Ανασκόπηση εβδομάδας #212

0
22333

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Στις 24 Φεβρουαρίου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου παρασημοφόρησε  με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Τιμής τον εφοπλιστή Ιάκωβο Τσούνη για τη σημαντική προσφορά του, και ιδιαιτέρως για τη συμβολή του στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων. Παρόντες στην τελετή ήταν ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Ν. Παναγιωτόπουλος, ο υφυπουργός Εθνικής Αμύνης Α. Στεφανής και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος.

Από την Παρασκευή 19 έως την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021 πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση προσωπικού της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ) του ΓΕΕΘΑ, στον εξομοιωτή ελεύθερης πτώσης (αεροσήραγγα) που διαθέτουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η αξιοποίηση του εξομοιωτή έδωσε την δυνατότητα στο προσωπικό των Ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων να αποκομίσει εμπειρία αντίστοιχη με εκείνη της εκτέλεσης πραγματικών αλμάτων (από Ε/Π ή Α/Φ), με εκτέλεση μεγάλου αριθμού αλμάτων «εξομοίωσης» σε σύντομο χρονικό διάστημα, σε ασφαλές περιβάλλον και ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών, εξοικονομώντας ταυτόχρονα χρόνο και πολύτιμους πόρους. Το ΓΕΕΘΑ έχει θέσει ως στόχο την κατασκευή αεροσήραγγας στην Ελλάδα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, επ’ ωφελεία των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων σε Στρατόπεδο της Αττικής που ήδη έχει επιλεγεί.

Το Γραφείο Αμυντικής Συνεργασίας της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα παρέδωσε σταθμούς ασυρμάτου τελευταίας τεχνολογίας κατασκευής της L3 Harris, αξίας $9 εκ., στο πλαίσιο δωρεάς για την ενίσχυση της ικανότητας επικοινωνιών της Διακλαδικής Διοικήσεως Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ.

Την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021 υπεγράφησαν το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των ΓΕΣ και ΓΕΑ και του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ), καθώς και το Συμφωνητικό Συνεργασίας μεταξύ του ΓΕΣ και του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, παρουσία του Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κ. Φλώρου. Τα Μνημόνια Συνεργασίας υπεγράφησαν από τον Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγο Χ. Λαλούση και τον Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Γεώργιο Μπλιούμη και από τον Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του ΕΑΠ Ο. Ζώρα, ενώ το Συμφωνητικό Συνεργασίας υπεγράφη από τον Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγο Χ. Λαλούση και τον Πρόεδρο του Δ.Σ. και Διευθυντή του ΙΔΙΣ, καθηγητή Χ. Παπασωτηρίου. Οι ανωτέρω συνεργασίες προβλέπουν μεταξύ άλλων ανάπτυξη συνεργασίας φοιτητών με στελέχη των ΕΔ σε δράσεις και εκπαιδευτικές διαδικασίες, εκπαίδευση προσωπικού των ΕΔ σε Σεμινάρια, Προπτυχιακά και Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών, συνδιοργάνωση κοινών Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών, δράσεις μεταφοράς τεχνογνωσίας και επιμόρφωσης, σχεδίαση, ανάπτυξη και υλοποίηση κοινών προγραμμάτων εφαρμοσμένης έρευνας και τεχνολογίας καθώς και σύνταξη και δημοσίευση μελετών.

Στις 22 Φεβρουαρίου κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο “Εκσυγχρονισμός, απλοποίηση και αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου των δημοσίων συμβάσεων, ειδικότερες ρυθμίσεις προμηθειών στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας και άλλες διατάξεις για την ανάπτυξη και τις υποδομές”, στο οποίο περιλαμβάνονται και οι διατάξεις για την αλλαγή της νομοθεσίας των δημοσίων συμβάσεων στον τομέα της Άμυνας. Οι διατάξεις περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την τροποποίηση ή κατάργηση διατάξεων του ν. 3978/2011 (νόμου Βενιζέλου), που προκαλούσαν σοβαρές καθυστερήσεις στα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων. Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Στρατός Ξηράς

