Ανασκόπηση εβδομάδας #232

0
26116

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Την Παρασκευή 23 Ιουλίου τελέστηκε στη Σχολή Πυροβολικού στη Ν. Πέραμο η νεκρώσιμη ακολουθία του ηρωικού αντιστρατήγου Στυλιανού Καλμπουρτζή, ο οποίος έπεσε μαχόμενος στην Κύπρο ως αντισυνταγματάρχης διοικητής της 181 Μοίρας Μέσου Πυροβολικού, στις 23 Ιουλίου 1974. Την παρακολούθησαν, εκτός από τους συγγενείς του, δεκάδες εν ζωή συμπολεμιστές του που υπηρέτησαν υπό τη διοίκησή του στην 181 ΜΜΠ, συμμαθητές του από τη ΣΣΕ Τάξεως 1950, απόστρατοι αξιωματικοί του Πυροβολικού, συγγενείς και οικογένειες αγνοουμένων Ελλαδιτών και Κυπρίων από την εισβολή του Αττίλα. Παρέστησαν επίσης ο πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Α. Στεφανής, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κ. Φλώρος, ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα Κ. Κενεβέζος, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) αντιστράτηγος Δ. Ζερβάκης, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Γ. Μπλιούμης, ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Χ. Λαλούσης και ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Σ. Πετράκης. Η ταφή των οστών πραγματοποιήθηκε σε χώρο εντός του «Μνημείου Πεσόντος Αγνώστου Πυροβολητού», όπου έχουν τοποθετηθεί οι προτομές των Ηρώων Ανθυπολοχαγού (ΠΒ) Παύλου Μελά, Ταγματάρχη (ΠΒ) Δημητρίου Κωστάκη, Αντισυνταγματάρχη (ΠΒ) Στυλιανού Καλμπουρτζή, Ταγματάρχη (ΠΒ) Κωνσταντίνου Βερσή και Αντισυνταγματάρχη (ΠΒ) Εμμανουήλ Χατζηδάκη.

Ο Αντισυνταγματάρχης (ΠΒ) Στυλιανός Καλμπουρτζής γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη την 31η Ιανουαρίου 1921 από γονείς καταγόμενους από την Ανατολική Θράκη. Στις 17 Οκτωβρίου 1945, σε ηλικία 24 ετών, κατατάχθηκε στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις για τριετή εθελοντική υπηρεσία. Στις 1 Ιανουαρίου 1947, προάγεται σε Λοχία και στις 28 Αυγούστου 1947 προάγεται επ’ ανδραγαθία σε Επιλοχία, ενώ για την πολεμική του δράση του απονεμήθηκε το Πολεμικό Μετάλλιο Ανδρείας. Στις 1 Μαρτίου 1949 εισήχθη στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων από την οποία αποφοίτησε στις 17 Αυγούστου 1950, ως Ανθυπολοχαγός Πεζικού, ενώ ορκίστηκε στις 28 Αυγούστου 1950. Στις 18 Αυγούστου 1966 προήχθη κατ’ εκλογή σε Αντισυνταγματάρχη (ΠΒ). Τον Αύγουστο του 1973 μετατέθηκε στην Κύπρο, αναλαμβάνοντας τη Διοίκηση της 181 ΜΜΠ, που είχε την έδρα της στο χωριό Τρίκωμο της επαρχίας Αμμοχώστου. Η τύχη του αγνοείτο από τις 23 Ιουλίου 1974, όταν η 181 ΜΜΠ προσβλήθηκε, κατόπιν ενέδρας, από μονάδα του τουρκικού στρατού εισβολής κοντά στο χωριό Συγχαρί της επαρχίας Κερύνειας. Σύμφωνα με μαρτυρίες, εξέθεσε τον εαυτό του σε θανάσιμο κίνδυνο βάλλοντας μόνος του από προκεχωρημένη θέση κατά του υπεράριθμου εχθρού, για να καλύψει την ασφαλή αποχώρηση των στρατιωτών του.

Στρατός Ξηράς

Το Υπουργείο Οικονομικών μεταβίβασε 11 δεξιοτίμονα φορτηγά γενικής χρήσης, κατασκευής ΕΛΒΟ του 2013, μαζί με απόθεμα ανταλλακτικών στον Ελληνικό Στρατό μετά από άγονο διαγωνισμό για την εκποίησή τους. Τα 11 φορτηγά οχήματα κατασκευάστηκαν στο πλαίσιο σύμβασης αξίας €38 εκατ. με το ΥΠΑΜ Κύπρου για την προμήθεια συνολικά 309 οχημάτων, τα οποία έπρεπε να παραδοθούν στην Εθνική Φρουρά έως τον Οκτώβριο του 2011. Ακολούθησε η καταγγελία της σύμβασης το 2013 καθώς παραδόθηκαν 180 οχήματα, εκ των οποίων τα 143 εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος και τα 37 εκπρόθεσμα. Τα φορτηγά αναμένεται να αξιοποιηθούν από την ΕΛΔΥΚ.

