Σήμερα είναι πρωτίστως ημέρα μνήμης για τον Σμηναγό Κωνσταντίνο Ηλιάκη που έδωσε τη ζωή του για την Ελλάδα πριν 15 χρόνια ακριβώς, όταν κατά τη διάρκεια αναχαίτισης σχηματισμού τουρκικών αεροσκαφών ο χειριστής του τουρκικού αεροσκάφους με εγκληματικό χειρισμό προκάλεσε την εναέρια σύγκρουση των δύο αεροσκαφών. Ο Σμηναγός Ηλιάκης έπεσε για την Ελλάδα στις 23 Μαϊου 2006, νοτίως της Καρπάθου. Αθάνατος!
Στρατός Ξηράς
Σύμφωνα με δημοσίευμα του doureios.com, από 1ης Ιουνίου αναμένεται εγκατάσταση κλιμακίου της Αεροπορίας Στρατού στην Κρήτη, αποτελούμενου από 2 επιθετικά ελικόπτερα ΑΗ-64 Apache, δύο μεταφορικά ελικόπτερα CH-47 Chinook, δύο ελικόπτερα αναγνωρίσεως OH-58 Kiowa Warriοr και ένα Huey. Το κλιμάκιο θα εδρεύει κατ’ αρχάς στις εγκαταστάσεις της 126 ΣΜ στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, ενώ σε μεταγενέστερο στάδιο σχεδιάζεται η μεταφορά του στη Σητεία. Η κίνηση αυτή κρίνεται εξαιρετική, καθώς επιτρέπει την άμεση αξιοποίηση των αερομεταφερόμενων δυνάμεων που εδρεύουν στην Κρήτη (545 και 547 ΤΠ, 1η ΜΑΛ).
Από τη Δευτέρα 17 έως την Παρασκευή 21 Μαΐου 2021 διεξήχθησαν στις εγκαταστάσεις του Πεδίου Βολής Κρήτης (ΠΒΚ) βολές οπλικών συστημάτων Πυροβολικού Μάχης καθώς και δοκιμές βολών Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων RM-70 (ΠΕΠ RM-70) με χρήση αναβαθμισμένων ρουκετών, υπό τη σχεδίαση και το συντονισμό της Διεύθυνσης Πυροβολικού του ΓΕΣ. Υπενθυμίζεται ότι η αναβάθμιση των ρουκετών 122 χιλ που βάλλουν τα RM-70 άρχισε το φθινόπωρο του 2020 από τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα με χρήση τεχνολογίας προωθητικών της σερβικής EDePRO, και συνιστά αναβάθμιση εξαιρετικής σημασίας, καθώς με χαμηλό κόστος επιτυγχάνεται διπλασιασμός του βεληνεκούς (από 20 σε 40 km) με όλες τις νέες επιχειρησιακές δυνατότητες που συνεπάγεται αυτό. Τις βολές που εκτελέστηκαν την Πέμπτη 20 Μαΐου 2021, παρακολούθησαν ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Α. Στεφανής, ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχος Ι. Δρυμούσης ΠΝ ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χ. Λαλούσης. Τη διεξαγωγή των βολών, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν από την ευστοχία και αποτελεσματικότητά τους, παρακολούθησαν επίσης ο Διοικητής της 1ης Στρατιάς/EU-OHQ «ΑΧΙΛΛΕΑΣ» Αντιστράτηγος Π. Δεμέστιχας και ο Διοικητής της ΑΣΔΕΝ «ΑΙΓΕΑΣ» Αντιστράτηγος Ν. Φλάρης.
