Ανασκόπηση εβδομάδας #245

0
19085

Χρόνια Πολλά στις Ένοπλες Δυνάμεις που γιορτάζουν σήμερα!
Χρόνια Πολλά σε όλους της υπερασπιστές της Ελλάδας σε ξηρά, θάλασσα και αέρα!

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Στις 18 Νοεμβρίου συζητήθηκαν από την Ειδική Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής εννέα εξοπλιστικά προγράμματα (ενεργοποίηση/κατακύρωση), τα οποία έλαβαν θετική γνωμοδότηση. Συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν 3 αποφάσεις κατακύρωσης διαγωνισμών που αφορούν την προμήθεια αντιμέτρων τορπιλών (επιτέλους!), τη σύναψη σύμβασης για εγχώριο θαλάσσιο μεταφορέα και την προμήθεια αλεξιπτώτων στατικού ιμάντα για τις Ειδικές Δυνάμεις, καθώς και 6 προγράμματα που ενεργοποιούνται και θα υλοποιηθούν μέσω διαδικασιών Στρατιωτικών Πωλήσεων Αλλοδαπής (FMS) από τις ΗΠΑ. Τα προγράμματα αυτά αφορούν την προμήθεια 200 διοπτρών νυκτερινής όρασης (ΔΝΟ) για τα πληρώματα των ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού (εξαιρετικά σημαντικό πρόγραμμα για τη βελτίωση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της ΑΣ), Α/Τ βλημάτων TOW 2, ηχοσημαντήρων για τα ΑΦΝΕ Ρ-3 του Πολεμικού Ναυτικού και εκρηκτικών για ομάδες ανορθοδόξου πολέμου (ΟΑΠ) της ΔΥΚ, καθώς και σύμβαση FOS για τα αντιπυραυλικά συστήματα Phalanx του ΠΝ και σύμβαση πιστοποιήσεως καθόδων διαφυγής για υποβρύχια Τύπου 214. Φαίνεται ότι ο νέος ΥΦΕΘΑ Ν. Χαρδαλιάς, που παρέστη στη συζήτηση μαζί με τον Α/ΓΕΕΘΑ, τους Αρχηγούς των κλάδων των ΕΔ και τον Γενικό Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ, δεν άργησε να ακολουθήσει τα ίχνη του προκατόχου του Α. Στεφανή στη συστηματική κάλυψη χρόνιων αναγκών με “μικρές” οικονομικά, αλλά πολύ σημαντικές πρακτικά, συμβάσεις. Ευχόμαστε να συνεχίσει έτσι. Στο ίδιο πλαίσιο αξίζει να τονιστεί η απάντηση του υπουργού Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλου σε απειλές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρα για εξεταστικές επιτροπές: “Προτιμώ να ασχοληθεί μαζί μου κάποια εξεταστική στο μέλλον, και να χάνω τον ύπνο μου γι’ αυτό, παρά να χάνω τον ύπνο μου διότι βρέθηκα στην τιμητική αυτή θέση και δεν έκανα τίποτα διότι φοβήθηκα”. Εύγε κύριε υπουργέ. Η Εθνική Άμυνα υπέφερε για πολλά χρόνια από υπουργούς που άφηναν κρίσιμους φακέλους να συσσωρεύονται χωρίς να αναλαμβάνουν την ευθύνη των αποφάσεων. Το να “βάζεις το κεφάλι σου στον ντορβά” είναι η πεμπτουσία της  πολιτικής υπευθυνότητας και της ηγεσίας.

