Ανασκόπηση εβδομάδας #181 (ενημέρωση)

0
26606

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Εθνικής Αμύνης Ν. Παναγιωτόπουλου που έγινε την 1η Ιουλίου στη Βουλή κατά την Κύρωση της Συμφωνίας ΥΠΑΜ Ισραήλ και ΥΠΕΘΑ για την Προμήθεια Εξοπλισμού & Υπηρεσιών Άμυνας, τα συστήματα ΜΕΑ HERON που αποκτά η Ελλάδα από το Ισραήλ με συμφωνία leasing έχουν ήδη έρθει, το προσωπικό εκπαιδεύεται σε αυτά και σε μερικούς μήνες θα επιχειρούν στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα της χώρας.

Στρατός Ξηράς

Από 01 έως 19 Ιουνίου 2020 διεξήχθη η θερινή εκπαίδευση των Σπουδαστών της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ), στην περιοχή της Καναπίτσας Λιτοχώρου και στο Κέντρο Ανορθοδόξου Πολέμου (ΚΕΑΠ) στη Ρεντίνα Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα εκπαίδευσης των Σπουδαστών περιέλαβε αντικείμενα επιχειρησιακής και ειδικής εκπαίδευσης, με τη συνδρομή πλωτών, μηχανοκίνητων και εναέριων μέσων, καθώς και αντικείμενα καταδρομών.

Πολεμικό Ναυτικό

Tην Πέμπτη 02 Ιουλίου 2020 πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων η τελετή ορκωμοσίας των νέων Σημαιοφόρων ΠΝ τάξεως 2020. Ορκίστηκαν συνολικά σαράντα τρείς (43) Σημαιοφόροι (29 μάχιμοι και 14 μηχανικοί) εκ των οποίων επτά (07) Σημαιοφόροι από την Κύπρο και τρείς (03) από την Ιορδανία.

Την Πέμπτη 02 Ιουλίου 2020 το ΤΠΚ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ (Ρ-78) μετά την εκτέλεση δοκιμαστικού πλου κατέπλευσε στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας/ Αμφιάλη, ενώ η τελετή ένταξής του στο Πολεμικό Ναυτικό προγραμματίζεται εντός του μηνός Ιουλίου. Οι εργασίες ολοκλήρωσης επιμέρους συστημάτων, μεταξύ των οποίων και τα Κ/Β MM-40 Exocet, πρόκειται να αναληφθούν από το ΠΝ προκειμένου το πλοίο να αποδοθεί στη συνέχεια στο Αρχηγείο Στόλου για πλήρη επιχειρησιακή ένταξη.

Την Τρίτη 30 Ιουνίου 2020 πραγματοποιήθηκε στο Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά, Άσκηση Μείζονος Ατυχήματος (ΑΜΑ), παρουσία του Διοικητή της Διοίκησης Ναυτικής Εκπαίδευσης (ΔΝΕ), Υποναυάρχου Χαράλαμπου Ζησιμόπουλου ΠΝ. Επίσης τη Δευτέρα 20 Ιουνίου 2020, πραγματοποιήθηκε στο Ναύσταθμο Κρήτης (ΝΚ), Άσκηση Μείζονος Ατυχήματος (ΑΜΑ), υπό τη διεύθυνση του συντονιστικού κέντρου του ΝΚ, παρουσία του Διοικητή Διοικήσεως Διοικητικής Μέριμνας Ναυτικού (ΔΔΜΝ), Αντιναύαρχου (Μ) Γ. Ν. Μπαμπλένη ΠΝ και του Διοικητή του ΝΚ, Πλοίαρχου Ι. Σαρρηγιάννη ΠΝ.

Στις 30 Ιουνίου ο Αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Σ. Πετράκης ΠΝ, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις των ΕΝΑΕ όπου ενημερώθηκε για την πρόοδο ναυπήγησης του Σκάφους Ανορθοδόξου Πολέμου ΑΓΗΝΩΡ και τις εν εξελίξει εργασίες στα υπό επισκευή πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.

Πολεμική Αεροπορία

Την 1η Ιουλίου αποφασίστηκε από τη ΓΔΑΕΕ η ματαίωση του διαγωνισμού υποστήριξης (FOS) των αεροσκαφών C-27J, καθώς απορρίφθηκε η μοναδική τεχνική προσφορά που είχε υποβληθεί. Το γεγονός ότι η απορριφθείσα μοναδική προσφορά ήταν αυτή της κατασκευάστριας εταιρίας (Leonardo) είναι άλλο ένα σημάδι της δυσλειτουργικότητας του θεσμικού πλαισίου για τις αμυντικές προμήθειες, που υπονομεύει την επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων…

Την Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020 πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία των νέων Ανθυποσμηναγών της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), στη Σχολή Ικάρων, στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας, στο Τατόι. Συνολικά ορκίστηκαν πενήντα εννέα (59) Ανθυποσμηναγοί, εκ των οποίων σαράντα εννέα (49) από την Ελλάδα, έξι (6) από την Κύπρο, δύο (2) από την Ιορδανία, ένας (1) από το Μαυροβούνιο και μία (1) από τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη.

