Νέος κύκλος πιέσεων στην Αθήνα για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ

79
Ο γενικός γραμματέας του NATO Jens Stoltenberg υποδέχεται τον νέο πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Zoran Zaev, στις Βρυξέλλες στις 12 Ιουνίου 2017.

Κινητικότητα γύρω από το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων παρατηρείται το τελευταίο διάστημα ενώ ασκούνται έντονες πιέσεις προς την Αθήνα για εξεύρεση λύσης ώστε να ενταχθεί η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ κατ’ αρχάς και στην Ε.Ε. αργότερα. Χαρακτηριστικό είναι το σημερινό άρθρο των Financial Times με τίτλο «Η ΠΓΔΜ εξετάζει να αλλάξει όνομα για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», που φιλοξένησε δηλώσεις του νέου υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Nikola Dimitrov, σύμφωνα με τον οποίο «η ΠΓΔΜ θα εξετάσει να αλλάξει την ονομασία της, σε μια προσπάθεια να ξεμπλοκάρει την αντίθεση της Ελλάδας στην ένταξή της στο ΝΑΤΟ». Ωστόσο, μολις λίγη ώρα μετά την ανάρτηση του άρθρου και μετά από παρέμβαση του ίδιου του υπουργείου Εξωτερικών των Σκοπίων, οι Financial Times άλλαξαν τόσο τον τίτλο όσο και τον πρόλογο του δημοσιεύματος στην ηλεκτρονική έκδοση. Πλέον, η νέα εκδοχή του άρθρου τιτλοφορείται «Η ΠΓΔΜ εξετάζει το να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ χρησιμοποιώντας την προσωρινή ονομασία της» (σ.σ.: δηλαδή το Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας) και οι δηλώσεις του Dimitrov έχουν τροποποιηθεί για να εναρμονίζονται σε αυτό το ύφος.

Πρακτικά, η νέα κυβέρνηση του Zoran Zaev μέσω της συγκεκριμένης πρότασης επιχειρεί να παρακάμψει την Ελλάδα ζητώντας να ενταχθεί η χώρα του στο ΝΑΤΟ με το προσωρινό όνομα και να αρχίσουν με το ίδιο όνομα ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, ενώ το θέμα του ονόματος θα παραπεμφθεί στο τέλος της πολύχρονης αυτής διαδικασίας. Το δημοσίευμα έρχεται την στιγμή που ο Zoran Zaev βρίσκεται στις Βρυξέλλες για πρώτες επαφές με τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Federica Mogherini και τον επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Johannes Hahn, ενώ την Τετάρτη έρχεται στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών Nikola Dimitrov για συνομιλίες με τον Νίκο Κοτζιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ακούστηκαν φωνές περί επιτάχυνσης των διαδικασιών ένταξης στις ευρωατλαντικές δομές χωρών των δυτικών Βαλκανίων, ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα στην περιοχή, με τους πρωθυπουργούς Αλβανίας, Σλοβενίας και Κροατίας να κατονομάζουν τη ΠΓΔΜ ως την πλέον επείγουσα περίπτωση.

 • Cynaegeirus

  Αγαπητέ κ Υπουργέ των Εξωτερικών,
  Θα παρακαλούσα όπως ακολουθήσετε το παράδειγμα των υπεραγαπητών Στάλιν και Μάο και αποστείλετε μια μεραρχία μ/κ πεζικού στα σύνορα βόρειοδυτικά της Θεσσαλονίκης, για να ελέγξουμε την πλέον επείγουσα περίπτωση που αναφέρουν οι Τουρκόφιλοι Αλβανία, Σλοβενία και Κροατία
  Σας ευχαριστώ,
  Κ.

  ΥΓ Αν έχετε χρόνο στείλτε ένα F-16 φορτωμένο παρακαλώ, στο αρχηγείο της μονάδας της Βοσνιακής Αστυνομίας που έδειρε τους Έλληνες φιλάθλους στον μεταξύ μας ποδοσφαιρικό αγώνα. Κατά τις 11 το πρωί παρακαλώ.

 • kwstas tzizinpantakis

  Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε σε όλους οτι δεν θα δεχτούμε όνομα που θα περιλαμβάνει με κανέναν τρόπο τη λέξη μακεδονία..Ουτε σλαβομακεδονία ουτε άνω-κάτω-δεξιά-αριστερά μακεδονία γιατί θα το εκμεταλευτούν για να συνεχίσουν την προπαγάνδα για makedonja και alexanderovich.
  Αμα δεν θέλουν τότε τους ευχόμαστε καλό διαμελισμό,σάμπως θα λείψουν άραγε σε κανέναν?

  • Cynaegeirus

   Θα λείψουν στις ΗΠΑ στην ΕΕ στην Τουρκία κτλ. Όλοι θέλουν ένα κρατίδιο στο κέντρο των Βαλκανίων να παίζουν τα παιχνίδια τους. Αλλιώς ούτε εβδομάδα δεν θα έβγαζε.

  • Snt.Domingo

   και τι θα πάθουμε από την προπαγάνδα για makedonja και alexanderovich?
   Η ιστορία έχει γραφτεί κι δεν πρόκειται να ξαναγραφτεί. Αυτή η αντίληψη μόνο φοβία κι ανασφάλεια δείχνει, και το αστείο είναι πως η επιμονή σ’αυτή η ρότα μόνο ασφάλεια δεν παρέχει.

   Η δημιουργία αυτού του κράτους ήταν δώρο για την Ελλάδα, αλλά κάποιοι βάλαν την ουρίτσα τους, «επάτησαν» τα κατάλληλα κουμπιά και τα σκυλιά του Παβλώφ (εμείς είμαστε αυτά) αντέδρασαν όπως έπρεπε…

  • ΠΡΟΜΑΧΟΣ

   Το ‘Νέα Μακεδονία» μπορούμε να το δεχθούμε. Κολλάει ενιαίο όπως η ψαρόκολλα το χαρτί, λέγεται πανεύκολα ολόκληρο, μένει στην μνήμη και κυρίως ΔΙΑΧΩΡΙΧΕΙ ΣΑΦΩΣ την απομίμηση επαρχία από την ορίτζιναλ.

   Κανείς δεν μπερδεύει την Υόρκη της Αγγλίας με την Νέα Υόρκη, τη Σμύρνη με την Νέα Σμύρνη, την Αγγλία με την Νέα Αγγλία και (το χαρακτηριστικότερο όλων) το Μεξικό με το Νέο Μεξικό που είναι πολιτεία των ΗΠΑ. Σε 2 χρόνια θα τους λέει όλος ο πλανήτης «νέα» και θα ξέρει ότι είναι μια απομίμηση-αντανάκλαση μιας γνήσιας (στην οποία ίσως θα έπρεπε να ανήκουν και οχι να την διεκδικούν…).

   • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

    Υπάρχει όμως και το φαινόμενο του Τυρόλου.
    Από το 1919,το Νότιο Τυρόλο (Südtirol) ανήκει στην Ιταλία ἡ οποία το ονομάζει Alto Adige,αλλά ελάχιστοι εκτός Ιταλίας το γνωρίζουν και το αποκαλούν έτσι.
    Ὁ κόσμος,στο άκουσμα του ονόματος Τιρόλο,σκέπτεται Άλπεις και Αυστρία.
    Και πράγματι,έχει κανείς την εντύπωση ότι βρίσκεται στην Αυστρία,μόνο οἱ πινακίδες υπενθυμίζουν ότι είσαι στην Ιταλία.
    Κατά τον αντίστροφο τρόπο,μπορεί το Άνω-κάτω,βόρεια-νότια Μακεδονία να κατοχυρωθεί πάλι στους Σκοπιανούς,όπως Τιρόλο-Νότιο Τιρόλο παραπέμπει σε Αυστρία.
    Και μία ακόμη λεπτομέρεια,που αφορά τα Κατεχόμενα της Κύπρου.
    Οἱ Τούρκοι,με την βοήθεια ταξιδιωτικών πρακτορείων και όχι μόνο,διαφημίζουν «διακοπές στην Κύπρο»,χωρίς να διευκρινίζουν ότι πρόκειται για τα Κατεχόμενα,δέν διευκρινίζουν κἄν το «Βόρεια Κύπρος».
    Αυτή ἡ ουρά του προβλήματος του γεωγραφικού προσδιορισμού,δέν πρέπει να υποτιμάται-ίσως κάποιοι απόγονοι στο μέλλον να μας καταριούνται.

    • Aias

     Αγαπητέ φίλε, αν υποθέσουμε πως καταλήγουμε σε μία ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, τότε κρατάμε το γεγονός πως κλείνει αρχικά ένα πρόβλημα που σαπίζει και ταλαιπωρεί.
     Πρόσεξες πως δεν μιλώ για ονομασία με εθνικό προσδιορισμό όπως Σλαβομακεδόνες και λοιπά, αν και το σενάριο έπαιξε λανθασμένα κατά την γνώμη μου και ήταν για πολλούς δελεαστικό.
     Να γίνει επιμένω αναγνώριση Ελλήνων στα Σκόπια.
     Να δώσουμε υπηκοότητα.
     Στο ΝΑΤΟ σύντομα να μην μπούνε, αυτά τα πράγματα δεν γίνονται σε ένα πρωί.
     Να υπάρχει μία περίοδο περί τα πέντε χρόνια συζήτησης και ελέγχου εφαρμογής της συμφωνίας.
     Σε πέντε χρόνια αν υπάρχουν, ας μπούνε όπου θέλουν .
     Η αρχαία Μακεδονία κάλυπτε και μέρος των σκοπιανών έτσι και αλλιώς.
     Τα αγάλματα δεν Θέλω να κατέβουν, μακάρι να υπάρχουν αγάλματα του Αλέξανδρου και του Φιλίππου παντού, παππούδες μας είναι.
     Το όλο θέμα είναι σημαντικό εκτός από ειδικής εθνικής ματιάς αλλά και πολύπλευρα.
     Η χώρα χρειάζεται μία νίκη.
     Αυτά χρειάζεται και η αγορά.
     Να φύγει η ρετσινιά του αποτυχημένου κράτους από πάνω μας, το κράτος προτεκτοράτο.
     Σκληρή στάση μέχρι την νίκη και τα δόντια βαθιά μέσα στην σάρκα.
     Δώρο από το πουθενά είναι η εξέλιξη μην το πετάξουμε.
     Αν δεχόμαστε πιέσεις για τα Σκόπια και λυγίζουν τότε πως θα αντέξουν για το χρέος;

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει πώς γίνεται,όποτε οἱ -όποιοι- άλλοι είναι αδιάλλακτοι,οἱ πιέσεις να αφορούν μόνο την Ἑλλάδα και Κύπρο,και όποτε οἱ -όποιοι- άλλοι δείχνονται «διαλλακτικοί»,οἱ πιέσεις και πάλι να αφορούν ΜΟΝΟ την Ἑλλάδα και Κύπρο;

  • geo.ihor

   Όλα τα σκουπίδια στον κάδο των Αχρήστων!

 • Cynaegeirus

  Δεν είμαι υπερβολικός ούτε παρορμητικός φίλε μου. Έβγαλα μια δεκαετία – ίσως και παραπάνω – διαβάζοντας δύο παγκόσμιους και τους αραβοισραηλινούς. Αυτή είναι νορμάλ συμπεριφορά κυρίαρχου κράτους – ειδικά σε άσχημη γειτονιά.

  11 το πρωί είναι όλοι μέσα. δεν μου λέει κάτι να διαλύσω το κτήριο.

  • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

   Χά,χά,χά!
   Ἄν κι εκεί δέν είναι Ἑλλάδα,μπορεί να είναι μέσα και από τις 9…

 • Cynaegeirus

  Πρώτον δεν υπάρχει περίπτωση να στείλουμε στρατό για χριστιανούς: 1. είναι σχεδόν όλοι χριστιανοί καθώς οι αλβανοί εκεί είναι κυρίως ορθόδοξοι και καθολικοί απο το νότο. 2. ο χριστός παρέχει προστασία ‘κατά τας γραφάς’ – ας προσευχηθούν.
  Δεν διακρίνω επίσης στην ελλάδα καμία τάση για θέληση προστασίας χριστιανικών πληθυσμών – εδώ άφησε τους βυζαντινούς του λιβάνου και της συρίας να πάθουν ότι έπαθαν. Μην πω οτι δεν νοιάζεται καν για έλληνες εντός και εκτός συνόρων γιατί το θεωρώ αυτονόητο.

