Ώρες ευθύνης για την Εθνική Άμυνα

74
Το ζήτημα της διαθεσιμότητας των αεροπορικών μέσων απασχολεί την κοινή γνώμη μόνο όταν η κατάσταση έχει φτάσει σε σημείο όπου πλέον απειλούνται ανθρώπινες ζωές, όπως π.χ. όταν εκφράζεται αδυναμία για την εκτέλεση μιας αποστολής αεροπυρόσβεσης ή αεροδιακομιδής.

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση των ποσοστών διαθεσιμότητας των αεροσκαφών της Γαλλικής Αεροπορίας στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, η e-Amyna έγραφε πως τα «τα χαμηλά ποσοστά διαθεσιμότητας σε περίοδο ειρήνης μπορεί υπό προϋποθέσεις να είναι αποδεκτά εφόσον είναι προϊόν εσκεμμένης διαχείρισης ανθρώπινων και υλικών πόρων, ορθολογικότερης κατανομής κονδυλίων και προγραμματισμού προμηθειών ή εκσυγχρονισμών».

Στην Ελλάδα, το ζήτημα της διαθεσιμότητας των αεροπορικών μέσων έρχεται στην επικαιρότητα και απασχολεί την κοινή γνώμη μόνο όταν η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και σε σημείο όπου πλέον απειλούνται ανθρώπινες ζωές, όπως π.χ. όταν εκφράζεται αδυναμία για την εκτέλεση μιας αποστολής αεροπυρόσβεσης ή αεροδιακομιδής. Ταυτόχρονα απουσιάζει οποιοδήποτε ενδιαφέρον για τις διαθεσιμότητες των κύριων οπλικών συστημάτων και τα κενά των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία δεν φαίνονται εύκολα σε καιρό ειρήνης, επειδή οι πολίτες κρατούνται επίτηδες σε άγνοια λόγω του (βολικού, για τους κυβερνώντες) απορρήτου για θέματα Άμυνας. Αναμφίβολα όμως τα κενά εκδηλώνονται και αφήνουν ανεξίτηλο αποτύπωμα σε περιόδους έντασης, κρίσης και πολέμου.

Στις 29 και 30 Αυγούστου, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος επέλεξε να απαντήσει σε τρείς ερωτήσεις κοινοβουλευτικού ελέγχου κατ΄αυτόν τον τρόπο:

 • Σε ερώτηση με θέμα «Σε οριακή κατάσταση ο στόλος των φρεγατών ΜΕΚΟ 200ΗΝ», ο ΥΕΘΑ απάντησε πως «στοιχεία για τη διαθεσιμότητα των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού δεν είναι δυνατόν να αποδεσμευθούν μέσω της παρούσης διαδικασίας καθόσον φέρουν την διαβάθμιση του «Απορρήτου»«.  
 • Σε ερώτηση με θέμα «Σχετικά με την μειωμένη διαθεσιμότητα αεροσκαφών C-130», ο ΥΕΘΑ απάντησε πως «τόσο στοιχεία για τη διαθεσιμότητα των ιπταμένων μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων, εν προκειμένω δε της Π.Α, όσο και στοιχεία των εργασιών που εκτελούνται από την ΕΑΒ στα αεροσκάφη C-130 δεν είναι δυνατόν να αποδεσμευθούν μέσω της παρούσης διαδικασίας καθόσον φέρουν την διαβάθμιση του «Απορρήτου» και άπτονται του επιχειρησιακού σχεδιασμού».
 • Σε ερώτηση με θέμα «Επιχειρησιακή υποβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) και των Σωμάτων Ασφαλείας (ΣΑ) λόγω μη απόδοσης έργου από την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ)», ο ΥΕΘΑ απάντησε ότι «αναλυτικά στοιχεία δεν είναι δυνατόν να παρασχεθούν μέσω της παρούσης διαδικασίας, σύμφωνα με την παράγραφο 4 του Άρθρου 133 του Κανονισμού της Βουλής των Ελλήνων, καθώς δύνανται να οδηγήσουν σε εξαγωγή συμπερασμάτων για τη διαθεσιμότητα των ιπταμένων μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων και για τις δυνατότητες απόδοσης έργου της ΕΑΒ ΑΕ σε σχέση με τις Ένοπλες Δυνάμεις».

Μία ημέρα μετά, ο ΥΕΘΑ δημοσιοποιεί σε άλλη απάντησή του τους αναλυτικούς πίνακες διαθεσιμότητας των τριών τύπων αεροσκαφών πυρόσβεσης της ΠΑ για τους μήνες Ιούλιο-Αύγουστο 2017.

Αναλυτικοί πίνακες διαθεσιμότητας πυροσβεστικών αεροσκαφών της ΠΑ που δημοσιοποιήθηκαν από τον ΥΕΘΑ στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου προ ημερών. Παρ΄ότι «αδιαβάθμητο», η e-Amyna δεν τα δημοσιεύει για λόγους αρχής.

Ασφαλώς αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Πάνος Καμμένος ακολουθεί δύο μέτρα και δύο σταθμά. Σε ομιλία του στις 10 Δεκεμβρίου 2016 κατά τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό στη Βουλή, ο ΥΕΘΑ θα αποκαλύψει για μικροπολιτικές σκοπιμότητες τα ποσοστά των διαθεσιμοτήτων στα άρματα μάχης, στο σύνολο των ελικόπτερων της Αεροπορίας Στρατού, στα πυροβόλα (αυτοκινούμενα και μη), στα αντιαεροπορικά πυροβόλα, στα μηχανήματα του Μηχανικού, στα Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα του Ε.Σ. καθώς το ποσοστό στελέχωσης των Μονάδων του Ε.Σ. Την ίδια τακτική είχε ακολουθήσει εξάλλου και στο περιβόητο θέμα των ελικοπτέρων NH-90 ένα χρόνο νωρίτερα, ισχυριζόμενος ότι «πετά μόνο το ένα» για να διαψευστεί άμεσα από τον τότε υφιστάμενό του ότι τελικά «πετούν επτά» από τα 11 τότε ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού.

Η ουσία όμως δεν βρίσκεται μόνο στα όσα κατά καιρούς λέει ο ΥΕΘΑ αλλά σε όσα (δεν) πράττει. Με δεδομένο το ύφος εξουσίας και την απόδοση του Υπουργού, το βάρος πέφτει στη φυσική (στρατιωτική) ηγεσία να ενημερώσει υπεύθυνα τους Έλληνες πολίτες για την πραγματική κατάσταση των Ενόπλων Δυνάμεων, και συγκεκριμένα για τις ανάγκες σε προσωπικό και μέσα, διεκδικώντας παράλληλα τους απαιτούμενους πόρους. Είναι η ώρα της δικής της ευθύνης να επισημάνουν τις συνέπειες στο αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων σε ενδεχόμενη ψηφοθηρικού χαρακτήρα μείωση της στρατιωτικής θητείας, που σύμφωνα με πληροφορίες που διακινούνται το τελευταίο διάστημα, ετοιμάζεται να εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. 

Ειρήσθω εν παρόδω, ο Αρχηγός των Γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων Στρατηγός Pierre de Villiers υπέβαλε την παραίτησή του στις 19 Ιουλίου 2017 και αποχώρησε καταχειροκροτούμενος από το προσωπικό του, μετά τη διαφωνία του με τον πρόεδρο Emmanuel Macron για νέες περικοπές αμυντικών δαπανών ύψους 850 εκατ. ευρώ εντός του 2017, τις οποία επέκρινε δημόσια, με ανάρτηση στο Facebook, και στην κεκλεισμένων των θυρών θυελλώδη συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής όπου σύμφωνα με ηχογραφημένη συνομιλία που διέρρευσε στην Le Monde, ακούστηκε να λέει: «Δεν θα επιτρέψω στον εαυτό μου να με γ… κατ΄αυτόν τον τρόπο».

 • Fanis Boskos

  Όταν η παραίτηση είναι πράξη άγνωστη, όταν κρυβόμαστε πίσω από το απόρρητο τότε έχουμε σοβαρό πρόβλημα. Και είμαστε τυχεροί που οι «απέναντι» έχουν τα δικά τους θέματα.
  Γιατί αλλιώς θα είχαμε σοβαρά προβλήματα να αντιμετωπίσουμε. Αναφορικά τώρα με την υπάρχουσα πολιτική ηγεσία του ΓΕΕΘΑ… Καλό ανέκδοτο και αυτό. Και ειλικρινά μου προκαλεί έκπληξη που περιμένετε να «αντιδράσει» η Ανώτατη Στρατιωτική Ηγεσία… Ας περιοριστούμε στις επισκέψεις σε μονάδες και σχηματισμούς και ας προσευχηθούμε να μη γίνει πόλεμος… Δυστυχώς δεν λεγόμαστε Γαλλία…

  • Κουβάς

   Τι εχει η Γαλλια και »δυστυχως»;

 • M.K.E

  Οταν θιγονται τετοια θεματα,εμφανιζεται παντα η διαμαχη αναμεσα σε δυο σχολες σκεψης:η μια θεωρει οτι δεν εχουν λογο οι πολιτες να γνωριζουν τετοια θεματα,οχι τοσο σαν προβλημα εθνικης ασφαλειας,οσο γιατι ειναι τεχνικα θεματα,δυσνοητα και με πολλες παραμετρους.Τον πολιτη τον ενδιαφερει να γνωριζει οτι αν και οταν χρειαστει,θα εχει η χωρα ετοιμοπολεμα συστηματα.
  Η δευτερη σχολη σκεψης,θεωρει οτι η πληρης γνωση διαθεσιμοτητων ειναι απαραιτητη ωστε να μπορει η κοινη γνωμη να εξασκει πιεσεις στους κυβερνωντες για να εξασφαλιζουν την πληρη διαθεσιμοτητα υλικου και προσωπικου.
  Ερχομενοι στην πραγματικη ελλαδικη ζωη,οι «αμερικανιες» του ΥΕΘΑ περι εθνικης ασφαλειας και απορρητου,καταρριπτονται πολυ ευκολα και καθημερινα μιας και το προσωπικο(μονιμοι,κληρωτοι) των Ε.Δ με την πρωτη ευκαιρια,κελαηδαει και φτανει ενα σαιτ η μια εφημεριδα να βγαλει ολη την αληθεια.Δεν κατακρινω ολοκληρωτικα το προσωπικο,μιας και σημαντικος παραγοντας ηθικου περαν των αλλων ειναι τα αξιομαχα οπλοσυστηματα,κατακρινω ομως ολους τους ανωτερους και ανωτατους που κανουν τουμπεκι μπροστα στους πολιτικαντηδες,υπο τον φοβο συνεπειων για την καρριερα τους.
  Κυριοι,δεν μπορειτε να προσπαθειτε ματαια να κρατατε μυστικα τα φανερα,ουτε μπορειτε να τα ριχνετε ολα στην κριση.Κριση μυαλου και νοτροπιας εχουμε και πολυ αργοτερα οικονομικη.Λεφτα εχετε,καντε σωστη διαχειριση πορων,κοψτε τον βηχα στον καθε χαχα που παιρνει ε/π για να παει στο περιπτερο και να αποφυγει την δημοσια γιουχα η το φαλκον για να τιμησει την καθε ιδεολογικη μουμια,επιτελους δειξτε οτι τα γαλονια σας ειναι πολυ βαρια.Φρασεις του τυπου «απλως προεδρευω» και να ριχνετε κεραυνους σαν ε.α δεν σας γλιτωνουν απο την ευθυνη.

