Νέα τουρκική εισβολή στην Συρία και επιδιώξεις

15
Τροχοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα του Τουρκικού Στρατού περιπολούν κατά μήκος των τουρκο-συριακών συνόρων στο Reyhanli της Αντιόχειας στις 8 Οκτωβρίου 2007.

Η από καιρό αναμενόμενη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη βορειοδυτική επαρχία Idlib της Συρίας ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan σε ομιλία του προς στελέχη του κόμματος ΑΚΡ στις 7 Οκτωβρίου. Δύο ημέρες αργότερα, το τουρκικό Γενικό Επιτελείο γνωστοποίησε την ανάληψη των πρώτων αποστολών αναγνώρισης σε συριακό έδαφος για την εγκατάσταση σημείων ελέγχου (check points) στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν στην Αστάνα που προβλέπει την εγκαθίδρυση τεσσάρων Ζωνών Αποκλιμάκωσης στην Συρία, μεταξύ των οποίων και στην περιοχή της Idlib. Ταυτόχρονα, τουρκική αντιπροσωπεία μετέβη συνοδεία ενόπλων της ισλαμιστικής οργάνωσης Hayat Tahrir al-Sham ή HTS (πρώην Μέτωπο Al-Nusra, μέρος του δικτύου της Al-Qaeda) στην Darat Izza για διαπραγματεύσεις, κατά τις οποίες φέρεται να συμφωνήθηκε η απρόσκοπτη ανάπτυξη τουρκικών δυνάμεων στην περιοχή που γειτνιάζει με το κουρδικό καντόνι του Afrin. Όπως και στην περίπτωση της Επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη», πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχουν οι μισθοδοτούμενες από την Τουρκία ένοπλες ομάδες του FSA, οι οποίες υποστηρίζονται από αέρος από τις Ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις. H ανάπτυξη όμως μεγάλου αριθμού τουρκικών χερσαίων δυνάμεων (Τεθωρακισμένων, Πυροβολικού, Καταδρομών, ΔΜ) στο Reyhanli προδίδει τις πραγματικές προθέσεις της Άγκυρας.

Βασικές επιδιώξεις της Τουρκίας στην περιοχή παραμένουν:

1. Η αποτροπή επέκτασης των κουρδικών δυνάμεων προς δυσμάς και ενδεχόμενης συνένωσης των καντονιών μακροπρόθεσμα. Αντικειμενικός σκοπός της νέας τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης είναι η απομόνωση και ενδεχομένως σε δεύτερο χρόνο η εξάλειψη του Afrin. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η δήλωση του Τούρκου προέδρου πως «δεν θα επιτρέψουμε ποτέ ένα διάδρομο τρομοκρατίας κατά μήκος των συνόρων μας με την Συρία». Ερωτηματικό πάντως αποτελεί η στάση της Ρωσίας, η οποία μέχρι στιγμής λειτουργεί αποτρεπτικά αναπτύσσοντας μονάδες στρατονομίας κατά μήκος της άτυπης συνοριογραμμής μεταξύ των Κουρδικών δυνάμεων και των υποστηριζόμενων από την Τουρκία ενόπλων ομάδων.

2. Η διατήρηση-επέκταση της τουρκικής επιρροής στη βόρεια Συρία με ενίσχυση των ομάδων που παραμένουν πιστές ή εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Τουρκίας και ταυτόχρονη αποδυνάμωση των αντιπάλων. Στην παρούσα συγκυρία, η μοναδική δύναμη που είναι σε θέση να αμφισβητήσει επάξια τα σχέδια της Άγκυρας είναι η ισλαμιστική οργάνωση HTS, η οποία ωστόσο εμφανίζεται διχασμένη ως προς την αντιμετώπιση της τουρκικής διείσδυσης.