  Τα ορφανά καλό να έβλεπαν αντί ειρηνευτικών δυνάμεων, Paveway…

  • M.K.E

   Καταρχας,ο,τι στειλουμε θα γινει επειδη το αποφασισε το ΝΑΤΟ,οχι εμεις,γιατι πρεπει να δημιουργηθει το αναλογο διπλωματικο-στρατιωτικο-πολιτικο υποβαθρο και φυσικα δεν θα ειμαστε οι μονοι.Πιθανολογω οτι απο τους κοντινους θα ειμαστε με τους Ιταλους αυτοι που θα συνεισφερουμε παραπανω.
   Οι Αλβανοι που δημιουργουν θεμα στο κοσσοβο,σκοπια και Β.Ηπειρο ειναι οι ουτσεκαδες με ο,τι συνεπαγεται αυτο.Δλδ θα εχεις πλην των αλλων και πολλους τζιχαντιστες οποτε μην εχεις θεσφατο οτι τα επεισοδια θα γινουν λογω εθνοτικης μονο διαφορας.Εθνικιστης Αλβανοςκαι χριστιανος,εστω και καθολικος δυσκολα.Σημερα το καυσιμο για τετοιες κινησεις ειναι η θρησκεια,οπως και παλαιοτερα.
   Οσον αφορα τα ορφανα,θα σε πατησουν εκει που πονας και αυτο λεγεται ανταρτοπολεμος.Εισαι σε θεση να τον αντιμετωπισεις;Ρητορικο το ερωτημα.

   • Cynaegeirus

    Καλημέρα καλημέρα
    Το ΝΑΤΟ θα πρέπει να δει πρώτα αν η Ελλάδα – χώρα μέλος απο το 52 και με συνεισφορά στον ΨΠ – έχει βάλει πρώτη κόσμο στην χώρα ως χώρα με σοβαρά θέματα ασφάλειας και εθνικής κυριαρχίας στην περιοχή.
    Οι αλβανοί πεινάνε. όσο πεινάνε θα τρώνε παπά μεγάλης αλβανίας είτε είναι χριστιανοί είτε μουσουλμάνοι. οι ουτσεκάδες δεν ήταν όλοι μουσουλμάνοι. καύσιμο πάντα είναι το χρήμα. η θρησκεία είναι ο δωρεάν νόμισμα /αντίτιμο.
    Τα ορφανά για να κάνουν κάτι θα πρέπει να έχουν υποστήριξη. Τα είδαμε στον συμμοριτοπόλεμο. Ποιος θα βοηθήσει; η Σερβία, η Βουλγαρία; Το μαυροβούνιο; ή κοιτάνε να διώξουν απο τα χώματά τους αλβανούς και να τους βάλουν σε ένα ξένο σώμα ή να απορροφήσουν χωράφια και οδούς συγκοινωνιών προς την κεντρική ευρώπη. Δεν χρειάζεται να κάνουμε εμείς την κατοχή – υπάρχει και η βυζαντινή λύση.

    • M.K.E

     Το ΝΑΤΟ δεν εχει τετοιες ευαισθησιες και επιπλεον πολλα σχεδια του που ειναι και εις γνωσιν δικων μας επιτελων δεν ειναι καθολου ευχαριστα.Οποτε μην περιμενεις να συγκινηθουν αφενος και αφετερου εχουν πολυ μεγαλυτερους σχεδιασμους.
     Δεν ειναι λογω πεινας ο σχεδιασμος της Μεγαλης Αλβανιας.Υποκινειται ιδιως απο αλβανους του εξωτερικου και απο την εσωτερικη νομεκλατουρα που η ζωη τους ειναι κατι παραπανω απο ανετη.Βγαζοντας την πραγματικη τους φυση οποτε δινεται η ευκαιρια,πραιτωριανοι επι Ρωμης,τουρκαλβανοι επι τουρκοκρατιας,τσαμηδες με τους Γερμανους,ειδαν ευκαιρια να γινουν παλι το πιστο σκυλακι ενος μεγαλου που αλλαζει τα πραγματα στην περιοχη.
     Υποστηριξη υπαρχει.Την βλεπεις και ειναι δεδομενη.Μονο σεναρια μπορω να κανω αλλα δεν θελω να φανω συνωμοσιολογος.Παντως η αλβανικη διασπορα ειναι υπ ατμον για ολες τις περιοχες που υπαρχει θεμα και μιλαμε τοσο για συνεισφορα χρηματος οσο και στρατολογηση στελεχων.
     Αν μας δοθει η ευκαιρια,και υπο τις ευλογιες της παναχραντου,που λεει και ο Τραγκας,η κατοχη θα ειναι ο,τι καλυτερο μετα τους Βαλκανικους Πολεμους,μιας και θα καρπωθουμε και εδαφος και θα ληξει μιας δια παντος το θεμα της διενεξης και της ονομασιας.

 • Παλιουρας

  Τα πραγματα μπορουν να διορθωθουν σχετικα γρηγορα, αν βαλουμε Ελληνικα στα σχολεια τους…θα το δεχθουν?

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  Μα από τον αρμόδιο δέν υπάρχει ελπίδα.

 • Ivy Chris

  Πως το λένε αυτό, το «…μάθανε ότι γ@μ……..στε, πλακώσανε κι οι γ#&*οι…»
  Ε, αυτό συμβαίνει τώρα.
  Το όνομα είναι πολύ σπουδαίο, αλλά το κυριότερο είναι το σύνολο των ενεργειών που έχουν προταθεί σε προηγούμενους γύρους συνομιλιών και δεν ήταν αποδεκτοί από τη σκοπιανή πλευρά (ιστορία, μνημεία, χάρτες, αλυτρωτικοί ισχυρισμοί κλπ)
  Δεδομένου ότι δεν έχουν αξιόπιστο track record, αυτές οι διαδικασίες δεν γίνονται fast track…
  Ακόμη και να συμφωνηθεί το θέμα της ονομασίας που να καλύπτει την Ελληνική πλευρά, οπωσδήποτε απαιτείται »probation period» 4-5 ετών, στο προθάλαμο ένταξης σε Διεθνείς οργανισμούς προκειμένου να διαπιστωθεί η πλήρης υιοθέτηση & εφαρμογή των προαπαιτούμενων και η ωρίμανση της ανάκτησης εμπιστοσύνης.
  Κοινώς, πρώτα «capitulation» και σταδιακά θα αίρονται οι περιορισμοί.
  Εξ άλλου αυτή τη τακτική δεν εφαρμόζουν στην Ελλάδα εδώ και 7 χρόνια?

 • Cynaegeirus

  Δυτικοβούλγαροι; Νοτιοσλάβοι; Νότιοσλοβενία;

  Δεν έχουν σχέση με ελληνικά φύλα. Κάτι δημοσιεύματα για παίονες και φύλα που ζούσαν επι μακεδόνων είναι μπούρδες. Το 500μΧ απο δούναβη και κάτω ή μίλαγες λατινικά ή ελληνικά δεν υπήρχε πια τίποτα άλλο.

  Απορώ πως άφησαν οι Ρωμαίοι να μιλάμε ελληνικά στο νότο και υποθέτω οτι ο συνδυασμός βουνό με παγκόσμια γλώσσα εμπορίου μας έσωσε απο το να είμαστε η ανατολική γαλλία/ισπανία.

  Υγ Οι τούρκοι λένε οτι είμαστε ρωμαίοι μιξ σλάβοι μιξ αλβανοί. ορίτζιναλ ρωμαίους έχουν μόνο οι ίδιοι τους ρουμ-τουρκ. το γιουνάν λένε οτι βγήκε λόγω παράδοσης των αράβων/περσών

  • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

   Το ἄν έχουν σχέση με ἑλληνικά φύλα είναι μεγάλη συζήτηση,αλλά εγώ θα σταθώ στο ότι πρίν έναν αιώνα ήταν ἑλληνικό το Μοναστήρι και ἡ Στρώμνιτσα,εντόπιοι σλαβόφωνοι Μακεδόνες πολεμούσαν στο Μορίχοβο και τις Πρέσπες για την «Γκ΄ρτσκα Μακεντόνια»,το 1913 στον Β΄ΒΠ στην Στρώμνιτσα οἱ εντόπιοι οπλαρχηγοί οδηγούσαν τον Ἑλληνικό Στρατό μέσα από τα στενά και τις ρεματιές της περιοχής.
   Μετά,τους χαρίσαμε όλους αυτούς στην Βουλγαρία και την Σερβία.
   Ἤ τους ανταλλάξαμε με άλλους,και κάποιους που δέν τους θεωρούσαμε Ἕλληνες,αλλά μάλλον ήταν περισσότερο Ἕλληνες από όσο νομίζαμε.

   https://echedoros.blogspot.de/2017/01/1913_47.html#more

   Τέλος,ακόμη και σήμερα υπάρχουν Ἕλληνες στα Σκόπια.
   περί τα μέσα της δεκαετίας του 1990,είχα δεί στην γερμανική τηλεόραση εκπομπή για τις εθνικές διευθύνσεις συντάξεως της κρατικής ραδοφωνίας των Σκοπίων,όπου παρουσιάστηκαν οἱ διευθύνσεις των Βλάχων,των Τούρκων (Γιουρούκων),αλλά και των Ἑλλήνων-επικεφαλής ήταν κάποια κυρία Μελπομένη Κορνέτη.
   Άρα κάποια σχέση υπάρχει και δέν δικαιούμαστε να την θάψουμε.
   Έστω και μόνο από πολιτικό κυνισμό…

   • oxia77

    Πολλά ακούγονται τελευταία για τους Έλληνες των Σκοπίων. Δε ξέρω αν είναι σύμπτωση. Δε ξέρω επίσης πόσοι μπορεί να είναι σε αριθμό. Πολλοί, λίγοι δεν έχει σημασία. Ένα ακόμα από τα πολλά που δεν έκανε το ελληνικό κράτος με τη πολιτική του «δε διεκδικούμε τίποτα» είναι να τους αναζητήσει και να τους ενισχύσει/χρηματοδοτήσει. Φανταστείτε ένα μικρό έστω ελληνικό κόμμα μέσα στα Σκόπια να επιρεάζει τις πολίτικές εξελίξεις. Πόσο περισσότερο θα μας είχαν ανάγκη οι Σλαβομακεδόνες ώς αντίβαρο στους Αλβανούς. Βλέπε την ανάμειξη των Τούρκων στα δικά μας μέσω της Θράκης.

    Συμφωνώ ότι κοιτάμε πάντα μη μας κακοχαρακτηρίσουν. Και τι θα γινόταν αν μας κακοχαρακτήριζαν; Όλοι οι γειτονές μας τι πάθανε που διεκδικούν; Αν μη τι άλλο δέχονται λιγοτερες πιέσεις από εμάς που είμαστε το ισχυρότερο κράτος της χερσονήσου και ακολουθούμε το διεθνές δικαιο. Όπως λέει και ο Κυναίγειρος, το παίζουμε περιστέρες της ειρήνης και περιμένουμε το μαντρόσκυλο (ΗΠΑ) να μας προστατεύσει από τους λύκους και τις ύαινες χωρίς εμείς να θέλουμε, όχι να πολεμήσουμε αλλά ούτε να πληρώσουμε για την αμυνά μας.

  • ΠΡΟΜΑΧΟΣ

   Όπως άφησαν οι Μογγόλοι τους Κινέζους να μιλάνε κινέζικα και τους Ινδούς Ινδικά. Όταν κατακτάς έναν ανώτερο πολιτισμό, η συνήθης τάση είναι να υιοθετείς τις δομές-πρότυπα-οργάνωση-δίκτυα-πολιτισμό του. Ακόμα και οι Άραβες το έκαναν για 1,5 αιώνα, μέχρι να δημιουργήσουν (με τους περσικής καταγωγής, τυχαίο;, Αββασίδες) δική τους γραφειοκρατεία. Η πολιτισμική κατάκτηση είναι η μονιμότερη και σταθερότερη μορφή κατάκτησης. Γιατί πλασαρίστηκε τόσο έντονα το american dream και ο αμερικάνικός τρόπος ζωής (Χόλυγουντ-κοκακόλα-Μακντόναλντς-αμερικάνικη σημαία) νομίζεις;

   Οι μόνοι που υπήρξαν εξαιρεση στον κανόνα ήταν οι Τούρκοι. Καταλάβαιναν οτι είναι αδύνατο να κατακτήσουν πολιτισμικά τους πολύ ανώτερους κατακτημένους και ότι κινδύνευε το απώτερο μέλλον τους. Και τι έκαναν; Δολοφόνησαν όλους τους κατακτημένους πολιτισμούς, τους γύρισαν στον πιο βαθύ Μεσσαίωνα. Έλληνες, Άραβες της Μεσοποταμίας, Άραβες της Αιγύπτου, παραλίγο και Πέρσες.

