες προέρχονται από την πλέον πρόσφατη ανάλυση του Institute for the Study of War:

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Στις 31 Μαρτίου ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Χαρδαλιάς, στο πλαίσιο αναβάθμισης του θεσμού της Εθνοφυλακής μετά και την πρόσφατη ψήφιση του νέου νόμου 5018/2023, πραγματοποίησε συναντήσεις με Εθνοφύλακες των ΤΕΘ Ροδόπης, Κομοτηνής και Σαπών, στο στρατόπεδο «Λοχαγού Βίκτωρα Παράσχου» στην Κομοτηνή, καθώς και των ΤΕΘ Ξάνθης, Εχίνου και Νέστου στην έδρα του Στρατηγείου της IV Ταξιαρχίας Υποστήριξης (ΤΑΞΥΠ), στην Ξάνθη. Κατά τις συναντήσεις ο ΥΦΕΘΑ μιλώντας στους Εθνοφύλακες υπογράμμισε ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο προσδίδει νέα δυναμική στην Εθνοφυλακή και αναβαθμίζει τη σημαντική συμβολή της στην αμυντική θωράκιση της χώρας. Πρόσθεσε επίσης, ότι η πλούσια κοινωνική προσφορά των Εθνοφυλάκων ενισχύει τους δεσμούς με τις τοπικές κοινωνίες, από τις οποίες και προέρχονται, σε κάθε ακριτική περιοχή της πατρίδας μας. Τέλος, ο κ. Χαρδαλιάς συνοδευόμενος από τον Διοικητή του Δ΄ ΣΣ Αντιστράτηγο Δ. Κωνσταντάκο, επισκέφθηκε και τις έδρες της 182 Μοίρας Κ/Β TOR-M1 και του Λόχου Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΜΕΑ) του 473 Τάγματος Επιτήρησης και Πληροφορικής (ΤΕΠΠ), στην Κομοτηνή. Κατά τις επισκέψεις, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ενημερώθηκε από τους Διοικητές, περιηγήθηκε στους χώρους και συνομίλησε με στελέχη και οπλίτες θητείας.

Από την Τετάρτη 15 έως την Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023 έλαβε χώρα η τετραμερής ναυτική άσκηση με την επωνυμία «NOBLE DINA 2023 – (ND-23)» που πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Αν. Μεσογείου, μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, ΗΠΑ και Ισραήλ, και με συμμετοχή ναυτικών δυνάμεων της Γαλλίας, της Ιταλίας, καθώς και της Γερμανίας η οποία συμμετείχε με συνδέσμους επί των ναυτικών μονάδων. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν στην άσκηση με την φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ με το οργανικό της ελικόπτερο, το υποβρύχιο ΚΑΤΣΩΝΗΣ, το ΤΠΚ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ και 2 μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 52+. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Κύπρου συμμετείχαν με το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ), το ΠΑΘ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ, 1 Ελικόπτερο AW-139 και τα ΠΠ ΤΣΟΜΑΚΗΣ (P03) και ΓΕΩΡΓΙΟΥ (P04). Οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ συμμετείχαν με 1 Αεροσκάφος Ναυτικών Επιχειρήσεων (ΑΦΝΕ) P-8A, οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις με 2 μαχητικά αεροσκάφη και 1 υποβρύχιο, οι Γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις με την φρεγάτα FS LANGUEDOC και οι Ιταλικές Ένοπλες Δυνάμεις με την φρεγάτα ITS ALPINO με το οργανικό της Ελικόπτερο.

Συνολικά κατά την διάρκεια της άσκησης υλοποιήθηκαν τα ακόλουθα σύνθετα επιχειρησιακά σενάρια:

● Αντικείμενα αντιμετώπισης αεροπορικής απειλής (Air Defence Exercise – ADEX).
● Αντικείμενα σύνθεσης κοινής επιχειρησιακής εικόνας επιφανείας και αέρος, προχωρητικών ελιγμών, πολέμου επιφανείας, απόκτησης και διατήρησης θαλάσσιου ελέγχου, καθώς και διαδικασίες αλλαγής τακτικής διοίκησης.
● Επιχειρήσεις Ε/Π με χρήση ανυψωτήρα (hoist).
● Επιχειρήσεις νηοψίας (Visit Board Search and Seizure – VBSS).
● Έρευνα και διάσωση (Search and Rescue Exercise – SAREX).
● Συνδυασμένη ανθυποβρυχιακή άσκηση (Combined Anti – Submarine Exercise – CASEX).
● Ασκήσεις πολέμου επιφανείας (Surface Warfare Exercise – SURFEX).
● Υγειονομική συνδρομή σε φίλιο πλοίο (Medical Exercise – MEDEX).
● Συνδρομή αποκατάστασης βλαβών σε φίλιο πλοίο (Damage Control Exercise – DAMCONEX).
● Ανταλλαγή συνδέσμων μεταξύ συμμετεχόντων.

