Ανασκόπηση εβδομάδας #175

0
22761

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Υπερβολική δημοσιότητα, με ύποπτα κίνητρα, δόθηκε τις τελευταίες ημέρες στην κατάσταση που δημιουργήθηκε στην περιοχή “Μελισσοκομείο” του Έβρου, όπου ελληνικό συνεργείο διεξήγε από την προηγούμενη εβδομάδα (13 Μαΐου) προκαταρκτικές εργασίες (πασσαλώσεις) για την επέκταση του συνοριακού φράχτη κατά 26 χλμ, ενώ δυνάμεις της τουρκικής στρατοχωροφυλακής είχαν εμφανιστεί σε μικρή απόσταση, επί τουρκικού εδάφους (κόκκινος κύκλος στο χάρτη). Η Τουρκία είχε στείλει ρηματική διακοίνωση με την οποία ζήτησε να της γνωστοποιηθούν οι συντεταγμένες κατασκευής του φράχτη, που απαντήθηκε με ρηματική διακοίνωση της ελληνικής πρεσβείας της Άγκυρας, ότι ο φράχτης κατασκευάζεται αποκλειστικά επί ελληνικού εδάφους. Ακολούθως εμφανίστηκαν Τούρκοι στρατοχωροφύλακες και παρενοχλούσαν τους τεχνίτες που κατασκεύαζαν τις πασσαλώσεις, και για το λόγο αυτό εστάλη από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεύτερη διακοίνωση στην πρεσβεία της Τουρκίας σχετικά με την παρουσία τους. Το πρόβλημα ξεκίνησε από ανακριβές δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας “Sun” ότι δήθεν καταλήφθηκαν 16 στρέμματα ελληνικού εδάφους (μπλε κύκλος στο χάρτη) από τουρκικές δυνάμεις, το οποίο αναπαρήχθη ανεύθυνα από την αντιπολίτευση. Το κρίσιμο στην όλη ιστορία είναι η επέκταση του φράχτη, που αποσκοπεί στη “σφράγιση” μιας πιθανής διόδου λαθρομεταναστών μετά την εμπειρία της υβριδικής απόπειρας εισβολής του Μαρτίου. Η πρόκληση έντασης στην περιοχή είναι μια μέθοδος για να αποτραπεί η επέκταση του φράχτη, εξ ου και επιδιώκεται η ένταση από την Τουρκία, αλλά ίσως και από κυκλώματα προώθησης λαθρομεταναστών με “ποικίλες” προσβάσεις σε όσους προσπάθησαν να δημιουργήσουν θέμα εκ του μη όντος. Από ελληνικής πλευράς, ο στόχος πρέπει να είναι η ολοκλήρωση της επέκτασης του φράχτη, παρά τους αντιπερισπασμούς και τις εξωτερικές ή εσωτερικές αντιδράσεις – με στρατιωτικούς όρους: εμμονή στον ΑΝΣΚ

Στις 20 Μαΐου 2020 ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Ν. Παναγιωτόπουλος συνοδευόμενος από τους Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ, ΓΕΝ και ΓΕΑ, ενημέρωσε στη Βουλή τα μέλη της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων. Στα θέματα που εξετάσθηκαν περιλαμβάνονταν θέματα ενεργοποιήσεως υποπρογραμμάτων σχετικώς με την αντικατάσταση κινητήρων σε εκσυγχρονισμένα ελικόπτερα CH-47D Chinook, πρόσκτηση τεσσάρων νέων ελικοπτέρων MH-60R SeaHawk, ο εκσυγχρονισμός μέσης ζωής (ΕΜΖ) των φρεγατών ΜΕΚΟ-200ΗΝ του Πολεμικού Ναυτικού, η υποστήριξη όπλων μαχητικών αεροσκαφών και οπλικών συστημάτων, καθώς και η ενίσχυσης των υποδομών της ΕΑΒ για το πρόγραμμα αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16.

Στρατός Ξηράς

Από τα παραπάνω υπό έγκριση προγράμματα, τo υποπρόγραμμα προμήθειας 18 αεροκινητήρων Τ55-GA-714A εκτιμώμενης αξίας 29,6 εκ. ευρώ στοχεύει στην αντικατάσταση των υφιστάμενων αεροκινητήρων των 9 ελικοπτέρων Chinook και συνακόλουθα στην επίτευξη ομοιοτυπίας, την μείωση χρόνου μεταξύ βλαβών (MTBF) και του κόστους συντήρησης.