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  Ἄς δεχθούμε,για την οικονομία της συζητήσεως,ότι δέχθηκαν πιέσεις.
  Πού ανιχνεύονται τα αποτελέσματα;
  Στην αλυτρωτική ρητορική τους,στην καπηλεία ιστορίας και συμβόλων,στην προκλητικότητα και την συκοφαντία με την οποία μας φιλοδωρούν;
  Επί της ουσίας τους επιδοτούν με την αναγνώριση ντε φάκτο όπως και την απόκληση τους ὡς σκέτο «Μακεδονία».
  Υπενθυμίζω ότι ὁ πρώην καγκελάριος Σρέντερ τους απεκάλεσε «Μακεδονία» ευρισκόμενος επί ἑλληνικού εδάφους,και παρουσία του τότε πρωθυπουργεύοντος Κωστάκη,ὁ οποίος ὡς συνήθως έκανε γιόγκα.
  Υπενθυμίζω την στάση των Ευρωπαίων εταίρων (οἱ εταίρες-των εταίρων) το 1992,με επικεφαλής τον Φρανσουά Μιττεράν και τον ΥΠΕΞ της Δανίας Έλλεμαν-Γιένσεν.
  Χώρια την ανομολόγητη,αλλά καθημερινή λογοκρισία στα γερμανικά κανάλια,ιδίως μάλιστα τα ιδιωτικά.
  Όταν 40.000 Ἕλληνες διαδήλωναν στην Βόννη τον Οκτώβριο 1991,με φωνή που δέν έχω ξανακούσει από τότε,(δυσυχώς μόνο στο ραδιόφωνο),δέν ακούστηκε «κίχ»,αλλά πέντε-δέκα Σκοπιανοί που γιούχαραν τον Σαμαρά στο αεροδρόμιο Βρυξελλών,έπαιζαν πρώτη μούρη στα δελτία ειδήσεων.
  Άρα,ποιές πιέσεις ασκήθηκαν,που αντί να τους κάμψουν,τους αποθράσυναν;
  Να μας ασκήσουν και εμάς τέτοιες πιέσεις,με τέτοιες συνέπειες όμως.
  Ἡ μόνη περίπτωση που τα Σκόπια έδειξαν μία κάποια σύνεση,στην πραγματικότητα ήταν βέβαια ελιγμός,ὡς αποτέλσμα του ἑλληνικού εμπάργκο,ήταν ἡ υπογραφή της ενδιάμεσης συμφωνίας το 1995.
  «Θυσίασαν» τον ήλιο της Βεργίνας,αλλά κράτησαν όλα τα υπόλοιπα,δλδ τον αλυτρωτισμό και την πλαστογραφία.
  Ἄν ὁ χρόνος δέν δούλευε εις βάρος τους,κάποια μέρα θα έδρεπαν τους καρπούς της ἑλληνικής υποχωρητικότητος,και της διεθνούς επιβραβεύσεως.

  • ΠΡΟΜΑΧΟΣ

   Το έχω ξαναπεί, είμαστε οι απόλυτοι κι αδιαφολονίκητοι παγκόσμιοι πρωταθλητές του κατευνασμού. Ποια Φιλανδία; Αν είμασταν η Φιλανδία θα είχαμε δεχθεί να γίνουμε σοβιετική δημοκρατία με φενάκη αυτονομίας, ίσως μια ψήφο στον ΟΗΕ όπως είχαν οι σοβ.δημοκρατίες της Ουκρανίας και της Λευκορωσσίας (κι έτσι η ΕΣΣΔ είχε στη ΓΣ του ΟΗΕ 3 ψήφους).

   Οι Σκοπιανοί έχουν οικοδομήσει την εθνική τους ταυτότητα επάνω στον τυφλό και απόλυτο μισελληνισμό. Όπως οι αντίφα, οι αντιεξουσιαστές κλπ αυτοπροσδιορίζονται ως αντί σε κάτι άλλο έτσι και οι Σκοπιανοί αυτοπροσδιορίζονται ως αντί στην Ελλάδα και τον Ελληνισμό. Ξεπερνούν σε μίσος τους Τούρκους, αλλά ακόμα και τους Αλβανούς. Τέτοιους ιδεολογικούς και ορκισμένους εχθρούς τους λιώνεις ή κάνεις ότι μπορείς να τους τσακίσει κάποιος άλλος. Δεν έπρεπε να αφήνουμε ουτε υπόνοια ούτε περιθώριο ότι θα μπορουσαμε να δεχθούμε ιδέα έστω πιέσεως για παραπάνω υποχωρήσεις στους Σκοπιανούς.
   Να αφήσουμε τους λοιπούς βαλκάνιους να τους διαλύσουν και διαμελίσουν (κι εκεί θα επέμβουμε για μα buffer zone στο Μοναστήρι για προστασία της ξεχασμένης μειονόητητας).

   Στα κομμάτια, στον όλεθρο, στον Άδη να βρεθούνε σκυλοτροφή στον Κέρβερο! Αι σιχτίρ δηλαδή

   • Aias

    Άψογος!
    Πάνω κάτω αυτό λέω στα δύο σχόλια που μάλλον δεν πέρασαν.
    Καμία ένταξη με προσωρινή ονομασία.
    Ξανά τονίζω πως το βόρεια Μακεδονία είναι καλό όνομα.
    Το όνομα μακεδονία πλέον έχει συνδεθεί λόγο διαμάχης με εμάς και τους σκοπιανούς ,δλδ έξω οι βούλγαροι ,έξω οι γιουγκο ,έχει σημασία.
    Αναγώριση Ελληνικής πλειονότητας/μειονότητας; στα σκόπια.
    Από εδώ και πέρα ο Κοτζιάς πρέπει να αγκαλιάσει αδερφικά εγκάρδια και ειλικρινά τον σκοπιανό ομόλογο του…να του εξηγήσει πως έπαιξε και έχασε.
    Να του πει ευγενικά:
    «Μάγκα την γ@μησ3ς και θα φτύσεις το γάλα της π0uτ@ν@ς της μάνας σου. Κράτος όπως το ήξερες και ήθελες και σε παραμυθιάζαν δεν υπάρχει…υπάρχει αυτό που θα σου πω εγώ ,θες; είμαστε εντάξει δεν θες; πάλι εντάξει απλά στο ν02 παίρνεις μπόνους και τα @ρχιδια μου».
    Να μου δικαιολογηθεί η φρασεολογία , την κρατούσα από το καλοκαίρι του 93′ μέσα μου, ψηλά στις πυραμίδες των συνόρων που συζητούσα με αγέρωχους πολίτες νέου κράτους.
    Να μου συγχωρεθεί και αυτό ….η πολιτική που ισχύει από τους Ευζώνους και πάνω και μέχρι πολύ πάνω είναι :αν δεν τους γ@μ@ς δεν σε σέβονται…άμα τους τον σφυρίζεις που και που σε αγαπάνε και το ζητά ο οργανισμός τους….κατά τα άλλα στο λεκανοπέδιο χαίρεστε και τραγουδάτε που είμαστε βαλκάνιοι….καμία σχέση δεν έχουμε πάρτε το χαμπάρι.
    Ή με εμάς το ίδιο και αυτούσιο ή τον μπούλο. Από τον Τίτο μας παιδεύουν τα τσ0γλ@νι@ και 25 χρόνια πουλάν μαγκιά ,τώρα τέλος.
    ευχαριστώ και συνγώμη.

    • M.K.E

     Αδερφε με συγχωρεις αλλα ο,τιδηποτε εχει σχεση με το «μακεδονια» ειναι κοροιδια και θα σβηστει de facto την ιδια στιγμη.Αποκλειεται ο ιταλος,ο αγγλος,ο Ρωσος και οπου αλλου εχει αναγνωριστει να προσθεσουν το επιθετο.Οποτε χρειαζεται ριζικη αλλαγη ονοματος.Vardaska,monkeydonia,oligoslavia.. ο,τι επιθυμουν αρκει το να μην εχουν το ιερο ονομα.Τελεια και παυλα.
     Στα υπολοιπα ειμαι μαζι σου με τα χιλια.Ο βαλκανιος και ο Σλαβος δεν καταλαβαινουν απο πολιτισμο αλλα μονο απο ζωωδη δυναμη,οπως μπορει να εκφραστει αυτη.
     Τωρα κατα ποσο ενας σταλινοιδεολογος που εγινε υπουργος εξωτερικων μπορει να αρθρωσει ενα τετοιο λογο η να πραξει εναντια στη φυση του,παραμενει ενα μυστηριο και θα λυθει αργα η γρηγορα.

    • ONE

     «από το καλοκαίρι του 93′ μέσα μου, ψηλά στις πυραμίδες των συνόρων»

     605 ΤΠ Άνω Πορροία; Σε ποιο φυλάκιο;

   • M.K.E

    Φιλε μου,την ωρα που δεν εισαι διατεθειμενος να ανεχτεις απωλειες,τοτε σκυβεις παντα το κεφαλι.Δεν μπορεις να θεωρεις ηρωα τον στρατιωτικο που χανεται σε τροχαιο η σε δυστυχημα απο δικη του υπαιτιοτητα και οχι υπο παρουσια εχθρου,να τρεμει το φυλλοκαρδι της ηγεσιας για παρομοια περιστατικα,να αρχιζει το κλασσικο γαιτανακι ευθυνων,σαραβαλων,κατηγοριων,πολιτικων σκοπιμοτητων και απο την αλλη να διατρανωνεις οτι δεν θα παραδωσεις ουτε σπιθαμη γης.
    Καποτε πρεπει να αποδεχτουμε οτι καποιες δουλειες-λειτουργηματα εχουν πολλες πολλες ιδιαιτεροτητες και δεν ειναι ενα μισθος και αποκατασταση.
    Δεν ξερω πραγματικα ποιο ειναι ποιο ανθελληνας απο ολους αυτους που ανεφερες,αλλα νομιζω οτι ξεχνας και τους ελληνοφωνους στην επικρατεια μας.Αν,δε,λαβεις υποψιν σου οτι ο Γκρουεφσκι ηταν νοθο ελληνοφωνου κατσαπλια,βλεπεις ποιος μπορει να εχει την μεγαλυτερη δυνατη υστερια εναντιον της Ελλαδος και αυτο ισχυει και για αλλους πολιτικους των διπλα.
    Αν αφησουμε και επεκταθουν και αλλο οι Τουρκαλβανοι,περαν του Κοσσοβου,τοτε να εισαι σιγουρος οτι αν οχι παραλληλα αλλα σιγουρα ο επομενος στοχος θα ειναι η εκκαθαριση εκ μερους τους της β.Ηπειρου και επιβουλη της Νοτιας.
    Θα ανοιγες το κλουβι τους και θα τους αφηνες να φτασουν στην πορτα σου εχοντας εξαλειψει καθε αλλη αντισταση;μη ξεχνας οτι πλεον αποτελουν μερος του ΝΑΤΟ,οποτε θα εχεις μια επαναληψη του σκηνικου με την Τουρκια.
    Γιαυτο,οσο υπαρχουν σερβοι,βουλγαροι και σκοπιανοι στο παιχνιδι,ειναι ο,τι καλυτερο.
    Σημειωση:ο κερβερος δεν τρωει Friskies αλλα υποδεχεται,κουνωντας τη φιδια ουρα του, τα τσουρμα που καταφθανουν.Ας φροντισουμε να γνωρισει πολλους απο αυτους και να τους μαντρωνει,καθοτι τσοπανοσκυλο του Αδη, οταν κανουν λαδιες.

 • NK

  Κλάιν πιέσεις, συγγνώμη κι ολας.

  Αφού άρχισαν να κατεβάζουν αγάλματα και να συζητάνε επιτέλους το όνομα,ας περιμένουνε αλλά δυο χρόνια στην αναμονή. Αυτοί έχουν υπαρξιακό ζήτημα, όχι εμείς.

  Ας παίξουν ξανά φάπες στην Βουλή κι εκτός οι εθνότητες και μετά βλέπουμε.

  Τα ξαναλέμε όταν χαραχτεί πράσινη γραμμή με ξένες ειρηνευτικές δυνάμεις ή απευθείας με τα 2 κράτη, το αλβανικό και το σλαβικό.

  Καλό θα ήταν να προσφέρουμε και τις καλές υπηρεσίες μας ως μεσολαβητής μεταξύ των εθνοτήτων, ως ο μόνος γείτονας που δεν είναι Σλάβος ή Αλβανός, αλλά που μυαλό και χιούμορ.

  Μια φιλελληνική πολιτική τάξη αλλοδαπών, πχ Κινέζων, που θα κυβερνούσε στην Ελλάδα, θα είχε πολύ πιο ευνοϊκή για εμας στάση από τους στυγνούς ανθέλληνες των τελευταίων δεκαετιών.

  Ο Κυναιγειρος έχει όπως πάντα δίκιο, όταν σε τριγυρίζουν λύκοι και ύαινες, δεν το παίζεις περιστέρι της ειρήνης, αλλά λυσσασμένος σκύλος, Ισραήλ ή εξαφάνιση , δεν υπάρχει μέση λύση.

  Δυστυχώς οι εποχές του Βενιζέλου έχουν παρέλθει.

