Παράθυρο για νέες περικοπές στις αμυντικές δαπάνες λόγω χειρισμών της κυβέρνησης

41

Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο για νέες περικοπές στις αμυντικές δαπάνες, ένα ζήτημα το οποίο αναμένεται να βρεθεί στις πρώτες θέσεις της ατζέντας, που σχετίζεται με την γ΄ αξιολόγηση. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, οι συναντήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικα για τον φετινό προϋπολογισμό δεν εξελίχθηκαν όπως θα ήθελε η κυβέρνηση που από νωρίς βρέθηκε απολογούμενη για την υστέρηση 350 εκατ. ευρώ που εμφανίζουν οι εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος ενώ άλλα 346 εκατ. ευρώ λείπουν και από τις αποκρατικοποιήσεις. Με την εξέταση λοιπόν των στοιχείων του προϋπολογισμού του 2017 και κυρίως των προβλέψεων του 2018 οι εμπειρογνώμονες των τεχνικών κλιμακίων διαπίστωσαν ότι η κυβέρνηση αθέτησε τις δεσμεύσεις της για περιορισμό των δαπανών σε δύο βασικές κατηγορίες: Στις αμυντικές δαπάνες και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Όταν οι απαντήσεις που πήραν δεν τους ικανοποίησαν, τόνισαν ότι θα εισηγηθούν μεταξύ άλλων την μείωση των αμυντικών δαπανών αν προκύψει η ανάγκη για νέα -ήδη ψηφισμένα- μέτρα για το 2018.

Με βάση τις δεσμεύσεις που είχαν αναληφθεί με την συμφωνία του 2015, κατόπιν εισήγησης της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου, οι αμυντικές δαπάνες θα έπρεπε να περικοπούν κατά 600 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 200 εκατ. ευρώ το 2015 και 400 εκατ. ευρώ το 2016. Ωστόσο, η συνολική μείωση για την διετία δεν ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ και καλύφθηκε από το υπερπλεόνασμα των εσόδων που καταγράφηκε το 2016.

H πρώτη σελίδα της επιστολής του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς τους θεσμούς στις 30 Ιουνίου 2015, με την οποία πρότεινε περικοπές 600 εκατ. ευρώ από τις ελληνικές αμυντικές δαπάνες, στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος. Λίγες ώρες αργότερα, το Μέγαρο Μαξίμου εξέδιδε ανακοίνωση ότι «δεν υπάρχει, ούτε υπήρξε και ούτε θα υπάρξει πρόταση από την ελληνική κυβέρνηση για μείωση των αμυντικών δαπανών».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος είχε υποσχεθεί στην Βουλή ότι η εξοικονόμηση μπορεί να γίνει με την εκποίηση «μη επιχειρησιακά αναγκαίου» αμυντικού υλικού και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Τίποτα από αυτά όμως δεν υλοποιήθηκε. Τα σχέδια για πώληση πυρομαχικών στην Σαουδική Αραβία και τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης ΒΜΡ-1 στην Αίγυπτο καρκινοβατούν ενώ οι προβλέψεις του για «έσοδα 300 εκατ. ευρώ για το 2017» από την παραχώρηση ανενεργών στρατοπέδων και μίσθωση ακινήτων διαψεύστηκαν παταγωδώς. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται άλλωστε οι στοχευμένες διαρροές περί πώλησης των αεροσκαφών F-16 Block30 σε τρίτες χώρες ή «παρωχημένου προγράμματος εκσυγχρονισμού των F-16».

Ένα δεύτερο πεδίο όπου τα τεχνικά κλιμάκια εντόπισαν παρατυπίες και οικονομικές αποκλίσεις είναι ο ευρύτερος δημόσιος τομέας και ειδικότερα, οι δαπάνες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κυρίως από αναπτυξιακές εταιρίες που επιχειρούν εντός των Δήμων και μισθοδοτούν προσωπικό αλλά δεν έχουν την σύνθεση που θα τους επέτρεπε να υλοποιήσουν συγχρηματοδοτούμενα έργα, οι υπεράριθμοι συμβασιούχοι των ΟΤΑ που έχουν φτάσει τις 52.000 και οι 3.500 δημόσιοι υπάλληλοι με πλαστά πτυχία που θα έπρεπε να έχουν ήδη απολυθεί. Τα τεχνικά κλιμάκια κάλεσαν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε εξορθολογισμό των κρατικών δαπανών διαφορετικά από 1ης Ιανουαρίου 2018 ενεργοποιείται η φορολαίλαπα, για την οποία ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Valdis Dombrovskis ξεκαθάρισε ότι δεν ήταν απαίτηση των δανειστών αλλά μία επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης.

Συνεδρίαση κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων

Υπό αυτό το κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες στη Βουλή συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων με αντικείμενο την ενημέρωση των μελών της για τα τρέχοντα και μελλοντικά προγράμματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή ενημερώθηκε για:

