Ανασκόπηση εβδομάδας #246

0
18933

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου έγιναν οι τελετές μετακομιδής και υποδοχής των λειψάνων επτά πεσόντων και αγνοουμένων Ελλήνων Αγωνιστών της Κύπρου, που ανευρέθησαν και ταυτοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος εκταφών της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ) και του αντίστοιχου προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα επέστρεψαν για να αναπαυθούν μετά από 47 χρόνια στην πατρώα γη οι:
– Συνταγματάρχης (Πεζικού) Κωνσταντίνος Κόκκας.
– Συνταγματάρχης (Μηχανικού) Νικόλαος Γιαννακόπουλος.
– Έφεδρος Ανθυπασπιστής (Πεζικού) Δημήτριος Βελώνας.
– Έφεδρος Ανθυπασπιστής (Καταδρομών) Χριστόδουλος Δοϊτσίδης.
– Έφεδρος Ανθυπασπιστής (Εφοδιασμού-Μεταφορών) Δημήτριος Θανόπουλος.
– Έφεδρος Ανθυπασπιστής (Πεζικού) Χαράλαμπος Καραγκούνης.
– Έφεδρος Ανθυπασπιστής (Πεζικού) Θωμάς Κουκούλης.
Στην επίσημη τελετή που πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας, στη Λευκωσία, τελέστηκε Επιμνημόσυνη Δέηση προς τιμήν των πεσόντων, πραγματοποιήθηκε επίδοση μεταλλίων στους οικείους των Ηρώων και παραλαβή των λειψάνων τους, παρουσία του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Ν. Χαρδαλιά, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κ. Φλώρου, του πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο Ι. Παπαμελετίου, της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου Α. Δημητρίου, του υπουργού Άμυνας της Κύπρου Χ. Πετρίδη, του Αρχηγού ΓΕΕΦ Αντιστρατήγου Δ. Ζερβάκη κ.ά. Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και οι συγγενείς συνόδευσαν τους Ήρωες με πτήση στρατιωτικού αεροσκάφους C-130 στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας, όπου πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή υποδοχής των λειψάνων τους.

Την Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλου και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κ. Φλώρου, πραγματοποιήθηκε στον Κόλπο Χανίων στο Μάλεμε της Κρήτης η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (Distinguished Visitors Day-DVDAY) της Διμερούς Διακλαδικής Άσκησης «ΜΕΔΟΥΣΑ 11» Ελλάδας – Αιγύπτου, που διεξήχθη στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης από την Τετάρτη 17 έως την Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021 με τη συμμετοχή δυνάμεων από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και παρατηρητών από την Γαλλία, την Ινδία, την Ιορδανία, το Μαρόκο, την Πορτογαλία και την Σαουδική Αραβία. Σκοπός της ήταν η ενίσχυση της συνεργασίας και της διαλειτουργικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων των συμμετεχουσών Χωρών, καθώς και η διεξαγωγή προκεχωρημένης διακλαδικής επιχειρησιακής εκπαίδευσης σε περιβάλλον πολλαπλής απειλής. Την Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών, που διεξήχθη επί της Φρεγάτας ΣΑΛΑΜΙΣ και του Ελικοπτεροφόρου Πλοίου Αμφίβιων Επιχειρήσεων ENS GAMAL ABDEL NASSER, οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σύνθετα διακλαδικά και υψηλού συντονισμού και απαιτήσεων επιχειρησιακά σενάρια, που εκτελέστηκαν με απόλυτη ακρίβεια από τα μέσα και το προσωπικό των συμμετεχουσών δυνάμεων, επιστέγασμα των οποίων αποτέλεσε η συνδυασμένη αμφίβια ενέργεια στην ακτή του Μάλεμε.

