Ανασκόπηση εβδομάδας #48

67
2044

Από 29 Μαίου έως 10 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στη νότια Βουλγαρία συνεκπαίδευση προσωπικού της Ζ’ ΜΑΚ και του δεύτερου Τάγματος της 68ης Ταξιαρχίας Ειδικών Δυνάμεων του Βουλγαρικού Στρατού με την επωνυμία Balkan Dagger. Κατά την τελική φάση της άσκησης, παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας των Υπουργείων Άμυνας των δύο χωρών, μεικτές ομάδες ελληνοβουλγαρικών ειδικών δυνάμεων διεξήγαγαν επιχείρηση στο σημείο ελέγχου «Ίλιντεν», κοντά στο Άνω Νευροκόπι, για την εξουδετέρωση τρομοκρατικής ομάδας, η οποία βρισκόταν εντός κτιρίου. Από βουλγαρικής πλευράς διατέθηκαν δύο ελικόπτερα AS532 Cougar, από τα οποία και έγινε καταρρίχηση των ομάδων με την μέθοδο του Fast Rope, ενώ από ελληνικής πλευράς διατέθηκαν τέσσερα αεροσκάφη F-16, τα οποία παρείχαν εναέρια κάλυψη κατά τη διεξαγωγή της επιδρομής.

Από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου 2017, πραγματοποιήθηκε στη Νέα Πέραμο Αττικής, υπό τον συντονισμό της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, συνεκπαίδευση μονάδων ειδικών επιχειρήσεων Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας (Ζ’ ΜΑΚ) και Αρμενίας, στο πλαίσιο του υφιστάμενου διμερούς προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας. Η συνεκπαίδευση περιελάμβανε βολές μάχης ταχείας αντίδρασης και εκπαίδευση σε αγώνα εντός κατοικημένων περιοχών.

Στις 30 Μαΐου 2017 εκτελέστηκε η άσκηση ΙΑΣΩΝ – ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2017, στην οποία συμμετείχαν η Δύναμη Άμεσης Επέμβασης της 79 ΑΔΤΕ και Εθνοφύλακες του Τάγματος Εθνοφυλακής Σάμου.

Στις 7 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής πτυχίων των αποφοίτων του 185ου Σχολείου Υποβρύχιων Καταστροφών, στη Διοίκηση Υποβρύχιων Καταστροφών (ΔΥΚ), στο Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά. Στην τελετή παρέστησαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ και ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Ιωάννης Παυλόπουλος ΠΝ.

Στις 7 Ιουνίου 2017, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, επισκέφθηκε το 301 Εργοστάσιο Βάσης όπου ενημερώθηκε για τα συνεργεία του Εργοστασίου και για την διαδικασία παραγωγής, ανακατασκευής και επισκευής των υλικών 5ου Κλιμακίου.

Στις 8 Ιουνίου 2017, ο Γενικός Επιθεωρητής Στρατού – Υπαρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Νικόλαος Μανούρης πραγματοποίησε επίσκεψη στην Περιοχή Ευθύνης της  8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας. Eπισκέφθηκε το Στρατηγείο, το σύνολο των Μονάδων και Ανεξαρτήτων Υπομονάδων του Σχηματισμού, καθώς και το Επιτηρητικό Φυλάκιο «ΜΟΛΥΒΔΟΣΚΕΠΑΣΤΟΥ».

Προσωπικό

Στις 6 Ιουνίου 2017, οι σπουδαστές της 4ης τάξης της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ), επισκέφθηκαν το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ), όπου τους υποδέχτηκε ο Διευθυντής του Β’ Κλάδου, Ταξίαρχος (Ι) Κωνσταντίνος Κελλάρης, στο πλαίσιο προγραμματισμένου εκπαιδευτικού ταξιδιού. Οι σπουδαστές της Σχολής ενημερώθηκαν για την αποστολή, την οργάνωση και τα μέσα του Αρχηγείου, ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκαν την 337 Μοίρα της 110 Πτέρυγας Μάχης (110ΠΜ), όπου τους αναλύθηκαν τα οπλικά συστήματα του αεροσκάφους F-16 Block 52+ και ο τρόπος διεξαγωγής των αεροπορικών επιχειρήσεων.

