Ανασκόπηση εβδομάδας #222

0
15880

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Η σημαντικότερη είδηση της εβδομάδας δεν αφορά ούτε αγορά αεροσκαφών,ούτε ναυπήγηση φρεγατών. Αφορά την αύξηση του αριθμού των εισακτέων στα ΑΣΕΙ/ΑΣΣΥ το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 σε 1.335, από 819 που προβλέπονταν για το προηγούμενο έτος. Πρόκειται για θεαματική αύξηση της τάξης του 63% που φέρνει τον αριθμό εισακτέων σε επίπεδα υψηλότερα του 2011 και δείχνει ότι πολιτική και στρατιωτική ηγεσία έχουν συνειδητοποιήσει το πρόβλημα στελέχωσης που αντιμετωπίζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις και έχουν θέσει ως στόχο την ανανέωση της ραχοκοκαλιάς τους. Από πλευράς μας θα επαναλάβουμε ότι τέτοιες αποφάσεις (όπως και η αύξηση της στρατιωτικής θητείας) είναι πολύ σημαντικότερες από οποιοδήποτε εξοπλιστικό πρόγραμμα και δείχνουν τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται – επιτέλους – η άμυνα της χώρας. Εύγε.

Στο πλαίσιο της διμερούς Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ, από το Σάββατο 08 Μαΐου 2021 διεξάγεται η διμερής άσκηση με την επωνυμία «STOLEN CERBERUS», υπό τον σχεδιασμό και έλεγχο της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, η οποία περιλαμβάνει άλματα Ελεύθερης Πτώσης και Στατικού Ιμάντα, ρίψεως εφοδίων σε ξηρά και θάλασσα, πτήσεις χαμηλού ύψους, σενάρια Έρευνας – Διάσωσης και αεροδιακομιδών. Από ελληνικής πλευράς, στην άσκηση συμμετέχουν Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ/ΔΕΠ και αεροσκάφη C-130, ενώ από αμερικανικής η 37th Airlift Squadron της 86th Airlift Wing, από την αεροπορική βάση Ramstein της Γερμανίας με αεροσκάφη C-130J καθώς και προσωπικό της 57th Rescue Squadron (RQS) από την αεροπορική βάση Aviano της Ιταλίας.

Στρατός Ξηράς

Στις 11 Μαϊου προκηρύχθηκε διαγωνισμός του ΓΕΣ/ΑΣΔΥΣ για την προμήθεια 4 οχημάτων ειδικών αποστολών-επιχειρήσεων, προϋπολογισμού 930.000 €, με δυνατότητα μεταφοράς του από αεροσκάφη, ελικόπτερα και πλωτό μέσο τύπου ZUBR και ρίψης με αλεξίπτωτο από ιπτάμενα μέσα. Υπενθυμίζεται ότι η Ζ’ ΜΑΚ χρησιμοποιεί από το 2003 αριθμό οχημάτων ειδικών επιχειρήσεων R-12D Flyer 1, κατασκευής της εταιρείας HSMV Corporation. Ο οπλισμός τους περιλαμβάνει πολυβόλο FN MAG των 7,62mm στην θέση του συνοδηγού και πολυβόλο βομβίδων GMG 40mm επί της οροφής.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Χ. Μαζανίτη στη σημερινή έκδοση της εφημερίδας Realnews, υπάρχει κατ’ αρχήν προφορική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ για την δωρεάν παραχώρηση 500 τεθωρακισμένων οχημάτων MRAP τύπου Cougar, καθώς και πρόσθετων 500-600 Hummer, που θα προστεθούν στα αναμενόμενα 1.200 Μ-1117. Τα Cougar διαθέτουν σασί μονοκόκ σχήματος V για προστασία από νάρκες και IED, θωράκιση ανθεκτική σε πυρά έως 0.50 και διατίθενται σε εκδόσεις 4Χ4 και 6Χ6 με χωρητικότητα έως 10 ανδρών.

Τη Δευτέρα 10 Μαΐου 2021 πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Πεζικού (ΣΠΖ) στη Χαλκίδα, η τελετή εορτασμού του Μεγαλομάρτυρα Αγίου Γεωργίου, προστάτη του Στρατού Ξηράς. Στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε με περιορισμένο αριθμό προσκεκλημένων λόγω των μέτρων προστασίας από την πανδημία του COVID-19, παρέστησαν ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Α. Στεφανής, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος και ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χ. Λαλούσης, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γ. Μπλιούμης και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Σ. Πετράκης ΠΝ.

