Ανασκόπηση εβδομάδας #146

0
19931

ΓΕΕΘΑ

Tην Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019, ο Διοικητής του Ελληνικού Στρατηγείου Επιχειρήσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης «EL EU-OHQ», Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (CEUMC) Στρατηγό Claudio Graziano, στις Βρυξέλλες. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην άσκηση Ευρωπαϊκής Ένωσης «MILEX 19», η οποία θα λάβει χώρα από 04 έως 15 Νοεμβρίου στην έδρα του «EL EU-OHQ» στη Λάρισα, καθώς και θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Στη συνέχεια ο Διοικητής του «ΕL EU-OHQ» επισκέφθηκε την έδρα της Στρατιωτικής Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΑ/ΕΕ), όπου συναντήθηκε με τον Αντιναύαρχο Κωνσταντίνο Καραγεώργη ΠΝ, στο πλαίσιο αμοιβαίας αλληλοενημέρωσης.

Στρατός Ξηράς

Την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς, συνοδευόμενος από τον Διοικητή του Γ΄ ΣΣ/NRDC-GR «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Κούτρα, παρακολούθησε Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ), για εξάλειψη εχθρικής απειλής και αντίστασης  η οποία περιελάμβανε χρήση πραγματικών πυρών, από Εθνοφύλακες του Τάγματος Εθνοφυλακής (ΤΕΘ) Σιδηροκάστρου, σε πεδίο ασκήσεων και βολής του 10ου Συντάγματος Πεζικού (10 ΣΠ “Χ ΜΠ”). Μετά το πέρας της εκπαιδευτικής δραστηριότητας ο Αρχηγός συνεχάρη το προσωπικό για το υψηλό ηθικό  καθώς και για την άριστη εκτέλεση της ασκήσεως και την ευρηματικότητα της χρήσης των μέσων, εξήρε την συμβολή τους, την εθελοντική προσφορά και συμμετοχή των εθνοφυλάκων  ενώ έδωσε κατευθύνσεις στο προσωπικό.

Πολεμικό Ναυτικό

Tην Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019 στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού διεξήχθη προγραμματισμένη εθνική τεχνική άσκηση «ΑΣΤΡΑΠΗ», στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή Σαρωνικού κόλπου και Μυρτώου Πελάγους, με τη συμμετοχή φρεγατών, υποβρυχίου, ελικοπτέρων, σκαφών της ΔΥΚ καθώς και αεροσκαφών της ΠΑ.

Από την Τετάρτη 23 έως την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, επισκέφθηκε την Γαλλία κατόπιν πρόσκλησης του ομολόγου του Ναυάρχου Christophe Prazuck. Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο Αρχηγός ΓΕΝ παρέστη σε τιμητική εκδήλωση στην οποία του απονεμήθηκε από τον Γάλλο ομόλογό του, εκ μέρους της Γαλλικής Δημοκρατίας, ο τίτλος του Ιππότη του Τάγματος της Τιμής (Chevalier Légion d’honneur) και παρασημοφορήθηκε με το αντίστοιχο μετάλλιο. Επίσης την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου ο Αρχηγός ΓΕΝ παρέστη στην τελετή έναρξης κοπής ελάσματος, στις εγκαταστάσεις της Naval Group στην Lorient, που σηματοδοτεί την έναρξη των ναυπηγικών εργασιών των φρεγατών του προγράμματος Belh@rra/ FDI (Frégate de Défense et d’Intervention).

H Φ/Γ ΑΔΡΙΑΣ (F459) του Πολεμικού Ναυτικού και η Φ/Γ GIRESUN (F491) του Τουρκικού Ναυτικού με οργανικό Ε/Π S70Β (TCB65) συμμετείχαν ως μέλη της SNMG2 στην άσκηση DYNAMIC MARINER/FLOTEX-19 της ΝΑΤΟ MARCOM που διεξήχθη από 7 έως 18 Οκτωβρίου στις νότιες ακτές της Ισπανίας.

Mε τροπολογία σε που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο που κατατέθηεκ στις 23 Οκτωβρίου 2019 χορηγείται πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους €29,15 εκατ. από τον Π/Υ του ΥΠΕΘΑ έως τις 31 Μαρτίου 2019: • στα ΕΝΑΕ για τα 4 Υ/Β Τύπου 214 (€21,5 εκατ.) • στις ΝΒΕΕ για τις ΤΠΚ υπ΄αριθμ. 6 και 7 (€7,65 εκατ.)

