Ανασκόπηση εβδομάδας #48

67

Από 29 Μαίου έως 10 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στη νότια Βουλγαρία συνεκπαίδευση προσωπικού της Ζ’ ΜΑΚ και του δεύτερου Τάγματος της 68ης Ταξιαρχίας Ειδικών Δυνάμεων του Βουλγαρικού Στρατού με την επωνυμία Balkan Dagger. Κατά την τελική φάση της άσκησης, παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας των Υπουργείων Άμυνας των δύο χωρών, μεικτές ομάδες ελληνοβουλγαρικών ειδικών δυνάμεων διεξήγαγαν επιχείρηση στο σημείο ελέγχου «Ίλιντεν», κοντά στο Άνω Νευροκόπι, για την εξουδετέρωση τρομοκρατικής ομάδας, η οποία βρισκόταν εντός κτιρίου. Από βουλγαρικής πλευράς διατέθηκαν δύο ελικόπτερα AS532 Cougar, από τα οποία και έγινε καταρρίχηση των ομάδων με την μέθοδο του Fast Rope, ενώ από ελληνικής πλευράς διατέθηκαν τέσσερα αεροσκάφη F-16, τα οποία παρείχαν εναέρια κάλυψη κατά τη διεξαγωγή της επιδρομής.

Από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου 2017, πραγματοποιήθηκε στη Νέα Πέραμο Αττικής, υπό τον συντονισμό της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, συνεκπαίδευση μονάδων ειδικών επιχειρήσεων Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας (Ζ’ ΜΑΚ) και Αρμενίας, στο πλαίσιο του υφιστάμενου διμερούς προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας. Η συνεκπαίδευση περιελάμβανε βολές μάχης ταχείας αντίδρασης και εκπαίδευση σε αγώνα εντός κατοικημένων περιοχών.

Στις 30 Μαΐου 2017 εκτελέστηκε η άσκηση ΙΑΣΩΝ – ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2017, στην οποία συμμετείχαν η Δύναμη Άμεσης Επέμβασης της 79 ΑΔΤΕ και Εθνοφύλακες του Τάγματος Εθνοφυλακής Σάμου.

Στις 7 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής πτυχίων των αποφοίτων του 185ου Σχολείου Υποβρύχιων Καταστροφών, στη Διοίκηση Υποβρύχιων Καταστροφών (ΔΥΚ), στο Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά. Στην τελετή παρέστησαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ και ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Ιωάννης Παυλόπουλος ΠΝ.

Στις 7 Ιουνίου 2017, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, επισκέφθηκε το 301 Εργοστάσιο Βάσης όπου ενημερώθηκε για τα συνεργεία του Εργοστασίου και για την διαδικασία παραγωγής, ανακατασκευής και επισκευής των υλικών 5ου Κλιμακίου.

Στις 8 Ιουνίου 2017, ο Γενικός Επιθεωρητής Στρατού – Υπαρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Νικόλαος Μανούρης πραγματοποίησε επίσκεψη στην Περιοχή Ευθύνης της  8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας. Eπισκέφθηκε το Στρατηγείο, το σύνολο των Μονάδων και Ανεξαρτήτων Υπομονάδων του Σχηματισμού, καθώς και το Επιτηρητικό Φυλάκιο «ΜΟΛΥΒΔΟΣΚΕΠΑΣΤΟΥ».

Προσωπικό

Στις 6 Ιουνίου 2017, οι σπουδαστές της 4ης τάξης της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ), επισκέφθηκαν το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ), όπου τους υποδέχτηκε ο Διευθυντής του Β’ Κλάδου, Ταξίαρχος (Ι) Κωνσταντίνος Κελλάρης, στο πλαίσιο προγραμματισμένου εκπαιδευτικού ταξιδιού. Οι σπουδαστές της Σχολής ενημερώθηκαν για την αποστολή, την οργάνωση και τα μέσα του Αρχηγείου, ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκαν την 337 Μοίρα της 110 Πτέρυγας Μάχης (110ΠΜ), όπου τους αναλύθηκαν τα οπλικά συστήματα του αεροσκάφους F-16 Block 52+ και ο τρόπος διεξαγωγής των αεροπορικών επιχειρήσεων.

Στις 6 Ιουνίου 2017 πραγματοποιήθηκε στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, η τελετή απονομής των μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών έτους 2015-2017, στο πλαίσιο του 1ου Διατμηματικού προγράμματος της  Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων και της Σχολής Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης. Απονεμήθηκαν δεκαεπτά μεταπτυχιακοί τίτλοι στα αντικείμενα «Σχεδίαση και Επεξεργασία Συστημάτων» και «Εφαρμοσμένη Επιχειρησιακή Έρευνα και Ανάλυση», που διεξάγεται στη ΣΣΕ.

Στρατιωτική διπλωματία

Από 6 έως 8 Ιουνίου 2017, ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος, συμμετείχε, στην Ποντγκόριτσα του Μαυροβουνίου, στην συνάντηση των Υπαρχηγών των Γενικών Επιτελείων Εθνικής Άμυνας των κρατών, που λαμβάνουν μέρος στην πρωτοβουλία South-Eastern Europe Defence Ministerial Process (SEDM). Ο σκοπός της συνάντησης, η οποία διεξάγεται σε ετήσια βάση, ήταν η ενημέρωση για τις δραστηριότητες της Συντονιστικής Επιτροπής (SEDM-Coordination Committee) και της Πολιτικοστρατιωτικής Διευθύνουσας Επιτροπής (SEDM-Politico Military Steering Committee), επί των δράσεων της SEDM. Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάσθηκαν και οι δραστηριότητες της πολυεθνικής ταξιαρχίας South-Eastern Europe Brigade (SEEBRIG), η οποία αποτελεί τον στρατιωτικό βραχίονα της SEDM. Στην πρωτοβουλία SEDM, η οποία αναλήφθηκε μετά από σχετική πολιτική απόφαση και αποσκοπεί στην ανάπτυξη της ασφάλειας στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης μέσω της ενδυνάμωσης της περιφερειακής αμυντικής συνεργασίας, συμμετέχουν 15 κράτη (Ελλάδα, Αλβανία, Βουλγαρία, πΓΔΜ, Ρουμανία, Τουρκία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κροατία, Σλοβενία, Ουκρανία, Σερβία, Ιταλία, Γεωργία, Μαυροβούνιο, ΗΠΑ) και η Μολδαβία σαν κράτος-παρατηρητής. Η Ελλάδα πρόκειται να αναλάβει την Προεδρία SEDM-CC/PMSC την 1η Ιουλίου 2017 και για χρονικό διάστημα 2 ετών.

Στις 8 Ιουνίου 2017 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, εκδήλωση για τον εορτασμό των 70 χρόνων λειτουργίας του Γραφείου Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδος-ΗΠΑ (Office of Defence Cooperation: ODC). Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων και στο Πολεμικό Μουσείο περιελάμβανε επίδειξη εκθεμάτων και στατικής φωτογραφικής έκθεσης και παρουσιάσεις από τα ΓΕΣ,ΓΕΝ,ΓΕΑ και το ODC. Στην εκδήλωση απεύθυνε χαιρετισμό ο ΥΕΘΑ ενώ παρέστη και ο ΑΝΥΕΘΑ. Επίσης, χαιρετισμό απεύθυνε, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ο Πρέσβυς των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey R. Pyatt, και ο Deputy Commander EUCOM, Lt. General Timothy M. Ray ενώ παρέστησαν, ο Αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης, ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, αντιπροσωπείες των Ενόπλων Δυνάμεων και πλήθος προσκεκλημένων.