3. Η πολιτική και στρατιωτική ενοποίηση των κατακερματισμένων δυνάμεων της σουνιτικής αντιπολίτευσης ως πρώτο βήμα για την σταθεροποίηση της περιοχής και τον τερματισμό του συριακού εμφυλίου πολέμου. Οι πολύμηνες προσπάθειες της Τουρκίας προς αυτή τη κατεύθυνση έλαβαν απροσδόκητη τροπή στις 23 Ιουλίου 2017, όταν η HTS κατέλαβε την πόλη της Idlib, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας στη ΒΔ Συρία, εκδιώχνοντας την άλλοτε σύμμαχό της, Ahrar al-Sham, η οποία υποστηρίζεται ενεργά από την Τουρκία και το Κατάρ.

 

Χάρτης της ΒΔ Συρίας όπου διακρίνεται το κουρδικό καντόντι του Afrin (με κίτρινο χρώμα) και η επαρχία Idlib όπου κυριαρχούν ισλαμιστικές οργανώσεις, με ισχυρότερη την Hayat Tahrir al-Sham ή HTS. Η Τουρκία επιδιώκει σε πρώτη φάση μέσω διαπραγματεύσεων με την HTS στην απρόσκοπτη ανάπτυξη δυνάμεων κατά μήκος της «συνοριογραμμής» με το Afrin.
 • oxia77

  Η Τουρκία ήρθε για να μείνει στη Συρία. Δε βλέπω κουρδικό διάδρομο και πετρελαιαγωγό ώς τη Μεσόγειο.

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  «οι μισθοδοτούμενες από την Τουρκία ένοπλες ομάδες του FSA, οι οποίες
  υποστηρίζονται από αέρος από τις Ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις.»;
  Δηλαδή οἱ Ρώσοι υποστηρίζουν τον FSA που θέλει να ανατρέψει τον Άσσαντ;
  Ἤ αυτό γίνεται «τοπικά» και με πολύ συγκεκριμένο στόχο (θεωρητικά) το HTS;

  • Ο έλεγχος του εναερίου χώρου της Συρίας ασκείται άτυπα από την Ρωσία στις περιοχές δυτικά του Ευφράτη και από τις ΗΠΑ στις περιοχές ανατολικά του Ευφράτη. Κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη», η Ρωσία υποστήριξε από αέρος τους αντάρτες του FSA και τα τουρκικά στρατεύματα στην Al-Bab, όπως αποκαλύφθηκε και από το συμβάν της 24 Νοεμβρίου 2016 (απώλειες 4 Τούρκων στρατιωτικών από φίλια αεροπορικά πυρά).

   Στις 5 Μαΐου 2017 η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα ασκεί τον πλήρη έλεγχο του εναερίου χώρου στις τέσσερις λεγόμενες Ζώνες Αποκλιμάκωσης, επιτρέποντας πτήσεις αεροσκαφών της υπό των ΗΠΑ Συμμαχίας μόνο κατόπιν συντονισμού με την Ρωσική πλευρά. Αυτό βεβαίως ακυρώθηκε στην πράξη από το Ισραήλ που είναι σε θέση να πραγματοποιεί πλήγματα οπουδήποτε κρίνει σκόπιμο. https://uploads.disquscdn.com/images/b25da1dd9f40e109a852fdbc85762519237c412945568216e90f72553d2084e6.png

   • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

    Ευχαριστώ για τις διευκρινήσεις.

 • spyrosthegreat

  Η Τουρκία περιζώνει πλέον από τρεις μεριές το Καντόνι του Αφρίν. Η ώρα της κρίσης για την πολιτική των Κούρδων της Συρίας έναντι της Τουρκίας πλησιάζει. Μόλις λήξει η Μάχη της Ράκα και η Μάχη της Ντέιρ ερ Ζορ, τι μέλλει γενέσθαι; Θα μετακινηθούν οι δυνάμεις τους προς τα ανατολικά; Θα ανοίξουν μέτωπο εναντίον της Τουρκίας και των συμμάχων της στην ευάλωτη Αλ Μπαμπ; Ή θα ενισχύσουν το Καντόνι του Αφρίν δια παν ενδεχόμενο; Θα τους επιτρέψει, όμως, ο Άσαντ ελεύθερη διέλευση προς το Αφρίν βορείως του Χαλεπίου; Και οι ΗΠΑ; Θα συνεχίσουν να θεωρούν την περιοχή δυτικά του ποταμού Ευφράτη ως ζώνη επιρροής της Ρωσίας και δεν επέμβουν υπέρ των Κούρδων εάν ξεσπάσει μια σύγκρουση μεταξύ Κούρδων και ΤΕΔ;

