Ανασκόπηση εβδομάδας #59

73
1629

Από τις 11 έως τις 22 Σεπτεμβρίου διεξήχθη η άσκηση BRILLIANT ARROW 2017, η οποία διοργανώθηκε από το NATO’s Headquarters Allied Air Command (HQ AIRCOM). Σκοπό της άσκησης ήταν η εκπαίδευση των συμμαχικών αεροπορικών δυνάμεων σε ρεαλιστικό περιβάλλον επιχειρήσεων, προκειμένου να προετοιμαστούν ως συμμετέχοντες στη Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης (NRF) της περιόδου 2018. Στην άσκηση συμμετείχαν η ΠΑ με κλιμάκιο 4 μαχητικών αεροσκαφών F-16C/D Block52+ και ανάλογο προσωπικό της 340 Moίρας, η Πολωνία και η Τουρκία με F-16, η Γερμανία με αεροσκάφη Eurofighter, αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού A310 MRTT και Α/Α συστήματα Patriot και το NATO με σύστημα AWACS Ε-3Α.

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι διεργασίες για την αναστολή λειτουργίας της 339 Μοίρας της 117 Πτέρυγας Μάχης/Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας που από τον Δεκέμβριο του 2003 έχει ως κύριο τον ρόλο Αναχαίτισης και ως δευτερεύον ρόλο Δίωξης-Βομβαρδισμού. Τα αεροσκάφη F-4E PI2000 και το προσωπικό της θα μεταβιβαστεί στην αδελφή 338 Μοίρα, η οποία θα καταστεί πλέον η τελευταία Μοίρα στην ΠΑ που επιχειρεί με μαχητικά Phantom.

Στις 18 Σεπτεμβρίου 2017, το υποβρύχιο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ εκτέλεσε επιτυχή άσκηση βολής τορπίλης εναντίον στόχου επιφανείας στην περιοχή των Μεγάρων. Την δραστηριότητα παρακολούθησαν ο ΑΝΥΕΘΑ Δ. Βίτσας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ε. Αποστολάκης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ν. Τσούνης και ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Ι. Παυλόπουλος.

Στο πλαίσιο της συνεισφοράς του ΠΝ στις επιχειρησιακές δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EE), το υποβρύχιο ΑΜΦΙΤΡΙΤΗ συμμετείχε, από 04 έως 20 Σεπτεμβρίου 2017, στην EUNAVFOR MED-Operation SOPHIA, η οποία διεξάγεται στην κεντρική Μεσόγειο, με τη συμμετοχή μονάδων από την Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία. Σκοπός της Επιχείρησης είναι η καταπολέμηση των δικτύων παράνομης διακίνησης ανθρώπων στην κεντρική Μεσόγειο καθώς και η συμβολή της ΕΕ στην εφαρμογή του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη, σύμφωνα με Απόφαση του ΟΗΕ.

Από 20 έως 22 Σεπτεμβρίου 2017, διεξήχθη η εθνική κλαδική άσκηση μικρής κλίμακας ΜΙΝΩΑΣ 2017 σε όλη την Ελληνική θαλάσσια επικράτεια μεταξύ του Πολεμικού Ναυτικού, Λιμενικού Σώματος και σε συνεργασία με τη ναυτιλιακή κοινότητα. Σκοπός της άσκησης είναι η ένταξη των διαδικασιών που αφορούν τις δομές Naval Cooperation and Guidance of Shipping (NCAGS) στην εθνική επιχειρησιακή σχεδίαση, η διατήρηση και προαγωγή ενιαίου πνεύματος μεταξύ ΠΝ, ΛΣ. καθώς και η συνεργασία με τη ναυτιλιακή κοινότητα για την ανταλλαγή πληροφοριών επί θεμάτων θαλάσσιας ασφάλειας.

Στις 21 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε η τελετή εγκαινίων αίθουσας διδασκαλίας στη Σχολή Ναυτικών Δoκίμων η οποία φέρει το όνομα «Υποπλοίαρχος Αναστάσιος Τουλίτσης ΠΝ» και αποτελεί δωρεά της κ. Άννας Μαχαίρα εις μνήμη του απολεσθέντος συζύγου της. Στην συνέχεια τελέσθηκε Ορκωμοσία των Νεοκαταταγέντων Ναυτικών Δοκίμων. Συνολικά ορκίστηκαν 41 Ναυτικοί Δόκιμοι, εκ των οποίων 9 Κύπριοι και 2 Ιορδανοί. Συγκριτικά, το 2010 είχε ορκιστεί σχεδόν διπλάσιος αριθμός για το ΠΝ (58 νέοι Δόκιμοι).