Αμυντική βιομηχανία

Από 7 έως και 9 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η 13η Σύσκεψη της Μικτής Επιτροπής Αμυντικο-Τεχνικής συνεργασίας Ελλάδας – Ρωσίας στα Χανιά. Στην εν λόγω σύσκεψη από ελληνικής πλευράς συμμετείχε αντιπροσωπεία της ΓΔΑΕΕ με επικεφαλής τον Γενικό Διευθυντή κ. Κυριάκο Κυριακίδη (Αντιναύαρχο ε.α.) και από τη ρωσική πλευρά αντιπροσωπεία της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αμυντικο-Τεχνικής Συνεργασίας με επικεφαλής τον Γενικό Διευθυντή της Dmitry Shugaev. Επιπλέον συμμετείχαν ο Igor Nagorny Υποδιευθυντής του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής της Προεδρίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και ο Alexandr Mikheev Γενικός Διευθυντής της κρατικής εταιρείας Rosoboronexport. Η σύσκεψη έγινε στο πλαίσιο συνέχισης και ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο χωρών στον Αμυντικο-Τεχνικό Τομέα.

Στο πλαίσιο των ενημερώσεων σε βασικές και σημαντικές βιομηχανικές δραστηριότητες και υποδομές της χώρας στο χώρο της άμυνας, οι αξιωματικοί-σπουδαστές της Σχολής Διοίκησης και Επιτελών της Πολεμικής Αεροπορίας (ΣΔΙΕΠ/ΠΑ) επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις της IDE, συνοδευόμενοι από επιτελείς της Σχολής. Ανώτερα στελέχη της εταιρίας υποδέχτηκαν τους αξιωματικούς-σπουδαστές και τους ενημέρωσαν για τα προϊόντα, τις τρέχουσες συνεργασίες με τις μεγαλύτερες διεθνείς βιομηχανίες του χώρου της άμυνας καθώς και τα πολυεθνικά προγράμματα ανάπτυξης και παραγωγής επικοινωνιακών και ηλεκτρονικών συστημάτων που συμμετέχει η εταιρία. Επίσης τους ενημέρωσαν για τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για συμμετοχή της IDE σε προγράμματα προμηθειών και εκσυγχρονισμού οπλικών συστημάτων της ΠΑ καθώς και για τις δυνατότητες συντήρησης και υποστήριξης των συστημάτων μέσω της βιομηχανικής συμμετοχής στα υπόψη προγράμματα.

Κύπρος

Από 7 έως 9 Ιουνίου 2017 διεξήχθη επιχειρησιακή αξιολόγηση Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού της Εθνικής Φρουράς, κατά την οποία εκτελέστηκαν ασκήσεις μικρού κλιμακίου και εξετάστηκαν ενέργειες που αφορούν στις διαδικασίες οργανώσεως μάχης, σχεδίασης και εκτέλεσης επιχειρήσεων.  Η τελική φάση της αξιολόγησης, περιελάμβανε άσκηση στο Πεδίο Βολής Καλού Χωριού, με βάση σενάριο το οποίο απαιτούσε την εκδήλωση ανάλογων ενεργειών και έδινε τη δυνατότητα στους αξιολογητές να βαθμολογήσουν τον τρόπο αντίδρασης και υλοποίησης της αντίστοιχης ενέργειας. Κατά την άσκηση, εκτελέστηκαν βολές πυροβολικού, όλμων 120 χιλιοστών, κατευθυνομένων αντιαρματικών πυραύλων MILAN, βολές αρμάτων και πυροβόλων τεθωρακισμένων οχημάτων και λοιπών βαρέων όπλων πεζικού. Στην άσκηση συμμετείχαν επίσης επιθετικά ελικόπτερα Μi-35 της Διοίκησης Αεροπορίας σε ρόλο υποστήριξης. Όλες οι δραστηριότητες εκτελέστηκαν με απόλυτη ακρίβεια και ευστοχία πυρών, γεγονός που καταδεικνύει το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και ηθικού του προσωπικού της Ταξιαρχίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλες τις φάσεις της αξιολόγησης συμμετείχαν έφεδροι και εθνοφύλακες των Μονάδων της Ταξιαρχίας.

Στις 9 Ιουνίου 2017 πραγματοποιήθηκε η ετήσια διαγωνιστική βολή τυφεκίου μεταξύ των Μονάδων Εθνοφυλακής της Εθνικής Φρουράς. Νικήτρια σκοπευτική ομάδα ανακηρύχθηκε το 61 ΤΕΘ, δεύτερη κατετάγει η ομάδα του 12ου ΤΕΘ και τρίτη η σκοπευτική ομάδα του 71 ΤΕΘ. Στη σύντομη ομιλία του ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς τόνισε τον ιδιαίτερο και σημαντικό ρόλο που αποδίδει η Εθνική Φρουρά στις Μονάδες Εθνοφυλακής αλλά και στους ίδιους ως άτομα και τους ενθάρρυνε να συνεχίσουν με τον ίδιο ενθουσιασμό και διάθεση. Ανακοίνωσε ότι το ΥΠΑΜ αποδέχθηκε την πρόταση του ΓΕΕΦ και ανακήρυξε το 2018 ως Έτος Εθνοφυλακής.

Ανατολικός Παρατηρητής

Στις 2 Ιουνίου οι τουρκικές υπηρεσίες κατάσχεσαν 1.071 κιλά ηρωίνης μετά από συντονισμένη επιχείρηση του Τουρκικού Ναυτικού και της Τουρκικής Ακτοφυλακής κατά του πλοίου Commander Tide σημαίας Κονγκό που έπλεε ΝΑ της Κρήτης. H διεξαγωγή της επιχείρησης πραγματοποιήθηκε κατόπιν πληροφοριών υπηρεσιών της M. Βρετανίας.

Στις 8 Ιουνίου ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Berat Albayrak, συνοδευόμενος από τον «υπουργό Οικονομίας» του ψευδοκράτους Sunat Atun, μετέβη με ελικόπτερο AS532 Cougar των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων στο ερευνητικό πλοίο BARBAROS που πλέει στα ανοιχτά της Καρπασίας. Ο Albayrak προανήγγειλε γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο πριν από το τέλος του 2017, ενώ την ίδια ώρα οι τουρκικές αρχές δέσμευαν ξανά για ασκήσεις μέρος της κυπριακής ΑΟΖ.