Από τη Δευτέρα 17 Μαΐου 2021 διεξάγεται στο Πεδίο Βολής Αρμάτων Πετροχωρίου Ξάνθης η διμερής Άσκηση με την επωνυμία «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ 21» (Immediate Responce / Centaur 21). Η εν λόγω συνεκπαίδευση είναι Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) επιπέδου Ταξιαρχίας, με πραγματικά πυρά, μερικής ανάπτυξης δυνάμεων και αποτελεί μέρος της Πολυεθνικής Άσκησης «DEFENDER EUROPE 21». Τα σενάρια της περιλαμβάνουν αμυντικές και επιθετικές επιχειρήσεις, αποστολές ασφαλείας και αερομεταφερόμενες επιχειρήσεις με ταυτόχρονη εξέταση θεμάτων Διοικητικής Μέριμνας (ΔΜ). Συγκεκριμένα θα διεξαχθούν αερομεταφερόμενες και μηχανοκίνητες επιχειρήσεις μάχης, διάβαση υγρού και ξηρού κωλύματος εδάφους, πραγματικά πυρά από τμήματα τεθωρακισμένων, πεζικού, όλμων και ελικοπτέρων (Ε/Π), περισυλλογές μέσων και διακομιδές προσωπικού (MEDEVAC). Από Ελληνικής πλευράς, στην Άσκηση συμμετέχουν τμήματα της XXV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, της 71 Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας και της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (Ε/Π OH-58 KIOWA WARRIOR, EE/Π ΑΗ-64D, Ε/Π CH-47D, E/Π UH-1H) και από Αμερικανικής πλευράς τμήματα της 53 Infantry Brigade Combat Team (IBCT) επιπέδου τάγματος με τροχοφόρα θωρακισμένα οχήματα HMMWV της Εθνοφρουράς των Πολιτειών Φλόριντα και Αλαμπάμα των ΗΠΑ.
Πολεμικό Ναυτικό
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, το Πολεμικό Ναυτικό προσανατολίζεται στην απόκτηση των δυο ολλανδικών φρεγατών κλάσης Μ, Van Speijk (F828) και Van Amstel (F831) ως “ενδιάμεση λύση”, με συνολικό τίμημα 140 εκ. Ευρώ (70 εκ. Ευρώ έκαστη) ενώ στη συμφωνία περιλαμβάνεται και η δωρεάν παραχώρηση ενός ναρκοθηρευτικού κλάσης Alkmaar. Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή του ΓΕΝ που επιθεώρησε τα πλοία στην Ολλανδία πιστοποίησε την καλή τους κατάσταση, ενώ εκτιμάται ως πολύ πιθανή η άμεση παράδοση τουλάχιστον της Van Speijk (F828), για την οποία είχε προαναγγελθεί από το ολλανδικό ναυτικό η ακινητοποίησή της το καλοκαίρι λόγω έλλειψης προσωπικού. Η επιλογή της απόκτησης των φρεγατών τύπου Μ ως “ενδιάμεσης λύσης” κρίνεται εξαιρετική και θα δώσει μια ευπρόσδεκτη άμεση “ανάσα” στη Διοίκηση Φρεγατών, αλλά ο διαχωρισμός της “ενδιάμεσης λύσης” από το κυρίως πρόγραμμα φρεγατών προκαλεί ανησυχίες ως προς τη νέα φρεγάτα που θα επιλεγεί τελικά… Σημειώνεται συναφώς ότι το Sea Power Magazine δημοσίευσε γραφιστική απεικόνιση του προτεινόμενου από την LM πλοίου με διαμόρφωση οπλισμού που περιλαμβάνει 1 πυροβόλο 76mm, 1 CIWS Mk31 RAM, 11 (αντί 8) κελιά Mk41 και 8 Κ/Β NSM – αλλά δε λύνει τα δομικά προβλήματα του πλοίου που είναι η έλλειψη σόναρ κύτους, οι επιδόσεις του ραντάρ και η αναξιοπιστία του συστήματος πρόωσης.