Μειωμένη ποσοτικά ήταν η δραστηριότητα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στο Αιγαίο την εβδομάδα από 29 Ιουνίου ως 3 Ιουλίου, καθώς σημειώθηκαν 67 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου (έναντι 160 την προηγούμενη εβδομάδα), 5 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη (έναντι 9 την προηγούμενη εβδομάδα) και 8 υπερπτήσεις ελληνικών εδαφών (έναντι 26 την προηγούμενη εβδομάδα). Ωστόσο η ποσοτική μείωση αντισταθμίστηκε με ποιοτική αναβάθμιση, καθώς οπλισμένα τουρκικά μαχητικά πραγματοποίησαν υπέρπτηση, όχι μόνο στο Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι, αλλά και στη ν. Λήμνο. Είναι σαφές ότι η Τουρκία, στο πλαίσιο της “τακτικής του σαλαμιού” (salami slicing), αφού καθιέρωσε ως ρουτίνα τις παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου και ακολούθως τις υπερπτήσεις ακατοίκητων νησίδων, στη συνέχεια πέρασε στις υπερπτήσεις κατοικημένων νησιών, και τώρα πλέον και στρατηγικής σημασίας νησιών όπου στεγάζονται κρίσιμες στρατιωτικές μονάδες και εγκαταστάσεις. Η κατάσταση αυτή πρέπει να σταματήσει πάση θυσία, γιατί ο μιθριδατισμός και ο εθισμός στις τουρκικές υπερπτήσεις οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στο στρατηγικό αιφνιδιασμό: εάν γίνει ρουτίνα η παρουσία οπλισμένων τουρκικών αεροσκαφών πάνω από νευραλγικής σημασίας ελληνικές μονάδες, το “πρώτο πλήγμα” θα απέχει όσο το δάχτυλο ενός Τούρκου χειριστή από το κουμπί άφεσης οπλισμού. Και ο πειρασμός της εύκολης επιτυχίας για την τουρκική ηγεσία θα είναι μεγάλος…

Αμυντική βιομηχανία

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ιστοσελίδας doureios.com, την 1η Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν επιτυχώς οι τελικές βολές δοκιμών βλημάτων πυροβολικού με ηλεκτρονικό πυροσωλήνα HΙ-MOFA ελληνικής σχεδίασης, ολοκληρώνοντας και τυπικώς την φάση ανάπτυξης. Ο πυροσωλήνας HΙ-MOFA (Μulti-option Fuze for Artillery) είναι πλήρως προσαρμοσμένος στις εκάστοτε επιχειρησιακές ανάγκες, καθώς παρέχει δυνατότητα επιλογής λειτουργίας (κρουστικής, χρονικής, προσεγγίσεως), διακρίνεται από πολύ υψηλά επίπεδα ασφαλείας και αντοχή σε περιβάλλον ηλεκτρονικών παρεμβολών, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε βλήματα πυροβολικού 105 και 155 mm όσο και σε βλήματα όλμου των 107 mm (4,2 ιντσών). Περισσότερες λεπτομέρειες για την αξιόλογη αυτή προσπάθεια θα βρείτε εδώ.

Κύπρος

Την 1η Ιουλίου 2020 διεξήχθη άσκηση μικρής κλίμακας με την κωδική ονομασία «Υπλγός Νικόλας Παπαγεωργίου» στο Πεδίο Βολής Μανσούρας. Η άσκηση ήταν διπλής ενεργείας και εξέταζε το σενάριο ανακατάληψης Φυλακίου. Για την υλοποίηση του σεναρίου χρησιμοποιήθηκε η δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του 276 ΤΠ. Την άσκηση παρακολούθησε ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης με τον Διοικητή του Τακτικού Συγκροτήματος 2ου Συντάγματος Πεζικού.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Κύπρου, την Παρασκευή 26 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε συνεκπαίδευση στο άλμα στατικού ιμάντα στην οποία συμμετείχε η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία με αεροσκάφος C -130Η της 356 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών, οι Διοικήσεις Καταδρομών και Ναυτικού και εκπαιδευτές από την Σχολή Αλεξιπτωτιστών.

