Ανασκόπηση εβδομάδας #148

0
22158

ΥΕΘΑ

Στις 5 Νοεμβρίου 2019 ολοκληρώθηκαν στην Αθήνα οι εργασίες της 3ης Τριμερούς Συναντήσεως Ελλάδος – Κύπρου – Αιγύπτου σε επίπεδο ΥΠΑΜ, οι οποίοι συμφώνησαν να εντείνουν την αυξανόμενη δυναμική, να διερευνήσουν περαιτέρω και να αναπτύξουν νέες πτυχές στην αμυντική τους συνεργασία.

ΓΕΕΘΑ

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου η διεθνής άσκηση ΜΕΔΟΥΣΑ-9 που διεξήχθη με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου. Την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε άσκηση απόβασης μεικτών ελληνικών και αιγυπτιακών δυνάμεων από θαλάσσης και αέρος στην περιοχή του Μάλεμε της Κρήτης. Στην άσκηση συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς 3 φρεγάτες (με οργανικά ελικόπτερα), 2 ΤΠΚ, 1 υποβρύχιο, 1 αρματαγωγό, 1 ναρκοθηρευτικό, 8 αεροσκάφη F-16, 1 ΑΣΕΠΕ EMB-145H, 3 ελικόπτερα CH-47D CHINOOK, 4 επιθετικά ελικόπτερα AH-64, λόχος πεζοναυτών της 32 ΤΑΞΠΝ και προσωπικό Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων. Από αιγυπτιακής πλευράς συμμετείχαν ένα ελικοπτεροφόρο τύπου Μιστράλ, μία φρεγάτα, ένα ΤΠΚ, ένα υποβρύχιο, ένα ναρκοθηρευτικό, έξι αεροσκάφη F-16, ένα αεροσκάφος ΑΣΕΠΕ καθώς και προσωπικό ειδικών δυνάμεων. Από κυπριακής πλευράς συμμετείχε ένα ΠΑΘ και προσωπικό ειδικών επιχειρήσεων.

Στρατός Ξηράς

Στις 6 Νοεμβρίου διεξήχθη από τη ΔΑΝ Μεγίστης ευρείας κλίμακας άσκηση με συμμετοχή εθνοφυλάκων. Βολές εκτελέστηκαν, μεταξύ άλλων, από οβιδοβόλα Μ101 των 105mm αλλά και από βαρείς όλμους MO-120 RT61 των 120mm, που για πρώτη φορά εμφανίστηκαν και πιθανολογείται ότι έχουν παραχωρηθεί στον ΕΣ από την Εθνική Φρουρά της Κύπρου.

Στο πρόσφατο τεύχος του περιοδικού «Στρατός και Ενημέρωση» περιέχεται φωτογραφία από εκπαίδευση χειριστών παρεµβολέα συστημάτων Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών που αναπτύχθηκε από το Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας του Ελληνικού Στρατού (ΚΕΤΕΣ) στην Περιοχή Ευθύνης του Δ΄ Σώματος Στρατού. Η αξιόλογη αυτή προσπάθεια αποτελεί ένα καλό πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση των θεμάτων που θίξαμε με σχετικό άρθρο μας εδώ.

Πολεμικό Ναυτικό

Tο Σάββατο 09 Νοεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε στη ν. Κέρκυρα, η τελετή αποκαλυπτηρίων της προτομής του αντιναυάρχου ε.α. Ελευθερίου Χανδρινού ΠΝ, παρουσία του Αρχηγού ΓΕΝ αντιναυάρχου Νικολάου Τσούνη ΠΝ. Στην τελετή παρέστησαν μέλη του Κοινοβουλίου, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης/ Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, των Θρησκευτικών αρχών και λοιποί προσκεκλημένοι. Ο αντιναύαρχος ε.α. Ελευθέριος Χανδρινός ΠΝ, τιμήθηκε για την ηρωική δράση του, ως Κυβερνήτης του Α/Γ ΛΕΣΒΟΣ, έναντι της τουρκικής απόβασης στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974.

Τις μεσημβρινές ώρες της Τρίτης 05 Νοεμβρίου 2019, ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού (τύπου S70B, Aegean Hawk), πραγματοποίησε αεροδιακομιδή ασθενούς που έχρηζε άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης, από το βοηθητικό πλοίο P-82 του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο έπλεε 25 ναυτικά μίλια νότια νήσου Γαύδου. Ο ασθενής μεταφέρθηκε στην 115 Πτέρυγα Μάχης όπου και παρελήφθη από το ΕΚΑΒ.

Από 22 Οκτωβρίου έως 05 Νοεμβρίου 2019, το Πολεμικό Ναυτικό συμμετείχε στην επιχείρηση θαλάσσιας Ασφάλειας (Maritime Security Operation-MSO) του ΝΑΤΟ “SEA GUΑRDIAN”. Την Τακτική Διοίκηση των Focused Operations της εν λόγω επιχείρησης, είχε αναλάβει ο Διοικητής της 1ης Μοίρας Φρεγατών (ΔΜΦΓ-1) που επέβαινε στη φρεγάτα ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ με υποστήριξη πολυεθνικού Επιτελείου. Επιπλέον στην επιχείρηση συμμετείχε, από Ελληνικής πλευράς, το υποβρύχιο ΠΙΠΙΝΟΣ καθώς και μια ομάδα της Διοίκησης Υποβρύχιων Καταστροφών (ΔΥΚ). Η επιχείρηση διεξήχθη στην Ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα, με τη συμμετοχή φρεγατών, υποβρυχίων και αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας από την Βουλγαρία, την Ιταλία, την Ρουμανία και την Τουρκία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Άμυνα & Διπλωματία, η Τhyssenkrupp Marine Systems, με αφορμή επαφές για τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών κλάσης ΥΔΡΑ του ΠΝ, προέβη σε παρουσίαση της φρεγάτας MEKO A-200, παρέχοντας διάφορες επιλογές εξοπλισμού.

