Ανασκόπηση εβδομάδας #144

0
19205

Στρατός Ξηράς

Στις 8 Οκτωβρίου 2019 κατακυρώθηκε από την ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ ο διαγωνισμός για το Υποπρόγραμμα του ΓΕΣ «Προμήθεια Αλεξιπτώτων Διεισδύσεως Ελεύθερης Πτώσης» προϋπολογισμού 2.280.000,00 € για την επταετία 2019-2025 στην ισπανική εταιρεία CIMSA INGENIERIA DE SISTEMAS S.A.

“Καθαρόαιμα” τυφέκια ελεύθερων σκοπευτών θα αποκτήσει επιτέλους ο ΕΣ, καθώς η Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής ενέκρινε στις 8 Οκτωβρίου 2019 το υποπρόγραμμα για την «Προμήθεια Τυφεκίου Ελευθέρου Σκοπευτή», προϋπολογισμού 6.124.360 Ευρώ. Στην ίδια συνεδρίαση εγκρίθηκαν και άλλα  υποπρογράμματα χαμηλού σχετικά κόστους αλλά κρίσιμης σημασίας, όπως η προμήθεια Α/Τ βλημάτων TOW, λέμβων εφόδου και εξωλέμβιων κινητήρων, κ.ά. που μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά στο σχετικό ρεπορτάζ του Σ. Βλάσση. Από πλευράς μας να δώσουμε τα εύσημα στον ΥΦΕΘΑ Α. Στεφανή που προχώρησε άμεσα τα συγκεκριμένα υποπρογράμματα που λόγω αξίας (κάτω των 10 εκ. Ευρώ) εμπίπτουν στην αρμοδιότητά του – αρχίζει να δικαιώνει όσους σχολίαζαν ότι ως υφυπουργός θα μπορέσει να “τρέξει θέματα” και να λύσει προβλήματα που αναγκαστικά υπέμενε ως Α/ΓΕΣ.

Κατά το τελευταίο δεκαπενθήμερο, στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ), η Διεύθυνση Μηχανικού του ΓΕΣ, οργάνωσε και διεξήγαγε την συνεκπαίδευση με αντικείμενο την «Διαχείριση Κρίσεων και Αντιμετώπιση Φυσικών Καταστροφών». Η δραστηριότητα υλοποιήθηκε μεταξύ Ελλάδας – Ιορδανίας και Ελλάδας – Βοσνίας Ερζεγοβίνης αντίστοιχα, εντός του Στρατοπέδου «ΑΝΤΓΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ» και σε εγκαταλελειμμένες βιομηχανικές εγκαταστάσεις στην περιοχή της Κορίνθου, με στόχο την εκπαίδευση υπό αντίξοες και ρεαλιστικές συνθήκες.

Κατά την επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλου στη Γαλλία διευθετήθηκαν οι τελικές λεπτομέρειες για την ολοκλήρωση της υποστήριξης και των παραδόσεων των Ε/Π NH90 του Ελληνικού Στρατού. Υπενθυμίζεται ότι στις 20 Σεπτεμβρίου 2019 υπεγράφη η τροποποίηση της Σύμβασης ΑΩ υπ’ αριθμ. 21/2003 με την οποία εξασφαλίστηκαν υλικά και υπηρεσίες αξίας €21 εκατ. για τα Ε/Π NH90 του 2ου Τάγματος Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού.

Πολεμικό Ναυτικό

Στις 10 Οκτωβρίου, κατά τη συνάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλου με τη Γαλλίδα ομόλογό του Florence Parly στο Παρίσι, υπογράφηκε επιστολή προθέσεως (Letter of Intent-LOI) με την οποία η Ελλάδα εκφράζει την επιθυμία της να προχωρήσει στην αγορά δύο φρεγατών τύπου Belh@rra από την Group Naval. Αναλυτικά έχουμε αναφερθεί στο ζήτημα εδώ.

