Ανασκόπηση εβδομάδας #231

0
26399

Η εβδομάδα που πέρασε χαρακτηρίστηκε από την επιτυχημένη διεξαγωγή της έκθεσης DEFEA 2021, για την οποία μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικό αφιέρωμα εδώ. Το προσεχές χρονικό διάστημα αναμένεται αύξηση της έντασης με την Τουρκία, τόσο λόγω της επίσκεψης Ερντογάν στην Κύπρο και των αναμενόμενων εξαγγελιών του, όσο και λόγω της επίσημης ανακίνησης του ζητήματος της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αν. Αιγαίου από την Τουρκία σε επίπεδο ΟΗΕ (βλ. αναλυτικά στο τέλος του κειμένου).

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Στις 16 Ιουλίου ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Ν. Παναγιωτόπουλος και ο επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά Thierry Breton επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις του Στρατηγείου Διοικήσεως Ανατολικής Μεσογείου (ΣΔΑΜ), όπου τους υποδέχθηκε ο Υπαρχηγός του ΓΕΝ Υποναύαρχος Γεώργιος Καμπουράκης ΠΝ, ως εκπρόσωπος του Α/ΓΕΝ. Κατά την διάρκεια της επισκέψεως έγινε παρουσίαση του Εθνικού Ιδιόκτητου Δορυφορικού Τηλεπικοινωνιακού Συστήματος ΚΛΕΙΔΔΙ και πραγματοποιήθηκε κρυπτοκαλυμμένη βιντεοκλήση με μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκονται σε επιχειρησιακούς πλόες. Σημειώνεται ότι ο επίτροπος T. Breton επισκέφθηκε την Ελλάδα ύστερα από πρόσκληση του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Πιερρακάκη, και τα θέματα συζήτησης αφορούσαν στον ψηφιακό πυλώνα του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0» και ειδικότερα στην πρωτοβουλία της ασφαλούς συνδεσιμότητας, συμπεριλαμβανομένων των επόμενων βημάτων για την εφαρμογή του σχεδίου και των επενδύσεων γύρω από τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Την Τρίτη 13 και την Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021, διεξήχθησαν στη Νέα Πέραμο Αττικής οι Διακλαδικοί Στρατιωτικοί Αγώνες Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, με τη συμμετοχή Σχηματισμών και Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων όλων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Συγκεκριμένα συμμετείχαν ομάδες από τη Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων, την 1η Ταξιαρχία Καταδρομέων και Αλεξιπτωτιστών (1η ΤΑΞ Κ/Δ ΑΛ), την 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών (32η ΤΑΞ ΠΖΝ), το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ), τη Ζ’ Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομέων (Ζ΄ ΜΑΚ), το 865 Τάγμα Εναέριου Ανεφοδιασμού (865 ΤΕΝΕΦ), τη Σχολή Αλεξιπτωτιστών (ΣΧΑΛ), το Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ), τη Διοίκηση Υποβρύχιων Καταστροφών (ΔΥΚ) και την 31 Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας και Διάσωσης (31 ΜΕΕΔ). Οι αγώνες περιλάμβαναν δοκιμασίες προσανατολισμού και τήρησης κατευθύνσεως, ελεύθερη πτώση, υποβρύχια πορεία, κωπηλασία, καθώς και πολυαγωνίσματα με επιμέρους αντικείμενα ρίψης χειροβομβίδας, έλξεις στο μονόζυγο, ρίψη μαχαιριού, διέλευση στίβου εμποδίων, παροχής Α΄ βοηθειών, κολύμβηση 1 ναυτικού μιλίου, δρόμο 7 χιλιομέτρων με φόρτο 20 κιλών και βολή μάχης υπό πίεση.

Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων της Ελλάδας, της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασίλειου, των ΗΠΑ, της Ιορδανίας, της Ιταλίας, του Ισραήλ και του Μαρόκο συμμετείχαν, κατόπιν πρόσκλησης του Ισραήλ, στην άσκηση με την επωνυμία «HD ANNUAL – 21», η οποία πραγματοποιήθηκε στη στρατιωτική βάση Ελιακίμ από τις 5 έως τις 8 Ιουλίου 2021. Η εν λόγω άσκηση, στην οποία η Ελληνική αποστολή εκπροσωπήθηκε από 12 στελέχη, αφορούσε προκεχωρημένη εκπαίδευση σε βολές ατομικού οπλισμού σε εγγύς αποστάσεις, βολές ελευθέρων σκοπευτών, μάχη σε κατοικημένη περιοχή και εκκαθάριση υπογείων διαδρόμων.