Από την Τετάρτη 17 έως την Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021, πραγματοποιείται η διμερής διακλαδική άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ 11» μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, ενώ έχουν προσκληθεί και συμμετέχουν με προσωπικό και μέσα η Κυπριακή Δημοκρατία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η άσκηση διεξάγεται στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης ενώ έχουν προσκληθεί και συμμετέχουν με παρατηρητές η Γαλλία, η Ινδία, η Ιορδανία, το Μαρόκο, η Πορτογαλία και η Σαουδική Αραβία. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν με 3 ελικόπτερα CH-47D, 4 επιθετικά ελικόπτερα AH-64, 1 λόχο πεζοναυτών από την 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών, 1 ομάδα από το ΕΤΑ, προσωπικό και μέσα της Ζ΄ ΜΑΚ, 1 ομάδα υποβρυχίων καταστροφών της ΔΥΚ, 1 ομάδα της 31 ΜΕΕΔ, 3 φρεγάτες με τα οργανικά τους ελικόπτερα, 2 πυραυλακάτους, 1 υποβρύχιο, 3 αρματαγωγά, 2 Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου (ΣΑΠ), 1 αεροσκάφος ναυτικών επιχειρήσεων (ΑΦΝΕ), 1 κινητή ομάδα εκπαίδευσης μάχης της Διεύθυνσης Επιχειρησιακής Αξιολόγησης του Αρχηγείου Στόλου (ΑΣ/ΔΕΠΑ), 8 μαχητικά F-16, 1 ΑΣΕΠΕ ΕΜΒ145 και 1 ελικόπτερο Έρευνας και Διάσωσης AS-332. Οι αιγυπτιακές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν με 1 αερομεταφερόμενο λόχο, 1 λόχο Rangers, 1 στοιχείο JTAC, 1 πλοίο LHD τ. Mistral, 2 φρεγάτες, 1 υποβρύχιο, 2 πυραυλακάτους, 5 ομάδες υποβρύχιων Καταστροφών, 5 ομάδες SOF, 3 μαχητικά F-16 και 3 Mirage 2000, καθώς και 3 μεταγωγικά C-130. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας συμμετέχουν με 1 Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) και 1 ομάδα υποβρυχίων καταστροφών, ενώ οι Ένοπλες Δυνάμεις των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων συμμετέχουν με ομάδες SOF, 8 φουσκωτά σκάφη, 4 μαχητικά αεροσκάφη F-16, 4 ελικόπτερα Blackhawk, 1 ιπτάμενο τάνκερ A330 MRTT, 1 μεταγωγικό C-130 και 1 μεταγωγικό C-17.

Την Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος επιβιβάστηκε στο Αμφίβιο Πλοίο Διοικήσεως και Πλοίο Έδρας Διοικητού του 6ου Στόλου των ΗΠΑ USS MOUNT WHITNEY μαζί με τον πρέσβη των ΗΠΑ G. Pyatt, στο πλαίσιο της DV-DAY που έλαβε χώρα στο Κεντρικό Αιγαίο κατά την συνεκπαίδευση τύπου PASSEX με την φρεγάτα ΥΔΡΑ, το ΤΠΚ  ΡΙΤΣΟΣ και μαχητικά αεροσκάφη της ΠΑ. Την Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών παρακολούθησαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ν. Παπαθανάσης, ο βουλευτής Γ. Κουμουτσάκος, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Δρ. Αθ. Ντόκος και ο εφοπλιστής Γ. Προκοπίου. Κατά την διάρκεια της PASSEX εκτελέστηκαν αντικείμενα επικοινωνιών και προχωρητικοί ελιγμοί, ενώ πραγματοποιήθηκε και διέλευση 4 μαχητικών F-16 της ΠΑ άνωθεν του σχηματισμού των πλοίων.

Από την Δευτέρα 1 έως την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 21, προσωπικό και μέσα της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ συμμετείχαν στην ΤΑΜΣ «JUNCTION STRIKE 21» του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στη Ρουμανία, στην οποία συμμετείχαν επίσης τμήματα ειδικών επιχειρήσεων από την Αλβανία, την Βουλγαρία, την Γεωργία, την Ολλανδία, την Ουκρανία, την Μολδαβία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, την Ρουμανία, την Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ. Η άσκηση «JUNCTION STRIKE 21» εντάσσεται στο Πρόγραμμα Ενισχυμένης Διακλαδικής Εκπαίδευσης (Combined Joint Enhanced Training – CJET) και διεξήχθη στο πλαίσιο της Νατοϊκής Αξιολόγησης των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΕΕ) που θα διατεθούν στη NATO Response Force (NRF) για το έτος 2022. Τα τμήματα της Ρουμανίας που αξιολογήθηκαν, περιλαμβάνουν την Τμηματική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Component Command – SOCC), το Ναυτικό Τμήμα Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Maritime Task Group – SOMTG) και το Αεροπορικό Τμήμα Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Air Task Group – SOATG). Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν με οχήματα Ειδικών Επιχειρήσεων, προσωπικό και αξιολογητές της ΔΕΠ/ΓΕΕΘΑ σε όλα τα ασκούμενα κλιμάκια, προκειμένου να συνδράμουν στην διαδικασία της αξιολόγησης όπως και για να αποκτήσουν πολύτιμη τεχνογνωσία σε ότι αφορά στις αξιολογήσεις των ΔΕΕ, η οποία έχει ιδιαίτερη σημασία καθόσον η Ελλάδα έχει αναλάβει την υποχρέωση για δημιουργία αντίστοιχων δομών κατά τα νατοϊκά πρότυπα.