 • το πρόγραμμα αναβάθμισης των Α/Φ F-16 στο επίπεδο Viper (Block70/72) που έχει λάβει πλέον τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος και θα υλοποιηθεί μέσω διακρατικής συμφωνίας στην ΕΑΒ. Όπως έγινε γνωστό, η απάντηση των αρμόδιων αμερικανικών υπηρεσιών στο ελληνικό αίτημα (LOR P&A) για την αρχική επίσημη κοστολόγηση των εναλλακτικών επιλογών αναμένεται στις αρχές του Οκτωβρίου.
 • προγράμματα που σχετίζονται με τα Κ/Β ΑΜ-39 και ΜΜ-40 Exocet
 • το πρόγραμμα F-35, για το οποίο απεστάλη  από την ΓΔΑΕΕ στις 7 Φεβρουαρίου 2017  αίτημα για τη λήψη στοιχειών κόστους και διαθεσιμότητας, πληροφοριών, μελετών και αναλύσεων. Ειδικότερα ζητήθηκαν στοιχεία που αφορούν στη δημιουργία μίας Μοίρας με δύναμη 20 αεροσκαφών, συμπεριλαμβάνοντας την αρχική υποστήριξη των αεροσκαφών, ενώ ζητήθηκε επίσης η εξέταση συμμετοχής της Εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας τόσο σε πρόγραμμα προμήθειας όσο και στην εν συνεχεία υποστήριξη του F-35.
 • Το προτεινόμενο από την κυβέρνηση «reduction in headcount» αναφέρεται στη μείωση των εισακτέων στις Στρατιωτικές Σχολές, μελλοντικά δε ενδέχεται να υλοποιηθεί και με την μείωση της θητείας στους 6 μήνες. To δε «reduction in procurement» υλοποιείται με τον περιορισμό προμηθειών και υπηρεσιών, όχι μόνο για λειτουργικές ανάγκες, αλλά και εξοπλιστικών. Από τα 42 προγράμματα ύψους €1,9 δισ. που ενέκρινε στις 30 Ιουλίου 2014 η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για την περίοδο 2014-2020, έχουν υπογραφεί συμβάσεις μόνο για τον εκσυγχρονισμό των ΑΦΝΣ P-3B Orion, τα πυρομαχικά 76mm για τα ναυτικά πυροβόλα ΟΤΟ-Melara και το δίκτυο επικοινωνιών ΑΙΓΕΥΣ του ΠΝ. Το ξεχασμένο πρόγραμμα των 1.900 ΟΝΥΠΑΣ για τα CARL GUSTAV αντί 17εκατ. όπως επίσης και η μελλοντική αναβάθμιση των Α/Φ F-16 δεν περιλαμβανόταν σε αυτά. To τελευταίο θα υλοποιηθεί με τμηματική καταβολή χρημάτων σε βάθος δεκαετίας.

 • Το προτεινόμενο από την κυβέρνηση «reduction in headcount» αναφέρεται στη μείωση των εισακτέων στις Στρατιωτικές Σχολές, μελλοντικά δε ενδέχεται να υλοποιηθεί και με την μείωση της θητείας στους 6 μήνες. To δε «reduction in procurement» υλοποιείται με τον περιορισμό προμηθειών και υπηρεσιών, όχι μόνο για λειτουργικές ανάγκες, αλλά και εξοπλιστικών. Από τα 42 προγράμματα ύψους €1,9 δισ. που ενέκρινε στις 30 Ιουλίου 2014 η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για την περίοδο 2014-2020 (συνημμένα πίνακας με ενδεικτικά προγράμματα), έχουν υπογραφεί συμβάσεις μόνο για τον εκσυγχρονισμό των ΑΦΝΣ P-3B Orion, τα πυρομαχικά 76mm για τα ναυτικά πυροβόλα ΟΤΟ-Melara και το δίκτυο επικοινωνιών ΑΙΓΕΥΣ του ΠΝ. Το ξεχασμένο πρόγραμμα των 1.900 ΟΝΥΠΑΣ για τα CARL GUSTAV αντί 17εκατ. όπως επίσης και η μελλοντική αναβάθμιση των Α/Φ F-16 δεν περιλαμβανόταν σε αυτά. To τελευταίο θα υλοποιηθεί με τμηματική καταβολή χρημάτων σε βάθος δεκαετίας. https://uploads.disquscdn.com/images/65e391cef1c5b8a8ff265d1277aadd2ad78b243b49096febd3e69a88d6d3a8ce.jpg

  • SteliosFr

   Με τα hellfire για τα Apache που ειχατε γραψει παλαιοτερα υπαρχει κατι νεοτερο;

   • HBS

    Η πληροφορία είχε προκύψει προ 3μήνου, έπειτα από συνάντηση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγου Αλκιβιάδη Στεφανή, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Στρατηγό Mark A. Milley. Σύμφωνα μ’ εκείνη, στο πλαίσιο της επικείμενης (τότε) έλευσης των ελικοπτέρων ένοπλης αναγνώρισης OH-58D Kiowa Warrior. είχε συζητηθεί και η απόκτηση αριθμού βλημάτων Hellfire, μικρός αριθμός των οποίων αφορούσε την έκδοση AGM-114L. Είκοσι μέρες αργότερα, ο ΥΕΘΑ δήλωσε πως οι ΗΠΑ «έκαναν πίσω». Έκτοτε ουδέν.

 • Cynaegeirus

  52,000 συμβασιούχοι όσοι οι μόνιμοι στον ΕΣ. Μία χαρά πάμε παιδιά. Το σχέδιο της αγαπημένης μας κυβέρνησης να κλείσει τις νικηφόρες στον συμμοριτοπολεμο ένοπλες ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ δυνάμεις βαίνει καλώς. Το επόμενο βήμα είναι ο ανοιχτός εποικισμός από τους φίλους μας τους Παστούν και ο καθορισμός της Κυριακής ως ημέρας δημόσιας κλειτοριδοτομης.
  Ζήτω οι συριζανελ ζήτω το ΚΚΕ ζήτω το πασοκ

  • Γιώργος

   Ξέχασες κάτι σημαντικό: Ζήτω και το ΚΚΕ Εσωτερικού…
   http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=791299

  • Tasos Prasinos

   Και η ΝΔούλα αγαπητέ. Που τιμάει τους αγώνες της αριστεράς και δηλώνει ευθαρσώς ΟΧΙ στις απολύσεις ΔΥ whatever. Μια μπλε πασοκάρα δηλαδή. Όλοι ανεξαιρέτως κρατικοδίαιτοι και κρατικιστές που χαϊδεύουν τους πελάτες-ψηφοφόρους τους. Δυστυχώς το τούνελ έχει δρόμο ακόμη.