  Υ.Γ την επομενη φορα που θα κληθουν οι στελεχαρες μας να ψηφισουν,ας φροντισουν να μη σκεφτονται μονο το εφαπαξ και τα οδοιπορικα και συνταξη στα 45.Αυτοι μας φορτωσαν δυο φορες το τριο στουτζες.

  • Mk

   Ενας ιδιωτικος υπαλληλος σε μια υγιη εταιρεια σε 5 μερες δουλευει 40 ωρες.
   Ενας ιδιωτικος υπαλληλος σε μια κακη εταιρεια δουλευει σε 6 ημερες απο 12 ωρες 72 ωρες.
   Ενας ενστολος σε υ/β εν πλω,με τεχνητο αερα,τεχνητο φως,χωρις τηλ,με υγρασια που τρυπα τα κοκκαλα και ποσες αλλες στερησεις,σε 3 , 24ωρα εχει γραψει ισαριθμες ωρες.
   Τα συμπερασματα δικα σας.

   • M.K.E

    Αγαπητε,δεδομενες οι κακες και επικινδυνες συνθηκες εργασιας ορισμενων κλαδων μεσα στις Ε.Δ. Γιαυτο υπηρχε και η προβλεψη και σωστα υπηρχε,τοσο για αυτους που υπηρετουσαν στα υ/β οσο και για τους αεροπορους και τους βατραχανθρωπους να εχουν ευεργετικες διαταξεις.
    Στην πορεια βεβαια το θεμα ξεχειλωσε οπως παντα και προστεθηκαν και αλλοι.Να πουμε ομως και κατι αλλο:καθε δουλεια εχει τις δυσκολιες της,ηταν και ειναι γνωστες απο την εποχη που καναμε Σ.Ε.Π στο σχολειο και μας εδιναν το χοντρο μπλε βιβλιο,και ιδιως οι των Ε.Δ εχουν και αρκετα ανταποδωτικα που δεν εχει ο ιδιωτικος υπαλληλος,ουτε καν ο δημοσιος,αλλα το κυριοτερο εχει την μονιμοτητα και τον μισθο στην ωρα του.
    Αναφερομενος και σε προηγουμενο ποστ που συζητουσαμε,καθε σεπτεμβριο ειχαμε τους πρωτοετεις στρατιωτικων σχολων σε ρεπορταζ να λενε το τετριμμενο «νοιωθω πλεον εξασφαλισμενος για την ζωη μου».Τι αλλαζει στην πορεια;

    Ας εκτιμουμε λιγο και αυτα που εχουμε και θεωρουμε δεδομενα σε σχεση με αλλους και επισης η επιλογη επαγγελματος,ιδιως του στρατιωτικου, ας μην γινεται μονο με την οικονομικη σιγουρια,γιατι αναποφευκτα θα υπαρχουν γκρινιες συνεχως.

    • Mk

     Δε γνωριζω αλλη κατηγορια που να μετρα 2πλα χρονια.
     Τι εννοεις?

   • bandog

    για καθε εναν ενστολο σε Υ/Β υπαρχουν αλλοι 5 που κοιτανε τον φαρο και πετανε πετρες στη θαλασσα να περασει το ωραριο. για καθε ιπταμενο υπαρχουν αλλοι 5 ενστολοι που τσακωνονται τινος ειναι η σειρα να πατησει το πρασινο κουμπι στο φωτοτυπικο.
    ασε για τις «υπηρεσιες» απο το τηλεφωνο που εξαργυρωνονται σε οφ την επομενη.
    να πουμε για συνταξιουχους των 49 ετων που νοικιασαν σπιτι για ενα μηνα σε νησι πριν τη συνταξιοδοτηση για να παρουν το διχιλιαρο των οδοιπορικων?
    ολοι ξερουμε οτι οι ενοπλες δυναμεις ελαχιστα ξεφευγουν απο την δημοσιοϋπαλληλικη νοοτροπια του νεοελληνα που θεωρει οτι διοριστηκε και τελειωσε το προβλημα της ζωης του.
    δυστυχως ο στρατος στην ελλαδα ειναι επαγγελμα που εχει ελαχιστους επαγγελματιες και παρα πολλους γκρινιαρηδες.

    • Β.Κ

     Δέχομαι ότι η κατάσταση θα έπρεπε να είναι καλύτερη, όσον αφορά την γκρίνια.Υπάρχουν όμως πολλά «ευτράπελα» και «περίεργα» που συμβαίνουν.

     Για να το πω πιο απλά, το λειτούργημα του στρατιωτικού, δεν ακολουθεί τους νόμους που κανονικά θα έπρεπε, και γι’αυτο, ΕΙΧΕ(ΔΕΝ ΕΧΕΙ) και κάποιες παροχές.Για παράδειγμα:

     Ένας ιδιωτικός υπάλληλος σε μια σωστή επιχείρηση, δουλεύει για 40 χρόνια(18-62 ή 27-67), συνολικά 11484(10440+1/10 υπερωρίες) 8ωρα. Ποσοστό 8ωρων που πληρώνονται:100%.

     Σήμερα, ένας τυπικός στρατιωτικός(του ΣΞ), δουλεύει για 40 χρόνια:
     10.440 8ωρα λόγω της καθημερινής πενθήμερης εργασίας.
     1.920 8ωρα λόγω υπηρεσιών(4 υπηρεσίες το μήνα Μ.Ο.–>4 8ωρα/μήνα, έχω αφαιρέσει το 8ωρο της απαλλαγής και της καθ.εργασίας.Δεν έβαλα το επιπλέον 8ωρο των Σ/Κ)
     ~960 8ωρα σε ασκήσεις(~12 ημέρες/έτος—>~24 8ωρα/έτος).
     1/10 της καθημερινής εργασίας σε υπερωρίες.
     Σύνολο 14.760 8ωρα τουλάχιστον. Ποσοστό 8ωρων που πληρώνονται:70%.

     Πέραν του επιχειρησιακού προβλήματος του στρατιωτικού στα 67, θεωρείς και ηθικό να υπάρχει αυτό;; Για να μην λέμε λοιπόν μόνο για τα προνόμια των στρκων, αλλά και για τα προβλήματα τους.
     Ξανατονίζω, μόνο με ΣΩΣΤΗ κρίση των πραγμάτων λύνουμε ένα πρόβλημα.Εν τέλει, παροχές υπάρχουν, αλλά μπρος στις προσωπικές θυσίες, είναι μικρές.

     • jim40

      Να βάλουμε και τις μεταθέσεις μέσα στην εξίσωση παρακαλώ. Οι πιο πολλοί υπάλληλοι (ειδικά του δημοσίου) δεν έχουν κάθε τρία ή πέντε χρόνια τον βραχνά των στρατιωτικών για ξεσπίτωμα και μετακίνηση σε άλλο γεωγραφικό διαμέρισμα

 • manolis

  Πολυ σωστα. Μαλιστα θεωρω οτι πχ. τα εγκαινια του περιπτερου Νο14 του …ΓΕΕΘΑ στην επερχομενη Διεθνη Εκθεση Θεσσαλονικης 2017, θα ηταν μια εξαιρετικη ευκαιρια για τετοιες ανακοινωσεις . Οπως και το 2016 (ενταξει, αστειευομαι…) :

 • binio

  Η ευθύνη δυστυχώς είναι λέξη άγνωστη στο ελληνικό οικοδόμημα. Όταν τα κάθε λογής τοπικά συμφέροντα, επηρεάζουν ακόμη και αυτή τη ρημαδα αναδιάρθρωση των Εν. δυν. Τότε η κουβέντα περί διαθεσιμοτητας δεν έχει πεδίο εφαρμογής. Όταν σε εκπομπή της ΕΡΤ (;) εμφανίζονται διοικητες σχηματισμων να αναφέρουν ως ανσκ του σχηματισμού την συντήρηση των υλικών και του εξοπλισμού, τότε δεν υπάρχει ελπίδα. Στάση όπως του Γάλλου δυστυχώς δεν θα δούμε.

 • NK

  Οι επιλογές ήδη έγιναν, το »κράτος» χρηματοδοτεί άλλους οργανισμούς τώρα πια

  https://uploads.disquscdn.com/images/a69101fb46993b8f28e07c3e4ffe186ae7d60e2355f1f324f89ab55453506f1d.jpg (εικ.1).

  Και ένα γενικότερο ερώτημα, απολύτως σοβαρά :

  ΤΙ τα χρειάζεται τα όπλα ένας άεθνος χώρος χωρίς σύνορα, που δίνει δωρεάν στέγη, υπηκοότητα και λεφτά μόνο σε όποιον μπει παράνομα;

  Απάντηση:

  «Τι τα θέλουμε τα όπλα, τα κανόνια, τα σπαθιά,
  να τα κάνουμε αλέτρια να δουλεύει η αγροτιά!
  Τι τα θέλουμε τα όπλα, τα κανόνια τα βαριά
  να τα κάνουμ’ εργαλεία, να δουλεύει η εργατιά!
  Τι το θέλουν τον «Αβέρωφ», τι το θέλουν το «Κιλκίς»
  να τα κάνουμε τραχτέρια, να οργώνουμε τη γης!»

  Αυτά ήταν γνωστά έναν αιώνα τώρα -»Αβέρωφ«και »Κιλκίς» λέει το τραγούδι- αλλά οι τελευταίοι Έλληνες αποφάσισαν να σβήσουν εαυτούς από τον χάρτη.
  Αυτογενοκτονία.

  Η επιθυμία τους πραγματοποιείται λοιπόν. Όμορφα κι ωραία.

  • M.K.E

   Αυτοι χρηματοδοτουνται απο πολλες μεριες και απεκτησαν εδαφικη κυριαρχια σε μερη αμιγως στρατιωτικα και με τις αντιστοιχες αρμοδιοτητες.Θα απαντησουν για αυτα τα εγκληματα ποτε αρχηγοι επιτελειων και σχηματισμων;μετα θιγονται οταν τους προσαπτουμε τα αυτονοητα.
   Το μονο που αναγνωριζω στη Ρωσια του Πουτιν ειναι η απαγορευση δρασης των Μ.Κ.Ο και του καταστροφικου ρολου τους.
   Παντως,θελω σου πω κατι:τπτ δεν πραγματοποιειται αν εμεις ολοι,δεν σκυψουμε το κεφαλι η γεμισουμε με ενοχικα συνδρομα.Τα προσωπα γνωστα,οι οργανωσεις επισης,οι υποστηρικτες τους ενθεν και εκειθεν,μενει να γινει το αυτονοητο απο το κρατος και τους λειτουργους της.

   • NK

    Τίποτα πια δεν είναι αυτονόητο σε ένα »κράτος» που επισήμως είναι στο τρίτο έτος Μη Συνόρων.

    Το πρώτο, αν όχι το μόνο, αυτονόητο σε ένα κράτος είναι τα σύνορα.

    Οπότε δεν μιλάμε πια για κράτος, αλλά για χώρο.

    Καλός σε αυτό ο Πούτιν, αλλά εδώ ποιός να τις μαζέψει, η πολιτική τους πτέρυγα κυβερνά. Μπορούμε όμως τουλάχιστον να μην τους πληρώνουμε και να μην τους εκχωρούμε κρατική εξουσία. Είναι αδιανόητο να είναι τέτοιες οργανώσεις στις επιτροπές χορήγησης ασύλου !!!!!!!!!!!!!!!!