Στρατός Ξηράς

Την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε, στην έδρα της Σχολής Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού (ΣΕΑΠ) στο Στρατόπεδο «ΔΑΣΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ» στο Ηράκλειο Κρήτης, η τελετή αποφοίτησης των Δοκίμων Εφέδρων Αξιωματικών (ΔΕΑ) της 2021 Δ΄ ΕΣΣΟ. Συνολικά αποφοίτησαν 47 ΔΕΑ Πεζικού, Ειδικών Δυνάμεων και Οικονομικού από την Ελλάδα, καθώς και 69 ΔΕΑ Πεζικού και Ειδικών Δυνάμεων από την Κύπρο. Στην τελετή παρέστησαν ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Χ. Λαλούσης, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δ. Ζερβάκης και εκπρόσωποι φορέων της πόλης. Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση εις μνήμη του Αντιστρατήγου ε.τ. Γρηγόρη Αυξεντίου και κατάθεση στεφάνου στον ανδριάντα του που βρίσκεται στη Σχολή. Θέλουμε να επισημάνουμε ότι η παρουσία του Α/ΓΕΣ στην τελετή ονομασίας, που μάλλον “επιβάλλεται” για λόγους πρωτοκόλλου όταν παρίσταται ο Α/ΓΕΕΦ, θα έπρεπε να ισχύει για όλες τις σειρές ΔΕΑ, και όχι μόνο όταν αποφοιτούν Κύπριοι. Ο ιστορικός θεσμός των εφέδρων αξιωματικών έχει προσφέρει πολλά στο Έθνος και η εκπροσώπηση του ΓΕΣ στην τελετή αποφοίτησης πρέπει να είναι πάντοτε υψηλόβαθμη.

Την Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε στο Πεδίο Βολής και Ασκήσεων Πετροχωρίου Ξάνθης, η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (Distinguished Visitors Day – DV DAY) της ΤΑΜΣ επιπέδου Τακτικού Συγκροτήματος Επιλαρχίας Μέσων Αρμάτων (ΤΣ ΕΜΑ), «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ-21»/ “OLYMPIC COOPERATION-21”, με τη συμμετοχή τμημάτων της XXV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, της 1ης ΤΑΞΑΣ και αμερικανικών δυνάμεων του 1st Battalion/16th Infantry Regiment/1st Infantry Division, ενώ με καθεστώς Παρατηρητή συμμετείχαν η Κύπρος, η Αίγυπτος και η Ιορδανία. Η άσκηση πραγματοποιήθηκε με πραγματικά πυρά, και περιελάμβανε ασκήσεις διπλής ενεργείας επιθετικών και αμυντικών επιχειρήσεων επιπέδου Συγκροτήματος Ίλης Αρμάτων – Μηχανοκίνητης Διμοιρίας με τη χρήση Συστημάτων Εξομοίωσης Τακτικής Εμπλοκής, διέλευση υδάτινων κωλυμάτων και βολές αρμάτων και φορητού οπλισμού. Την τελική φάση της άσκησης παρακολούθησε ο Διοικητής της 1ης Στρατιάς/EU-OHQ «ΑΧΙΛΛΕΑΣ» Αντιστράτηγος Π. Δεμέστιχας (ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΣ), ο Διοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού «ΘΡΑΚΗ» Αντιστράτηγος Ά. Χουδελούδης και ο εκπρόσωπος του Διοικητή της Διοίκησης Αμερικανικών Δυνάμεων Ευρώπης – Αφρικής (USAREUR-AF), Deputy Commanding General Mobilization and Reserve Affairs, ταξίαρχος JED.J Schaertl.

