Εθνική Διακλαδική Άσκηση ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2017 (73 φωτογραφίες)

137
Προσωπικό της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών και της 95 ΑΔΤΕ μετά την αποβατική άσκηση στη Ρόδο, στο πλαίσιο της ΤΑΜΣ ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ, στις 5 Οκτωβρίου 2017.

Από τις 29 Σεπτεμβρίου έως τις 6 Οκτωβρίου διεξήχθη η Εθνική Διακλαδική Άσκηση μεγάλης κλίμακας ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ-2017, η οποία σχεδιάστηκε από το ΓΕΕΘΑ. Παρακάτω παρουσιάζονται με αντίστροφη χρονολογική σειρά οι σημαντικότερες δραστηριότητες της Άσκησης:


Στις 6 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η Τελική Φάση της ΤΑΜΣ ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ – 2017 στο Πεδίο Βολής – Ασκήσεων ΨΗΛΟΣ ΣΤΑΛΟΣ στα Λάβαρα Διδυμοτείχου όπου εξετάστηκαν σε επίπεδο Μεραρχίας τα αντικείμενα «Συγκρότημα Μ/Κ ΛΠΖ κατά τον Αμυντικό Αγώνα» και «Συγκρότημα Ίλης Μέσως Αρμάτων (ΙΜΑ) κατά την Αντεπίθεση για την Καταστροφή του Εχθρού». Η διεξαγωγή της Τελικής Φάσης ανατέθηκε στην ΧVI Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού και στηρίχθηκε σε υποθετικό σενάριο, σύμφωνα με το οποίο η 30 Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού διεξάγει αμυντικό αγώνα με στοιχεία ενεργητικής άμυνας, στην τοποθεσία της, με σκοπό να εφελκύσει τον εχθρό σε προσχεδιασμένο χώρο εμπλοκής του, βάλλει εναντίον του με όλα τα διαθέσιμα πυρά για την μείωση της μαχητικής του ισχύος και στην συνέχεια πραγματοποιεί αντεπίθεση για την πρόκληση του αποφασιστικού πλήγματος και τέλος, εκμεταλλευόμενη την επιτυχία, μεταφέρει τον αγώνα στο έδαφος του αντιπάλου επιδιώκοντας την δημιουργία συνθηκών για την ολοκληρωτική καταστροφή του. Στην Τελική Φάση συμμετείχαν μεταξύ άλλων 21 αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας, 59 ιπτάμενο προσωπικό της ΠΑ και της Αεροπορίας Στρατού και 2.129 Αξιωματικοί και Οπλίτες, εκ των οποίων 117 Εθνοφύλακες και 149 Έφεδροι.


Στις 5 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η Τελική Φάση της ΤΑΜΣ ΟΛΥΜΠΙΟΣ ΚΕΡΑΥΝΟΣ – 2017 από την ΧΙΙ Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού στο Πεδίο Ασκήσεων ΑΕΤΟΣ της Αλεξανδρούπολης.


Στις 5 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε αποβατική ενέργεια της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών στην περιοχή Κάλαθος της νήσου Ρόδου προς ενίσχυση των δυνάμεων της 95 ΑΔΤΕ για την εξάλειψη προγεφυρώματος του εχθρού που δημιουργήθηκε σε Βορειοανατολική περιοχή της νήσου. Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία παρακολούθησε τμήμα της άσκησης, το οποίο προέβλεπε επιθετική ενέργεια για την αποκατάσταση του Εθνικού εδάφους μετά την συνένωση των φίλιων δυνάμεων.

Στο πλαίσιο της Άσκησης προηγήθηκαν οι ακόλουθες δραστηριότητες: Ανάπτυξη του Στρατηγείου της 95 ΑΔΤΕ στην πολεμική της θέση, Ανάπτυξη-διασπορά των Μονάδων στους Χώρους Τελικού Προορισμού, Ενεργοποίηση Τμημάτων Χρονικών Ετοιμοτήτων, Επιστράτευση-Κατάταξη εφέδρων και εθνοφυλάκων, Προαποστολή ενισχύσεων στα νησιωτικά συμπλέγματα, Υποδοχή ενισχύσεων, Βολές πυροβόλων Μ-109 και M110A2 και Α/Α πυροβόλων 20mm, όλμων 81mm και 4,2″, αντιαρματικών όπλων TOW και FAGOT, βαρέων όπλων πεζικού καθώς και βολές αρμάτων μάχης στο Πεδίο Βολή Κατταβιάς σε κινητό και ακίνητο στόχο.