  • η λαμπρή ιστορία των 1100 περίπου χρόνων ελληνισμού, η περίοδος που πραγματικά κακώς αναφέρεται ως «βυζαντινή» αλλά έπρεπε να μιλά κανείς για την Ελληνική Ανατολική Αυτοκρατορία είναι από τις πιο λαμπρές περιόδους του έθνους των Ελλήνων, πρώτο αυτό ηγεμόνευσε μεταξύ ίσων και όχι καταπιεσμένων πολιτών σε μια πολιτεία δίκαιη και υπό το φως του αρχαίου ελληνικού πνεύματος…Απλά η περίοδος αυτή σκόπιμα υποβαθμίζεται πάντα από τους δυτικούς, δεν ανέχονται να ανυψώνεται το φρόνημα των Ελλήνων, αλλιώς πως θα είναι δυνατός ο έλεγχος τους;

 • Snt.Domingo

  Γιατί πιστεύω πως ήταν δώρο, χρειάζονται μερικές σελίδες υπομονής κι επιμονής να το εκθέσω. Και δεν έχω τίποτε απ αυτά.

  Το θέμα είναι πως ο χρόνος του ρήματος είναι αόριστος. Ήταν. Πλέον από δώρο έχει μεταβληθεί σε αγκάθι στον κώλο και γι αυτούς και για μας κι αυτό δεν πρόκειται ν’αλλάξει μα να τους πούνε όλοι Βόρεια Τσιντσανία, να διασπασούν ή οτιδήποτε.

  Γενικώς όλοι οι χειρισμοί, επικό φιάσκο.. Και γι αυτούς και για μας.

  (Άσχετο με το θέμα, διότι δεν μ’ενδιαφέρει τι είναι, και κατευθείαν απόγονοι του Αγαμέμνονα να ήταν, αν έχουν επιθετικές διαθέσεις απέναντι στην χώρα μου είναι εχθροί. Αλλά επειδή όλοι τους λέτε σλάβους, σλάβοι δεν είναι. Ούτε οι Βούλγαροι είναι καθαροί σλάβοι, αλλά αυτοί είναι ακόμα λιγότερο. Πολύ λιγότερο.)

  • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

   Ἄν είναι δώρο,τότε είναι μάλλον από εκείνα που έκανε ὁ Χαχανούλης το στρουμφάκι

   https://www.youtube.com/watch?v=ewuwYtGB9WI

   Μία ωρολογιακή βόμβα,αφού και μόνο με την ύπαρξη τους με το συγκεκριμένο όνομα και την συγκεκριμένη πληθυσμιακή σύνθεση,δέν ήταν,και δέν είναι,παρά ένας λόξυγκας της Ιστορίας.
   Ὁ οποίος θέτει σε τροχιά συγκρούσεως τρία έθνη της Χερσονήσου του Αίμου,τους Ἕλληνες,τους Βουλγάρους,και τους Αλβανούς.
   (Οἱ Σέρβοι/Γιούγκοι έχουν τις λιγώτερες περγαμηνές στην περιοχή.)
   Εάν το πράγμα είχε διευθετηθεί το 1912-13,με διαμοιρασμό των εδαφών ανάμεσα στην Ἑλλάδα και Σερβία πρωτίστως,μέχρι το τέλος του Α΄ΠΠ που ιδρύθηκε και το αλβανικό κράτος,θα είχαμε μία εντελώς διαφορετική βάση εκκινήσεως.
   Δέν θα υπήρχε ὁ σφετερισμός της ἑλληνικής κληρονομιάς,γιατί δέν θα υπήρχε κρατική οντότητα με το όνομα Μακεδονία,και ἡ διεκδίκηση της από την Βουλγαρία θα γινόταν ὡς βουλγαρική,και όχι ὡς «μακεδονική».
   Όπως ἡ Αλβανία μιλάει για «Τσαμουριά» και κανείς διεθνώς δέν ασχολείται,με τον τρόπο που ασχολείται με τήν «Μακεντόνια».
   Παρεμπιπτόντως,ἡ Βουλγαρία θρακολογεί με κάθε επισημότητα,βλέπε άσκηση «Thracian Star»,όπου συμμετέχουμε και ἡμείς μειδιώντες μετ᾿αμηχανίας.

   Σχετικά με την καταγωγή των Σκοπιανών,συμφωνώ ότι είναι γιαλαντζί Σλάβοι,στην πραγματικότητα έχουν περισσότερη ἑλληνική ἤ έστω ρωμέϊκη φλέβα,παρά οτιδήποτε άλλο.

 • Κουβάς

  Το θεμα της ονομασιας θα επρεπε να ειχε
  λυθει οταν αρχισε.Τοτε ειχαμε την δυναμη.
  Φαντασου τωρα που ειμαστε–δε με αρεσει η λεξη–ψωροκωσταινα.Βαρδασκα αντε ΚΒΔ και πολυ σας ειναι.

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  Ἡ ασυλία μας κατέστρεψε…

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  Ρέ ψηλέ,γιατί με δίνεις στεγνά,περιγράφοντας το παρουσιαστικό μου;

  • nonfactor

   Διαφήμιση σου κάνω και γκρινιάζεις;;;

   • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

    Την μπηχτή δέν την έπιασες,όμως.

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  Δέν βγάζει κάτι για την συγκεκριμένη ἤ εγώ δέν το βλέπω.

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  Μή τσιμπάς.
  Πρώτον,αυτοί έχουν ζόρι υπαρξιακό,απειλούνται με βοσνιοποίηση.
  Δεύτερον,ἄν διάβασες προσεκτικά την ανάρτηση,τα γύρισαν αμέσως μετά την «προσποίηση».
  Είναι τυποποιημένη πρακτική,να κάνεις μία δήθεν συμβιβαστική χειρονομία όταν είσαι νέα κυβέρνηση,ώστε να δώσεις θετική εικόνα,αλλά και για να μετρήσεις το «τσίμπημα» της άλλης πλευράς.
  Και ἡ Τουρκία,που εμφανώς τους συμπαρίσταται,έχει κάνει αμέτρητες «επιθέσεις φιλίας»,ἥδη από τα τέλη της δεκαετίας του ᾿70,με νωπή ακόμη την εισβολή στην Κύπρο και την κρίση του «Χόρα».
  Αλλά σε κάθε ευκαιρία μας πετάει πέτρες.

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  Tα περί ώρας των όπλων,που εκφράζουν κάποιοι αγανακτισμένοι,θεώρησε τα ότι είναι απλώς συναισθηματισμοί.
  Πιό πάνω γράφω για την Στρώμνιτσα,που υποδέχτηκε σάν λυτρωτή τον Ἑλληνικό Στρατό στις 27-6-1913,αλλά αποδόθηκε εκ νέου στην Σερβία έναν μήνα αργώτερα,(ἡ Σερβία είχε προηγηθεί στην περιοχή κατά τον Α΄ΒΠ).
  Ἡ δέ Δυτική Θράκη επαναποδόθηκε στην Βουλγαρία ζώντας έναν εφιάλτη για άλλα 6 χρόνια.
  Δέν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες,τα όπλα είναι λύση μόνο όταν δέν υπάρχουν άλλες λύσεις που ανοίγουν προοπτικές.
  Στην περίπτωση των Σκοπίων δέν χρειάζονται όπλα,διότι θα είναι και περιττά,και αντιπαραγωγικά,διότι θα αποξενώσουν τον πληθσμό των αυτοαποκαλούμενων «Μακεντόντσι»,που δέν συντάσσονται όλοι,και μάλλον όλο και λιγώτεροι,με τους κομιτατζήδες τύπου Γρούϊου.
  Όμως,διαφωνώ κάθετα στην κατακλείδα σου,«μας γλιτωνει απο τα χειροτερα που σιγουρα θα ερθουν αν δεν συμβιβαστουμε στο θεμα του ονοματος.»
  Τα χειρώτερα,όσο και ἄν ακούγεται κἄπως,αφορούν τα Σκόπια.
  Και ἄν δέν ήμασταν υπόδειγμα ιδανικών αυτόχειρων,ίσως το ζήτημα να το είχαμε ρυθμίσει το 2001 με τα γεγονότα του Τετόβου,που κατέληξαν στην συμφωνία της Αχρίδος.
  Χωρίς την δική μας βοήθεια,τα Σκόπια θα είχαν ἥδη τότε βοσνιοποιηθεί,και ὁ κίνδυνος δέν έχει παρέλθει.
  Ἡ Ἑλλαδάρα μπορεί να είναι αποτυχημένο κράτος,αλλά τα Σκόπια είναι ένας νεκρός που περπατάει,υπάρχει διαφορά.

 • jim_97

  Δεν ξέρω αν κάποιος θα χαρακτήριζε ακραία την άποψη μου, αλλά θα είναι εθνική καταστροφή οποιαδήποτε υποχώρηση και αποδοχή οποιασδήποτε ονομασίας που περιλαμβάνει τη λέξη Μακεδονία. Είτε ονομαστούν άνω, βόρεια, σλαβική ή οποιαδήποτε άλλη ονομασία, αυτοί θα κρατήσουν το όνομα Μακεδονία και θα ξεχάσουν τα υπόλοιπο, αυτός είναι ο στόχος τους, παίζουν ύπουλο παιχνίδι. Δεν θα σταματήσουν ούτε την προκλητική συμπεριφορά, ούτε τις ανεγέρσεις μνημείων, ούτε την χρήση ελληνικών ονομάτων και συμβόλων, δεν τους εμπιστεύομαι.

  Ούτε και το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί είναι για μένα αξιόπιστοι, το κράτος των Σκοπίων εξυπηρετεί δικούς τους σκοπούς και επίσης το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί έχουν αποσταθεροποιήσει όλα αυτά τα χρόνια τη Συρία, την Λιβύη, το Ιράκ, βομβάρδισαν και διέλυσαν τη Γιουγκοσλαβία. Οι τούρκοι κατέλαβαν τη μισή Κύπρο και οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ δεν έκανα τίποτα. Δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε κανέναν καλύτερη λύση είναι η διάλυση των Σκοπίων και ο διαμοιρασμός τους στις 4 γειτονικές χώρες παρά η διατήρησή τους.

  Πολύ φοβάμαι πως αυτό το κρατίδιο στα βόρεια σύνορα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κερκόπορτα της Ελλάδας όταν θα έρθουν πιο δύσκολες στιγμές. Αμφιβάλω αν θα σταματήσουν οι εδαφικές τους διεκδικήσεις σε βάρος της Ελλάδας, για να δούμε αν η στάση τους και η νοοτροπία τους θα αλλάξει πρέπει να περάσουν δεκαετίες όχι απλά να αλλάξει μια κυβέρνηση.

  Που έφτασε η Ελλάδα η χώρα και ο λαός της που έχει υποστεί τόσες δοκιμασίες, που πολέμησε τους Ιταλούς και τους ναζί όταν όλη η Ευρώπη είχε υποκύψει, που πέρασε στην Ιστορία της τόσες καταστροφές και τραγωδίες και άντεξε, θα υποκύψει στις πιέσεις των Σκοπίων, είναι ντροπή.

 • stasou_mygdala

  Το Δαρδανια ειναι κοινο αποδεκτο ονομα ΚΑΙ απο τον αλβανικο παραγοντα που μετεχει στην κυβερνηση.
  Αγκαλιτσα, οι μουσουλμανοι στην ΜπουΓιουΡουΜου ειναι το +30% του πληθυσμου πληροφοριακα…

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  Εγώ έγραψα ένα «ἄν»,διότι δέν πουλάω παπικό αλάθητο.
  Ἄν δέν είχε μεσολαβήσει το «ατύχημα» της 5ης Μεραρχίας,ἄν δέν είχαμε ολιγωρήσει στην προώθηση μας,ἄν είχαμε μπεί στο Μοναστήρι πρίν μπούν οἱ Σέρβοι,ἄν δειχνόμασταν πιό «Σέρβοι» στην αποφασιστικότητα,ἄν,ἄν,ἄν.
  Γιατί νομίζεις ότι επαναποδόθηκε ἡ Στρώμνιτσα στους Σέρβους το 1913,αλλά και το 1918;
  Διότι την είχαν κατοχυρώσει πρώτοι,στον Α΄ΒΠ.
  Και οἱ Σέρβοι δέν χάριζαν κεκτημένα.
  Όσο για την Βόρειο Ἤπειρο,κοίτα και τις προκοπές του εθναρχομεσσία Ελ.Βενιζέλου,που την εκκένωσε το 1920.

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  Μάλιστα,ενδιαφέρον.
  Πάντως,ασχέτως του ποιού της συγκεκριμένης,ἡ ύπερξη ἑλληνικής διυθύνσεως στην κρατική ραδιοφωνία των Σκοπίων,αποτελεί αναγνώριση του ότι υπάρχει και ἑλληνικό ακροατήριο.