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017, παρακολούθησε στη νήσο Ικαρία (Περιοχή Ευθύνης της 79 ΑΔΤΕ), εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Τάγματος Εθνοφυλακής ΑΓΙΟΥ ΚΗΡΥΚΟΥ, που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της εκπαίδευσης της Εθνοφυλακής. Διαπιστώθηκε η άριστη προετοιμασία και οργάνωση της εκπαίδευσης από την Διοίκηση του Τάγματος, η εξαιρετική πειθαρχία και το υψηλό ηθικό των Εθνοφυλάκων.

Στις 20 Σεπτεμβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Υποστήριξης Στρατού (ΑΣΔΥΣ), ενημερωτική επίσκεψη του Διοικητή της Διοίκησης Διοικητικής Μέριμνας Ναυτικού (ΔΔΜΝ) Αντιναυάρχου (Μ) Νικόλαου Καφέτση, καθώς και του Διοικητή της Διοίκησης Αεροπορικής Υποστήριξης (ΔΑΥ) Υποπτεράρχου (Ι) Θεμιστοκλή Μπουρολιά.

Στις 21 Σεπτεμβρίου 2017, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ε. Αποστολάκης, επισκέφθηκε το Επιτηρητικό Φυλάκιο (ΕΦ) στη νήσο Ψαρά και συνομίλησε με τα στελέχη του. Επίσης, συναντήθηκε με προσωπικό του Ειδικού Τμήματος Εθνοφυλακής, το οποίο βρισκόταν στη νήσο στο πλαίσιο εκπαιδευτικής δραστηριότητας. Τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ υποδέχθηκε ο Διοικητής της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων, Αντιστράτηγος Νικόλαος Μανωλάκος και ο Διοικητής της 96ης Ανωτέρας Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής, Ταξίαρχος Δημόκριτος Κωνσταντάκος.

Στρατιωτική διπλωματία

Από 11 έως 16 Σεπτεμβρίου 2017, αντιπροσωπεία επιτελών του ΓΕΕΘΑ πραγματοποίησε επίσκεψη στο Πεκίνο με σκοπό την υπογραφή του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) έτους 2017 μεταξύ της Ελλάδας και της Κίνας. Το ΠΣΣ υπέγραψαν ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων του ΓΕΕΘΑ Ταξίαρχος Μιλτιάδης Γρυλλάκης και ο Υποδιευθυντής της Διεύθυνσης Διεθνούς Στρατιωτικής Συνεργασίας του Υπουργείου Άμυνας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Υποστράτηγος Ci Guowei. Το ΠΣΣ περιλαμβάνει δράσεις που αφορούν στον τομέα της ατομικής εκπαίδευσης.

Κύπρος

Στις 21 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, με αντικείμενο την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για το 2015 σε ό,τι αφορά το Υπουργείο Άμυνας. Σύμφωνα με τον ΥΠΑΜ Χρ. Φωκαΐδη:

  • Έχει υπογραφεί το συμβόλαιο μίσθωσης ακινήτου επί της Λεωφόρου Στροβόλου που θα συστεγάσει το Υπουργείο Άμυνας με το ΓΕΕΦ και η μετακίνηση αναμένεται εντός του 2018. Το ενιαίο κτίριο θα επιτρέψει, πέραν από τις προφανείς οικονομίες κλίμακος, τη μείωση της γραφειοκρατίας, του διοικητικού κόστους, τις εξοικονομήσεις τον καλύτερο συντονισμό την αποτελεσματικότητα και τη λήψη αποφάσεων.
  • Θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για την πιλοτική ανάθεση της τροφοδοσίας (σίτισης) και ΚΨΜ μεγάλων στρατοπέδων σε ιδιώτες. Ο ΥΠΑΜ ανέφερε ότι 285 άτομα ασχολούνται σήμερα στην αλυσίδα της τροφοδοσίας της Εθνικής Φρουράς με ένα συνολικό κόστος της τάξης των €3 εκατ. περίπου, σημειώνοντας πως «οι αξιωματικοί, οι υπαξιωματικοί και οι οπλίτες δεν έχουν εκπαιδευτεί, ούτε πληρώνονται για να μαγειρεύουν, να καθαρίζουν πατάτες ή να καθαρίζουν τα μαγειρεία».
  • Προωθείται στους αμέσως επόμενους μήνες η παραχώρηση της διεκπεραίωσης των στρατολογικών αρμοδιοτήτων στα ΚΕΠ και «μέσα από τη μηχανογράφηση του ΥΠΑΜ και της Εθνικής Φρουράς και μέσα από τη προσπάθεια να προχωρήσουμε στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να προσφέρουμε και υπηρεσίες απευθείας στο χρήστη».
  • Στο πλαίσιο της διοικητικής μεταρρύθμισης προβλέπονται θέσεις διοικητικών υπαλλήλων για το Υπουργείο Άμυνας για πρώτη φορά στην ιστορία του και οι πρώτες προσλήψεις θα πραγματοποιηθούν εντός του επόμενου έτους.. Οι προσλήψεις προβλέπονται στον προϋπολογισμό τ
  • 300 είναι οι γυναίκες Συμβασιούχοι Οπλίτες (ΣΥΟΠ).

