Παρόν και μέλλον των μεγάλων περιπολικών του Λιμενικού Σώματος

115
8560

Γράφτηκε από τους DMitch* και Davelis για το eAmyna.

Το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή (Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.) διατηρεί σήμερα σε υπηρεσία μεγάλο αριθμό σκαφών παντός είδους εκ των οποίων πέντε (5) μεγάλα περιπολικά, τα λεγόμενα Περιπολικά Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ), που είναι και τα μεγαλύτερα σκάφη στο στόλο, ενώ ο αριθμός των μεγάλων περιπολικών αναμένεται να αυξηθεί στα οκτώ (8) σύμφωνα με τον τελευταίο διαγωνισμό για την απόκτηση παράκτιων περιπολικών, σκαφών 30-45 μέτρων. Η προκήρυξη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για την απόκτηση δύο με προαίρεση δύο (2+2) παράκτιων περιπολικών ουσιαστικά τροποποιήθηκε στα 3 +1 αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε τη συγχρηματοδότηση σε ποσοστό 90% ενός παράκτιου περιπολικού. Ως εκ τούτου, το Υ.ΝΑ.Ν.Π άσκησε κατά το στάδιο της κατακύρωσης του διαγωνισμού της υπ’ αριθ. 09/2017 διακήρυξης το δικαίωμα προαίρεσης για ένα επιπλέον παράκτιο περιπολικό πλοίο. Τα νέα σκάφη προορίζονται λογικά για την αντικατάσταση των παλαιών περιπολικών της κλάσης Δήλος (Abeking κατά το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.). Οι εν δυνάμει υποψηφιότητες για τα νέα παράκτια περιπολικά θα αναλυθούν στη συνέχεια του άρθρου, αφού ξεκινήσουμε με μια σύντομη επισκόπηση του υπάρχοντος στολίσκου ΠΑΘ του ΛΣ.

Τα υπηρετούντα Περιπολικά Ανοικτής Θαλάσσσης

Ήταν Οκτώβριος του 2015 όταν η Ελλάδα απέκτησε ένα από τα πιο σύγχρονα σκάφη ακτοφυλακής παγκοσμίως και μάλιστα ένα από τα μεγαλύτερα σκάφη της κατηγορίας των γνωστών ολλανδικών ναυπηγείων Damen. Το 460 τόνων ΠΑΘ 090 «ΓΑΥΔΟΣ», όπως ονομάστηκε, είναι το πρώτο σκάφος που αποκτά η χώρα μας της επαναστατικής σχεδίασης Axe Bow (Sea Axe κατά Damen), δηλαδή του κύτους σε σχήμα πέλεκυ, μιας σχεδίασης που επιτρέπει στο πλοίο να διατηρεί υψηλές ταχύτητες σε ισχυρούς ανέμους και εν γένει υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Ενώ αρχικά αναπτύχθηκε για να βελτιώσει το προφίλ λειτουργίας του σκάφους και την ασφάλεια και την άνεση του πληρώματος, η σχεδίαση απέδειξε την αξία της όσον αφορά τη βιωσιμότητα. Τα σκάφη αυτής της σχεδίασης παρουσιάζουν ανώτερη συμπεριφορά κίνησης και σημαντικά χαμηλότερη αντίσταση στο νερό. Αυτό οδηγεί σε μείωση της χρήσης καυσίμων κατά 20% και κατά συνέπεια σε χαμηλότερες εκπομπές. Το Γαύδος σημείωσε επίσης ακόμη μια πρωτιά αφού διαθέτει στη πρύμνη κεκλιμένο καθέλκυσης ταχυπλόου σκάφους, τη λεγόμενη γλίστρα.

Το Περιπολικό Ανοικτής Θαλάσσης ΛΣ 090 «Γαύδος»

Ενώ όμως το πλοίο διαθέτει ό,τι πιο σύγχρονο στο τομέα του και αποτελεί την αιχμή του δόρατος του Λιμενικού Σώματος, παραδόξως δεν φέρει βαρύ οπλισμό πλην δύο πολυβόλων που τοποθετήθηκαν πολύ πρόσφατα εκατέρωθεν της γέφυρας. Τα αντίστοιχα σκάφη της ιταλικής Guardia di Finanza (κλάση P580), φέρουν τρεις έστορες για πολυβόλα. Το «ΓΑΥΔΟΣ» όμως, όπως διακρίνεται από τις φωτογραφίες έχει την απαραίτητη υποδομή για την τοποθέτηση τηλεκατευθυνόμενου πυργίσκου πυροβόλου.

