Ανασκόπηση εβδομάδας #180

0
25128

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Την Τρίτη 23 Ιουνίου 2020 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη ΠΝ και τον Αρχηγό Στόλου Αντιναύαρχο Παναγιώτη Λυμπέρη ΠΝ, επιβιβάστηκε στη Φ/Γ ΑΙΓΑΙΟΝ από την οποία παρακολούθησε έως τις πρώτες πρωινές ώρες διακλαδικές επιχειρησιακές δραστηριότητες στο πλαίσιο της τελικής φάσης επιχειρησιακής εκπαίδευσης μονάδων και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε το προηγούμενο χρονικό διάστημα σε όλη τη Περιοχή Ευθύνης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και αποσκοπούσε στον έλεγχο, στη δοκιμή και στη βελτιστοποίηση λειτουργιών και διαδικασιών διεξαγωγής διακλαδικών επιχειρήσεων. Ως επιστέγασμα της εν λόγω εκπαίδευσης το πρωί της Τετάρτης 24 Ιουνίου 2020 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο Αρχηγός ΓΕΝ, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης και ο Αρχηγός Στόλου, παρακολούθησαν από τη Φ/Γ ΑΙΓΑΙΟΝ βολές κατά πραγματικού στόχου επιφάνειας από Μονάδες του ΠΝ και της ΠΑ. Η τελική φάση της προαναφερόμενης εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήθηκαν οι βολές, διεξήχθη στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή νοτίως Ν. Καρπάθου και περιλάμβανε βολές Κατευθυνόμενων Βλημάτων (Κ/Β) από Μονάδες Επιφανείας και Ελικόπτερο του ΠΝ, Αεροσκάφη της ΠΑ και Τορπίλης Μάχης (Τ/Λ) από Υποβρύχιο, κατά πραγματικού στόχου επιφανείας. Αναλυτικότερα, οι βολές εκτελέσθηκαν ως ακολούθως:
Ένα Κ/Β RIM-7 Sea Sparrow από τη Φ/Γ ΛΗΜΝΟΣ.
Ένα Κ/Β HELLFIRE από Ε/Π τ. S-70B AEGEAN HAWK.
Δύο Κ/Β MAVERICK από Α/ΦH F-16 Block 52+.
Μία Τ/Λ SST-4 (μάχης) από Υ/Β τ.214.
Όλες οι βολές ήταν επιτυχείς και είχαν ως τελικό αποτέλεσμα τη βύθιση του στόχου.

Tην Τετάρτη 24 και την Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020 πραγματοποιήθηκαν οι 8οι Διακλαδικοί Αγώνες Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων – Ειδικών Δυνάμεων, στους οποίους συμμετείχαν 93 διαγωνιζόμενοι σε ομάδες από την Ι Μεραρχία (32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών – 13η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων), τη Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ), το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ), τη Ζ΄ Μοίρα Αμφιβίων Καταδρομών (Ζ΄ ΜΑΚ), το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ), τη Σχολή Αλεξιπτωτιστών (ΣΧΑΛ) και την 31 Μονάδα Έρευνας Διάσωσης (31 ΜΕΕΔ). Φέτος οι διαγωνιζόμενοι εκτός από το βασικό αγώνισμα του τριάθλου (κολύμβηση, αγώνας δρόμου και βολή υπό πίεση), το οποίο αναδείχθηκε σε Πολυαγώνισμα αφού εμπλουτίσθηκε και με άλλα αντικείμενα (ρίψη χειροβομβίδας, έλξεις, ρίψη μαχαιριού, στίβος εμποδίων, Α΄ Βοήθειες), διαγωνίσθηκαν και σε τέσσερα νέα αγωνίσματα τα οποία εμφανίσθηκαν για πρώτη φορά, ήτοι στον Προσανατολισμό και την Τήρηση της Κατεύθυνσης, στην Ελεύθερη Πτώση, στην Υποβρύχια Πορεία και στην Κωπηλασία. Στους αγώνες κατέλαβαν πρώτες, δεύτερες και τρίτες θέσεις όλες οι μονάδες που συμμετείχαν, ενώ Πολυνίκης Μονάδα αναδείχθηκε η Ζ΄ΜΑΚ. Tην Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος παρακολούθησε τους τελικούς των αγωνισμάτων και απένειμε στους νικητές αθλητές μετάλλια. Ο Αρχηγός στο χαιρετισμό του επισήμανε ότι οι Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων και οι Ειδικές Δυνάμεις έχουν εισέλθει οριστικά και αμετάκλητα σε νέα εποχή, όπου η ισχυρή διυπηρεσιακή σχέση και η διακλαδικότητα είναι το όραμα και ο στόχος όλων.

