Ανασκόπηση εβδομάδας #149

0
22508

ΓΕΕΘΑ

Από τη Δευτέρα 04 έως και την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019, διεξήχθη στην έδρα του Ελληνικού Στρατηγείου Επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λάρισα (ΕΣΕΕΕ), η Άσκηση Διαχείρισης Κρίσεων μεγάλης κλίμακας «CPX MILEX-19». Η άσκηση εκτελέστηκε σε δύο φάσεις, με την Α΄ φάση να περιλαμβάνει τη σχεδίαση και την προετοιμασία της άσκησης, ενώ η Β΄ φάση περιλάμβανε τη σχεδίαση στο στρατιωτικό επίπεδο και διεξήχθη στο ΕΣΕΕΕ, την έδρα του European Union Operation Headquarters (EU-OHQ). Παράλληλα ασκήθηκε και το Ελληνικό Στρατηγείο Δυνάμεων της ΕΕ, στην έδρα της 71ης Α/Μ Ταξιαρχίας. Την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου διεξήχθη η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών, κατά την διάρκεια της οποίας ο Διοικητής του Ελληνικού Στρατηγείου (ΕΣΕΕΕ), αντιστράτηγος Κ. Φλώρος, πραγματοποίησε ενημέρωση περί της ασκήσεως ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε σύντομη περιήγηση στους χώρους του Στρατηγείου.

Στρατός Ξηράς

Την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού αντιστράτηγος Γ. Καμπάς, μετέβη στο Πεδίο Βολής (ΠΒ) Δισπήλιου, όπου παρακολούθησε την εκπαίδευση των Εθνοφυλάκων που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των Ταγμάτων Εθνοφυλακής (ΤΕΘ) της Περιοχής Ευθύνης της 9ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας Πεζικού (ΠΕ/9ης Μ/Π ΤΑΞΠΖ “ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ”). Η εκπαίδευση περιελάμβανε την πρακτική εφαρμογή πάνω σε αντικείμενα ατομικής τακτικής όπως οι Βολές Μάχης Ταχείας Αντίδρασης, ενώ διεξήχθησαν ασκήσεις με την εξέταση σεναρίων σύμφωνα με την αποστολή των ΤΕΘ. Η δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε σύμφωνα τις οδηγίες και υπό την επίβλεψη της Κινητής Ομάδας Εκπαιδεύσεως (ΚΟΕ) της Ιης Μεραρχίας Πεζικού (Ι ΜΠ «ΣΜΥΡΝΗ»), η οποία έχει αποστολή να επισκέπτεται Μονάδες στην Περιοχή Ευθύνης της και να συνδράμει στην διαδικασία με τη μετάδοση γνώσεων και εμπειρίας. Ο Αρχηγός συνεχάρη τους Εθνοφύλακες και τους εκπαιδευτές τους, ενώ έδωσε κατευθύνσεις στο προσωπικό για την συνέχιση της απαιτητικής εκπαίδευσης του προσωπικού.

Την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού αντιστράτηγος Γ. Καμπάς, συνοδευόμενος από τον Διοικητή του Γ΄ ΣΣ/NRDC-GR «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» αντιστράτηγο Κ. Κούτρα, επέδωσε τα διακριτικά του νέου του βαθμού στους προαχθέντες Εφέδρους της Περιοχής Ευθύνης της 9ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας Πεζικού (9η Μ/Π ΤΑΞΠΖ “ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ”), κατά την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς (ΛΑΦ) Κοζάνης. Στην τελετή επίδοσης των διακριτικών, ο Αρχηγός απηύθυνε χαιρετισμό κατά τον οποίο τόνισε τις άρρηκτες σχέσεις του εφεδρικού δυναμικού με τα μόνιμα Στελέχη και τους Οπλίτες του Στρατού Ξηράς, συνεχάρη τους Εφέδρους για την προαγωγή και τις υπηρεσίες που αφιλοκερδώς προσφέρουν στην Πατρίδα, ενώ παράλληλα τους παρότρυνε να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του νέου τους βαθμού.

Το Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς, συνοδευόμενος από τον Διοικητή του Γ΄ΣΣ/NRDC-GR «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», αντιστράτηγο Κ. Κούτρα, επισκέφθηκε τα Επιτηρητικά Φυλάκια (Ε.Φ.) της Περιοχής Ευθύνης της 9ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας Πεζικού (ΠΕ/9η Μ/Π ΤΑΞΠΖ «ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ»). Ο Αρχηγός, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του διαπίστωσε την υψηλή πειθαρχία του προσωπικού και συνομίλησε μαζί τους. Εξήρε το υψηλό ηθικό της φρουράς και έδωσε συγχαρητήρια σε Στελέχη και Οπλίτες Θητείας που με υπερηφάνεια εκτελούν την υπηρεσία τους στα ακριτικά Φυλάκια της ελληνικής επικράτειας.