Πολεμικό Ναυτικό

Από την Κυριακή 11 Ιουλίου έως την Κυριακή 18 Ιουλίου 2021, το Ταχύ Περιπολικό Κατευθυνομένων Βλημάτων (ΤΠΚ) ΔΑΝΙΟΛΟΣ συμμετείχε στην πολυεθνική άσκηση «BREEZE 2021» στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, η οποία διοργανώθηκε από το Ναυτικό της Βουλγαρίας. Στην άσκηση εκτελέστηκαν αντικείμενα όλων των μορφών Ναυτικού Πολέμου σε περιβάλλον πολλαπλής απειλής, και συμμετείχαν σε αυτή μονάδες του Ναυτικού της Βουλγαρίας, της Γεωργίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Ρουμανίας και της Τουρκίας, καθώς και προσωπικό από την Αλβανία, το Βέλγιο, τη Λετονία και την Πολωνία. Επίσης, στο Διευθύνον Επιτελείο της άσκησης συμμετείχε προσωπικό του ΠΝ και του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής [(ΚΕΝΑΠ) – NATO MARITIME INTERDICTION OPERATIONAL TRAINING CENTRE (NMIOTC)] του ΓΕΕΘΑ. Η «BREEZE» αποτελεί άσκηση INVITEX / MAREX / LIVEX που διοργανώνει σε ετήσια βάση η Βουλγαρία στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας με σκοπό την προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής και τακτικής διαλειτουργικότητας και συνεργασίας μεταξύ των ναυτικών μονάδων των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ που συμμετέχουν σε αυτή.

Την Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021, πραγματοποιήθηκε στο λιμένα του Πειραιά η τελετή έναρξης του ετήσιου Θερινού Εκπαιδευτικού Πλου (ΘΕΠ) της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ). Στην τελετή παρέστησαν ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Σ. Πετράκης ΠΝ, o Διοικητής ΣΝΔ Υποναύαρχος Ι. Καλογερόπουλος ΠΝ, ο Διοικητής Φρεγατών Αρχιπλοίαρχος Χ. Σασιάκος ΠΝ, καθώς συγγενείς και φίλοι των Ναυτικών Δοκίμων. Στο ΘΕΠ, το οποίο θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 20 Αυγούστου 2021, θα συμμετέχουν η Φ/Γ «ΥΔΡΑ» και το ΠΓΥ «ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ». Τα πλοία προβλέπεται να καταπλεύσουν στους λιμένες Κέρκυρας, Τεργέστης και Νάπολης , ενώ θα επιβαίνουν 132 Ναυτικοί Δόκιμοι, καθώς και 8 σπουδαστές ετέρων Στρατιωτικών Σχολών (2 από τη ΣΣΕ, 2 από τη ΣΙ, 2 από τη ΣΣΑΣ και 2 από τη ΣΑΝ). Σκοπός του ΘΕΠ είναι η πρακτική εκπαίδευση εν πλω και η απόκτηση ναυτικής εμπειρίας από τους Ναυτικούς Δόκιμους, καθώς και η προβολή του Πολεμικού Ναυτικού στους λιμένες κατάπλου.

Πολεμική Αεροπορία

Την Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021, πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της «Dassault Aviation» στην Αεροπορική Βάση Istres – Le Tubé, της Νότιας Γαλλίας, η τελετή παραλαβής του πρώτου από τα δεκαοκτώ (18) συνολικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale F3R που θα ενταχθούν στο οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ). Στην τελετή παραβρέθηκαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας N. Παναγιωτόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος, η Πρέσβης της Ελλάδας στο Παρίσι, Α. Μπαλτά, o Αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας και Διαστήματος της Γαλλίας, General P. Lavigne, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γ. Μπλιούμης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Dassault Aviation, Ε. Trappier, εκπρόσωποι των εταιρειών Dassault Aviation, MBDA Missile Systems, Safran Aircraft Engines και Thales France, καθώς επίσης Ιπτάμενο και Τεχνικό προσωπικό της ΠΑ, το οποίο εκπαιδεύεται στον τύπο του αεροσκάφους. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Αρχηγός ΓΕΑ, αναφέρθηκε στις προηγμένες τεχνολογικές καινοτομίες και επιχειρησιακές δυνατότητες του αεροσκάφους, οι οποίες θα προσφέρουν στρατηγικά αποτελέσματα σε ολόκληρο το φάσμα των αεροπορικών επιχειρήσεων και θα διασφαλίσουν την ταχεία και αποτελεσματική αντίδραση σε οποιαδήποτε αναδυόμενη απειλή εντός του FIR Αθηνών και έως την Ανατολική Μεσόγειο.