Η «HD ANNUAL-21» εντάσσεται στο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών των Ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων που έχει σχεδιάσει η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, αποσκοπώντας στην αναβάθμιση του επιπέδου συνεργασίας και συναντίληψης, με φίλες και σύμμαχες χώρες στην ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών καθώς και στην προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Στρατός Ξηράς

Σύμφωνα με δημοσίευμα του doureios.com, ο Ελληνικός Στρατός απέκτησε αριθμό φορητών συστημάτων DroneGun Tactical της αυστραλιανής εταιρείας DroneShield. Το σύστημα αντιμετώπισης απειλών drone έχει δραστικό βεληνεκές 1,5 χλμ.

Πολεμικό Ναυτικό

Την Τρίτη 13 Ιουλίου 2021 διεξήχθη συνεκπαίδευση PASSEX (Passing Exercise) της Φρεγάτας ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ με τη Γερμανική Φρεγάτα FGS LUBECK στη θαλάσσια περιοχή του Κεντρικού Αιγαίου. Κατά την διάρκεια του PASSEX, εκτελέστηκαν αντικείμενα πολέμου επιφανείας, επικοινωνιών, σύνθεσης και ανταλλαγής τακτικής εικόνας περιοχής και προχωρητικοί ελιγμοί.

Πολεμική Αεροπορία

Στις 21 Ιουλίου θα παραληφθεί επίσημα το πρώτο μαχητικό Rafale F3R της Πολεμικής Αεροπορίας, σε τελετή που θα διεξαχθεί στη γαλλική αεροπορική βάση Merignac. Οι παραδόσεις αναμένεται να συνεχιστούν με ρυθμό ενός αεροσκάφους το μήνα κατά μ.ό., παράλληλα με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης των χειριστών και μηχανικών της 332 Μοίρας στη Γαλλία. Το πρώτο σμήνος Rafale της ΠΑ αναμένεται να έρθει στην Ελλάδα ως τα τέλη του 2021.

Μέσα στον Ιούλιο αναμένεται να υποβληθεί προς έγκριση στη Βουλή το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των 38 F-16 Block50 της ΠΑ στο επίπεδο Block52+/adv. Όπως έχουμε ήδη ενημερώσει, τo πρόγραμμα θα εκτελεστεί στην 111 ΠΜ υπό την επίβλεψη της Lockheed Martin, με αξιοποίηση των απαρτίων των F-16 Blk52+/adv που μετατρέπονται σε F-16V.

Την Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021, στο πλαίσιο της DEFEA 2021, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος (Ι) Γ. Μπλιούμης, συναντήθηκε με τον Διοικητή των Αεροπορικών Δυνάμεων και Αεράμυνας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), υποπτέραρχο Ibrahim Al Alawi. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα που αφορούν στην περαιτέρω αναβάθμιση της συνεργασίας των Πολεμικών Αεροποριών των δύο χωρών, στο επιχειρησιακό και εκπαιδευτικό τομέα, καθώς και τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στα επίπεδα της προηγούμενης εβδομάδας κινήθηκε η παραβατική δραστηριότητα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, καθώς σημειώθηκαν 45 παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου (έναντι 42 την προηγούμενη εβδομάδα) και 3 εμπλοκές με ελληνικά αεροσκάφη αναχαίτισης (έναντι 3 την προηγούμενη εβδομάδα) χωρίς υπερπτήσεις ελληνικού εδάφους (όπως και την προηγούμενη εβδομάδα).

Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή

Στις 15 Ιουλίου επισκέφθηκε εκτάκτως την Αθήνα η πρωθυπουργός της Λιθουανίας Ingrida Simonyte, η οποία μεταξύ άλλων συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη και επισκέφθηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΛΣ/ΕΛΑΚΤ, με σκοπό να ενημερωθεί και να μοιραστεί την εμπειρία της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης. Η Λιθουανία αντιμετωπίζει κατευθυνόμενες ροές λαθρομεταναστών από την Λευκορωσία και η πρωθυπουργός της ευχαρίστησε την Ελλάδα για την υποστήριξη, την αλληλεγγύη και την τεχνογνωσία που η Ελλάδα προσέφερε στη χώρα της.