Αντίστοιχα σκάφη της μικρότερης σειράς 5009 που υπηρετούν στην Ακτοφυλακή άλλων χωρών φέρουν πυργίσκο της MSIDefence Systems των 20 χιλ. Θεωρείται βέβαιο σύμφωνα με τον κατασκευαστή ότι το «ΓΑΥΔΟΣ» δύναται να φέρει τουλάχιστον 40 χιλ. πυροβόλο και η ύπαρξη βάσης και υποδομής ίσως προμηνύει μεταγενέστερη εγκατάσταση πυργίσκου.

Πριν την απόκτηση του «ΓΑΥΔΟΣ», ό,τι πιο σύγχρονο διέθετε το ΛΣ ήταν τα τρία (3) ΠΑΘ της κλάσης Saar 4.5 OPV. Tα σκάφη αυτά, μήκους 58 μέτρων και εκτοπίσματος 430 τόνων, εκτός των σύγχρονων αισθητήρων και ηλεκτρονικών, φέρουν το βαρύτερο οπλισμό που διαθέτει το Λιμενικό Σώμα, που είναι πυργίσκος πυροβόλου των 30 χιλ και δύο τηλεκατευθυνόμενους σταθμούς οπλισμού βαρέων πολυβόλων των 12.7 χιλ.

Το Περιπολικό Ανοικτής Θαλάσσης ΛΣ 080 «Αγ. Ευστράτιος»

Να σημειωθεί εδώ ότι τα σκάφη αυτά ήταν τα πρώτα στο ελληνικό οπλοστάσιο που εισήγαγαν στο ελληνικό οπλοστάσιο τηλεχειριζόμενα πολυβόλα ενώ σχετικά πρόσφατα το ΣΑΠ «ΩΚΥΑΛΟΣ» του Πολεμικού Ναυτικού ήταν το τέταρτο σκάφος με τέτοιο οπλισμό.

Το Περιπολικό Ανοικτής Θαλάσσης ΛΣ 060 «Φούρνοι»

Το πέμπτο σκάφος στην κατηγορία των ΠΑΘ, και συγχρόνως το μικρότερο αλλά το πιο γρήγορο, είναι το ΠΑΘ 050 «ΑΡΚΟΙ», ένα σκάφος που ήταν για πολλά χρόνια παροπλισμένο και που εισήλθε σε υπηρεσία τον Δεκέμβριο του 2015 πλήρως εκσυγχρονισμένο χάρη στη δωρεά της οικογένειας Λασκαρίδη. Το 47-μέτρων «ΑΡΚΟΙ», όμοια με το «ΓΑΥΔΟΣ», δυστυχώς φέρει μηδενικό οπλισμό παρά της ύπαρξης υποδομής στη πλώρη του σκάφους για εγκατάσταση βαρέος πυροβόλου σε έστορα ή σε πυργίσκο. Αναρωτιέται κάποιος γιατί σκάφη τέτοιων δυνατοτήτων, όπως το «ΑΡΚΟΙ» και το «ΓΑΥΔΟΣ», να επιχειρούν γυμνά χωρίς τουλάχιστον το στοιχειώδη οπλισμό, δηλαδή έστορες πολυβόλων ή πυροβόλο Oerlikon Mk 10 των 20 χιλ. που υπάρχουν σε απόθεμα.

