Αμείλικτα ερωτήματα για το πρόγραμμα των P-3B Orion

17

O Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Γεώργιο Γιακουμάκη και υψηλόβαθμα στελέχη των Γενικών Επιτελείων, επισκέφτηκε χθες τις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) όπου συζήτησε με τη διοίκηση τις λεπτομέρειες και τα χρονοδιαγράμματα των εργασιών και προγραμμάτων που αφορούν και στους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, συγκεκριμένα των επιθεωρήσεων εργοστασιακού επιπέδου του αεροπορικού υλικού, του προγράμματος εκσυγχρονισμού των μεταγωγικών αεροσκαφών C-130 που βαίνει προς ολοκλήρωση αλλά και του προγράμματος επανεργοποίησης των Αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας P-3B Orion.

Υπενθυμίζεται ότι το υποπρόγραμμα «Εκσυγχρονισμός Μέσης Ζωής (ΕΜΖ) και Αναβάθμιση/Ολοκλήρωση Νέων Επιχειρησιακών Συστημάτων για την Επιχειρησιακή Εκμετάλλευση έως πέντε (5) Αεροσκαφών P-3B του ΠΝ» ενεργοποιήθηκε το 2015 με την προκαταβολή $47,3 εκατ. και λόγω καθυστέρησης μετακυλίσθηκαν τα -ακόλουθα προβλεπόμενα από τη διακρατική συμφωνία (LOA GR-P-GLI)- ποσά στα επόμενα έτη που βαρύνουν τον Κωδικό Αριθμό Εξόδου (ΚΑΕ) 6912 του Προϋπολογισμού του ΥΠΕΘΑ για τις εξοπλιστικές δαπάνες των Ενόπλων Δυνάμεων:

2015: $ 86.736.591
2016: $ 129.669.114
2017: $ 106.902.201
2018: $ 67.874.558
2019: $ 46.923.664
2020: $ 35.015.243
2021: $ 26.721.774

ΣΥΝΟΛΟ: $ 499.843.145

Εξ αυτών, το 75% προορίζεται για την ανάδοχο εταιρεία Lockheed Martin και τις ελληνικές εταιρείες που θα αναλάβουν υπεργολαβικό έργο και το υπόλοιπο αφορά την εν συνεχεία υποστήριξη (FOS) των αεροσκαφών για την περίοδο 2022-2027. Συγκεκριμένα, το Αμερικανικό Δημόσιο ανέθεσε στις 11 Φεβρουαρίου 2016 σύμβαση ύψους 141.936.871 δολαρίων στην εταιρεία Lockheed Martin για την επέκταση του ορίου ζωής 4 αεροσκαφών P-3B κατά 15.000 ώρες πτήσης (25 έτη) και την ενεργοποίηση ενός αεροσκάφους ενδιάμεσης λύσης με το 72% των εργασιών αυτών (κατασκευή δομικών τμημάτων) να εκτελείται στις ΗΠΑ και το υπόλοιπο 28% (τελική συναρμολόγηση, εγκατάσταση και ολοκλήρωση συστήματος αποστολής) στην Ελλάδα.

Το επταετούς διάρκειας πρόγραμμα προβλέπει ολοκλήρωση των παραδόσεων των εκσυγχρονισμένων αεροσκαφών έως το 2022, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν καθοριστεί οι ακριβείς ημερομηνίες παραλαβής, αν και στη διακρατική συμφωνία είχαν συμφωνηθεί τα κάτωθι διαστήματα-στόχοι για την υλοποίηση του προγράμματος:

 • εντός πρώτου τριμήνου του 2016 το πρώτο αεροσκάφος ενδιάμεσης λύσης
 • εντός τρίτου τριμήνου του 2019 και δεύτερου τριμήνου του 2020 το πρώτο εκσυγχρονισμένο αεροσκάφος
 • μεταξύ πρώτου και τρίτου τριμήνου του 2020 το δεύτερο εκσυγχρονισμένο αεροσκάφος
 • εντός πρώτου εξαμήνου του 2022 τα τρίτο και τέταρτο εκσυγχρονισμένα αεροσκάφη.

