Ανασκόπηση εβδομάδας #236

0
19988

Φίλες και φίλοι, ζητούμε συγγνώμη για το πρόβλημα πρόσβασης που παρουσιάστηκε από χθες. Αυτή τη φορά δεν ήταν “ξένος δάκτυλος”, αλλά δυσκολία συνεννόησης με τον πάροχο του domain name για την ανανέωσή του. Πάντως σας ευχαριστούμε για όλα τα σχόλια ανησυχίας και συμπαράστασης που στείλατε!

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Από τις 17 ως τις 19 Σεπτεμβρίου έλαβε χώρα στην Αθήνα το ετήσιο συνέδριο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ (NATO Military Committee Conference – MCC), προς τιμή των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Εν όψει της διεξαγωγής του συνεδρίου, την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ (Chair of the Military Committee – CMC) Ναύαρχος Rob Bauer, ο οποίος συναντήθηκε με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλο και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κ. Φλώρο. Επίσης το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου στο περιθώριο του Συνεδρίου ο Α/ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε διμερώς με τον ομόλογό του, Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ), General Mark A. Milley. Οι δύο Αρχηγοί αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με το περιβάλλον ασφαλείας που έχει διαμορφωθεί στην ευρύτερη περιοχή και για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες, ενώ συζητήθηκαν και θέματα διμερούς ενδιαφέροντος με έμφαση στην ενίσχυση της συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, στο επίπεδο της συνεκπαίδευσης και των κοινών ασκήσεων, εντός του πλαισίου της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) και της συνεχούς ενίσχυσης των στρατιωτικών σχέσεων Ελλάδος και ΗΠΑ.

Την Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος παρέστησαν στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 78ης Επετείου της Απελευθέρωσης του Καστελόριζου. Στη συνέχεια, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, μετέβησαν στην έδρα της Διοίκησης Άμυνας Νήσου Μεγίστης και επισκέφθηκαν το Ταχύ Περιπολικό Κατευθυνόμενων Βλημάτων ΡΟΥΣΣΕΝ. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ απευθυνόμενος στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, τους ευχαρίστησε για τις προσπάθειες που καταβάλουν στο Ανατολικότερο άκρο της Πατρίδας μας και έδωσε κατευθύνσεις για συνεχή επαγρύπνηση. Με την ολοκλήρωση της επίσκεψης ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος και υπερήφανος που βρίσκεται στο Καστελόριζο στην Επέτειο Απελευθερώσεως και Ενσωματώσεως της Νήσου στον Εθνικό κορμό, επισημαίνοντας ότι «Η νήσος Μεγίστη του Συμπλέγματος, αλλά Μεγίστη και στις ψυχές των Ελλήνων, είναι ένα ιδιαίτερα κομβικό σημείο του Ελληνισμού, πολύ συμβολικό». Επίσης ανέφερε ότι είναι «υπερήφανος που ηγείται αυτών των ΕΔ, οι οποίες προασπίζονται την εδαφική κυριαρχία και Εθνική κυριαρχία της Ελλάδος».

Από την Κυριακή 5 έως το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021, πραγματοποιήθηκε συνεκπαίδευση μεταξύ τμημάτων Ειδικών Επιχειρήσεων της Ελλάδας και της Βουλγαρίας στο Εθνικό Πρότυπο Κέντρο Εκπαίδευσης, στην Αργυρούπολη του Κιλκίς, στην οποία συμμετείχαν στελέχη της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ (ΔΕΠ/ΓΕΕΘΑ) και 10 στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων της Βουλγαρίας. Η συνεκπαίδευση περιελάμβανε αντικείμενα Ειδικών Επιχειρήσεων εντός αστικού περιβάλλοντος, παροχή Ά βοηθειών πεδίου μάχης, καθώς και καταρριχήσεις από εκπαιδευτικό πύργο και ελικόπτερο.