Στρατός Ξηράς

Το διήμερο της Τετάρτης 17 και Πέμπτης 18 Ιουνίου 2020, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Περιοχή Ευθύνης του Δ΄ Σώματος Στρατού (Δ΄ ΣΣ «ΘΡΑΚΗ»).  Κατά την διάρκεια της επίσκεψής του ο Αρχηγός επισκέφθηκε Επιτηρητικά Φυλάκια (ΕΦ), Μονάδες και στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Περιοχή Ευθύνης του Σώματος, παρακολούθησε επιχειρησιακές δραστηριότητες και έδωσε κατευθύνσεις στο προσωπικό,για την εκτέλεση της αποστολής του.

Κατά το ίδιο διήμερο διεξήχθησαν δύο Τακτικές Ασκήσεις Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) στα Κέντρα Εκπαίδευσης Πλωτών Μέσων (ΚΕΠΜ) στην περιοχή του νομού Έβρου και μία ΤΑΜΣ στο Πεδίο Ασκήσεων «ΑΕΤΟΥ», στην Αλεξανδρούπολη. Στις ασκήσεις, στις οποίες εξετάστηκαν διαδικασίες και τεχνικές Διάβασης Ευκαιρίας Υδάτινου Κωλύματος και Ενεργητικής Άμυνας από Συγκρότημα Μηχανοκίνητου Λόχου Πεζικού, συμμετείχε προσωπικό και μέσα του Δ΄ Σώματος Στρατού (Δ΄ ΣΣ «ΘΡΑΚΗ») και της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ).

Στις 26 Ιουνίου 2020 ορκίστηκαν στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων οι 231 Ανθυπολοχαγοί Τάξεως 2020 (Όπλα: 156, Σώματα: 35), εκ των οποίων 191 από την Ελλάδα (166 άνδρες και 25 γυναίκες), 36 άνδρες από την Κύπρο, 3 άνδρες από την Αρμενία και 1 άνδρας από την Βοσνία.

Πολεμικό Ναυτικό

Από 19 έως 26 Ιουνίου 2020 διεξήχθη η πολυεθνική Άσκηση Ναρκοπολέμου «ΑΡΙΑΔΝΗ 20», στη ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού κόλπου. H ανωτέρω άσκηση διοργανώνεται από το Πολεμικό Ναυτικό σε ετήσια βάση με σκοπό την εκπαίδευση σε αντικείμενα Ναρκοπολέμου και επιπρόσθετα τη διατήρηση και επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας καθώς και την προαγωγή του επιπέδου της συνεργασίας των συμμετεχόντων σε συμμαχικό πλαίσιο. Στην Άσκηση συμμετείχαν η Φ/Γ «ΑΔΡΙΑΣ» ως πλοίο έδρας του Διοικητού Διοικήσεως Ναρκοπολέμου (Δ/ΔΝΑΡ) Πλοιάρχου Θεόδωρου Αλεξόπουλου ΠΝ, τα Ν/ΘΗ «ΚΑΛΛΙΣΤΩ» και «ΕΥΡΩΠΗ», η Κ/Φ «ΝΑΥΜΑΧΟΣ», το ρουμανικό Υ/Γ «RΟS A. CATUNEANU», μονάδες της Συμμαχικής Αντιναρκικής Δύναμης Standing NATO Mine Countermeasures Group Two (SNMCMG2) με πλοίο Διοικήσεως το ΠΓΥ «ΑΛΙΑΚΜΩΝ», ομάδες εξουδετερώσεως ναρκών και  αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας.

Την Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020 διεξήχθη συνεκπαίδευση της Φρεγάτας «ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ» με μονάδες της Συμμαχικής Ναυτικής Δύναμης «Standing NΑΤΟ Maritime Group Two (SNMG2)», στην θαλάσσια περιοχή βόρεια της Κρήτης.