Στρατός Ξηράς

Στις 29 Μαρτίου εγκρίθηκε η προμήθεια συστημάτων SPIKE-NLOS για τις ανάγκες EΣ και ΠΝ κατά την τακτική συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, ενώ έγινε ενημέρωση για την εξέλιξη της πορείας άλλων εξοπλιστικών προγραμμάτων. Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της ιστοσελίδας doureios.com, η προμήθεια αφορά αναλυτικά (α) 17 συστήματα βλημάτων SPIKE NLOS με 340 βλήματα που θα ενταχθούν στους Λόχους Αντιαρματικών (ΛΑΤ) συγκεκριμένων σχηματισμών του ΕΣ, (β) 4 συστήματα SPIKE NLOS προς εγκατάσταση σε ισάριθμες κανονιοφόρους του ΠΝ και 4 συστήματα SPIKE ER2 για τα Σκάφη Ανορθοδόξου Πολέμου Mk V, με συνολικώς 55 βλήματα, (γ) 100 βλήματα SPIKE NLOS για την Αεροπορία Στρατού που θα αποτελέσουν οπλισμό των επιθετικών ελικοπτέρων AH-64A Apache, εκ των οποίων 9 θα τροποποιηθούν και θα πιστοποιηθούν στην εκτοξευόμενη από αέρος έκδοση των βλημάτων ενώ το σύνολο των 19 υπηρετούντων ΑΗ-64Α θα υποστεί περιορισμένη αναβάθμιση από την Elbit Systems.

Στις 30 Μαρτίου παρουσιάστηκε στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής το πρόγραμμα παραχώρησης 60 κεφαλών ρυμούλκησης αρματοφορέων Oshkosh Μ1070Α1 (8×8) με θωρακισμένη καμπίνα, που παραχωρούνται δωρεάν από τις ΗΠΑ μέσω EDA προς ενίσχυση του Συγκροτήματος Στρατηγικών Μεταφορών του Ελληνικού Στρατού. Tα μέλη της Επιτροπής γνωμοδότησαν θετικά για την ενεργοποίηση του προγράμματος, καθώς και  δύο εξοπλιστικών προγραμμάτων αρμοδιότητας ΓΕΑ.

Το ΓΕΣ/ΑΣΔΥΣ κατακύρωσε το διαγωνισμό προμήθειας 152 κρανών ιπταμένου νέου τύπου κατασκευής GENTEX στην εταιρεία PASS DEFENCE M.E.Π.Ε έναντι 420.000,00 €.

Από 27 έως 30 Μαρτίου 2023, σχηματισμοί και μονάδες της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU-OHQ «ΑΧΙΛΛΕΑΣ» διεξήγαγαν επιχειρησιακή εκπαίδευση στην Περιοχή Ευθύνης τους. Η εκπαίδευση μεταξύ άλλων περιέλαβε ημερήσιες και νυχτερινές βολές επιθετικών ελικοπτέρων, βολές φορητού οπλισμού και βαρέων όπλων πεζικού, καθώς και βολές μάχης ταχείας αντίδρασης.

Στις 31 Μαρτίου υπογράφηκε η σύμβαση επέκτασης του αποτρεπτικού εμποδίου (φράχτης) του Έβρου κατά 35 χιλιόμετρα από την Κορνοφωλιά Σουφλίου μέχρι τους Ψαθάδες Διδυμοτείχου σε συνέχεια της απόφασης του ΚΥΣΕΑ για την σταδιακή επέκτασή του σε όλο το μήκος της ελληνοτουρκικής μεθορίου. Το έργο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την κατασκευή 7 αντιβαλλιστικών παρατηρητηρίων με θωρακισμένες καμπίνες, την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων υπαρχόντων ΕΦ και ΕΠ του ΕΣ καθώς και ΤΣΦ και ΑΤ της ΕΛΑΣ, καθώς επίσης την κατασκευή νέου κτιρίου 300 τ.μ. για τον εξοπλισμό συνοριακής φύλαξης. Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, από κοινού με ευρωβουλευτές των Πρασίνων, των Σοσιαλδημοκρατών και της πολιτικής ομάδας Renew, κατέθεσε τροπολογία στην ετήσια έκθεση της επιτροπής προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με την οποία επιδιώκεται να αποκλειστεί η περίπτωση ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για την κατασκευή φραχτών στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ο φράχτης του Έβρου. Η τελική ψηφοφορία για το θέμα αναμένεται να γίνει στη σύνοδο της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 16-20 Απριλίου, αλλά ήδη ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι ο φράχτης του Έβρου θα προχωρήσει ανεξαρτήτως ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.

