Ανασκόπηση εβδομάδας #147

0
19098

ΓΕΕΘΑ

Από 1 έως 8 Νοεμβρίου 2019 διεξάγεται η διακλαδική άσκηση Ελλάδας – Αιγύπτου με την επωνυμία ΜΕDUSA 9 στην ευρύτερη περιοχή Κρήτης και νοτίως Πελοποννήσου, με τη συμμετοχή ναυτικών, αεροπορικών και ειδικών δυνάμεων. Στην εν λόγω άσκηση προσκλήθηκαν και συμμετέχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Κύπρου. Παράλληλα, οι υπουργοί Άμυνας της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου αναμένεται να συναντηθούν στις 5 Νοεμβρίου στην Αθήνα για να συζητήσουν την κατάσταση στην Αν. Μεσόγειο, καθώς και θέματα άμυνας και ασφάλειας.

Στην ευρύτερη περιοχή του νομού Δράμας (Νευροκόπι) διεξήχθη η διασυνοριακή άσκηση «ΒΑLKAN SOLIDARITY-2019», με τη συμμετοχή ελληνικών Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων/ Ειδικών Δυνάμεων και των αντίστοιχων βουλγαρικών. Την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019, o Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, παρέστη στην Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (ΗΔΕ) μαζί με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλγαρίας, General Andrey Botsev.

Ο Α/ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ στις 30 Οκτωβρίου 2019, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του, Αντιστράτηγο Aviv Kochavi. Συζητήθηκαν η ενίσχυση της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας, θέματα ανταλλαγής πληροφοριών και ασφαλείας.

Στρατός Ξηράς

Κατά τη στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, στο σχηματισμό της Αεροπορίας Στρατού περιλαμβάνονταν δύο ελικόπτερα ΟΗ-58 Kiowa και δύο ΝΗ-90, ένδειξη ότι η διαθεσιμότητα των τελευταίων έχει αρχίσει να βελτιώνεται.

Επίσης, αξιοσημείωτη ήταν η εμφάνιση του Λόχου Καταδρομέων – Αλεξιπτωτιστών της 1ης ΤΑΞΚΔ-ΑΛ εμφανίστηκε με γιλέκο μάχης/φορείς θωράκισης (Plate Carrier) και Διόπτρες Νυχτερινής Όρασης επί κράνους High Cut.

Πολεμικό Ναυτικό

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του έγκυρου ιστοτόπου doureios.com, η ΓΔΑΕΕ έλαβε επίσημη απάντηση στην σχετική Επιστολή Αιτήματος (LoR) για ενημέρωση περί Τιμής & Διαθεσιμότητας (Price & Availability) που είχε σταλεί προς την αμερικανική κυβέρνηση για την προμήθεια φρεγατών MMSC. Κατά το δημοσίευμα, η πρόταση της Lockheed Martin προς το ΠΝ αφορά 4 MMSC ελληνικής ναυπήγησης έναντι ποσού κάτω των 2 δισ. δολλαρίων, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται όλα τα οπλικά συστήματα, οι φόρτοι κατευθυνόμενων βλημάτων κ.λπ., συν πακέτο αρχικής υποστηρίξεως (FOS).  Τα πλοία προτείνεται να διαθέτουν VLS Mk41 16 θέσεων, με δυνατότητα εγκατάστασης 12 SM-2 και 16 ESSM, ενώ θα διαθέτουν 2 αεριοστροβίλους MT30 και ταχύτητα άνω των 30kts. Παράλληλα, σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα, η παραχώρηση δύο αντιτορπιλικών τύπου Arleigh Βurke στην Ελλάδα συζητήθηκε εκ νέου σε επαφές του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλου με αξιωματούχους και επιτελείς της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Tις βραδινές ώρες του Σαββάτου 26 Οκτωβρίου 2019, ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού (τύπου S70B, Aegean Hawk), μετά από αίτημα του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ), πραγματοποίησε αεροδιακομιδή ασθενούς που έχρηζε άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης, από το κρουαζιερόπλοιο  MEIN SCHIFF 6, σημαίας Μάλτας, το οποίο έπλεε Δυτικά νήσου Μήλου. Ο ασθενής μεταφέρθηκε στην 112 Πτέρυγα Μάχης (αεροπορική βάση Ελευσίνας), όπου και παρελήφθη από το ΕΚΑΒ.

Πολεμική Αεροπορία

Αρχίζει σήμερα στην αεροπορική βάση Ovda του Ισραήλ η διεθνής άσκηση Blue Flag 2019, στην οποία συμμετέχει η Πολεμική Αεροπορία με σμήνος 4 μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 52+ Adv της 335 Μοίρας. Εκτός της Ελλάδας και του Ισραήλ στην άσκηση συμμετέχουν οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Ιταλία και οι ΗΠΑ. Για τους χειριστές της ΠΑ η άσκηση θα είναι μια νέα ευκαιρία συνεργασίας με αεροσκάφη F-35, καθώς θα συμμετέχουν για πρώτη φορά στη Blue Flag τα ισραηλινά αεροσκάφη του τύπου.

