Ανασκόπηση εβδομάδας #235

0
20222

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Εντός των προσεχών ημερών αναχωρεί για τη Σαουδική Αραβία η πυροβολαρχία Patriot που διαθέτει η Ελλάδα στο πλαίσιο της διεθνούς πρωτοβουλίας «Integrated Air Missile Defense (IAMD) Concept», κατόπιν αιτήματος της Σαουδικής Αραβίας και έγκρισης του ΚΥΣΕΑ. Την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2021 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Γ. Μπλιούμη, μίλησε σε συγκέντρωση του προσωπικού της προκειμένου να τους παράσχει οδηγίες και κατευθύνσεις. Ο Α/ΓΕΕΘΑ επεσήμανε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι ΕΔ για την προβολή της Ελληνικής Σημαίας στο εξωτερικό και εξέφρασε την βεβαιότητά του για την επιτυχή έκβαση της αποστολής, τονίζοντας ότι η συμμετοχή μας στη διεθνή πρωτοβουλία «IAMD Concept» στη Σαουδική Αραβία αναβαθμίζει έτι περαιτέρω τη στρατιωτική συνεργασία μας με την εν λόγω Χώρα και αναδεικνύει την προστιθέμενη αξία των ΕΔ, καθιστώντας την Ελλάδα πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή.

Ολοκληρώθηκε το Σχολείο Σχεδίασης Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Air Planning Course – SOAPC), που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του 2ου ΣΥΑΣ στην Πάχη Μεγάρων. Το σχολείο διεξήχθη από την Τρίτη 31 Αυγούστου έως την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021, από επταμελή Κινητή Ομάδα Εκπαιδεύσεως του Στρατηγείου Ειδικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ (ΝΑΤΟ Special Operations Headquarter – NSHQ) και εκπαιδεύτηκαν 18 στελέχη από το Βέλγιο, την Γερμανία, την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία και την Ολλανδία. Σκοπός του σχολείου ήταν η εκπαίδευση στη διαδικασία σχεδίασης αεροπορικών ειδικών επιχειρήσεων, αποβλέποντας στην τυποποίηση των διαδικασιών και στη διαλειτουργικότητα σύμφωνα με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ.

Στρατός Ξηράς

Από την Κυριακή 29 Αυγούστου μέχρι το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στη Σχολή Μηχανικού στο Λουτράκι, από αντιπροσωπεία 5 Αιγύπτιων Αξιωματικών, στο πλαίσιο του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου έτους 2021. Κατά την διάρκεια της παραμονής της, η Αιγυπτιακή αντιπροσωπεία ενημερώθηκε επί θεμάτων EOD (Explosive Ordnance Disposal) και IED (Improvised Explosive Device) στην έδρα της Σχολής, επισκέφθηκε το Τάγμα Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ) και παρακολούθησε επίδειξη εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών και ανίχνευσης ναρκών με χρήση στρατιωτικών σκύλων. Επιπρόσθετα, την Τρίτη 31 Αυγούστου, οι Αιγύπτιοι Αξιωματικοί είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την επίδειξη των δυνατοτήτων του Μηχανικού στους τομείς έρευνας και διάσωσης.

Από 1 έως 3 Σεπτεμβρίου έγινε επίδειξη του τροχοφόρου τεθωρακισμένου οχήματος 4×4 HOPLITE της EODH σε εκπροσώπους των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας στο Στρατόπεδο Μελίδη στον Αυλώνα Αττικής.

Για τις 15 Σεπτεμβρίου έχει προγραμματιστεί η επόμενη συνεδρίαση της διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής, την οποία θα ενημερώσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος. Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμούν κρίσιμα προγράμματα του Στρατού Ξηράς, με σημαντικότερο τον εκσυγχρονισμό των ελικοπτέρων ΑΗ-64Α+ Apache με ισραηλινά συστήματα, που συνδυάζεται με την πολυαναμενόμενη προμήθεια των βλημάτων Spike NLOS που θα προσδώσουν νέες ικανότητες στα ελικόπτερα. Θα είναι το πρώτο “crash test” για την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στη νέα της σύνθεση χωρίς τον Α. Στεφανή – και απομένει να αποδειχθεί ότι η προσπάθεια ανάταξης των Ενόπλων Δυνάμεων θα συνεχιστεί με δυναμισμό παρά την αποχώρησή του.

Πολεμικό Ναυτικό

Την Τρίτη 07 Σεπτεμβρίου 2021 διεξήχθη προγραμματισμένη εθνική Άσκηση «ΟΡΜΗ» του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ), στη θαλάσσια περιοχή του Σαρωνικού, με τη συμμετοχή πλοίων της Διοίκησης Ταχέων Σκαφών (ΔΤΣ). Η άσκηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος επιχειρησιακής εκπαίδευσης του ΠΝ, με σκοπό τη διατήρηση και περαιτέρω επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και μαχητικής ικανότητας των συμμετεχόντων.