Μολαταύτα, επί του θέματος αποκαλύφθηκαν νέες, πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Από την απάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας στην πρόσφατη ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης διαφαίνεται πως δεν αποκλείεται το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης να μετατοπισθεί περαιτέρω, καθώς «η ΕΑΒ έχει κληθεί να υποβάλλει οικονομική και τεχνική προσφορά στην εταιρεία Lockheed Martin βάσει αιτήματος υποβολής προσφοράς (RfP) που έλαβε από την τελευταία και επί του συγκεκριμένου αντικειμένου εργασιών (Scope of Work). H διαδικασία αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν έχει ακόμη υπογραφεί σχετική σύμβαση μεταξύ ΕΑΒ και Lockheed Martin με συγκεκριμένο οικονομικό τίμημα».

Σημαντικότερο, όμως, είναι το γεγονός πως διαψεύδονται πανηγυρικά οι κατά καιρούς δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου σχετικά με «έκπτωση 20% με 30%» αφού όπως ο ίδιος σημειώνει, «κατά τη φάση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των ελληνικών και αμερικανικών Αρχών, προ υπογραφής της διακρατικής συμφωνίας, επιτεύχθηκε έκπτωση κατά $80 εκ., με αποτέλεσμα την τελική διαμόρφωση της τελικής οροφής στα $499,8 εκ.».

1 8130038121_84c9f7ce56_o1eab7Κι εδώ εγείρονται κάποια αμείλικτα ερωτήματα. Τι ακριβώς εννοεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας; Ότι μας ζητήθηκε δαπάνη ύψους $579,8 εκατ. για τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών; Από πού προκύπτει αυτό; Κατατέθηκαν άραγε τα σχετικά έγγραφα στη Βουλή; Τι απέγιναν τα 300 εκατ. που θα κόστιζε τελικά το πρόγραμμα; Πώς είναι δυνατόν να υπολόγιζε πως το κόστος του προγράμματος θα έπεφτε τόσο χαμηλά, όταν ήξερε εξαρχής πως τα νούμερα δε βγαίνουν, από τη στιγμή που το 25% του προγράμματος αφορά την FOS; Πώς έβγαιναν τα $150 εκατ. για την ΕΑΒ όπως ο ίδιος υποστήριζε από το βήμα της Βουλής; Είναι ξεκάθαρο πλέον, πως ήταν εξαρχής δεδομένο ότι η οροφή του προγράμματος αποτελούσε και το τελικό του κόστος. Πλέον μένει να διαπιστωθεί αν η δαπάνη $500 εκατ. πρόκειται να αποδώσει στο ΠΝ αεροσκάφη τα οποία θα μπορούν να εκτελέσουν το πλήρες φάσμα επιχειρήσεων ενός σύγχρονου Αεροσκάφους Ναυτικής Συνεργασίας, ήτοι Θαλάσσιας Περιπολίας (MP), Ανθυποβρυχιακού Πολέμου (ASW), Πολέμου Επιφανείας (ASuW) και συλλογής Πληροφοριών, Επιτήρησης και Αναγνώρισης (ISR).

 • stasou_mygdala

  Πραγματι πεταμενα λεφτα. Οταν οι διπλα θα αποσυρουν τα CN-235MPA εμεις μπορει να πεταμε με τους πτεροσαυρους…

 • Spooky

  Παραλαβή 3ου+4ου το 2022 σε 6(!) χρόνια απο τώρα. Είναι ασυλληπτα εγκληματικό το πως το Π.Ν και η πολιτική ηγεσία πέταξαν στα σκουπίδια τον εμζ των ΜΕΚΟ(ή δύο επιπλέον super vita+ black sharks) με αντάλλαγμα αεροσκάφη που θα έχουν μηδενική χρησιμότητα σε περίπτωση σύρραξης και θα είναι έτοιμα σε μια 5ετία. Για να προλάβω το αντεπιχείρημα ότι γίνεται μέσω FMS, τα ποσά που παραθέτει το άρθρο είναι cash απ΄τον προϋπολογισμό, με τα ίδια χρήματα στο ίδιο χρονοδιάγραμμα κανάμε βαρβάτη αναβαθμιση στις μεκο.