Από 14 έως 16 Νοεμβρίου 2021 ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγος Χ Λαλούσης πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο. Κατά την διάρκεια της επίσκεψής του ο Αρχηγός συναντήθηκε με τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Δ. Ζερβάκη, με τον οποίο και αντάλλαξε απόψεις σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Επιπρόσθετα, ο Αρχηγός επισκέφθηκε την έδρα της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) και το σύνολο των μονάδων και ανεξάρτητων υπομονάδων της, διαπιστώνοντας το υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας και ηθικού του προσωπικού, ενώ κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο της ΕΛΔΥΚ και στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας.

O αριθμός των προκηρυσσομένων θέσεων Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) στον Στρατό Ξηράς αυξάνεται από 779 σε 899, για κάλυψη νέων θέσεων στα Όπλα – Σώματα και τις Ειδικές Δυνάμεις.

Πολεμικό Ναυτικό

Το Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021 και κατά την σύζευξη των συμμετεχουσών αεροναυτικών δυνάμεων στην Διακλαδική Άσκηση Ελλάδας-Αιγύπτου «ΜΕΔΟΥΣΑ – 11», διεξήχθη στη θαλάσσια περιοχή νότια-νοτιοανατολικά της νήσου Κρήτης συνεκπαίδευση PASSEX (Passing Exercise), με τη συμμετοχή προσωπικού και μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου, της Ελλάδας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Κύπρου. Ειδικότερα, από την Ελλάδα συμμετείχαν η Φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ, η Κανονιοφόρος ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ, το Ταχύ Περιπολικό Κατευθυνομένων Βλημάτων ΜΠΛΕΣΣΑΣ και Ελικόπτερο της Διοίκησης Αεροπορίας Ναυτικού, από την Αίγυπτο η Φ/Γ BERNEES, το Ελικοπτεροφόρο – Αμφίβιο Αποβατικό GAMAL ABDEL NASSER, η Κορβέτα PORTSAID, τα ΤΠΚ ENS FOUAD ZEKRY και ABU BAKR ALSEDDEQ, και από την Κύπρο το Περιπολικό Ανοιχτής Θαλάσσης ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ. Κατά την διάρκεια του PASSEX, εκτελέστηκαν αντικείμενα σύνθεσης και ανταλλαγής τακτικής εικόνας, επικοινωνιών, προχωρητικοί ελιγμοί και γυμνάσια προστασίας πλατφόρμας εξόρυξης υδρογονανθράκων. Επίσης, κατά τη συνεκπαίδευση εκτελέστηκαν γυμνάσια Αντιαεροπορικού Πολέμου (Air Defence Exercise – ADEX) με συμμετοχή τεσσάρων Αεροσκαφών, 2 από την Ελλάδα και 2 από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Την Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2021 η Φρεγάτα ΑΔΡΙΑΣ κατέπλευσε στο λιμένα Τουλόν της Γαλλίας, προκειμένου να συμμετέχει στην άσκηση «POLARIS 2021», η οποία διοργανώνεται από τις Γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις και θα λάβει χώρα στη Δυτική Μεσόγειο και τη θάλασσα της Λιγουρίας από την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου έως την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021. Η «POLARIS 2021» πραγματοποιείται με την συμμετοχή Ναυτικών Μονάδων της Γαλλίας, της Ελλάδας, του Ηνωμένου Βασίλειου, των ΗΠΑ, της Ισπανίας και της Ιταλίας και περιλαμβάνει τεχνικά αντικείμενα σε όλο το εύρος του ναυτικού πολέμου με σκοπό τη βελτίωση του επιπέδου εκπαίδευσης, την επαύξηση της μαχητικής ικανότητας καθώς και της διαλειτουργικότητας των συμμετεχουσών μονάδων στην αντιμετώπιση σύγχρονων μορφών απειλής στο πεδίο της μάχης.