Το Περιπολικό Ανοικτής Θαλάσσης ΛΣ 050 «Αρκοί» (photo credits: Serhat Guvenc)

Σχετικά με τον υφιστάμενο στόλο έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός για την προμήθεια τριών θερμικών καμερών των Πλοίων Ανοιχτής Θαλάσσης, προς αντικατάσταση υφιστάμενου συστήματος επί των σκαφών. Ο διαγωνισμός είχε καταληκτική ημερομηνία 5 Δεκεμβρίου. Η μόνη εταιρία, λόγω και των τεθέντων κριτηρίων της διακήρυξης, που κατέθεσε προσφορά ήταν η γνωστή μας Miltech Hellas. Η διακήρυξη διευκρινίζει ότι τα νέα συστήματα θα εγκατασταθούν επί των τριών σκαφών τύπου Saar 4.5 OPV άρα τα παλαιά ηλεκτρο-οπτικά συστήματα είτε θα αποσυρθούν είτε θα εγκατασταθούν επί άλλων σκαφών (το «ΑΡΚΟΙ»;). Μπορούμε να υποθέσουμε λοιπόν ότι η νέα κάμερα θα είναι έκδοση της MLT-TDR-10 που (θα) εξοπλίζει κανονιοφόρους και φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού.

Ο διαγωνισμός για τα νέα περιπολικά

Ο τελευταίος διαγωνισμός του ΛΣ (Διακήρυξη υπ΄ αριθμ. 09/2017) που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017, για την προμήθεια «δύο (02) παράκτιων περιπολικών πλοίων άνω των 30μ, με δικαίωμα προαίρεσης μέχρι επιπλέον δύο (02) παράκτιων περιπολικών πλοίων», θέτει τις εξής βασικές απαιτήσεις από τις υποψήφιες διαγωνιζόμενες σχεδιάσεις:

  • Μήκος τουλάχιστον 30μ κι όχι μεγαλύτερο των 45μ.

  • Μέγιστη ταχύτητα τουλάχιστον 35 κόμβων και υπηρεσιακή τουλάχιστον 28.

  • Υλικό κατασκευής χάλυβας ή αλουμίνιου ή συνδυασμός.

  • Rescue Area Ελικοπτέρου.

  • Ελεύθερη περιοχή καταστρώματος 15τμ (και για μελλοντική χρήση UAV).

  • RIB (φουσκωτό σκάφος) μήκους τουλάχιστον 6,5μ και ταχύτητας 40 κόμβων, σε κεκλιμένη ράμπα ή A-Davit (ταχείας άφεσης κι ανάκτησης).

  • Σύστημα υψηλής πίεσης εκτόξευσης θαλάσσιου ύδατος για κατάσβεση πυρκαγιάς.

  • Δύο σταθμοί οπλισμού LRCWS (Light Remotely Controlled Weapon Stations) με δυνατότητα κάλυψης πλοίου 360ο. Σε περίπτωση αδυναμίας κάλυψης, τότε τρεις σταθμοί οπλισμού. Θα μπορούν να φέρουν 12,7 χιλ. ή 7,62 χιλ. ή βομβιδοβόλο 40 χιλ. Το βάρος κάθε σταθμού χωρίς οπλισμό και πυρομαχικά θα είναι μικρότερο των 200 κιλών.

  • Δύο θέσεις στο κύριο κατάστρωμα για μελλοντική υποδοχή βάσεων στήριξης οπλισμού με ασπίδια.

Τα δύο πλοία θα παραδοθούν εντός 24 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης ενώ το τρίτο σκάφος έξι μήνες από το δεύτερο σκάφος, δηλαδή έπειτα από 30 μήνες. Παρακάτω θα περιγράψουμε περιληπτικά τις πιθανές υποψηφιοτήτες από τις εταιρίες βάσει του τεχνικού διαλόγου που έκαναν με το Αρχηγείο Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ για πρόσθετα πληροφοριακά στοιχεία. Αναλυτικά λοιπόν έχουμε τις παρακάτω 14 σχεδιάσεις που πληρούν κατά κύριο λόγο το βασικό κριτήριο του μήκους σκάφους:

ΤΥΠΟΣ

ΧΩΡΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ

ΜΗΚΟΣ (μέτρα)

ΕΚΤΟΠΙΣΜΑ ΠΛΗΡΕΣ (τόνοι)

ΜΕΓΙΣΤΗ ΤΑΧΥΤHTA (κόμβοι)

FERRETTI SECURITY AND DEFENCE FSD350

Ιταλία

35

130

>45

SWIFTSHIPS FPV/PB

ΗΠΑ

35

120;

>40 (FPV) ή 30 (PB)

KERSHIP CPV 32

Γαλλία

32

110;

;

KERSHIP OPV 45

Γαλλία

45

270

;