Πολεμικό Ναυτικό

Την Τρίτη 11 Μαΐου 2021, πραγματοποιήθηκε στο Ναύσταθμο Κρήτης (ΝΚ), Άσκηση Μείζονος Ατυχήματος (ΑΜΑ), στην οποία συμμετείχαν προσωπικό και μέσα από το Πολεμικό Ναυτικό, την 5η Ταξιαρχία Πεζικού (5η ΤΑΞΠΖ), την 115 Πτέρυγα Μάχης, το Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης, την Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων, την Πυροσβεστική Υπηρεσία Χανίων, το ΕΚΑΒ Χανίων, το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας Δήμου Χανίων, τον Ερυθρό Σταυρό Χανίων, κ.ά. Κατά την άσκηση ελέγχθηκε η πληρότητα σχεδίασης αντιδράσεων, ο βαθμός ετοιμότητας και η ικανότητα διεύθυνσης και συντονισμού των εμπλεκομένων φορέων για την αντιμετώπιση ειδικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Μεταξύ των ειδικών καταστάσεων οι οποίες εξετάσθηκαν ήταν η αντιμετώπιση πυρκαγιάς σε δασώδη περιοχή, η αντιμετώπιση πυρκαγιάς σε παραβεβλημένο πολεμικό πλοίο, η αντιμετώπιση θαλάσσιας ρύπανσης και η εκκένωση του οικισμού του Ναυστάθμου Κρήτης και των εντός αυτού πρωτοβάθμιων εκπαιδευτικών δομών.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας “Καθημερινή”, στα τέλη της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης αναμένεται η νέα προκήρυξη του διαγωνισμού για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ενώ για τα ναυπηγεία Ελευσίνας εξετάζεται σενάριο πτώχευσης εν λειτουργία. Παράλληλα, σύμφωνα με δηλώσεις του ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλου, η εξέταση των προτάσεων για το πρόγραμμα φρεγατών του ΠΝ συνεχίζεται και οι φάκελοι δεν έχουν κλείσει ακόμη, δεδομένου ότι δεν έχουν υποβληθεί όλες οι προτάσεις για την ‘Ενδιάμεση Λύση’ ώστε να αρχίσει η τελική φάση αξιολόγησης.

Πολεμική Αεροπορία

Όπως δήλωσε ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος κατά την εισήγησή του στη διαδικτυακή συζήτηση του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων με θέμα «Ελληνική Υψηλή Στρατηγική: Η Στρατιωτική Διάσταση», τις επόμενες ημέρες μαχητικά 4 F-16 της ΠΑ θα μεταβούν στην Σαουδική Αραβία για την άσκηση Falcon Eye 2, ενώ κατά το ίδιο διάστημα στο Ριάντ θα είναι και ο ίδιος στην πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνα Α/ΓΕΕΘΑ στο Βασίλειο. Υπενθυμίζεται ότι μόλις το Μάρτιο είχε διεξαχθεί η άσκηση Falcon Eye 1, κατά την οποία είχαν μετασταθμεύσει στη Σούδα μαχητικά αεροσκάφη F-15 της σαουδικής αεροπορίας, ενώ είχε επισκεφθεί την Ελλάδα και ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

Σε ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα με αφορμή πτήση του ΑΚΑΜ Πλοιάρχου Timothy Ketter με αεροσκάφος Τ-2 της 362 ΜΕΑ αναφέρεται ότι το Αμερικανικό Ναυτικό μεταβίβασε αεροσκάφη και κινητήρες που θα επιτρέψουν την πτητική εκμετάλλευση των T-2C/E Buckeye και μετά το έτος 2023.

Μειωμένη ποσοτικά και ποιοτικά ήταν η παραβατική δραστηριότητα της τουρκικής αεροπορίας τη δεύτερη εβδομάδα του Μαϊου σε σύγκριση με την πρώτη, καθώς σημειώθηκαν 30 παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου (έναντι 51 την πρώτη εβδομάδα), καμία εμπλοκή με ελληνικά μαχητικά αναχαίτισης (έναντι 4 την πρώτη εβδομάδα) και καμία υπέρπτηση ελληνικού εδάφους (έναντι 2 την πρώτη εβδομάδα).