Την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε στη Βάση Ελικοπτέρων Ναυτικού (ΒΕΝ) στο Ναυτικό Οχυρό Κοτρωνίου Μαραθώνα, τελετή επίδοσης επαίνων σε προσωπικό της Διοίκησης Αεροπορίας Ναυτικού (ΔΑΝ), του οποίου οι ιδιαίτερες πράξεις συνέβαλαν στην προαγωγή της Ασφάλειας Πτήσεων και Εδάφους (ΑΠΕ) των Πτητικών Μέσων της. Την επίδοση πραγματοποίησε ο Γενικός Επιθεωρητής του ΠΝ, Υποναύαρχος (Μ) Κ. Κολοκούρης ΠΝ, ως Εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΝ.

Από 10 έως 14 Νοεμβρίου η φρεγάτα ΣΠΕΤΣΑΙ (F453) συνοδευόμενη από τη βουλγαρική φρεγάτα Drazki επισκέφθηκε το λιμάνι της Χάιφα στο Ισραήλ. Η ελληνική φρεγάτα ηγείται κατά την τρέχουσα περίοδο της task force της επιχείρησης SEA GUARDIAN του ΝΑΤΟ στην Αν. Μεσόγειο, με επιβαίνοντα διοικητή τον πλοίαρχο Π. Καραβά ΠΝ. Κατά την παραμονή της task force στην περιοχή διεξήχθησαν ασκήσεις PASSEX με μονάδες του Ισραηλινού Ναυτικού στην Αν. Μεσόγειο, καθώς και άσκηση με σενάριο επείγουσας μεταφοράς τραυματιών από τα νατοϊκά πλοία σε νοσοκομείο του Ισραήλ.

Πολεμική Αεροπορία

Στις 19 Νοεμβρίου συζητήθηκε στη Βουλή, κατόπιν επίκαιρης επερώτησης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, η σύμβαση για τη δημιουργία Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων στην 120 Πτέρυγα Εκπαιδεύσεως Αέρος, στην Καλαμάτα. Στη συζήτηση παρενέβη ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας, ο οποίος ζήτησε από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλο να φέρει τη σχετική σύμβαση στη Βουλή, ισχυριζόμενος ότι η σύμβαση ζημιώνει σκανδαλωδώς το Δημόσιο διότι υπήρχε φθηνότερη εναλλακτική πρόταση από τον Καναδά, και υπαινισσόμενος ότι στην επόμενη Βουλή θα διερευνηθεί η σύμβαση στο πλαίσιο διερεύνησης εγκλημάτων απιστίας και διασπάθισης δημοσίου χρήματος. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αντέκρουσε τους ισχυρισμούς περί σκανδάλου και δεσμεύθηκε να φέρει τη σύμβαση στη Βουλή, ενώ τόνισε ότι λόγω της αδράνειας των προηγούμενων κυβερνήσεων είχαν απομείνει μόνο 8 αεροσκάφη Τ-6 και 3 αεροσκάφη Τ-2 για την προκεχωρημένη εκπαίδευση των Ικάρων, με ό,τι αυτό συνεπαγόταν για την Πολεμική Αεροπορία. Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία, συνολικής αξίας 1,375 δις Ευρώ, δίνει λύση στο πρόβλημα της εκπαιδεύσεως των Ικάρων της ΠΑ με ικανοποιητική επάρκεια ωρών πτήσεως και υπερσύγχρονων εκπαιδευτικών μέσων, ενώ παράλληλα ενδυναμώνει τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδος και Ισραήλ. Η συμφωνία περιλαμβάνει την παροχή εκπαίδευσης για 22 χρόνια με 10 δικινητήρια αεριωθούμενα αεροσκάφη Μ346, και 25 από τα ελικοφόρα T-6A Texan II που θα αναβαθμιστούν, καθώς και με εξομοιωτές πτήσεων και υπηρεσίες εκπαίδευσης και υποστήριξης.

Την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 15:40, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης, ο Ιπτάμενος αεροσκάφους F-16 Block 52+, εγκατέλειψε επιτυχώς στο έδαφος το αεροσκάφος, κατά τη διάρκεια της προσγείωσης στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας. Ο χειριστής του αεροσκάφους μεταφέρθηκε στο 251 ΓΝΑ και είναι καλά στην υγεία του. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες του περιστατικού, η άρτια εκπαίδευση και τα καλά αντανακλαστικά του χειριστή απέτρεψαν μια χειρότερη κατάληξη.

Τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2021 ολοκληρώθηκε η αποχώρηση των μαχητικών αεροσκαφών F–15Ε της USAFE και του προσωπικού υποστήριξης που είχαν μετασταθμεύσει στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα από την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2021, στο πλαίσιο της «CASTLE FORGE». Κατά τη διάρκεια της παραμονής των αμερικανικών F–15Ε στην Ελλάδα, εκτελέστηκαν συνεκπαιδεύσεις και με τους 3 Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και με την Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ. Συγκεκριμένα, εκτελέστηκαν αποστολές Εναέριας Μάχης, Σύνθετων Αεροπορικών Αποστολών (επιθετικών και αμυντικών), αποστολές Προσβολής – Υποστήριξης Ναυτικών Δυνάμεων, συνεργασίας αεροσκαφών επιφυλακής με Μοίρες Κατευθυνομένων Βλημάτων, καθώς και αποστολές Αεροπορικής Υποστήριξης με Τερματική Καθοδήγηση Πυρών. Σημειώνεται ότι στις 10 Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης στην περιοχή της Κοζάνης ένα από τα F–15Ε έχασε την καλύπτρα του, αλλά ο χειριστής πραγματοποίησε επιτυχώς αναγκαστική προσγείωση στην ΑΒ Λάρισας χωρίς άλλες συνέπειες.

Αυξημένη ποσοτικά και ποιοτικά ήταν η παραβατική δραστηριότητα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας την τελευταία εβδομάδα, καθώς σημειώθηκαν 59 παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου (έναντι 42 την προηγούμενη εβδομάδα), με 3 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά (έναντι μίας την προηγούμενη εβδομάδα) και 4 υπερπτήσεις ελληνικού εδάφους (έναντι καμίας την προηγούμενη εβδομάδα).

Κύπρος

Αρχίζουν οι εργασίες της Exxon Mobil για τη γεώτρηση στο Οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ, παρά την εκφρασθείσα απαίτηση της Τουρκίας για αναστολή όλων των ερευνών και γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Σύμφωνα με NAVTEX που εξέδωσε ο σταθμός της Λάρνακας, θα πραγματοποιηθούν από τις 19 Νοεμβρίου έως τις 30 Ιανουαρίου «προπαρασκευαστικές εργασίες και γεωτρητικές εργασίες» στην περιοχή που ορίζεται από τις συντεταγμένες στο στίγμα του μεγάλου κοιτάσματος Γλαύκος που είχε εντοπίσει το 2019 η αμερικανική εταιρία. Η Τουρκία αναμένεται να αντιδράσει, πιθανότατα όχι με παρενόχληση των πλοίων της Exxon Mobil, αλλά με την αποστολή ερευνητικού πλοίου ή γεωτρύπανου στο Οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ όπου έχει εντοπισθεί το κοίτασμα ΚΑΛΥΨΩ από την κοινοπραξία TOTAL/ENI.

Μεταξύ 15 και 18 Νοεμβρίου διεξήχθησαν εκπαιδευτικές βολές Πυροβολικού της Εθνικής Φρουράς επί θαλασσίων στόχων στο Πεδίο Βολής Κιτίου, με συμμετοχή εφέδρων.

Σερβικά ΜΜΕ που επικαλούνται υψηλόβαθμο στέλεχος της Yugoimport αναφέρουν ότι το πρωτότυπο του Πολλαπλού Εκτοξευτή Πυραύλων Tamnava με δυνατότητα βολής ρουκετών 122 χιλ. και 262 χιλ. έχει παραχωρηθεί στην Κύπρο για αξιολόγηση στο πλαίσιο σχετικού προγράμματος της Εθνικής Φρουράς. Από σχετικό δημοσίευμα του doureios.com επιβεβαιώνεται ότι στις αρχές του 2021 υπεγράφη σχετική σύμβαση για προμήθεια αριθμού εκτοξευτών από την Κύπρο, που δεν έλαβε δημοσιότητα. Ο ΠΕΠ Tamnava δύναται να φέρει 2 modules σωλήνων εκτόξευσης, διαμετρήματος 122 (24 σωλήνες) και 262mm (6 σωλήνες), που είναι ελαλλάξιμα. Με τις ρουκέτες των 122 χιλ. επιτυγχάνεται βεληνεκές 40 χλμ. ενώ με τις ρουκέτες των 262 χιλ. επιτυγχάνεται βεληνεκές 70 χλμ.