Πολεμικό Ναυτικό

Την Δευτέρα 27 και την Τρίτη 28 Μαρτίου 2023, στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας διεξήχθη συνεκπαίδευση PASSEX (Passing Exercise) της φρεγάτας ΑΔΡΙΑΣ και 2 μαχητικών αεροσκαφών F-16, με την γαλλική φρεγάτα FS PROVENCE και Αεροσκάφος Θαλάσσιας Περιπολίας (Maritime Patrol Aircraft) ATLANTIQUE 2 (ATL 2), στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Καρπάθου. Κατά τη διάρκεια της συνεκπαίδευσης, εκτελέστηκαν ασκήσεις πυρών, αντικείμενα σύνθεσης και ανταλλαγής τακτικής εικόνας, επικοινωνιών, ηλεκτρονικού πολέμου, προχωρητικών ελιγμών καθώς και αντιμετώπισης αεροπορικής απειλής (Air Defence Exercise – ADEX).

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ιστοτόπου hellasjournal.com, στις ΗΠΑ βρίσκεται ήδη ο βασικός πυρήνας στελεχών του ΠΝ που θα εκπαιδευτούν στα νέα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα MH-60R, ενώ στο ναυτικό οχυρό Κοτρώνι συνεχίζονται οι εργασίες για την υποδοχή τους, με την αναβάθμιση των υποδομών της 1ης ΜΕΝ που επιχειρεί σήμερα με τα ΑΒ-212. Η ολοκλήρωση της εκπαίδευσης των στελεχών προγραμματίζεται ώστε να συμπέσει χρονικά με την άφιξη των πρώτων “Romeo” στην Ελλάδα.

Στις 28 Μαρτίου 2023 ολοκληρώθηκε η πλήρης ανέλκυση της Δεξαμενής Νο 1 των Ναυπηγείων Ελευσίνας, που είχε βυθιστεί το 2018. Η επιχείρηση ανέλκυσης διήρκεσε τέσσερις εβδομάδες, μετά από εντατική προετοιμασία και σχεδιασμό διάρκειας δύο εβδομάδων. Σύντομα θα ακολουθήσει το υπόλοιπο πρόγραμμα συντήρησης, επισκευής και αναβάθμισης της, το οποίο αποτελεί μέρος του συνολικού σχεδίου της νέας διοίκησης των Ναυπηγείων Ελευσίνας για τον εκσυγχρονισμό τους, όπως άλλωστε και οι εργασίες αποκατάστασης της Δεξαμενής Νο 2. Στόχος είναι να δεξαμενιστεί στις 15 Μαΐου το πρώτο πλοίο, πέραν των 10 που επισκευάστηκαν ήδη εν όρμω.

Πολεμική Αεροπορία

Δύο ακόμη μαχητικά αεροσκάφη Rafale παρελήφθησαν την τελευταία εβδομάδα από την Πολεμική Αεροπορία στη Γαλλία και αναμένεται να φτάσουν στις 4 Απριλίου στην Τανάγρα και να ενταχθούν στη δύναμη της 332 Μοίρας. Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του ιστοτόπου doureios.com, πρόκειται για το διθέσιο “442” που ολοκληρώνει την πρώτη εξάδα αεροσκαφών νέας κατασκευής, καθώς και για το μονοθέσιο “414” που ανήκει στην επόμενη εξάδα αεροσκαφών που αγοράζονται μεταχειρισμένα.