Από 1 έως 26 Νοεμβρίου εκτελέστηκε στην Αττική κοινή συνδυασμένη εκπαίδευση Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων Ελλάδας-ΗΠΑ, με ποικίλα σενάρια μεταξύ των οποίων:
• Μη Συναινετική Νηοψία επί του Πλοίου Γενικής Υποστήριξης ΑΤΛΑΣ Ι (A471) με συμμετοχή Ε/Π S-70B Aegean Hawk και UH-1H Huey και Σκαφών Ανορθοδόξου Πολέμου.
• Άμεση Επιθετική Ενέργεια σε παράκτιο στόχο υψηλής αξίας με συμμετοχή ζεύγους Α/Φ F-4 και Επιθετικών Ε/Π AH-64 Apache.
• Διείσδυση με τη μέθοδο HELOCASTING με ελικόπτερο CH-47 Chinook.
• Υποβρύχια πορεία για τον αιφνιδιασμό και την εξουδετέρωση εχθρικών δυνάμεων.
Στην κοινή συνδυασμένη εκπαίδευση συμμετείχαν μέσα και προσωπικό των Χερσαίων και των Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ/ΔΕΠ, η ΜΥΑ/ΛΣ και Δυνάμεις της U.S. Special Operations Command Europe.

Στρατός Ξηράς

Στις 26 Νοεμβρίου έφτασαν στην Ελλάδα από το Kaiserslautern της Γερμανίας τα πρώτα 44 από τα περίπου 1.200 τεθωρακισμένα οχήματα αναγνώρισης Μ1117 που παραχωρούνται από τις ΗΠΑ ως EDA. Τα οχήματα μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδο της Αττικής για επιθεώρηση και στη συνέχεια θα προωθηθούν στις μονάδες, ενώ έχει ήδη εξεταστεί ο τρόπος αξιοποίησής τους, με νέους ΠΟΥ για τις μονάδες. Συνολικά 450 οχήματα αναμένεται να παραδοθούν ως το τέλος του έτους, ενώ από το σύνολο των 1200 M1117 αναμένεται να αξιοποιηθούν κατ’ αρχάς επιχειρησιακά τα 900, ενώ τα υπόλοιπα 300 να χρησιμοποιηθούν ως πηγές ανταλλακτικών. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όσους στο ΥΕΘΑ, το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΣ κόπιασαν (και επέμειναν παρά τις αντιδράσεις) για την υλοποίηση αυτής της προμήθειας, που θα δώσει πολύτιμη προστασία θώρακα (και αντιναρκική) σε πολλές αποστολές όπου ως τώρα χρησιμοποιούνται αθωράκιστα οχήματα.

Από 15 έως 19 Νοεμβρίου 2021, πραγματοποιήθηκαν στο Πεδίο Βολής Κρήτης, Βολές Οπλικών Συστημάτων Πυροβολικού Μάχης με τη συμμετοχή προσωπικού, οπλικών συστημάτων και μέσων Μονάδων Πυροβολικού της 1ης Στρατιάς και της ΑΣΔΕΝ, ενώ με παρατηρητές συμμετείχαν η Διοίκηση Αμερικανικών Δυνάμεων Ευρώπης – Αφρικής (USAREUR-AF), η Κύπρος, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (Η.Α.Ε.). Ειδικότερα, εκτελέστηκαν βολές από αυτοκινούμενα πυροβόλα Μ109 και PzH 2000GR, από Συστήματα Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων (ΠΕΠ MLRS) και RM-70 (ΠΕΠ RM-70) με χρήση αναβαθμισμένων ρουκετών καθώς και από οβιδοβόλα Μ101. Σκοπός των βολών ήταν η εξάσκηση των εκπαιδευομένων σε ενέργειες και διαδικασίες που προσομοιάζουν στο σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον, εκτελώντας όλα τα είδη των βολών Πυροβολικού και αποκομίζοντας σημαντικές εμπειρίες στην υπηρέτηση των πυροβόλων, στην τεχνική, στην τακτική και στην παρατήρηση των βολών.