Τέλος, στο πλαίσιο της συζήτησης, έγινε γνωστό ότι καθυστέρηση παρουσιάζει η υλοποίηση της σύμβασης για 10 αρματοφορείς (κεφαλές και ρυμουλκούμενα) στην ΕΦ, οι οποίοι έπρεπε να είχαν παραδοθεί τον Οκτώβριο του 2016.

Αύξηση 50% κατέγραψε ο αριθμός των Κυπρίων Εθνοφυλάκων που αιτήθηκαν να παρατείνουν την υπηρεσία τους στην Εθνική Φρουρά για το 2018. Ο αριθμός των αιτημάτων από Εθνοφύλακες για συνέχιση της υπηρεσίας τους σε εθελοντική βάση ανέρχεται φέτος μέχρι στιγμής, στις 1.468 σε σχέση με 928 το 2013. Πρόκειται για αιτήσεις από Εθνοφύλακες, οι οποίοι συμπλήρωσαν το 50ο έτος της ηλικίας τους και, ενώ δικαιούνται οριστική απόλυση από την Εθνοφυλακή, αιτούνται να παρατείνουν την υπηρεσία τους εθελοντικά. Το ΓΕΕΦ έχει ανακυρήξει το έτος 2018, ως «Έτος Εφεδρείας και Εθνοφυλακής», στο πλαίσιο του οποίου θα οργανωθούν και θα εκτελεστούν διάφορες εκδηλώσεις και δράσεις.

Πολυεθνική άσκηση στο πλαίσιο της στρατιωτικής πρωτοβουλίας «Military Erasmus» του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Ασφάλειας και Άμυνας (ESDC) διεξήχθη στην Κύπρο, από 18-22 Σεπτεμβρίου 2017, σε συνεργασία με την Στρατιωτική Ακαδημία Theresian της Αυστρίας. Στην άσκηση συμμετέχουν Αξιωματικοί και μαθητές Στρατιωτικών Παραγωγικών Σχολών από Κύπρο, Ελλάδα, Αυστρία, Γαλλία και Ρουμανία.  Η άσκηση «Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας» διεξάγεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην Κύπρο και έχει τίτλο «Tactical – Level – Exercise – Cadet, Leadership Development Exercise» (Τακτική Άσκηση Ανάπτυξης Ηγετικών Ικανοτήτων Μαθητών), σε περιβάλλον κατάλληλο και είναι εναρμονισμένο με επιχειρήσεις Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ). Σκοπός της άσκησης είναι η ανάπτυξη των ηγετικών ικανοτήτων των μαθητών των στρατιωτικών σχολών και η ενίσχυση της διαλειτουργικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επίτευξη κοινού πνεύματος σε αντικείμενα που αφορούν στην Ευρωπαϊκή Ασφάλεια και Άμυνα. Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς παρακολούθησε επεισόδιο της άσκησης που αφορούσε «επιχειρήσεις Λόχου σε αστικό περιβάλλον» και είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για την εξέλιξη της άσκησης από τον επικεφαλής αυστριακό Αξιωματικό.