Διήμερη άσκηση κυβερνοάμυνας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ διεξήχθη την εβδομάδα που πέρασε στo στρατόπεδο Gidonim στο Ισραήλ. Η άσκηση, που είναι η πρώτη κοινή τριμερής άσκηση αυτού του είδους, είχε προγραμματιστεί προ διετίας αλλά είχε αναβληθεί λόγω της πανδημίας του Covid-19.

Στις 19 Νοεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αιγύπτου και της Γαλλίας. Στη Συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ν. Δένδιας, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ν. Χριστοδουλίδης, ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Sameh Shoukry και ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Jean–Yves Le Drian. Η συνάντηση έπεται των προηγούμενων διαβουλεύσεων και του τακτικού συντονισμού μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου με τη Γαλλία στο πλαίσιο του σχήματος «3 + 1». Κατά την διάρκειά της εξετάστηκαν οι εξελίξεις σε Αν. Μεσόγειο, Μ. Ανατολή, Λιβύη, Κόλπο, Σαχέλ, καθώς και το Κυπριακό.

Ανατολικός Παρατηρητής

Στις 17 Νοεμβρίου ο πρόεδρος της Τουρκίας υποδέχθηκε με τιμές τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Pedro Sanchez, και μετά τη συνάντησή τους δήλωσε ότι επετεύχθη συμφωνία «για την ναυπήγηση ενός μεγαλύτερου πλοίου» (συγκριτικά με το ANADOLU) και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας στον τομέα των υποβρυχίων αλλά και των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών. Ο Ερντογάν έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένος από τη στήριξη της Ισπανίας, που εκφράζεται και με οικονομικές επενδύσεις υψηλού ρίσκου όπως αυτή της ισπανικής τράπεζας BBVA στην τουρκική τράπεζα Garanti BBVA. Η συνάντηση του έδωσε την ευκαιρία να επαναλάβει τη θέση του για την ανάγκη να ενεργοποιηθεί η ενταξιακή διαδικασία και να ζητήσει την αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης και της απελευθέρωσης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, ενώ υπογράμμισε και το γεγονός ότι και η Τουρκία παίζει ρόλο στη φύλαξη των συνόρων της Ευρώπης ως προς τις μεταναστευτικές ροές. Επιπλέον κέρδος για την Τουρκία ήταν οι θερμές δηλώσεις του Σάντσεθ, που τόνισε ότι “θέλουμε η Τουρκία να είναι μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης – η Τουρκία δεν είναι απλά γείτονας, είναι σύμμαχος για την ΕΕ”. Κατόπιν αυτής της συνάντησης κλήθηκε στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ο πρέσβης της Ισπανίας για εξηγήσεις, ενώ υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια με τον Ισπανό ομόλογό του.

Στις 9 Νοεμβρίου υπογράφηκε δήλωση προθέσεων για την μαζική παραγωγή μη επανδρωμένων χερσαίων οχημάτων βαρέος τύπου μεταξύ της SSB και της βιομηχανίας οχημάτων FNSS. Εφόσον υπογραφεί σύμβαση, η τελευταία θα αναλάβει σε πρώτο στάδιο την ανάπτυξη 5 τεθωρακισμένων οχημάτων Gölge Süvari. διαφορετικής διαμόρφωσης, ενδεικτικά Μάχης με τηλεχειριζόμενο πύργο SABER-25 (αυτόματο πυροβόλο των 25mm και συζυγές πολυβόλο των 7,62mm), Τακτικής Παραπλάνησης, Κινητού Επικοινωνιακού Κόμβου, Διοικητικής Μέριμνας και Μηχανικού. Τα οχήματα βασίζονται στην πλατφόρμα του Μ113.