Σημαντική κλιμάκωση των επιχειρήσεων των Κούρδων ανταρτών σημειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Στις 21:00 της 8ης Ιουνίου ελικόπτερο S70 Blackhawk του Τουρκικού Στρατού δέχθηκε βολή RPG στο ουραίο στροφείο με αποτέλεσμα να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση σε ορεινή περιοχή της της Çukurca, στα σύνορα με το Ιράκ. Στις 9 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε επίθεση κατά του στρατοπέδου της 39ης Ταξιαρχίας Πεζικού στην Αντιόχεια με βολή RPG από διερχόμενο όχημα. Την ίδια ημέρα σκοτώθηκαν 2 στρατιωτικοί και άλλοι 3 τραυματίστηκαν σε συμπλοκή με αντάρτες του ΡΚΚ στο Uludere του Şırnak ενώ βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε εκρηκτικά σε σημείο ελέγχου έξω από σταθμό Χωροφυλακής στο Μπατμάν, με αποτέλεσμα 2 νεκρούς.

Στις 9 Ιουνίου γνωστοποιήθηκε ότι το Υφυπουργείο Αμυντικών Βιομηχανιών (SSM) της Τουρκίας απέρριψε οριστικά τη Βέλτιστη και Τελική Προσφορά (Best and Final Offer: BAFO) που είχε καταθέσει η εταιρεία Otokar στις 29 Αυγούστου 2016 για την έναρξη παραγωγής του άρματος μάχης Altay. Το SSM προσανατολίζεται στην έναρξη διαγωνιστικής διαδικασίας για την επιλογή αναδόχου για την παραγωγή του Altay, με επικρατέστερη την τουρκο-καταριανή εταιρεία BMC.

 • SPY_GR

  Εντυπωσιακή η φωτό με το Cascavel της Ε.Φ. Απλά, φθηνά και αποτελεσματικά οχήματα κακώς που δεν προχώρησε ο εκσυγχρονισμός τους, μαζί με τα ελαφρύτερα Jararaca ήταν οι πρώτες προμήθειες νέου υλικού της Ε.Φ. στα «πέτρινα» χρόνια μετά την Τουρκική εισβολή…

  • Πάτε καλά;

   Ο,τι χειρότερο έχω δει ποτέ στη ζωή μου. Ειδικά το ζαραράκα που το χάζευα από κοντά, το θεωρώ κονσέρβα με ανθρώπους. Ευτυχώς που δεν πετάξατε λεφτά στην αναβάθμιση τους να λες.

   • Spock

    Όταν τα πήραμε δεν υπήρχαν πολλές επιλογές ούτε πολλές χώρες πρόθυμες να μας πουλήσουν!

    • Πάτε καλά;

     Αυτό το δέχομαι, δεν είμαι ηλίθιος, καταλαβαίνω τι μανίκι τράβηξε η Μεγαλόνησος να εξοπλιστεί το 1980. Αυτό που ΔΕΝ δέχομαι ειναι να μιλάμε το 2017 για την αναβάθμιση τους :D

     • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

      Σχετικά με το μανίκι που τράβηξε ἡ Μεγαλόνησος,πρέπει να έχουν παιχτεί πολλά επεισόδια.
      Μετά το 1974 και μέχρι το 1980,ἡ Λευκωσία τελούσε υπό παράλυση.
      Τότε άρχισε κάποιες ενέργειες,που απέδωσαν τα Κασκαβέλ,τα Ζαραράκα και τα VAB,ενώ την ίδια περίπου εποχή αποκτήθηκαν και όπλα από την Γιουγκοσλαβία.
      Μία τολμηρή παραγγελία αρμάτων στην Πολωνία,πιθανώτατα Τ-55,ματαιώθηκε και με παραίνεση του νεοεκλεγέντος Ανδρέα Παπανδρέου.
      Όμως,την ίδια εποχή υπήρξε και μία κάποια προσπάθεια -έστω διερευνητική- συζεύξεως των ἑλλαδικών και κυπριακών εξοπλισμών,ώστε αφ᾿ενός να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη προθυμία της δυτικής ἤ δυτικόστροφης αγοράς,αλλά και να επιτευχθεί ἡ εκτενέστερη δυνατή τυποποίηση.
      Ἡ σκέψη ήταν να δεσμεύεται κάποιος να πουλήσει όπλα στην Κύπρο,και από πίσω να παρήγγειλε και ἡ Ἑλλάδα τα ίδια,αλλά σε μεγαλύτερη συνήθως ποσότητα.
      Το 1982 ὁ τότε υφυπουργός άμυνας,νομίζω ὁ Παυσανίας Ζακολίκος,επισκέφθηκε την Αυστρία για συζητήσεις επί του θέματος,και απ᾿ότι φαίνεται εξασφαλίστηκε ἡ αυστριακή συναίνεση για εξαγωγές στην Κύπρο μέσω της τότε Steyr Hellas.
      Πιθανόν εξετάστηκαν και τα αυστριακά πυροβόλα μεγάλου βεληνεκούς τύπου GHN-45 (Noricum) των 155,αλλά τα συγκεκριμένα,σχεδιάσεως του Dr.Gerald Bull,δέν χρησιμοποιούσαν τα τυποποιημένα πυρομαχικά ΝΑΤΟ που χρησιμοποιούσε και ὁ Ε.Σ,οπότε δέν προχώρησαν.
      Παραλλαγή αυτού του πυροβόλου έφεραν και τα κινεζικά αυτοκινούμενα PLZ-45 που έγιναν αντικείμενο «σκανδάλου» επί Τάσσου.
      Στο τέλος βέβαια,από την μία ἡ απροθυμία της Κύπρου να εξοπλιστεί με συνέπεια και συνέχεια,από την άλλη οἱ γνωστές ἑλλαδικές αρυθμίες,και ἡ αδυναμία συντονισμού,σύν τις αγγλοαμερικανικές ξυνίλες,οδήγησαν στην γνωστή κατάσταση με τους διαφορετικούς προσανατολισμούς,αλλά και τα φιάσκα ὰ λὰ S-300.

     • SPY_GR

      Αψογος!

     • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

      Ευχαριστώ,ἄν και απλώς παρέθεσα εικόνα από την μακροχρόνια παρατήρηση των ενεργειών -ἤ μή ενεργειών- των δύο κρατών στον εξοπλιστικό τομέα.
      Τελικά,τόσο στην Ἑλλάδα,όσο και στην Κύπρο,ἡ φυσιογνωμία της άμυνας δέν σφυρηλατείται από τις ενέργειες των πολιτικών ηγεσιών,αλλά από τις παρενέργειες των επιλογών τους.

 • Γιώργος

  Σύμφωνα με την Καθημερινή τα Arleigh Burke που ζητάμε ως αντάλλαγμα για τη Σούδα μάλλον θα γίνουν «φρεγάτες ή κορβέτες»…

  • Larisaios

   Το αμερικανικο ναυτικό δεν έχει πλέον φρεγάτες και δεν είχε ποτε κορβέτες. Οποτε;

   • Spock

    Η πρωταπριλιά είναι μακριά αλλά μπορεί να θέλουν να μας δώσουν πλοία κλάσης Freedom!

    • Cynaegeirus

     καλύτερα να τα κρατήσουν αδερφέ. μιλάμε για φιάσκο ως είναι χειρότερο απο τα F-35.
     δες την πρόταση για σαουδική για το τί λείπει απο το πλοίο

  • Cynaegeirus

   Λάθος θα έκανε η Κ.