Αναβλήθηκε, με την επίκληση αιφνίδιου κωλύματος του Α/ΓΕΑ, η συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής που ήταν προγραμματισμένη για τις 15 Σεπτεμβρίου, στην οποία επρόκειτο να συζητηθούν: 1. Η αναβάθμιση 38 Α/Φ F-16 Block 50 σε έκδοση Block 50++ Advanced και προμήθεια 30 ατρακτιδίων Sniper. 2. Η κατασκευή και λειτουργία εξομοιωτή ελεύθερης πτώσης (Αεροσήραγγας) για την εκπαίδευση των αλεξιπτωτιστών στο Α/Δ Μεγάρων. 3. Η αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των 19 επιθετικών Ε/Π AH-64A Apache της Αεροπορίας Στρατού μέσω διακρατικής συμφωνίας με το Ισραήλ. 4. Η υποστήριξη των εκπαιδευτικών A/Φ Τ-6Α Texan II της Πολεμικής Αεροπορίας μέσω προμηθειών και επισκευής υλικών με διακρατική συμφωνία με τις ΗΠΑ. 5. Η προμήθεια φυσιγγίων για τα μαχητικά Α/Φ F-16 και F-4 της Πολεμικής Αεροπορίας. Επιπρόσθετα, τα μέλη της Επιτροπής επρόκειτο να ενημερωθούν για την κατακύρωση του διαγωνισμού για την Γενική Επιθεώρηση – Επισκευή Κυρίων Μηχανών Φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ του Πολεμικού Ναυτικού, αρχικού προϋπολογισμού €13,75 εκατ. Είχαμε γράψει την προηγούμενη εβδομάδα ότι στη συνεδρίαση αυτή απομένει να αποδειχθεί ότι το πρόγραμμα ανάταξης των Ενόπλων Δυνάμεων θα συνεχιστεί παρά την αποχώρηση του Α. Στεφανή που ήταν ένας από τους σημαντικότερους κινητήριους μοχλούς του – ελπίζουμε η απογοήτευση να αποδειχθεί προσωρινή…

Στρατός Ξηράς

Την Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021, ο Αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Χ. Λαλούσης, πραγματοποίησε επίσκεψη στο Στρατηγείο και σε Μονάδες της 71 Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας (71 Α/Μ ΤΑΞ «ΠΟΝΤΟΣ»). Κατά την διάρκεια της επίσκεψής του, ο Αρχηγός περιηγήθηκε σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, παρακολούθησε εκπαιδευτικές δραστηριότητες και διαπίστωσε το υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας και ηθικού του προσωπικού.

Το ΓΕΣ/ΑΣΔΥΣ προκήρυξε διαγωνισμό για το υποπρόγραμμα χρηματοδοτικής μίσθωσης Συστημάτων Εξομοίωσης Τακτικών Εμπλοκών αρμάτων μάχης Leopard 2A4 – Leopard 1A5 για διάστημα 2 ετών.

Πολεμικό Ναυτικό

Από την Δευτέρα 6 έως την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2021 διεξήχθη στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κρήτης η πολυεθνική νατοϊκή άσκηση «DYNAMIC GUARD 21-II». Αντικειμενικός σκοπός της ήταν η πρακτική εξάσκηση των συμμετεχουσών μονάδων της Μόνιμης Συμμαχικής Ναυτικής Δύναμης «Standing NATO Maritime Group Two-SNMG-2» και της χώρας μας στην εκτέλεση επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Πολέμου (ΗΠ) και Αντιπυραυλικών διαδικασιών, καθώς και η επαύξηση της επιχειρησιακής και μαχητικής ικανότητας και της διαλειτουργικότητας των ασκουμένων σε συμμαχικό πλαίσιο και σε ρεαλιστικό περιβάλλον που προσομοιάζει συνθήκες πολλαπλής απειλής. Οι Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) συμμετείχαν με τις Φρεγάτες ΑΔΡΙΑΣ και ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ, το Πλοίο Γενικής Υποστήριξης ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ, το Ταχύ Περιπολικό Κατευθυνόμενων Βλημάτων ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ, ένα Ελικόπτερο S-70B και μαχητικά αεροσκάφη F-16, ενώ ως φιλοξενούσα Χώρα η Ελλάδα παρείχε λιμενικές ευκολίες στην Ναυτική Βάση της Σούδας καθώς και εξυπηρέτηση των αεροπορικών μέσων στην 115 Πτέρυγα Μάχης στην Κρήτη. Στην Άσκηση συμμετείχαν επίσης οι μονάδες της SNMG-2 ITS VIRGINIO FASAN, TCG GOKSEADA, ESPS CANTABRIA καθώς και μέσα του Διακλαδικού Επιτελείου Ηλεκτρονικού Πολέμου του ΝΑΤΟ (Joint Electronic Warfare Core Staff-JEWCS).