 • Cynaegeirus

  ΚΑΨΤΕ ΤΑ

 • ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΕΗΣ

  Έχω την εντύπωση πως αυτά τα χρήματα είναι νταβατζιλίκι προς τη Lockheed, επειδή δεν μπόρεσαν να μας φορτώσουν το F-35.

  • AegeanBlue

   Ε βέβαια αφού εδώ και χρόνια τρέχει διαγωνισμός για νέο μαχητικό. Δε κοιτάς καλύτερα το παπατζηλίκι που σου φόρτωσε ο Καμμένος με τις εκπτώσεις;

 • TheYpobryxios

  Τώρα μένει να ακούσουμε και για αναβάθμιση των Huey του στρατού και θα αποτρελαθουμε τελείως!!!προσωπική μου άποψη το ότι είναι εντελώς απαράδεκτη η κίνηση επανενεργοποιησης των Orion κ του χρόνου απόδοσης τους στο πολεμικό ναυτικό.

 • GES

  Καλημέρα,
  Μην εκπλαγείτε αν τελικά επιτευχθεί κάποια έκπτωση με αντάλλαγμα την αφαίρεση από την προμήθεια του εξοπλισμού ASW και ELINT. Το υπουργείο θα πανηγυρίσει, για την ΕΑΒ θα είναι αδιάφορο, η ISI Hellas θα γλυτώσει τον πονοκέφαλο του data fusion από αισθητήρες ESM και ASW/ACINT (φυσικά θα ανακοινωθεί ότι το σύστημα είναι έτοιμο να τους ενσωματώσει στο μέλλον κλπ), η ηγεσία του ΠΝ θα προσυπογράψει χωρίς αντίρρηση, το eAmyna και μερικοί ακόμα “τρελοί” θα γκρινιάξουν, οι περισσότεροι όμως δεν θα καταλάβουν τι ακριβώς είναι το ACINT και γιατί το χρειαζόμαστε και θα μείνουν με την εντύπωση της υπερήφανης διαπραγμάτευσης. Και καπως έτσι μια εξαρχής αμφιλεγόμενης σκοπιμότητας προμήθεια θα εξελιχθεί σε μια τεράστια σπατάλη πολύτιμων πόρων. Ένα πανάκριβο στη χρήση αεροσκάφος εξοπλισμένο μόνο με ένα ραντάρ, ένα AIS κι ένα ηλεκτροοπτικό, άντε ίσως και RWR.

  • Yavan

   RWR? Δε κατάλαβες φίλε. Σε Ελληνικά α/φη απαγορεύεται να υπάρχει RWR-RWI. (Δεν αφήνει ο Μεγάλος Αδελφός). Aς μην ξεχνάμε τι έγινε με το σύστημα αυτοπροστασίας των F-16.

   ΕLINT? Λολ. Οχι φίλε, ραντάρ ναυτιλίας, ασύρματος ΜF/HF με λυχνίες, καμμιά συσκευή SAILOR απο το εμπόριο VHF με κανάλι 16/70 και 13, και πολύ μας πέφτει.

   Στην άτρακτο θα φορτώνουμε τάγκια με νερό για να κάνουμε κατασβέσεις το καλοκαίρι, και πολύ μας πέφτει.

   Ούτε κάν ψηφιακό τεχνητό ορίζοντα δεν θα έχουν. Θα πηγαίνουν με τα «οργανα», τους εξάντες και τους Sight Reduction tables for Air Navigation HO-214 όπως το 1950.

   Με λίγα λόγια, άντε γειά.

 • net

  μεχρι να ερθουν τα orion ,γιατι δεν κανουμε ενα εκσυγχρονισμό στα albatros ?
  εχει κανα δυο στο μουσειο στο τατοι!
  λιγο λαδομπογια και ετοιμα !
  και θα δουλεψουν τα ελληνικα φανοποιία και ο ανθ/κος στολος μας θα εχει σπανια κομματια!
  σειρα μετα θα εχουν οι ντακοτες ισως και τα noratlas
  περα απο την πλακα ομως θα επρεπε να εξεταστει το θεμα της αποκτησης νεου αεροσκαφους στη λογικη των T41 που η συντηρηση μονο κοστιζε περισσοτερο και απο την αποκτηση νεων εκπαιδευτικών.
  γιατι περα απο το υπερογκο κοστος ενός αμφιβολου εκσυγχρονισμου δεν παυει να ειναι τα αεροσκαφη πολυ μεγαλης ηλικιας .
  και ποιος μας λεει οτι σε δεκα χρονια δεν θα υπαρχει θεμα με την συντηρηση τους αλλα κυριως με το κοστος αυτης?
  το κοστος χρησης ειναι παντα ο μεγαλύτερος πονοκεφαλος