   Οι ΗΠΑ δεν έχουν πια κορβέτες ή φρεγάτες εντός απο τις νέας ναυπήγησης στελθ.

   Στην αποθήκη έχουν 10 OH Perry για πώληση: Kauffman, Rodney M. Davis, Simpson, Elrod, Carr, Robert G. Bradley, Vandegrift, De Wert, Klakring, Halyburton. Το πιο παλιό του 83 το πιο νέο του 87.
   Σε σχέση με τις εκσ S/ Μεκο προσφέρουν μόνο το Α/Α σύστημα αλλά δεν ξέρω απο άποψη ΔΜ αν συμφέρει να παραχωρηθούν για την αντικατάσταση των παλιών S την στιγμή που έχουμε ένα βουνό ανταλλακτικά. Τα πλοία έχουν μονή έλικα, αλουμινένια υπερκατασκευή (παίρνει φωτιά όπως ο ζίπο αν φάει βλήμα) ενώ στα θετικά είναι ο κινητήρας που έχει καλές επιδόσεις επιτάχυνσης και επιβράδυνσης και το SH-60 που μπορεί να πάρει. Τα τελευταία πχ το Halyburton έχουν μακρύ σκάφος και χωράνε ΔΥΟ ελικόπτερα. Στο αμερικανικό ναυτικό δρούσαν ως φτηνά υποκατάστατα των spruance.

   Να τονίσω οτι απο το 2004 αφαιρέθηκαν όλοι οι εκτοξευτές Mk 13 απο όλα τα πλοία του αμερικανικού ναυτικού οπότε τα πλοία δεν έχουν πάνω τους εκτοξευτές α/α ή χαρπούν!

   • mich

    Αν δεν κάνω λάθος το Π.Ν. έχει στο παρελθόν απορρίψει τις O.H. Perry. Βέβαια,τότε οι Meko ήταν βρέφη και οι Standard στην εφηβεία,οπότε δεν υπήρχε το σημερινό ζόρι.
    Αν πλέον λείπουν και οι εκτοξευτές (το μόνο συγκριτικό πλεονέκτημα της κλάσης), δεν τις θέλουμε ούτε για σκραπ….

    • Cynaegeirus

     Εξαρτάται σε τι κατάσταση είναι οι παλιές S. αν έχουν σαπίσει τελείως η προσθήκη 8 φορέων χαρπουν και του 8πλου εκτοξευτή α.α των S στις ohp ίσως να είναι μια λύση ανάγκης.
     αν όντως δεν κάνει λάθος η Κ πάει να πει οτι το ΠΝ ξέρει τι ζητάει…

     • Μκ

      Αν οχι ΑΒ τοτε μονο απο ολλανδια να δουμε τι υπαρχει.Οι S βγηκαν αστερια.Κ το Βαρθολομεο Ντιας των Ιταλων με smart s κ sea guard αστερι ειναι.Οι ολλανδοι ειναι ναυτικος λαος κ ναυπηγουν υπεροχα σκαφη.Σιγα μην παρουμε Perry.Σιγα μη παρουμε κ knox.Να κανουμε το σκ@@@@ μας παξιμαδι κ ναυπηγησουμε 4 καινουργια fremm σε μια 7ετια κ καθαρισαμε.ολα τα αλλα ειναι για να λεμε.4 εκσ meko+4fremm+4 εκσ S εισαι αργηγος.

     • Μκ

      Λαθος εκ παραδρομης.Πορτογαλιας κ οχι Ιταλιας.

     • Cynaegeirus

      κατάλαβα τι λες. Μ class ότι καλύτερο για την εποχή της, αλλά έπεσε η γερμανική μίζα αβέρτα στον αντρέα και πήραμε απο μέκο (τοπ) μέχρι λεο1α5 (σαβούρα)

     • Cynaegeirus

      «Να κανουμε το σκ@@@@ μας παξιμαδι»

      το έχουμε φάει εδώ και 2 χρόνια. δεν έμεινε ψίχουλο

      βασικά τώρα είμαστε στην φάση «ότι βρούμε» αρκεί να μην μας βάλει και άλλο μέσα.

      το ΠΝ έχει εντωμεταξύ σταθερή δύναμη όσο το RN και σχεδόν διπλή του γερμανικού.

     • spookiewon

      Εμένα αυτή η υποθεση μου θυμίζει p-3 στο χειρότερο. Τα p-3 κατεστρεψαν οποια πιθανότητα ΕΜΖ Μεκο και λέμε τώρα να διορθώσουμε ένα λάθος με ένα μεγαλύτερο, να παραλάβουμε τις O.H Perry ως αντάλλαγμα στην παραχώρηση/επέκταση Σουδας(μοναδικό ρεαλιστικό χαρτί για ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ οπλικό σύστημα) οι οποίες δεν προσφέρουν κανένα πλεονέκτημα στο Αιγαίο.Εφόσον Arleigh+Tico γιοκ, οποιοδήποτε αντάλλαγμα για Σούδα πρέπει να κατευθυνθεί στην ΠΑ η οποία σε λίγο δεν θα πετάει ούτε χαρταετό. Ιδανικό(ή ονειρο θερινή νυκτός, οπως το δεί κανείς) θα ήταν κάποια f-16 απο ANG ώστε να μπούν και αυτά στην αναβάθμιση + ατρακτίδια + ανταλλακτικά. Για τα τελευταία ελπίζω οι φωστήρες του υπουργείου να απευθυνθούς σε Ολλανδούς+Νορβηγούς που τα αποσύρουν τα επόμενα 3 χρόνια και μπορούν να αγοραστούν μεταχείρισμένα απο Sniper μέχρι Modulare Recon Pod και απάρτια για link 16, αλλά τι λέω οπως και στο παρελθόν θα μας προλάβει η Χιλη(!) που αντιμετωπίζει μείζονες κινδύνους σε αντίθεση με την ευστάθεια που απολαμβάνουμε στην γειτονιά μας.

     • Cynaegeirus

      Μαζί σου 1000%

  • Ivy Chris

   Η υποβάθμιση είναι και ποιοτική και ποσοτική.
   Αν ο αρθρογράφος υπονοεί ότι αντί των 2 ΑΒ, που δεν αποσύρονται, παραχωρούνται 2 φρεγάτες ή 2 τύπου κορβέτες τότε το συνολικό κόστος για του Αμερικανούς είναι αρκετά χαμηλότερο.
   Εφ’ όσον τα ΑΒ δεν παραχωρούνται, γιατί απλά δεν αποσύρονται, ακόμη, θα όφειλε η Ελληνική πλευρά να αντιπροτείνει μεγαλύτερο αριθμό (4) φρεγατών και ακόμη μεγαλύτερο (6) κορβετών προς αντιστάθμισή τους (π.χ. επιμηκυσμένη έκδοση της Ambassador Class για Ε/Π & 1 MK 41VLS)

 • xaris koul

  «ενώ βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε εκρηκτικά σε σημείο ελέγχου έξω από σταθμό Χωροφυλακής στο Μπατμάν, με αποτέλεσμα 2 νεκρούς.»
  Από το βίντεο βλέπουμε ότι μαζί με αυτόν που οδηγούσε το όχημα οι νεκροί είναι τουλάχιστον τρεις.Μέσα στο στρατιωτικό όχημα δεν υπήρχε οδηγός ή είχε τόσο καλή θωράκιση που τον προστάτεψε από την έκρηξη;