   • Cynaegeirus

    Η ΝΔ δεν έχει καμία σχέση με τα κεντρώα ή αριστερά κόμματα παρόλη την ζημιά που έκανε ο χοντρός.

    • M.K.E

     Ο Tasos Prasinos εχει δικιο κυναιγειρε.Μια φοβικη παραταξη που βγαζει αρχιτσελιγκες και μπουληδες για βουλευτες,τρεμει στην παραμικρη διαμαρτυρια απο τοπικους φυλαρχους και προς θεου μην τολμησει αριστερος να προσαψει κατηγορια δεξια..αλοιφη γινονται να τους ικανοποιησουν.Μια παραταξη πληρωνει την ματαιοδοξια καραμανληδων και μητσοτακηδων περι εθνικης συμφιλιωσης και διαλογου με την αριστερα,πνιγοντας καθε φωνη πατριωτικη και εθνικη,χαρην της ευρωπαικης ιδεας και υποχρεωσης,μια βολικη δικαιολογια για την ανικανοτητα να υψωσουν αναστημα και να αναλαβουν ευθυνες.

     • Cynaegeirus

      δεν εχεις αδικο εδω…

     • Tasos Prasinos

      ΕΤΣΙ. Μεταπολιτευτικά δεν υπάρχει δεξιά στην Ελλάδα.

    • PetrosR

     Το σταλινικο δημοσιο το εφτιαξε ο «εθναρχης» και το παρεδωσε στα χερια του Ανδρεα οπου με τη σειρα του ( με την βοηθεια των ΜΟΠ και των πακετων Ντελορ ) το χρησιμοποιησε για να παγιωσει τη μπααθικη του εξουσια.
     Οταν κατι πηγε να κανει ο Μητσοτακης,βρηκε μπροστα του συσσωμο τον μπααθικο μηχανισμο τα τοτε νεα ιδιωτικα ΜΜΕ, καταληψεις στα σχολεια, λεωφορεια να κανουν τα δρομολογια συνοδεια περιπολικων και την 17Ν να κανει εκεινη την εποχη οσα χτυπηματα δεν ειχε κανει σε ολη της την «καριερα».
     Μετα…Ξανα πασοκ με Ανδρεα,μιμη,λαζοπουλο,αστρολογο,σημιτη….
     Ο χοντρος Καραμανλης ειχε τη ευκαιρια να «επανιδρυσει το κρατος»
     Η επανιδρυση του κρατους ξεκινησε απο τον Μειμαρακη να ανακοινωνει μειωση θητειας σε πρωινη εκπομπη,και στο γεεθα να παθαινουν εγκεφαλικα,συνεχιστηκε με τον » Ποινη Εκτιω» Πολυδωρα στο ΥΔΤ οπου επι υπουργιας του καθε ΣΚ συγκεκριμενα μερη της Αθηνας μετατρεπονταν σε Λοντοντερρυ,και καταληξαμε στον Δεκεμβριο του 08.
     Εκει που ενα τυχαιο γεγονος κατελυσε το κρατος,ξεφτιλισε τους θεσμους και εθεσε τις βασεις για την τωρινη μπολσεβικικη κυβερνηση και για την εισοδο στην Ελληνικη βουλη με μεγαλο ποσοστο λουμπεν μπραβων ναζι.
     H πασοκοποιηση της δημοσιας ζωης πρωτα χτυπησε τη ΝΔ ( Σαν κομμα
     εξουσιας που ηταν ) και μετα τους μπολσεβικους που κυβερνανε τωρα.

    • Dimitris S.

     Συμφωνώ και εγώ με τον @tasos_prasinos:disqus. Άλλωστε τα 2 αυτά κόμματα (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) είναι αυτά που δημιούργησαν όλες τις προϋποθέσεις για να γίνει κύβερνηση στην πράξη εν μία νυκτί ένα κόμμα του 3-4%.

     Στο μοναδικό που διαφωνώ με τον @disqus_N8b03RegrI:disqus είναι στο ότι η συμφιλίωση με την αριστερά (και τούμπαλιν) αποτελεί (ή θα έπρεπε να αποτελεί) ίσως τον σημαντικότερο στόχο όλου του πολιτικού κόσμου, αλλά και της κοινωνίας. Για πολλούς λόγους δε γίνεται, ο κυριότερος είναι κατά τη γνώμη μου, ότι όλα τα κόμματα ανεξαιρέτως εκμεταλλεύονται την πόλωση που συνεχίζει να δημιουργεί ο εμφύλιος και ο απότοκος αυτού διχασμός, παρόλο που πλέον οι νέες γενιές δείχνουν σιγά-σιγά να τον θεωρούν απολίθωμα που δεν τους αγγίζει ιδιαίτερα ιδεολογικά (ορθώς κατ’ εμέ). Τονίζω αυτή μου τη διαφωνία, γιατί θεωρώ πως αυτή η πόλωση είναι που υποβόσκει διαρκώς και δημιουργεί τεράστια ζητήματα εθνικής συνεννόησης, άμεσα ή έμμεσα.

     Μια χώρα, είτε προοδεύει είτε παρακμάζει, συμπαρασύρει όλους τους πολίτες της μαζί. Σίγουρα υπάρχουν ομάδες ατόμων που «δεν σώζονται». Αλλά η κρίσιμη μάζα περιλαμβάνει και τη δεξιά και την αριστερά, όπως αυτές εννοούνται τουλάχιστον στην Ελλάδα. Δυστυχώς ακόμα δε διαφαίνεται ετοιμότητα για αμοιβαίες υποχωρήσεις και από τις δυο πλευρές. Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση αποτελεί στρατηγική επιλογή της χώρας, έχει έμφυτη την μερική παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας. Αν κριθεί (από ποιόν;;) ότι πρέπει να φύγουμε, ας φύγουμε, αλλά συντεταγμένα και την κατάλληλη στιγμή και όχι επειδή δεν ικανοποιείται το πατριωτικό αίσθημα, αριστερού ή δεξιού προσήμου.