Από τις 6 έως τις 10 Σεπτεμβρίου διεξήχθη στην περιοχή της Κρήτης η άσκηση ηλεκτρονικού πολέμου DYNAMIC GUARD-2021 που διοργανώθηκε από το ΠΝ και το NATO Joint Electronic Warfare Core Staff με συμμετοχή μονάδων της SNMG2.

Πολεμική Αεροπορία

Κατά την ομιλία του χθες στη Διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε και επίσημα ότι η Ελλάδα θα προμηθευθεί 6 ακόμη μαχητικά αεροσκάφη Rafale, όπως είχε γίνει δημοσιογραφικά γνωστό ήδη από την άνοιξη. Με τα πρόσθετα αεροσκάφη ο συνολικός αριθμός των Rafale σε ελληνική υπηρεσία θα ανέλθει σε 24.

Αντίστοιχη ποσοτικά και μειωμένη ποιοτικά ήταν η παραβατική δραστηριότητα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας την εβδομάδα που πέρασε, καθώς σημειώθηκαν 35 παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου, χωρίς εμπλοκές με ελληνικά αεροσκάφη αναχαίτισης ή υπερπτήσεις ελληνικού εδάφους (την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα είχαν σημειωθεί 33 παραβιάσεις με 2 εμπλοκές και καμία υπέρπτηση).

Κύπρος

Σε εξέλιξη βρίσκεται συνεκπαίδευση διάρκειας δυο εβδομάδων μεταξύ των κυπριακών και αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων, η οποία διεξάγεται στον χερσαίο και θαλάσσιο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στο πλαίσιο της συνεκπαίδευσης πραγματοποιήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου στο λιμένα Λεμεσού άσκηση αντιτιθέμενης νηοψίας και ανακατάληψης πλοίου, την οποία παρακολούθησαν ο Υπουργός Άμυνας κ. Χαράλαμπος Πετρίδης, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης και η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο J. Garber. Η άσκηση πραγματοποιήθηκε επί του Πλοίου Γενικής Υποστήριξης (ΠΓΥ) ΑΛΑΣΙΑ, με την συμμετοχή Ομάδων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΟΕΕ) της Εθνικής Φρουράς (Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών/ΜΥΚ της Διοίκησης Ναυτικού) και του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ (US Navy SEALS). Κατά τη διάρκεια της άσκησης, εφαρμόστηκαν τεχνικές διαδικασίες επιβίβασης και κατάληψης των ζωτικών χώρων, καθώς και ανάληψη ελέγχου (Γέφυρα του πλοίου), διαχείριση προσωπικού και εξουδετέρωση απειλής.

 

Ανατολικός Παρατηρητής

Στις 10 Σεπτεμβρίου ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ επισκέφθηκε τη Σμύρνη, όπου συμμετείχε σε ημερίδα με τον εύγλωττο τίτλο «η Θάλασσα των Νήσων (σ.σ. έτσι αποκαλεί πλέον η Τουρκία το Αιγαίο Πέλαγος) και οι σχέσεις γειτονίας με την Ελλάδα», όπου ξεδιπλώθηκε ολόκληρη η ατζέντα του τουρκικού επεκτατισμού, με τη συμμετοχή και του προέδρου Ρ.Τ. Ερντογάν και του υπουργού Άμυνας Χ. Ακάρ. Ο “πρόεδρος” του ψευδοκράτους, κινούμενος στο πλαίσιο της νέας τουρκικής στόχευσης για “λύση” δύο κρατών στην Κύπρο, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για την αναγνώριση του ψευδοκράτους και ότι στις 18 Σεπτεμβρίου θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ μαζί με τον πρόεδρο Ερντογάν και τον υπουργό Εξωτερικών Τσαβούσογλου, που θα παραστούν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Από τις 30 Αυγούστου ως τις 10 Σεπτεμβρίου διεξήχθη εκπαίδευση στρατιωτικού προσωπικού του Κατάρ στην 18η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού του Τουρκικού Στρατού στην Καλλίπολη, καθώς και του Αζερμπαϊτζάν στην Ταξιαρχία Πεζοναυτών και Διοικήσεις Βατραχανθρώπων SAS/SAT του Τουρκικού Ναυτικού στην Σμύρνη.

Η νέα ανθυπολοχαγός Müberra Öztürk είναι η πρώτη γυναίκα Αξιωματικός του Τουρκικού Στρατού που ορκίστηκε φορώντας την ισλαμική μαντίλα, έχοντας αποφοιτήσει στην πέμπτη γενική σειρά αρχαιότητας από την Στρατιωτική Ακαδημία.

Στις 7 Σεπτεμβρίου ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μ. Τσαβούσογλου, στο πλαίσιο τηλεοπτικής συνέντευξής του, δήλωσε ότι το θέμα της προμήθειας των S-400 “έχει κλείσει και οι ΗΠΑ πρέπει να το αποδεχθούν”. Επιπλέον ο Μ. Τσαβούσογλου επανέφερε το “τυράκι” της προμήθειας Patriot, προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα μπορούσε να αγοράσει πρόσθετα αντιαεροπορικά συστήματα από τις ΗΠΑ, αν γίνει μια καλή προσφορά και το Κογκρέσο δώσει την έγκρισή του.