  • Πάτε καλά;

   Είναι πάγια τακτική των πολυχρονεμένων μας γειτόνων να κρύβουν τις πραγματικές τους απώλειες :)

 • Πάτε καλά;

  Μόνο περηφάνεια για τον Κούρδο που μάχεται έξω από τη Ράκκα, γράφει με το ψευδώνυμο Αχιλλέας και πανηγυρίζει για τα νεκρά μεμέτια. Εγώ πάντως σας το λέω- αν ποτέ γίνει πρόσφυγας (ελπίζω όχι και να γίνει σύντομα και πολίτης δικού του κράτους), τον παίρνω χαλαρά σπίτι μου. Κατά τα άλλα, οι δύο τελευταίες φωτογραφίες της ΕΦ προκαλούν χαρμολύπη: ακόμα και τα κασκαβελ έχουν ασπίδια, στα Μ113 το ΥΠΑΜ αδιαφορεί διαχρονικά και προκλητικά να συγκολλήσει 2 γαμ@#$ ελασμένες λαμαρίνες.

  • Cynaegeirus

   που ποστάρει ο αχχιλέας;

 • Larisaios

  Ακόμη πιο πίσω το Αλτάι. Τους χρειάστηκαν 10 μήνες για να διαπιστώσουν ότι η Οτοκάρ δε μπορεί να το κατασκευάσει. Για να δούμε ποσο θα χρειαστούν για να δουν ότι μπορεί να το κατασκευάσει η BMC. Στην οποια συμμετέχει με 50% των μετοχων το Κατάρ. Για να δούμε ακόμη ποσο θα βελτιώσει τις εξαγωγικές προοπτικές του άρματος η συνκατασκεβη του από το sovereign fund ενός κράτους-παρία.

 • Πάτε καλά;

  Καμία απολύτως σοβαρή δουλειά δεν μπορεί να κάνει το ζαραράκα. Αγροτικό με πολυβόλο και ελασμένες λαμαρίνες στο πλάι είναι ΚΛΑΣΕΙΣ ανώτερο απο το ζαραράκα. Σου ξαναλέω, όταν τα ξαναδεις απο κοντά (30 εκατοστά), θα καταλάβεις πως είναι ψευδοκατασκευή. Το 1980 ίσως ήταν μια κάποια λύση, το 2017 ειναι για ανακύκλωση.

  • Cynaegeirus

   φιλαράκι είχαμε μάρμον στο σύνταγμα και Μ-8.
   όταν τα είχαμε γελάγαμε χαχα οι σαβούρες κτλ. μόλις έφυγαν και είδαμε οτι έπρεπε να έρθουν και άλλα μάχιμα Μ48 το ξανασκεφτήκαμε…

   όταν έδιναν άδεια για τα pandur το παίζαμε δύσκολοι.τώρα τα κυκλοφορούν οι rangers στην συρία με πυροβόλο, μίνιμι ή tow…

   • Πάτε καλά;

    Τα pandur μπροστά στο ζαραράκα είναι σαν μια μερσέντες CLK μπροστά σε μια βέσπα του 1980. Στην τελική, η ΕΦ έχει VAB τα οποία είναι απείρως σοβαρότερα και τουλάχιστον τη μια φορά που μπήκα μέσα τους, τα είδα πολύ πολύ σοβαρότερα. Ας αγοράσει περισσότερα VAB λοιπόν από το να αναβαθμίζει αμφιβόλου αξίας οχήματα.

   • stroke X

    Το Μ8 ήταν τουλάχιστον ανακατασκευασμένο με κινητήρα,κιβώτιο και άξονες-ανάρτηση από στάγιερ.Τα μαρμον ήταν μαμήσια μέχρι τελευταία βίδα.

  • M.K.E

   Φιλε μου,σε καταστασεις οπως στην Κυπρο,δε πετας τιποτα.Την ωρα δε,ιδιως,που το ενδιαφερον απο απεναντι θα εστιαστει στα Τ-80 και ΒΜΡ-3,μπορουν καλλιστα να δρασουν σε δευτερευοντες αλλα το ιδιο κρισιμους ρολους,οταν τα πρωτα δεν θα υπαρχουν η δεν θα μπορουν η θα ειναι ευαλωτα λογω μεγεθους.Απο (αερο)προγεφυρωματα μεχρι θυλακες σε δυσβατες η κατοικημενες περιοχες, και αλλα πολλα.
   Σκεψου παντως οτι η Κυπρος διαθετει ΤΟΜΑ de facto,την ωρα που εμεις ακομη το ονειρευομαστε.
   Οσον αφορα το αγροτικο,επειδη χρησιμοποιηθηκε κατα κορον σε ασκησεις εθνοφυλακης με τις αναλογες φωτογραφιες,ηθελα ναξερα,κανεις δεν αντιλαμβανεται την υπερβολικη εκθεση του πολυβολητη;
   Ακομη και τα τζιχαντια εχουν ασπιδιο αλλα ιδιως,βαρυ πολυβολο.Και βεβαια δεν συγκρινω το αγροτικο με το ζαραρακα,κακα τα ψεμματα,δε παυει να ειναι οπλομηχανημα το οποιο σε καταλληλα χερια και με σωστη χρηση απο τον εκαστοτε επιτελη,οχι αποστολες αυτοκτονιας,μπορει να κανει θαυματα και να αποδεσμευσει δυναμεις που ετσι και αλλιως δεν υπαρχουν.

   • Πάτε καλά;

    Μου φαίνεται θα βάλω τις φωνές για να συνέλθετε.
    ΡΕ ΤΙ ΑΕΡΟΠΡΟΓΕΦΥΡΩΜΑΤΑ ΛΕΤΕ ΚΑΙ ΕΣΥ ΚΑΙ Ο ΚΥΝΑΙΓΕΙΡΟΣ; ΤΑ ΕΧΕΤΕ ΔΕΙ ΤΑ ΖΑΡΑΡΑΚΑ; Αυτό το πράγμα ειναι ΚΙΝΟΥΜΕΝΟ ΦΕΡΕΤΡΟ, τα bmp3 μπροστά του ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΝΟΠΛΙΑ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΝ ΗΦΑΙΣΤΟ. Τουλάχιστον το αγροτικό έχει το πλεονέκτημα της ευκινησίας, αυτή η κονσέρβα ούτε αυτό δεν έχει! Ακόμα και το ΠΑΟ πάνω στο τζιπάκι είναι 1200 φορές καλύτερο, με μεγαλύτερη ευκινησία και την ΙΔΙΑ προστασία.Το κασκαβέλ πάλι είναι καλό απέναντι σε εξεγέρσεις οπλισμένου όχλου, όχι απέναντι σε λόχο στρατιωτών που διαθέτουν ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΝΑ rpg.

    Τα οχήματα αυτά είναι είτε για εφεδρείες (κασκαβέλ) είτε για ανακύκλωση (ζαραράκα) γιατί καταναλώνουν και πόρους όσο υπάρχουν.

