Ανασκόπηση εβδομάδας #162

0
11506

ΓΕΕΘΑ

Από 10 έως 14 Φεβρουαρίου 2020 διεξήχθη στην περιοχή του Πεδίου Ασκήσεων – Πεδίου Βολής Ασκού Προφήτη η πολυεθνική ΤΑΜΣ ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΟ ΔΕΡΑΣ 2020 που επικεντρώθηκε στη διεξαγωγή Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρήνης και συνδυασμένων επιθετικών ενεργειών με τη χρήση πραγματικών πυρών. Η άσκηση σχεδιάστηκε από το ΓΕΣ και συμμετείχαν σε αυτήν δυνάμεις από 5 βαλκανικά κράτη και τις ΗΠΑ. Από Ελληνικής πλευράς συμμετείχαν προσωπικό και μέσα της Ι Μεραρχίας Πεζικού (ΜΠ) και της ΙΙ Μηχανοκίνητης ΜΠ. Την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020 πραγματοποιήθηκε η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (DV Day) παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κ. Φλώρου, ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων: “Να είστε βέβαιοι ότι εάν χρειαστεί, μπορούμε να κάνουμε τα πάντα προκειμένου να διασφαλίσουμε και να υπερασπίσουμε την εδαφική ακεραιότητα, την εθνική ανεξαρτησία και τελικά τα συμφέροντα του Έθνους και της Πατρίδος”.

Την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος επισκέφθηκε το Στρατόπεδο «ΠΕΔΙΟΝ ΑΡΕΩΣ» [έδρα του Γ΄ Σώματος Στρατού/NATO Rapid Deployable Corps (NRDC-GR)] στη Θεσσαλονίκη. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του και πέραν της γενικής ενημερώσεως περί των δραστηριοτήτων του Στρατηγείου, ενημερώθηκε επίσης για την πρόοδο της αναδιοργάνωσης του Στρατηγείου ενόψει της ανάληψης των υποχρεώσεων του ως Πολυεθνικού Στρατηγείου Χερσαίων Δυνάμεων [Multi – Corps Land Component Command (MC LCC)] από τον Ιανουάριου 2021.

Στις 5 Φεβρουαρίου η ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ προκήρυξε διαγωνισμό για το υποπρόγραμμα «Προμήθεια Τυφεκίου Ελεύθερου Σκοπευτή», συνολικού προϋπολογισμού 6.124.360 €, με επταετή διάρκεια εν συνεχεία υποστήριξης. Το υποπρόγραμμα περιλαμβάνει την προμήθεια 119 Τυφεκίων Ε/Σ με 473.025 φυσίγγια διαμετρήματος 0.338″ και πλήρη σειρά παρελκομένων (σκοπευτικές διόπτρες ημέρας, σιγαστήρες, συσκευές μέτρησης μετεωρολογικών δεδομένων, Η/Υ χειρός καταγραφής βλητικών παραμέτρων,αποστασιόμετρα LASER). Από τα 119 Τυφέκια Ε/Σ, 93 προορίζονται για τον ΣΞ, 14 για το ΠΝ και 12 για την ΠΑ. Το εν λόγω υποπρόγραμμα που από το 2014 είχε χαρακτηριστεί ως υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα του ΓΕΕΘΑ, εγκρίθηκε στις 8 Οκτωβρίου μαζί με άλλα 9 υποπρογράμματα από την Ειδική Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής, κατόπιν ενημερώσεως από τον ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδη Στεφανή, στην αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει η υπογραφή συμβάσεων αξίας μέχρι 10 εκατ. €.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ 368/07-02-2020, ο αριθμός των ανακατατασσομένων οπλιτών και των επανακατατασσομένων εφέδρων (ΟΒΑ) κατά το έτος 2020 και για βραχεία περίοδο έως 3 ετών ορίζεται ως εξής: • 1200 για τον Στρατό Ξηράς • 400 για το Πολεμικό Ναυτικό • 400 για την Πολεμική Αεροπορία. Οπωσδήποτε η κατάταξη 2.000 ΟΒΑ θα αποτελέσει μια “ανάσα”, αλλά η μόνη σοβαρή λύση για το πρόβλημα λειψανδρίας και υποεπάνδρωσης που μαστίζει τις Ένοπλες Δυνάμεις είναι η αύξηση της στρατιωτικής θητείας.