Belh@rra-france-paysage

Πολεμική Αεροπορία

Κατά την επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλου στη Γαλλία επιλύθηκαν επίσης εκκρεμότητες σχετικά με τη Σύμβαση Εν Συνεχεία Υποστήριξης (FOS) των μαχητικών αεροσκαφών Mirage 2000 της Πολεμικής Αεροπορίας. Σύμφωνα με τη σχετική δήλωση του υπουργού, στόχος είναι “σύντομα να βελτιωθούν οι επιχειρησιακές δυνατότητες της Πολεμικής Αεροπορίας (σ.σ. προφανώς υπονοείται η βελτίωση της χαμηλής επιχειρησιακής διαθεσιμότητας) ως προς αυτό το αεροσκάφος γαλλικής παραγωγής που χρειαζόμαστε απολύτως”. Η επίλυση της εκκρεμότητας της υποστήριξης των Μ2000 θα είναι εξαιρετικά θετικό γεγονός, αλλά επισημαίνουμε ότι για την πλήρη αποκατάσταση του κρίσιμου ρόλου των αεροσκαφών στην εθνική άμυνα, πρέπει να αποκατασταθεί και η διαθεσιμότητα ορισμένων κρίσιμων οπλικών συστημάτων τους.

Την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019, πραγματοποιήθηκε, παρουσία του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, αντιπτεράρχου (Ι) Γ. Μπλιούμη, η ορκωμοσία των νέων Ικάρων, στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας, στο Τατόι. Συνολικά ορκίστηκαν πενήντα οκτώ (58) Ίκαροι, από τους οποίους σαράντα πέντε (45) από την Ελλάδα, εννέα (9) από την Κύπρο, δύο (2) από το Μαυροβούνιο και δύο (2) από την Ιορδανία. Στην τελετή παραβρέθηκαν ανώτατοι αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας, οι Διοικητές των παραγωγικών Σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και συγγενείς και φίλοι των νέων Ικάρων.

Κύπρος

Κοινή γαλλοκυπριακή ναυτική άσκηση διεξήχθη τις τελευταίες ημέρες στο τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, σύμφωνα με ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Π. Προδρόμου και της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας, Florence Parly. Η Γαλλίδα υπουργός δήλωσε ότι η Γαλλία επιθυμεί να επιτρέψει στην Κύπρο, ως κράτος μέλος της ΕΕ, να μπορεί να διασφαλίζει τις ευθύνες της εντός των υδάτων που εμπίπτουν στην κυριαρχία της. Στην άσκηση συμμετείχε η φρεγάτα “La Fayette (F-710), ενώ η φρεγάτα “Auvergne” (D-654) είχε καταπλεύσει στο λιμάνι της Λάρνακας για ολιγοήμερη επίσκεψη. Στην περιοχή του τεμαχίου 7 της κυπριακής ΑΟΖ, που έχει παραχωρηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία για έρευνες στη γαλλική Total, παραμένει επίσης το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο “Yavuz”.

Ανατολικός Παρατηρητής

Στις 9 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 16:00 (τοπική) ξεκίνησε η τρίτη κατά σειρά τουρκική στρατιωτική εισβολή στην Συρία («Επιχείρηση Πηγή της Άνοιξης») με προσβολή στόχων σε βάθος έως 30km από Α/Φ F-16 που μεταστάθμευσαν στην ΑΒ Άμιδας (Diyarbakir).  Εκτελέστηκαν επίσης πυρά πυροβολικού (ΠΕΠ και Α/Κ οβιδοβόλων) και στις 22:46 (τοπική ώρα) ανακοινώθηκε η έναρξη της χερσαίας φάσης της εισβολής από 4 κατευθύνσεις,  σε μέτωπο 125 km περίπου. Αντικειμενικός σκοπός των τουρκικών δυνάμεων είναι η κατάληψη των συριακών κωμοπόλεων Tal Abyad και Ras al-Ayn, που βρίσκονται κοντά στην συνοριακή γραμμή (απέναντι από τις τουρκικές κωμοπόλεις Akçakale και Ceylanpınar), καθώς και η διείσδυση ως τον στρατηγικής σημασίας αυτοκινητόδρομο Μ4, που ενώνει al-Hasakah, Raqqa και Χαλέπι και αποτελεί οδό ανεφοδιασμού του SDF