Από την 24 Φεβρουαρίου έως τις 3 Μαρτίου 2021, στο πλαίσιο της επιχείρησης «ATLANTIC RESOLVE» πραγματοποιείται μετακίνηση μονάδων του Αμερικανικού Στρατού (US ARMY) μέσω του Λιμένα Αλεξανδρούπολης. Στο πλαίσιο αυτό, στις 24 Φεβρουαρίου το μεταγωγικό πλοίο M/V “Endurance” έφτασε στο λιμένα Αλεξανδρούπολης μεταφέροντας υλικό της 1st CAB (COMBAT AVIATION BRIGADE). Συνολικά, περίπου 30 αμερικανικά ελικόπτερα αναμένεται να αφιχθούν ακτοπλοϊκώς στο λιμένα Αλεξανδρούπολης με προορισμό τη Ρουμανία. Είναι η δεύτερη φορά που γίνεται χρήση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης για μετακινήσεις μονάδων των ΕΔ των ΗΠΑ, μετά την υπογραφή και επικύρωση του τροποποιητικού πρωτοκόλλου της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ (MDCA), με αποτέλεσμα να αναδεικνύεται η γεωστρατηγική σημασία του λιμένα Αλεξανδρούπολης και γενικότερα της ελληνικής επικράτειας. Επίσης αναμένονται τους προσεχείς μήνες εκτεταμένες συνασκήσεις αμερικανικών και ελληνικών δυνάμεων που θα περιλαμβάνουν και την περιοχή της Θράκης, με αποτέλεσμα να έχει προκληθεί δυσαρέσκεια στην Τουρκία.

Πολεμικό Ναυτικό

Από την Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου έως την Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν στην Άσκηση (LIVEX) του ΝΑΤΟ «DYNAMIC MANTA 21» με τη φρεγάτα ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ, το υποβρύχιο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ και ένα Αεροσκάφος Ναυτικών Επιχειρήσεων (ΑΦΝΕ) του Πολεμικού Ναυτικού, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Σικελίας. Η Άσκηση «DYNAMIC MANTA», διεξάγεται υπό το ΝΑΤΟ σε ετήσια βάση, με σκοπό την εκπαίδευση των συμμετεχόντων στον Ανθυποβρυχιακό Πόλεμο υπό ρεαλιστικές συνθήκες, σε σύνθετα επιχειρησιακά σενάρια και περιβάλλον πολλαπλής απειλής, καθώς και την προαγωγή του επιπέδου της συνεργασίας των μονάδων σε Συμμαχικό πλαίσιο. Στην Άσκηση συμμετέχουν Μονάδες Επιφανείας, Υποβρύχια, Ελικόπτερα, Αεροσκάφη Ναυτικών Επιχειρήσεων και προσωπικό, από Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ιταλία, Τουρκία καθώς και μονάδες της Συμμαχικής Ναυτικής Δύναμης Standing NΑΤΟ Maritime Group 2 (SNMG2). Στο πλαίσιο της άσκησης, το Υποβρύχιο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ (S120) του Πολεμικού Ναυτικού εκτέλεσε στις 24-25 Φεβρουαρίου γυμνάσιο διάρκειας 24 ωρών για τον εντοπισμό και εμπλοκή στόχων επιφανείας, απεικονίζοντας εχθρική δύναμη (OPFOR).

Την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021, στο πλαίσιο υλοποίησης της πρόσφατης Διακρατικής Συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ, που αφορά στην εν συνέχεια υποστήριξη (Follow On Support) των ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού από πιστοποιημένο εγχώριο επισκευαστικό φορέα, το πρώτο ελικόπτερο S-70 μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας AEROSERVICES. Η υποστήριξη των ελικοπτέρων SIKORSKY του ΠΝ θα πραγματοποιείται από πιστοποιημένο εγχώριο επισκευαστικό φορέα (εταιρεία AEROSERVICES) μέσω πιστώσεων FMS, παράλληλα με τις δομές του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ θα περιλαμβάνει εργασίες επισκευής, επιθεωρήσεων, συντήρησης και αναβάθμισης. Με την ανωτέρω διαδικασία ενισχύεται σημαντικά το έργο υποστήριξης των ελικοπτέρων του ΠΝ, ενώ εξασφαλίζεται η υψηλή επιχειρησιακή διαθεσιμότητά τους καθώς και η απόκτηση τεχνογνωσίας από εγχώριους φορείς σε εξειδικευμένο επισκευαστικό έργο.