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες προέκυψαν από το 10o Σεμινάριο Ναυτικών Συστημάτων που διεξήχθη στην Άγκυρα, με πρώτη ότι το πρόγραμμα EMZ των Φρεγατών κλάσης BARBAROS (τ. ΜΕΚΟ-200ΤΝ Track II) παρουσιάζει καθυστέρηση καθώς οι προγραμματισμένες για τον Σεπτέμβριο εργασίες στο αρχικό πλοίο, ORUÇREİS (F245), δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα. Η εγκατάσταση Συστήματος Εγγύς Άμυνας (CIWS) GÖKDENİZ στο αρχικό πλοίο τελεί υπό αναθεώρηση, και είναι πιθανότερη η εγκατάσταση Mk-15 Block 1B Phalanx. Επίσης, η Roketsan μελετά την ολοκλήρωση του Κ/Β ESSM Block2 στο υπό ανάπτυξη Σύστημα Κάθετης Εκτόξευσης (VLS) MİDLAS 16 κυψελών που θα εγκατασταθεί στην υπό ναυπήγηση Φρεγάτα ISTANBUL (F515), με σκοπό την απόκτηση δυνατότητας βολής 64 K/B ΕSSM Block2 ή 16 K/B HISAR ή συνδυασμού τους. Βαίνει προς ολοκλήρωση η φάση προκαταρκτικής σχεδίασης για το Αντιτορπιλικό Αεράμυνας Περιοχής TF-2000, ενώ στα τέλη του 2022 θα ολοκληρωθεί η φάση σχεδίασης για την Πυραυλάκατο Τουρκικού Τύπου που έχει αναλάβει η STM. Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Τεχνικού Αρχιπλοίαρχος Ramis Akin δήλωσε ότι συνεχίζονται οι δοκιμές της τορπίλη βαρέος τύπου AKYA, η οποία θα μπορεί να βληθεί από το σύνολο των τουρκικών υποβρυχίων. O Διοικητής της Αεροπορίας Ναυτικού Αρχιπλοίαρχος Alper Yeniel παρουσίασε την τρέχουσα και μελλοντική Δομή Δυνάμεων και δήλωσε ότι ο τελικός αριθμός των ΜΕΑ/Φ που θα αποκτήσει το Τουρκικό Ναυτικό είναι 21. Στην μελλοντική Δομή Δυνάμεων περιλαμβάνονται αεριωθούμενα ΑΦΝΕ, ελικόπτερα μέσης μεταφορικής ικανότητας καθώς και ελικόπτερο σε ρόλο ΑΣΕΠΕ.

Tα 10 επιθετικά ελικόπτερα AH-1W Super Cobra της τουρκικής Αεροπορίας Στρατού θα μεταβιβαστούν στο Τουρκικό Ναυτικό τον Μάιο του 2022 προκειμένου να αποτελέσουν οργανικά μέσα του υπό ναυπήγηση Πλοίου Αμφίβιας Επίθεσης ANADOLU (L400). Ο σχεδιασμός για ανάπτυξη των επιθετικών ελικοπτέρων Τ-129 ως οργανικών μέσων του ANADOLU (L400) εγκαταλείφθηκε καθώς κρίθηκαν ακατάλληλα για μακρόχρονη παραμονή στο θαλάσσιο περιβάλλον (διάβρωση ατράκτου).

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, εντός του επόμενου έτους θα ξεκινήσει στην Τουρκία η ναυπήγηση του πρώτου «υποβρυχίου μικρού μεγέθους», εκτοπίσματος 550 τόνων. Το υποβρύχιο αναμένεται να ναυπηγηθεί από την STM, που στην IDEF2021 είχε παρουσιάσει το μοντέλο STM-500, μαζί με το μεγαλύτερου εκτοπίσματος TS-1700. Το υποβρύχιο που θα ναυπηγηθεί βασίζεται στο STM-500, με μήκος 42 μ. και εκτόπισμα 485/540 τόνους (στην επιφάνεια και σε κατάδυση αντίστοιχα). Η μέγιστη ταχύτητα προβλέπεται να είναι 18 κόμβοι (σε κατάδυση) ενώ το πλήρωμα 18 άτομα. Θα φέρει 4 τορπίλες των 533mm, με 4 ακόμη ως αναχορηγία. Επισημαίνεται ότι, παρ’ ότι υπάρχει σε εξέλιξη τουρκικό πρόγραμμα “εθνικού υποβρυχίου” (MILDEN), τα δημοσιεύματα δεν αναφέρονται σε παραγγελία από το τουρκικό ναυτικό, αλλά από μη κατονομαζόμενο ξένο πελάτη, που ενδεχομένως είναι το Πακιστάν.