    Τι να πρωτοπώ, παράδοση του σκληρού πυρήνα της κρατικής κυριαρχίας, conflict of interest, από που να το πρωτοπιάσεις; The lunatics are running the asylum.

    • M.K.E

     Οταν υπαρχουν οι δομες,φτανει η αλλαγη πολιτικης και το γραναζι λειτουργει.Δεν πιστευω οτι κατερευσε το παν,γιατι βλεπω οτι λυσσαλεα προσπαθουν να περασουν πραγματα τα οποια συναντουν σθεναρη αντισταση απο μεγαλο ποσοστο του κοσμου.
     Αυτο και μονο ειναι η ελπιδα,οπως και η παρουσια η δικη σου και των αλλων,η υπαρξη αυτου του σαιτ,που δεν αποτελει «περιθωριο» και ακραια μειοψηφια.
     Θα σου πω ποιος ειναι ο φοβος μου:οταν ερθουν οι ελαφροδεξιουληδες που φοβουνται την σκια τους,μην αφησουν τα πραγματα το ιδιο αχαλινωτα υπο το φοβο της κατακραυγης εξ αριστερων και της δηθεν διεθνους πιεσης.

  • jim_97

   Δεν μου αρέσει αυτό που θα πω αλλά όταν σε μια χώρα ο λαός βρίσκεται σε τέτοια κατάσταση και κρίση αξιών, εκτός από τον κίνδυνο που υπάρχει νομίζω είναι πιθανό να συμβεί και κάτι άλλο.
   Αυτό το κάτι άλλο είναι μια ομάδα ατόμων ή ένας ηγέτης που έχει σοβαρό σχεδιασμό και όραμα για τη χώρα ( μπορεί να είναι για καλό ή για κακό σκοπό ), να πάρει στα χέρια του την εξουσία και να προσπαθήσει να αλλάξει την πορεία. Για παράδειγμα κάπως έτσι ξεκίνησε ο Χίτλερ σε μια Γερμανία που είχε τεράστια προβλήματα και πολλοί Γερμανοί είχαν χάσει τις ελπίδες τους, και νομίζω έτσι δημιουργήθηκαν και άλλα απολυταρχικά συνήθως καθεστώτα πχ Ιράν, ΕΣΣΔ την εποχή του Στάλιν.
   Δεν λέω πως αυτό είναι λύση για τη χώρα μας φυσικά ούτε και το υποστηρίζω απλά είναι μια πιθανότητα κατά την άποψή μου. Δυστυχώς η δημοκρατία έχει πρόβλημα στη χώρα μας, μεγάλος αριθμός πολιτών δεν ενδιαφέρεται με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, στις εκλογές πολλοί απέχουν και άλλοι ψηφίζουν ότι βρουν.Με άλλα λόγια όταν οι πολίτες δεν στηρίζουν τη δημοκρατία, την ασφάλεια της χώρας και δεν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός κάποιος θα βρεθεί να εκμεταλλευτεί την κατάσταση.
   Βέβαια μπορεί να υπάρχει και θετικό αποτέλεσμα σε παρόμοιες περιπτώσεις, όπως όταν ο Τσώρτσιλ έγινε πρωθυπουργός της Αγγλίας κατάφερε να συσπειρώσει τους Άγγλους και να τους κάνει να σταθούν μετά από πολλές καταστροφές.
   Ελπίζω και στην χώρα μας κάποιοι να βρουν τρόπο να βελτιώσουν την κατάσταση και ελπίζω με τρόπο δημοκρατικό και όσο το δυνατόν καλύτερο για όλους μας. Δεν ξέρω πόσο καλά περιέγραψα αυτό που θέλω να πω αλλά νομίζω κάποιο νόημα βγαίνει.
   Τώρα σχετικά με τις ανόητες οργανώσεις που δυστυχώς έχουν απλώσει τα πλοκάμια τους παντού … 1. είναι δεδομένο ότι εξυπηρετούν εχθρικά προς την Ελλάδα συμφέροντα 2. Πως αντιμετωπίζονται αντίστοιχες οργανώσεις στη Ρωσία, στο Ισραήλ και στην Τουρκία? ο τρόπος που χρησιμοποιείται εναντίων τους λέει σχεδόν τα πάντα.

   • NK

    Ας πούμε και τα άβολα λοιπόν.

    Τα πραξικοπήματα και οι επαναστάσεις και τα κινήματα είναι ίδιον των νεαρών κοινωνιών, των οποίων »το αίμα βράζει».

    Δηλαδή, αν γίνει κάτι από αυτά που λέτε, θα γίνει από τους νεαρότατους αφροασιατικούς πληθυσμούς της χώρας, όχι από τους γηραλέους ευρωπα’ι’κούς.

    Πάντως, πλησιάζουμε ήδη το ψυχολογικό όριο των 15.000 USD/κεφαλήν ΑΕΠ , που υποτίθεται ότι είναι το όριο μεταξύ δημοκρατίας και αυταρχικών καθεστώτων (εξαιρούνται οι πετρελαιάδες)

    https://ourworldindata.org/democracy/#correlates-of-democratic-rule

    Και με κάθε ανειδίκευτη κεφαλή που μπαίνει, ενώ φεύγουν ειδικευμένες, το ΑΕΠ/κεφαλή πέφτει κι άλλο.

    Μπακάλικα πράγματα σίγουρα, αλλά όπως είπα, ακόμα κι αν γίνει κάτι τέτοιο θα το κάνουν οι νεαροί πληθυσμοί…

    -Το πραγματικό ερώτημα όμως είναι αν υφίσταται Δημοκρατία χωρίς Δήμο.

    Οι διαφορετικοί πληθυσμοί που κατοικούν στην χώρα δεν συνιστούν πια έναν Δήμο, όσο κι αν ξεχειλώσουμε την λέξη.

    Οπότε; Πως λέγεται η σημερινή κατάσταση;

    -Το δευτερεύον ερώτημα είναι αν το πολιτικό σύστημα υπάρχει για να υπηρετεί την πατρίδα ή η πατρίδα υπάρχει για να τρέφει το πολιτικό σύστημα.

    Αυτό απαντήθηκε εν τοις πράγμασι, μένουμε απάτριδες, η πατρίδα μας έγινε χώρος ανοιχτός σε όλον τον πλανήτη, cordon sanitaire, ένα τεράστιο hotspot.
    Εθελοντικά μάλιστα. Αλλά οι μισθοί (πολιτικών, γαλονάδων, ΜΚΟ) πέφτουν αδιάκοπα, εξόδοις των απίστων ιθαγενών.

    Υγ: Κάτι τελευταίο, μια που διαβάζω ότι το δοβλέτι μοιράζει και …γη στους ταξικούς αδελφούς : Το ελλαδικό κράτος, από το 1821 μέχρι σήμερα, έχει δημεύσει το 96% της εκκλησιαστικής περιουσίας. Εφόσον το κράτος αυτό πια είναι και επισήμως άεθνο (βλ και τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Βουλής, «η Έλλας Ελλήνων Χριστιανών πέθανε», ως διαπίστωση ορθή, αν και εγώ δεν χαίρομαι τόσο όσο εκείνος) , είναι αδιανόητο η γη που κληροδότησαν στην εκκλησία τους οι πιστοί ελληνορθόδοξοι, να χαρίζεται σε παράνομους αλλογενείς μουσουλμάνους!
    Έχει φτάσει η ώρα για έναν χωρισμό κράτους-εκκλησίας, με απόλυση των κληρικών κι επιστροφή της περιουσίας.

  • Σηρτημηδ

   Στην φωτογραφία ειναι τουρίστες ή μας ;

   • M.K.E

    Δεν εχουν ιδιαιτερη διαφορα οι «δικοι» μας απο τους αλλοφυλους και αλλογλωσσους πρακτορες,ισως μονο στον ιδιαιτερο ζηλο και φανατισμο που επιδεικνυουν.

   • NK

    Και τα δύο υποθέτω.

 • Γιώργος

  «…σε ενδεχόμενη ψηφοθηρικού χαρακτήρα μείωση της στρατιωτικής θητείας, που σύμφωνα με πληροφορίες που διακινούνται το τελευταίο διάστημα, ετοιμάζεται να εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. »
  Και εμείς εδώ καθόμαστε και συζητάμε πότε θα έρθουν τα Kiowa, γιατί αργεί ο εκσυγχρονισμός των F16, τι γίνεται με τις τορπίλες, «μήπως να πάρουμε NSM αντί EXOCET;». Ειλικρινά πιστεύω ότι υπάρχει κόσμος στο ΥΠΕΘΑ που βλέπει τέτοια θέματα να συζητουνται και πεθαίνει στα γέλια. Χώρια που αν ήμουν στον Ρουβίκωνα θα έμπαινα σε τέτοιες συζητήσεις και θα είχα τρελαθεί στο τρολάρισμα. Κιμ, την επόμενη δοκιμή προς Ελλάδα μεριά, σωτηρία δεν υπάρχει.

 • M.K.E

  Ποσο παραιτηθηκε ο Ολαντ με τα διαφορα σκανδαλα που τον αφορουσαν;υπουργοι του ναι,οπως και προηγουμενων κυβερνησεων.Παντως το οτι το εκανε ενας στρατηγος,δε σημαινει οτι αποτελει και κανονα.

 • Ανδρέας

  Μακάρι η κρίση να έπληττε μόνο τα πυροσβεστικά.

 • AegeanBlue

  Aλλαγή νοοτροπίας, αλλαγή κυβέρνησης, αλλαγή αρχηγού ΕΔ. Το συντομότερο.

  • Κυριάκος

   Να δούμε πόσα χρόνια θα περάσουν για τις παραπάνω αλλαγές. Από το 2009 έως σήμερα ζούμε καθημερινα την μέρα της μαρμότας (με εξαίρεση το ένδοξο καλοκαίρι του 2015).

   • Kyriakos76

    «ένδοξο καλοκαίρι» η μπαρουφακιάδα και το ψευτο-δημοψήφισμα; Να γιατί δε θα σηκώσουμε κεφάλι ποτέ.

  • M.K.E

   Ας αλλαξουν τα δυο πρωτα και το τελευταιο ερχεται μονο του.Αλλα απο οτι φαινεται θα εφαρμοσουμε του παριου..»γιαυτο σου λεω παμε»

 • M.K.E

  Η βεβαιοτητα προκυπτει απο την ευθεια γνωριμια με πολλους ενστολους σε περιοχη με εναν απο τους μεγαλυτερους σχηματισμους,αν οχι τον μεγαλυτερο μαζι με αλλους σχηματισμους του Ε.Σ.
  Τον καιρο εκεινο κατα τας γραφας,αλλοι ανοικτα και αλλοι εμμεσως πλην σαφως εδειχναν το πολεμαρχο σαν προτιμηση γιατι «θα προστατευσει τα συμφεροντα μας».Οπως επισης και οι συνδικαλισταδες σας ηταν λαλιλαστοι ενω στη συνεχεια εξαφανιστηκαν(τουλαχιστον απο οσο ξερω)μαζι με τις ενωσεις αποστρατων.Και ενταξει,την πρωτη φορα ξεγελαστηκαν,τη δευτερη,τι εγινε,οταν ειδαν τους απατριδες να εφαρμοζουν τα δικα τους;αλλα μπροστα στο συμφερον,ποιουμε την….
  Το υποτιθεμενο λοιπον μικρο ποσοστο,εκανε ανθρωπο τον γνωστο και μη εξαιρετεο,σε εκλογες με την μικροτερη προσελευση εκλογικου σωματος.Επαναλαμβανω,δις.Μετα ολοι γιναν κοψοχερηδες η αρχισαν τα «οχι» και «δεν τον ψηφισα εγω».Το κακο το εκαναν ομως,κινουμενοι απο καθαρα ατομιστικα κριτηρια.Και αντε,ο υπολοιπος λαος παρασυρθηκε,εσεις που ειχατε δηθεν αρχες και αξιες τι τις κανατε;
  Μην περιμενεις στοιχεια απο την Στατιστικη υπηρεσια.Ειναι γνωστο σε ολους οσους εχουν επαφη με τοσο κοσμο του κλαδου σας οτι απο τους στρατιωτικους βγηκε.Οπως γνωριζω επισης παρα πολλους που εκαναν χρηση του δικαιωματος και βγηκαν στα 45.Να ειμαι τοσο ατυχος και να πετυχα στο μικρο ποσοστο;δε νομιζω.