CANTIERE NAVALE VITTORIA C843 P350TN

Ιταλία

35

140

38

SOCARENAM PB

Γαλλία

43

210;

;

CMN Vigilante 200 BR42

Γαλλία

42

200;

>30

ARESA 3200 IPV PATROL

Ισπανία

32

115

50

LURSSEN CSB 40

Γερμανία

40

210

30

ISRAEL SHIPYARDS Shaldag MkV

Ισραήλ

32

100

40

DAMEN Stan Patrol 4207

Ολλανδία

43

200

>29

DAMEN Stan Patrol 3007

Ολλανδία

31

100;

30

INTERMARINE SPA MV115

Ιταλία

36

140

>35

UFM GROUP Force 145

Γαλλία

42

200;

35

Οι πιθανές υποψηφιότητες προέρχονται από ναυπηγεία χωρών της Ε.Ε και του Ισραήλ και των Η.Π.Α, με παράδοση τόσο στην κατασκευή πολεμικών σκαφών όσο και σκαφών υπηρεσιών επιβολής νόμου (Ακτοφυλακή, Λιμενική ή Οικονομική Αστυνομία). Για χάρη ευκολίας θα ομαδοποιήσουμε τις υποψηφιότητες ανά χώρα προβάλλοντας τα τυχόν θετικά ή αρνητικά στοιχεία όπως αναγράφονται περιγραφικά στον πίνακα ή και (κυρίως) από τα στοιχεία που υπάρχουν στις ιστοσελίδες των ναυπηγείων στα αντίστοιχα μοντέλα.

  1. ΙΤΑΛΙΑ

Πιθανές υποψηφιότητες από την γειτονική χώρα είναι: α) η FERRETTI SECURITY AND DEFENCE με το μοντέλο FSD350. Ένα περιπολικό σκάφος που μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα πάνω από 45 κόμβους συνδυάζοντας μηχανές Diesel και Gas (CODAG) με ό,τι θετικό (ταχύτητα) ή αρνητικό (νέα τεχνολογία/υποστήριξη) σημαίνει αυτό. Επίσης έχει δυνατότητες που πλησιάζουν τις προδιαγραφές του διαγωνισμού που είναι η κεκλιμένη ράμπα για (δύο) RHIB και οι τρεις σταθμοί οπλισμού. Ως υλικό κατασκευής αναφέρονται τα συνθετικά υλικά, κάτι που συγκαταλέγεται στα αρνητικά της σχεδίασης, β) η CANTIERE NAVALE VITTORIA με το μοντέλο C843 P350TN (ή την έκδοση C822 P350LAR που υπηρετεί με το Λιβυκό Ναυτικό). Αποτελεί μια στιβαρή κατασκευή που διακρίνεται για την ταχύτητα, αυτονομία δράσης και δυνατότητα τοποθέτησης ποικιλίας οπλισμού, που ήδη υπηρετεί στην Τυνησιακή Ακτοφυλακή με έξι σκάφη ενώ τέσσερα σκάφη σκάφη του τύπου C382 υπηρετούν με την Κυπριακή Ακτοφυλακή και τη Διοίκηση Ναυτικού Κύπρου. Αρνητικό στοιχείο η μη πρόβλεψη ύπαρξης, τουλάχιστον από τα υπάρχοντα διαθέσιμα στοιχεία, ενός συστήματος ταχείας άφεσης/ανάκτησης του RHIB μαζί με το πλήρωμα του από το μητρικό σκάφος (κεκλιμένη ράμπα ή επωτίδα (καπόνι (A-DAVIT)) ταχείας άφεσης/ανάκτησης). Θετικό στοιχείο αποτελεί η μακρόχρονη παράδοση του ναυπηγείου στην κατασκευή τέτοιου είδους σκαφών που σημαίνει ότι θα μπορεί να ανταποκριθεί με επιτυχία σε μια πιθανή αναπροσαρμογή των υφιστάμενων σχεδίων με σκοπό να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του διαγωνισμού. Σημειωτέον ότι το ναυπηγείο συνεργάστηκε με τα ολλανδικά ναυπηγεία DAMEN προς όφελος της Ιταλικής Οικονομικής Αστυνομίας για αδελφά σκάφη με το ΠΑΘ 090 «ΓΑΥΔΟΣ» (κλάση P580), γ) INTERMARINE SPA με το μοντέλο MV115. Φημισμένο Ιταλικό ναυπηγείο πολυεστερικών σκαφών, με συνεργασία τόσο με το Ιταλικό Π.Ν όσο και με την Ιταλική Οικονομική Αστυνομία και με μεγάλο αριθμό πωλήσεων, το οποίο πρόσφατα απορρόφησε άλλο φημισμένο Ιταλικό ναυπηγείο ταχέων σκαφών, το Rodriquez Cantieri Navali. Παρότι το μοντέλο είναι από συνθετικά υλικά, ο κατασκευαστής κάνει λόγο ότι το συγκεκριμένο μοντέλο μπορεί να κατασκευαστεί κι από αλουμίνιο.