Την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021 διεξήχθη, στην έδρα της 873 ΑΚ (Αποθήκη Καυσίμων) στη Μενεμένη Θεσσαλονίκης, η Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΤΥΦΩΕΥΣ», υπό τη διεύθυνση του Γ΄ Σώματος Στρατού. Η «ΤΥΦΩΕΥΣ» είναι άσκηση αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης σε συνθήκες που προσομοιάζουν με αυτές ενός μείζονος ατυχήματος. Η άσκηση, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή προσωπικού και μέσων Μονάδων της ΙΙ Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού, της Μεραρχίας Υποστήριξης (ΜΕΡΥΠ), της 71 Α/Μ Ταξιαρχίας, της 1ης ΤΑΞΑΣ, της Ταξιαρχίας Μηχανικού (ΤΑΞΜΧ), της Ταξιαρχίας Διαβιβάσεων (ΤΑΞΔΒ) και της Στρατονομίας του Γ΄ΣΣ και προσωπικού και μέσων του 424 ΓΣΝΕ, της 113  ΠΜ, του Ειδικού Τμήματος Αντιμετώπισης Καταστροφών του 747 Ειδικού Τάγματος Μηχανικού (747 ΕΤΜΧ/ΕΤΑΚ), της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, περιελάμβανε σενάρια εκκένωσης κτηρίων μετά από σεισμό, αντιμετώπισης πυρκαγιάς σε εγκαταστάσεις, πτώσης μέρους κτηρίου ως συνέπεια σεισμικής δόνησης, διαρροής επικίνδυνων υγρών και αερίων, διάσωσης προσωπικού και διακομιδής του σε νοσοκομεία, περισυλλογής ανατραπέντος οχήματος και αεροπυρόσβεσης.

Πολεμικό Ναυτικό

Την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου, πραγματοποιήθηκε η τελετή ένταξης και ονοματοδοσίας στο Πολεμικό Ναυτικό του Πλοίου Γενικής Υποστήριξης (ΠΓΥ) «ΑΙΑΣ» (Α473) στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας. Το πλοίο αποτελεί δωρεά προς το ΠΝ του Προέδρου του Ιδρύματος «Αικατερίνη Λασκαρίδη», εφοπλιστή και Υποναυάρχου ε.τ. Π. Λασκαρίδη. Ανάδοχος του ΠΓΥ «ΑΙΑΣ» ήταν η Πλωτάρχης (Μ) Α. Ψωμαδέλλη ΠΝ. Το νέο ΠΓΥ θα αναβαθμίσει την επιχειρησιακή ικανότητα του ΠΝ, ενώ ταυτόχρονα θα καλύψει πλήθος αναγκών υποστήριξης και εν γένει απαιτήσεων διοικητικής μέριμνας του ΠΝ. Έχει εκτόπισμα 4.426 τόνων, μέγιστη ταχύτητα 16 κόμβων με αμιγώς ηλεκτρική πρόωση, ανοικτό κατάστρωμα 1.000 τ.μ., σύστημα Dynamic Positioning κατηγορίας DP2 και δύο γέφυρες διοίκησης, ενώ μπορεί εκτός από τον ανεφοδιασμό των μονάδων του Στόλου να λειτουργήσει και ως πλωτό συνεργείο ή πλοίο διάσωσης υποβρυχίων.

Από τις 18 Νοεμβρίου ως τις 3 Δεκεμβρίου διεξάγεται στη Δ. Μεσόγειο η πολυεθνική αεροναυτική άσκηση POLARIS-21 των Γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων, στην οποία συμμετέχει και η φρεγάτα ΑΔΡΙΑΣ (F459) ως οργανικό μέλος της Ναυτικής Δύναμης (Task Force 473) του αεροπλανοφόρου CHARLES DE GAULLE (R91). Την Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021, ο Γάλλος Διοικητής της Ναυτικής Δύναμης (Task Force 473) του Αεροπλανοφόρου «CHARLES DE GAULLE», Υποναύαρχος FRA-N Christophe Cluzel, επισκέφθηκε την ελληνική φρεγάτα, όπου ενημερώθηκε για τις δυνατότητες και τα επιχειρησιακά χαρακτηριστικά του πλοίου, ξεναγήθηκε στους χώρους του και συνομίλησε με τους αξιωματικούς και το πλήρωμα.