     • M.K.E

      Αυτα ολα ειναι ωραια,την στιγμη που υπαρχει ενα κοινο αξιακο υποβαθρο ωστε να μπορεσεις να συζητησεις τις υπολοιπες διαφορες.
      Τοσο πριν οσο και με την διακυβερνηση τωρα,δεν μπορουμε να μιλουμε για εθνικη συναινεση και συμφιλιωση και σιγουρα δεν αναφερομαι στο θεμα της ενοπλης στασης μετα τον Β! παγκοσμιο.
      Δεν μπορω να εχω συναινεση με λαθρολαγνους,μηδενιστες εθνικων αξιων και γεγονοτων και με ιδεοληψιες που μονο επειδη εχουν τον χαρακτηρα του αριστερου,γινονται αποδεκτες.
      Το θεμα με την τουρκικη ενωση ξανθης,το σιγονταρισμα των μειονοτικων βουλευτων σε μια λογικη μαλακων συνορων δλδ γκριζαρισμα θρακης,ο εγκολπισμοςς ιδεων τυπου ρεπουση και θεοδωριδη,η υποστηριξη του μαδουρο και του καστρο την ωρα που διαρυγνυουν τα ιματια τους για οποια αλλη χουντα και αλλα πολλα συναφη,αποκλειουν να μπορουμε να δουμε τα εν λογω ατομα και ιδεολογιες ως ισοτιμα σε μια διεργασια συμφιλιωσης και ενοτητας.
      Η ευρωπαικη στρατηγικη και οραμα ειναι καλο,οσο δεν θιγονται εθνικα δικαια και συμφεροντα και οσο δεν αποτελουν αλλοθι για την ανικανοτητα των κρατουντων να εφαρμοσουν απλα ορθολογιστικα και δικαια μετρα,ριχνοντας τα ολα στους κακους ευρωπαιους.
      Πρωτα τα συμφεροντα της Ελλαδος,μα θα λεγεται αλιεια,θα λεγεται γεωργια,θα λεγεται σχεσεις με γειτονικες χωρες,αυτα πρεπει να ειναι η πυξιδα μας.

     • Dimitris S.

      Το ανέφερα και ο ίδιος ότι υπάρχουν ομάδες ατόμων οι οποίες δεν πρόκειται να συναινέσουν ούτε στα βασικά πλαίσια μιας συζήτησης. Εκτιμώ ότι αυτές δεν είναι τόσο μεγάλης πολιτικής σημασίας (από άποψη μεγέθους), ωστόσο παραμένουν άκρως επικίνδυνες. Καμία διαφωνία επ’ αυτού.
      Προοπτική ευρύτερης συμφιλίωσης υπάρχει και αν δεν υπάρχει, οφείλει να δημιουργηθεί. Αρκεί και οι δυο πλευρές να παρατήσουν την πολεμική και να κάνουν μια πραγματική λευκή ειρήνη. Αυτό βέβαια δε γίνεται (τουλάχιστον μέχρι σήμερα, ύστερα από σχεδόν 70 χρόνια), γιατί το όλο θέμα είναι ο πυρήνας της στρατηγικής πόλωσης, η οποία χρησιμοποιείται εκατέρωθεν κοντόφθαλμα και διχάζει την κοινωνία. Διαιωνίζεται μια αντιπαλότητα με τους εκάστοτε σύγχρονους όρους και υπενθυμίζονται τα λάθη και τα εγκλήματα της κάθε πλευράς, από τότε μέχρι και σήμερα (υπάρχουν εκατοντάδες παραδείγματα). Η κάθε πλευρά ίσως με διαφορετικό τρόπο, αλλά η ουσία είναι ίδια. Δεν υπάρχει πιο καταστροφική τακτική για τη χώρα, γιατί μολύνει και τις επόμενες γενιές. Εκεί ακριβώς έγκειται η υπέρβαση που πρέπει να γίνει από ΕΜΑΣ για τους επόμενους, μιας και εμείς δυστυχώς παραλάβαμε τέτοια κατάσταση.
      Τέλος πάντων, ξέρω ότι ακούγονται πολύ θεωρητικά αυτά που λέω και καταχράζομαι τη φιλοξενία του site, το σταματάω εδώ, αν και θα με ικανοποιούσε πολύ μια τέτοια συζήτηση με άτομα που σκέφτονται σαν εσένα, ακόμα και αν διαφωνούσαμε στο τέλος.

      ΥΓ: «Η ευρωπαικη στρατηγικη και οραμα ειναι καλο,οσο δεν θιγονται εθνικα δικαια και συμφεροντα και οσο δεν αποτελουν αλλοθι για την ανικανοτητα […], θα λεγεται σχεσεις με γειτονικες χωρες,αυτα πρεπει να ειναι η πυξιδα μας.» Με βρίσκεις 100% σύμφωνο.

     • PetrosR

      Ποιος ασχολειται με τον «εμφυλιο» στην Ελλαδα του 2017:
      1. Το ΚΚΕ, γιατι αυτος ειναι ο λογος υπαρξης του,δεν εχει μεινει τιποτα αλλο.
      2. Καποιοι μπερδεμενοι/βλαμμενοι/ανηλικοι/ξεμωραμενοι «αναρχικοι» που αν ζουσαν εκεινη την εποχη θα τους ειχε κοψει φετες η ΟΠΛΑ.
      3. Οι απατεωνες υπουργοι του συριζα που,επειδη το παιχνιδι παιζεται πλεον με κανονες γυμνασιου/λυκειου, θελουν να μπουν στο ματι του Αδωνη, να γραψουν τα τρολ του τουιτερ για αυτους και να τσιμπησουν ψηφους απο τους παραπανω.