Στις 6 Ιουνίου 2017 πραγματοποιήθηκε στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, η τελετή απονομής των μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών έτους 2015-2017, στο πλαίσιο του 1ου Διατμηματικού προγράμματος της  Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων και της Σχολής Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης. Απονεμήθηκαν δεκαεπτά μεταπτυχιακοί τίτλοι στα αντικείμενα «Σχεδίαση και Επεξεργασία Συστημάτων» και «Εφαρμοσμένη Επιχειρησιακή Έρευνα και Ανάλυση», που διεξάγεται στη ΣΣΕ.

Στρατιωτική διπλωματία

Από 6 έως 8 Ιουνίου 2017, ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος, συμμετείχε, στην Ποντγκόριτσα του Μαυροβουνίου, στην συνάντηση των Υπαρχηγών των Γενικών Επιτελείων Εθνικής Άμυνας των κρατών, που λαμβάνουν μέρος στην πρωτοβουλία South-Eastern Europe Defence Ministerial Process (SEDM). Ο σκοπός της συνάντησης, η οποία διεξάγεται σε ετήσια βάση, ήταν η ενημέρωση για τις δραστηριότητες της Συντονιστικής Επιτροπής (SEDM-Coordination Committee) και της Πολιτικοστρατιωτικής Διευθύνουσας Επιτροπής (SEDM-Politico Military Steering Committee), επί των δράσεων της SEDM. Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάσθηκαν και οι δραστηριότητες της πολυεθνικής ταξιαρχίας South-Eastern Europe Brigade (SEEBRIG), η οποία αποτελεί τον στρατιωτικό βραχίονα της SEDM. Στην πρωτοβουλία SEDM, η οποία αναλήφθηκε μετά από σχετική πολιτική απόφαση και αποσκοπεί στην ανάπτυξη της ασφάλειας στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης μέσω της ενδυνάμωσης της περιφερειακής αμυντικής συνεργασίας, συμμετέχουν 15 κράτη (Ελλάδα, Αλβανία, Βουλγαρία, πΓΔΜ, Ρουμανία, Τουρκία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κροατία, Σλοβενία, Ουκρανία, Σερβία, Ιταλία, Γεωργία, Μαυροβούνιο, ΗΠΑ) και η Μολδαβία σαν κράτος-παρατηρητής. Η Ελλάδα πρόκειται να αναλάβει την Προεδρία SEDM-CC/PMSC την 1η Ιουλίου 2017 και για χρονικό διάστημα 2 ετών.

Στις 8 Ιουνίου 2017 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, εκδήλωση για τον εορτασμό των 70 χρόνων λειτουργίας του Γραφείου Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδος-ΗΠΑ (Office of Defence Cooperation: ODC). Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων και στο Πολεμικό Μουσείο περιελάμβανε επίδειξη εκθεμάτων και στατικής φωτογραφικής έκθεσης και παρουσιάσεις από τα ΓΕΣ,ΓΕΝ,ΓΕΑ και το ODC. Στην εκδήλωση απεύθυνε χαιρετισμό ο ΥΕΘΑ ενώ παρέστη και ο ΑΝΥΕΘΑ. Επίσης, χαιρετισμό απεύθυνε, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ο Πρέσβυς των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey R. Pyatt, και ο Deputy Commander EUCOM, Lt. General Timothy M. Ray ενώ παρέστησαν, ο Αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης, ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, αντιπροσωπείες των Ενόπλων Δυνάμεων και πλήθος προσκεκλημένων.

