Ανασκόπηση εβδομάδας #64

71
1917

Από 31 Οκτωβρίου έως 10 Νοεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε στην έδρα της 71 Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας Πεζικού στη Νέα Σάντα Κιλκίς, η πολυεθνική τακτική άσκηση άνευ στρατευμάτων TALOS 17. Η άσκηση TALOS διεξάγεται ανά δύο έτη, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Πολυεθνικού Σχηματισμού Μάχης HELBROC BG, ο οποίος αποτελεί στρατιωτική δύναμη ταχείας αντίδρασης, για την αντιμετώπιση καταστάσεων κρίσης. Στην άσκηση συμμετείχαν η Ελλάδα ως έθνος πλαίσιο, η Κύπρος, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Ουκρανία, καθώς και η Σερβία με παρατηρητές. Σκοπός της άσκησης ήταν η επαύξηση της διαλειτουργικότητας σε εθνικό και σε πολυεθνικό επίπεδο, μεταξύ του Ελληνικού Στρατηγείου Επιχειρήσεων της ΕΕ (ΕΣΕΕΕ στην 1η Στρατιά) και του Ελληνικού Στρατηγείου Δυνάμεων της ΕΕ (ΕΣΔΕΕ στην 71 Α/Μ ΤΑΞ), σε επιχειρήσεις χειρισμού κρίσεων. Στις 10 Νοεμβρίου 2017, πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή διεξαγωγής της άσκησης, οι δραστηριότητες της ημέρας διακεκριμένων επισκεπτών (DV Day), στις οποίες παρέστη ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ο Υπαρχηγός ΓΕΕΦ Αντιστράτηγος Ανδρέας Μαρκίδης, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Σερβίας και οι Ακόλουθοι Άμυνας Βουλγαρίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Πολωνίας και Σερβίας.

Στις 5 Νοεμβρίου 2017, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, παρέστη στις εκδηλώσεις εορτασμού της 105ης Επετείου των Ελευθερίων της Κοινότητας Κέλλης του Νομού Φλώρινας. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, ο Αρχηγός, βράβευσε τις συζύγους δύο ηρώων της εποποιίας 1940-41. Στη συνέχεια παρακολούθησε εκπαιδευτικές δραστηριότητες των Ταγμάτων Εθνοφυλακής Καστοριάς, Νεστορίου και Φλώρινας, της 9ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας.

Στις 10 Νοεμβρίου 2017, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, επισκέφθηκε το Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ), όπου παρέστη στην τελετή απονομής μπερέ στους νέους Καταδρομείς της 2017 Ε΄ ΕΣΣΟ, οι οποίοι ολοκλήρωσαν επιτυχώς την Προκεχωρημένη Εκπαίδευση Νεοσυλλέκτου (ΠΕΝ), σε αντικείμενα Ειδικών Δυνάμεων. Ακολούθως τη Σχολή Πυροβολικού (ΣΠΒ), όπου μίλησε στους εκπαιδευόμενους Αξιωματικούς και Υπαξιωματικούς. Επιπρόσθετα, μίλησε και στους Ευέλπιδες ΙΙΙης Τάξης, οι οποίοι, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών επισκέψεών τους σε Σχολές Εφαρμογής Όπλων και Σωμάτων, πραγματοποιούσαν προγραμματισμένη επίσκεψη στη Σχολή Πυροβολικού.

Στις 6 και 7 Νοεμβρίου 2017 διεξήχθη συνεκπαίδευση του Πολεμικού Ναυτικού με μονάδες της Συμμαχικής Αντιναρκικής Δύναμης Standing NΑΤΟ Mine Countermeasures Group 2 (SNMCMG-2), στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή Σαρωνικού Κόλπου. Από πλευράς του Πολεμικού Ναυτικού συμμετείχε το ναρκοθηρευτικό ΚΑΛΥΨΩ και ένα ελικόπτερο τύπου S-70B Aegean Hawk, ενώ από πλευράς της Συμμαχικής Δύναμης συμμετείχαν το αγγλικό πλοίο πολλαπλών ρόλων HMS ENTERPRISE, πλοίο έδρας του Διοικητού SNMCMG-2, το αγγλικό ναρκοθηρευτικό HMS PEMBROKE και το ιταλικό ναρκοθηρευτικό ITS CROTONE. Η εν λόγω συνεκπαίδευση εστιάστηκε σε διαδικασίες ναρκοθηρίας, στην αντιμετώπιση ασύμμετρης απειλής αέρος- επιφανείας, σε τεχνικά/τακτικά αντικείμενα επικοινωνιών, διοικητικής μέριμνας και προχωρητικών ελιγμών. Συνέβαλε δε στην ενίσχυση της επιχειρησιακής και μαχητικής ικανότητας και ετοιμότητας των συμμετεχόντων και στην προαγωγή του επιπέδου της συνεργασίας και της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των συμμετεχόντων σε Συμμαχικό επίπεδο.