Οι τουρκικοί αντικειμενικοί σκοποί φαίνεται να επιτυγχάνονται σε σημαντικό βαθμό, καθώς οι τουρκικές δυνάμεις κατέλαβαν την Ras al-Ayn, έφτασαν στον αυτοκινητόδρομο Μ4 και έχουν περικυκλώσει την Tal Abyad. Ωστόσο, μια ψύχραιμη αποτίμηση της έκτασης και των αντικειμενικών σκοπών της τουρκικής επιχείρησης οδηγεί στο συμπέρασμα ότι, μάλλον κατόπιν συμφωνίας ΗΠΑ-Τουρκίας, οι περιοχές που καταλαμβάνονται δεν περιλαμβάνουν τα βασικά ερείσματα του SDF στο συριακό έδαφος (διαβάστε σχετικά την εξαιρετική ανάλυση του Σ. Βλάσση εδώ). Αυτό βεβαίως δεν αλλάζει την αγριότητα της τουρκικής εισβολής και τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται. Ενδεικτικά:

  • Τουλάχιστον 26 άμαχοι σκοτώθηκαν σήμερα από τους βομβαρδισμούς και τα πυρά των τουρκικών δυνάμεων και των σύρων συμμάχων τους στην περιοχή, σύμφωνα με νέο απολογισμό του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στην περιοχή της Ras al-Ayn τουλάχιστον δέκα πολίτες σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια επιδρομής της τουρκικής αεροπορίας, η οποία έπληξε φάλαγγα αμάχων και δημοσιογράφων.
  • Η Hevrin Khalaf, κουρδικής εθνικότητας πολιτικός και γενική γραμματέας του κόμματος «Μελλοντική Συρία», σκοτώθηκε σε ενέδρα των ατάκτων που δρουν στο πλευρό των τουρκικών στρατευμάτων (FSA/NSA), επί του αυτοκινητοδρόμου Μ4. Κατά πληροφορίες, αφού τα πυρά ακινητοποίησαν το αυτοκίνητό της, οι ισλαμιστές σύμμαχοι της Τουρκίας  έσυραν τη Hevrin Khalaf από το αυτοκίνητό της και τη δολοφόνησαν εν ψυχρώ. Εν ψυχρώ δολοφονούνται και άλλοι Κούρδοι, με τους συμμάχους της Τουρκίας να φωνάζουν  “Αλλάχ Ακμπάρ” όπως φαίνεται σε αυτό το βίντεο.
  • Μεγάλος αριθμός μαχητών του ISIS (περί τους 700) που κρατούνταν υπό των έλεγχο των κουρδικών δυνάμεων ελευθερώθηκαν, καθώς το στρατόπεδο του Ain Issa έπεσε και το σύνολο των χιλιάδων κρατουμένων (που περιλάμβανε μαχητές και υποστηρικτές του ISIS, αλλά και συγγενείς τους και απλούς πολίτες) δραπέτευσε.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στην τουρκική εισβολή στη Συρία συμμετέχει προσωπικό και υλικό της 1ης Στρατιάς (Θράκης), όπως προκύπτει από οπτικό υλικό που δημοσιεύθηκε. Συγκεκριμένα, εμφανίστηκαν ΤΟΜΠ τύπου ACV-15 AAPC του Τουρκικού Στρατού που έχουν διατεθεί σε Σύρους αντικαθεστωτικούς με αριθμούς πινακίδων που παραπέμπουν σε σχηματισμό της 1ης Στρατιάς. Επίσης, τέσσερα συστήματα ακτοδρόμου βαρέως τύπου (HGMS) με πινακίδες που παραπέμπουν σε Σύνταγμα Μηχανικού της 1ης Στρατιάς και δύο γεφυροφόρα άρματα εισήλθαν στην Συρία από το μεθοριακό σταθμό Κarkamış της επαρχίας Gaziantep στη δυτική όχθη του ποταμού Ευφράτη στις 12 Οκτωβρίου 2019.