 • πανος

  Λες οτι δεν ειμαστε υπερδυναμη αλλα ακριβως αυτο ειμαστε οσον αφορα τα Βαλκανια.
  Ειμαστε χωρα εντος ΕΕ,ΝΑΤΟ και εκτος αυτου η βαση της Σουδας ειναι υπερπολυτιμη για τους Αμερικανους.Σιγα μην μας κανει επιθεση και το Νατο(σε χωρα που εχει δωσει Τα λεφτααα για εξοπλισμους και μεθαυριο και τα πετρελαια της) για κατι γυφτους που δεν εχουν να φανε.Θελουν να χασουν και δευτερη χωρα(μετα απο Τουρκια) στην περιοχη?Δικο τους προβλημα- πιθανοτητες λιγοτερες απο 0%.
  Μπορω αντι αυτων να εγραφα απλα κοιτα το χαρτη αλλα γραφω τα απολυτως αυτονοητα γιατι διαβαζω οτι θα γινουμε Ιρακ.

  Α και κατι τελευταιο,
  Τα Ιρακ τελειωσανε και τωρα αρχισανε οι Συριες…

 • Όπως φαίνεται πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση των αμερικανών, τα Σκόπια είναι το….»πνευματικό τους τέκνο¨, το τέκνο της κατάρρευσης του σοσιαλισμού και της κατόπιν ανάδυσης διάφορων τέτοιων χαοτικών καταστάσεων με αποκορύφωμα το Γιουγκοσλαβικό εμφύλιο, μόνο που αυτό το…»τέκνο» τους είναι εντελώς ασταθές, έχτισαν πάνω σε κινούμενη άμμο οι αμερικανοδυτικοί προμοτάρωντας τους βαλκάνιους εθνικισμούς ανύπαρκτων ιστορικά «λαών»…
  Τώρα όσον αφορά την ελληνική στάση, μα…περιμένει κανείς να υπάρξει όντως ελληνική στάση κι άποψη; Με ποιους;

 • Vang

  Αγαπητε Κυναιγυρε με αυτα τα μυαλα και λογικη δεν θα μεινει κρατος στον κοσμο που να μην το θεωρεις εχθρικο απεναντι στην Ελλαδα.

  Ποια χωρα κατελαβε αλλη και εχασε? Πολλες. Η Αυστρια στον ΑΠΠ που ξεκινησε να «τιμωρησει» τους Σερβους καταλαμβανοντας την χωρα. Η Γερμανια που εισεβαλε στην Πολωνια και ξεκινησε τον ΒΠΠ. Και ενα σωρο αλλες που θα βρεις στην ιστορια.

  Ριξε λιγο νερο στο κρασι σου. Δεν ειμαστε αδελφα εθνη με τους βορειους γειτονες μας, δεν εχουμε καλη ιστορια σχεσεων αλλα ποσους εχθρους θα αντεξουμε να εχουμε? Ειναι το Ισραηλ κρατος φρουριο αλλα ειχε και εχει πισω του τις ΗΠΑ. Ακομη ομως και το «σκληρο» Ισραηλ εκανε και κανει τους συμβιβασμους του ειτε γιατι πιεζεται απο την Αμερικη ειτε γιατι προσδοκα να μετριασει την κατασταση μισους με τα γειτονικα Αραβικα κρατη τουλαχιστον σε επιπεδο κυβερνησεων, αντιλαμβανομενο οτι η στηριξη των ΗΠΑ και η Αραβικη αδυναμια δεν μπορουν να ειναι αιωνια.

  Σε ενα διπλωματικο προβλημα δεν υπαρχει μονο μια λυση. Υπαρχουν περισσοτερες τις μιας καλες ή κακες λυσεις προς διαφορετικες κατευθυνσεις.

  Αν λοιπον οι Αμερικανοι και Ευρωπαιοι εχουν αποφασισει να σωσουν τα Σκοπια εντασσοντας τα στο ΝΑΤΟ και εμεις ασκησουμε βετο μη αποδεχομενοι μια συνθετη ονομασια, αντεχει η χωρα μας την σφαλιαρα που θα μας ριξουν? Και ξερεις οι Αμερικανοι εχουν βαρυ χερι, το δοκιμασαμε το 1974 στην Κυπρο οταν επεσε η αναποδη για την απορριψη του σχεδιου Ατσεσον το 1964. Να εισαι σιγουρος οτι θα την φαμε γιατι οι Αμερικανοι οπως καθε υπερδυναμη δεν μπορει ευκολα να συγχωρει τις ανατροπες των σχεδιων της απο μικρες χωρες. Τι μηνυμα θα δωσει στους αλλους?

  Η καλυτερη περιπτωση για εμας αν δεν φανουμε θετικοι στο ζητημα ειναι να μας γραψουν ολοι και να αναγνωρισουν την ΦΥΡΟΜ με το ονομα Μακεδονια. Αν το 1992 ειχαμε τολμησει να ελθουμε σε συμφωνια τωρα δεν θα υπηρχαν οι 98 χωρες που τους εχουν αναγνωρισει σαν Μακεδονια. Ισως και οι σχεσεις μας να ηταν πολυ καλυτερες.

  Θεωρεις την πολιτικη της ηπιας δυναμης που ακολουθουμε στα Βαλκανια αρνητικη και οτι πρεπει να επιστρεψουμε στην πολιτικη των Βαλκανικων πολεμων? Και καλα τοτε ειχαμε αλυτρωτικες στοχευσεις και το επετρεψαν οι συνθηκες. Σημερα? Να καταλαβουμε τα σκοπια. Εστω οτι ολοι το αποδεχονται ή δεν αντιδρουν δυναμικα (ουτε στα πιο τρελα μας ονειρα αυτο), την κατοχη τους μπορεις να την πληρωνεις σαν πολιτης? Τα ηθικα διλημματα που θα προκυψουν απο εναν πολεμο και μια κατοχη μπορεις να τα ανεχθεις σαν ανθρωπος? Ή μηπως πιστευεις οτι θα εξελιχθουν ολα οπως μονο η φαντασια ενος μικρου παιδιου δημιουργει. Κανουμε εναν πολεμο μιας εβδομαδας το πολυ, μηνα Μαιο για να μην κρυωνουμε και να μην ζεστενομαστε, νκαμε ευκολα και γρηγορα, οι Σκοπιανοι συμφωνουν σε ολα τα αιτηματα μνας οποια κι ειναι αυτα, πνουμε το αναψυκτικο μας στα σκοπια και γυριζουμε τραγουδωντας τα εμβατηρια της νικης στην Ελλαδα για τα καλοκαιρινα μπανια μας!

  Αμ’ δε…

  Υ.Γ. Αφου το 1991 η ιδανικη λυση για εσενα ηταν η εισβολη στην FYROM γιατι δεν ειναι σημερα? Εγιναν πιο ισχυρα τα σκοπια? Ηθελες ή θελεις να δεις δυο Μιλοσεβιτς και δυο Γιουγκοσλαβιες στα Βαλκανια με την χωρα μας στην θεση της δευτερης? Σοβαρεψου λεμεεεεε!

  • Cynaegeirus

   Όλοι εχθροί είναι αδερφέ μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου

   Η Αυστρία επι 1000 έτη περίπου ήταν αυτοκρατορία με το 70% των εδαφών και πληθυσμού κατεχόμενο.
   Η Γερμανία έχασε εσωτερικά. Αν σταματούσε πριν την εισβολή στην Ρωσία θα μένα στην Γερμανική Ομοσπονδία τώρα.
   Και οι δύο γερμανόφωνες χώρες τιμωρήθηκαν απο τους κατακτητές τους σε δύο ΠΠ.
   Τι να βρω στην ιστορία; η ιστορία είναι γεμάτη απο κατακτήσεις

   «Ριξε λιγο νερο στο κρασι σου»

   Δεν έχω κανένα λόγο πια μετά απο 26 χρόνια σκοπιανικής προπαγάνδας.

   «Δεν ειμαστε αδελφα εθνη με τους βορειους γειτονες μας, δεν εχουμε καλη ιστορια σχεσεων αλλα ποσους εχθρους θα αντεξουμε να εχουμε? »

   όλους όσους μας ενοχλούν. φίλους μόνο με απόδειξη καλών πράξεων.

   «Ειναι το Ισραηλ κρατος φρουριο αλλα ειχε και εχει πισω του τις ΗΠΑ.»

   ΕΤΡΕΞΕ και βρήκε τις ΗΠΑ το 70 ΜΕΤΑ την απόσυρση της Γαλλίας που ΕΤΡΕΞΕ να την βρει ΜΕΤΑ την απόσυρση της Αγγλίας που έτρεξε να βρει ΜΕΤΑ την απόσυρση της ΕΣΣΔ
   Ας τρέξουμε και εμείς στις ΗΠΑ. Καλύτερα εθελοντές φίλοι παρά παρακαλετοί στα γόνατα μια ζωή.

   «Ακομη ομως και το «σκληρο» Ισραηλ εκανε και κανει τους συμβιβασμους του»

   Να κλείσω όπως το Ισραήλ έκλεισε τα θέματα του και ας συμβιβαστώ μετά. Θα γυρίσω πίσω τα κατεχόμενα και η Μακεδονία θα μείνει Ελληνική / Μακεδονική για άλλα 500 χρόνια.

   «Αν λοιπον οι Αμερικανοι και Ευρωπαιοι εχουν αποφασισει να σωσουν τα Σκοπια εντασσοντας τα στο ΝΑΤΟ και εμεις ασκησουμε βετο μη αποδεχομενοι μια συνθετη ονομασια, αντεχει η χωρα μας την σφαλιαρα που θα μας ριξουν? »

   Αντέχει. Αντέχει εδώ και 26 χρόνια σκόπια, 43 κύπρο, 94 Μ ασία, 104 Β ήπειρο κτλ
   Δεν αντέχουμε ότι ξεχνάμε. ότι θυμόμαστε το κερδίζουμε σε βάθος χρόνου. Ο χρόνος για ένα έθνος 4 χιλιάδων ετών είναι μέσο ισχύος, παρακαταθήκη και επένδυση.

   «Και ξερεις οι Αμερικανοι εχουν βαρυ χερι, το δοκιμασαμε το 1974 στην Κυπρο οταν επεσε η αναποδη για την απορριψη του σχεδιου Ατσεσον το 1964. »

   Αδερφέ η Μιλτιάδης έφυγε απο την Χούντα για να επισημοποιηθεί η ίδια στα μάτια του ΝΑΤΟ -> προδοσία. Αν ήταν η μεραρχία εκεί ή στέλναμε κόσμο το 74 ως ωφείλαμε για ποια σφαλιάρα θα μιλάγαμε σήμερα;

   «Να εισαι σιγουρος οτι θα την φαμε γιατι οι Αμερικανοι οπως καθε υπερδυναμη δεν μπορει ευκολα να συγχωρει τις ανατροπες των σχεδιων της απο μικρες χωρες.»

   Η Τουρκία της κοπανάει μπάτσες ανα δίμηνο. Το Ιράν και οι αραβικές απο κοντά. Το δε ισραήλ… Και δεν μιλάω καν για τις σύμμαχες χώρες στην ΕΕ

   » ειναι να μας γραψουν ολοι και να αναγνωρισουν την ΦΥΡΟΜ με το ονομα Μακεδονια»

   εμείς δεν πρέπει να το κάνουμε ποτέ. ούτε η δυτ γερμανία αναγνώρισε την ανατολική. ούτε η ταιβάν αναγνωρίζει την κίνα – και μπορεί εδώ να μιλάμε για χαμένη υπόθεση στα μάτια των έξω, οι ταιβανέζοι όμως πάνω σε αυτό έχουν φτιάξει έθνος.

   «Αν το 1992 ειχαμε τολμησει να ελθουμε σε συμφωνια τωρα δεν θα υπηρχαν οι 98 χωρες που τους εχουν αναγνωρισει σαν Μακεδονια. Ισως και οι σχεσεις μας να ηταν πολυ καλυτερες.»

   Αν το 92 στέλναμε το Α ΣΣ στην Β. Ήπειρο και το Β ΣΣ στα σκόπια τώρα θα αποσύραμε το δεύτερο και οι 92 χώρες δεν θα ήξεραν ποτέ για σλαβική μακεδονία παρά για ένα ακόμα βαλκανικό επεισόδιο.
   θυμάσαι την εισβολή στην βουλγαρία το 25;;;;; πληρώσαμε τα μαλιοκέφαλά μας, μας απείλησαν με πόλεμο κτλ Η βουλγαρία δεν ξανακουνήθηκε απο τότε. Η βουλγαρία που φτερνιζόταν κρητικός και έστελνε μεραρχία στα σύνορα, αποσιωπήθηκε για 92 χρονάκια.
   έτσι γιατί γουστάραμε

   «την κατοχη τους μπορεις να την πληρωνεις σαν πολιτης?»

   τόσοι λαθρό εδώ. ορίστε ο στρατός μας και οι μελλοντικοί κάτοικοι.

   » Τα ηθικα διλημματα που θα προκυψουν απο εναν πολεμο και μια κατοχη μπορεις να τα ανεχθεις σαν ανθρωπος?»