  Υ.Γ καμιας και μιλησες για κομπλεξ,μαθε να απαντας σε ολα τα σχολια και οχι μονο οταν θιγεται το κακως εννοουμενο συντεχνιακο συναισθημα.

  • giannis kalyvas

   για το ΥΓ θα απαντήσω αφού όλα τα υπόλοιπα είναι ασυναρτησίες και όχι
   στοιχεία , «ξέρω κάποιον που ξέρει κάποιον» ή οι προσωπικές εκτιμήσεις για το τι ψηφίσαν κοινωνικές ή επαγγελματικές ομάδες επηρεασμένες από την κομματικοψωρίαση του καθενός δεν είναι στοιχεία ούτε απόδειξη για συκοφαντίες τουλάχιστον σε χώρους πέραν των καφενείων

   λοιπόν να με συγχωρείς που δεν είμαι επαγγελματίας σχολιαστής να γράφω αμπελοφιλοσοφίες σε κάθε άρθρο και κάτω από όποιο σχόλιο άλλων γιατί δεν νοιώθω την ανάγκη να φανώ ούτε να αποκτήσω οντότητα μετρώντας τα «like» , σχολιάζω μόνο αν το θεωρήσω σημαντικό ή για να απαντήσω σε φήμες συκοφαντίες και ύβρεις , αν είναι κακό να υπερασπίζεται κάποιος τον εαυτό του και τους συναδέλφους του που λοιδωρούνται και σκαιότατα υβρίζονται συστηματικά δηλώνω ένοχος και το λήγω εδώ μιας και δεν υπάρχει λόγος συνέχειας

   ευχαριστώ το ιστολόγιο για την φιλοξενία

   • M.K.E

    Οπως παντα εβγαλες την δυσκολια σου να συνδιαλεγεσαι και φυσικα κατεληξες στο κλασσικο υβρεολογιο,την διαστρεβλωση και λιβανισμα της ανωτεροτητας σου.

    Ουδεποτε ειπα οτι «ξερω καποιον που ξερει καποιον»,ΕΓΩ γνωριζω προσωπικα και επ αυτου κανεις δεν μπορει να πει τπτ.Οσο για τα στοιχεια που λες,τα αποτελεσμαα απο τα εκλογικα τμηματα που ψηφισαν στρατιωτικοι ειναι αδιαψευστος μαρτυρας,οσο και αν φωναζεις απεταξαμην και να γελιοποιεις τα γραφομενα.

    Δεν σε συγχωρω για τπτ,αντιθετως η παρουσια σου περαν το οτι εθιξε πολλους και το ιδιο το σαιτ,δεν προσεφερε ουτε καν στην απλη κουβεντα.

    Κανεις δεν αποκτα οντοτητα με τα «like»,ουτε ομως με το να χλευαζει ατομα και γραφομενα ζητωντας αποδοχη και ευηκοο ακροατηριο απο τους «»πιτσιρικαδες» που διοικει,θυμασαι;
    Λοιδωρουνται μονο οσοι ειναι ασυνεπεις στον ορκο που εδωσαν και στην αποστολη-λειτουργημα που διακονουν και μονο αυτοι.Ματαια η προσπαθεια σου να παρουσιασεις το αντιθετο,αν θεωρεις οτι ανηκεις σε αυτους και θιγεσαι,δεν μπορω να κανω τπτ,ουτε βεβαια θα λυπηθω.
    Εγω και αλλοι δεν ειμαστε επαγγελματιες σχολιαστες,αντιθετως κλεβουμε απο τον ελευθερο χρονο μας για να γραψουμε αυτα που εσυ με την τεραστια εμπειρια,ισως και παρασημα,ειρωνευεσαι σαν «αμπελοφιλοσοφιες».
    Εν ολιγοις ωρα σου καλη και τα σκυλια δεμενα.

 • WB

  ποιο ειναι το οριο συνταξιοδοτησης παρακαλω? Μπορειτε να μας ενημερώσετε?

  • Β.Κ

   Ήταν τα 53 και πλέον τα 58+(58 αν μπήκες στα 18 σου στις ΕΕΔ)…Αυτοί που ΕΦΕΥΓΑΝ νωρίτερα, είχαν διπλά χρόνια βαριάς εργασίας(ΕΔ, δύτες, πιλότοι κτλπ) ΚΑΙ μειωμένη σύνταξη.Και ήταν μονοψήφιο ποσοστό μπροστά στο σύνολο

   • Μκ

    Ο κοσμος δεν ειναι σωστα ενημερωμενος.

    • Β.Κ

     Δυστυχως ναι… Υπάρχουν διάφορες «δυναμεις» που πολεμούν τις ΕΕΔ και το προσωπικο της… Και δυστυχως πολλοι τσιμπάνε…

   • M.K.E

    Δεν ηταν μονο ειδικες κατηγοριες που κανεις σωφρων δεν θα μπορουσε να πει τπτ.Βγηκαν και αλλοι που ηταν σε εντελως συμβατικα ποστα χωρις να εχουν παθει κατι.Εγιναν τετοια γεγονοτα,ας το παραδεχτουμε,δεν αμαυρωνονται οι Ε.Δ οταν λεμε την αληθεια,ουτε μπαινουν ολοι οι στρατιωτικοι στο ιδιο καζανι,αντιθετως θα επρεπε οι ιδιοι (οι στρατιωτικοι) να στηλιτευουν τα κακως κειμενα και οχι να τα αποδιδουν σε κομπλεξ,σχεδια αποσταθεροποιησης κτλ και να θεωρουν οτι θιγονται σαν ατομα και κλαδος.

    • Β.Κ

     Αυτοι που βγήκαν στα 50 τους(κι οχι 45) πλήρωσαν στο ακέραιο τις ασφαλιστικές εισφορές που τους αναλογούσαν για τα ένα ενεργεια έτη…. Συν τω ότι βγήκαν με μειωμένη συνταξη. Δεν βγήκαν ετσι απλα στη συνταξη…

     Υ. Γ. : Κηφήνες,κουτοπονηροι και ακατάλληλοι υπαρχουν παντου, με τις ΕΕΔ δυστυχώς να μην ξεμενουν.Το θεμα ειναι ομως να μην τα ισοπεδώνουμε ολα. Υπαρχει κόσμος που παρατάει τα πάντα για το χρεος του, και ποναει όταν τον τσουβαλιαζουμε με τον όχλο, λέγοντας τον τεμπέλη…

     Υ. Γ. 2: Χρεος ολων μας ειναι να διαφυλαττουμε την ακρίβεια των όσων λεμε, για να βγάζουμε και σωστα συμπερασματα…

     Υ. Γ. 3 Το οτι εσύ αγαπητε μιλας και κατακρίνεις με ενα Α’ επιπεδο, για το καλο των ΕΕΔ, δεν σημαινει πως το κανουν ολοι… Θες να μου πεις δλδ οτι τα αρνητικά σχολια πολλών(ευτυχως οχι εδω), δεν ειναι πικρόχολα και κομπλεξικα;

     • GES

      Να συμπληρώσω φίλε ΒΚ ότι οι περισσότεροι που βγήκαν στη σύνταξη στα 50 δεν το επέλεξαν ούτε το θέλησαν οι ίδιοι. Μια διαταγή τους ενημέρωσε ενα πρωι πως «ευδοκίμως τερμάτισαν την σταδιοδρομία τους» κι ας ειχαν πολλα να προσφέρουν ακόμα.

     • M.K.E

      Δεν θα μιλουσα αν δεν ειχα απτα παραδειγματα ανθρωπων που δεν ηταν σε ειδικες κατηγοριες και που βλεπω καθε μερα και βγηκαν στα 45.Ωστοσο πιστευω οτι το νοημα των γραφομενων μου εγινε αντιληπτο,οπως επισης οτι εχω διαφορετικο τονο γραφης για πραγματα που ξερω και μπορω να επιβεβαιωσω και αλλο οταν ειναι πληροφοριες μη επιβεβαιωμενες.
      Και σας εκτιμουμε και σας σεβομαστε και ειμαστε με το μερος σας.Ας φροντισουμε ολοι να αποφευγονται εκεινα τα «αγκαθια» συμπεριφορας,νοοτροπιας και λειτουργιας που δινουν λαβες στους κακοπροαιρετους.Με αυτο απαντω στο ΥΓ1 και 2.
      Οσον αφορα το ΥΓ3,φυσικα και υπαρχουν ολοκληρες σελιδες και κινησεις που εχουν σκοπο εναντια σε ολες τις Ε.Δ και οχι μονο.
      Και εδω ομως μεμφομαι συναδελφους σας που εμπαιναν σε αυτες τις σελιδες για να γραψουν το παραπονο τους η τον θυμο τους και την μικροτητα τους για συγκεκριμενα θεματα και γινοταν βορα στον καθε ανθελληνα και ψυχακια.
      Οπως επισης μεμφομαι διαχρονικα τις ηγεσιες των Ε.Δ που δεν εκαναν κατι απεναντι σε αυτες τις κινησεις και υβριστικες ιστοσελιδες,ιδιως τη μια ορμωμενη εξ σκανδιναβιας,ιδιοκτητης της οποιας ειναι απογονος πρωην στρατιωτικου κατα τα λεγομενα.

     • Β.Κ

      Σήμερα, ένας στρκος, δουλεύει ΤΟΥΛΆΧΙΣΤΟΝ 14.760 8ωρα και πληρώνεται για τα 10.440(70% ποσοστό πληρωτέων 8ωρων).Συνταξιοδοτείται στα 58(40 χρόνια εργασίας).

      Ένας ιδ.υπάλληλος δουλεύει το ΜΕΓΙΣΤΟ 11480 8ωρα(10440 8ωρα+1/10 σε υπερωρίες) και πληρώνεται για όλα τα 8ωρα.100% πληρωτέα 8ωρα. Συνατξιοδοτείται όταν φτάσει τα 10440 8ωρα(«ημέρες εργασίας), οπουδήποτε ανάμεσα από τα 62-67(40 χρόνια εργασίας).

      Προ 2010, ενώ ο στρκος που έπαιρνε σύνταξη ΜΕΙΩΜΈΝΗ στα 45, το όριο για τον ιδ. υπάλληλο για ΠΛΉΡΗ σύνταξη ήταν τα 55-56.Και ο τότε στρκος, με χειρότερα ποσοστά πληρωμένων 8ωρων(παραπάνω ασκήσεις, χωρίς απαλλαγές) και με τις ίδιες διαφορές στα συνολικά δεδουλευμένα 8ωρα.