Από την Τετάρτη 29 έως την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023 διεξήχθη για πρώτη φορά η ΤΑΜΣ με την ονομασία «FOREST GUARDIAN – 2023» στην ευρύτερη περιοχή της Αττικοβοιωτίας υπό τον συντονισμό της Διοίκησης Αεροπορικής Υποστήριξης (ΔΑΥ), σε συνεργασία με το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.) του Πυροσβεστικού Σώματος. Αντικείμενο της άσκησης ήταν η εξάσκηση και εκπαίδευση των συμμετεχουσών δυνάμεων σε επιχειρήσεις αεροπυρόσβεσης δασικών και περι-αστικών πυρκαγιών μεγάλης έκτασης σε πολλαπλά μέτωπα. Εξετάστηκε σενάριο ραγδαίας κλιμάκωσης καταστροφικής πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στην περιοχή της Μαλακάσας με ταυτόχρονη εκδήλωση ιδίου φαινομένου σε διαφορετική περιοχή, γεγονός που προκάλεσε την κινητοποίηση του συνόλου των εμπλεκόμενων φορέων. Από πλευράς Ενόπλων Δυνάμεων συμμετείχαν στην άσκηση 4 αεροσκάφη CL-215, 2 CL-415 και 2 PZL1, καθώς και 1 μεταφορικό ελικόπτερο CH-47D. Το Πυροσβεστικό Σώμα συμμετείχε με 1 ελικόπτερο Super Puma AS-332, 1 ελικόπτερο BK-117, 1 Σύστημα μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους – ΜΕΑ (Drone), 2 Πυροσβεστικά Οχήματα, 1 Πεζοπόρο Τμήμα και την Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ). Πρόθεση του ΓΕΕΘΑ αποτελεί η καθιέρωση ανάλογου τύπου ασκήσεων αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, που συμβάλλουν στην βελτίωση της ετοιμότητας του προσωπικού και των μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ιστοτόπου cnn.gr, το αίτημα ενημέρωσης για τιμή και διαθεσιμότητα (P&A: Price and Availability) μεταγωγικών αεροσκαφών C-130 της επιστολής που απέστειλε στα μέσα Φεβρουαρίου η ελληνική κυβέρνηση στην Ουάσιγκτον μέσω του Γραφείου Αμυντικής Συνεργασίας της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, αφορά 4 νέα ή μεταχειρισμένα αεροσκάφη, είτε C-130H είτε C-130J. Υπενθυμίζεται ότι παράλληλα εξελίσσονται συζητήσεις για αγορά 4 (+2) μεταχειρισμένων C-130J της ιταλικής αεροπορίας.

Ούτε την τελευταία εβδομάδα σημειώθηκε παραβατική δραστηριότητα της τουρκικής αεροπορίας. Συνολικά, σε όλη τη διάρκεια του Μαρτίου σημειώθηκε μόνο ένα περιστατικό παραβιάσεων του ελληνικού εναερίου χώρου, από 3 τουρκικά ελικόπτερα στις 14 Μαρτίου. Κατά τα άλλα δεν σημειώθηκαν παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου (ούτε καν παραβάσεις κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών), ούτε βέβαια εμπλοκές με ελληνικά αεροσκάφη ή υπερπτήσεις ελληνικών εδαφών.

Κύπρος

Στις 31 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία τριμερής συνάντηση Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ, μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Ν. Δένδια, του υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας  Δρος Κ. Κόμπου και του Υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ Ε. Cohen. Oι εργασίες της συνάντησης φιλοξενήθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ νωρίτερα οι τρεις υπουργοί είχαν εθιμοτυπική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Ν. Χριστοδουλίδη. Ήταν η 3η συνάντηση Πολιτικού Διαλόγου σε επίπεδο ΥΠΕΞ μεταξύ των τριών χωρών, με τον Τριμερή Μηχανισμό Συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ να είναι ο πλέον προχωρημένος μηχανισμός εκ των τριμερών συνεργασιών.

Στις 30 Μαρτίου υπεγράφη στη Λευκωσία η Δήλωση Προθέσεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Εθνοφρουράς της Πολιτείας New Jersey των ΗΠΑ, με την οποία εγκαινιάστηκε η ένταξη της Εθνικής Φρουράς στο State Partnership Program (SPP).

Το μήνα Μάρτιο, μονάδες της ΧΧ Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας πραγματοποίησαν εκπαιδευτικές βολές αρμάτων Τ-80U, ΤΟΜΑ ΒΜΡ-3 και βολές πυροβολικού αυτοκινούμενων πυροβόλων 155 χιλ., στο Πεδίο Βολής Καλού Χωριού. Μέρος των βολών παρακολούθησαν ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δ. Ζερβάκης και ο Υπαρχηγός, Αντιστράτηγος Λ. Χατζήμιχαηλ, οι οποίοι διαπίστωσαν την άρτια οργάνωση, το αξιόμαχο και υψηλό επίπεδο ετοιμότητας και επιχειρησιακής εκπαίδευσης του προσωπικού. Ο Αρχηγός, απευθυνόμενος στα πληρώματα των μέσων, τους συνεχάρη  για τα επιτυχή αποτελέσματα των βολών, το υψηλό ηθικό, καθώς επίσης και το επίπεδο εκπαίδευσης και επαγγελματισμού τους.