Σύμφωνα με κροατικό δημοσίευμα που αφορά την παραχώρηση ΤΟΜΑ Bradley M2A2 ODS από τις ΗΠΑ στην Κροατία και τη δημιουργία κέντρου υποστήριξης στη χώρα αυτή, ο αμερικανικός σχεδιασμός προβλέπει επίσης την παραχώρηση Bradley στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τα Σκόπια. Υπενθυμίζεται ότι το αίτημα της Ελλάδας για παραχώρηση 367 Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης M2A0 BRADLEY μέσω του προγράμματος Πλεοναζόντων Ειδών Άμυνας (EDA) των ΗΠΑ εισήχθη προς συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή του Κογκρέσου στις 4 Μαΐου 2018, χωρίς να έχει υλοποιηθεί μέχρι στιγμής.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του doureios.com, τον Ιανουάριο του 2020 αναμένεται η ενεργοποίηση του 545 Αερομεταφερόμενου Τάγματος Πεζικού με έδρα το Ηράκλειο, ολοκληρώνοντας την αναδιοργάνωση της 5ης Ταξιαρχίας Πεζικού σε Α/Μ Σχηματισμό, η οποία σήμερα διαθέτει μόνο μία ενεργή Μονάδα Εκστρατείας (547 Α/Μ ΤΠ στο Ρέθυμνο).

Πολεμικό Ναυτικό

Η φρεγάτα ΑΔΡΙΑΣ (F459) του Πολεμικού Ναυτικού συμμετέχει, ως τμήμα της νατοϊκής ναυτικής δύναμης SNMG-2, στην τουρκική άσκηση Dogu Akdeniz 2019 που εκτυλίσσεται από 9 ως 20 Νοεμβρίου 2019 στην Αν. Μεσόγειο. Στην άσκηση συμμετέχουν επίσης οι ΗΠΑ, η Ισπανία, η Ιταλία και ο Καναδάς (στο πλαίσιο των νατοϊκών δυνάμεων SNMG-2 και SNMCMG-2), καθώς και η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Ιορδανία και το Πακιστάν.

Σημειώνεται ότι πακιστανικό αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας τύπου P-3C που συμμετέχει στην άσκηση εισήλθε επί τρεις συνεχείς ημέρες στο FIR Αθηνών χωρίς να υποβάλει σχέδιο πτήσης, όπως συνέβη και με 14 τουρκικά μαχητικά, 3 τουρκικά αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235 και 3 ελικόπτερα. Τα τουρκικά μαχητικά σημείωσαν 22 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου, σε 4 περιπτώσεις ενεπλάκησαν σε αερομαχίες με τα ελληνικά μαχητικά, ενώ την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου έγινε υπέρπτηση του Καστελόριζου από δύο τουρκικά F-16 στα 28.000 πόδια.

Πολεμική Αεροπορία

Ολοκληρώθηκε στην αεροπορική βάση Ovda του Ισραήλ η άσκηση Blue Flag 2019, στην οποία συμμετείχε, εκτός της Γερμανίας, των ΗΠΑ και της Ιταλίας, η Ελλάδα με 4 αεροσκάφη F-16C/D BLK52+ ADV της 335Μ. Την Τρίτη 12 και την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), αντιπτέραρχος (Ι) Γ. Μπλιούμης, πραγματοποίησε επίσκεψη στο Ισραήλ, κατά τη διάρκεια της οποίας συναντήθηκε με τον ομόλογό του, υποπτέραρχο (Ι) A. Norkin και συμμετείχε στην Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (DV Day) της άσκησης Blue Flag 2019, ενώ επισκέφθηκε και συνομίλησε με το προσωπικό της 335 Μοίρας που συμμετείχε σε αυτήν.

Κύπρος

Στις 13 Νοεμβρίου εκτελέστηκε η πολυεθνική άσκηση NEMESIS 2019 με σενάρια αντιμετώπισης τρομοκρατίας σε πλατφόρμα εξόρυξης υδρογονανθράκων, νηοψίας σε πλοίο, απεγκλωβισμού και διάσωσης τραυματιών εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στις 13 Νοεμβρίου 2019, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης υποδέχθηκε τον Αναπληρωτή Διοικητή της EUCOM Αντιστράτηγο Stephen M. Twitty στο Κίτι. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη ανώτατου αξιωματούχου της EUCOM στην Κύπρο.