 • NK

  Άντε, πέρασε κι η τροπολογία για την τουρκική ένωση Ξάνθης, να παίρνουμε κι εμείς σειρά.

  • JohnnyBftw

   Τις αλλαγές τις διάβασες? Πλέον υπάρχει αναφορά σε διεθνείς συνθήκες (π.χ Λωζάνης) που την καθιστά άκυρη και γι’αυτό τελικά καταψηφίστηκε απο όλους του Μουσουλμάνους βουλευτές.

 • za

  Από ότι καταλαβαίνουμε η Δύση κράταγε δεμένο το κρίσιμο Τούρκικο γεωπολιτικό οικόπεδο διαμέσου του τάγματος Γκιουλέν.

  Σε αυτό ανήκε η αφρόκρεμα της πολιτικής, στρατιωτικής. δικαστικής, δημοσιογραφικής, πνευματικής και επιχειρηματικής Τουρκικής ζωής.

  Παιδί του Γκιουλέν είναι και ο Ερντογάν.

  Ο τελευταίος όμως αποφάσισε να ξεκόψει και να ακολουθήσει δική του πορεία αφού τα προσωπικά του πολιτικά όνειρα και τα επιχειρηματικά του κύκλου του δεν ικανοποιούνται από το να είναι απλοί εντολοδόχοι και εφαρμοστές των Αμερικανοισραηλινών επιλογών.

  Από ότι φαίνεται ο Ερντογάν είτε μέσα από ένα πραξικόπημα που έστησε ο ίδιος είτε εκμεταλλευόμενος ένα φιασκοπραξικόπημα που πήγαν να στήσουν οι Αμερικανοί ξεκίνησε το ξεπάτωμα του Γκιουλενικού δικτύου που τόσο καλά γνωρίζει.

  Ετσι η Δύση έχασε κάθε δυνατότητα επιρροής στην Τουρκική πολιτική.

  Μέσα από συμφωνίες που σύναψε ο Ερντογάν με το Ιράν και τα πλούσια κράτη του κόλπου κατάφερε να διοχετεύονται συνεχώς ζεστά κεφάλαια στην Τουρκική οικονομία συντηρώντας τα εισοδήματα της Ερντογανικής μεσαίας τάξης που αποτελεί τον εκλογικό στυλοβάτη του.

  Ετσι η Αμερικανοισραηλινή πολιτική στην περιοχή έμεινε μετέωρη εξαιτίας της αυτονόμησης της Ερντογανικής Τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.

  Πλέον ο Ερντογάν και οι περί αυτόν νοιώθουνε τόσο ισχυροί που από απλοί εισπράκτορες αποφάσισαν να γίνουν οι ίδιοι αφεντικά.

  Επειδή των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν και επειδή η περιοχή δεν μπορεί να μείνει χωρίς πειθήνιο χωροφύλακα ανασύρθηκε το χαρτί του κουρδικού κράτους που παρέμενε ως κάβα για την δύσκολη περίσταση.

  Τα Τουρκικά και Αμερικανοισραηλινά συμφέροντα για την Μέση Ανατολή είναι αποκλίνοντα.

  Για να μειώσει τις μελλοντικές παρενέργειες του κουρδικού παράγοντα μέσα στην Τουρκία ο Ερντογάν αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και να δράσει στρατιωτικά.