  • NK

   Παρασκευή προφανώς θα είναι η μέρα αργίας, προσαρμοστείτε στα νέα ήθη.

   Το Σάββατοκυριακο ως αργία είναι αλλων ανθρώπων.

 • jim_97

  Αν κάποιος ρίξει μια ματιά τι γίνεται στη γειτονιά μας εύκολα καταλαβαίνει ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά : δημοψήφισμα για αυτονομία οι Κούρδοι, οι Τούρκοι συμπεριφέρονται όπως πάντα, η Κύπρος ετοιμάζεται για εξόρυξη υδρογονανθράκων και στο βόρεια σύνορα υπάρχουν οι γνωστές χώρες που μισούν ιδιαίτερα την Ελλάδα. Η ανατολική Μεσόγειος μυρίζει μπαρούτι.
  Κάθε μέρα που περνά με αυτήν την κυβέρνηση είναι μια χαμένη μέρα. Πρέπει το συντομότερο δυνατόν να φύγουν…

 • ΝΙΚΟΣ

  Εκποίηση μη επιχειρησιακά αναγκαίου αμυντικού υλικού για να το καταλάβω και εγώ δεν γίνονταν παλιά;

  Τα έσοδα από παραχώρηση ανενεργών στρατοπέδων από πού προκύπτουν;Η παραχώρηση δεν σημαίνει πώληση.

  Τους υπεράριθμους συμβασιούχους που τους έχουν κρυμμένους; Οι υπηρεσίες καθαρισμού και
  πρόνοιας των δήμων έχουν πάντα έλλειψη προσωπικού. Δεν πρέπει κάποια στιγμή να μας πουν που απασχολούνται οι υπεράριθμοί για να γελάσουμε και εμείς λίγο;

  Μα είναι δυνατόν να υπάρχουν 3500 δημόσιοι υπάλληλοι με πλαστά πτυχία που όχι μόνο είναι ελεύθεροι αλλά συνεχίζουν να εργάζονται κιόλας; Αλήθεια αυτοί που έλεγχαν τα
  πτυχία για να γίνουν οι διορισμοί δεν έχουν καμία διοικητική, νομική ή ποινική ευθύνη;

  Ότι και να λέει κανείς δεν υπάρχει άλλος τρόπος να διατηρηθεί ένας στόλος 100 αεροσκαφών χωρίς το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F16 είτε περιλαμβάνει τα block 30 είτε όχι.

  Κατά την άποψη μου δεν υπάρχουν λεφτά για την αγορά 20 F35 εκτός εάν σκοπεύουν να
  αγοράσουν μόνο το αεροσκάφος με το πυροβόλο του. Αντί να αγοράσουν F35 χωρίς οπλισμό δεν θα ήταν προτιμητέο να δαπανήσουν τα λεφτά που δεν υπάρχουν στην αντιαεροπορική άμυνα, σε σύγχρονα ραντάρ, στην αγορά νέου οπλισμού για τα F16, σε αγορά εκπαιδευτικού αεροσκάφους σύγχρονων προδιαγραφών κ.τ.λ. Δεν λέω ότι δεν χρειάζεται μαχητικό πέμπτης γενιάς η ΠΑ αλλά ότι αυτό πρέπει να γίνει με προγραμματισμό και με κριτήριο τις δικές μας ανάγκες. Εάν είναι να αγοράσεις κάτι για παρελάσεις και μόνο να μας λείπει. Θα μου
  ακούγονταν πιο λογικό εάν συζητούσαν για αγορά για παράδειγμα 5 αεροσκαφών F35 πλήρως εξοπλισμένων ώστε να γίνει η εισαγωγή του τύπου από την αγορά 20 αεροσκαφών γενικώς και αορίστως. Εάν είναι να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος τότε είμαστε άξιοι της τύχης μας.

 • Fanis Boskos

  Οι εχθροί βρίσκονται προ των πυλών και οι κυβερνώντες απλά σφυρίζουν αδιάφορα. Είναι πράγματι ντροπή και κρίμα να καταστρεφόμαστε εκ των έσω από ένα μάτσο άχρηστους!!! Αντί να εκμεταλλευτούμε διπλωματικά τις ευκαιρίες που μας παρουσιάζονται την παρούσα χρονική στιγμή και να γίνουμε σοβαρός παίκτης στην ευρύτερη περιοχή, εμείς προσπαθούμε να γίνουμε Ελβετία και να δείξουμε την Ελληνική φιλοξενία στους διάφορους πρόσφυγες που συρρέουν…

  • oxia77

   Έχεις δίκιο φίλε μου. Οι Κούρδοι κάνουν βήματα για ανεξαρτησία που υπό προϋποθέσεις κάποια στιγμή μπορεί να διασπάσει και να κόψει και τμήμα της Τουρκίας. Οι Σκοπιανοί τρέμουν τους Αλβανούς. Πετρέλαια σε Κύπρο και Ελλάδα που θα χρειαστεί να προστατευσουμε. Ευκαιρίες δηλαδή για να αποδυναμωσουμε τους αντιπάλους μας και εμείς σκεφτόμαστε κακομοίρικα αντί μακρόπνοα, αυτοαφοπλιζόμαστε, εξακολουθούμε τη ψηφοθηρία χωρίς να βλέπουμε τη χιονοστιβάδα που θα μας πάρει όλους και είμαστε τόσο άχρηστοι που ούτε αυτούς που παρανομούν με τα πλαστά πτυχία δε διώχνουμε.

   • Dacourt™

    Τι σχέση έχουμε εμείς με του Κούρδους; μην συγκρίνετε ανομία πράγματα!