Στρατός Ξηράς

Tην Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού,  Αντιστράτηγος Χ. Λαλούσης, πραγματοποίησε επίσκεψη στην έδρα του Γ΄ Σώματος Στρατού (Γ΄ ΣΣ/NRDC-GR «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ»), όπου τον υποδέχθηκε ο Διοικητής της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU-OHQ και του Γ’ ΣΣ/NRDC-GR, Αντιστράτηγος Κ. Κούτρας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του, ο Αρχηγός ενημερώθηκε για το έργο που επιτελεί το Σώμα Στρατού και τους στόχους που έχουν τεθεί για το 2020, ενώ έδωσε κατευθυντήριες οδηγίες και τόνισε τη σημασία της αποστολής του.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του doureios.com, την προηγούμενη εβδομάδα το ΓΕΣ εκδήλωσε εκ νέου ενδιαφέρον για την παραχώρηση Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης τύπου Μ2 Bradley από τα αμερικανικά αποθέματα. Συγκεκριμένα, με επιστολή που απευθύνθηκε στις 11 Φεβρουαρίου στο Γραφείο Αμυντικής Συνεργασίας (ODC) της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, το ΓΕΣ ζητεί να ενημερωθεί για την τιμή και διαθεσιμότητα (Price & Availability) 200 ΤΟΜΑ τύπου M2A2 ODS και την απαιτούμενη τιμή κόστους. Υπενθυμίζεται ότι το έτος 2017, επί αρχηγίας Α. Στεφανή στο ΓΕΣ, είχε πάλι σταλεί αντίστοιχο αίτημα και από αμερικανικής πλευράς είχε εγκριθεί το 2018 η παραχώρηση 367 ΤΟΜΑ του τύπου, αλλά μεσολάβησε η παραχώρηση 84 ΤΟΜΑ του τύπου στην Κροατία. Ελπίζουμε αυτή τη φορά να ευδοκιμήσει η προμήθεια, ώστε το μηχανοκίνητο πεζικό του ΕΣ να αποκτήσει επιτέλους ένα επαρκές ΤΟΜΑ.

Eντός του πρώτου εξαμήνου του 2020 θα πραγματοποιηθεί πιλοτική ενσωμάτωση του συστήματος GENAIRCON της IDE σε άρμα μάχης LEOPARD-2A4 του ΕΣ, με το οποίο θα ενισχυθεί η διαθεσιμότητα ηλεκτρικής ισχύος, η επιχειρησιακή αυτονομία και η επιβιωσιμότητα, μειώνοντας το κόστος κύκλου ζωής του άρματος. Υπενθυμίζεται ότι το σύστημα έχει ήδη εγκατασταθεί επιτυχώς σε Α/Κ πυροβόλο Μ-109.

Πολεμικό Ναυτικό

Από την Τρίτη 11 έως την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020 διεξήχθη προγραμματισμένη εθνική τεχνική άσκηση «ΑΣΤΡΑΠΗ», στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή Μυρτώου Πελάγους και νοτίου Αιγαίου με τη συμμετοχή Φρεγατών, Υποβρυχίων, Ελικοπτέρων, Σκαφών της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών καθώς και Αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας. H εν λόγω άσκηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος επιχειρησιακής εκπαίδευσης μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού, με σκοπό τη διατήρηση και επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και μαχητικής ικανότητας των συμμετεχόντων.