    • M.K.E

     Βρε μη τρελαινεσαι.Οπως το πας,ολα κινουμενα φερετρα ειναι.Ειδες και τα λεοπαρντ και τα IFV ακρως τροποποιημενα στην «ασπιδα του ευφρατη» τα Τ-72 στη Συρια κ.ο.κ ποση δυνατη προστασια προσφερουν.Η καλυτερη αμυνα ειναι να εισαι εκτος βεληνεκους η να ακυρωνεις οποιοδηποτε πελονεκτημα εχει ο αντιπαλος.Αλλιως παιζεις με τις πιθανοτητες…τοσι νεκροι,τοσι τραυματιες,επισκευασιμο η μη.

     Το ζητουμενο ειναι να υπαρχει μια ελαχιστη δυνατη προστασια.Δλδ,πως το εννοεις το θεμα με το αγροτικο;οτι θα βαλει τεταρτη ο οδηγος,θα κανει και στραβοτιμονιες και ο πολυβολητης θα σκοραρει αλα Ραμπο;Δε γινεται φιλε μου.
     Ακομη και να τη γλυτωσουν οι ιδιοι απο ελαφρα οπλα,δε θα τη γλιτωσει η μηχανη η οι ροδες.
     Οποιδηποτε οπλομηχανημα εχει ενα πυροβολο απο μιση ιντσα και πανω,φερει πολυβολα και εχει και υποτυπωδη προστασια για το πληρωμα,μπορει να προσφερει πολλα ιδιως απεναντι σε καθε μορφη πεζικου,ακομη και σε κλασσικη αποβαση.Τοτε ναι,ο οδηγος μπορει να το παιζει Baywatch και να σπινιαρει στην ακτη η σε παραπλησιο μερος.

     Απο κει και περα ολα ειναι θεμα τακτικης.Αν θες,τα θυσιαζεις σαν τους Συρους που εβαλαν βαρια τεθωρακισμενα απροστατευτα μεσα σε αστικο ιστο,η παλιοτερα οι Ρωσοι στην Τσετσενια η απροστατευτα και χωρις μετρα προφυλαξης οι τουρκοι προσφατα σε ανοικτο χωρο.

     Εχεις μεσο που μπορει να βαλλει συνεχομενα και το πετας;μακαρι να ειχαν πιο πολλα ΒΜΡ-3,πανακριβα,αλλα για μικρες και επειγουσες καταστασεις ειναι μια χαρα.Δεν λεμε οτι αυτα θα αλλαξουν τη ροη του πολεμου η την εκβαση του αποτελεσματος.

     • Πάτε καλά;

      H ελάχιστη δυνατή προστασία του ζαραράκα είναι λιγότερη από το αγροτικό με ασπίδιο και θωρακίσεις σε καπώ και πόρτες. Σου ξαναλέω, αυτό το πράγμα αμφιβάλλω αν αντέχει ακόμα και απέναντι σε AMR τυφέκια, είναι μόνο για μάχη απέναντι σε ληστές και όχλο, ΟΧΙ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟ απέναντι σε οργανωμένο στρατό.

      Όσο για το ό,τι έχεις καλό είναι: Ισχύει μέχρι ένα σημείο. Ως όχημα τρώει πόρους φίλε και άρα λεφτά. Και σου δίνει και την ψευδαίσθηση πως έχεις κάτι σοβαρό.

 • Larisaios

  ΟΙ OHP αποσύρθηκαν πρόσφατα, αλλά τι πλεονέκτημα θα μας προσφέρουν σε σχέση με τις σημερινές φρεγάτες; Όσον αφορά αυτά που λένε οι αμερικανοί για τα πληρώματα και το κόστος, αυτό έχει απαντηθεί σε παλιότερο άρθρο του «Εν Κρυπτώ» για τα Ticonderoga.

  http://www.enkripto.gr/2012/03/ticonderoga_21.html

 • Larisaios

  Το LCS δεν προσφέρεται για παραχώρηση νομίζω. Για ναυπήγηση, άμα είχαμε λεφτά φτιάχναμε και μόνοι μας.

  • manolis

   Υποθετω οτι οι δικοι μας ξερουν τι ζητουν αλλα και τι διαθετει ηδη το αμερ. ναυτικο. Αλλιως δεν υπαρχει βαση για συζητηση παραχωρησης πλοιων. Εαν το αρθρο ειναι ακριβες και οντως γινεται συζητηση για φρεγατες/κορβετες , αφου δε δινουν ΑΒ (διοτι σωστα σκεφτονται οτι δεν μπορουμε να τα συντηρησουμε), μπορει να αφορα ακομα και χρηματοδοτηση για κατασκευη νεας ή αγορα/μετασκευη καποιας μτχ κλασης. Ελπιζω να μην εννοουν τις αποσυρμενες Perry.

   • Χρήστος

    Ναι και εγώ το σκέφτηκα αυτό Μανώλη, εννοώ την χρηματοδότηση κάποιας μορφής για ενίσχυση του ΠΝ

  • Ivy Chris

   Καλά, επειδή δεν φτιάχνουμε μόνοι μας και δεν έχουμε φτιάξει μόνοι μας ως τώρα, αν δεν δίνονται τα ΑΒ τότε η συμφωνία πρέπει να περιοριστεί σε «χρήμα» και για μικρότερο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να μη δεσμευτεί το Κράτος και απολέσει μελλοντική ευκαιρία…
   Σε 3-4 χρόνια κανείς δεν γνωρίζει τι μπορεί να συμβεί.
   Αν οι Αμερικανοί κόπτονται άμεσα για μακροχρόνια συμφωνία, για τέτοιο μοναδικό κομμάτι γης, τότε πρέπει να είναι διατεθειμένοι να βάλουν βαθιά το χέρι στη τσέπη. Αυτό αποζημιώνεται αδρά.
   Ενδεχομένως, υπάρχουν και άλλοι τρόποι αποζημίωσης που μπορεί να έχουν δημοσιονομικό αποτύπωμα & όφελος για το Ελληνικό ταμείο… όπως πχ. κούρεμα του χρέους στο IMF (ασχέτως αν δεν προβλέπεται, όλα γίνονται αν αποφασίσουν οι ΗΠΑ), τώρα άμεσες επενδύσεις Αμερικανικών Εταιριών στην Ελλάδα, Δωρεάν χρηματική βοήθεια κατά τα πρότυπα του Ισραήλ, της Αιγύπτου κ.α.
   Εχω εγώ, τη βίλα στην Ελούντα με δική μου παραλία και μώλο και επειδή ο Αμερικανός έκανε διακοπές με την οικογένεια για 10 χρόνια, απαιτεί να τη νοικιάσει για 8 χρόνια και να μου δώσει μια Lincoln Continental που έχει στο γκαράζ…!!!!
   Τι λέτε τώρα? Ποιος το φαντάστηκε για τις Perry??

   • Cynaegeirus

    «Δωρεάν χρηματική βοήθεια κατά τα πρότυπα του Ισραήλ,»

    Ακριβώς!