   Αδερφέ κόψε το κήρυγμα δεν είμαι μοναχός
   Άκου ηθικό δίλλημα σε ενήλικο άνθρωπο…

   «Κανουμε εναν πολεμο μιας εβδομαδας το πολυ, μηνα Μαιο για να μην κρυωνουμε και να μην ζεστενομαστε, νκαμε ευκολα και γρηγορα, οι Σκοπιανοι συμφωνουν σε ολα τα αιτηματα μνας οποια κι ειναι αυτα, πνουμε το αναψυκτικο μας στα σκοπια και γυριζουμε τραγουδωντας τα εμβατηρια της νικης στην Ελλαδα για τα καλοκαιρινα μπανια μας!»

   Ακριβώς. Και το 25 αυτό κάναμε.

   «Αφου το 1991 η ιδανικη λυση για εσενα ηταν η εισβολη στην FYROM γιατι δεν ειναι σημερα? »

   Γιατί το 91 τα σκόπια δεν είχαν μπει καν στα βιβλία ως χώρα, δεν είχαν πρεσβεία, δεν είχαν άτομα στον οηε. ήταν ΠΓΔ.
   Και τώρα όμως δεν με χαλάει. Γιατί να με χαλάσει;
   Δύο και 5 και 10 Μιλόσεβιτς. Ούτε αλβανούς θα είχαμε ούτε τούρκους δυτικά του έβρου.

   Είπαμε 40 χρόνια προπαγάνδα με τον κακό στρατό, το μπάτσο, την κατοχική κυβέρνηση της χούντας και ΕΝΟΧΕΣ χωρίς λόγο.

   • Timos

    Έκατσα και έκανα λογαριασμό μόνο για να σου πω ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
    Επιτέλους Όχι άλλο κλάψα, όχι άλλο ηττημένα μυαλά πριν καν ξεκινήσει το γλέντι
    Εύγε Εύγε Εύγε
    Όποιος έχει ζήσει εξωτερικό ξέρει την δύναμη της Ελλάδος
    Και όχι οι ευρωπαίοι δεν είναι υπεράνθρωποι
    Είναι απλά τυχεροί!!!δεν έχουν (είχαν) Ισλάμ γύρο τους
    Τα βλέπουμε τα χάλια τους τα μαύρα τώρα….
    Πάψτε Ελλαδίτες να κλαψουρίζετε, αντέξαμε 4000 χρόνια στο σταυροδρόμι της γης
    Τώρα θα χαθούμε? Ε δεν πρόκειται αν δεν το θέλουμε.
    ΟΧΙ σε κάθε παράγωγο του Μακεδονία niente nada yok le poul

 • M.K.E

  Βρε δεν ειμαστε βαρβαροι να δαγκωνουμε…χρονια τωρα ειχαμε τα ξιφη και τις λεπιδες..Καλα ακονισμενη λεπιδα οπου και αν εφαρμοζεται αυτη!

  • Cynaegeirus

   η λεπίδα – θαμένη απο την ανεξαρτησία της κύπρου – δεν έχει χρήση εδώ;;;;; δαγκωνιά σου λέω.

 • M.K.E

  Φιλε μου δεν ειναι καθαροι σλαβοι οι Βουλγαροι.Εχουν νοθευτει πιο πολυ απο καυσιμο σε πρατηριο της Εθνικης Οδου.Οτι ευγενες φυλο ειχε επιδοθει στη fast track οικονομια της εποχης(πλιατσικο,επιδρομες,λεηλασιες,δουλοπαζαρα) διασταυρωθηκε με τους Βουλγαρους,εξ ου και η γλωσσα τους μονο κατα τον ενα τριτο ειναι σλαβικη,εχοντας πολλα στοιχεια απο ελληνες και τουρκους.
  Οσοσ αφορα την ονομασια των φραγκων..τους λεμε γαλλους για να μην θυμομαστε την ατιμη ρατσα που οσο μπασταρδα μας φερθηκε αιωνες τωρα με αποκορυφωμα την αλωση του 1204.

  • Cynaegeirus

   Όχι και άτιμοι οι φράγκοι – τα συμφέροντά τους κοιτάγανε. λες και θα κάναμε εμείς κάτι διαφορετικό…

   αναρωτιέμαι οι βούλγαροι τι λένε. κάτι εργάτες που είχαμε μου είπαν οτι κύριλλος και μεθόδιος ήταν βούλγαροι και κατάλαβα οτι σκουπιανίζουν και αυτοί επικύνδινα.
   διάβασες το σχόλιο του Αχέροντα περι θράκης. θράκες οι γουρουνομύτες…

 • Larisaios

  Πάντως ο Κοτζιάς φαίνεται να γeιόσε τον σκοπιανό ομόλογο του στη σημερινή τους συνάντηση.
  «Η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ μόνο αν επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας, ξεκαθαρίζει ο Νίκος Κοτζιάς».

  http://mignatiou.com/2017/06/i-pgdm-sto-nato-mono-an-epilithi-to-zitima-tis-onomasias-xekatharizi-o-nikos-kotzias/

 • Sarkastikos

  KAMIA AΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ…

 • Snt.Domingo

  Θα κάνω μια σκέψη για τα σχόλια που διαβάζω εδώ αλλά κι αλλού.

  Όλοι σ’αυτό εδώ τον ιστότοπο αγαπάμε την χώρα μας. Κι όχι μόνο σ’αυτόν τον ιστότοπο. Αν και τελευταία βλέπω το φαινόμενο κάποιοι να την μισούνε, οι περισσότεροι Έλληνες την αγαπάν την χώρα και θέλουν το καλό της.

  Το πρόβλημα είναι πως αυτό το «καλό» για τον καθένα είναι εντελώς διαφορετικό. Δεν θέλουμε την ίδια Ελλάδα. Άλλοι θέλουν να «εξευρωπαϊστεί», άλλοι να γίνει «πολιπολιτισμική», άλλοι να ξαναγίνει Ρωμαίικη, άλλοι να γίνει καθάρια αρχαιοελληνική, άλλοι να «απευρωπαϊστεί» και να στραφεί στην ορθοδοξία, στην Ρωσία, στην Ανατολή, ακόμα και στην «Τουρτζιάν».. Ναι, ακόμα και στην Τουρτζιάν.. Φυσικά έχω κι εγώ το δικό μου όραμα που σε αποδοχή δεν ξεπερνά το 0.1% και γι αυτό είμαι λίγο διστακτικός να σας το εκθέσω.. :)

  Πάντως υπάρχει πληθωρισμός οραμάτων, δεν έχω παράπονο.

  Αλλά όραμα που να έχει μια καθολική αποδοχή δεν υπάρχει – πλην του μεταπολιτευτικού «ότι φάμε κι ό,τι πιούμε κι ό,τι αρπάξει ο ..» που όμως είχε κοντά ποδάρια. Δεν υπάρχει φίλοι μου. Ίσως γιατί δεν ξέρουμε τι είμαστε. Ή δεν πιστεύουμε αυτό που είμαστε. Ή ίσως δεν θέλουμε να είμαστε αυτό που είμαστε (η χειρότερη εκδοχή). Πως να εξηγήσω αλλιώς τέτοια κοινωνική σχιζοφρένεια…

  Πλούσιοι σε οράματα, φτωχοί σ’αποτελέσματα.

  Μέχρι λοιπόν να υπάρξει καθολικό όραμα ας συμβιβαστούμε με την φαγωμάρα, την παραλυσία την φυγή πολλών και την φθορά των υπολοίπων σε μια κατηφοριά που συνεχίζεται ακάθεκτη απο το ’40.
  Όταν και αν υπάρξει καθολικό όραμα, ας ευχηθούμε να μας φωτίσει το Άγιο Πνεύμα και να ‘ναι της προκοπής. Γιατί πάντα υπάρχουν και χειρότερα.

  • tasosgougou

   Διαβάζοντας το σχόλιο σου διέκρινα μια θλίψη ή μάλλον μια απογοήτευση για την κατάντια του Ελληνισμού σήμερα . Μην στεναχωριέσαι , πάντα έτσι ήμασταν από αρχαιοτάτων χρόνων . Χαριτολογόντας θα στο εξηγήσω μέσα από τον μύθο του Τρω’ι’ικού πολέμου ,που και αυτός στην ουσία ήταν εμφύλιος πόλεμος . Αν υποθέσουμε ότι το στόρυ συνέβαινε στην Ιαπωνία τι θα γινόταν ; Μα φυσικά ο Μενέλαος θα έκανε χαρακίρι ,πως να ζήσει με τέτοια ντροπή ! Αν ήμασταν κινέζοι πάλι θα χτίζαμε ένα τείχος 2000-3000 χιλιόμετρα για να μην μας κλέψουν άλλη νυφούλα ! .Αν ήμασταν Άγγλοι σίγουρα θα βάζαμε τον Έκτορα να φάει τον Παρη !

   Επειδή όμως και τότε τέτοιοι ήμασταν ο μύθος πήρε άλλη τροπή .Ο Μενέλαος θίχτηκε τα μάλα ,δεν πήγε όμως μόνος … πήρε τηλ τον brother Αγαμέμνωνα και αυτός με την σειρά του μάζεψε όλο το σόι ! Γίνετε που λές η απόβαση με απόλυτη επιτυχία … να και η πρώτη παρεξήγηση μεταξύ Αχιλλέα και Αγαμέμνωνα . Ο λόγος …μα φυσικά τα λάφυρα, το πλιάτσικο δηλαδή. Σιγά μη πήγαιναν οι άλλοι στον πόλεμο για να την τιμή του άχρηστου ξαδέρφου τους , που έχασε την γυναίκα του μέσα από τα χέρια του , για το πλιάτσικο πήγανε φυσικά ! Τελικά οι Μυρμηδόνες πολέμησαν μόνο στην απόβαση και στο δέκατο χρόνο της πολιορκίας . Αλήθεια ξανάκουσες πολιορκία πόλεως δέκα χρόνια ; Αλλά σαν γνήσιοι Έλληνες λίγο τα Διονύσια ,λίγο οι γιορτές προς τιμή του Δία ,λίγο τα σαββατοκύριακα , λίγο τα μπάνια του λαού ,που να μείνει χρόνος για πόλεμο . Φτάνουμε λοιπόν στην γνωστή κατάληξη που αναφωνεί ο Οδυσσέας ΕΛΛΑΣ , ΕΛΛΑΣ η χώρα της π@@στιάς , φτιάχνει τον Δούρειο Ίππο και πέρνουμε την Τροία έπειτα από δέκα ολόκληρα χρόνια πολιορκίας !
   Όσον αφορά για την φυγή στο εξωτερικό ,τότε το λέγαν αποικίες !Τα τελευταία 100 χρόνια αν κοιτάξεις , έχουμε κάθε 20-30 χρόνια ένα μεγάλο κύμα φυγής δυστυχώς .Αυτό είναι και η μεγαλύτερη διαχρονική πληγή του ελληνισμού .
   Το μεγαλύτερο επίτευγμα του Μ.Αλέξανδρου είναι το ότι κατάφερε να ενώσει τους Έλληνες ,τα υπόλοιπα ήρθαν σχετικά εύκολα . Βέβαια δεν τους ένωσε με πειθώ , αλλά γκρεμίζοντας την Θήβα …

   • Snt.Domingo

    Καμία θλίψη ούτε απογοήτευση. Ούτε βλέπω κάποια τρομερή κατάντια του Ελληνισμού. Όχι πως είναι και στα πάνω του – ειδικά το κράτος και οι δομές του- άλλο αυτό όμως.

    Παρεμπιπτόντως μη νομίζουμε πως άλλες χώρες είναι πολύ καλύτερα. Είναι, σε κάποιες λεπτομέρειες που όντως κάνουν την διαφορά, δεν παύουν όμως να είναι λεπτομέρειες. Στο χέρι μας είναι να τις δουλέψουμε.

    Απλά φίλε, είπα ό,τι είπα γιατί το περιβάλλον έχει γεμίσει αγκάθια και παλούκια, έχει γίνει πολύ ζόρικο και θα ζορίσει κι άλλο. Κι αν «προχωράς» σαν τον μεθυσμένο στο όπου να ναι (ή σαν άτακτο -χωρίς στόχο- τσούρμο, ένας να τραβά απο δω άλλος απο κει) δεν έχεις το πρόβλημα πως τελικά δεν πας πουθενά. Το πρόβλημα που έχεις είναι πως πας εκεί που σε σπρώχνουν άλλοι, που έχουν στόχο. Και συνήθως σε πετάνε σε λάσπες, λάκκους, παλούκια κλπ..

    Αυτή είναι κι η απάντησή μου σε μερικούς φίλους, γιατί κάθε φορά οι ξένοι/φίλοι/σύμμαχοι πιέζουν εμάς.