Την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021 και κατά την διάρκεια του επανάπλου της Φρεγάτας (Φ/Γ) ΥΔΡΑ από τον λιμένα ABU DHABI των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) στην Ελλάδα, διεξήχθη συνεκπαίδευση PASSEX (Passing Exercise) με τις Κορβέτες ABU DHABI και MEZYAD των ΗΑΕ στη θαλάσσια περιοχή του Περσικού Κόλπου. Η συνεκπαίδευση περιελάβανε προχωρητικούς ελιγμούς καθώς και αντικείμενα επικοινωνιών.

Την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021 η Φρεγάτα (Φ/Γ) ΚΑΝΑΡΗΣ εντάχθηκε στην Γαλλική Ναυτική Δύναμη TF-473, στην θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κορσικής. Η ανωτέρω Ναυτική Δύναμη συνοδεύει το γαλλικό Αεροπλανοφόρο CHARLES DE GAULLE, στο πλαίσιο της επιχείρησης «CLEMENCEAU 21». Κατά την διάρκεια της επιχείρησης θα λάβουν χώρα ιδιαίτερα απαιτητικές δραστηριότητες επιχειρησιακής εκπαίδευσης, που αναβαθμίζουν την διαλειτουργικότητα και επιβεβαιώνουν το υψηλό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των συμμαχικών μονάδων που συμμετέχουν στην TF-473. Στην Γαλλική επιχείρηση «CLEMENCEAU 21» συμμετέχουν επιπρόσθετα των Γαλλικών πλοίων (αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle, φρεγάτες Chevalier και Paul Provence) και ναυτικές μονάδες της Ελλάδας, των ΗΠΑ, του Βελγίου και της Ιταλίας και θα πραγματοποιήσουν συνεργασίες με δυνάμεις και άλλων κ-μ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και Στρατηγικών Εταίρων. Η γαλλική δύναμη αναμένεται να καταπλεύσει στην Ελλάδα εντός της εβδομάδας.

Η φρεγάτα ΑΙΓΑΙΟΝ (F460) του Πολεμικού Ναυτικού και πλοία που συμμετέχουν στην Επιχείρηση IRINI πραγματοποίησαν συνεκπαίδευση με το ελικοπτεροφόρο TONNERRE (L9014) και την φρεγάτα SURCOUF (F711) του Γαλλικού Ναυτικού στην Κεντρική Μεσόγειο.

Πολεμική Αεροπορία

Στις 23 Φεβρουαρίου 2021 διεξήχθη άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας στην ευρύτερη περιοχή του Κεντρικού Αιγαίου με την συμμετοχή 29 αεροσκαφών. Η άσκηση είχε προαναγγελθεί με ΝΟΤΑΜ (Α0350/21) εκδοθείσα στις 9 Φεβρουαρίου 2021, δηλαδή 6 ημέρες νωρίτερα από την έκδοση της παράτυπης τουρκικής NAVTEX για τις έρευνες του υδρογραφικού “Τσεσμέ” (15/2) σε διεθνή ύδατα μεταξύ Λήμνου, Σκύρου και Αλοννήσου. Παρ’ όλα αυτά, από τουρκικής πλευράς έγινε έντονη επικοινωνιακή προσπάθεια να παρουσιαστεί η ελληνική άσκηση ως παρενόχληση του “Τσεσμέ”, με ψευδείς αναφορές για αφέσεις chaffs/flares από ελληνικά μαχητικά πλησίον του υδρογραφικού πλοίου και τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χ. Ακάρ να δηλώνει ότι “δόθηκε η κατάλληλη απάντηση”.

Τις βραδινές ώρες της Δευτέρας 22 Φεβρουαρίου 2021, ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας παρέλαβε από το εμπορικό πλοίο «ΑΤΑ», που έπλεε στη θαλάσσια περιοχή Ρόδου – Καρπάθου, 23χρονο Τούρκο ασθενή, μέλος του πληρώματος και τον μετέφερε στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου.