Πολεμική Αεροπορία

Την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021 στην Αεροπορική βάση της Τανάγρας πραγματοποιήθηκε η τελετή αναχώρησης της Ελληνικής Δύναμης Σαουδικής Αραβίας, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλου, του υφυπουργού Ν. Χαρδαλιά, του Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κ. Φλώρου και του Α/ΓΕΑ Αντιπτεράρχου (Ι) Γ. Μπλιούμη. Η συγκρότηση της Ελληνικής Δύναμης Σαουδικής Αραβίας και η διάθεση μιας Πυροβολαρχίας Κατευθυνομένων Βλημάτων (ΠΚΒ) του αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς PATRIOT για την ενίσχυση της αεράμυνας και της αντιπυραυλικής προστασίας του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης της διεθνούς πρωτοβουλίας «Integrated Air and Missile Defence Concept» (IAMD Concept). Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, τόνισε την ιστορική σημασία της αποστολής που σκοπό έχει την διατήρηση της ειρήνης και την προάσπιση της παγκόσμιας ασφάλειας. Αναφέρθηκε επίσης στον θετικό αντίκτυπο που έχει η εν λόγω αποστολή για τη διεθνή προβολή της αμυντικής και αποτρεπτικής ισχύος της Χώρας μας, καθώς και στα οφέλη για την Πολεμική Αεροπορία από τη συμμετοχή της σε ένα νέο επιχειρησιακό περιβάλλον μέσω της ενίσχυσης της διαλειτουργικότητας, της συνεργασίας και της ανταλλαγής τεχνογνωσίας με το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας και των έτερων κρατών που συνεισφέρουν δυνάμεις για τον ίδιο σκοπό. Στην τελετή παραβρέθηκαν ο Πρέσβης της Σαουδικής Αραβίας, o Πρέσβης του Κουβέιτ, ο Επιτετραμμένος της Πρεσβείας των ΗΠΑ, ο Ακόλουθος Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας και ο Αεροπορικός Ακόλουθος Άμυνας των ΗΠΑ.

Η EE θα χρηματοδοτήσει μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης την αναβάθμιση των 7 αεροσκαφών CL-415 της ΠΑ και των 2 ελικοπτέρων Super Puma του ΠΣ, καθώς και την προμήθεια 2 ελικοπτέρων S-64 Erickson και 11 αμφίβιων αεροσκαφών πυρόσβεσης Air Tractor AT-802F.

Σχετικά αυξημένη ποσοτικά και ποιοτικά ήταν η παραβατική δραστηριότητα της τουρκικής αεροπορίας την εβδομάδα που πέρασε, καθώς σημειώθηκαν 47 παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου (έναντι 35 την προηγούμενη εβδομάδα) και 3 εμπλοκές με ελληνικά αεροσκάφη αναχαίτισης (έναντι καμίας την προηγούμενη εβδομάδα). Η τρέχουσα εβδομάδα πάντως ξεκίνησε σήμερα “θερμά”, με 17 παραβιάσεις και 7 εμπλοκές, ενδεχομένως στο πλαίσιο της εξελισσόμενης άσκησης Kararlılık-2021, αλλά και της κλιμάκωσης που προκαλεί η παρενόχληση του ερευνητικού πλοίου «Nautical Geo» από τουρκικά πολεμικά πλοία ανατολικά της Κρήτης (βλ.παρακάτω).

Κύπρος

Στις 15 Σεπτεμβρίου 2021, πραγματοποιήθηκε στην περιοχή Λυθροδόντα, επίδειξη δυνατοτήτων στον αγώνα εντός κατοικημένων περιοχών, στο πλαίσιο της άσκησης ειδικών επιχειρήσεων, με την επωνυμία «ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ-2021», στην οποία συμμετείχε προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου. Η συγκεκριμένη επίδειξη, αποτέλεσε το επιστέγασμα της συνεκπαίδευσης των ομάδων Ειδικών Δυνάμεων Κύπρου και Αιγύπτου, η οποία διήρκεσε δυο βδομάδες και περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, βολές ταχείας αντίδρασης, αγώνα εντός κατοικημένων περιοχών, βολές ακριβείας ελευθέρου σκοπευτή και παροχή Α’ βοηθειών στο πεδίο της μάχης. Ειδικότερα, το σενάριο της επίδειξης εκπονήθηκε από τις ομάδες διοίκησης και σχεδίασης και περιλάμβανε εκκαθάριση εγκαταλελειμμένων οικιών, οι οποίες είχαν καταληφθεί από εχθρικές δυνάμεις.