Πολεμική Αεροπορία

Στις 23 Οκτωβρίου 2019 διεξήχθη συνεκπαίδευση στον ανεφοδιασμό καυσίμου εν πτήσει μεταξύ αεροσκαφών F-16 BLOCK52 ADV της 335 Μοίρας της ΠΑ και αεροσκάφους εναέριου ανεφοδιασμού BOEING 707 (s/n 264) της Ισραηλινής Αεροπορίας.

Εξαιρετικά τεταμένη ήταν η προηγούμενη εβδομαάδα στο Αιγαίο, με σωρεία τουρκικών  παραβιάσεων και εμπλοκών. Μεταξύ άλλων, στις 21 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 15:12 σημειώθηκε υπέρπτηση της ν. Ρω από Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος των ΤΕΔ σε ύψος 20.000 ποδών, που συνοδευόταν από ζεύγος μαχητικών αεροσκαφών F-16.

Κύπρος

Επιτροπή του Τ/ΓΕΕΘΑ επισκέφθηκε το παράνομο αεροδρόμιο στον κατεχόμενο Λευκόνοικο Αμμοχώστου και γνωμοδότησε υπέρ της μόνιμης ανάπτυξης Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών των ΤΕΔ. Το παράνομο Α/Δ κατασκευάστηκε το 1982 με προδιαγραφές ΝΑΤΟ και έχει μήκος διαδρόμου 3.180 μέτρων.

Ανατολικός Παρατηρητής

Σύμφωνα με τουρκικό δημοσίευμα της 25ης Οκτωβρίου, Τουρκία και Ρώσοι αξιωματούχοι  διαπραγματεύονται την πώληση ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών Su-35 στην Τουρκία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι συζητήσεις αφορούν την πώληση 36 αεροσκαφών και περιλαμβάνουν τη συμπαραγωγή ορισμένων τμημάτων των αεροσκαφών στην Τουρκία.

Παραλλήλως, σύμφωνα με δηλώσεις του Γενικού Διευθυντή της Rosoboronexport που δημοσιεύθηκαν στις 23 Οκτωβρίου, οι παραδόσεις των βλημάτων των Α/Α συστημάτων S-400 στην Τουρκία έχουν ολοκληρωθεί, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται διαπραγματεύσεις για προμήθεια ή συμπαραγωγή νέων. Η ενεργοποίηση των S-400 θα πραγματοποιηθεί μετά το πέρας της εκπαίδευσης του προσωπικού.

Στις 25 Οκτωβρίου 2019 ο ΥΕΘΑ Νικόλαος Παναγιωτόπουλος είχε συνάντηση 45 λεπτών με τον Τ/ΥΠΑΜ Hulusi Akar στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Πυκνές ήταν και αυτή την εβδομάδα οι εξελίξεις στη Συρία. Στις 22 Οκτωβρίου, κατά τη συνάντηση Πούτιν και Ερντογάν στο Σότσι οι δύο πρόεδροι κατέληξαν σε συμφωνία για το καθεστώς της συνοριακής ζώνης μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, συμφωνία με την οποία οι κουρδικές δυνάμεις των SDF/YPG θα αποσυρθούν σε απόσταση 30 χλμ. από την τουρκοσυριακή μεθόριο εντός προθεσμίας 6 ημερών από τις 23 Οκτωβρίου, μετά τη λήξη της οποίας θα διεξάγονται κοινές ρωσοτουρκικές περιπολίες σε απόσταση 10 χλμ. από τα τουρκοσυριακά σύνορα. Η συριακή κυβέρνηση ανακτά τον έλεγχο της υπόλοιπης μεθοριακής περιοχής, και ήδη εγκαθιστά δυνάμεις πυροβολικού στην περιοχή της Manbij, ενώ ρωσικές δυνάμεις έφτασαν στο αεροδρόμιο Qamishlo στη Rojava και περιπολούν στην πόλη του Kobani.

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος Trump φέρεται να εγκρίνει ένα σχέδιο του Πενταγώνου να διατηρήσει αμερικανικές δυνάμεις της τάξεως των 200 ανδρών στην ανατολική Συρία, στις περιοχές των πετρελαιοπηγών που ελέγχονται από το SDF, και μάλιστα να τις ενισχύσει με άρματα μάχης.

Σε μια τελευταία εξέλιξη που ίσως εξηγεί τις αμερικανικές υποχωρήσεις προς την Τουρκία και τη Ρωσία στη Συρία, ο ηγέτης του ISIS Al Baghdadi φέρεται να σκοτώθηκε χθες από επιδρομή αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στο Idlib, σε απόσταση 5 χλμ. από την τουρκοσυριακή μεθόριο. Αναμένονται επίσημες σχετικές ανακοινώσεις εντός της ημέρας.