Στις 22 Φεβρουαρίου το αναβαθμισμένο F-16V Block72 (s/n 005) της Πολεμικής Αεροπορίας έφτασε στον διεθνή αερολιμένα Dallas/Fort Worth των ΗΠΑ, για το τελικό στάδιο του προγράμματος αναβάθμισης που περιλαμβάνει την ολοκλήρωση τεχνικών παρεμβάσεων από την Lockheed Martin. Mε την ολοκλήρωση των ελέγχων-πιστοποίησης στο πρωτότυπο F-16V από την κατασκευάστρια εταιρεία στις ΗΠΑ, θα ξεκινήσει η αναβάθμιση των 4 πρώτων Α/Φ (μονοθέσιο-διθέσιο κάθε έκδοσης Block 52+/Block 52+ Adv.) ώστε από το φθινόπωρο να εισέρχονται ανά 12 αεροσκάφη στην ΕΑΒ.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Realnews, το ΓΕΑ βρίσκεται σε στάδιο αξιολόγησης και κατάθεσης οριστικής εισήγησης για την απόκτηση τεσσάρων αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού. Οι επικρατέστερες λύσεις είναι η παραχώρηση αεροσκαφών KC-135 από τις ΗΠΑ έναντι συμβολικού ή μηδενικού τιμήματος, καθώς και η αγορά μεταχειρισμένων αεροσκαφών Α330 και η μετασκευή τους σε τάνκερ. Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη απάντησή του σε σε ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος είχε δηλώσει ότι στην ισχύουσα δομή δυνάμεων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων έχει προβλεφθεί η προμήθεια αεροσκαφών εναερίου ανεφοδιασμού. Η τρέχουσα συγκυρία κρίνεται ευνοϊκή για την απόκτηση αυτής της δυνατότητας με μικρό κόστος, καθώς η USAF προσανατολίζεται στην απόσυρση 13 KC-135, ενώ και στη διεθνή αγορά αεροσκαφών προσφέρονται αεροσκάφη σε πολύ χαμηλές τιμές λόγω της κρίσης των αερομεταφορών που επέφερε η πανδημία του COVID-19. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, προωθείται επίσης η αγορά βλημάτων Rampage και ραντάρ Α/Α συστημάτων Iron Dome από το Ισραήλ.

Αυξημένη ποσοτικά και ποιοτικά ήταν η παραβατική δραστηριότητα της τουρκικής αεροπορίας την τελευταία εβδομάδα, καθώς σημειώθηκαν συνολικά 67 παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου (έναντι 19 την προηγούμενη εβδομάδα) και 4 εμπλοκές με ελληνικά αεροσκάφη αναχαίτισης (έναντι 3 την προηγούμενη εβδομάδα) και 3 υπερπτήσεις ελληνικού εδάφους (έναντι καμίας την προηγούμενη εβδομάδα).

Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή

Στις 23 Φεβρουαρίου η Διεύθυνση Δημοσίων Ναυτικών Έργων του ΓΕΝ προκήρυξε δημοπρασία για την ανάθεση κατασκευής του έργου «Εγκαταστάσεις Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος στο Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά», προϋπολογισμού 6.057.400 €. Οι εργασίες περιλαμβάνουν την κατασκευή κτιρίου Διοικητηρίου, διωρόφου κτιρίου στρατωνισμού-επιχειρήσεων, κτιρίου γυμναστηρίου-αποθηκών, διώροφου κτιρίου κλειστού τύπου σκοπευτηρίου-shooting house και λοιπών εγκαταστάσεων με σκοπό την μετεγκατάσταση της έδρας της ΜΥΑ/ΛΣ από τον Άγιο Κοσμά.

Κύπρος

Σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου του ΟΗΕ S. Dujarric, ο ΓΓ του ΟΗΕ Antonio Guterres θα συγκαλέσει άτυπη σύνοδο 5+1 μερών στη Γενεύη από τις 27 έως τις 29 Απριλίου στη Γενεύη με ζητούμενο “να προσδιοριστεί αν υπάρχει κοινό έδαφος για να διαπραγματευτούν τα μέρη μια διαρκή λύση του κυπριακού προβλήματος, εντός ενός προβλεπτού ορίζοντα”. Επισημαίνεται ότι η τουρκική πλευρά προσέρχεται στις συνομιλίες αυτές με σκληρυμένη θέση, σύμφωνα με την οποία χρειάζεται νέο πλαίσιο επίλυσης στη βάση των δύο κρατών διότι οι πολυετείς προσπάθειες στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας έχουν αποτύχει. Δεδομένης της σκλήρυνσης της τουρκικής θέσης, το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων φαίνεται πιθανό και η ελληνική πλευρά δεν θα δυσκολευτεί να αποφύγει την ευθύνη του, εφ’ όσον εμμείνει στο ισχύον πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ. Οι τυχόν τουρκικές απειλές περί προσάρτησης των κατεχομένων αν δεν γίνουν δεκτές οι τουρκικές θέσεις, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ως ευκαιρία και όχι ως κίνδυνος, διότι τυχόν τέτοια τουρκική ενέργεια θα επιταχύνει την τροχιά ρήξης με τη Δύση στην οποία βρίσκεται η Τουρκία. 