Την 1η Νοεμβρίου δύο ελληνικά αεροσκάφη F-16 της 340 Μοίρας, πετώντας ως την Κύπρο, συνόδευσαν αμερικανικό στρατηγικό βομβαρδιστικό Β-52 που εκτέλεσε πτήση στην Ανατολική Μεσόγειο, εντός των FIR Αθηνών και Λευκωσίας, την 1η Νοεμβρίου 2019 στο πλαίσιο της άσκησης GLOBAL THUNDER 20 της USSTRATCOM.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του hellasjournal.com, τον Δεκέμβριο θα βρεθούν στην 110 ΠΜ τα προτεινόμενα από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα UAV τύπου MQ-9 Reaper, ώστε να επιδειχθούν σε εκπροσώπους του τύπου. Θυμίζουμε ότι οι επιφυλάξεις μας για την προμήθεια των συγκεκριμένων UAVs από την Ελλάδα έχουν διατυπωθεί εδώ.

Κύπρος

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας La Tribune (29-10-2019), η Γαλλία επιδιώκει την πώληση δύο ΠΑΘ κλάσης KERSHIP στην Κύπρο έναντι 75 εκ. Ευρώ Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η αξία των γαλλικών εξαγωγών αμυντικού υλικού στην Κύπρο ανήλθε σε 39,7 εκ. Ευρώ την περίοδο 2009-2018 (τα €19,4 εκατ. το 2018).

Ανατολικός Παρατηρητής

180.000 εκτοπισμένοι, εγκλήματα πολέμου από την Τουρκία και η ολική επαναφορά της Ρωσίας ως  κυρίαρχης στην ανατολική Συρία, είναι ο απολογισμός τεσσάρων εβδομάδων μετά το τηλεφώνημα Τραμπ – Ερντογάν της 6ης Οκτωβρίου. Ωστόσο, την προηγούμενη εβδομάδα υλοποιήθηκε η εξαγγελθείσα πρόθεση Τραμπ να ενισχύσει με τεθωρακισμένα τις αμερικανικές δυνάμεις (της τάξεως των 200 ανδρών) που παραμένουν στην ανατολική Συρία, στις περιοχές των πετρελαιοπηγών που ελέγχονται από το SDF. Έτσι, αριθμός ΤΟΜΑ τύπου Μ2 Bradley αναπτύχθηκαν στην περιοχή με μεταγωγικά C-17.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ANADOLU (31-10-2019), το Σύστημα Προειδοποίησης Laser TLUS ανταποκρίθηκε επιτυχώς σε επιχειρήσεις στην Συρία, παρέχοντας έγκαιρη προειδοποίηση για επερχόμενη απειλή στο πλήρωμα άρματος μάχης M60T του Τουρκικού Στρατού, το οποίο και διεσώθη.

3 Α/Φ F-16C/D BLOCK40 της 151 Μοίρας της Τουρκικής Αεροπορίας (μονοθέσια: 88-034, 89-0025, διθέσιο: 88-0015) συμμετέχουν στην άσκηση OCEAN SKY 2019 της Ισπανίας που διεξάγεται στην Αεροπορική Βάση Gando των Κανάριων Νήσων από 19 έως 30 Οκτωβρίου.

Στις 29 Οκτωβρίου η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ αναγνώρισε επίσημα τη σφαγή 1,5 εκ. Αρμενίων μεταξύ 1915-1923 ως γενοκτονία, με ψήφισμα που συγκέντρωσε την εντυπωσιακή διακομματική πλειοψηφία 403-16 και αναφέρεται αναλυτικά σε «γενοκτονία κατά των Αρμενίων, Ελλήνων, Ασσυρίων, Χαλδαίων, Συρίων, Αραμαίων, Μαρωνιτών και άλλων Χριστιανών». Το πολιτικό μήνυμα είναι ηχηρό, καθώς το ψήφισμα εγκρίθηκε την ημέρα της 96ης επετείου της ίδρυσης του σύγχρονου τουρκικού κράτους.

Η εύρεση και εξουδετέρωση του ηγέτη του ISIS Abu Bakr al-Baghdadi από αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή του Idlib, ελάχιστα χιλιόμετρα από την τουρκοσυριακή μεθόριο και εντός της “ζώνης ασφαλείας” που επιδιώκει να δημιουργήσει η Τουρκία, έχει γεννήσει προφανή ερωτήματα στις ΗΠΑ σχετικά με την εμπλοκή της Τουρκίας στην απόκρυψή του. Επιπλέον, σύμφωνα με τον επικεφαλής του SDF στρατηγό Mazloum, οι κρίσιμες πληροφορίες που οδήγησαν στον εντοπισμό και την εξουδετέρωση του Al-Baghdadi δόθηκαν από πηγή του SDF εντός του ISIS, που βρισκόταν στο κτίριο κατά τη διάρκεια της επίθεσης και διέφυγε μαζί με τις αμερικανικές δυνάμεις. Η συνέχεια του θέματος αναμένεται με ενδιαφέρον.