Κύπρος

Ένταση δημιουργείται στην Κύπρο λόγω προκλητικών τουρκικών ενεργειών, καθώς τα ξημερώματα της 16ης Ιουλίου σημειώθηκε σοβαρό περιστατικό παρενόχλησης λιμενικού σκάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας από τουρκική ακταιωρό. Συγκεκριμένα, περί ώρα 03:30 πρωινή, μικρό λιμενικό σκάφος με τριμελές πλήρωμα που εκτελούσε συνήθη περιπολία εντός των κυπριακών χωρικών υδάτων στην περιοχή Πύργου Τηλλυρίας για αντιμετώπιση του φαινομένου της κατευθυνόμενης από την Τουρκία λαθρομετανάστευσης, προσεγγίστηκε από τουρκική ακταιωρό μήκους 25-30 μέτρων, με επιθετικές προθέσεις. Το κυπριακό σκάφος κατευθύνθηκε προς το αλιευτικό καταφύγιο Κάτω Πύργου Τηλλυρίας, καταδιωκόμενο από την τουρκική ακταιωρό, η οποία σε απόσταση 4 ν.μ. από το καταφύγιο έβαλε και προειδοποιητικά πυρά. Ακολούθως η τουρκική ακταιωρός αποχώρησε προς τα κατεχόμενα, πλέοντας σε μικρή απόσταση από τις ακτές εντός χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το περιστατικό εντάσσεται στην αυξανόμενη ένταση που δημιουργείται ενόψει της επίσκεψης του προέδρου της Τουρκίας Ρ.Τ. Ερντογάν στα κατεχόμενα από αύριο, για την επέτειο της τουρκικής εισβολής του 1974. Ο Τούρκος πρόεδρος έχει ήδη εξαγγείλει ότι κατά την επίσκεψή του θα ανακοινώσει “καλά νέα”, τα οποία εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνουν τον αποχαρακτηρισμό της περίκλειστης περιοχής Αμμοχώστου από στρατιωτική, που συνεπάγεται την πολεοδομική της αξιοποίηση και τον παράνομο εποικισμό της. Επίσης ο Ρ.Τ. Ερντογάν αναμένεται να προχωρήσει και σε εγκαίνια έργων, όπως η βάση drones στο Λευκόνοικο, την οποία η Τουρκία χρησιμοποιεί ως ορμητήριο ελέγχου της περιοχής. Η συνολική στόχευση των τουρκικών ενεργειών είναι η προώθηση της τουρκικής θέσης για λύση δύο κρατών στην Κύπρο.

Ανατολικός Παρατηρητής

Στις 12 Ιουλίου ο επικεφαλής της SSB Ismail Demir ανακοίνωσε μέσω Twitter την παράδοση ενός συστήματος Ηλεκτρονικού Πολέμου SANCAK της Aselsan στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Το SANCAK είναι σύστημα νέας γενιάς, υψηλής κινητικότητας και μεγάλης ισχύος εκπομπής, δυνάμενο να εντοπίζει, να παρακολουθεί και να παρεμβάλει συστήματα επικοινωνιών διαφόρων τύπων και διαμορφώσεων, με έμφαση στη ζώνη υψηλής συχνότητας HF.

Άσκηση Ταξιαρχίας Πεζοναυτών του Τουρκικού Ναυτικού με συμμετοχή του αρματαγωγού BAYRAKTAR (L402) και δύο αποβατικών σκαφών (Ç147 και Ç151).
Το ατρακτίδιο ECM EL/L-8225 που εξοπλίζει τα εκσυγχρονισμένα αεροσκάφη F-4E/2020 της Τουρκικής Αεροπορίας εμφανίστηκε αναρτημένο σε F-16C της 401 Μοίρας Δοκιμών, γεγονός που παραπέμπει σε σχεδιασμό αξιοποίησής του από τα τουρκικά F-16, εν όψει σταδιακής απόσυρσης των F-4Ε/2020.

Η Άγκυρα “φορτώνει” την ελληνοτουρκική ατζέντα, εγείροντας επίσημα στον ΟΗΕ το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών του Αν. Αιγαίου. Συγκεκριμένα, στις 13 Ιουλίου ο εκπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ Feridun Sinirlioglu έστειλε επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ A. Guterres, στην οποία αναφέρεται ότι η Ελλάδα έχει παραβιάσει τις υποχρεώσεις της για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών βάσει των συνθηκών της Λωζάννης και των Παρισίων. Στην επιστολή δηλώνεται επίσης ότι η ελληνική στρατιωτική παρουσία στα νησιά συνιστά απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας και ότι μπορεί να προκύψει ένταση που θα απειλήσει την ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή. Επίσης με την επιστολή διατυπώνεται το (μάλλον κουτοπόνηρο) επιχείρημα ότι η Ελλάδα, έχοντας παραβιάσει τις υποχρεώσεις της από τις συνθήκες ως προς το καθεστώς των νησιών, δεν μπορεί να επικαλείται τις ίδιες συνθήκες για να τεκμηριώσει δικαιώματα ως προς τον καθορισμού των θαλασσίων συνόρων.