Στο περιθώριο της έκθεσης IDEX-2021 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο υπουργός  Άμυνας  της Κυπριακής Δημοκρατίας Χαράλαμπος Πετρίδης συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Στρατηγό Mohamed Ahmed Zaki και τον Α/ΓΕΕΔ της Ιορδανίας Αντιστράτηγο Yousef Al-Hnaity.

Ανατολικός Παρατηρητής

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 25 Φεβρουαρίου και ως τις 7 Μαρτίου σε Αιγαίο και Μεσόγειο η μεγάλης κλίμακας τουρκική άσκηση “Mavi Vatan (Γαλάζια Πατρίδα)”, με τη συμμετοχή 87 πλοίων, 27 αεροσκαφών, 20 ελικοπτέρων, μη επανδρωμένων αεροσκαφών, δυνάμεων πεζοναυτών και βατραχανθρώπων, κ.ά. Η άσκηση έρχεται σε συνέχεια των τουρκικών ισχυρισμών περί παρενόχλησης του ερευνητικού “Τσεσμέ” και της επανόδου του ερευνητικού στον κόλπο της Σμύρνης, με αποτέλεσμα η κατάσταση στο Αιγαίο να είναι τεταμένη και οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα.

Στις 24 Φεβρουαρίου το Τουρκικό Ναυτικό παρέλαβε δύο ΜΕΑ ANKA-S (s/n TCB 855-856), τα οποία προστίθενται στα τέσσερα ΜΕΑ ANKA-B (TCB 851-855) που επιχειρούν με την 312 Μοίρα από το αεροδρόμιο Dalaman/Μούγλα.

Το τρίτο πρωτότυπο (PT-3) του ΜΕΑ AKINCI εμφανίστηκε με αναδιπλούμενο σκέλος προσγείωσης. Σύμφωνα με τον Τεχνικό Δντη της κατασκευάστριας εταιρείας, οι ΤΕΔ θα παραλάβουν σε πρώτη φάση 6 αεροχήματα, τα οποία ταξινομούνται ως επιθετικά (Taaruz) και όχι οπλισμένα (Silahlı). Υπενθυμίζεται ότι η παρθενική πτήση του εν λόγω είχε πραγματοποιηθεί το Δεκέμβριο του 2019 από το αεροδρόμιο Τυρολόης (Çorlu) της Ραιδεστού στην Ανατολική Θράκη. Το ΜΕΑ AKINCI, κατηγορίας HALE, έχει ονομαστική ικανότητα μεταφοράς φορτίου αποστολής βάρους 1.350 κιλών.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι δοκιμές αποδοχής του δεύτερου Αεροσκάφους Ναυτικών Επιχειρήσεων ATR-72/600 (s/n ΤCB752) του Τουρκικού Ναυτικού, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων δοκιμές του συστήματος αυτοπροστασίας με άφεση θερμοβολίδων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του African Report, η Τουρκία συμφώνησε να παραδώσει στις ΗΠΑ το ρωσικής κατασκευής Α/Α σύστημα Pantsir-S1 που κατελήφθη στην Αεροπορική Βάση Al Watiya της Λιβύης στις 18 Μαϊου 2020, με αντάλλαγμα την εξέτασή του από μικτό κλιμάκιο τεχνικών στην Άγκυρα, όπου μεταφέρθηκε με μεταγωγικό αεροσκάφος C-17.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χ. Ακάρ δήλωσε σε συνέντευξή του ότι η “κούρσα εξοπλισμών της Ελλάδας” είναι “προσπάθεια στο κενό”. Επίσης δήλωσε ότι ενώ έστειλε συγχαρητήρια στον ομόλογό του, νέο υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd, δεν έλαβε απάντηση και επιπλέον ότι έμεινε αναπάντητη η επιστολή του ρπος το αμερικανικό Πεντάγωνο σχετικά με το ζήτημα των S400.