  Το αποτέλεσμα των στρατιωτικών επιχειρήσεων που διεξάγει η Τουρκία θα εξαρτηθεί από το εάν οι παράγοντες που έχουν εμπλακεί στην Συριακή κρίση, Ρωσία, Ιράν, Ισραήλ, Αμερική θέλουν να κερδίσει ή να χάσει η Τουρκία από αυτήν την εισβολή.

  Εάν θέλουν σύσσωμοι να ηττηθεί στο έδαφος η Τουρκία τότε έχουν τον τρόπο και τις δυνάμεις να τις επιβάλλουν την ήττα.

  • tasosgougou

   Συμφωνώ σε όλα .Για το πραξικόπημα όμως ας είναι καλά :1ον ο πατερούλης Πούτιν που του το σφήριξε . 2ον ο διοικητής της 1ης Στρατιάς που τάχθηκε με τον Ερντογάν την κρίσιμη στιγμή . 3ον η ισλαμοποιηση της Τουρκικής κοινωνίας (κατεβήκανε στους δρόμους έπειτα από κάλεσμα των ιμάμηδων ) και τέλος η τύχη που ήταν με το μέρος του ! Η φάτσα του Έρντο στο προεδρικό αεροσκάφος την νύχτα του πραξικοπήματος τα λέει όλα !

 • Ivy Chris

  Δεν ασπάζομαι την άποψη ότι η πολιτική στρατηγική του Ερντογαν θα αποδώσει μακροπρόθεσμα.
  Φυσικά δεν θα περίμενε κανείς ότι θα παραμείνει απαθής στη συνένωση Αφριν-Δυτικού & Ανατολικού Κουρδισταν. Αλλά να μη ξεχνάμε ότι δεν συμμετείχε στην απελευθέρωση της Μοσούλης, ούτε της Raqqa…
  Επανειλημμένα έχει επικαλεστεί τη φράση ότι εξαπατήθηκε.
  Από τον Ομπαμα, τον Ασαντ, τον Γκιουλεν, στο δημοψήφισμα των Κούρδων, σε σημείο που στην ίδια του τη χώρα να έχει γελοιοποιηθεί και στα social media να αναφέρεται πρόσφατα το #YineKandirilmislarYetisin (Help, they have been fooled again).
  Βέβαια, αποφεύγει να αναφερθεί στο πως εξαπάτησε τους Κούρδους της τουρκίας οι οποίοι τον ψήφισαν στις πρόσφατες εκλογές…
  Η θυματοποίηση του όμως είναι δίκοπο μαχαίρι για μια εθνικιστική τουρκία που προσδοκά από τον Σουλτάνο να προστατέψει την Εθνική της κυριαρχία.
  Η κατάληψη της Al Bab μπορεί φαινομενικά να διέκοψε, προσωρινά, τη συνένωση των Κούρδων, όμως ο εφοδιασμός του Αφριν εκτελείται κανονικά μέσω του υπό τον έλεγχο των SAA εδάφους.
  Ομως δεν θα είναι αυτός που θα καθίσει στο σημαντικό τραπέζι της διευθέτησης του Κουρδικού ζητήματος, αλλά οι ΗΠΑ & Ρωσία.
  Αρκεί μια ελαφρά μεταβολή της στάσης των ΗΠΑ ή της Ρωσίας ή και των δύο μαζί για να αναιρέσει κάθε σχεδιασμό.
  Προφανώς αυτή τη στιγμή τα συμφέροντα της Ρωσίας επιβάλλουν τη προσέγγιση της τουρκίας.
  Όμως κυρίαρχη παράμετρος είναι η διευθέτηση των αγωγών και σύμφωνα και με την εξέλιξη του πολέμου, η Συρία αποτελεί συνδετικό κρίκο σε κάθε προσπάθεια δημιουργίας κουρδικής κρατικής οντότητας.
  Πιστεύω ότι οι εξελίξεις θα δρομολογηθούν γρηγορότερα απ΄ότι κανείς φαντάζεται, αμέσως μόλις νικηθεί η ISIS στην περιοχή του Deir Er Zor. Είναι εκπληκτική η συνεννόηση & συνεργασία μεταξύ SAA & SDF… (Ρωσίας & ΗΠΑ) στα δυτικά & ανατολικά του Ευφράτη, ουσιαστικά κατά μήκος του υπάρχοντος σιδηροδρομικού δικτύου, όπου προχωρούν σαν σε τανγκο, έως και τα σύνορα με το Ιρακ στη πόλη Al Qaim ) εκεί που τελειώνει το αντίστοιχο σιδηροδρομικό δίκτυο του Ιρακ…).
  Αυτό το σιδηροδρομικό δίκτυο περνώντας μέσα από Raqqa, Al Tabqa, Aleppo κατευθύνεται μέσα στο Idlib για να τερματίσει στη Μεσόγειο στη Λατάκκεια.
  Η προσπάθεια του Ερντογαν σκοπεύει να παρεμβληθεί μεταξύ Αφριν & Σιδ. Δικτύου, μια απόσταση 30χλμ. στα Δυτικά του Aleppo.
  Το SDF επείγεται να τελειώσει με την απελευθέρωση της Raqqa & της ανατολικής όχθης του Ευφράτη για να παρατάξει 50-60.000 μάχιμους σ΄αυτή τη περιοχή.
  Εκεί θα γίνει το τελικό ξεκαθάρισμα και θα φανεί αν τελικά έχει υπάρξει προσυνεννόηση μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας, Ασαντ & Κούρδων.