      *Δες το προηγούμενο σχόλιο μου απ’το Disqus για να δεις πως έβγαλα αυτά τα νούμερα.

      ΥΓ: Σου απαντώ επειδή βλέπω την αγάπη σου για τις ΕΕΔ.Ζήτα μου να σου πω πάρα πολλά ελαττώματα των στρκων, αλλά στο κομμάτι των συνθηκών εργασίας, και των ωρών, έχουν απόλυτο δίκιο.

   • dt

    Δηλαδή όταν αποχωρούν από τις ΕΔ σε ηλικία 53 ετών η 58 ετών (αν μπήκες στα 18 στις ΕΕΔ) σου φαίνεται μαθηματικά (και οικονομικά) ότι βγαίνει να σε μισθοδοτεί ως συνταξιούχο το κράτος για κατά μέσο όρο για 32 και 27 χρόνια αντίστοιχα. Να θυμίσω ότι στο παρόν ελληνικό σύστημα ασφάλισης δεν υπάρχει το έχω πληρώσει τις εισφορές (πέρα από την επικουρική που και αυτή είναι πονεμένη ιστορία) καθώς το σύστημα είναι αναδιανεμητικό – δηλαδή πληρώνεις τους σημερινούς συνταξιούχους.

    • Β.Κ

     Θα σου απαντήσω λέγοντας την άποψη μου.Μαθηματικά δεν βγαίνει.Αλλά όταν σε πληρώνουν για 40 χρόνια, το 70% των ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ ωρών, είναι σαν να σου δίνουν αυτό το 30% με μία χρονοκαθυστερηση.

     Πάντως αν μου έδιναν επιλογή, θα επέλεγα το ΟΓΑ για σύνταξη(θα έπαιρνα σύνταξη 4 χρόνια μετά, στα 62), και θα πλήρωνα πολύ λιγότερες εισφορές(ένα μικρό ποσοστό) για 40 χρόνια,…

     Εν τέλει, το σύστημα είναι αναδιανεμητικό, αλλά ηθικά μιλώντας, 40 συναπτά έτη αιματηρές ασφαλιστικές εισφορές και 14.700 8ωρα εκ των οποίων αρκετά βάρβαρα, δεν τα βρίσκεις στον ιδ. τομέα. ΑΝ βάλεις και την 1η παράγραφο μου, τότε και τα 4 λιγότερα χρόνια για συνταξιοδότηση που μας δίνουν τα θεωρώ λίγα.

  • notis kas

   Με ένα γρήγορο γκουγκλάρισμα:

   http://www.nomosnews.gr/2017/04/blog-post_270.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+blogspot%2FZkfRe+%28ΝΟΜΟΣ+ΚΑΙ+ΤΑΞΗ%29

   «Απαιτούνται κατ’ ελάχιστον 24,6 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας στα οποία πιάνονται και τα χρόνια φοίτησης στις Στρατιωτικές Σχολές ή Σχολές ΣΑ. Σταδιακά όμως τα συντάξιμα έτη αυξάνονται για να φτάσουν στο σύνολο τα 30,6, για όσους έχουν τα 24,6 έτη έως το 2014, ενώ όσοι συμπληρώνουν τα 24,6 χρόνια από το 2015 και μετά θέλουν συνολικά 40 χρόνια για να αποχωρήσουν χωρίς όριο ηλικίας.

   Με τις προϋποθέσεις αυτές:

   ► Όσοι συμπλήρωσαν 24,6 έτη μέχρι το 2010 αποχωρούν οποτεδήποτε χωρίς όριο ηλικίας.

   ► Όσοι συμπλήρωσαν 24,6 έτη το 2011 μπορούν να υποβάλουν αίτηση για σύνταξη μόλις συμπληρώσουν 26 έτη.

   ► Όσοι συμπλήρωσαν 24,6 έτη το 2012 αποχωρούν με

   27,6 έτη.

   ► Όσοι συμπλήρωσαν 24,6 έτη το 2013 αποχωρούν με 29 έτη.

   ► Όσοι συμπλήρωσαν 24,6 έτη το 2014 αποχωρούν με 30,6 έτη.

   ► Όσοι συμπληρώνουν 24,6 έτη από 1ης/1/2015 μέχρι και 18/8/2015, καθώς και όσοι θεμελιώνουν (συμπληρώνουν τα 24,6 έτη) από 19/8/2015 και μετά που ισχύει ο νόμος 4336 (Κατρούγκαλου), αποχωρούν με 40 χρόνια συνολικής υπηρεσίας.

   ► Το απώτατο όριο για να βγουν σε αποστρατεία είναι το 58ο έτος για τις Ένοπλες Δυνάμεις και το 60ό έτος για τα Σώματα Ασφαλείας. Πριν από τις ηλικίες αυτές δηλαδή δεν μπορεί να αποστρατευθούν υποχρεωτικά.»

   Το οποίο, αν κατάλαβα καλά, σημαίνει ότι αυτός ο οποίος το 2010 είχε συμπληρώσει 24.5 έτη υπηρεσίας, περιλαμβανομένης της σχολής, αρκούσε να είναι 42.5 το 2010. 42.5<45. Αν το 2010 ήταν μικρότεροι, και συμπλήρωσαν τα 24.5 χρόνια το 2014, βγαίνουν στη σύνταξη όταν συμπληρώσουν 30.5 έτη. 18+30.5 έτη, μας κάνει 48.5. Από το 2015, σύμφωνα πάντα με το άρθρο, προσαρμόστηκε το όριο συνταξιοδότησης στα 58, δηλαδή εισαγωγή στα 18 συν 40 έτη υποχρεωτικής υπηρεσίας.

   Κάτι ακόμη, σε σχέση με τα χρόνια που εξαγοράστηκαν, ή τα χρόνια για τα οποία πληρώθηκαν εισφορές.

   Αν εγώ πρέπει να βγω στη σύνταξη στα 67 και βγω στα 66, δεν γλυτώνω απλώς έναν χρόνο εισφορών, οπότε αν τις προπληρώσω στα 66 είμαι οκ. Θα παίρνω σύνταξη και για έναν παραπάνω χρόνο. Θα ειμαι λοιπόν οκ, μόνο αν στα 66 πληρώσω τις εισφορές του προτελευταίου ΚΑΙ του τελευταίου έτους εργασίας μου, και περιμένω ένα έτος χωρίς σύνταξη και ξεκινήσω να παίρνω σύνταξη στα 67, ή αν προσαρμοστεί η σύνταξη μου έτσι ώστε να πάρω λιγότερα. Αντίστοιχα, αν είναι να βγω στη σύνταξη στα 60 και βγω στη σύνταξη στα 50, δεν αρκεί να πληρώσω και δέκα χρόνια εισφορών στα 50 για να είμαι οκ. Θα πρέπει είτε να περιμένω να γίνω 60 για να αρχίσω να παίρνω σύνταξη, είτε να προσαρμοστεί αντίστοιχα προς τα κάτω η σύνταξή μου στα 50.

   • Β.Κ

    Σου ξανα-παραθέτω μια προηγούμενη απάντηση μου στον αγαπητό ΜΚΕ για να δεις ότι δεν ευνοούνται οι στρκοι πουθενά.Μάλλον το αντίθετο.Το googlaρισμα, δεν λέει πάντα την αλήθεια.Πρέπει να δούμε πιο ψύχραιμα το θέμα.

    Β.Κ προς M.K.E • 5 ώρες πριν
    «»Σήμερα, ένας στρκος, δουλεύει ΤΟΥΛΆΧΙΣΤΟΝ 14.760 8ωρα και πληρώνεται για τα 10.440(70% ποσοστό πληρωτέων 8ωρων).Συνταξιοδοτείται στα 58(40 χρόνια εργασίας).

    Ένας ιδ.υπάλληλος δουλεύει το ΜΕΓΙΣΤΟ 11480 8ωρα(10440 8ωρα+1/10 σε υπερωρίες) και πληρώνεται για όλα τα 8ωρα.100% πληρωτέα 8ωρα. Συνατξιοδοτείται όταν φτάσει τα 10440 8ωρα(«ημέρες εργασίας), οπουδήποτε ανάμεσα από τα 62-67(40 χρόνια εργασίας).

    Προ 2010, ενώ ο στρκος που έπαιρνε σύνταξη ΜΕΙΩΜΈΝΗ στα 45, το όριο για τον ιδ. υπάλληλο για ΠΛΉΡΗ σύνταξη ήταν τα 55-56.Και ο τότε στρκος, με χειρότερα ποσοστά πληρωμένων 8ωρων(παραπάνω ασκήσεις, χωρίς απαλλαγές) και με τις ίδιες διαφορές στα συνολικά δεδουλευμένα 8ωρα.

    *Δες το προηγούμενο σχόλιο μου απ’το Disqus για να δεις πως έβγαλα αυτά τα νούμερα.

    ΥΓ: Σου απαντώ επειδή βλέπω την αγάπη σου για τις ΕΕΔ.Ζήτα μου να σου πω πάρα πολλά ελαττώματα των στρκων, αλλά στο κομμάτι των συνθηκών εργασίας, και των ωρών, έχουν απόλυτο δίκιο.»»

    • notis kas

     Συγνώμη, αλλά στα 40 χρόνια προφανώς περιλαμβάνεις την σχολή, ενώ δεν συνυπολογίζεις και τους 18-12-9 μήνες της θητείας. Τέλος θα μου επιτρέψεις να σου πω ότι το 1/10 των υπερωριών και τα 100% πληρωμένα 8ωρα είναι εκτός πραγματικότητας για τον ιδιωτικό τομέα, ειδικά σήμερα, αλλά όχι αποκλειστικά. Το όριο του ιδιωτικού υπαλλήλου στα 55-56 έδινε πλήρη σύνταξη ΙΚΑ. Το όριο των 45 ή των 58 έδινε σύνταξη στρατιωτικού. Οι διαφορές αυτές είναι σαφείς.

     Και εν πάσει περιπτώσει, για να επιστρέψουμε στο που ξεκίνησε η κουβέντα, ήταν ακριβώς στο ότι οι στρατιωτικοί νομίζοντας ότι ο Καμένος θα βγάλει λαγούς από το καπέλο του υπέρ τους, και ότι οι ίδιοι αδικούνταν περισσότερο από τους υπόλοιπους, τον στήριξαν αναλογικά περισσότερο βοηθώντας τον να γίνει βουλευτής και ΥΕΘΑ. Με αποτέλεσμα τα όσα αναφέρονται στο άρθρο.

     • Β.Κ

      Δεν περιέλαβα σχολή στους στρατιωτικούς, γιατί αν το έκανα θα ήταν 3 8ωρα για κάθε ημέρα σχολής.Οπότε δεν το έβαλα καθόλου.
      Ούτε υπολόγισα θητεία υπερ των Ιδ.υπαλλήλων γιατί δεν είναι εργασία..

      Είπα επίσης σε μια σωστή επιχείρηση.Δεν μπορώ να συγκρίνω τον θεσμό του Στρατού με τον κάθε τυχάρπαστο εργοδότη.Αλλά και πάλι, ένας ιδ.υπάλληλος, δεν πληρώνεται για κανέναν λόγο το 70% των ωρών του.Τέτοιο χάος μόνο στο στρατό δυστυχώς.