Στις 12 Νοεμβρίου 2019 εκτελέστηκε η κοινή αεροναυτική άσκηση μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου CYPEGY 1/2019, εντός της κυπριακής ΑΟΖ, με την συμμετοχή Ε/Π AW139 της 460 ΜΕΔ της Διοίκησης Αεροπορίας και των ΤΠΚ M. FAHMY (688) και Ν/Θ AL SEDDIQ (521) του Αιγυπτιακού Ναυτικού.

Στις 11 Νοεμβρίου το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης υιοθέτησε πλαίσιο κυρώσεων που επιτρέπει τη λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας λόγω των παράνομων γεωτρήσεών της στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι κυρώσεις που μπορούν να επιβληθούν είναι η απαγόρευση εισόδου και το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων για πρόσωπα και εταιρίες που συμμετέχουν στις παράνομες τουρκικές δραστηριότητες.

Ανατολικός Παρατηρητής

Η Γραμματεία Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB) της Τουρκίας γνωστοποίησε την ολοκλήρωση παραδόσεων στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις του αυτοκινούμενου συστήματος Ηλεκτρονικού Πολέμου REDET II, το οποίο έχει ως αποστολή την παρεμβολή και καταστολή συστημάτων ραντάρ. Επίσης, σύμφωνα με τον επικεφαλής της SSB, o Τουρκικός Στρατός παρέλαβε 13 μονάδες πυρός του αντιαεροπορικού συστήματος KORKUT. Κάθε μονάδα πυρός είναι εξοπλισμένη με δύο σταθεροποιημένα πυροβόλα 35mm με δυνατότητα βολής πυρομαχικών τύπου AHEAD, Ku-band ραντάρ εγκλωβισμού και μονάδα E/O. Αντιθέτως, σύμφωνα με δημοσίευμα του DefenseNews (14/11/2019) το πρόγραμμα παραγωγής του άρματος μάχης ALTAY αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα σε κρίσιμους τομείς και το χρονοδιάγραμμα παράδοσης του πρώτου άρματος εντός 24 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης θεωρείται υπεραισιόδοξο.

Στις 13 Νοεμβρίου έλαβε χώρα στην Ουάσιγκτον η συνάντηση των προέδρων Trump και Erdogan, που χαρακτηρίστηκε από προσπάθειες εκατέρωθεν να γεφυρωθούν οι διαφορές, χωρίς ωστόσο να προκύψουν απτά αποτελέσματα. Ειδικά στο θέμα των κυρώσεων για την προμήθεια των S-400 και των επιπτώσεών της στην προμήθεια του F-35, αποκαλύφθηκε ότι της συνάντησης είχε προηγηθεί επιστολή του προέδρου Trump προς τον Erdogan σε συμφιλιωτικό τόνο, με την οποία προτεινόταν ως λύση η μη ενεργοποίηση των S-400, η δυνατότητα των ΗΠΑ να ελέγχουν τακτικά το σύστημα και η μη αγορά άλλων ρωσικών οπλικών συστημάτων. Ο Ερντογάν, τόσο στην απαντητική του επιστολή όσο και σε δηλώσεις του προς τον τύπο μετά τη συνάντηση, αρνήθηκε τους αμερικανικούς όρους, υποστήριξε ότι οι S-400 μπορούν να συνυπάρξουν με το F-35, και πρότεινε να αγοράσει η Τουρκία το Α/Α σύστημα Patriot όχι ως υποκατάστατο αλλά ως συμπλήρωμα του S-400. Επομένως το ζήτημα παραμένει, όπως φάνηκε και από την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου μετά τη συνάντηση, που θέτει την επίλυσή του ως “προϋπόθεση για μεγαλύτερη πρόοδο” στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Εν τω μεταξύ η Τουρκία συνεχίζει τις παραβιάσεις της εκεχειρίας στη ΒΑ Συρία και την εκδίωξη του γηγενούς πληθυσμού, έχοντας καταλάβει 1.100 τ.χλμ. μετά τη συμφωνία. Στις 13 Νοεμβρίου, κατά τη διάρκεια της συνάντησης Τραμπ-Ερντογάν, οι τουρκικές δυνάμεις εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση κατά της πόλης Til Temir, προκαλώντας τη φυγή των κατοίκων της, στην πλειοψηφία τους χριστιανών. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι ΗΠΑ διέθεταν ήδη πριν τη συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν οπτικό υλικό από drones που αποδεικνύει ότι οι υποστηριζόμενες από την Τουρκία δυνάμεις του FSA διαπράττουν διωγμούς αμάχων.