Στις 13 Φεβρουαρίου υπεγράφησαν στη γαλλική πρεσβεία οι προαναγγελθείσες συμφωνίες μεταξύ γαλλικών και ελληνικών εταιριών στο πλαίσιο του προγράμματος πρόσκτησης δύο φρεγατών τύπου  Belh@rra για το Πολεμικό Ναυτικό. Η Naval Group, η Thales και η MBDA υπέγραψαν συμφωνίες με Έλληνες εταίρους, ενώ η Ένωση ναυπηγικών βιομηχανιών της Γαλλίας (GICAN) υπέγραψε συμφωνία εταιρικής σχέσης με τον Σύνδεσμο Ελλήνων κατασκευαστών αμυντικού υλικού (ΣΕΚΠΥ). Ωστόσο σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές και δημοσιεύματα η απόκτηση φρεγατών τύπου Belh@rra από το Πολεμικό Ναυτικό αποδεικνύεται πιο περίπλοκη διαδικασία απ’ όσο αρχικά φαινόταν, αφενός λόγω κόστους (2,6 δισ. ευρώ) και αφετέρου λόγω της δυσκολίας εξεύρεσης κοινού τόπου με τη γαλλική πλευρά σε διάφορα τεχνικά ζητήματα.

Στις 6 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε παρουσίαση του ελληνικής σχεδίασης και κατασκευής Σκάφους Ανορθοδόξου Πολέμου (ΣΑΠ) ΑΓΗΝΩΡ που ναυπηγείται στις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Ναυπηγείων Α.Ε. (ναυπηγείων Σκαραμαγκά) σε συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό, με ομιλητές τους Αναστάσιο Κυπριάνη, Μηχανολόγο Μηχανικό (ΕΜΠ) και Παναγιώτη Αλούρδα, Ναυπηγό Μηχανολόγο (MIT).  Πρόκειται για σκάφος υψηλών επιδόσεων κατασκευασμένο από αλουμίνιο, με γάστρα ολισθακάτου με μεγάλη γωνία ανύψωσης και καινοτόμα χαρακτηριστικά.

Το ΣΑΠ «ΑΓΗΝΩΡ» θα μπορεί να αναλάβει τις παρακάτω αποστολές:
-Διείσδυσης και Απαγκίστρωσης Ειδικών Δυνάμεων
-Αναχαίτισης και Παράκτιας Περιπολίας
-Έρευνας και Διάσωσης
Η μέγιστη ταχύτητά του σε κατάσταση πλήρους φόρτου και κατάσταση θαλάσσης 1 (sea state 1) θα είναι άνω των 45 κόμβων στη μέγιστη συνεχή ισχύ των μηχανών (MCR maximum continuous rating) και η ακτίνα ενεργείας του με ταχύτητα 35 κόμβων θα είναι 350 nm, ενώ θα έχει δυνατότητα να επιχειρεί σε κατάσταση θαλάσσης 4 (sea state 4).

Πολεμική Αεροπορία

Εξαιρετικά προκλητική ήταν η δραστηριότητα της ΤΗΚ στο Αιγαίο την εβδομάδα που πέρασε, καθώς σημειώνονταν καθημερινές υπερπτήσεις ελληνικών νησιών (2 υπερπτήσεις στις 10/2, 9 στις 11/2, 5 στις 12/2 και 14 στις 13/2) με έμφαση στις Οινούσες, την Παναγιά, τους Αρκιούς και τους Λειψούς. Αυξημένος ήταν και ο αριθμός των εμπλοκών (συνολικά 31 όλη την εβδομάδα έναντι 14 την προηγούμενη) και ο συνολικός αριθμός τουρκικών αεροσκαφών που συμμετείχαν στις παραβιάσεις, ενώ σημαντικό ποσοστό των τουρκικών αεροσκαφών ήταν οπλισμένα. Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη 12/2 ο υπουργός Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος είχε συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Χ. Ακάρ στις Βρυξέλλες, ενώ από αύριο 17/2 και ως τις 21/2 θα βρίσκεται στην Αθήνα πολυμελής τουρκική αντιπροσωπεία διπλωματών, στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων και νομικών, που θα συζητήσουν με αντίστοιχη ελληνική αντιπροσωπεία πιθανά νέα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020, πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ), στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας, η τελετή αποφοίτησης των σπουδαστών της 1ης/2020 Εκπαιδευτικής Σειράς (ΕΣ) του Σχολείου Ηλεκτρονικού Πολέμου (ΣΗΠ) αρχικής και βασικής εκπαίδευσης. Συνολικά αποφοίτησαν τριάντα (30) στελέχη από τους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς. Τα πτυχία στους αποφοιτήσαντες επέδωσε ο Υποδιοικητής του ΚΕΑΤ, Σμήναρχος (Ι) Νικόλαος Κοκκώνης.