Τα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού Μ113 της 32 ΙΜΑ έφεραν ασπίδιο προστασίας πυροβολητή και καλυμμένους αριθμούς πλαισίου.

#HellenicArmy #ΘαρσεινΧρη

Posted by e-Amyna on Monday, October 9, 2017


Ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό Στόλου Αντιναύαρχο Ιωάννη Παυλόπουλο ΠΝ, επέβη στη φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ (F455) όπου ενημερώθηκε για την εξέλιξη της άσκησης και παρακολούθησε δραστηριότητες επιχειρησιακής εκπαίδευσης του Στόλου στην περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου. Στην άσκηση ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ συμμετείχαν όλα τα διαθέσιμα πλοία του Στόλου.

#parmenion #navy #greece_army ##agaio #freedome #Hellas #heroes #save #oktober #2017 #blue #sea #wild #wind #amazing

A post shared by Kostas Tsoumos (@tsoumobits_hellas) on

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ελευθερία του Τύπου, τις νυχτερινές ώρες της 4ης Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν αναγνωριστικές πτήσεις τουρκικών Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών πάνω από τα ασκούμενα πλοία του Στόλου και υπήρξε επικοινωνία σε ανώτατο στρατιωτικό επίπεδο: 


Στις 4 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε, παρουσία του Αρχηγού ΓΕΣ, Αντιστρατήγου Αλκιβιάδη Στεφανή:

  • ενεργοποίηση – επιστράτευση του 223 Κινητού Χειρουργικού Νοσοκομείου (223 ΚΙΧΝΕ), στη Περιοχή Ευθύνης της Μεραρχίας Υποστήριξης (ΜΕΡΥΠ).
  • ανάπτυξη του Στρατηγείου της 9ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας Πεζικού και διεξαγωγή ΤΑΜΣ Αντιμετώπισης Ασύμμετρων Απειλών, με τη συμμετοχή Εθνοφυλάκων στην Περιοχή Ευθύνης της.


Στις 4 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στο ΓΕΕΘΑ η στρατηγική άσκηση κυβερνοάμυνας ΠΑΝΟΠΤΗΣ-2/2017 με την συμμετοχή εκπροσώπων από την Προεδρία της Δημοκρατίας, τη Βουλή των Ελλήνων, τα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας, Εξωτερικών, Δικαιοσύνης, Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, καθώς και στελέχη από τις Ένοπλες Δυνάμεις, την Ελληνική Αστυνομία και την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Σκοπός της άσκησης ήταν η εξέταση των διαδικασιών λήψης αποφάσεων πολιτικού/στρατηγικού επιπέδου αναφορικά με την αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων.


Παρατηρήσεις

  1. Σε σχέση με πέρυσι, η φετινή άσκηση ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ ήταν μεγαλύτερης διάρκειας καθώς διεξήχθη επί οκταήμερο (29 Σεπτεμβρίου – 6 Οκτωβρίου) και περιελάμβανε μεγαλύτερο αριθμό εφέδρων και εθνοφυλάκων. Υπενθυμίζεται ότι το 2013 ελήφθη απόφαση για τη διεξαγωγή της άσκησης σε ετήσια βάση.
  2. Η άσκηση συνδυάστηκε με την νυχτερινή ΤΑΜΣ ΟΛΥΜΠΙΟΣ ΚΕΡΑΥΝΟΣ, η οποία το 2016 διεξήχθη στην περιοχή του Λιτόχωρου σε μεταγενέστερο χρόνο. Αξιοσημείωτη η διεξαγωγή αποβατικής ενέργειας της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών σε νήσο του νοτιοανατολικού Αιγαίου (Ρόδος).
  3. Η προσπάθεια συλλογής πληροφοριών από πλευράς Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων υπήρξε καθολικά αναβαθμισμένη καθ΄όλη τη διάρκεια της άσκησης.
  4. Η κατάσταση στον αεροπορικό τομέα, και ιδιαίτερα στην Αεροπορία Στρατού, χαρακτηρίζεται άκρως προβληματική. Χαρακτηριστικό εξάλλου αποτελεί το γεγονός ότι κατά την Τελική Φάση της 6ης Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε αεροκίνητη ενέργεια με ζεύγος ελικοπτέρων UH-1H Huey αντί των NH-90.
  5. Το πρόβλημα γήρανσης του προσωπικού (κυρίως ΕΜΘ/ΕΠΟΠ) είναι πλέον ορατό δια γυμνού οφθαλμού.
  6. Η επικοινωνιακή διαχείριση και προβολή της άσκησης από την ημέρα έναρξης μέχρι τη λήξη της ήταν άκρως απογοητευτική.