Από τις 26 Νοεμβρίου διεξάγεται η άσκηση ναρκοπολέμου “ΝΗΡΗΙΣ”, με τη συμμετοχή των μόνιμων δυνάμεων SNMCMG2 και SNMG2 του ΝΑΤΟ.

Την Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021 και αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συμμετοχής τους στην Άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ 11», τα Πολεμικά Πλοία της Αιγύπτου Ελικοπτεροφόρο – Πλοίο Διοίκησης Αμφίβιων Επιχειρήσεων «ENS GAMAL ABDEL NASSER» και η νεότευκτη Φρεγάτα «ENS BERNEES», συνοδευόμενα από τη Φρεγάτα «ΚΑΝΑΡΗΣ» κατέπλευσαν στον λιμένα Πειραιά, όπου παρέμειναν έως την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021. Στην τελετή επίσημης υποδοχής των πολεμικών πλοίων της Αιγύπτου παρέστησαν ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχος Ι. Δρυμούσης ΠΝ, ο Διοικητής της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ) Υποναύαρχος Ι. Καλογερόπουλος ΠΝ και ο Διοικητής της Ναυτικής Διοίκησης Αιγαίου Αρχιπλοίαρχος Σ. Δημόπουλος ΠΝ. Στο πλαίσιο της παραμονής των πολεμικών πλοίων στον Πειραιά και υπό τον συντονισμό της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ), 160 Αιγύπτιοι Ναυτικοί Δόκιμοι διήλθαν εκπαιδεύσεις σε Προσομοιωτές Ναυτιλίας, Ε/Β και Διαρροής της ΣΝΔ και του Κέντρου Εκπαίδευσης ΠΑΛΑΣΚΑΣ.

Πολεμική Αεροπορία

Σε συνέχεια της μεταστάθμευσης αεροπορικών μέσων της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) στην 115 Πτέρυγα Μάχης στην Κρήτη για την συμμετοχή τους στην Διακλαδική Άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ 11», παράλληλα έλαβαν χώρα και επιπλέον εκπαιδευτικές δραστηριότητες ως ακολούθως:
• Η Άσκηση «MINA AEGEUS» από το Σάββατο 13 έως την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021, μεταξύ Ελληνικών και Αιγυπτιακών Ένοπλων Δυνάμεων (ΕΔ) στο FIR Αθηνών Νότια της Κρήτης, με την συμμετοχή Ελληνικών Μαχητικών Αεροσκαφών F-16 και Αεροσκαφών F-16, MIRAGE 2000 και RAFALE της Αιγύπτου.
• Η Άσκηση «AUTUMN FLIGHT BIRD» από την Δευτέρα 15 έως την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021, μεταξύ των ΕΔ της Ελλάδας και των ΗΑΕ που πραγματοποιήθηκε στο σύνολο του FIR Αθηνών, με την συμμετοχή Μαχητικών Αεροσκαφών F-16 και από τις δύο Χώρες.
Κατά τη διάρκεια των ανωτέρω συνεκπαιδεύσεων που εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο στρατιωτικής συνεργασίας του ΓΕΕΘΑ με τις ΕΔ της Αιγύπτου και των ΗΑΕ, εκτελέσθηκαν σύνθετες Αεροπορικές Επιχειρήσεις Εναέριας Υπεροχής [Defensive Counter Air (DCA) VS Offensive Counter Air (OCA)], με σκοπό την προαγωγή του επιπέδου μαχητικής ικανότητας, συνεργασίας και διαλειτουργικότητας των συμμετεχουσών δυνάμεων.