      Κοιτάς επίσης τα χρόνια συνατξιοδότησης.Και σου εξηγώ ότι ένας στρατιωτικός για να πάρει σύνταξη, δουλεύει περισσότερα 8ωρα από έναν τυπικό ιδ.υπάλληλο….Γιατί δεν κοιτάς τις ώρες απασχόλησης, που είναι και πιο δίκαιο;;;

      Όλος ο κόσμος στην Ελλάδα, δυστυχώς, ψηφίζει βάσει των ατομικών του συμφερόντων. Γιατί το προσωπικό των ΕΕΔ να απέχει από αυτόν τον κανόνα;

     • Μκ

      Αγαπητέ notis kas.
      Η δεύτερη παράγραφος είναι καθαρά δική σας άποψη για το πως σκέφτεται ένας στρ.ψηφοφόρος κ τί εν τέλει ψηφίζει.Ακόμη κ αν υποθέσουμε με ένα μαγικό τρόπο οτι έχετε δίκιο,είναι δικαίωμα του καθενός να ψηφίζει οτι θέλει.Δεν θα θεσπίσουμε εδώ νέους κανόνες δημοκρατίας,ούτε θα τους ανακαλύψουμε.

      Στην πρώτη παράγραφο σας,όλες οι απαντήσεις που έχουν δωθεί,τόσο απο τον φίλο bandog,όσο από τον φίλο Β.Κ όσο και από εσάς,είναι σχετική.
      Εξηγούμαι:
      Σε κάθε σώμα,σε κάθε θεσμό,σε κάθε βαθμό,σε όποιο πόστο,σε όποια θέση,σε όποιο τόπο,με την όποια ειδικότητα και τα όποια καθήκοντα,ο τρόπος που περνά ο ένστολος είναι διαφορετικός!!και όσον αφορά τις συνθήκες εργασίας του και όσον αφορά τα ωραριά του.
      Οι ώρες που έχουν προκύψει από τον υπολογισμό του φίλου Β.Κ σε αρκετές περιπτώσεις είναι πολύ παραπάνω.

      Σε κάθε περίπτωση και στον ιδιωτικό τομέα και στον στρατό μισθοί της τάξης των 800-1200€ και χρόνια εργασίας από 30 ώς 40 είναι νούμερα σκληρά,μας τα επέβαλαν ξένοι και δεν χρειαζεται να τα επιβραβευουμε εμείς οι ίδιοι,εκτός αν θέλουμε να βγάλουμε τα ματάκια μας μόνοι μας και πολύ περισσότερο του διπλανού μας.

      Εύχομαι μια μέρα να καταλάβουμε όλοι οι Έλληνες,ότι ήμαστε στο ίδιο στρατόπεδο.
      Ήμαστε λίγοι.Τουλάχιστον ας ήμαστε ενωμένοι και να κοιτάζει ο κάθε ένας να είναι σωστός κ τίμιος σε αυτό που υπηρετεί κ να σέβεται τον κόπο του άλλου.

    • ΑΘΗΝΑΔΗΣ

     Το πρόβλημα αγαπητέ ΒΚ και όλων όσων εμπλεκόμαστε σε συζητήσεις αυτού του είδους και χαρακτήρα είναι ότι προσπαθούμε να αντλήσουμε συμπεράσματα και να συνάγουμε πορίσματα μέσα από ανάλυση και ερμηνεία στοιχείων και μεγεθών ποσοτικού χαρακτήρα (μισθοί,συντάξεις,εργατοώρες,εργασιακός βίος κτλ), τη στιγμή που ενέχονται και δεδομένα ποιοτικού χαρακτήρα που όμως αδυνατούμε είτε λόγω επιστημονικής αδυναμίας και ανεπάρκειας είτε λόγω της εγγενούς φύσης αυτών των στοιχείων να τα θέσουμε σε αναλυτική επεξεργασία και να αποδώσουμε ερμηνευτικό αποτέλεσμα.
     Π.χ όπως είναι αδύνατο να αποτιμήσουμε σε οικονομικούς όρους την καταστροφή του περιβάλλοντος με όρους επιστημονικής εγκυρότητας και ακρίβειας κατά τον ίδιο τρόπο είναι αδύνατο να προσδιορίσουμε με ακρίβεια και με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης το ύψος των μισθολογικών ή συντάξιμων αποδοχών που δικαιούται να λάβει ένας στρατιωτικός δεδομένου ότι η παραγωγικότητά του δεν μπορεί να εκτιμηθεί με συμβατικούς οικονομικούς όρους διότι η φύση της εργασίας του είναι τέτοια.Δεν μπορεί πχ να εκτιμηθεί η ψυχική και σωματική κούραση της νυχτερινής ,της ανθυγιεινής και της επικίνδυνης εργασίας ή ο βαθμός ευθύνης που φέρει για την ορθή εκπαίδευση των υφισταμένων του η της ζωής και σωματικής ακεραιότητας των στρατιωτών που βρίσκονται υπό τις διαταγές του.
     Η κριτική ημών που δεν είμαστε στρατιωτικοί στην πραγματικότητα δεν αφορά το ύψος των αποδοχών, μισθολογικών ή συντάξιμων, της πρόωρης συνταξιοδότησης τους ή των πάσης άλλης φύσεως υλικών παροχών που λαμβάνουν. Αυτό που στην πραγματικότητα μας ενοχλεί ή και εξοργίζει είναι το πνεύμα της δημοσιουπαλληλίας ή και αδιαφορίας που χαρακτηρίζει την συμπεριφορά σημαντικού μέρους των μονίμων στελεχών όλων των βαθμίδων που είναι δυστυχώς διάχυτο στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων,συμπέρασμα που σχηματίστηκε από την στρατιωτική μας θητεία και από την προσωπική-κοινωνική επαφή μας με στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, όπως ,και κυρίως, το γεγονός ότι πολλά στελέχη ,ακόμα και χαμηλών βαθμίδων ,βάζουν το χέρι στο μέλι…….και φυσικά δεν αναφέρομαι σε μίζες για εξοπλιστικά όπου εκεί εμπλέκονται μερικοί υψηλόβαθμοι αξιωματικοί αλλά στο πλήθος τακτικών και έκτακτων προμηθειών στις οποίες προβαίνουν οι ένοπλες δυνάμεις και αφορούν λειτουργικές κυρίως δαπάνες πχ ανταλλακτικά,καύσιμα,τρόφιμα κτλ. Αυτά δίνουν δικαιολογημένα λαβή για τα επικριτικά σχόλια που ακούγονται για τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων. Οι απολαβές τους ήταν και προ κρίσης λελογισμένες σε σχέση με τον όγκο εργασίας τους και την φύση αυτής.
     Συγνώμη για το μακροσκελές της ανάρτησης.

     • Μκ

      Κύριε ΑΘΗΝΑΔΗ περιγράφετε τον τρόπο λειτουργίας επί σειρά ετών της κοινωνίας μας.
      Η διαφθορά ή η μειωμένη φορολογική συνείδηση έχει αγγίξει μεγάλο ποσοστό της κοινωνίας μας.
      Ίσως τα μικρότερα ποσοστά να συναντώντε σε κάποιες επαγγελματκές ομάδες, που εκ των πραμάτων λόγω θέσης,αδυνατούν να παρανομήσουν.Είτε γιατί υπάρχει πιο αυστηρός έλεγχος,είτε γιατί απαρτίζετε από άτομα υψηλού ήθους κ παιδείας.
      Μία από αυτές τις ομάδες,θεωρω πως ειναι και τα σώματα ασφαλείας.Δεν ξέρω αν καταλαμβάνουν την πρώτη,την δεύτερη ή την δέκατη θέση στην ελληνική κοινωνία.
      Ξέρω πως βαίνει καλός στις πρώτες θέσείς.

      Εν πάσει περιπτώση,
      δεν θα κάνω τον δικηγόρο ούτε θα απολογηθώ για τα πάσης φύσεως λαμόγια.

      Ούτε θα μου επιτρέψω να τα γκρεμίσουν όλα.

     • Β.Κ

      Σε αυτό το κομμάτι, καταλαβαίνω το παράπονο σου.Να ξέρεις ότι η οποιαδήποτε «δημοσιουπαλληλική» γκρίνια από μέρος των στρατιωτικών, δεν πρέπει να συγχέεται με την δουλειά του.Μπορεί ένας στρκος να γκρινιάζει για τα μισθολογικά του, αλλά ταυτόχρονα, χωρίς αντιλογία, και με πίστη, μπαίνει στο ΤΧΕ τα μεσάνυχτα, χειρίζεται τα Ο.Σ. που έχει εκπαιδευτεί και γενικά εξασκεί στο ακέραιο τα καθήκοντα του.Κι ο λόγος που παραπονιέται, είναι επειδή δεν του παρέχεται ο,τι προβλέπεται.Και μισθολογικά, και εργασιακά.Είναι η μοναδική δουλειά χωρίς ωράριο και χωρίς συγκεκριμένη εργασία….Στην κυριολεξία.Οπότε τα στελέχη των ΕΔ καλά κάνουν και «κλαίγονται» για τα εργασιακά τους και τα οικονομικά τους, αλλά επίσης καλά κάνουν και δεν συγχέουν τα πρώτα με την επιχ. ετοιμότητα. Σε αυτή την ανάμειξη των 2 πρέπει να είμαστε άμεμπτοι, κι όχι στο αν ένας κλάδος αγωνίζεται αξιοπρεπώς για τα δικαιώματά του.

      Τα «δεδομένα ποιοτικού χαρακτήρα» των στρκων δυστυχώς δεν μπορούμε να τα ξέρουμε.Και ούτε θέλει και κανένας να τα μάθουμε.Διότι ο τρόπος για να γίνει αυτό, είναι ένας.Οι μοναδικές ενδείξεις ότι γίνεται δουλειά, είναι η εδαφική ακεραιότητα, και οι αξιόλογες επιδόσεις σε διασυμμαχικές ασκήσεις.Και στα 2, οι ΕΔ μας τα πηγαίνουν περίφημα.Κι όσον αφορά τις «ρεμούλες», αυτές είναι πολύ σπάνιες λόγω κρίσης και αυστηρών ελέγχων, και αργά ή γρήγορα εντοπίζονται.

      Δεν με κούρασες, χαρά μου να μιλάμε…..

 • Mk

  Ο ορος εργατοωρες ειναι αδοκιμος και δεν μου αρεσει,απαντω ομως στην βαση που εσυ εθεσες για συνταξη στα 45 χρονια.

 • NK

  Ευχαριστώ για την διευκρίνηση, αν και οι στρατιωτικοί σε όλη την γη πρόωρη σύνταξη παίρνουν.

  Πάντως, γενικά η εντύπωση που επικρατεί όταν μιλάμε για πρόωρες συντάξεις είναι ότι αφορούν κυριώς ΕΔ/ΣΑ και γυναίκες ΔΥ με ανήλικα τέκνα.

  Πρέπει να ενημερώσετε τον κόσμο.

 • M.K.E

  Δεκτο και πληρως κατανοητο.Για πες μου,οι ερμοι οι νοσοκομοι κανουν τετοια δουλεια η και χειροτερη;ποια η αναγνωριση τους;εννοω οικονομικα.
  Οσον αφορα το ξεχειλωμα,δεν αφορουσε τα διπλα χρονια αλλα επιδοματα που ενω τα επαιρναν δικαιως οι ανωτερω κατηγοριες,αρχισε να δινεται και σε ατομα που ειχαν κανει τα ελαχιστα προβλεπομενα αλματα αλεξιπτωτου και εκτελουσαν αλμα μονο και μονο για να παρουν επιδομα χωρις ουσιαστικο αντικρυσμα σε επιχειρησιακη ετοιμοτητα και επανδρωση.