H θητεία του Α/ΓΕΕΦ Αντιστρατήγου Δ. Ζερβάκη παρατάθηκε έως το τέλος Ιουνίου 2023 με στόχο τη συνέχιση της ομαλής λειτουργίας της Εθνικής Φρουράς και την απρόσκοπτη ολοκλήρωση των διαδικασιών μέχρι τον διορισμό νέου Αρχηγού της.

Ανατολικός Παρατηρητής

Σύμφωνα με πληροφορίες του τηλεοπτικού σταθμού ΣΙΓΜΑ, η Τουρκία απέσυρε τα 42 άρματα μάχης Leopard-2A4 από τα κατεχόμενα της Κύπρου τον Μάρτιο του 2021 μετά από πιέσεις της Γερμανίας, αντικαθιστώντας τα με M48A5T2. Η επιλαρχία των τουρκικών Leo-2A4 είχε μεταφερθεί στα Κατεχόμενα το Νοέμβριο του 2018 και η παρουσία της επιβεβαιώθηκε το Φεβρουάριο του 2019 από ανάρτηση οπλίτη της 14ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας στο Facebook. Η τελευταία δημόσια εμφάνιση των τουρκικών Leopard-2A4 ήταν στις 6 Σεπτεμβρίου 2020 κατά τη διάρκεια άσκησης των τουρκικών δυνάμεων κατοχής.

Στις 31 Μαρτίου γνωστοποιήθηκε η δοκιμαστική βολή υπερηχητικού βαλλιστικού πυραύλου ΙΗΑ-230 της Roketsan από πρωτότυπο ΜΕΑ ΑKINCI (s/n PT-4) στο Πεδίο Βολής Σινώπης. Ο IHA-230 αποτελεί την αεροεκτοξευόμενη έκδοση του TRG-230.

Σύμφωνα με ανάρτηση του επικεφαλής της SSB, Ismail Demir, στο Twitter στις 28 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκτόξευση του Κ/Β επιφανείας-επιφανείας KUZGUN από το μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας (USV) MARLIN. Το Kuzgun έχει αναπτυχθεί από το Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης (SAGE) της TUBITAK και θα αναπτυχθεί σε πολλές εκδόσεις από πλευράς πολεμικής κεφαλής (θραυσματοποίησης, θερμοβαρική, διατρητική και γενικής χρήσης), καθοδήγησης (INS /GPS ή μόνο INS), ερευνητών (θερμικός – IIR, radar  χιλιοστομετρικού κύματος, ή λέιζερ), και προωστικής μεθόδου (στερεού καυσίμου, με κινητήρα Turbojet ή ανεμοπορίας). Το MARLIN είναι USV μεγάλου μεγέθους που παράγεται από την ASELSAN σε συνεργασία με το ναυπηγείο Sefine και έχει συμμετάσχει σε ασκήσεις του ΝΑΤΟ (περισσότερα για τα τουρκικά USV μπορείτε να διαβάσετε εδώ). Ο συνδυασμός του USV MARLIN με το βλήμα KUZGUN δίνει στο τουρκικό ναυτικό τη δυνατότητα ανάπτυξης κατευθυνόμενων βλημάτων επιφανείας-επιφανείας, έστω και μικρού βεληνεκούς (40 χλμ) και βάρους, σε μεγάλους αριθμούς στο Αιγαίο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για περιβάλλον απειλών που θα αντιμετωπίσουν οι μονάδες επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού.

Σε τηλεοπτική συνέντευξή του, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ibrahim Kalin δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η Τουρκία έχει εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση μη έγκρισης της προμήθειας νέων F-16 από τις ΗΠΑ (αναφέροντας το αεριωθούμενο UAV Kizilelma), αλλά παρ’ όλα αυτά επιμένει στην προμήθεια των F-16 και εκτιμά τις προσπάθειες της κυβέρνησης Μπάιντεν να την προωθήσει παρά τις αντιδράσεις του Κογκρέσου (για τις οποίες επιτέθηκε στον γερουσιαστή Μενέντεζ). Ο εκπρόσωπος του Ρ.Τ. Ερντογάν συνέδεσε μάλιστα ρητώς το θέμα με τη συναίνεση της Τουρκίας για την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην εγκρίνει η Τουρκία την είσοδο της Σουηδίας αν δεν εγκριθεί από τις ΗΠΑ η προμήθεια των F-16.