  • spyrosthegreat

   Θα κηρύξουν πόλεμο οι Κούρδοι εναντίον των ΤΕΔ και FSA; Εάν ναι, που θα χτυπήσουν; Στην ευάλωτη και ανοχύρωτη Αλ Μπαμπ; Θα συμβεί, όμως, αυτό με την ανοχή ή τις ευλογίες των ΗΠΑ;
   Κατ’ εμέ, δεν υπάρχει καλύτερη λύση για τους Κούρδους από την δια των όπλων ένωση των Καντονιών του Αφρίν και του Κομπάνι στο ύψος της Αλ Μπαμπ. Ένας περιορισμένος πόλεμος (limited war) βορείως του Χαλεπίου, πλησίον δηλαδή των κτήσεων του Άσαντ και των βάσεων των ΗΠΑ και της Ρωσίας.
   Η έξοδος των Κούρδων στην θάλασσα φαντάζει δύσκολη εάν όχι αδύνατη. Η επαρχία της Ιντλίμπ λόγω γεωγραφίας (λοφώδες τοπίο) και δημογραφίας (πυκνό δίκτυο πόλεων με 3.000.000 πληθυσμό) δεν κατακτάται εντός ημερών ή εβδομάδων. Οι ΤΕΔ, οι Σουνίτες Ισλαμιστές και Τζιχαντιστές θα προβάλλουν ισχυρή αντίσταση.
   Οπότε προς το παρόν μόνο ένα χτύπημα στην Αλ Μπαμπ, μετά την Μάχη της Ράκκα, μοιάζει με την βέλτιστη λύση για τους Κούρδους

 • Μπαμπης

  Αν στο ολο σκηνικο τοποθετησουμε Ιρακινους, Περσες, Συρους κ Ρωσους που φαινεται ολοι να ενωνονται εναντια σε πιθανη Κουρδικη αυτονομια/κρατος κ να ψωνιζουν ολοι οι παραπανω απο τους Ρωσους, κ επισης αν προσθεσουμε στην εξισωση κ την επισκεψη του Σαουδαραβα βασιλια στη Ρωσια κ την κοσμοιστορικη συμφωνια για τους S-400 φαινεται πως η Αμερικανικη εξ. πολιτικη κ αδιαμφησβητιτη ηγεμονια στην περιοχη εχει βρεθει σε all time low.