  1. ΓΑΛΛΙΑ

Πιθανές υποψηφιότητες για τον επικείμενο διαγωνισμό από την πλευρά της Γαλλίας αποτελούν: α) KERSHIP με τα μοντέλα CPV 32m και OPV 45m. Αποτελούν μοντέλα σύμπραξης των φημισμένων Γαλλικών ναυπηγείων πολεμικών σκαφών DCNS και εμπορικών σκαφών PIRIOU. Είναι σκάφη υψηλών προδιαγραφών, μεγάλης αυτονομίας δράσης, με σύστημα άφεσης κι ανάκτησης RHIB. Σημειώνεται ότι το OPV 45m έχει την δυνατότητα να φέρει τόσο RHIB επί κεκλιμένης ράμπας όσο και από σύστημα ADAVIT, ταυτόχρονα. Δεν υπάρχουν όμως διαθέσιμα στοιχεία για τις ταχύτητες που μπορούν να αναπτύξουν τα δύο αυτά σκάφη, β) SOCARENAM με δυνατότητα κατασκευής περιπολικού σκάφους από αλουμίνιου μήκους περίπου 45m με σύστημα ADAVIT, δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία, γ) CMN (Privinvest-μητρική εταιρεία ΕΛΛ.ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ) μοντέλο Vigilante 200 BR42. Κατηγορία σκάφους SAR, οκτώ σκάφη του μοντέλου ήδη υπηρετούν σε Ναυτικά ξένων χωρών. Θετικά στοιχεία αποτελούν το Σύστημα ADAVIT για δύο σκάφη RHIB, η δυνατότητα να φέρει βαρύ οπλισμό, η κατηγοριοποίηση του από τον κατασκευαστή ως σκάφος SAR και η πιθανότητα κατασκευής στην Ελλάδα. Η μη δυνατότητα αντικατάστασης των κινητήριων μηχανών του σκάφους, από ισχυρότερες αποτελεί αρνητικό παράγοντα για την επιτυχία του μοντέλου στον υφιστάμενο διαγωνισμό (μέγιστη ταχύτητα 30 κόμβοι), δ) UFM GROUP μοντέλο Force 145. Αποτελεί σκάφος υψηλών προδιαγραφών (ταχύτητα, αυτονομία, οπλισμός, 2 RHIB σε κεκλιμένη ράμπα) με αρνητικό στοιχείο όμως την πιθανότητα κατασκευής του από συνθετικά υλικά κι όχι από αλουμίνιο ή χάλυβα.