 • Larisaios

  Αν η επιχείρηση διεξήχθη σε διεθνή ύδατα δε νομίζω ότι μπορούσαμε να κάνουμε κάτι για να τους εμποδίσουμε. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ίσως και να μη θέλαμε. Η May δεν πρόκειται να μακροημερεύσει και μαζί της μπορεί να μας αποχαιρετήσει και η ανόητη, τυχοδιωκτική πολιτική της. Όχι στο Κυπριακό, αυτά δεν αλλάζουν, αλλά ίσως στα βρεττανοτουρκικά. Ο Κόρμπυν φαίνεται να θέλει να διατηρήσει τη στενή οικονομική συνεργασία με την ΕΕ ακόμα και μετά το Brexit.

 • Cynaegeirus

  Δηλαδή τι θα κάνει η Ελλάδα που θα δυσκολέψει τα βρετανικά συμφέροντα;;;; τι λέει ο Κοτζιάς θα με τρελάνει! όσο έχουν βάση στην Κύπρο οι άγγλοι θα είναι πάντα μα πάντα ΕΝΑΝΤΙΑ στα ελληνικά συμφέροντα. [εμείς φταίμε τα ζώα που τρέχουμε και δίνουμε λεφτά με σούπερ βίτα, φοιτητές και σκ για ψώνια]

  Θα πω πως ο Κοτζιάς αν και μπήκε στον αγώνα με 5 γκολ μείον απο την φυσούνα (παο-καραγκιόζης ολκής) έχει εξελιχθεί στον καλύτερο υπουργό της κυβέρνησης όσο αυτό είναι δυνατό για το τσίρκο μεντράνο – αδικώ το τσίρκο εδώ.
  τόσο στο κυπριακό όσο και στα ελληνοτουρκικά έχει ξεφύγει απο τις παλιές δηλώσεις επιπέδου ντόρας γαπ και λοιπών γυμνοσάλιαγκων

  η μέυ θα μείνει για αρκετά χρόνια ακόμα, αν και αποδυναμωμένη και πλέον με εικόνα αποτυχημένης πολιτικού – οι Βρετανοί δεν συγχωρούν.

  Στο μόνο που ελπίζουμε είναι στην ανακήρυξη κουρδικού κράτους το Σεπτέμβρη γεγονός με τεράστιες γεωπολιτικές εξελίξεις παρόμοιες με την διάλυση της αυστροουγγαρίας και της ΕΣΣΔ.

  • mich

   Η May είναι «dead woman walking» (http://www.bbc.com/news/av/uk-politics-40237776/general-election-2017-may-is-dead-woman-walking-osborne).
   Δεν είναι απλώς αποδυναμωμένη, αλλά τελείως απογυμνωμένη στα μάτια όλου του κόσμου πλέον. Έπαιξε κι έχασε.
   Με τις διαπραγματεύσεις για το Brexit επί θύραις και την δύναμη και το ηθικό της στα τάρταρα, δεν βλέπω πως θα μείνει για αρκετά χρόνια ακόμα…

  • victor

   «Δηλαδή τι θα κάνει η Ελλάδα που θα δυσκολέψει τα βρετανικά συμφέροντα;;;; τι λέει ο Κοτζιάς θα με τρελάνει!»

   και μόνο που έκανε τέτοια δήλωση στα μούτρα είναι για πολλά respect.

   «οι Βρετανοί δεν συγχωρούν.»
   οι Βρετανοί έχουν τρελαθεί.. απλά δεν ξέρουν τι τους γίνεται εδώ και μια 5ετία..περνάνε κρισάρα ολικού επιπέδου ολκής…

  • Spock

   Μάλλον στις διαπραγματεύσεις που θα καθορίσουν το Brexit πάει η «απειλή». Για να εγκριθεί κάτι θα πρέπει και τα 27 κοινοβούλια να το περάσουν.

  • ΠΡΟΜΑΧΟΣ

   Η May είναι τελειωμένη. Βασικά το ΗνΒ έχει τους πιο άχρηστους κι επικίνδυνους πολιτικούς ηγέτες της ιστορίας του. Ο Κόρμπιν κυριαρχεί στους Εργατικούς, ο τούρκος ο Τζονσον είναι ο νο1 δελφίνος της May και Τσίρτσιλ για την επικείμενη σύγκρουση με τους Γερμανούς δεν υπάρχει.

   Καλές επιδόσεις έχουν στους τομείς τους και η Κουντουρά κι ο Κοντονής, αλλά αυτοί ανήκουν στην περιφέρεια του θίασου και όχι στο κέντρο βάρους του.

   • Cynaegeirus

    Διαφωνώ για τα δύο στελέχη. Η πρώτη δυστυχώς δεν έχει τα προσόντα – λογικό με λύκειο και κινητή κρεμάστρα δεν γίνεται κάποιος CEO – τώρα που καίγεται η μεσόγειος να φέρει 40εκ κόσμο. Ο δεύτερος ελάχιστα που τον παρακολούθησα με το ποδόσφαιρο ανέμενε διαταγές εκ των άνω. αν έχεις στοιχεία για τον δεύτερο θα με ενδιέφερε να μάθω.

  • M.K.E

   Φοιτητες,εργασια και ψωνια.Για τα οπλα τι να κανεις αναγκαστικα ειναι περιορισμενα τα διαθεσιμα στην αγορα αλλα οσον αφορα τους δικους μας,το πρωτο πραγμα που εκαναν τα «ψωνια» ολα ηταν να βγαλουν βρετανικο διαβατηριο..καλα τα λες!!ξαναπεστο και αν γινεται να μπει η ατακα καπου μονιμα.
   Οσον αφορα τον Κοτζια,κατσε να δουμε ποσο οι συνιστωσες θα τον αφησουν η ο μεγας τιμονιερης να εφαρμοσει αυτα που λεει.Εχουμε και μια αλλη σκοπελο:την ντριπλα που επιχειρουν να κανουν τα Σκοπια για ενταξη στο ΝΑΤΟ.Για να δουμε και εκει τι θα κανει…

 • Eforius30

  Το έχουν ανεβάσει στο site Τους.

 • efstathios

  ισως το πν με την αποκτηση 4 OH Perry προσπαθησει ξανα ανακατευοντας την τραπουλα(αντικατάσταση των παλιών S κ αφαιρειση οπλισμου τους κ επανατοποθετηση του σε εκσυνχρονισμενες s ,σε καποιες δυο φαλανξ,δυο 76μμ πυροβ ακομα κ δυο Mark 29 launcher με τα ρανταρ τους για διπλες εμπλοκες συν στοκ ανταλακτικων,συν την προγραμματισμενη αναβαθμιση των μεκο η οποια θα πρεπει ναναι ριζικη ρανταρ,vls41,ram την επανατοποθετηση των αφαιρεθεντων συστηματων στις OH Perry ,Mk 48 Mod 2 ,δευτερου φαλανξ,δευτερου STIR φερνοντας τες στο τωρινο επιπεδο των μεκο) καταφερει να δημιουργησει μεγαλυτερο στολο(4 εκσυνχρονισμενες μεκο,6 s k 4 OH Perry)καλυτερα εξοπλισμενο κερδιζοντας καποια χρονια με την ελπιδα οτι θα δημιουργηθουν καλυτερες συνθηκες για εναρξη νεων προγραμματων

  • manolis

   Δεν προκειται να γινει καμμια αλλη επενδυση στις S. Mονο διατηρηση στην καλυτερη δυνατη κατασταση. Τυχον αποκτηση OH Perry θα ηταν πισωγυρισμα και ως εκ τουτου σπαταλη δυσευρετων πορων , οποτε πρεπει επισης να αποκλειστει.