Σύμφωνα με συνέντευξη του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στην Washington Post, «υπάρχει ένα μεσοπρόθεσμο έως μακροπρόθεσμο σχέδιο για την αγορά του μαχητικού αεροσκάφους F-35». Εξ άλλου, σύμφωνα με δημοσιογραφική παρουσίαση του αεροσκάφους από την Lockheed Martin στην ΛΑΕΔ, η τιμή απόκτησης (Fly-Away) ενός F-35A είναι χαμηλότερη των $80 εκατ. και το Κόστος ανά Ώρα Πτήσης (ΚΩΠ) θα διαμορφωθεί το 2022 σε $15.000 με βάση τον υπολογισμό της κατασκευάστριας εταιρείας. Σύμφωνα με την ίδια εταιρική παρουσίαση, η αναβάθμιση των 83 πλέον F-16 στη διαμόρφωση Viper εξελίσσεται ομαλά με τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και το πρωτότυπο έχει μεταβεί στην Αεροπορική Βάση Edwards από τις 7 Σεπτεμβρίου για να εκτελέσει την τελική φάση δοκιμών ενσωμάτωσης και ολοκλήρωσης όλων των νέων συστημάτων, ενώ 8 αεροσκάφη βρίσκονται στην ΕΑΒ. Τέλος, η πρόταση της εταιρίας για το πρόγραμμα αναβάθμισης των 38 F-16 Block 50 περιλαμβάνει εφαρμογή δομικών αναβαθμίσεων (SLEP) για επιπλέον 2.000 ώρες πτήσης.

Μειωμένη ποσοτικά αλλά αναβαθμισμένη ποιοτικά ήταν η παραβατική δραστηριότητα της τουρκικής αεροπορίας την τελευταία εβδομάδα, καθώς σημειώθηκαν 26 παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου (έναντι 59 την προηγούμενη εβδομάδα), ενώ σημειώθηκαν 6 εμπλοκές με ελληνικά αεροσκάφη αναχαίτισης (έναντι 3 την προηγούμενη εβδομάδα) και 9 υπερπτήσεις ελληνικού εδάφους (έναντι 4 την προηγούμενη εβδομάδα).

Κύπρος

Την Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021, πραγματοποιήθηκε η άσκηση αεράμυνας με την επωνυμία ΤΑΜΣ «ΟΝΗΣΙΛΟΣ – ΓΕΔΕΩΝ 2/2021», η οποία εντάσσεται στο Ετήσιο Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ) και του Κράτους του Ισραήλ. Η διεύθυνση και ο συντονισμός της άσκησης έγινε από την Διοίκηση Αεροπορίας του ΓΕΕΦ σε συνεργασία με την Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία (ΙΠΑ). Η άσκηση διεξάχθηκε εντός του FIR Λευκωσίας και σε μεγάλο τμήμα του χερσαίου χώρου της ΚΔ, όπου και ενεργοποιήθηκε το σύνολο της αεράμυνας της Εθνικής Φρουράς. Σκοπός της άσκησης ήταν η εξάσκηση του προσωπικού στις τακτικές και στις διαδικασίες ανάπτυξης αεροπορικών δυνάμεων, η επαύξηση της μαχητικής τους ικανότητας και του επιπέδου τυποποίησης κατά τη διεξαγωγή αεροπορικών επιχειρήσεων καθώς και η απόκτηση εμπειρίας από τη συνεργασία με την ΙΠΑ. Το σενάριο περιλάμβανε πτήσεις των Ισραηλινών μαχητικών αεροσκαφών καθώς και προσβολές συγκεκριμένων στόχων από χαμηλό και μεγάλο ύψος, οι οποίοι προστατεύονταν από δυνάμεις Αεράμυνας της ΕΦ, που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο της άσκησης.