  • Mk

   Σεβομαι ολες τις δουλειες.
   Και τους νοσοκομους του Ε.Σ.Υ. και τους νοσοκομους του 401 και τους γιατρους του ΙΚΑ και τους γιατρους του Ν.Ν.Α.
   Και τους οικοδομους και τους καταδρομεις.
   Ολοι κανουν να λαμβανουν περισσοτερα.Τοσα ωστε να ζουν αξιοπρεπως,να δημιουργησουν νεα οικογενεια και να κανουν ονειρα.Αν αυτο δεν συμβαινει,ΔΕΝ φταιει ο χειριστης σοναρ του υ/β,ο κυβερνητης του,ο ομαδαρχης βατραχανθρωπων,ο πιλοτος σε chinook η canadair,ουτε μαχητικων,ουτε ο οδηγος αρματος.Σαν κοινωνια φταιμε ολοι μας και τα λαθη μας πολλα,αλλα δεν στοχοποιουμε ομαδες κ πολυ περισσοτερο τους ενστολους,λες και ειναι η ελιτ υπευθυνη για ολα τα δεινα του τοπου.Ελεος.

   • M.K.E

    Μια στιγμη γιατι νομιζω οτι το θεμα εκτροχιαστηκε.Ποιος στοχοποιησε και ποιος εδωσε αφεση αμαρτιων στην κοινωνια η στους εκαστοτε κυβερνωντες;
    Το να λεμε καποιες αληθειες,ολοκληρες,δεν ειναι δειγμα μισους,κομπλεξ,κοινωνικου αυτοματισμου και αλλα ευτραπελα,ιδιως εδω μεσα που νομιζω ολοι μας οτι διαπνεομαστε απο τα ιδια αισθηματα και ιδεες.
    Κατακρινουμε τα κακως κειμενα,τις αδιεξοδες τακτικες και τις προνομιακες μεταχειρισεις,αν θελουμε βεβαια καποτε να αλλαξουμε.
    Εσυ και αλλοι,ειστε εξυπνοι,εχετε μια ακλονητη επιχειρηματολογια που πραγματικα εντυπωσιαζει,δεν βλεπω τον λογο να ταμπουρωνεται καποιος πισω απο μια ιδεα οτι τα βαζουν ολοι με τους ενστολους οταν ξεκινα θεμα του ειδους.
    Για την ιστορια,εχει μεγαλη διαφορα ο νοσοκομος του Ε.Σ.Υ απο τον αντιστοιχο του στρατιωτικου νοσοκομειου σαν εργασια-συνθηκες-απολαβες,οπω και ο γιατρος στο πολιτικο και στο στρατιωτικο νοσοκομειο.
    Νομιζω οτι ημουν σαφης για τις ειδικες κατηγοριες,κανεις δεν τις ακουμπα,κανεις δεν τις μεμφεται.Το θεμα τιθεται για εκεινους,που ειναι πολλοι,που χωρις να εχουν καποιον απο τους γνωστους βαθμους επικινδυνοτητας,εγιναν συνταξιουχοι στα 45.
    Με πειραζει σαν πολιτη αυτο το φαινομενο,οπως και του ΔΕΗτζη που ειχε επιδομα επι επιδοματων,του οδηγου λεωφορειου που ειχε επιδομα τυροπιτας,και καθε αλλου δημοσιου υπαλληλου που ειχε η εχει ακομη προνομιακες παραχωρησεις.Ειναι κατι τοσο παραλογο;καθε επαγγελματικη κατηγορια θα βρει κατι να πει.Η σουμα ομως φιλε μου ειναι βαθια αρνητικη για ολη την χωρα,δεκαετιες τωρα.

 • tkostas

  Ωρα ευθύνης για την Ηγεσία των 3 επιτελείων, για τους Αξιωματικούς!!!

 • Tasos Prasinos

  Επειδή συνηθίζω να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο αφήνω μία πρόβλεψη εδώ στην παρέα έτσι για την ιστορία.
  Η κατάσταση θυμίζει έντονα αυτή της Μ. Βρεττανίας στην προ Θάτσερ εποχή, όταν οι νεκροί παρέμεναν άταφοι λόγω των παρατεταμένων απεργιών των ΔΥ πεθαμενατζήδων ή την παράλυση της χώρας λόγω των δράσεων των συνδικάτων.
  Πρέπει να παρέλθει το ροζ τσίρκο που κυβερνάει τη χώρα, να παρέλθει και η παρένθεση του επόμενου γαλάζιου κρατικιστικού τσίρκου του δήθεν μεταρυθμιστή Κυριάκου ώστε ,από τα κάτω ,να παρακαμθεί ο υπάρχων κομματικός βάλτος και να εμφανιστούν άνθρωποι με κότσια και πυγμή ανάλογης της Μάργκαρετ ή ενός Ρήγκαν.
  Όταν ο πάτος του βαρελιού έχει ξυθεί και το κράτος είναι υπό διάλυση ένας τύπος που απλά θα πατήσει το κουμπί για hard shutdown κι επανεκκίνηση θα γίνει ο επόμενος σωτήρας της τελευταίας ευρωπαϊκης σοβιετίας.

  • Γιώργος

   Δεν έχεις άδικο για την τελευταία τουλάχιστον παράγραφο, αλλά υπάρχει ο γεωπολιτικός παράγοντας που δεν θα περιμένει εμάς πότε θα ξυπνήσουμε από τον ύπνο του δικαίου. Η στρατιωτική ενίσχυση της Τουρκίας, οι καραβιές μεταναστών, ο αλυτρωτισμός της Αλβανίας, της FYROM και οι λοιπές προκλήσεις μπορεί να μας προλάβουν και μετά…δεν μας σώζει όχι η Θάτσερ ή ο Ρήγκαν αλλά ούτε ο μαρμαρωμένος βασιλιάς.

   • Tasos Prasinos

    Η Τουρκική αεροπορία δεν έχει πιλότους, το σώμα των αξιωματικών είναι ξεδοντιασμένο και συνεχώς διωκόμενο, ήδη ονομάζονται ανθλγοί από θρησκευτικά σχολεία (lol). Χώρες Αλβανία και FYROM είναι στην ουσία μή χώρες και παρίες για τη διεθνή σκηνή.
    Άρα η γεωπολιτική συγκυρία είναι εξαιρετικά ευνοϊκή για τη χώρα παρά το εγκληματικά ακατάλληλο πολιτικό μας προσωπικό και την άθλια οικονομική κατάσταση.

  • Ανδρέας

   Το μόνο που μου θυμίζει από Μ. Βρεττανία σε σχέσημε την άμυνα, είναι ο διάλογος στο Yes Prime Minister μεταξύ του Sir Humphrey και του Bernard https://www.youtube.com/watch?v=PHkbDhzXLV4&t=202s
   Δεν βλέπω σε εμάς κάποια δυναμική.

 • SPY_GR

  Χρήματα για την άμυνα όλοι γράφουν ότι δεν υπάρχουν, ένας απο τους λόγους που καθυστερούν οι παραλαβές μεταχειρισμένου υλικού από ΗΠΑ ειναι λέει λόγω του κόστους των μεταφορικών εξόδων που ανέρχονται σε μόλις λίγα εκατομμύρια ευρώ, μάλιστα είχαμε ζητήσει την βοήθεια Ελλήνων εφοπλιστών για την μεταφορα τών Μ-113 πρίν λίγα χρόνια ή το άλλο ανέκδοτο για να μπορέσουμε να εκσυγχρονίσουμε λέει τα F-16 θα πρέπει προηγουμένως να πουλήσουμε τα μισά!

  Χρήματα υπάρχουν όμως για αποζημιώσεις 500.000.000 ευρώ σε εργολάβους των μεγάλων οδικών αξόνων λόγω παγώματος των έργων το περήφανο καλοκαίρι του 2015 και των capital controls.Παρόμοιο ποσό είχε δοθεί σαν αποζημίωση λόγω καθυστερήσεων και το 2013!!!
  Χρήματα επίσης υπάρχουν για αποζημίωση του ΟΣΕ με 12.000.000 λόγω αποκλεισμού των γραμμών στην Ειδομένη το 2015 από τους λαθρομετανάστες.
  Τελικά όλα είναι θέμα προτεραιοτήτων…

 • M.K.E

  Ποσες φορες πρεπει να επαναλαβω και να τονισω οτι δεν αναφερθηκα ΠΟΤΕ στους πιλοτους,βατραχανθρωπους και υποβρυχιους;και οτι αντιθετως αυτοι θα επρεπε να αποτελουν εξαιρεση απο ολες τις περικοπες δια πυρος και σιδηρου;δεν ξερω πως αλλιως να το πω,ειλικρινα.
  Το δικαιωμα της ψηφου…μεγαλη κουβεντα,δεν θα την ανοιξω αλλα πολλες φορες στην ιστορια η ανωριμοτητα του ελληνικου λαου εκανε την ψηφο μαχαιρι.Και με συγχωρεις,αλλα δεν μπορω να μην κρινω και κατακρινω κατι το οποιο εγινε δυο φορες και βρηκε σαν υποστηρικτες ατομα που ειθισθαι να ειναι θεματοφυλακες θεσμων και αρχων.Αν λοιπον σημερα,βρισκομαστε στο χαλι που ειμαστε και βλεπουμε πραγματα ανεπιτρεπτα,που ταπεινωνουν και τις Ε.Δ,γιατι μη μου πεις οτι δεν ειναι ταπεινωση να υπηρετουν τους λαθρο και να εκχωρουν ελεγχο περιοχων σε Μ.Κ.Ο,το οφειλουμε σε αυτο που ονομαζεις ιερη ψηφο.
  Οταν συγχρωτιζεσαι λοιπον με ατομα που διακεινται ανοικτα υπερ καποιου,και πιστεψε με ηταν πολλα και διαφορων βαθμων,νομιζω οτι κατα 90% θα ψηφισαν αυτο,οπως επισης και σε εκλογικα τμηματα χωριων των 100 ατομων που προστεθησαν στρατιωτικοι,οι ψηφοι σε συγκεκριμενο κομμα ηταν σχεδον δεδομενοι απο που προηλθαν.
  Την Μικρασιατικη καταστροφη,θα μπορουσες να πεις οτι την πληρωσαμε για αυτην την ψηφο,ας ελπισουμε οτι δεν θα πληρωσουμε με αναλογο τιμημα και την παρουσα.