Ανατολικός παρατηρητής

Σημαντική υπήρξε την προηγούμενη εβδομάδα η τουρκική παρουσία στη Λιβύη με υψηλόβαθμες επισκέψεις, αλλά σημαντικό υπήρξε και το πλήγμα που υπέστη η Τουρκία. Στις 3 Ιουλίου επισκέφθηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων των ΤΕΔ στην Τρίπολη ο υπουργός Άμυνας Χ. Ακάρ, ενώ στις 30 Ιουνίου ο αρχηγός του Τουρκικού Ναυτικού ναύαρχος A. Özbal επισκέφθηκε την ναυτική βάση Abu Sitta στην Τρίπολη, στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων με το GNA για χρήση στρατιωτικών εγκαταστάσεων από τις ΤΕΔ. Επίσης συνεχίστηκε η μεταφορά μονάδων πυρός του Α/Α συστήματος Κ/Β MIM-23 Hawk ΧΧΙ στην αεροπορική βάση al-Watiyah, με σκοπό την προστασία της από τις επιθέσεις των ρωσικών μαχητικών που υποστηρίζουν τις επιχειρήσεις του LNA. Ωστόσο η βάση al-Watiyah και τα τουρκικά αντιαεροπορικά συστήματα δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα τα ξημερώματα της  Κυριακής 5 Ιουλίου, από επιτυχή επίθεση μαχητικών αεροσκαφών “άγνωστης ταυτότητας”. Σύμφωνα με αιγυπτιακές πηγές, στόχοι των επιθέσεων ήταν τα τουρκικά συστήματα Hawk και Koral, καθώς και το τουρκικό κέντρο επιχειρήσεων στη βάση, όπου το αεροπορικό πλήγμα είχε ως αποτέλεσμα έξι νεκρούς. Πηγές ρωσικών συμφερόντων αποδίδουν το πλήγμα σε αεροσκάφη Mirage 2000-9 των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που απογειώθηκαν από τη βάση Sidi Barani, ενώ σύμφωνα με άλλη πηγή αμφίβολης αξιοπιστίας το πλήγμα εκτελέστηκε εξ αποστάσεως από γαλλικά αεροσκάφη Rafale με χρήση stand-off όπλων. Γενικότερα απαιτείται προσοχή στην ερμηνεία των σχετικών δημοσιευμάτων (και του οπτικού υλικού που κυκλοφορεί), καθώς οι “διαρροές” κάθε πλευράς εξυπηρετούν τους δικούς της σκοπούς, κατά την παλιά τέχνη της “maskirovka”… Το βέβαιο είναι ότι η αεροπορική επίθεση στη βάση al-Watiyah ήταν επιτυχής τουλάχιστον εν μέρει, και έδειξε στην Τουρκία ότι οι δυνάμεις που έχει αναπτύξει στη Λιβύη είναι ευάλωτες. Η συνέχεια αναμένεται με ενδιαφέρον.

Στα τέλη του έτους αναμένεται να ενταχθεί σε υπηρεσία με τον Τουρκικό Στρατό το αυτοκινούμενο Α/Α σύστημα SUNGUR, το οποίο αποτελείται από τετράδυμο εκτοξευτή Κ/Β PORSAV (αντίγραφο των FIM-92 Stinger) με αισθητήρα FLIR STAR SAFIRE 380 HLD επί τεθωρακισμένου οχήματος VURAN 4×4.

Ακυρώθηκε η προμήθεια τουρκικών επιθετικών ελικοπτέρων T129B ATAK από τις Φιλιππίνες, λόγω της αδυναμίας της Τουρκίας να επιβεβαιώσει την εξασφάλιση πιστοποιητικών εισαγωγής κινητήρων από τις ΗΠΑ και avionics από την Μ. Βρετανία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg της 1ης Ιουλίου, οι τουρκικές εταιρείες που έχουν αναλάβει υποκατασκευαστικό έργο για το πρόγραμμα F-35 θα παραμείνουν τελικώς στο πρόγραμμα, αλλά θα παραδίδουν διαρκώς μειούμενο αριθμό απαρτίων έως το 2022, οπότε θα αντικατασταθούν από άλλους προμηθευτές. Το γεγονός ίσως δεν είναι άσχετο με την εικόνα των στενών σχέσεων των προέδρων Trump και Erdogan που προκύπτει από ρεπορτάζ του CNN:  σύμφωνα με το ρεπορτάζ, που υπογράφεται από τον γνωστό δημοσιογράφο Carl Bernstein, Trump και Erdogan είχαν απ΄ευθείας τηλεφωνική επικοινωνία τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα, παρακάμπτοντας όλα τα πρωτόκολλα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, και ο Τούρκος πρόεδρος αποσπούσε σημαντικές παραχωρήσεις από τον απροετοίμαστο Αμερικανό ομόλογό του.