    • oxia77

     Δε συγκρίνω εμάς με τους Κούρδους. Απλώς λέω πως αν προχωρήσουν με την ανεξαρτησία τους στο Β. Ιράκ, εν δυνάμει θα αποτελέσουν πηγή αποσταθεροποίησης για τη Τουρκία και ίσως μελλοντικά να αποκοπούν και από τη Τουρκία. Όπως έκανε το νεοελληνικό κράτος πριν εκατό χρόνια με την Οθωμανική αυτοκρατορία. Γι’αυτό λέω ευκαιρίες να αποδυναμώσουμε τον αντίπαλο και εμείς δε κανουμε τίποτα για να σπρωξουμε προς αυτή τη κατεύθυνση

 • HBS

  Έχουμε διασαφηνίσει επαρκώς (από 7μηνου και πλέον) το σκεπτικό του εκσυγχρονισμού των F-16 εδώ: http://e-amyna.com/%ce%b1%cf%80%ce%bf%ce%ba%cf%81%cf%85%cf%80%cf%84%ce%bf%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%cf%8e%ce%bd%cf%84%ce%b1%cf%82-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%b5%ce%be%ce%bf%cf%80%ce%bb%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c/

 • πανος

  Αμα μπει για λιγα χρονια ΕΝΦΙΑ για την αμυνα δεν ειναι κακη ιδεα καθως σε λιγα χρονια θα μπορεις να εχεις εσοδα 5ΕΝΦΙΑ τον χρονο και χωρις κανενα φορο

  Εγω βλεπω οτι το μεγαλο μας ελλειμα ειναι στα καυσιμα αλλα υπαρχει λυση…

  Η διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών τους πρώτους επτά μήνες του 2017, σε σχέση με εκείνο της ίδιας περιόδου του 2016, είναι αποτέλεσμα κυρίως της αύξησης του ελλείμματος του ισοζυγίου καυσίμων.
  Οι εισαγωγές εκτοξεύτηκαν στα 6,668 δισ. ευρώ

  Το αρθρο αναφερεται στο διαστημα Ιανουαριου-Ιουλιου της χρονιας αυτης
  Δηλαδη μπορει στο χρονο να κανουμε και εισαγωγες σε καυσιμα πανω απο 10δις!

  Το 2020 θα αρχισει η παραγωγη στο Ισραηλ
  Καπου εκει και στην Κυπρο
  Οι αρμόδιες κυπριακές Αρχές διαβεβαιώνουν ότι κινούνται στη βάση των σχεδιασμών που έχουν ως στόχο την εμπορική εκμετάλλευση του φυσικού αερίου από το «Αφροδίτη» το 2020, παρόλον ότι «δεν αποκλείεται να υπάρξει μια μετάθεση του χρονοδιαγράμματος κατά ένα ή και δύο χρόνια»

  Εμεις πρεπει να κρατηθουμε ως το 2020 αξιομαχοι κατι υστερα η οποια κυβερνηση εχουμε μπορει να συνεργαστει με το Ισραηλ η με Κυπρο ωστε να εισαγουμε δωρεαν καυσιμα μεχρι να αρχισει η παραγωγη μας οπου οτι πηραμε θα το δωσουμε πισω

  Καθε χρονο απο το 2020 θα εχουμε 10δις+ επιπλεον και σιγουρα μετα ειναι στο χερι της κυβερνησης ποσα θα πανε για την αμυνα…Δικαιολογιες δεν θα υπαρχουν

 • NK

  Ναι, πιστεύω οι φόροι και (υποχρεωτικές, μη ανταποδοτικές, δηλαδή πάλι φόροι) εισφορές στο 80% του εισοδήματος ενός εργαζομένου στον ιδιωτικό τομέα είναι χαμηλοί, περισσοτεροι φόροι χρειάζονται.

  Μάλλον δεν έφτασαν οι 60.000 επιχειρήσεις που πήγαν Βουλγαρία και Κύπρο, ούτε οι ακόμη περισσότερες που έκλεισαν, πρέπει να μεταφέρουν την έδρα ακόμη και τα περίπτερα ή να κλείσουν.

  Μόλις πιάσουμε το 101% φόρο θα καταφέρουμε να μην ξανάκόψουμε συνταξη άγαμης θυγατέρας και να δώσουμε δωρεάν σχολεία και νοσοκομεία σε όοοολον τον πλανήτη (την στέγη την πληρώνει άλλος, όποτε όλα καλά, ε;).

  Προς Θεού όμως, σας εξορκίζω σε ότι έχετε ιερό, μην διανοηθείτε ποτέ να απολύσουμε κανέναν πλαστογράφο, κανέναν υπεράριθμο ή να σταματήσουμε την πυραμίδα που ονομάζουμε υποχρεωτική ασφάλιση στο κράτος. Εξάλλου δεν είναι δα ότι χρεωκόπησε αυτό ακριβώς το σύστημα.

  Ετοιμαστείτε, παίδες, προφανώς 500 χρόνια δεν ήταν αρκετά.

 • NK

  «οι υπεράριθμοι συμβασιούχοι των ΟΤΑ που έχουν φτάσει τις 52.000 και οι 3.500 δημόσιοι υπάλληλοι με πλαστά πτυχία που θα έπρεπε να έχουν ήδη απολυθεί.»

  Ποσό, μα ποσό, εκτός κλίματος είστε.

  Η άποψη σας δεν είναι απλώς μειοψηφική, είναι εξωκοινοβουλευτική !

  Από την ΧΑ μέχρι το ΚΚΕ, όλη η Βουλή είναι κρατιστές. ΟΛΟΙ.

  Ακόμα και ο νεοφιλελέ (λολ) Κυριάκος, κάθε βδομάδα επαναλαμβάνει ως μάντρα , «καμία μείωση του δημοσίου δεν χρειάζεται». (Πλην ενόπλων δυνάμεων προφανώς).

  Ο ψηφοφόρος έχει βάλει κουλ στην Βουλή σβαστικες και σφυροδρέπανα, αλλά προς Θεού, όχι και τον ακραίο νεονεονεοφιλελέ Τζήμερο (ουουου σιξσιξσιξ) που λέει να απολύσουμε τους πλαστογράφους και τους καταχραστές !