Με την ευκαιρία της παρουσίας της Γαλλικής Φρεγάτας FS ACONIT στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, πραγματοποιήθηκε κοινή άσκηση με την συμμετοχή πτητικού μέσου της Διοίκησης Αεροπορίας (ΔΑ). Η άσκηση πραγματοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Λάρνακας και από πλευράς της ΔΑ συμμετείχε ένα ελικόπτερο AW-139 της 460 Μοίρας Έρευνας & Διάσωσης, εκτελώντας προσνηώσεις και απονηώσεις στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της φρεγάτας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Χ. Πετρίδη, η φυγοστρατία στην Εθνική Φρουρά μειώθηκε από ποσοστό 7,4% το 2015 σε ποσοστό 2,78% το 2021.

Ανατολικός Παρατηρητής

Από 16 έως 21 Σεπτεμβρίου διεξάγεται στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο η αεροναυτική  άσκηση KARARLILIK-2021, στο πλαίσιο της οποίας σημειώθηκαν σήμερα 17 παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου και 7 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά. Στη φωτογραφία εμφανίζεται βολή ανθυποβρυχιακής ρουκέτας Bofors των 375mm από τον εξαπλό περιστρεφόμενο εκτοξευτή κορβέτας κλάσης Burak (πρώην γαλλικής D’Estienne d’Orves) του Τουρκικού Ναυτικού.

Από τις 12 έως τις 24 Σεπτεμβρίου διεξάγεται στο Ναύσταθμο Aksaz η άσκηση διαφυγής-διάσωσης υποβρυχίων του ΝΑΤΟ/ISMERLO DYNAMIC MONARCH 21, με συμμετοχή προσωπικού και μέσων ΗΠΑ, Ιταλίας και Τουρκίας καθώς και προσωπικού Καναδά, Ελλάδας και Ισπανίας.

Στις 11 Σεπτεμβρίου ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χ. Ακάρ επισκέφθηκε τη “Διοίκηση Τομέα Επιχείρησης ΕΑΡΙΝΗ ΑΣΠΙΔΑ” (όπως μετονομάστηκε το Τακτικό Κέντρο Επιχειρήσεων της 2ης Στρατιάς σε συνέχεια της αναδιοργάνωσης της 6ης M/K Μεραρχίας Πεζικού σε 6ο Σώμα Στρατού), προς τόνωση του ηθικού μετά τις νέες απώλειες του τουρκικού στρατού στην Idlib.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χ. Ακάρ μαζί με τον ομόλογό του του Αζερμπαϊτζάν επισκέφθηκαν την Αεροπορική Βάση Ικονίου όπου διεξάγεται η διμερής άσκηση TURAZ ΓΕΡΑΚΙ 2021 από τις 6 Σεπτεμβρίου με την συμμετοχή 8 μαχητικών Α/Φ (F-16, MiG-29, Su-25), 1 ΑΣΕΠΕ και Α/Α συστημάτων. Στο πλαίσιο της άσκησης τα αζερικά Su-25 εμφανίστηκαν με ατρακτίδια ΗΠ Talisman.

Στις 17 Σεπτεμβρίου, τουρκικό πολεμικό πλοίο που έπλεε σε διεθνή ύδατα ανατολικά της Κρήτης, κάλεσε στον ασύρματο το γαλλικό (μη σημαία Μάλτας) ερευνητικό πλοίο «Nautical Geo», διατυπώνοντας τον ισχυρισμό ότι το πλοίο κινείται σε περιοχή τουρκικής υφαλοκρηπίδας και ζητώντας την απομάκρυνσή του από την περιοχή. Το πλοίο διενεργούσε έρευνες στην περιοχή για λογαριασμό της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ στο πλαίσιο της χαρτογράφησης για την πορεία του αγωγού EAST MED, βάσει ελληνικής NAVTEX στην οποία είχε απαντήσει η Τουρκία με αντίστοιχη τουρκική NAVTEX. Οι παρενοχλήσεις συνεχίζονταν όποτε το πλοίο εξερχόταν των ελληνικών χωρικών υδάτων (6 ν.μ.) για να συνεχίσει τις έρευνές του στα διεθνή ύδατα. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, δόθηκαν οδηγίες στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα να πραγματοποιήσει έντονο διάβημα διαμαρτυρίας αναφορικά με την παρενόχληση, καθώς και την έκδοση παράτυπης navtex. Παρ’ ότι το περιστατικό δεν αφορούσε νηοψία όπως εσφαλμένα γράφτηκε, αλλά απλή κλήση ασυρμάτου (hailing), δεν παύει να αποτελεί σοβαρή πρόκληση και απόπειρα εφαρμογής στην πράξη του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου. Πάντως όπως προκύπτει από τα στίγματα του Nautical Geo, το πλοίο συνεχίζει τις εργασίες χαρτογράφησης και εκτός των ελληνικών χωρικών υδάτων.