Πολεμική Αεροπορία

Το Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019, πραγματοποιήθηκαν, στο πλαίσιο του Εορτασμού του Προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), στην 360 Μοίρα Εκπαίδευσης Αέρος της Σχολής Ικάρων, στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας, πτήσεις μαθητών και μαθητριών της Γ΄ Λυκείου, έτους 2019-2020, με εκπαιδευτικό αεροσκάφος T-41D και ελικόπτερο ΑΒ-205.

Σύμφωνα με την ενημέρωση μελών της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής που έγινε στις 7 Νοεμβρίου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, εντός του Νοεμβρίου αναμένεται η κατάθεση τροπολογίας για την απαλλαγή των ανταλλακτικών των αεροσκαφών F-16 από δασμούς και σχεδίου νόμου για το πρόγραμμα αναβάθμισης (ΑΩ), ενώ θα ακολουθήσει το σχέδιο νόμου για την υποστήριξη (FOS) των αεροσκαφών Mirage 2000.

Κύπρος

Την Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο, η υπογραφή του προγράμματος τριμερούς συνεργασίας Ελλάδος – Κύπρου – Ισραήλ, για το έτος 2020. Επικεφαλής της ελληνικής πλευράς ήταν ο υποναύαρχος Δ. Καβουλάκος ΠΝ (Διευθυντής Δ΄ Κλάδου του ΓΕΕΘΑ), της ισραηλινής πλευράς ο υποστράτηγος A. Aboulafia (Διευθυντής Κλάδου Πολιτικής), ενώ της κυπριακής ο ταξίαρχος Μ. Παρπέρης (Διοικητής της 20ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας). Στο πλαίσιο της συνάντησης ανταλλάχθηκαν επίσης απόψεις, σχετικά με τις προκλήσεις άμυνας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η πρώτη άδεια εκμετάλλευσης στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας χορηγήθηκε στις 7 Νοεμβρίου στην κοινοπραξία των εταιριών Noble Energy, Shell και Delek για το κοίτασμα «Αφροδίτη» στο τεμάχιο 12 της κυπριακής ΑΟΖ. Η άδεια, που υπεγράφη από τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη, βασίζεται στο τελικό Σχέδιο Ανάπτυξης και Παραγωγής του κοιτάσματος που συμφωνήθηκε μεταξύ του υπουργείου Ενέργειας και της συμβασιούχου κοινοπραξίας. Στόχος είναι η έναρξη παραγωγής φυσικού αερίου από το κοίτασμα «Αφροδίτη» το 2025, με εκτιμώμενα έσοδα για την Κυπριακή Δημοκρατία τα 9,3 δισεκατομμύρια δολάρια για περίοδο 18 ετών,

Σύμφωνα με δημοσίευμα του “Φιλελεύθερου”, η  Κυπριακή Δημοκρατία άσκησε βέτο σε σχέδια που προτάθηκαν από την φινλανδική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφορούσαν τη δυνατότητα τρίτων χωρών (συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας) να συμμετέχουν στον αμυντικό σχεδιασμό της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ανατολικός Παρατηρητής

Στις 3 Νοεμβρίου 2019 εκτελέστηκε βολή Κ/Β επιφανείας-επιφανείας ATMACA από την κορβέτα KINALIADA (F514) του Τουρκικού Ναυτικού. Το βλήμα αναμένεται να αντικαταστήσει μακροπρόθεσμα το σύνολο των K/B τύπου HARPOON.

Η τουρκική εισβολή στη βορειοανατολική Συρία συνεχίζεται και βρίσκεται πλέον στη φάση της εδραίωσης μετά τις διευθετήσεις που συμφωνήθηκαν με ΗΠΑ και Ρωσία, η τουρκική κατοχή της περιοχής βρίσκεται πλέον στο στάδιο της εδραίωσης, έχοντας καταλάβει περί τα 1100 τ.χλμ. και εκδιώξει 30.000 κατοίκους από τις εστίες τους. Ήδη αρχίζει να διαμορφώνεται κύμα αντίστασης από τον πληθυσμό, με τις κοινές ρωσοτουρκικές περιπολίες να αντιμετωπίζουν διαδηλώσεις, στη διάρκεια των οποίων ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε όταν  τουρκικό όχημα τύπου Kirpi πέρασε πάνω από διαδηλωτές. Στο μεταξύ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου ευχαρίστησε τον εμίρη του Κατάρ για τη χρηματοδότηση της επιχείρησης.

Την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου αναμένεται συνάντηση των προέδρων Trump και Erdogan στην Ουάσιγκτον, από την οποία ενδεχομένως θα κριθούν οι επόμενες εξελίξεις.