Tην Τρίτη 18 Μαΐου 2021 πραγματοποιήθηκε στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας (ΝΣ), Άσκηση Μείζονος Ατυχήματος (ΑΜΑ), υπό τη διεύθυνση του συντονιστικού κέντρου του ΝΣ, παρουσία του Διοικητή Διοικήσεως Διοικητικής Μέριμνας Ναυτικού (ΔΔΜΝ), Αντιναυάρχου (Μ) Γ. Μπαμπλένη ΠΝ και του Διοικητή του ΝΣ, Αρχιπλοιάρχου (Μ) Π. Δημητρόγλου ΠΝ. Στην Άσκηση συμμετείχαν προσωπικό και μέσα από το Πολεμικό Ναυτικό, τον Ειδικό Διακλαδικό Λόχο ΠΒΧ Άμυνας (ΕΔΛΟ/ΠΒΧ) του ΓΕΕΘΑ, την Κινητή Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (206 ΠΑΥ/ΚΟΜΑΚ) της Πολεμικής Αεροπορίας, το Ειδικό Τάγμα Μηχανικού (747 ΕΤ-ΜΧ) του Στρατού Ξηράς, την Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Ελλάδος (ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α.), την Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ) και το Πυροσβεστικό Σώμα (ΠΣ). Επιπρόσθετα συμμετείχαν παρατηρητές από την Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Υποστήριξης Στρατού (ΑΣΔΥΣ), τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ), την Περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο Σαλαμίνας. Κατά την Άσκηση ελέγχθηκε η πληρότητα σχεδίασης αντιδράσεων, ο βαθμός ετοιμότητας και η ικανότητα διεύθυνσης και συντονισμού των εμπλεκόμενων φορέων για την αντιμετώπιση ειδικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Σύμφωνα με τα σενάρια της Άσκησης εξετάστηκαν η αντιμετώπιση πυρκαγιάς σε δασώδη περιοχή, σε εγκαταστάσεις και σε παραβεβλημένο πολεμικό πλοίο, η εκκένωση κτιρίων, η διάσωση προσωπικού καθώς και η διακομιδή του σε νοσοκομεία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του doureios.com, η ολοκλήρωση των εργασιών στο πρώτο αναβαθμισμένο αεροσκάφος Ρ-3Β του ΠΝ βρίσκεται στην τελική ευθεία στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ, καθώς οι εργασίες έχουν εκτελεσθεί κατά 75% και έχει ολοκληρωθεί η σχεδίαση και ανάπτυξη των ηλεκτρονικών συστημάτων και του Τακτικού Συστήματος Μ2IMS Airborne από την εταιρία SKYTALΥS. Το πρώτο αναβαθμισμένο αεροσκάφος εκτιμάται ότι θα είναι ολοκληρωμένο εντός του τρέχοντος έτους αλλά θα παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό το β΄ τρίμηνο του 2022.
Πολεμική Αεροπορία
Δημοσιεύθηκαν οι φωτογραφίες του πρώτου μαχητικού Rafale με ελληνικά εθνόσημα στη βάση του Istres της Γαλλίας. Το αεροσκάφος είναι το διθέσιο “401”.
Από την Κυριακή 2 έως την Παρασκευή 14 Μαΐου 2021 η 335 Μοίρα της 116 Πτέρυγας Μάχης έλαβε μέρος στην άσκηση «NATO Tiger Meet 2021», η οποία διεξήχθη στην Αεροπορική Βάση Beja της Πορτογαλίας. H Μοίρα συμμετείχε με τέσσερα (4) αεροσκάφη F-16 Block 52+ Advanced και ανάλογο προσωπικό, ενώ συνολικά έλαβαν μέρος στην άσκηση σαράντα (40) αεροσκάφη και έξι (6) ελικόπτερα από εννέα (9) χώρες μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Ελβετία, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ολλανδία και η Πολωνία. Η 335 Μοίρα συμμετείχε σε αποστολές Συνδυασμένων Αεροπορικών Επιχειρήσεων (Composite Air Operations – COMAO), καλύπτοντας όλο το φάσμα των αεροπορικών επιχειρήσεων (Defensive /Offensive Counter Air, Air Interdiction, Dynamic Targeting, Destruction of Enemy Air Defence και Opposing Forces), ημέρα και νύκτα, στον εναέριο χώρο της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.