 • .+-

  Εχει δημιουργηθει μια μικρη συγχηση σε σχεση με τα οικονομικα μεγεθη

  Υπαρχουν ορισμενα σημεια που χρειαζονται περαιτερω διευκρινηση:

  1ο) η κατανομη κομδυλιων, προς πληρωμη, διαχορνικα μεχρι και το 2021 υποδηλωνει, την δανειοδοτηση, εναντι της πληρωμης της μετρητοις.

  Το τελικο ποσο, δηλαδη, περιλαμβανει και τους τοκους. Τα FMS, παρα οσα εχουν ακουστει στο παρελθον, ειναι χαμηλοτοκα δανεια. Και σαν δανεια, υπαρχει ενας τοκος.

  Η πραγματικη αξια, του πακετου εκσυγχρονισμου, λοιπον, ειναι χαμηλοτερη.

  2ο) Η Ελληνικη Βιομηχανικη Συμμετοχη (ΕΒΣ) αποτελει το 28% της τελικης αξιας, που περιλαμβανει και τους τοκους. Θεωρητικα, θα επρεπε να ειναι το λιγοτερο το 35%.

  3ο) Το προγραμμα περιλαμβανει και ανταλλακτικα του FOS. Αυτα προσθετουν στο κοστος ενα 20%-30%, απο τα γραφομενα. Δεν ειναι γνωστο εαν η ΕΒΣ, εχει «μεριδιο» κια σε αυτα ή οχι.
  4ο) Η ΕΒΣ, εξαιτιας των χαμηλοτερων εργατικων στην ελλαδα, επιτρεπει την εξοικονομηση των 80 εκ. $ ΗΠΑ.

  Σε εκ. $ ΗΠΑ, απο τα σημεια 1+2+3+4, αυτο μεταφραζεται στο οτι, το προγραμμα εχει σαφως και μικροτερη αξια, απο τα 500 εκ.$, και η ΕΒΣ ειναι σαφως μικροτερη απο τα 150 εκ. $ που εχουν γραφτει, και ισως αντιπροσωπευει -κατ’ελαχιστον- το 35% της συνολικης αξιας του προγραμματος.

  Υποθετικα, παντα σκεπτομενος, η πραγματικη αξια της συμβασης ειναι περιπου 420 εκ. $. χωρις ΕΒΣ, και 360 εκ. με ΕΒΣ, χωρις τα παραπανω που την αλλοιωνουν επιπλεον προς τα «πανω»

 • ΜανόληςΚ

  Συγνώμη για το άσχετο του θέματος αλλά από το άρθρο αντιλαμβάνομαι ότι δεν έχει περατωθεί ακόμα ο εκσυγχρονισμός των C-130;

  • Γ.Μ.

   Όχι. Προβλέπεται να περατωθεί εντός του έτους.

 • ΝΙΚΟΣ

  Μπορεί να μου εξηγήσει κάποιος γιατί προτιμήθηκε ο εκσυγχρονισμός των P-3B Orion αντί για την αγορά καινούργιων C295; Οι ίδιοι οι Ισπανοί είχαν αναφέρει ότι θα εξοικονομούσε το Ελληνικό Δημόσιο 200 εκατομμύρια ευρώ και το υλικό θα ήταν εξαρχής σύγχρονο και καινούργιο.

  Εάν έχω καταλάβει καλά όλη η ιστορία είναι η πληρωμή ενός ακόμη γραμματίου για την χώρα. Ελπίζω ότι αυτό το γραμμάτιο θα έχει κάποιο αντίκρυσμα στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F16, αν και φοβάμαι ότι θα μείνω με την ελπίδα.