Από την Πέμπτη 18 Ιουνίου έως την Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ μετέβη στη Ν. Λέσβο όπου επισκέφθηκε το Ναυτικό Σταθμό Λέσβου (ΝΑΣΛΕ) καθώς και τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού που ναυλοχούν στο λιμένα Μυτιλήνης. Ο Αρχηγός ΓΕΝ επισκέφθηκε το ΠΠ «ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ» και το Π/Φ «ΟΥΡΑΝΟΣ», ενώ επέβη στο ΤΠΚ «ΤΡΟΥΠΑΚΗΣ» και στην Κ/Φ «ΜΑΧΗΤΗΣ» κατά τη διάρκεια των περιπολιών τους. Συνομίλησε με το προσωπικό των πλοίων, ενημερώθηκε για τις αποστολές τους, ενώ παρακολούθησε το έργο τους στη διάρκεια των περιπολιών τους.

Πολεμική Αεροπορία

Αυξημένη ήταν η παραβατική δραστηριότητα της τουρκικής αεροπορίας μεταξύ 22 και 26 Ιουνίου, καθώς σημειώθηκαν 160 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου (έναντι 70 την προηγούμενη εβδομάδα), 9 εμπλοκές με ελληνικά αεροσκάφη αναχαίτισης (έναντι 4 την προηγούμενη εβδομάδα) και 26 υπερπτήσεις ελληνιών εδαφών (έναντι 8 την προηγούμενη εβδομάδα).

Αμυντική βιομηχανία

Όπως ανακοινώθηκε στις 23 Ιουνίου, κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στο Ισραήλ ως επικεφαλής διευρυμένου κυβερνητικού κλιμακίου στις 16 Ιουνίου υπεγράφη συμφωνία μεταξύ της ONEX Neorion Shipyards και της Israel Shipyards Ltd για την συμπαραγωγή της κορβέτας τύπου Saar S72. Η κορβέτα, που αναμένεται να προταθεί στο Πολεμικό Ναυτικό ως κλάση ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ, θα έχει εκτόπισμα 800t, θα προωθείται από 2 κινητήρες MTU 16V1163 M94 για μέγιστη ταχύτητα άνω των 30kts και αυτονομία 5000nm με ταχύτητα 12kts, και θα διαθέτει ραντάρ AESA EL/M-2258 ALPHA εμβέλειας 200km, 16 βλήματα επιφανείας-αέρος Barak-8 βεληνεκούς άνω των 70km και πυροβόλο ως 76 mm.

Κύπρος

Στις 25 και 26 Ιουνίου ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας Josep Borrell επισκέφθηκε την Κύπρο, σε μια σαφή κίνηση στήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι των παράνομων τουρκικών ενεργειών, η οποία κορυφώθηκε με πτήση με ελικόπτερο πάνω από την κυπριακή ΑΟΖ και συγκεκριμένα πάνω από το τεμάχιο 6 όπου πραγματοποιεί παράνομη γεώτρηση το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ. Ο κ. Μπορέλ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη που τον ενημέρωσε  για τις τουρκικές ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ, και εξέφρασε τη δέσμευση της ΕΕ στη συνέχιση της προάσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας καταδικάζοντας ταυτόχρονα τις τουρκικές ενέργειες. Επισημαίνεται ότι στο επερχόμενο συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 13 Ιουλίου αναμένεται να τεθεί επί τάπητος το πλήρες φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων και πρόθεση του κ. Μπορέλ είναι να εξασφαλίσει εντολή από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για να συζητήσει με την Τουρκία τις ευρωτουρκικές σχέσεις συνολικά. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μπορέλ επισκέφθηκε στις 24 Ιουνίου και την Ελλάδα, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Δενδια και επισκέφθηκε με ελικόπτερο τη μεθόριο του Έβρου, ενώ είναι πιθανό να επισκεφθεί προσεχώς και την Τουρκία.

Με απόφαση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Χαράλαμπος Πετρίδης αναλαμβάνει το Υπουργείο Άμυνας στη θέση του Σάββα Αγγελίδη.

Ανατολικός Παρατηρητής

Στις 22 Ιουνίου και ώρα 12:30 συνετρίβη αεροσκάφος τύπου HÜRKUŞ-B της TAI κατά την εκτέλεση δοκιμαστικής πτήσης στην περιοχή Beypazarı της Άγκυρας. Το διμελές πλήρωμα εγκατέλειψε επιτυχώς και διακομίσθηκε στο νοσοκομείο. Το αεροσκάφος επρόκειτο να παραδοθεί στην Τουρκική Αεροπορία.