Στις 19 Μαϊου η Υπηρεσία Αμυντικής Συνεργασίας και Ασφάλειας (DSCA) του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε την έγκριση πώλησης ανταλλακτικών και συναφών υλικών για την εφοδιαστική υποστήριξη του στόλου αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας, εκτιμώμενης αξίας $165 εκατ.
Στις 18 Μαϊου εισήλθε στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ το τέταρτο κατά σειρά αεροσκάφος της ΠΑ (F-16D Block 52+ της 340 Μοίρας) προκειμένου να υποβληθεί στις εργασίες αναβάθμισης του προγράμματος Viper, το οποίο εξελίσσεται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.
Την εβδομάδα 17-21 Μαϊου σημειώθηκαν 40 παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου από την τουρκική πολεμική αεροπορία, έναντι 30 την προηγούμενη εβδομάδα. Όπως και την προηγούμενη εβδομάδα, δεν σημειώθηκαν εμπλοκές ή υπερπτήσεις ελληνικού εδάφους.
Κύπρος
Στις 18 Μαϊου εκτελέστηκε η αεροπορική άσκηση ΤΑΛΩΣ 2021 με τη συμμετοχή δυνάμεων της Εθνικής Φρουράς και του Γαλλικού Ναυτικού. Το σενάριο της άσκησης αφορούσε στην είσοδο δύο σχηματισμών τετράδας αεροσκαφών Rafale σε χαμηλό ύψος, με στόχο την προσβολή στρατιωτικών εγκαταστάσεων της ΕΦ.
Στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης των Μονάδων της 2ης και 6ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού, πραγματοποιήθηκαν ασκήσεις μικρών κλιμακίων με το οπλικό σύστημα ΝORA Alexander TGS, για την εξοικείωση του προσωπικού με τις διαδικασίες τακτικής και τεχνικής διεύθυνσης του πυρός. Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Φρουρά μετά την παράδοση της δεύτερης παραγγελίας διαθέτει πλέον 24 αυτοκινούμενα πυροβόλα NORA B52 και οκτώ τροχοφόρα οχήματα Milos τα οποία χρησιμοποιούνται και ως Κέντρα Διεύθυνσης Πυρός (ΚΔΠ).
Στο πλαίσιο της εξοικείωσης του προσωπικού της Εθνικής Φρουράς με το θαλάσσιο περιβάλλον, διεξάχθηκε εκπαίδευση στην περιοχή ΚΑΠΠΑΡΗΣ της επαρχίας Αμμοχώστου, με τη συμμετοχή του προσωπικού της 7ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού. Κατά τη διάρκεια του δεκαημέρου, το προσωπικό είχε την ευκαιρία να εκπαιδευτεί σε αντικείμενα Α’ βοηθειών, κολύμβησης μάχης με πλήρη φόρτο, κατασκευής πλωτήρων κωπηλασίας και διέλευσης υδάτινου κωλύματος. Το προσωπικό των υπόλοιπων Σχηματισμών της ΕΦ, θα παρακολουθήσει την θαλάσσια εκπαίδευση το προσεχές διάστημα.
Στις 19 Μαϊου πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία η 4η Τριμερής Συνάντηση των υπουργών Άμυνας της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου, στην οποία συμμετείχαν αντιστοίχως οι Ν. Παναγιωτόπουλος, Χ. Πετρίδης και ο Mohamed Zaki. Κατά τη συνάντησή τους, οι Υπουργοί Άμυνας επαναβεβαίωσαν τους ισχυρούς δεσμούς της Ελλάδος, της Κύπρου και της Αιγύπτου και την απόφασή τους να ενισχύσουν περαιτέρω την συνεργασία για αντιμετώπιση οιασδήποτε απειλής, ενώ εξέτασαν και την πιθανότητα συμμετοχής άλλων χωρών σε ασκήσεις με στρατιωτικά μέσα, προσωπικό και παρατηρητές.