Η 335 Μοίρα της 116 Πτέρυγας Μάχης/Αεροπορική Βάση Αράξου συμμετέχει με 5 αεροσκάφη F-16C/D Block52+ και ανάλογο προσωπικό στη μεγαλύτερη πολυεθνική άσκηση του Ισραήλ με την επωνυμία BLUE FLAG 2017. Η άσκηση διεξάγεται στην Αεροπορική Βάση Ovda στην έρημο Negev με τη συμμετοχή 80 αεροσκαφών και 1.000 στρατιωτικών από 8 κράτη. Το Ισραήλ συμμετέχει με μία Μοίρα α/φων F-15, μία Μοίρα F-16I “Sufa” και δύο Μοίρες F-16C/D “Barak” καθώς και με αεροσκάφη τακτικών μεταφορών, ελικοπτέρων, ΜΕΑ και μέσα Ηλεκτρονικού Πολέμού. ΗΠΑ, Ελλάδα και Πολωμία με α/φη F-16, η Γαλλία με Mirage 2000, η Γερμανία με Eurofighter Typhoon, η Ιταλία με αεροσκάφη Tornado και η Ινδία με αεροσκάφος C-130J Super Hercules και Μονάδα Ειδικών Επιχειρήσεων. Η άσκηση θα ολοκληρωθεί στις 16 Νοεμβρίου.

Στις 9 Νοεμβρίου 2017, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, επισκέφθηκε την 111 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Νέας Αγχιάλου, όπου τον υποδέχθηκε ο Διοικητής της Πτέρυγας, Σμήναρχος (Ι) Γεώργιος Λαγουδάκης. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Αρχηγός ενημερώθηκε για τα τρέχοντα θέματα της Μονάδας, περιηγήθηκε στους χώρους εργασίας, συνομίλησε με το Ιπτάμενο και Τεχνικό προσωπικό και έδωσε κατευθυντήριες οδηγίες.

Στρατιωτική διπλωματία

Στην περαιτέρω διεύρυνση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ συμφώνησαν οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας των δύο χωρών. Οι Πάνος Καμμένος και Avigdor Liberman, κατά τη συνάντηση τους στην Αθήνα στις 6 Νοεμβρίου, συζήτησαν για τις δυνατότητες εντατικοποίησης των δραστηριοτήτων που αφορούν στην κοινή εκπαίδευση, την ανταλλαγή πληροφοριών, την συνεργασία σε επίπεδο αμυντικής βιομηχανίας, και τον κυβερνοπόλεμο. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάσθηκε η προοπτική συνεργασίας των αμυντικών βιομηχανιών των δύο χωρών, μεταξύ άλλων στον τομέα της υποστήριξης διαφόρων υλικών εναερίων μέσων, όπου το Ισραήλ διαθέτει υψηλή τεχνολογία. Την επομένη πραγματοποιήθηκε η πρώτη Τριμερής συνάντηση των Υπουργών Άμυνας Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ με σκοπό την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας και τον συντονισμό των τριών κρατών με στόχο την προαγωγή συνθηκών ασφάλειας, σταθερότητας, ειρήνης και ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Στις 6 Νοεμβρίου 2017, επισκέφθηκε το Γενικό Επιτελείο Στρατού, ο Αρχηγός των Υπαξιωματικών του Στρατού των ΗΠΑ, Sergeant Major of the Army, Daniel Dailey. Ενημερώθηκε για τις τρέχουσες δράσεις του Στρατού Ξηράς, με έμφαση στη λειτουργία και την προσφορά των Ελλήνων Υπαξιωματικών, ενώ πραγματοποίησε ομιλία για το καθεστώς που ισχύει και την παρουσία των Υπαξιωματικών στον Στρατό των ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ελλάδα, επισκέφθηκε τις ΣΣΕ και ΣΜΥ, όπου πραγματοποίησε ομιλίες στους Σπουδαστές τους.