Πολεμικό Ναυτικό

Από τη Δευτέρα 18 έως την Τετάρτη 20 Μαΐου 2020 διεξήχθη προγραμματισμένη εθνική τεχνική άσκηση μικρής κλίμακας στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Μυρτώου και νότιου Κρητικού πελάγους, με συμμετοχή πλοίων της Διοικήσεως Φρεγατών, Υποβρυχίων και Αεροσκαφών της ΠΑ. Επιπρόσθετα, εκτελέστηκε ευρεία συνεργασία με Αεροσκάφος Ναυτικών Επιχειρήσεων P-8A του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, κατόπιν έγκρισης του ΓΕΕΘΑ. Η εν λόγω άσκηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος επιχειρησιακής εκπαίδευσης μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού, με σκοπό τη διατήρηση και επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και μαχητικής ικανότητας των συμμετεχόντων.

Σύμφωνα με νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή στις 20 Μαΐου, το Πολεμικό Ναυτικό για λόγους επιτακτικών επιχειρησιακών αναγκών θα παραλάβει άμεσα και πάντως μέχρι την 1η Ιουνίου από την ανάδοχο εταιρία το ΤΠΚ Νο6 τύπου Super Vita, με το σύνολο των υλικών/συσκευών/συστημάτων του και στην κατάσταση που θα είναι την ημέρα της παράδοσης, με πρωτόκολλο παραλαβής που θα συνταχθεί έστω και μόνο από το ΠΝ. Με το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται η διάθεση ποσού 20,1 εκ. Ευρώ για την ολοκλήρωση  αναγκαίων εργασιών και δοκιμών (που κακώς αναφέρονται αναλυτικά) στα Y/Β «ΠΙΠΙΝΟΣ», «ΩΚΕΑΝΟΣ», «ΜΑΤΡΩΖΟΣ» και «ΚΑΤΣΩΝΗΣ», ώστε αυτά να αποδοθούν το ταχύτερο δυνατό στο ΠΝ για πλήρη επιχειρησιακή εκμετάλλευση.

Πολεμική Αεροπορία

Χθες 23 Μαΐου 2020 πραγματοποιήθηκε στην Κάρπαθο εκδήλωση τιμής και μνήμης του ήρωα Σμηναγού (Ι) Κωνσταντίνου Ηλιάκη, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλου, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κ. Φλώρου και του Αρχηγού ΓΕΑ Αντιπτεράρχου (Ι) Γ. Μπλιούμη. Μετά την επιμνημόσυνη δέηση, έγινε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο που έχει ανεγερθεί στο λιμάνι του νησιού, ενώ κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων ζεύγος αεροσκαφών F-16 της 115 Πτέρυγας Μάχης πετούσαν σε χαμηλό ύψος, αποτίοντας φόρο τιμής στη μνήμη του Ήρωα.

Σε έκδοση ανακοίνωσης υποχρεώθηκε το ΓΕΑ λόγω “περίεργων” δημοσιευμάτων της τελευταίας εβδομάδας σχετικά με το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών F-16  σε διαμόρφωση VIPER. Με την ανακοίνωση δηλώνεται ότι το πρόγραμμα θα διαρκέσει περίπου 8 έτη με τις τελευταίες παραδόσεις αεροσκαφών το 2027 και ότι οι εργασίες στο πρώτο F-16, που θα αποτελέσει και το πρωτότυπο αεροσκάφος της αναβάθμισης, έχουν ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2020 στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ και συνεχίζονται σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα χωρίς αποκλίσεις. Πάντως η αφορμή των δημοσιευμάτων, δηλαδή η δυνατότητα συνεργασίας του νέου ραντάρ AN/APG-83 SABR με το σύστημα αυτοπροστασίας, είναι θέμα υπαρκτό. Ωστόσο η συνεργασία ραντάρ και Σ/Α των αεροσκαφών είναι κλασικό τεχνικό πρόβλημα με δεδομένες μεθόδους επίλυσης, και προφανώς ήταν εξ αρχής εν γνώσει όλων των συμβαλλομένων στη σύμβαση εκσυγχρονισμού των ελληνικών F-16. Επομένως η κατασκευάστρια εταιρία οφείλει να βρει την τεχνική λύση, εντός του κόστους της σύμβασης που ανέλαβε. Διάφορες “λύσεις” πρόσθετου κόστους που αρχίζουν να προτείνονται δεξιά κι αριστερά, όπως π.χ. η αγορά νέου συστήματος αυτοπροστασίας ή η προμήθεια “25 ολοκαίνουργιων F-35” αντί του εκσυγχρονισμού των F-16 είναι απλώς εκ του πονηρού. Αν το νέο ραντάρ AESA δημιουργεί τόσο μεγάλο πρόβλημα, ας ακυρωθεί η προμήθειά του και ας διατεθεί το ποσό που θα περισσέψει για τον εκσυγχρονισμό όλων των F-16 (δηλαδή 154 αεροσκαφών και όχι 84 μόνο) στο επίπεδο Block 52 Advanced…

Κατόπιν εντολής του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και εγκρίσεως του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαου Παναγιωτόπουλου, πραγματοποιήθηκε διέλευση ζεύγους αεροσκαφών, στο πλαίσιο εορταστικών εκδηλώσεων με αφορμή την επέτειο ενσωμάτωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα, από Οθωνούς, Κέρκυρα, Παξούς, Λευκάδα, Ιθάκη, Αργοστόλι και Ζάκυνθο.