  Κοιτάξτε, σε κάθε χώρα υπάρχουν μπάχαλοι, μολοτοφάκηδες, υπερασπιστές τρομοκρατών, σταλινικοι, καταληψίες, χιτλερικοί, τραφικερ λαθρομεταναστών, ένοπλοι τραμπούκοι με μάσκες που δέρνουν σε γραφεία και επιχειρήσεις, αντεθνικά στοιχεία, κλπ κλπ.

  Αλλά είναι περιθώριο, όχι πλειοψηφία.

  Κανένα έθνος δεν μπορεί να επιζήσει, καμία κοινωνία δεν μπορεί να υπάρξει (κοινωνία = άνθρωποι με κοινά στοιχεία) με πλειοψηφία «εναλλακτικών».

  Εξ ορισμού η πλειοψηφία πρέπει να είναι το mainstream.

  Εδώ το mainstream είναι ο μηδενισμός και ο (κρατισμός) με διάφορες μορφές.

  • M.K.E

   Σε εναν σχιζοφρενικα ατομιστη λαο,δεν μπορεις να επιβαλεις νομους κοινης ωφελειας και λογικης.
   Τις πατατες του καποδιστρια τις ξερεις;ηδη απο τοτε ειχαμε τα σημερινα δειγματα.Ενας λαος που λατρεψε τον Ανδρεα σαν θεο και του συγχωρεσε καθε αμαρτημα,μισησε την δεξια αλλα θεωρει τον καραμανλη αναμορφωτη της συγχρονης ελλαδας και σωτηρα λογω της ενταξης στην ΕΟΚ,αριστεροφερνει στην πρωτη ευκαιρια με κραυγες περι ελευθεριας,αντιρατσισμου και δημοκρατιας αλλα ειχε μεχρι προτεινος ειχε τις αριστερες δυναμεις στο 8-10 τα εκατο αθροιστικα,βριζει την διαφθορα αλλα ψαχνει παντα το μεσο για την παραμικρη υποθεση που εχει,βλαστημαει σαν διαολος αλλα γεμιζει τις εκκλησιες σε καθε μεγαλη γιορτη,μισει τους τουρκους,βουλγαρους,σκοπιανους αλλα παει για ψωνια και να φτιαξει τα δοντια του εκει,αυτος ο λαος θα φερθει με ενα ελαχιστο λογικο πνευμα;οχι φιλε μου.Τελικα ειμαστε οντως απογονοι εξωγηινων.Εχουμε ενα επιπλεον ζωτικο οργανο,ισως το σημαντικοτερο:τον κ@@£$ μας.

 • Ivy Chris

  τι παει να πει υποσχέθηκε ο Καμμένος και ο κάθε πικραμένος…
  Αν ήταν σοβαροί θα είχαν διαπραγματευτεί το περιεχόμενο του αρχικού staff level agreement και αν είχε συμφωνηθεί και γίνει αποδεκτό θα είχαν συμπεριληφθεί συγκεκριμένα οι κωδικοί στους οποίους θα εφαρμοζόταν η περικοπή.
  Αντ’ αυτού το «σανό» λέει ότι δεν θα εφαρμοστεί η συμφωνία αλλά θα πουλήσει τα φυσεκλίκια του ’21 & τα τσαρούχια του παππού μου του τουρκοφάγου.
  Από την αρχή είχαμε επισημάνει ότι λόγω ιδεοληψίας δεν πρόκειται να υπάρξει ούτε προμήθεια, αλλά ούτε και αναβάθμιση.
  Φυσικά ο κατακαημένος προσπαθεί να ισορροπήσει στο σχοινί χωρίς δίχτυ να τον συγκρατήσει, αφού ο έτερος κλόουν την έχει δει πλέον ιδιοκτήτης του τσίρκου «η Ελλάς»
  Να είμαστε σοβαροί λοιπόν και να περιμένουμε να περάσει ο χρόνος, δύσκολα μεν, αλλά θα περάσει.
  Το σίγουρο & παρήγορο είναι ότι δεν θα ξανα-υπάρξει τέτοιος θίασος…

  • M.K.E

   Μα επειδη το υποσχεθηκε ανησυχουμε ολοι…Διαπραγματευση περιεχομενου της συμφωνιας;στην ελλαδα του 2017;με τους υπαρχοντες;το τελειο ανεκδοτο.Εδω ακομη ριχνουν την γεφυρα στο γοργοποταμο,με τετοια θα ασχολουνται;
   Μαλλον πρεπει να ιδρυθει καινουριο κρατος με αυστηρο ελεγχο νοημοσυνης και ωριμοτητας,μιας και ακομη ακουω κοσμο,αρκετο να λεει μετ επιτασεως οτι «ο καμμενος προσπαθει μεσα στο χαλι και πετυχαινει το ακατορθωτο να κρατησει τις ΕΔ σε καλο επιπεδο.»

   • Ivy Chris

    «Μαλλον πρεπει να ιδρυθει καινουριο κρατος με αυστηρο ελεγχο νοημοσυνης και ωριμοτητας…»

    Ποιος θα το αποφασίσει αυτό?
    Γράψε στο Google «δεφενψε» (Ναι στα Ελληνικά) και δες τι βγάζει πρώτο & μάλιστα στην 1η σελίδα, όπου από τις 10 πρώτες επιλογές οι 8 (σίγουρα) είναι υψηλού νοητικού επιπέδου… Τι όχι?

  • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

   «Το σίγουρο & παρήγορο είναι ότι δεν θα ξανα-υπάρξει τέτοιος θίασος…»
   Μωρέ,το μοναστήρι νάναι καλά,και από καλογέρους…

   • Ivy Chris

    Καλόγερους είχαμε πάντοτε από την ίδρυση του Ελληνικού κράτους.
    Κλόουν & σαλτιμπάγκους τέτοιου βεληνεκούς όμως…?