  • fall

   Υποθέτω ότι εκτός του γραμματίου που πιθανώς ισχύει, σημαντικότατο ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι η προμήθεια γίνεται μέσω FMS (διακρατική συμφωνία με USA). Αλλιώς που θα βρίσκαμε τα 500 εκ.; Απο τις αγορές ή την Γερμανία?

   • ΝΙΚΟΣ

    Τα 500 εκατομμύρια θα πληρωθούν κανονικά από το Ελληνικό Δημόσιο με διακρατικές διευκολύνσεις. Δεν γνωρίζω τι είδους διευκολύνσεις προσέφεραν οι Ισπανοί.

    • fall

     Δεν διαφωνώ. Το θέμα είναι ποιός μας δανείζει…

 • gorbaty

  Οι αναγνώστες της eAmyna πιθανότατα δε θα αισθανθούν καμία έκπληξη από
  τη σύνθεση του εξοπλισμού αποστολής των υπό αναβάθμιση αεροσκαφών, καθώς
  το θέμα αυτό έχει θιγεί επανειλημμένα στο παρελθόν. Υπεθυμίζεται ότι
  μπορεί μεν η αναφορά στις δυνατότητες του MIMS ή, πλέον, M2IMS, όπως
  αποκαλείται, να περιλαμβάνει τη δυνατότητα ολοκλήρωσης δεδομένων
  ASW/ACINT, σύμφωνα με τον ιστότοπο της κατασκευάστριας εταιρίας ISI,
  όμως η ολοκλήρωση αυτή προφανώς εξαρτάται από την αναβάθμιση των
  υφιστάμενων αισθητήρων (ακουστικού επεξεργαστή και MAD), για την οποία
  απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά, κατά τρόπο μάλιστα διαρκή και επίμονο.
  Το MIMS έχει εγκατασταθεί στα πέντε Fokker 50 MPA της Σιγκαπούρης, από τα οποία όμως απουσιάζει οποιαδήποτε ένδειξη σχετική με την εγκατάσταση ακουστικού επεξεργαστή και συστήματος εξαπόλυσης ηχοσημαντήρων. Εφ’ όσον αυτό ισχύει, η ολοκλήρωση ακουστικών δεδομένων στο M2IMS μπορεί μεν να είναι τεχνικά εφικτή, όμως θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στα αεροσκάφη του ΠΝ, επιβαρύνοντας το σχετικό κόστος ανάπτυξης και δοκιμών. Τελικά, το πρόβλημα δεν είναι καθαυτή η εγκατάλειψη του ανθυποβρυχιακού ρόλου των P-3B, καθώς ο χρήστης τους μπορεί θεμιτά να προκρίνει τη χρήση άλλων φορέων ως επιχειρησιακά αποτελεσματικότερη. Είναι ότι ένα πρόγραμμα αναβάθμισης εμφανίζεται, κατά τρόπο αδιαφανή, ως πλήρες, ενώ στην πραγματικότητα πιθανότατα θα αποδώσει αεροσκάφη με δυνατότητα επιτήρησης επιφανείας αποκλειστικά, έναντι συμβατικού τιμήματος που θα επέτρεπε την προμήθεια σύγχρονων αεροσκαφών πολλαπλού ρόλου και περιορισμένου κόστους χρήσης. Η δαπάνη δημοσίου χρήματος, ειδικά σε καιρούς που αυτό σπανίζει, πρέπει να αιτιολογείται ειδικότερα και διεξοδικότερα, όταν μάλιστα έναντι του ίδιου ή χαμηλότερου συμβατικού τιμήματος θα μπορούσε να επιτευχθεί ο ΕΜΖ των φρεγατών κλάσης ΥΔΡΑ ή η προμήθεια σύγχρονων τορπιλών για τα υποβρύχια κλάσης ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ. Δυστυχώς, μετά την παράλειψη της αιτιολόγησης του ΕΜΖ των P-3B έναντι των δύο πιο πάνω προγραμμάτων, προκύπτει η σιγή σχετικά με τον ακριβή εξοπλισμό αποστολής των αεροσκαφών, η οποία γίνεται ολοένα εκκωφαντικότερη.