  1. ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Το ολλανδικό ναυπηγείο της DAMEN το οποίο κατασκεύασε το νεότερο και πιο σύγχρονο Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ και είναι παγκοσμίας φήμης κατασκευαστής σκαφών ακτοφυλακής, είναι βέβαιο ότι θα διεκδικήσει τον διαγωνισμό με ιδιαίτερες μάλιστα αξιώσεις. Το μοντέλο που φαντάζει ιδανικό για τον διαγωνισμό με κάποια βελτίωση που θα απαιτηθεί στις μηχανές για να πληρεί τις ελάχιστες προϋποθέσεις είναι το Stan Patrol 4207. Πάνω από 60 σκάφη του τύπου έχουν κατασκευαστεί για λογαριασμό 10 χωρών μεταξύ αυτών και της γειτονικής Αλβανίας, ενώ δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι πανομοιότυπο σκάφος κατασκευάζεται κατόπιν αδείας της DAMEN από τα Ναυπηγεία Bollinger των ΗΠΑ με 58 σκάφη να υπηρετούν στις τάξεις της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ (USCG) ως κλάση Sentinel. Πλεονεκτήματα του σκάφους αποτελούν η κεκλιμένη ράμπα για RHIB, ο ελεύθερος χώρος επί του καταστρώματος για rescue area ή U.A.V, σύστημα υψηλής πίεσης εκτόξευσης θαλάσσιου ύδατος για κατάσβεση πυρκαγιάς (κανονάκι), μεγάλη αυτονομία πλεύσης στην οικονομική ταχύτητα, μεγάλοι χώροι για το προσωπικό ή για τοποθέτηση οπλισμού. Μειονέκτημα για το σκάφος, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, είναι οι μικρές ταχύτητες (μέγιστη κι οικονομική) που δεν πληρούν τις απαιτήσεις του διαγωνισμού, αλλά θεωρείται κάτι που θεραπεύεται μιας που η δομή κι ο όγκος του πλοίου του επιτρέπουν να τοποθετηθούν όποιες μηχανές χρειάζονται προκειμένου να κερδηθεί ο διαγωνισμός. Μια άλλη σχεδίαση του ίδιου ναυπηγείου, που δύσκολα θα θεωρηθεί όμως υποψήφια λόγω απουσίας ελεύθερου καταστρώματος και χαμηλής ταχύτητας είναι το Stan Patrol 3007, σχεδίασης Axe Bow, που οριακά ξεπερνά τα 30 μέτρα σε μήκος.

  1. ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Ένας παραδοσιακός κατασκευαστής πολεμικών σκαφών που κάλλιστα θα μπορούσε να συμμετέχει στον διαγωνισμό με αξιώσεις είναι και το ναυπηγείο LURSSEN με το μοντέλο CSB 40. Αποτελεί μια σύγχρονη και στιβαρή πλατφόρμα που μπορεί να κινηθεί με ταχύτητα και να φέρει πλήθος οπλικών συστημάτων. Μοναδική ίσως παραφωνία η έλλειψη κεκλιμένης ράμπας ή ADAVIT.

  1. ΙΣΠΑΝΙΑ

Μια όμορφη ναυπηγική κατασκευή αποτελεί το μοντέλο 3200 IPV PATROL της εταιρείας ARESA. Ταχύτατο (>45κόμβους), πανέμορφο σκάφος, με κεκλιμένη ράμπα, θέσεις για σταθμούς οπλισμού, σύστημα υψηλής πίεσης εκτόξευσης θαλάσσιου ύδατος για κατάσβεση πυρκαγιάς (κανονάκι), με σοβαρό μειονέκτημα, όμως το υλικό κατασκευής του (συνθετικά υλικά).

  1. Η.Π.Α.

Η περίπτωση της SWIFTSHIPS με το μοντέλο των 35 μέτρων σε δύο εκδόσεις, Fast Patrol Vessel (FPV) ή Patrol Boat (PB), αποτελεί από μόνη της μια σοβαρή υποψηφιότητα. Ναυπηγείο με ιστορία χρόνων στην κατασκευή ταχύπλοων σκαφών για το Ναυτικό των Η.Π.Α, της Αιγύπτου και άλλων χωρών. Το σκάφος είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο, φέρει μηχανές ικανές να αναπτύξουν ταχύτητα 40 κόμβων, αυτονομία δράσης πάνω 1.800 μίλια με οικονομική ταχύτητα, κεκλιμένη ράμπα άφεσης και ανάκτησης RHIB, δυνατότητα τοποθέτησης πλήθους ηλεκτρονικών κι οπλικών συστημάτων.