Αμυντική βιομηχανία

Στις 11 Μαϊου έγινε ενημέρωση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής από το ΥΕΘΑ επί θεμάτων της εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας. Σε τοποθέτησή του ενώπιον της Επιτροπής ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΑΣ N. Κωστόπουλος ενημέρωσε μεταξύ άλλων ότι είναι υπό συμβασιοποίηση η προμήθεια 1.200 πολυβόλων Minimi, 500 συλλογών Ταχείας Αλλαγής Κάννης, καθώς και πυρομαχικών 76mm/62 ναυτικών πυροβόλων. Ενδιαφέρουσες είναι οι πληροφορίες ότι προχωρεί η αναβάθμιση των ΠΕΠ RM-70 που αφορά τόσο το όχημα-εκτοξευτή όσο και τις ρουκέτες 122mm, καθώς και ότι επίκεινται υπογραφές MoU με κατασκευαστές πυρομαχικών αρμάτων μάχης 120mm για μεταφορά τεχνογνωσίας. Επίσης ενδιαφέρουσες κρίνονται οι προθέσεις για εμπλοκή των  ΕΑΣ στη συμπαραγωγή του SPIKE NLOS, για ενεργοποίηση-απόκτηση οπλισμού για τα ΤΤΟΑ Μ1117, καθώς και για Ολοκληρωμένο Σύστημα Ηλεκτρονικού Πολέμου σε συνεργασία με εταιρία αναγνωρισμένη διεθνώς στον τομέα. Από την αντίστοιχη ενημέρωση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΑΒ Δ. Παπακώστα ενδιαφέρουσα κρίνεται η αναφορά σε  πρόγραμμα UAV σε συνεργασία με τρία πανεπιστήμια, καθώς και στην αναβάθμιση των εργοστασίων Ηλεκτρονικών και Σύνθετων Υλικών.

Κύπρος

Στις 10 Μαϊου κατέπλευσε στο λιμένα Λεμεσού το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle, σε μια απόδειξη των ιδιαίτερων δεσμών και του εξαίρετου επιπέδου συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Γαλλίας. Νωρίτερα το ΠΑΘ «Ιωαννίδης» είχε συνενωθεί με τη Ναυτική Δύναμη Κρούσης (CTF 473) του αεροπλανοφόρου και το συνόδευσε μέχρι τον κατάπλου του. Με την ευκαιρία της παρουσίας της CTF 473 το επόμενο χρονικό διάστημα στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η Εθνική Φρουρά έχει προγραμματίσει με το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό αεροναυτικές ασκήσεις στις οποίες θα λάβουν μέρος, προσωπικό και μέσα της Διοίκησης Ναυτικού και της Διοίκησης Αεροπορίας του ΓΕΕΦ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας Avrupa, οι τουρκικές αρχές ξήλωσαν τον πλευρικό αριθμό από το αποβατικό σκάφος Ç128 που συμμετείχε στην εισβολή στην Κύπρο και διατηρείται ως μουσειακό έκθεμα στην κατεχόμενη Κερύνεια, επειδή παρέπεμπε στα $128 δις που έχει απολέσει η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας.

Ανατολικός Παρατηρητής

Στην ετήσια έκθεση της Aselsan για το 2020 αναφέρεται η ανάπτυξη και η επικείμενη εκτέλεση δοκιμών του πυροσωλήνα MDK για διόρθωση τροχιάς βλημάτων Πυροβολικού, ο οποίος αποτελεί πιθανότατα αντίγραφο του SPACIDO της γερμανικής εταιρείας Junghans Microtec GmbH.

Στις 4 Μαϊου το Τουρκικό Ναυτικό παρέλαβε το τρίτο αεροσκάφος ATR 72-600 (s/n TCB703) διαμόρφωσης τακτικών μεταφορών στο αεροδρόμιο Topel της Νικομήδειας στο πλαίσιο του προγράμματος MELTEM III.

Σύμφωνα με απάντηση του State Department σε ερώτημα του ιστοτόπου hellasjournal.com, η θέση των ΗΠΑ για την απόκτηση των ρωσικών Α/Α πυραύλων S-400 από την Τουρκία δεν έχει αλλάξει και οι ΗΠΑ “παροτρύνουν” (urge) την Τουρκία να εγκαταλείψει το σύστημα, διότι η απόκτησή του αντιβαίνει στις δεσμεύσεις της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία το 2016, θέτει σε κίνδυνο στρατιωτική τεχνολογία και προσωπικό των ΗΠΑ και συμμάχων τους, υπονομεύει τη συνοχή και διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ, ενώ παρέχει στη Ρωσία σημαντική χρηματοδότηση και πρόσβαση στις ΤΕΔ και την τουρκική αμυντική βιομηχανία.