Εξαιρετικά μειωμένη ήταν η παραβατική δραστηριότητα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας την τελευταία εβδομάδα, καθώς δεν σημειώθηκαν παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου, ούτε εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη ή υπερπτήσεις ελληνικού εδάφους, παρά μόνο 6 παραβιάσεις κανόνων εναέριας κυκλοφορίας.

Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή

Στις 22 Ιουλίου άρχισε ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών  στη θαλάσσια περιοχή περί τα 60 ν. μ. νοτιοανατολικά ν. Κρήτης υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Ειδικότερα, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ενημερώθηκε για ιστιοφόρο σκάφος σε δυσχερή θέση με επιβαίνοντες μετανάστες, κατά δήλωσή τους, σαράντα πέντε (45) άτομα. Μετά τον εντοπισμό του από παραπλέον πλοίο, το οποίο είχε προσεγγίσει πλησίον του ιστιοφόρου προς συνδρομή, ο Πλοίαρχος αυτού ανέφερε ότι το ιστιοφόρο σκάφος άρχισε να βυθίζεται και ξεκίνησε την επιχείρηση περισυλλογής των επιβαινόντων του από τη θάλασσα. Από το εμπορικό πλοίο “ARAL” σημαίας Μάλτας, περισυνελέγησαν 32 άτομα, ενώ προσέγγισαν και άλλα εμπορικά πλοία στην περιοχή, σύμφωνα με οδηγίες που παρείχε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) Λ.Σ. -ΕΛ.ΑΚΤ. Την 17:49 της 22 Ιουλίου απογειώθηκε για συνδρομή στην επιχείρηση διάσωσης ελικόπτερο SUPER PUMA της Π.Α., που περισυνέλεξε 5 άτομα, τα οποία μετέφερε στην Κάρπαθο (οι διασωθέντες δήλωσαν διάφορες εθνικότητες μεταξύ των οποίων Ιρανοί, Ιρακινοί και Αφγανοί). Στην περιοχή προσπάθησε να μεταβεί επίσης από την Σούδα και το Πλωτό Ανοιχτής Θαλάσσης Λ.Σ. -ΕΛ.ΑΚΤ. 080, πλην όμως δεν κατέστη δυνατό να πλεύσει ανατολικότερα Ιεράπετρας, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών. Επιπλέον και περί τις 23:00 της 22 Ιουλίου προσέγγισαν την περιοχή αρχικά η τουρκική φρεγάτα “GELIBOLU” και ακολούθως η φρεγάτα “GOKOVA” που είχε αποπλεύσει από το Ακσάζ για άλλη δραστηριότητα, οι οποίες κάλεσαν τα παραπλέοντα πλοία να μεταπέσουν στη συχνότητά τους για να αναλάβουν τον συντονισμό της επιχείρησης. Καθ’ όλη τη διάρκεια της επιχείρησης τα παραπλέοντα εμπορικά πλοία αγνόησαν τις κλήσεις των τουρκικών φρεγατών και ενήργησαν σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΚΣΕΔ, το οποίο καθόρισε ως συντονιστή (ON SCENE COMMANDER) αρχικά το εμπορικό πλοίο “HANSA LIMBURG” σημαίας Λιβερίας, ακολούθως το εμπορικό πλοίο “MARVEA” σημαίας Μάλτας και τέλος το “ISHIZUCKI STAR” σημαίας νησιών Μάρσαλ. Διασώθηκαν συνολικά 37 άτομα από τους 45 επιβαίνοντες, κατά δήλωση των διασωθέντων, εκ των οποίων 32 αποβιβάστηκαν στην Ιεράπετρα από το εμπορικό πλοίο “ARAL” σημαίας Μάλτας και 5 στην Κάρπαθο από το ελικόπτερο SUPER PUMA. Οι έρευνες συνεχίζονται από παραπλέοντα εμπορικά πλοία. το Λιμεναρχείο Ιεράπετρας που διενεργεί την προανάκριση, έχει ήδη εντοπίσει μεταξύ των διασωθέντων τρεις διακινητές, ηλικίας 52, 30 και 34 ετών, οι οποίοι και συνελήφθησαν.