    Υ.Γ. Καλά το λές, ο αδελφός Μ.Αλέξανδρος ένωσε τους Έλληνες δια της ισχύος. Ποτέ όμως δεν τους ένωσε ψυχικά. Δεν πρόκαμε ο δόλιος.. Γι αυτό κι όταν πέθανε Έλληνες και Ελληνάρια γίναμε μαλλιά-κουβάρια. Και μετά φωνάζαμε τους ξαδέλφους Ρωμαίους να μας λύσουν τις διαφορές μας. Τελικά οι ξάδελφοι Ρωμαίοι κάναν ότι κι ο αδελφός Μέγας Αλέξανδρος ακριβώς όπως το έκανε εκείνος, απλά δεν «άναψαν» τόσο γρήγορα όσο αυτός και άρα δεν «έσβησαν» και τοσο γρήγορα.

    Κι όμως κάποιοι ψέλνουν ωδές στον Μ.Αλέξανδρο που μας «ένωσε» και κατάρες στους Ρωμαίους που μας (??) «κατέκτησαν». Γι αυτό σου λέω, όχι μόνο δεν ξέρουμε τι είμαστε, αλλά δεν ξέρουμε ούτε καν τι ήμασταν μέχρι σχετικά πρόσφατα. Που να πάει ο Καραμήτρος έτσι.. Σαν μεθυσμένος θα πηγαίνει, και οι κακοί ξένοι (αυτοί οι κακοί που κοιτάν το συμφέρον τους – όπως το αντιλαμβάνονται οι ίδιοι) θα τον σμπρώχνουν, συνήθως πάνω στους κάκτους για να περάσουν απο πάνω :)

 • tasosgougou

  Διαβάζοντας τα σχολια βλέπω ότι κάποιοι θεωρούν το FYROM ,το Νεα Μακεδονία,το Βορεια-Ανω Μακεδονία ‘καλές’ λύσεις .Επαναλαμβάνω ονομασίες σαν τις παραπάνω θα είναι μια τεράστια ήττα για εμάς. Εξηγούμαι με παραδείγματα : κανείς μας δεν λέει οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ,ούτε ο πολίτης των ΗΠΑ ,απλά λέμε η Αμερική και ο Αμερικάνος .Άρα το FYROM δεν μας κάνει. Το ίδιο συμβαίνει με τους τοπικούς ή γεωγραφικούς προσδιορισμούς στο όνομα Μακεδονία , στην πράξη θα καταργηθούν από όλους και θα αναφέρονται σαν Μακεδονία τα Σκόπια .Πχ η Ρωσία συνορεύει δυτικά με την Λευκορωσία (Russia -Belarus).Θα ήτανε το ίδιο εαν συνόρευε η Ρωσία με ένα κράτος που ονομάζοταν Δυτική Ρωσία (Russia -West Russia) ; Αλήθεια πως θα ήταν τα πράγματα για τους Αμερικάνους αν το Μεξικό αποφάσιζε να μετανομαστεί σε Νότιο Τέξας ;

 • Παλιουρας

  Και ετσι να ναι, με ποιους ? Με σκαρτους 10 εκ. νοματαιους?
  Δεν δικαιουμαστε να μιλουμε για πολεμο, δεν εχουμε περιθωρια απωλειων εστω και ενος (ατεκνου, δηλαδη ηλικιας κατω των 40) Ελληνα.
  Κανα τσαμπουκα με βολτα μιας μεραρχιας τεθωρακισμενων η υπερπτησεις της ΠΑ, οκ, αλλα μεχρι εκει

 • stasou_mygdala

  Ουτε ανω-κατω, ουτε βορεια-νοτια, ουτε νεα-παλαια Μακεδονια γιατι η ΚΥΡΙΑΡΧΗ ΓΛΩΣΣΑ και ΕΘΝΟΤΗΤΑ θα καθοριζεται ως »-Μακεδονικη» (βαλτε οποιο γεωγραφικο προσδιορισμο θελετε μπροστα).
  Θα »καθαριζαμε» απο το ’92 με το ΣλαβοΜακεδονια που ειχαν συμφωνησει Μητσοτακης-Γκλιγκοροφ, ας οψεται ο »εθναρχης»….
  Με τους Αλβανους αναγνωρισμενη ΣΥΝΘΕΤΙΚΗ εθνοτητα και ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ μονο ΔΑΡΔΑΝΙΑ!

 • tasosgougou

  Στην δικιά μας περίπτωση δεν μιλάμε για δύο διαφορετικές χώρες που μοιράζονται ίδια ονόματα σε γεωγραφικές περιφέρειες .Πχ Μαγνησία στην Τουρκία , Νέα Μαγνησία στην Ελλάδα.Μιλάμε για μια χώρα που θέλει να ονομάζεται με το όνομα Μακεδονία ( γεωγραφική περιφέρεια που μοιράζεται σε τρεις χώρες ).Βρίσκεται και η ίδια στον ίδιο γεωγραφικό χώρο . Συν τοις άλλοις έχει αλυτρωτικές βλέψεις για την ίδια ακριβώς γεωγραφική περιφέρεια .Η περίπτωση Νέο Μεξικό με Μεξικό θα είναι ακριβώς η ίδια εάν η ΗΠΑ διαλυθούν και δημιουργηθεί το ανεξάρτητο κράτος του Νέου Μεξικού ,εκδόσει χάρτες με πρωτεύουσα το Mexico city και ενώ μιλούν αγγλικά και είναι απόγονοι μεταναστών να ισχυρίζονται ότι είναι οι γνήσιοι Μεξικανοί. Το Λευκορώσος τι σημαίνει ; Λευκος Ρώσος ,δηλαδή οι άλλοι Ρώσοι τι είναι μαύροι ; Βασικά δεν σημαίνει τίποτα απλά εάν αυτονομαζότουσαν Δυτική Ρωσία ή Νεα Ρωσία θα είχανε προσυπογράψει μια μελλοντική τους προσάρτιση από την Ρώσικη αρκούδα .Θα μου πεις σιγά μην ξεφύγουν από την αρκούδα … για αυτό άλλωστε είναι και το τελευταίο original κομμουνιστικό καθεστώς στην ευρώπη .Τώρα για το Αγγλία με την Νέα Αγγλία ,δεν νομίζω να στραβώσει η Ερυθραία εάν μάθει οτι στην Ελλάδα υπάρχει η Νέα Ερυθραία στη Κηφισιά (πρόσφυγες Μικρασιάτες).

  • ΠΡΟΜΑΧΟΣ

   Ναι, λευκός Ρώσος όπως οι Ουκρανοί παλιότερα αποκαλούνταν μικροί Ρώσοι. Δεν έχει να κάνει με το μαύροι, απλά ενα διαχωριστικό στοιχείο είναι. Περιοχές στην ανατολική Ουκρανία αυτοαποκαλούνται τώρα Νέα Ρωσία και πάνε για αυτονόμηση ή ανεξαρτησία και απορρόφηση από τη Ρωσία.

   Εννοείται ότι θα πρέπει να εγκαταστήσουμε μηχανισμό που θα επιτηρεί ότι τηρούν την συμφωνία και ότι και οι ίδιοι αυτοαποκαλούνται σε εσωτερικό κι εξωτερικό «νεα μακεδονία» και ότι δεν θα πουλάνε προφίλ στύλ Βόρειας Ιρλανδίας,ἤ θα μπερδέψουν τις Ιρλανδίες κατά πώς τους βολεύει και αλυτρωτικές τάσεις και δημόσια εκπαίδευση δεν θα έχουν. Αλλιώς, σκυλοτροφή!

   Το καλό με το «νέα» είναι ότι κολλάει αδιαχώριστα και υποδεικνύει ότι υπάχει και το ορίτζιναλ και έτσι δυσκολεύει πολύ τέτοια παιχνίδια. Το νέα μένει σαν ρετσινιά. Με τον γεωγραφικό προσδιορισμό υπάρχουν πράγματι πολλά περιθώρια για παιχνίδια, τε το «νεα» όμως δεν το νομίζω.

 • Κουβάς

  Γιατι να μας τρεμει οτιδήποτε νοτια της αυστριας και δυτικα της αρμενιας να μας
  τρεμει;Ισως πλην του στρατιωτικου,ειμαστε αχρηστοι,αδυναμοι και ΑΘΕΡΑΠΕΥΤΑ
  διαφθαρμενοι.Συγνωμη αν εχω αδικο αλλα δεν ειμαστε αξιοι για τιποτα.Εγω τουλάχιστον αυτό πιστευω.
  Υ.Γ Σε θεματα στρατιωτικα,οικονομικα πολιτικα είμαι ασχετος,οποτε δε μπορω να
  εκφερω καποια γνωμη,Αλλα ότι ειμαστε αξιολύπητοι,αυτο δε μπορε να το αρνηθεί κανεις.

  • Cynaegeirus

   Αυτά που λέω για 40 χρόνια προπαγάνδας.

   Αδερφέ είσαι 180 μοίρες απο την πραγματικότητα.

  • Larisaios

   Δεν προλαβαίνω τώρα να απαντήσω διεξοδικά, θα γράψω μόνο ότι είμαι βέβαιος πως δεν έχεις ζήσει σε άλλη χώρα πλην της Ελλάδας, αν είχες ζήσει δε θα τα έγραφες αυτά. Θα επανέλθω.

 • Aias

  Θα προσπαθήσω να απαντήσω και σε εσάς αλά και σε όσους φίλους στο κομμάτι που με αφορούν τα σχόλια τους.
  Στην ουσία νομίζω πως έχω επαναλάβει τις θέσεις μου ,με αρκετή σαφήνεια.
  Συμφωνώ μαζί σας σε πολλά σημεία ,το ξεκαθαρίζω.
  Στο προκείμενο ,που ρωτάτε συγκεκριμένα , θεωρώ πως έχω απαντήσει αλλά θα επαναλάβω πως στον «συγκεκριμένο» άνθρωπο δεν βλέπω τον λόγο να του πούμε κάτι και πολύ καλά έκανε το υπεξ και δεν του είπε κάτι συγκεκριμένο.
  Αν θέλει να μας πει ,να μας προτείνει κάτι ο «συγκεκριμένος» με χαρά ως Έλληνες και ως γείτονες να τον ακούσουμε ,τώρα δεν νομίζω ότι η πρόταση να ενταχθούν με προσωρινή ονομασία είναι διαφοροποίηση από το 2008 , τα ίδια έλεγαν και τότε ,οπότε δεν καταλαβαίνω τι επιχείρημα παρουσιάζει;
  Πιο πολυ μου μοιάζει σαν αναίτιο κλαψούρισμα του ύφους «τα έκανα μαντάρα ,σου φέρθηκα άσχημα ,αλλά έχω πρόβλημα επιβίωσης και βοήθαμε» ,την πρέπουσα απάντηση δεν θα την γράψω γιατί έχω ήδη καταχραστεί την φιλοξενία των συντελεστών του μπλοκ.

  -Πιστεύω πως η Μακεδονία είναι μία και Ελληνική.
  Πιστεύω πως πρέπει να είναι μία και Ελληνική.
  Τώρα σαν έθνος δεν διστάζουμε να υποστηρίξουμε τις Ελληνικές ρίζες των Καλάς χιλιάδες χιλιόμετρα και έτη μακριά ,να δεχτούμε ως Έλληνες όποιον το δήλωνε από τις Πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες αλλά στραβώνουμε αν υπάρχει δίπλα μας πεδίον δόξης λαμπρό.
  -Πιστεύω στην ανάδειξη Ελληνικής εθνότητας στα Σκόπια.
  Έπρεπε σε 25 χρόνια που πέρασαν να μετράμε μια ισχυρή κοινότητα εκεί.

  -Δεν πιστεύω πως πρέπει να συμφωνούμε σε κοινό τρόπο επίτευξης οράματος ,στην ουσία δεν πιστεύω σε οράματα.
  Πιστεύω στην νίκη ,την μικρή την καθημερινή και στο βλέπω και κάνω.
  Πυξίδα μου πρέπει να είναι η νίκη η βήμα βήμα κάθε μέρα.
  Αρχές μου ,ακόμα πιο απλές ,να στέκεσαι στους φίλους σου και να μην τους πουλά ποτέ ,να μην ξεχνάς και να μην χαρίζεσαι στους εχθρούς σου.
  Τα έχω ξαναγράψει ,αυτή για μένα είναι real politic.

  -Αγαπητέ το αγώι ξεπνά τον αγωγιάτη.
  Το γράφω γιατί πάλι ο Έλληνας δεν διστάζει να ταυτίζεται με την Ευρώπη και καλά κάνει δικαιωματικά ,αλλά στα εθνικά οχυρώνεται και κλείνεται ,ίσως πρέπει να αναπτύξει την χαμένη του ιδιοσυγκρασία και αυτό και μόνο αυτό εννοώ με το παράδειγμα του Πελοποννήσιου.