    • PetrosR

     Μακαρι να εχουν τη τυχη του Γιωργακη και των απιθανων υπουργων του Μπιρμπιλη,Γερουλανου κλπ.
     Αλλα…
     Η Ελλαδα ειναι η χωρα της ανακυκλωσης.
     Κανεις δεν παει χαμενος.
     Περιττωματα τυπου Πολακη μπορει να εξαφανιστουν αλλα ο ΠΘ και ο σκληρος πυρηνας του,με τη βοηθεια των χρησιμων ηλιθιων του αναρχοκομμουνιστικου παρακρατους,θα μας απασχολουν για πολλα χρονια ακομα.

     • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

      Ὁ Γιωργάκης εξακολουθεί να εποποιεί
      http://www.defence-point.gr/news/o-giorgos-papandreou-edose-vima-ston-akintzi-sti-diethni
      Και οἱ αναρχοκομμουνιστές (αντιφατικός όρος,αλλά τέλος πάντων),μπορούν να υπολογίζουν πάντοτε σε γερμανοτσολιάδικες επικουρείες.
      Σύντομα στις οθόνες σας.

    • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

     Ναι,και κλόουν & σαλτιμπάγκους τέτοιου βεληνεκούς,απλώςήταν οἱ εποχές ἄς πούμε πιό καθώς πρέπει,κάποια πράγματα γινόταν χωρίς να λέγονται,και όλοι οἱ «σοβαροί» που κυβέρνησαν μετά το 1944,σε κάποιες λίστες σάν του Χριστοφοράκου ήταν γραμμένοι.
     Και επειδή σε δύσκολες εποχές φαίνονται οἱ χαρακτήρες ατόμων αλλά και λαών,σήμερα έχουμε την κυριαρχία των κλόουν,επειδή κατά βάθος εκφράζουν τον Νεοέλληνα,ἤ του δίνουν άλλοθι.
     Τα καραγκιοζιλίκια και οἱ ψευτομαγκιές του Πάγκαλου,είκοσι και πλέον χρόνια πρίν το τσίρκο γίνει κυβέρνηση,εκτός του ότι άρεσαν δεξιά και αριστερά,λειτούργησαν και ὡς πρόγευση του ευτελισμού που ακολούθησε,όπως και οἱ αγγλικούρες του Αντρέ στην βουλή υπήρξαν μία προκαταβολή του καταιγισμού αγγλοφιοριτούρας που μας δέρνει σήμερα-ἡ αγγλόφωνη παγκοσμιοποίηση προφανώς δέν γεννήθηκε εν μια νυκτί.
     Υπήρξε και κάποιος υπουργός εξωτερικών,τον οποίο περιοδικό του αμυντικού και τεχνολογικού χώρου τον απεκάλεσε χωρίς να τον κατονομάζει ὡς «έναν από τους πιό άσχετους και επικίνδυνους»,και ὁ οποίος έγινε ΠτΔ.
     Δέν νομίζω ότι είναι και τόσο δύσκολο το κουϊζ.
     Ακόμη,ἄν το δούμε καχύποπτα,(ἄν και ἡ πολιτική είναι άδολο λειτούργημα,ιδίως στην Ἑλλάδα),και επειδή τα στερνά τιμούν (και κρίνουν) τα πρώτα,ακόμη και το «Ἑλλάς Ἑλλήνων Χριστιανών» που αναφωνούσε ἡ χούντα,με το πλήρωμα του χρόνου,έδωσε σε κάποιον αλαλάζοντα δημοκράτορα το πρόσχημα για να γνωματεύσει ότι «Ἑλλάς Ἑλλήνων Χριστιανών πέθανε».
     Στον «Ζορμπά» του Καζαντζάκη,ένας γέρος Κρητικός λέει ότι «ὁ άνθρωπος γεννιέται γεμάτος σκουλήκια,αλλά βγαίνουν όταν πεθάνει.»
     Οἱ κοινωνίες και τα έθνη ομοίως.
     Καιρός φέρνει τα λάχανα,καιρός τα παραπούλια.

 • M.K.E

  Και εγω αυτης της αποψης ειμαι…αλλα απο την αλλη σκεψου οτι σε μια κοινωνια που εχει γινει αναισθητη και κυβερνωντες παχυδερμοι,θα εχει καποιο ουσιαστικο αποτελεσμα;απωλεσαμε προ πολλου την ευαισθησια και την τιμιοτητα για να εχουν αντικτυπο ουσιαστικο και οχι μικροπολιτικο τετοιες κινησεις.

 • Dacourt™

  Ναι αμέ… τώρα τις υπογράφουν…
  Να παραιτηθούν ποιοι; οι κομματικοί αρχηγοί;

 • Dacourt™

  ε ναι να μπει ένας νέος φόρος, άλλωστε μας περισσεύουν και δεν έχουμε τι να τα κάνουμε. Απαράδεκτο και μόνο να το σκέφτονται κάποιοι, οι λύσεις που πρέπει να δοθούν είναι άλλες και όχι αυτή που προτείνεις.

 • oxia77

  Συμφωνώ ότι το προξενείο τους στη Θράκη μπορεί να παρακινησει σε παρόμοιες καταστάσεις. Εξαρτάται όμως από εμάς να το εμποδισουμε και να ενταξουμε τους εν Θράκη μουσουλμανους στην ελληνική κοινωνία ώστε να αποτύχουν τα σχέδια τους που είμαι σίγουρος ότι ήδη υπαρχουν. Επομένως εφόσον θα το προσπαθήσουν γιατί να μη τους το πληρώσουμε μέσω των Κουρδων με το ιδιο νομισμα. Αν υποστηριξουμε τη Τουρκία στο κουρδικό, δε νομίζω ότι θα μας το εκτιμήσουν έτσι κι αλλιώς.