  Ειχε «σηκωσει κεφαλι» ο Ερντο, με το οποιο βαρος εχει …τεσπα, θα τον βαλουν στη θεση του οταν ερθει η καταλληλη ωρα λεγαμε, τωρα ομως ο Σαουντ παει Μοσχα κ αγοραζει κ οπλα αξιας πολλων δις απο Ρωσια (και τα ΜΜΕ ασχολουνται με την κυλιομενη σκαλα …) και ολοι(?!) το κανουν γαργαρα. Χλιαρες αναφορες μονο …
  Με τις Ερντογανικες «παλικαριες» σε στρατο, Γκιουλενικους, Ρωσους και Κουρδους διαφαινοταν μια επικειμενη μεγαλοπρεπεστατη σφαλιαρα οταν οι ΗΠΑ τελειωναν με το ISIS αλλα με αυτην την Βαβυλωνια εκει κατω ειναι να σηκωνει κανεις τα χερια ψηλα με το τι επεται.

  Βεβαια μηδεν προ του τελους μακαριζε, αλλα πλεον δεν ειμαι κ τοσο σιγουρος οτι ο Ερντο θα βγει χαμενος αφου οπως δειχνουν τα πραγματα ολοι ειναι ενωμενοι εναντιον των φτωχων πλην τιμιων Κουρδων.

  Ισως ο ρους των γεγονοτων να αλλαζε προς οφελος των Κουρδων εαν ο Τουρκικος στατος ετρωγε μια σαφη προς ολους σφαλιαρα (προς παραδειγματισμο κ συμμορφωση) στην Β Συρια αλλα ειναι κ οι Ρωσοι εκει κ φαινεται πως δεν μπορουν να γινουν πολλα χωρις να παρει μεγαλη εκταση κ δημοσιοτητα το «συμβαν» αφου ειναι κ το Ιρακ κ το Ιραν στη γωνια να αναλαβουν την σκυταλη κατα ττων Κουρδων. Αλλωστε δεν ξερω κ εαν κατι τετοιο συμφερει κ τον Αμερικανο εδω που τα λεμε, μια σαφη δλδ κατραπακια κατα του Τουρκικου στρατου.

  Ισως τωρα ειναι η ωρα για ενα νεο πραξικοπημα ?

 • dimitrisL

  Τα UAV τους ακολουθουν τις κινήσεις τους στο εδαφος
  https://twitter.com/Acemal71/status/918574307273519105

 • alex

  Το κακο για εμας, επισης εινια:

  1) Oι τουρκοι εινια μπαρουτοκαπνισμενοι, σε πραγματικες επιχειρήσεις, μικρης η μεγαλης εντασης
  2) Δεν φοβουνται να εμπλακουν και να χασουν κοσμο, αμα βολευει τα σχεδια τους
  3) Βγαζουν συμπερασματα, αξιλογουν δομες, προσωπικο κτλ

  Το μονο που μας σωζει, ( ο θεος της ελλαδας εινια μεγαλος..), οτι εχουν ενα μινι εμφυλιο με το πραξικοπημα

  • JohnnyBftw

   Οι Τούρκοι δεν έχουν εμπλέξει δικό τους πεζικό σε καμία επιχείρηση όπου την εμπροσθοφυλακή αποτελούσαν πάντα ντόπιες παραστρατιωτικές ομάδες παρέχοντας αναγνώριση, υποστήριξη πυρών Π/Β και Τ/Θ αλλα χωρίς αεροπορική κάλυψη και όλοι είδαμε πως πήγε απο τις απώλειες που είχαν ενάντια σε αντίστοιχες ομάδες που δεν είχαν τίποτα απο πίσω.

   Οι Κούρδοι που πλέον είναι αρκετά πιο ενδυναμωμένοι σε υλικό και εμπειρία θα νικούσαν σχετικά εύκολα σε μια παρόμοια σύρραξη σαν αμυνόμενοι και οι Τούρκοι το ξέρουν καλά.