Η Τουρκία φαίνεται να υψώνει σταδιακά τους τόνους έναντι Ελλάδας και Κύπρου, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν δήλωσε ότι σύντομα θα μπορεί να ανακοινώσει “ευχάριστα νέα” από τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και πως στις 20 Ιουλίου (ανήμερα της επετείου της εισβολής) θα μεταβεί στα κατεχόμενα για να εγκαινιάσει μόνιμη βάση οπλισμένων ΜΕΑ/Φ στο παράνομο αεροδρόμιο Λευκονοίκου. Σημειώνεται επίσης ότι από αύριο αρχίζει η μεγάλη ναυτική άσκηση “Θαλασσόλυκος” (Deniz Kurdu) με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ένταση στην περιοχή.
Στις 19 Μαϊου πραγματοποιήθηκε η παρθενική πτήση του πρώτου ΜΕΑ AKINCI (s/n S-1) που προορίζεται για την Τουρκική Αεροπορία.
Στο πλαίσιο της άσκησης STEADFAST DEFENDER 21, αναπτύχθηκε στη Ρουμανία η 66η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού που εδρεύει στην Τυρολόη (Çorlu) της Ανατολικής Θράκης. Τα οχήματα μετέβησαν μέσω Βουλγαρίας και το προσωπικό με πτήσεις πολιτικών (Turkish Airlines) και στρατιωτικών αεροσκαφών (A400M).
Με ψήφισμά του στις 19 Μαϊου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αφ’ ενός ζητεί να συμπεριληφθούν οι “Γκρίζοι Λύκοι” στη λίστα τρομοκρατικών οργανώσεων, και αφ’ ετέρου ζητεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει τον επίσημο τερματισμό των ενταξιακών διαπργαματεύσεων, αν η Τουρκία συνεχίσει την πολιτική της των τελευταίων ετών.
Σειρά μεταμεσονύκτιων επιθέσεων με drones σε στρατιωτικούς στόχους στην Τουρκία σημειώθηκε την τελευταία εβδομάδα, και συγκεκριμένα στις 19 Μαϊου στην αεροπορική βάση του Diyarbakir, και στις 21 Μαϊου στην 14η Αεροπορική Βάση Μη Επανδρωμένων στο Batman και στην 23η Μεραρχία Πεζικού στο Sirnak. Οι επιθέσεις αποδίδονται στο ΡΚΚ, δεδομένου ότι όλοι οι στόχοι έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην καταπολέμηση του ΡΚΚ.
Σε εξαιρετικά σκληρές δηλώσεις κατά του Ισραήλ, των ΗΠΑ και του προέδρου Biden προσωπικά προέβη ο Ρ.Τ. Ερντογάν λόγω των ισραηλινών αεροπορικών πληγμάτων στη Γάζα που ακολούθησαν τις επιθέσεις ρουκετών της Χαμάς κατά κατοικημένων περιοχών στο Ισραήλ. Συγκεκριμένα ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε το Ισραήλ ως τρομοκρατικό κράτος και δήλωσε ότι ο πρόεδρος Biden με τη στήριξή του στο Ισραήλ γράφει ιστορία “έχοντας αιματοβαμμένα χέρια”. Το State Department καταδίκασε τις δηλώσεις Erdogan, αλλά παράλληλα υπάρχουν κάποιες ενδείξεις εξομάλυνσης των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας, όπως είναι η παροχή των αδειών εξαγωγής για τους κινητήρες των ελικοπτέρων Τ-129 που προορίζονται για τις Φιλιππίνες (σύμφωνα με δήλωση του Διευθυντή Επικοινωνίας της ΤΑΙ, Serdar Demir). Παράλληλα, στην Τουρκία αναμένεται η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ W. Sherman, με αντικείμενο της επίσκεψης την προετοιμασία της συνάντησης Biden-Erdogan στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου, η οποία χαρακτηρίζεται από διεθνείς παρατηρητές ως κρίσιμη για το μέλλον των αμερικανοτουρκικών σχέσεων.