Κύπρος

Την Τετάρτη και τη Πέμπτη, 21 και 22 Ιουλίου 2021, πραγματοποιήθηκαν οι τελετές παράδοσης και επαναπατρισμού των οστών του Αντιστράτηγου Στυλιανού Καλμπουρτζή, ο οποίος διετέλεσε Διοικητής της 181 Μοίρας Πεδινού Πυροβολικού και έπεσε ηρωικά μαχόμενος κατά την τουρκική εισβολή του 1974. Συγκεκριμένα, την Τετάρτη, 21 Ιουλίου 2021, πραγματοποιήθηκε η τελετή υποδοχής των οστών του, στο στρατόπεδο που φέρει το όνομά του στο Δελίκηπο, στην παρουσία του υπουργού Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Χ. Πετρίδη, του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Α. Στεφανή, του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, Αντιστρατήγου Δ. Ζερβάκη, της οικογένειας του ήρωα, αντιπροσωπείας στελεχών, εκπροσώπων συνδέσμων, οργανώσεων, τοπικών και εκκλησιαστικών αρχών. Κατά τη διάρκεια της τελετής, αποδόθηκαν οι δέουσες τιμές στον ήρωα, έγινε τρισάγιο στη μνήμη του και αναγνώσθηκαν ομιλίες από τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, και την κόρη του ήρωα, κα. Μαρία Καλμπουρτζή. Το οστεοφυλάκιο παρέμεινε στον ναό του Στρατοπέδου μέχρι την Πέμπτη, 22 Ιουλίου 2021 και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας, όπου πραγματοποιήθηκε Τρισάγιο στη μνήμη του ήρωα και η τελετή παράδοσης των λειψάνων στην οικογένειά του, παρουσία του υπουργού Άμυνας Χ. Πετρίδη, του υφυπουργού Άμυνας της Ελλάδος Α. Στεφανή, του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγου Δημόκριτου Ζερβάκη, εκπροσώπων συνδέσμων, οργανώσεων και συναγωνιστών του. Στη συνέχεια, το οστεοφυλάκιο μεταφέρθηκε στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, όπου με στρατιωτικό αεροσκάφος C-130, της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και με τη συνοδεία του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, του Διοικητή Πυροβολικού, αντιπροσωπείας στελεχών της ΔΠΒ, συναγωνιστών του και της οικογένειας του, ξεκίνησε το ταξίδι της επιστροφής στην Ελλάδα. Με την άφιξή στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας, τα οστά του ήρωα θα μεταφερθούν, εν πομπή, στη Σχολή Πυροβολικού (ΣΠΒ) στη Νέα Πέραμο, όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή υποδοχής τους. Στις 23 Ιουλίου 2021, στον Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας, στη ΣΠΒ, πραγματοποιήθηκε η εξόδιος ακολουθία και η ταφή, με τις δέουσες τιμές από τμήματα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, παρουσία της πολιτειακής, θρησκευτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της Ελλάδας, του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγου Δημόκριτου Ζερβάκη, αντιπροσωπείας στελεχών και συναγωνιστών του από την Κύπρο.

Στις 23 Ιουλίου ο υπουργός Άμυνας Χ. Πετρίδης υποδέχθηκε την υπουργό Άμυνας του Λιβάνου Ζεϊνά Ακάρ, με την οποία συζήτησε θέματα περιφερειακής ασφάλειας και διμερούς συνεργασίας.

Στις 14 Ιουλίου υπεγράφη το πρώτο πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ της Κύπρου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ενώ ο Α/ΓΕΕΦ συναντήθηκε με τον πρώτο Ακόλουθο Άμυνας των ΗΑΕ που αναμένεται να διαπιστευθεί στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Ανατολικός Παρατηρητής

Κατά την παρέλαση των τουρκικών δυνάμεων κατοχής στις 20 Ιουλίου έγινε η πρώτη δημόσια επίδειξη 4 τεθωρακισμένων οχημάτων PARS με εκτοξευτή αντιαρματικών Κ/Β OMTAS. Επίσης ενδιαφέρουσα ήταν η παρέλαση πεζοπόρων τμημάτων με τυφέκια HK33 από τα οποία είχε αφαιρεθεί το κλείστρο, ένδειξη έλλειψης εμπιστοσύνης του (παριστάμενου στην παρέλαση) προέδρου Ρ.Τ. Ερντογάν προς το στράτευμα.

Το όγδοο αεροσκάφος F-16D Block 30 (s/n 86-0195) παραδόθηκε στην Τουρκική Αεροπορία μετά την ολοκλήρωση των εργασιών επέκτασης δομικού ορίου ζωής.

Στις 23 Ιουνίου υπεγράφη σύμβαση μεταξύ SSB και ΤΑΙ για το πρόγραμμα συστήματος δορυφόρου τηλεπισκόπησης GÖKTÜRK-1Y, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον GÖKTÜRK-1 της Τουρκικής Αεροπορίας μετά το 2023, καθώς ο τελευταίος έχει ήδη υπερβεί το ήμισυ της διάρκειας ζωής του.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου, τα αμερικανικά στρατεύματα που παραμένουν στη ΒΑ Συρία ανέρχονται σε 900 άτομα.