Κύπρος

Στις 8 Φεβρουαρίου 2020 κατέπλευσε στο λιμένα Λάρνακας η Ιταλική Φρεγάτα ITS VIRGINIO FASAN (F591), τύπου FREMM, την οποία επισκέφθηκε ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Η. Λεοντάρης συνοδευόμενος από τον Διοικητή Ναυτικού Αρχιπλοίαρχο Χαράλαμπο Χαραλάμπους ΠΝ. Την 10 Φεβρουαρίου 2020 μετά τον απόπλου της φρεγάτας εκτελέστηκε άσκηση PASSEX με το ΠΑΘ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (P61) της ΓΕΕΦ/ΔΝ σε περιοχή νοτίως της Κύπρου, η οποία περιελάμβανε σενάρια αντιμετώπισης ασύμμετρης απειλής, συναινετικής νηοψίας, μεταφοράς τραυματία με ελικόπτερο της ιταλικής φρεγάτας από το ΠΑΘ, πυρά και σχηματισμούς.

Ανατολικός Παρατηρητής

Εξαιρετικά τεταμένη παραμένει η κατάσταση στη ΒΔ Συρία, όπου η Τουρκία συσσωρεύει δυνάμεις στη μεθόριο ενώ ο συριακός στρατός εξακολουθεί να κερδίζει έδαφος και σύμφωνα με σημερινές πληροφορίες ελέγχει πλέον και το Χαλέπι. Στις 10/2 ο συριακός στρατός έπληξε με πυρά πυροβολικού το αεροδρόμιο Taftanaz, με αποτέλεσμα 5 Τούρκους νεκρούς, που προστέθηκαν στους 7 νεκρούς από πυρά πυροβολικού στις 3/2 στην Saraqib, όπου καταστράφηκε και τουλάχιστον ένα άρμα μάχης M60TΜ επί αρματοφορέα. Η τουρκορωσική συνάντηση που έγινε στην Άγκυρα στις 10/2 δεν απέφερε ιδιαίτερο αποτέλεσμα, και από τις 11/2 ο συριακός στρατός ελέγχει πλήρως τον στρατηγικής σημασίας οδικό άξονα Μ5 (Δαμασκός-Χομς-Χάμα-Χαλέπι), έχοντας απελευθερώσει περί το 50% της επαρχίας Idlib και αποκόψει 7 από τα 12 παρατηρητήρια του Τουρκικού Στρατού. Μεταξύ 12 και 14 Φεβρουαρίου 2020 καταστράφηκαν τουλάχιστον 3 ΤΟΜΠ ACV-15 του Τουρκικού Στρατού που είχαν διατεθεί σε ομάδες ανταρτών στο Idlib, ενώ οι τελευταίοι κατέρριψαν 2 συριακά ελικόπτερα χρησιμοποιώντας Α/Α πυραύλους που προφανώς τους έχουν διατεθεί από την Τουρκία.