Εξαιρετικά προκλητική ήταν η δραστηριότητα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας την εβδομάδα που πέρασε, με 173 παραβιάσεις του ΕΕΧ, 8 εμπλοκές και 26 υπερπτήσεις ελληνικών νησιών (Αγαθονήσι, Αρκιούς, Λειψούς, Λέσβο, Πάτμο, Φαρμακονήσι, Χίο). Οι υπερπτήσεις (18, 20 και 21 Μαΐου) ήταν επίμονες και σε ορισμένες περιπτώσεις παρατεταμένες, παρά την αναχαίτιση των τουρκικών αεροσκαφών από ελληνικά.

Κύπρος

Στις 22 Μαΐου 2020 εκτελέστηκε η άσκηση CYP/FRA-01/2020 μεταξύ του ΠΑΘ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (P61) και των Τ/Χ Σκαφών ΝΗΡΕΑΣ-1 και ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ-1 της Εθνικής Φρουράς και της φρεγάτας ACONIT (F713) του Γαλλικού Ναυτικού.

Στις 17 Μαϊου για πρώτη φορά αεροσκάφος της Κυπριακής Δημοκρατίας πέταξε στα κατεχόμενα βοηθώντας στη κατάσβεση πυρκαγιάς στο δάσος της κατεχόμενης Μόρφου, κοντά στο χωριό Κορμακίτης. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μ. Ακιντζί επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη και τον ευχαρίστησε για την βοήθεια.

Ανατολικός Παρατηρητής

Στις 20 Μαΐου ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Fatih Donmez σε παρέμβασή του στο συνέδριο (Turkey Energy Summit) δήλωσε ότι η τουρκική εταιρεία πετρελαίων (ΤΡΑΟ) έχει υποβάλει αίτηση προς την κυβέρνηση της Τρίπολης για την έναρξη ερευνών στην Αν. Μεσόγειοστη βάσει του γνωστού “μνημονίου” Τουρκίας και Λιβύης, προσθέτοντας ότι οι έρευνες θα αρχίσουν μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης. Δεδομένου ότι η χορήγηση της άδειας με τις παρούσες συνθήκες θεωρείται πολιτικά βέβαιη, η έναρξη των ερευνών αναμένεται ακόμη και εντός του καλοκαιριού. Σύμφωνα με ορισμένους παρατηρητές η Τουρκία αναμένεται να στείλει το πλωτό γεωτρύπανο “Fatih” νοτίως της Κρήτης, ένα ενδεχόμενο που θα πυροδοτήσει ελληνοτουρκική κρίση.

Στη Λιβύη, ο GNA με την υποστήριξη της Τουρκίας κατέλαβε την στρατιωτική βάση της al-Watiyah, την οποία υποχρεώθηκε να εκκενώσει ο LNA εγκαταλείποντας οχήματα και όπλα, μεταξύ των οποίων και ένα Α/Α σύστημα Pantsir-S1. Στις 20 Μαϊου 2020 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη διάρκειας 3 ωρών υπό τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρ.Τ. Ερντογάν με αντικείμενο τις εξελίξεις σε Συρία, Ιράκ και Λιβύη. Συμμετείχαν οι Τ/ΥΠΑΜ, ΥΠΕΣ, ΥΠΕΞ, οι Αρχηγοί των ΓΕ, ο διοικητής της ΜΙΤ και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον διεθνή αμυντικό τύπο, η Turkish Aerospace Industries (TAI) απέτυχε να αναλάβει σύμβαση πώλησης του επιθετικού ελικοπτέρου Τ129 στις Φιλιππίνες διότι δεν έλαβε άδεια εισαγωγής του κινητήρα του ελικοπτέρου (LHTEC T800-4A, που κατασκευάζεται από τη βρετανική Rolls-Royce και την αμερικανική Honeywell) λόγω αμερικανικών κυρώσεων στο πλαίσιο της νομοθεσίας CAATSA για την προμήθεια του Α/Α συστήματος S-400.