Αμυντική βιομηχανία

Από 7 έως και 9 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η 13η Σύσκεψη της Μικτής Επιτροπής Αμυντικο-Τεχνικής συνεργασίας Ελλάδας – Ρωσίας στα Χανιά. Στην εν λόγω σύσκεψη από ελληνικής πλευράς συμμετείχε αντιπροσωπεία της ΓΔΑΕΕ με επικεφαλής τον Γενικό Διευθυντή κ. Κυριάκο Κυριακίδη (Αντιναύαρχο ε.α.) και από τη ρωσική πλευρά αντιπροσωπεία της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αμυντικο-Τεχνικής Συνεργασίας με επικεφαλής τον Γενικό Διευθυντή της Dmitry Shugaev. Επιπλέον συμμετείχαν ο Igor Nagorny Υποδιευθυντής του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής της Προεδρίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και ο Alexandr Mikheev Γενικός Διευθυντής της κρατικής εταιρείας Rosoboronexport. Η σύσκεψη έγινε στο πλαίσιο συνέχισης και ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο χωρών στον Αμυντικο-Τεχνικό Τομέα.

Στο πλαίσιο των ενημερώσεων σε βασικές και σημαντικές βιομηχανικές δραστηριότητες και υποδομές της χώρας στο χώρο της άμυνας, οι αξιωματικοί-σπουδαστές της Σχολής Διοίκησης και Επιτελών της Πολεμικής Αεροπορίας (ΣΔΙΕΠ/ΠΑ) επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις της IDE, συνοδευόμενοι από επιτελείς της Σχολής. Ανώτερα στελέχη της εταιρίας υποδέχτηκαν τους αξιωματικούς-σπουδαστές και τους ενημέρωσαν για τα προϊόντα, τις τρέχουσες συνεργασίες με τις μεγαλύτερες διεθνείς βιομηχανίες του χώρου της άμυνας καθώς και τα πολυεθνικά προγράμματα ανάπτυξης και παραγωγής επικοινωνιακών και ηλεκτρονικών συστημάτων που συμμετέχει η εταιρία. Επίσης τους ενημέρωσαν για τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για συμμετοχή της IDE σε προγράμματα προμηθειών και εκσυγχρονισμού οπλικών συστημάτων της ΠΑ καθώς και για τις δυνατότητες συντήρησης και υποστήριξης των συστημάτων μέσω της βιομηχανικής συμμετοχής στα υπόψη προγράμματα.

Κύπρος

Από 7 έως 9 Ιουνίου 2017 διεξήχθη επιχειρησιακή αξιολόγηση Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού της Εθνικής Φρουράς, κατά την οποία εκτελέστηκαν ασκήσεις μικρού κλιμακίου και εξετάστηκαν ενέργειες που αφορούν στις διαδικασίες οργανώσεως μάχης, σχεδίασης και εκτέλεσης επιχειρήσεων.  Η τελική φάση της αξιολόγησης, περιελάμβανε άσκηση στο Πεδίο Βολής Καλού Χωριού, με βάση σενάριο το οποίο απαιτούσε την εκδήλωση ανάλογων ενεργειών και έδινε τη δυνατότητα στους αξιολογητές να βαθμολογήσουν τον τρόπο αντίδρασης και υλοποίησης της αντίστοιχης ενέργειας. Κατά την άσκηση, εκτελέστηκαν βολές πυροβολικού, όλμων 120 χιλιοστών, κατευθυνομένων αντιαρματικών πυραύλων MILAN, βολές αρμάτων και πυροβόλων τεθωρακισμένων οχημάτων και λοιπών βαρέων όπλων πεζικού. Στην άσκηση συμμετείχαν επίσης επιθετικά ελικόπτερα Μi-35 της Διοίκησης Αεροπορίας σε ρόλο υποστήριξης. Όλες οι δραστηριότητες εκτελέστηκαν με απόλυτη ακρίβεια και ευστοχία πυρών, γεγονός που καταδεικνύει το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και ηθικού του προσωπικού της Ταξιαρχίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλες τις φάσεις της αξιολόγησης συμμετείχαν έφεδροι και εθνοφύλακες των Μονάδων της Ταξιαρχίας.