Η Τουρκία έχει μετακινήσει σιδηροδρομικώς στην τουρκοσυριακή μεθόριο δύναμη τουλάχιστον ενός Μ/Κ τάγματος από την περιοχή ευθύνης της 1ης Στρατιάς (Αν. Θράκη), και ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν απαίτησε να αποσυρθούν οι συριακές δυνάμεις ως τα όρια της συμφωνίας του 2018 μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, δηλώνοντας ότι «σε διαφορετική περίπτωση, θα το αντιμετωπίσουμε αυτό πριν από το τέλος του Φεβρουαρίου». Ωστόσο η ευθεία εισβολή τουρκικών δυνάμεων στη Συρία είναι διαφορετικό ζήτημα από την υποστήριξη σε μισθοφόρους ισλαμιστές “αντάρτες” και θα έφερνε την Τουρκία ευθέως αντιμέτωπη με τη Ρωσία. Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Λαβρόφ και Τσαβούσογλου, συναντήθηκαν στις 15/2 στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, με τον Ρώσο υπουργό να εστιάζει στην απειλή της ισλαμικής τρομοκρατίας και να δηλώνει ότι είναι “αναπόφευκτη” η επικράτηση των συριακών δυνάμεων στο Idlib και τον Τούρκο υπουργό να παρατηρεί ότι “δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε τα προβλήματα στη Συρία να υπονομεύσουν τη συνεργασία και τις σχέσεις μας». Αύριο 17/2 τουρκική αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί τη Μόσχα για περαιτέρω συζητήσεις.

Ταυτόχρονα η Τουρκία επιχειρεί να εκμεταλλευθεί προς όφελός της τον δυτικό παράγοντα, και ειδικότερα τη φανερή επιθυμία των ΗΠΑ (ακριβέστερα: του Λευκού Οίκου) να την επαναφέρουν στο δυτικό στρατόπεδο, αλλά και τη φοβία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (και ιδίως της Γερμανίας) για νέο κύμα προσφύγων από τη Συρία. Χθες 15/2 ο Ρ.Τ. Ερντογάν μίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ενώ στη διάσκεψη του Μονάχου ο υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου σε συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας τόνισε τον κίνδυνο προσφυγικού κύματος, με τον Γερμανό υπουργό να τονίζει την ανάγκη παρέμβασης του Β. Πούτιν στον Μπ. Ασαντ για να σταματήσουν οι μάχες. Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους επιχειρούν να εκμεταλλευθούν τη διάσταση απόψεων μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, με τον ειδικό απεσταλμένο για τη Συρία James Jeffrey να επιρρίπτει ευθύνες στον Ασαντ και να δηλώνει ότι οι ΗΠΑ παραμένουν σε στενή συνεργασία με τη “σύμμαχο Τουρκία” και θέλουν να της παράσχουν “κάθε δυνατή υποστήριξη”. Πάντως η Τουρκία προς ώρας δε φαίνεται διατεθειμένη να εγκαταλείψει την πολιτική της προσέγγισης με τη Ρωσία.

Εν τω μεταξύ, την παρθενική του πτήση πραγματοποίησε στις 7 Φεβρουαρίου με τα διακριτικά της USAF το 9ο αεροσκάφος F-35A (s/n 18-5413, c/n AT-9) που επρόκειτο να παραλάβει η Τουρκική Αεροπορία. Δεδομένης της προσπάθειας των ΗΠΑ να εκμεταλλευτούν τη διάσταση συμφερόντων Ρωσίας – Τουρκίας στη Συρία για να “κερδίσουν πίσω” την Τουρκία, καλό είναι η Ελλάδα να έχει υπόψη της το ενδεχόμενο αιφνιδιαστικής αλλαγής των δεδομένων και παράδοσης των αεροσκαφών στην Τουρκία, η οποία θα συνεπαγόταν την άμεση ανατροπή της όποιας ελληνοτουρκικής ισορροπίας δυνάμεων διατηρείται.