  1. ΙΣΡΑΗΛ

Πιθανή ισραηλινή υποψηφιότητα, δεν θα πρέπει επίσης να αποκλείεται μιας που το ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ έχει αναπτύξει όπως και το Π.Ν μια ιδιαίτερη φιλική σχέση με τις αντίστοιχες υπηρεσίες του Ισραήλ, αλλά και λόγω των τριων ΠΑΘ Saar 4.5 OPV. Μια κλάση σκαφών που ήδη διανύουν την δεύτερη δεκαετία της ζωής τους και φημίζονται για την αξιοπλοΐα και την αξιοπιστία τους. Tα ναυπηγεία ISRAEL SHIPYARDS, με μια κληρονομιά κατασκευής «καταδρομικών» σκαφών, είναι σίγουρο ότι θα επιθυμούσαν να συμμετέχουν στον διαγωνισμό με το πλέον φημισμένο σκάφος τους SHALDAG Mk V. Με μήκος 32μ και ταχύτητα πάνω από 40 κόμβους μπορεί να φέρει πλήθος ηλεκτρονικών και οπλικών συστημάτων με την αξιοπιστία και την τεχνολογική υπεροχή που φέρουν τα προϊόντα αυτής της χώρας. Και σε αυτή την περίπτωση γρίφο αποτελούν η τοποθέτηση RHIB σε κεκλιμένη ράμπα ή ADAVIT, οι χώροι ενδιαίτησης του πληρώματος και η ύπαρξη ελεύθερου καταστρώματος όπως προβλέπονται από τις απαιτήσεις του διαγωνισμού.

Εν κατακλείδι οι ανωτέρω υποψηφιότητες κατά τη γνώμη μας θα κριθούν (πέραν του οικονομικού κόστους) κατά βάση από δύο «ιδιαίτερα» κριτήρια, αυτά του υλικού κατασκευής τους και της δυνατότητας να φέρουν σύστημα ταχείας άφεσης κι ανάκτησης RHIB, είτε με κεκλιμένη ράμπα, είτε με σύστημα ADAVIT. Είναι σίγουρο ότι πολλές από τις ανωτέρω υποψηφιότητες, ακόμα και γνωστών κι ιστορικών ναυπηγείων, θα δυσκολευτούν να ανταποκριθούν σε αυτά τα κριτήρια. Από την άλλη, ακόμα και τα ναυπηγεία που ικανοποιούν τις συγκεκριμένες απαιτήσεις, θα πρέπει να κάνουν τροποποιήσεις ή αναβαθμίσεις στα υπό αξιολόγηση σκάφη όσον αφορά τα προωστήρια σκεύη. Ανεξαρτήτως του νικητή του διαγωνισμού, ένα είναι βέβαιο: το ΛΣ θα αποκτήσει τρία μεγάλα και καλά εξοπλισμένα περιπολικά (και το σημαντικότερο οπλισμένα!) ενώ θα αυξηθούν κατά πολύ οι επιχειρησιακές δυνατότητες του στόλου.

*Ο D-Mitch είναι δημιουργός και διαχειριστής της ιστοσελίδας navalanalyses.com.

ΠΗΓΕΣ:

  1. https://www.ferrettisecurityanddefence.com/en-us/detalvessels/FSD350
  2. https://www.vittoria.biz/military-paramilitary/c822-fast-patrol-vessel-p350lar/
  3. https://www.vittoria.biz/military-paramilitary/c843-fast-patrol-vessel-p350tn/?lang=en
  4. http://swiftships.com/vessels/35-meter-fast-patrol-vessel/
  5. http://swiftships.com/vessels/35-meter-patrol-boat/
  6. http://www.kership.com/en/vessels/opv-45
  7. http://www.kership.com/en/vessels/cpv32
  8. http://www.socarenam.fr/navire-detail-SPECIA-10-616.html
  9. https://cmn-group.com/products-and-services/military-vessels/vigilante/vigilante-200-br42/
  10. http://new.ufmgroup.net/wp-content/uploads/2017/04/Force-145-Patrol-Vessel-MultiRole-OPV-42-m-Launcher-of-interceptors-F6-Last-General-arrangement.pdf
  11. https://www.aresaboats.com/boats/military-boats/patrol-boat-3200-patrol
  12. http://products.damen.com/en/ranges/stan-patrol/stan-patrol-4207
  13. http://products.damen.com/en/ranges/stan-patrol/stan-patrol-3007
  14. http://products.damen.com/-/media/Products/Images/Clusters-groups/High-Speed-Crafts/Stan-Patrol-Vessel/Documents/Damen_Stan_Patrol_Series_Brochure_10_2016.pdf
  15. http://www.luerssen-defence.com/english-luerssen-pb-40
  16. http://www.israel-shipyards.com/naval-002.asp
  17. http://www.hcg.gr