 • Tasos Prasinos

  «…Φαρμάκι έχω στην ψυχή φέρνει μαυρίλα θολερή στα στήθια μου. Νύχτα αξημέρωτη ξανά, με το πιοτό της με κερνά, εβίβα μου! Σκοτάδι πίνω για πιοτό…Πω πω πω πω…Πω πω πω πω»…

  Φρεγάτα μου πανέμορφη, φρεγάτα μου πανώρια σε βλέπω και σε χαίρομαι και … 2 κεσέδες γιαούρτι του Παπαδόπουλου, μπερδεύτηκε ο ερωτευμένος! Πάμε πάλι από την αρχή… «Φρεγάτα μου πανέμορφη, φρεγάτα μου πανώρια σε βλέπουν και ζουλεύουνε τα άλλα τα βαπόρια. Φρεγάτα έλα πάρε με, αχ έλα…έλα…έλα, στην πόλη πήγαινε με ευθύς και στην κορφή κανέλα»…

  • Φτωχός και μόνος κάου – μπόυ

   Όσο μπορεί ο καθένας. Δεν ζητάμε περισσότερα από όποιον ονειρεύεται μια Θάτσερ και έναν Ρήγκαν, ούτε βέβαια από όσους συμφωνούν μαζί του. Όσο χειροτερεύει η κρίση όλο και περισσότεροι θα ονειρεύονται ένα αυταρχικό καθεστώς με μανδύα δημοκρατίας, μια σοβαρή ΧΑ όπως τη στοχάστηκαν σοβαροί (λέμε τώρα) πολιτικοί αναλυτές και δημοσιογράφοι. Έναν λοχαγό και σωθήκαμε (ας είναι και με πολιτικά). Και, καταπώς έλεγε ο Αναγνωστάκης παλιότερα, μια και το ρίξαμε στην ποίηση: Δεν έφταιγεν ο ίδιος, τόσος ήτανε.

 • Κατάλαβααααα.
  Και γω περίμενα να παίρναμε κάνα Rafale F.3

  Το .3 σκέτο θα πάρουμε.

  Τσίπρας εν Γαλλία και ο Μακρόν-ησος…που τους χρειάζεται όλους μαζί.

 • lakis komninos

  καποτε η αναληψη της ευθυνης ειτε ηταν αυτονοητη,ειτε αν δεν ηταν γινοταν με πολλους τροπους. Στην Ελλαδα βεβαια εχουμε μια αλλεργια ως προς το συγκεκριμενο σπορ και οποτε γινοταν κατι προς αυτη την κατευθυνση , ηταν περισσοτερο με διαθεση να βρεθει ενας αποδιοπομπαιος τραγος παρα να γινει κατι σωστα. Παραδειγματα εχουμε πλειστα μεσα στη μακραιωνη ιστορια μας. Σημερα που ο καθενας αναλαμβανει να μας ΄΄ΣΩΣΕΙ΄΄ πιο καλα απο τον προηγουμενο , δεν υπαρχει σωτηρια. Οσο για τον καθ’ υλην αρμοδιο της αμυνας ,τι να πει κανεις…να τον βαλω να παιζει στρατιωτακια με τον ανιψιο μου. Αλλα τι περιμενει κανεις αφου οταν και αν ξεκινησει ποτε κανα μεγαλο γλεντι με τους διπλα ,οι μισοι μη προνομιουχοι θα μαχονται τα μεμετια και οι υπολοιποι θα μαχονται για …μια θεση στο αεροπλανο για france…

 • Tasos Prasinos

  Αυταρχικός όποιος εφαρμόζει κατά γράμμα τη νομοθεσία; Από τα Εξάρχεια ποστάρεις φίλε; Ποια ΧΑ και κουραφέξαλα; Γράφω πουθενά γι’ ανατροπή του κοινοβουλευτισμού; Μήπως εσύ ονειρεύεσαι Μαδουριστάν και Βόρειες Κορέες; Σε παρακαλώ να επεξεργάζεσαι τα σχόλια που αναρτείς σε σοβαρά site όπως το συγκεκριμένο. Οι συγκεκριμένοι ηγέτες παρέλαβαν κράτη υπό καθεστώς μερικής διάλυσης και ψηφιζόμενοι επανειλημμένα από μεγάλες πλειοψηφίες πολιτών παρέδωσαν χώρες πρότυπα δημοκρατίας και οικονομικής ευημερίας. Η λέξη κλειδί είναι ενημέρωση φίλε μου. Μην με τρολάρεις λοιπόν και χρησιμοποίησε επιχειρήματα στις όποιες αντιρρήσεις σου.

  • Φτωχός και μόνος κάου – μπόυ

   Πρώτος δεν είμαι φίλος σου, αυτό μου έλειπε. Δεύτερον τις υποδείξεις κράτα τις για τον εαυτό σου. Τρίτον καμιά συζήτηση δε μπορεί να γίνει όταν μιλάς για Μαδουριστάν και Β.Κορέα από τη μια (λες και είναι όμοια πράγματα και λες και όλοι μας καταναλώνουμε το φορτίο του Noor1 που αμολάν τα περισσότερα ΜΜΕ) και θεωρείς υποδείγματα δημοκρατίας τους Θάτσερ και Ρήγκαν από την άλλη. Την εποχή τους και τις πρακτικές τους τις έζησα σε ηλικία που είχα επαρκέστατη κρίση και ενημέρωση και δε χρειάζομαι πληροφόρηση από δεύτερο χέρι. Και τον Μπόμπυ Σαντς θυμάμαι καλά μαζί με τους εννιά ακόμη πολιτικούς κρατούμενους που πέθαναν στην απεργία πείνας και την απεργία των ανθρακωρύχων.Τέταρτον έχετε εκεί στο φιλελεστάν ένα ζόρι με τα Εξάρχεια ανεξήγητο για μας εδώ ψηλά. Μάλλον επειδή δεν έγιναν ακόμα Αγ.Παντελεήμονας. Πέμπτον, το συγκεκριμένο site είναι όντως ακόμα σοβαρό παρά την ανησυχητική αύξηση των ό,τι να’ναι σχολιαστών. Και ναι όπως κατάλαβες, δε χωράει συζήτηση ανάμεσά μας, μόνο τρολάρισμα. Είμαι μάλλον αυστηρός πια στην επιλογή των συνομιλητών. Αυτά και τέλος από μένα.

   • ΠΡΟΜΑΧΟΣ

    Σοβαρά τώρα. Όταν ξεκινάς με ποιηματάκια κι επιθετικό ύφος και συγκρίνεις την Ελλάδα του 2017 με την Ελλάδα του 1967, περιμένεις ότι θα κάνεις διάλογο ή θα έχεις καλύτερης ποιότητα αντίλογο;

    ΥΓ: Ούτε Εξάρχεια ούτε Αγ. Παντελεήμονας. Αν σου αρέσει κάτι από τα δύο, απορώ πραγματικά γιατί σε ενδιαφέρουν τα αντικείμενα Στρατιωτικών Υποθέσεων και Ασφάλειας. Εγώ πάντως φιλελευθεριστής δεν είμαι, αλλά η κατάσταση στις περιοχές αυτές με προσβάλει ως πολίτη και με εξοργίζει.

    • Φτωχός και μόνος κάου – μπόυ

     Σοβαρά επίσης, όσο με γνωρίζεις, φαίνομαι να έχω διάθεση για σοβαρή απάντηση σε κάποιον που ζητά ως λύσεις για την Ελλάδα του 2017 τραγικά νεοφιλελεύθερα πειράματα της δεκαετίας του 80; Δε ζούσαμε σε άλλο πλανήτη τότε. Κατά τα άλλα, δεν καταλαβαίνω από πού προκύπτει ότι μου αρέσει μια κατάσταση για τις περιοχές που προαναφέρθηκαν. Κάποιοι ονειρεύονται καταστολές εκεί που δεν τους αρέσει και χάιδεμα εκεί που τους αρέσει (απλώς ντρέπονται να το πούνε). Προσωπικά δεν πιστεύω ότι η καταστολή λύνει προβλήματα, κρύβει τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Και απαντώ μόνο επειδή είσαι σοβαρό άτομο.

     • ΠΡΟΜΑΧΟΣ

      Το πελατειακό και κομματικό κράτος, ο κρατισμός, η εκρηκτική διόγκωση του αριθμού των δ.υ. και όλες αυτές οι εν Ελλάδι αμαρτίες της 10ετίας του 80 δεν είναι τραγικά νεοφιλελεύθερα πειράματα αλλά μάλλον σοσιαλίζοντα. Και στο λέει ένας οικονιμικά νεοκευνσιανιστής, όχι φιλελεύθερος. Πέρα από αυτό, η εφαρμογή του νόμου σε ένα βασίλειο ανομίας δεν είναι καταστολή αλλά το αυτονόητο. Λόγω ιδεολογίας ταυτίζεις την καταστολή με την επέμβαση για την εφαρμογή του νόμου. Άκου, κανείς καπιταλισμός και κοινωνική αδιαφορία δεν έφεραν αυτήν την κατάσταση. Η ανομία οφείλεται σε αδιαφορία του επίσημου ελληνικού κράτους, ανικανότητα προσώπων και Αρχών και στο σιγοντάρισμα από το χώρο της Ελληνικής αριστεράς, η οποία αποτελεί καρικατούρα του όρου.

      Ο Λυγερός και ο Καραμπελιάς, γνήσιοι αριστεροί, εξηγούν πολύ καλά για την κατάπτωση του χώρους τους που οδήγησε ακόμα και τον Κύρκο να αποκηρύξει το φερέφωνό τους την «Αυγή»,

     • Φτωχός και μόνος κάου – μπόυ

      Με απογοητεύεις Πρόμαχε, περίμενα κάτι περισσότερο από κοινότυπες ατάκες της δεξιάς στις οποίες, όπως καταλαβαίνεις, δε θα μπω στον κόπο να απαντήσω. Βαρέθηκα να το κάνω, από τη δεκαετία του 80 η ίδια πληκτική αφήγηση για σοσιαλισμό. Και τέλος, στα ονόματα που αναφέρεις στην τελευταία παράγραφο πριν το αριστερός πρόσθεσε το «πρώην». Μέχρι τα μέσα του 90 το πάλευαν για αριστεροί, μετά άλλος για Χίο τράβηξε κι άλλος για Μυτιλήνη. Μεγάλη κουβέντα, εδώ έχουμε από ώρα ξεφύγει, όποτε θέλεις τη συνεχίζουμε ιδιωτικά – σε έχω κάπου στο google+

     • ΠΡΟΜΑΧΟΣ

      Αν είναι να σε απαγοητεύω για δεδομένες πραγματικότητες (πελατειακό κρατος κλπ) και τα αυτονόητα (λειτουργία των νόμων στο κέντρο της πρωτεύουσας του κράτους) και να βαφτίζονται αυτά «κοινότυπες ατάκες της δεξιάς» καλύτερα που δεν απαντάς, κι εγώ βαριέμαι να εξηγώ γιατί είναι ημέρα όταν έξω έχει ήλιο. Ούτε στο google+ θα βρούμε άκρη.

      Παρεμπιπτόντως, αυτές οι 3 προσωπικότητες που σου ανέφερα είναι οι μόνοι προβεβλημένοι πατριώτες αριστεροί σε έναν χώρο που πλέον βασιλεύει ο εθνομηδενισμός. Τα καλά του 1918-1945.

      Όχι τίποτε άλλο, αν ξέρεις κανέναν άλλο πατριώτη αριστερό με τις ίδιες απόψεις με τις δικές σου για το πελατειακό κράτος και τα Εξάρχεια να μου τους πεις, να μαθαίνω κάτι κι εγώ.

 • PetrosR

  Και στο Κομμα και στα κνατ ολοι πινουν 7UP

 • potiakos7 .

  Η Ελλάδα είναι μια ομάδα που οι παίχτες της παίζουν ατομικά για το προσωπικο όφελος.Οταν οι Έλληνες απόκτησουν πίστη στις αξίες που είχαν όταν μεγαλούργησαν κ μάθουν να υπηρετούν ανιδιοτελως το ρόλο τους τότε θα γίνει η Ελλάδα αυτό που μπορεί.Ως τότε ο Θεός να φυλάει από τους πολιτικαντηδες