Ανατολικός Παρατηρητής

Μετά από έκτακτη συνεδρίαση στις 22 Σεπτεμβρίου, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (MGK) της Τουρκίας απαίτησε από τις αρχές της Κουρδικής Αυτόνομης Διοίκησης του Ιράκ την ακύρωση του δημοψηφίσματος Ανεξαρτησίας της 25ης Σεπτεμβρίου, χαρακτηρίζοντάς το «παράνομο και απαράδεκτο» και πρωτοβουλία «που απειλεί ευθέως την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας». Στο πλαίσιο ψυχολογικών επιχειρήσεων, στις 18 Σεπτεμβρίου μετακινήθηκαν δύο Ίλες(-) αρμάτων Μ60Α3/Τ, ένας Μηχανοκίνητος Λόχος και δύο Α/Κ πυροβόλα Τ-155 από το Στρατόπεδο της 172ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας στη Σιλώπη κατά 9 περίπου χιλιόμετρα στον μεγάλο χώρο στάθμευσης των φορτηγών TIR, πριν την συνοριακή διάβαση με το Ιράκ ενώ 20 αεροσκάφη μεταστάθμευσαν στην 8η Κύρια Αεροπορική Βάση της Άμιδας (Diyarbakir).

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters, από την Νέα Υόρκη, όπου παρευρίσκεται για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία θα αναπτύξει στρατεύματα στη βορειοδυτική επαρχία της Συρίας, Idlib, στο πλαίσιο τριμερούς συμφωνίας για τη δημιουργία «ζωνών αποκλιμάκωσης». Από τις 17 Σεπτεμβρίου έχουν προωθηθεί στην επαρχία Αντιόχειας (Hatay) περί τα 80 τεθωρακισμένα οχήματα της 65ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας του 5ου Σώματος Στρατού της 1ης Στρατιάς, από το Lüleburgaz της Ανατολικής Θράκης και αριθμός ΠΕΠ T-122 και συνοδευτικών οχημάτων. Στις 18 Σεπτεμβρίου προωθήθηκαν τεθωρακισμένοι φορτωτές-εκσκαφείς τουρκικής κατασκευής στο συνοριακό πέρασμα Cilvegözü, απέναντι από την Bab Al-Hawa της Συρίας.

Περί τα 20 άρματα μάχης M60T Sabra του Τουρκικού Στρατού έχουν αναβαθμιστεί μέχρι στιγμής στο επίπεδο Τ1. Το πρόγραμμα υλοποιείται από τα Στρατιωτικά Εργοστάσια στο πλαίσιο σύμβασης ύψους €110 εκατ. με την Aselsan και περιλαμβάνει την εγκατάσταση τηλεχειριζόμενου οπλικού σταθμού (RWS) SARP, καμερών κάλυψης 360° για επίγνωση κατάστασης και συστήματος προειδοποίησης λέιζερ. Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, η ολοκλήρωσης της αναβάθμισης 120 αρμάτων μάχης M60T1 αναμένεται το Μάιο του 2018.

Από 8 έως 22 Σεπτεμβρίου διεξήχθη η διασυμμαχική άσκηση Dynamic Monarch 2017 (DYMH 17) στον κόλπο του Aksaz στην Μαρμαρίδα με αντικείμενο τη διαφυγή-διάσωση πληρωμάτων υποβυχίων. Η άσκηση διοργανώθηκε από την Διοίκηση Υποβρυχίων του ΝΑΤΟ (COMSUBNATO) με τη συμμετοχή προσωπικού 1.000 ατόμων από 9 κράτη-μέλη (Καναδάς, Γαλλία, Ιταλία, Νορβηγία, Πολωνία, Ισπανία, Τουρκία, Μ. Βρετανία και ΗΠΑ).

Η ρωσική κρατική εταιρεία Rosatom άρχισε τις πρώτες γενικές κατασκευαστικές εργασίες στο χώρο όπου θα κατασκευαστεί ο πρώτος πυρηνικός σταθμός της Τουρκίας στο Akkuyu, σύμφωνα με δηλώσεις του CEO Αλεξέι Λιχατσόφ, στο πλαίσιο της 61ης συνόδου της Γενικής Συνδιάσκεψης του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA). Υπενθυμίζεται ότι η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού, συνολικού προϋπολογισμού $20 δισ., υλοποιείται στο πλαίσιο διακρατικής συμφωνίας του 2010 και περιλαμβάνει την κατασκευή τεσσάρων αντιδραστήρων BBER-1200 συνολικής ισχύος 4800 MW. Η Rosatom προγραμματίζει την λειτουργία του πρώτου αντιδραστήρα το 2023.