Στις 9 Ιουνίου 2017 πραγματοποιήθηκε η ετήσια διαγωνιστική βολή τυφεκίου μεταξύ των Μονάδων Εθνοφυλακής της Εθνικής Φρουράς. Νικήτρια σκοπευτική ομάδα ανακηρύχθηκε το 61 ΤΕΘ, δεύτερη κατετάγει η ομάδα του 12ου ΤΕΘ και τρίτη η σκοπευτική ομάδα του 71 ΤΕΘ. Στη σύντομη ομιλία του ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς τόνισε τον ιδιαίτερο και σημαντικό ρόλο που αποδίδει η Εθνική Φρουρά στις Μονάδες Εθνοφυλακής αλλά και στους ίδιους ως άτομα και τους ενθάρρυνε να συνεχίσουν με τον ίδιο ενθουσιασμό και διάθεση. Ανακοίνωσε ότι το ΥΠΑΜ αποδέχθηκε την πρόταση του ΓΕΕΦ και ανακήρυξε το 2018 ως Έτος Εθνοφυλακής.

Ανατολικός Παρατηρητής

Στις 2 Ιουνίου οι τουρκικές υπηρεσίες κατάσχεσαν 1.071 κιλά ηρωίνης μετά από συντονισμένη επιχείρηση του Τουρκικού Ναυτικού και της Τουρκικής Ακτοφυλακής κατά του πλοίου Commander Tide σημαίας Κονγκό που έπλεε ΝΑ της Κρήτης. H διεξαγωγή της επιχείρησης πραγματοποιήθηκε κατόπιν πληροφοριών υπηρεσιών της M. Βρετανίας.

Στις 8 Ιουνίου ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Berat Albayrak, συνοδευόμενος από τον “υπουργό Οικονομίας” του ψευδοκράτους Sunat Atun, μετέβη με ελικόπτερο AS532 Cougar των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων στο ερευνητικό πλοίο BARBAROS που πλέει στα ανοιχτά της Καρπασίας. Ο Albayrak προανήγγειλε γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο πριν από το τέλος του 2017, ενώ την ίδια ώρα οι τουρκικές αρχές δέσμευαν ξανά για ασκήσεις μέρος της κυπριακής ΑΟΖ.

Σημαντική κλιμάκωση των επιχειρήσεων των Κούρδων ανταρτών σημειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Στις 21:00 της 8ης Ιουνίου ελικόπτερο S70 Blackhawk του Τουρκικού Στρατού δέχθηκε βολή RPG στο ουραίο στροφείο με αποτέλεσμα να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση σε ορεινή περιοχή της της Çukurca, στα σύνορα με το Ιράκ. Στις 9 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε επίθεση κατά του στρατοπέδου της 39ης Ταξιαρχίας Πεζικού στην Αντιόχεια με βολή RPG από διερχόμενο όχημα. Την ίδια ημέρα σκοτώθηκαν 2 στρατιωτικοί και άλλοι 3 τραυματίστηκαν σε συμπλοκή με αντάρτες του ΡΚΚ στο Uludere του Şırnak ενώ βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε εκρηκτικά σε σημείο ελέγχου έξω από σταθμό Χωροφυλακής στο Μπατμάν, με αποτέλεσμα 2 νεκρούς.

Στις 9 Ιουνίου γνωστοποιήθηκε ότι το Υφυπουργείο Αμυντικών Βιομηχανιών (SSM) της Τουρκίας απέρριψε οριστικά τη Βέλτιστη και Τελική Προσφορά (Best and Final Offer: BAFO) που είχε καταθέσει η εταιρεία Otokar στις 29 Αυγούστου 2016 για την έναρξη παραγωγής του άρματος μάχης Altay. Το SSM προσανατολίζεται στην έναρξη διαγωνιστικής διαδικασίας για την επιλογή αναδόχου για την παραγωγή του Altay, με επικρατέστερη την τουρκο-καταριανή εταιρεία BMC.