Στις 8 Νοεμβρίου 2017, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, υποδέχθηκε τον Διοικητή των Στρατιωτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη (USAREUR), Αντιστράτηγο Frederick B. Hodges. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, τα οποία επικεντρώθηκαν σε ζητήματα εκπαίδευσης και ασκήσεων. Επιβεβαιώθηκε το εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας, αλληλοεκτίμησης και αμοιβαίας εμπιστοσύνης που ήδη υφίσταται, στο πλαίσιο των δράσεων των Χερσαίων Δυνάμεων Ελλάδας και ΗΠΑ. Παράλληλα, διερευνήθηκαν όλες οι δυνατότητες για την περαιτέρω ενίσχυση συνεργειών σε θέματα εκπαίδευσης, ασκήσεων και συντήρησης αμυντικού υλικού. Τον Αντιστράτηγο Hodges συνόδευαν ο Υποδιοικητής της USAREUR, Υποστράτηγος Timothy P. McGuire, καθώς και επιτελείς τόσο της Αμερικανικής Διοίκησης, οι οποίοι την επομένη μετέβησαν στην Κρήτη προκειμένου να παρακολουθήσουν την τελική φάση της άσκησης ARTEMIS STRIKE στο ΠΒΚ (NAMFI).

Κύπρος

Στο ιστορικό χαμηλό ποσό των €61,9 εκατ. ανέρχονται τα κονδύλια του Ταμείου Αμυντικής Θωράκισης για το έτος 2018, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Άμυνας που κατατέθηκε στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή. Σημειώνεται ότι οι δαπάνες για προμήθεια, εκσυγχρονισμό και συντήρηση οπλικών συστημάτων καθώς και την εκτέλεση έργων που αφορούν στρατιωτικές εγκαταστάσεις ανήλθαν το 1999 σε €350 εκατ. για να μειωθούν την τελευταία 5ετία σε επίπεδο κάτω των €90 εκατ.

Ο ΥΠΑΜ της Κυπριακής Δημοκρατίας, μιλώντας στις 8 Νοεμβρίου από την Αεροπορική Βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο κατά τον εορτασμό του Προστάτη της Αεροπορίας, Αρχαγγέλου Μιχαήλ, προανήγγειλε την συγκρότηση Κέντρου Αεροπορικών Επιχειρήσεων και την προμήθεια Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών και «κάποιων άλλων συστημάτων» που αποτελούν επιχειρησιακές ανάγκες της Α’ Φάσης Αναδιοργάνωσης της Εθνικής Φρουράς. Ο X. Φωκαΐδης αναφέρθηκε στο νέο διαρκώς αυξανόμενο ρόλο για την Αεροπορία, στο πλαίσιο της νέας ολοκληρωμένης περιφερειακής πολιτικής για την προαγωγή της Κύπρου ως πυλώνα σταθερότητας και συνεισφορέα ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή αλλά και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Αναφέρθηκε ειδικότερα στην απόφαση του Υ.Σ. για έγκριση της συμμετοχής της Κύπρου στη νέα Αμυντική Ένωση της Ευρώπης, και τόνισε ότι η Κύπρος έχει εκφράσει την προθυμία και ετοιμότητα να διαθέσει τόσο την Αεροπορική Βάση στην Πάφο, όσο και τη Ναυτική Βάση στο Ζύγι, για την ενίσχυση της κοινής ασφάλειας της Ευρώπης. Σημείωσε επίσης ότι οι ασκήσεις μεγάλης κλίμακος που διεξάγονται τα τελευταία χρόνια σε ότι αφορά την Αεροπορία, θα ενισχυθούν και θα αναβαθμιστούν περαιτέρω και με το Ισραήλ και με άλλες χώρες.

Ο ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας γνωστοποίησε στις 10 Νοεμβρίου ότι η Λευκωσία σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, διέθεσε στις δυνάμεις Πεσμεργκά της Κουρδικής Περιφερειακής Κυβέρνησης του Ιράκ παλαιό οπλισμό της Εθνικής Φρουράς (τυφέκια M77 Zastava), ο οποίος επρόκειτο να καταστραφεί. Η αποστολή στρατιωτικής βοήθειας πραγματοποιείται στο πλαίσιο της διεθνούς συνεργασίας για τον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και αναμένεται να συνεχιστεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει παραχωρήσει αντίστοιχο οπλισμό στο Μάλι και στο Λίβανο.