Ανατολικός Παρατηρητής

Στις 22 Νοεμβρίου ο υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας της Τουρκίας Mustafa Varank επισκέφθηκε τα ναυπηγεία Gölcük του Τουρκικού Ναυτικού, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες εγκατάστασης του ΣΔΜ MÜREN στο υποβρύχιο PREVEZE (S353) Τύπου 209/1400 και ναυπήγησης 3 υποβρυχίων Τύπου 214ΤΝ.

Τα 4 αεροσκάφη Global 6000 του προγράμματος αερομεταφερόμενων παρεμβολέων εξ΄αποστάσεως (Hava SOJ) της Τουρκικής Αεροπορίας θα εξοπλιστούν με σύστημα αυτοπροστασίας Miysis (Directed Infrared Countermeasure: DIRCM) της ιταλικής Leonardo. Οι παραδόσεις αναμένονται την διετία 2025-2026.

Στις 24 Νοεμβρίου επισκέφθηκε την Άγκυρα ο διάδοχος του θρόνου (και κατ’ ουσία κυβερνήτης) των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχης Mohamed bin Zayed Al Nahyan, επισκέφθηκε την Άγκυρα και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρ.Τ. Ερντογάν. Η συνάντηση αντικατοπτρίζει μια σαφή αποκλιμάκωση μετά από μια μακρά περίοδο ψυχρότητας μεταξύ Τουρκίας και ΗΑΕ, που ανάγεται στο 2011, όταν ξεκίνησαν στον αραβικό κόσμο οι εξεγέρσεις της “Αραβικής Άνοιξης” με την υποστήριξη της Τουρκίας και του Κατάρ. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης οι δύο πλευρές υπέγραψαν μια σειρά οικονομικών συμφωνιών (MoUs), που σύμφωνα με το TRT αφορούν επενδύσεις σε ενέργεια, τεχνολογία, υγεία, σε λιμάνια και logistics. Ειδικά η συμφωνία μεταξύ του Abu Dhabi Development Holding (ADQ) και του Turkish Wealth Fund θεωρείται μεγάλης σημασίας, καθώς αφορά δυνητικές επενδύσεις ύψους 10 δισ. δολαρίων και ανέκοψε προς στιγμήν την καθοδική πορεία της τουρκικής λίρας.

Διεθνείς παρατηρητές εκτιμούν ότι η επίσκεψη του ΜΒΖ στην Τουρκία είναι ένδειξη αποκλιμάκωσης του ανταγωνισμού των δύο χωρών και προσπάθειας του Ερντογάν να αποκαταστήσει τους δεσμούς του με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής. Από ελληνικής πλευράς οπωσδήποτε απαιτείται διπλωματική επαγρύπνηση, καθώς η σύμπλευση με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι σημαντικό νέο στοιχείο στην ελληνική προσπάθεια εξισορρόπησης της Τουρκίας (και) μέσω συμμαχιών (ήταν χαρακτηριστική η αποστολή σμήνους F-16 των ΗΑΕ στην 115ΠΜ, με ετοιμότητα ακόμη και για πολεμικές επιχειρήσεις, κατά την ελληνοτουρκική κρίση του Αυγούστου-Σεπτεμβρίου 2020). Δεν χρειάζεται πανικός, καθώς η όψιμη προσέγγιση Τουρκίας-ΗΑΕ μπορεί να εξηγηθεί και ως αναγκαστική κίνηση της Τουρκίας για την ενίσχυση της κλυδωνιζόμενης οικονομίας της, η δε  ανταπόκριση των ΗΑΕ ως αξιοποίηση οικονομικών ευκαιριών που δημιουργήθηκαν λόγω της υποτίμησης της τουρκικής λίρας. Ωστόσο η εξέλιξη αυτή είναι μια χρήσιμη υπόμνηση ότι η απομόνωση της Τουρκίας λόγω της πολιτικής Ερντογάν δεν θα διαρκέσει για πάντα, και ότι ο διεθνής περίγυρος θα είναι πάντα πρόθυμος να ανταποκριθεί θετικά σε μια διαλλακτικότερη Τουρκία.