  Δεν έχω να πω κάτι άλλο στο θέμα ,δεν βλέπω τον λόγο που πρέπει να χαριστώ σε αλβανία ,βουλγαρία κτλ για τα σκόπια και φυσικά στα ίδια τα σκόπια……Δώρο είναι πως τα πράγματα είναι καλύτερα από το να ήταν τα σκόπια μέρος μια άλλης δύναμης που τότε θα ήθελε με αξιώσεις όλη την Μακεδονία….παραπέμπω στην διένεξη π.χ. βουλγαρίας με εθνικιστές σκοπίων και υπάρχουν και άλλα παραδείγματα.

  ευχαριστώ

  • NK

   Οκ, ναι.

   Πράγματι, από τα φανερά, δεν πήγε άσχημα η πρώτη συνάντηση.

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  Αδελφέ θα σου απαντούσα σε πιό πάνω σχόλιο,για την θέση σου περί «Νέας Μακεδονίας»,αλλά νομίζω εδώ κολλάει καλύτερα,μετά και την δευτερολογία του tasosgougou.
  Λοιπόν,το «Νέα»,αυτήν την εποχή,έχει ἥδη αποκτήσει μία αρνητική συνειρμικότητα στας Ευρώπας και τας Αμέρικας,λόγω της «Νέας Ρωσσίας» που προέκυψε σε πρώην ουκρανικά εδάφη.
  Kαι όπως νἄχει,με σύνθετη ονομασία,δέν εκλείπει ἡ φαγούρα.
  Αυτοί θα αυτοαποκαλούνται Μακεντόντσι,και θα πουλάνε προφίλ στύλ Βόρειας Ιρλανδίας,ἤ μάλλον θα μπερδέψουν τις Ιρλανδίες κατά πώς τους βολεύει,αρκεί αυτοί να είναι οἱ «γνήσιοι και με την βούλα».
  Υπάρχει άπλετο περιθώριο για να συνεχίσουν το βιολί τους,και αυτοί και οἱ σπόνσορες τους,και σε βάθος χρόνου θα ενισχύονται,εκτός ἄν τους προλάβει ἡ ημερομηνία λήξεως.
  Ακόμη και τότε όμως,ἄν έχει υπάρξει το κακό προηγούμενο με την σύνθετη ονομασία,μπορεί κάλλιστα την σκυτάλη να πάρει π.χ ἡ Βουλγαρία,μαζί με τα υπολείματα της Βαρδαρίας.

 • net

  Μαζι σου. γυφτοσλαβοι ειναι
  Σιγουρα το ιδανικο ειναι να μην υπαρχει η λεξη Μακεδονία αλλα
  οπως ειπα πιο πανω η νεα Υόρκη δεν εχει σχεση με την Υόρκη στην Βρετανία.
  βαση αυτης της λογικης . Εμενα το γυφτοσκοπια θα μου εκανε καλυτερα( αντε να τους διναμε και το νεα)

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  «Δηλαδή τι πρέπει να γίνει να πατήσουμε σκανδάλη σε αυτή τη χώρα; να φτάσει ο εχθρός στην κόρινθο;»
  Να δείς,τί μου θυμίζει αυτό…
  «Κύριοι,πάτε για ύπνο»
  «Οἱ Τούρκοι κάνουν ασκήσεις»

  «Έχουμε εκεχειρία»
  «Ούτε φυσίγγι στην Κόρινθο»

 • M.K.E

  Αδερφε συμμαχητη,οι τουρκικες ΕΔ μπηκαν σε πορεια μη αναστρεψιμη,τοσο στις σχεσεις με τους παλαι ποτε συμμαχους τους οσο και στα δρωμενα στο εσωτερικο τους.
  Δεν τιθεται θεμα ανακαμψης τους,αλλα παραμονης τους και διατηρηση τους ως εχουν.Αν δεν αλλαξει δραματικα η κατασταση σε επιπεδο ηγεσιας της Τουρκιας,μην περιμενεις αλλαγες.Αυτο βεβαια δεν σημαινει αναπαυση εκ μερους μας,ουτε οτι τα πραγματα επαψαν να ειναι κρισιμα.
  Οσον αφορα τους Αλβανους,δεν τιθεται θεμα προσχηματων η μη.Δεν θα δρασουν με την κλασσικη εννοια του στρατου αλλα θα εχουμε την επαναληψη της Συριας προσαρμοσμενης σε αλλες συνθηκες.Η προπαγανδα τους ειναι εντονη στο εξωτερικο οσο και στο διαδικτυο.Δεν ξερω λοιπον κατα ποσο θα νομιμοποιηθουμε,αναλογως των συνθηκων,να κανουμε ο,τι κανουμε μεσα στην Αλβανια,που δυστυχως και με δικη μας απλοχερη ψηφο ειναι μελος του ΝΑΤΟ,με ο,τι συνεπαγεται αυτο για πιεσεις,προσεγγιση του θεματος απο ξενους κτλ.
  Γιαυτο τον λογο επιθυμω να παραμεινουν στο παιχνιδι και αλλοι παικτες και ιδιως οι Σερβοι που εχουν γερες πλατες εκτος ΝΑΤΟ.
  Περι Ελληνων ο λογος:αν εννοεις αυτους που κατοικοεδρευουν στην ελλαδα,πιστευω οτι δεν τιθεται θεμα υπνου η αδιαφοριας αλλα επιλογης και στρατευσης.
  Υπαρχει κοσμος αρκετος εως πολυς,που μεσα απο μια κουλτουρα του politically correct,αντισεξισμου,ανοχης και προωθησης της διαφορετικοτητας,αντιρατσιστικης και δημοκρατικης κουλτουρας,αλλα και οικονομικου και αλλων συμφεροντων εχει μηδισει ενσυνειδητα χωρις να απειλειται η ζωη τους και οχι μονο δεν θα ενδιαφερθουν αλλα θα υποστηριξουν και πολλα απο τα γραφομενα της αλβανικης προπαγανδας,οπως γινεται μεχρι σημερα.Δεν νομιζω οτι χρειαζεται να αναφερω αναριθμητα παραδειγματα της διαστροφης αυτης.
  Υπαρχουν μετα και οι αλλοι,που καποιοι ειναι οντως πατριωτες και θα κανουν τα παντα και καποιοι αλλοι που εχουν ενα νεφελωμα ιδεολογιας με πολλες παραφυαδες,πατριωτικης,συχνα αντικρουομενων και ασυμβατων μεταξυ τους.
  Σε ενα τετοιο υποβαθρο λοιπον,αν ξεκινησει κατι να εισαι σιγουρος οτι δεν θα τεθει θεμα χρονοδιαγραμματος και δυστυχως δεν ξερουμε και ποια θα ειναι η πραγματικη σταση πολλων ξενων.
  Ηδη στο ιδεολογικο χαμαιτυπειο της ΕΕ,εχει δοθει βημα,θεση,αποψη στους «τουρκους της Δ.Θρακης»,εν ονοματι μιας σοφιστειακης ιδεολογιας δικαιωματος για το δικαιωμα.Το ιδιο και για τους Σκοπιανους.
  Μην εκπλαγεις αν δεις σε επισημα φορα και το θεμα της Τσαμουριας,προωθημενο μαλιστα απο γνωστους ελληνοφωνους γενιτσαρους που απασχολησαν και απασχολουν τα ΜΜΕ και καποιοι μαλιστα πηραν και υποτροφιες για σπουδες στην Αμερικη,σε σχολεια ηγετων μετα την αποφοιτηση τους απο ελλαδικα σχολεια…

 • M.K.E

  Κατσε ρε φιλε..εδω σκουπισαν οτι γιατρο υπηρχε στα βαλκανια και την Α.Ευρωπη και μας πηραν τα «μυαλα» και εχουν χειροτερους γιατρους;Με ενδιαφερει το θεμα γιατι μου προτειναν θεση αλλα λειπει η γλωσσα,βλεπεις.

  • Larisaios

   Δεν ξέρω τι σκούπισαν και από που, αλλα οι γιατροί που επισκέπτομαι εδώ είναι πολύ χειρότεροι από αυτούς που ήξερα στην Ελλάδα. Μου το επιβεβαιώνει και η Γερμανίδα σύζυγος. Αν μπορείς να έρθεις εδώ ως γιατρός θα βγάλεις χρήμα με ουρα.

   • M.K.E

    thanks φιλε μου ειλικρινα.

 • αυτό που ανέφερες ως το «σύνδρομο του καλού παιδιού» – κατά τους πολιτικούς – θα τους εξασφάλιζε μεταξύ των άλλων τόσο τον έλεγχο των ενόπλων δυνάμεων αφαιρώντας τους κάθε ίχνος πρωτοβουλίας, όσο και την ευάερη και ευήλια και ανέμελη παραμονή τους στην εξουσία, στα πλαίσια της γραμμής που ακολουθήθηκε μετά το 1974 και των φόβων και συμπλεγμάτων που προέρχονται από εκείνη την εποχή, τώρα αν αυτό είχε και…επιπτώσεις για την πατρίδα…ε καταλαβαίνεις, γι΄αυτούς λεπτομέρειες κάτι τέτοιο!

 • ΝΙΚΟΣ

  Στην περίπτωση του Μακεδονικού δεν είναι η ονοματοδοσία το
  πρόβλημα αλλά η απόπειρα δημιουργίας Μακεδονικής εθνότητας και εθνικής
  Μακεδονικής συνείδησης!!!! Στο όνομα μπορεί να γίνει διαπραγμάτευση αλλά τι
  γίνεται με τον ατομικό αυτοπροσδιορισμό; Ποιος μπορεί να επιβάλλει στον «Μακεδόνα» να αυτοπροσδιορίζεται κάτι διαφορετικό όταν έχει γαλουχηθεί ως Μακεδόνας απόγονος του Μεγάλου Αλεξάνδρου;

  Τι σημασία έχει το όνομα εάν οι κάτοικοι της ΠΓΔΜ αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες;

  Για εμένα αυτή είναι η ουσία του προβλήματος και όχι το πώς θα ονοματίζεται το κρατίδιο.

  Για αυτό και ποτέ δεν συμφωνούσα με τις ατέρμονες διαδικασίες των διαπραγματεύσεων για το όνομα και πάντα θεωρούσα μέγιστο λάθος την άνευ όρων στήριξη της κρατικής οντότητας της ΠΓΔΜ από την Ελλάδα.

  Αντί όμως στην Ελλάδα να συζητάμε για τον αυτοπροσδιορισμό του κατοίκου της FYROM ως Μακεδόνα συζητάμε για το όνομα του κρατιδίου λες και αυτό θα λύσει τον ατομικό αυτοπροσδιορισμό και την de facto δημιουργία εθνικής μακεδονικής συνείδησης. Ενώ, εμείς
  ζώντας σε παράλληλο κόσμο, ως συνήθως, μιλάμε για το όνομα, η πολιτική ηγεσία της
  ΠΓΔΜ θέτει με κάθε ευκαιρία ζήτημα αναγνώρισης μακεδονικής ταυτότητας,
  μακεδονικής γλώσσας και μακεδονικής μειονότητας!!!!! Αλήθεια εκεί εμείς τι
  λέμε; Θα σας ονομάσουμε για παράδειγμα Σλαβομακεδονία (στην τύχη όνομα αλλά μοδάτο…) και θα λυθούν δια μαγείας όλες αυτές οι απαιτήσεις; Πως θα μπει τέλος στην αλυτρωτική προπαγάνδα της FYROM;

  Για να το προχωρήσω και λίγο παραπέρα, στην περιοχή της Μακεδονίας κατοικούν μια σειρά εθνοτήτων (Έλληνες, Αλβανοί, Βούλγαροι, Σλαβομακεδόνες, Τούρκοι, Σέρβοι), πως είμαστε
  εξασφαλισμένοι για παράδειγμα ότι σε ένα όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό δεν θα αντιδράσουν για παράδειγμα οι Βούλγαροι εάν διακρίνουν ότι η συγκεκριμένη ονοματοδοσία ενισχύει τον σλαβομακεδονικό αλυτρωτισμό; Τι θα κάνει η ελληνική διπλωματία εάν ποιοδήποτε τρίτη εθνότητα θεωρήσει ότι η πιθανή ονοματοδοσία θέτει τα εθνικά της συμφέροντα σε κίνδυνο;

 • NK

  Σωστός.

 • ONE

  Υπηρέτησα ψηλά στο βουνό λίγα μέτρα από μια πυραμίδα (λιγότερο
  από 10) και είχα αρκετά συχνές επαφές με στρατιώτες από την άλλη πλευρά. Ακόμα θυμάμαι την έπαρση τους για την “μακεδονική τους καταγωγή” αλλά θυμάμαι και κάτι άλλο πολύ ποιο ενοχλητικό.
  Τα παράπονα που μου έκαναν άνθρωποι Έλληνες στην καταγωγή για την Ελλάδα που τους ξέχασε και δεν τους αναγνώριζε.