 • Cynaegeirus

  έχει πλήρωμα 320 άτομα και αδυνατεί το ΠΝ με 30,000 άτομα να βρει τους 640….

  • Spock

   Κάτι έπρεπε να πουν για δικαιολογία! Σαν να μιλάνε σε παιδάκια φαίνεται στο δημοσίευμα!

  • stroke X

   Μέχρι το 2004 είχαμε 4 Charles F. Adams με πλήρωμα 330 άτομα και θα τα αντικαταστούσαμε με τα 4 Kidd…

   • Cynaegeirus

    Ναι αλλά είχαμε πληρώματα κληρωτούς που δεν είχαν θέμα να κοιμηθούν στρωματσαδα. Τώρα με τα τατουάζ και τα μούσια δύσκολο…

    • Πάτε καλά;

     Τα μούσια είναι παράδοση στο ναυτικό για να μην καταναλώνουν νερό για ξύρισμα (είναι πολύτιμο).Επίσης, μέσα στη θάλασσα δεν κινδυνεύεις και από ψείρες. Εγώ είμαι υπέρ.

     • Cynaegeirus

      Νερό στο Αβέρωφ και στα θωρηκτά του 19ου αιώνα. Όχι στο ΠΝ του 21ου αιώνα. Απο τις S και μετά που μπήκαμε στα σύγχρονα ναυτικά δεν υπάρχει θέμα νερού. Το μούσι καλό να υπάρχει ως παράδοση – εμείς και οι Ιρανοί για παράδειγμα – αλλά αν δεις φώτο απο πληρώματα και νυν ουκ θα αλλάξεις άποψη. θα νομίζεις οτι βλέπεις επαρχιακή ομάδα ποδοσφαίρου.
      Στρατός είναι όχι ομάδα

 • Yavan

  Σύντροφε, να σημειώσω ότι άλλα κι άλλα έλεγες κάποτε ομού μετα του ΦΚΜΚ. Ο μόνος που διαφωνούσε μαζί σου ήταν ο Οδυσσέας. Αυτά για την ιστορία.

 • M.K.E

  Δεν ξερω κατα ποσο αποκαλυπτεται κατι ιδιως μετα το τελευταιο γεγονος.Αλλα εχω την εξης απορια:τι θα πρεπει να κανουμε συγκεκριμενα ωστα να φυλαχτουμε;ειχαμε,προσφατα, εμπιστοσυνη τυφλη στου Βρετανους η σε οποιονδηποτε αλλο;
  Δεν ειναι θεμα προσωπου που κυβερνα αλλα χωρας.Εχουν παγια αρχη να δημιουργουν θεμα,ιδιως μετα την ιστορια του Κυπριακου.Μην ξεχνας οτι η γυναικα του Μπλαιρ εκπροσωπουσε βρετανους που ηθελαν σπιτια ελληνοκυπριων στο κατεχομενο τμημα.
  Δεν προκειται να λειανθει η σχεση μας μαζι τους,ουτε να μας βοηθησουν σε κατι.Ας φροντισουμε,τουλαχιστον να καλυπτομαστε υπο την αιγιδα της επαρατης Ε.Ε και των κακων «ναζι».

 • Giorgos Tsagaris

  Λες και η παραχωρηση θα γινοταν γιατι ο ΗΠΑ δεναντεχουν να συντηρησουν τα ΑΒ…οτι να΄ναι παλι απο τους ασχετους-ειδικους
  του χωρου…

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  Δώσε ΕΕ-3 Jararaca
  Διότι σκέτο είναι είδος όφεως,όχι κολοβού,όπως και το cascavel (κροταλίας).

 • Πάτε καλά;

  google jararaca EE-3

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  Το ΡΤ-91 ανπτύχθηκε στην δεκαετία του 1990,ενώ ἡ παραγγελία που τελικά ακυρώθηκε,δέν έχει διευκρινιστεί επαρκώς ποιόν ακριβώς τύπο αφορούσε.
  Αγγλόφωνες εκδόσεις έκαναν λόγο για Τ-54/55,ενώ εκείνη την εποχή,τέλη δεκαετίας ᾿70,μόλις άρχιζε στην Πολωνία ἡ παραγωγή του Τ-72,οπότε δέν αποκλείεται να αφορούσε αυτό ἡ παραγγελία,ἄν και διατηρώ τις επιφυλάξεις μου.

  Για T-72CZ δέν έχω κάτι υπόψιν μου,αλλά πιστεύω ότι μάλλον πρόκειται για μεταγενέστερη περίπτωση,ἄν ευσταθεί κἄν ἡ πληροφορία.

  • KonTim

   Τότε μάλλον το θυμάμαι λάθος από την πηγή που το διάβασα,το βιβλίο «Τα Τεθωρακισμένα στην Κύπρο» των εκδόσεων «ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ».Μάλλον επρόκειτο για T-72.Για τα T-72 από την Τσεχοσλοβακία είχε αναφερθεί το θέμα στην παλιά «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ».

   • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

    Στο βιβλίο του Ιωάννη Μαμμουνιδάκη αναφέρεται ότι επρόκειτο «μάλλον για Τ-72».
    Για τα τσέχικα θυμάσαι κάτι περισσότερο;
    Μήπως πρόκειται για προγενέστερη,επίσης ματαιωμένη αγορά τεθωρακισμένων οχημάτων,αλλά όχι αρμάτων μάχης,πίσω στην δεκαετία του ᾿60;

 • Cynaegeirus

  Το δημοσίευμα μιλάει για χρήση απο τις ΗΠΑ. Η αλήθεια είναι οτι με το φιάσκο στην αεροπορία και το ναυτικό έχουν ξεμείνει απο φτηνά πλοία και αεροπλάνα.
  Εγώ πιστεύω οτι θα ναυπηγήσουν νέα πλοία – πιθανόν αντίγραφο ευρωπαικού πλοίου, ίσως την ισπανική φρεγάτα με το aegis

  Τα OHPerry είναι σε άσχημη κατάσταση καθώς λείπουν εκτοξευτές

 • ΝΙΚΟΣ

  Επιτέλους!!!! Ανακοίνωση Διενέργειας Ηλεκτρονικού Διαγωνισμού ΔΕ.25/17 μέσω πλατφόρμας του (ΕΣΗΔΗΣ), για την προμήθεια «Ολοκληρωμένου Συστήματος (ΟΣ) Νέου (Εκπαιδευτικού) Αεροσκάφους Σταδίου Επιλογής (ΝΑΣΕ)» – ΑΔΑ: 6ΗΝΧ6-ΝΒΛ

  https://www.haf.gr/wp-content/uploads/2017/06/%CE%94%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AE%CF%81%CF%85%CE%BE%CE%B7-%CE%94.25_17-%CE%A0%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%AE%CE%B8%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CE%9F%CE%A3-%CE%9D%CE%91%CE%A3%CE%95.pdf