Εθνική Διακλαδική Άσκηση ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2017 (73 φωτογραφίες)

137
Προσωπικό της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών και της 95 ΑΔΤΕ μετά την αποβατική άσκηση στη Ρόδο, στο πλαίσιο της ΤΑΜΣ ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ, στις 5 Οκτωβρίου 2017.

Από τις 29 Σεπτεμβρίου έως τις 6 Οκτωβρίου διεξήχθη η Εθνική Διακλαδική Άσκηση μεγάλης κλίμακας ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ-2017, η οποία σχεδιάστηκε από το ΓΕΕΘΑ. Παρακάτω παρουσιάζονται με αντίστροφη χρονολογική σειρά οι σημαντικότερες δραστηριότητες της Άσκησης:


Στις 6 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η Τελική Φάση της ΤΑΜΣ ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ – 2017 στο Πεδίο Βολής – Ασκήσεων ΨΗΛΟΣ ΣΤΑΛΟΣ στα Λάβαρα Διδυμοτείχου όπου εξετάστηκαν σε επίπεδο Μεραρχίας τα αντικείμενα «Συγκρότημα Μ/Κ ΛΠΖ κατά τον Αμυντικό Αγώνα» και «Συγκρότημα Ίλης Μέσως Αρμάτων (ΙΜΑ) κατά την Αντεπίθεση για την Καταστροφή του Εχθρού». Η διεξαγωγή της Τελικής Φάσης ανατέθηκε στην ΧVI Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού και στηρίχθηκε σε υποθετικό σενάριο, σύμφωνα με το οποίο η 30 Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού διεξάγει αμυντικό αγώνα με στοιχεία ενεργητικής άμυνας, στην τοποθεσία της, με σκοπό να εφελκύσει τον εχθρό σε προσχεδιασμένο χώρο εμπλοκής του, βάλλει εναντίον του με όλα τα διαθέσιμα πυρά για την μείωση της μαχητικής του ισχύος και στην συνέχεια πραγματοποιεί αντεπίθεση για την πρόκληση του αποφασιστικού πλήγματος και τέλος, εκμεταλλευόμενη την επιτυχία, μεταφέρει τον αγώνα στο έδαφος του αντιπάλου επιδιώκοντας την δημιουργία συνθηκών για την ολοκληρωτική καταστροφή του. Στην Τελική Φάση συμμετείχαν μεταξύ άλλων 21 αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας, 59 ιπτάμενο προσωπικό της ΠΑ και της Αεροπορίας Στρατού και 2.129 Αξιωματικοί και Οπλίτες, εκ των οποίων 117 Εθνοφύλακες και 149 Έφεδροι.


Στις 5 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η Τελική Φάση της ΤΑΜΣ ΟΛΥΜΠΙΟΣ ΚΕΡΑΥΝΟΣ – 2017 από την ΧΙΙ Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού στο Πεδίο Ασκήσεων ΑΕΤΟΣ της Αλεξανδρούπολης.


Στις 5 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε αποβατική ενέργεια της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών στην περιοχή Κάλαθος της νήσου Ρόδου προς ενίσχυση των δυνάμεων της 95 ΑΔΤΕ για την εξάλειψη προγεφυρώματος του εχθρού που δημιουργήθηκε σε Βορειοανατολική περιοχή της νήσου. Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία παρακολούθησε τμήμα της άσκησης, το οποίο προέβλεπε επιθετική ενέργεια για την αποκατάσταση του Εθνικού εδάφους μετά την συνένωση των φίλιων δυνάμεων.

Στο πλαίσιο της Άσκησης προηγήθηκαν οι ακόλουθες δραστηριότητες: Ανάπτυξη του Στρατηγείου της 95 ΑΔΤΕ στην πολεμική της θέση, Ανάπτυξη-διασπορά των Μονάδων στους Χώρους Τελικού Προορισμού, Ενεργοποίηση Τμημάτων Χρονικών Ετοιμοτήτων, Επιστράτευση-Κατάταξη εφέδρων και εθνοφυλάκων, Προαποστολή ενισχύσεων στα νησιωτικά συμπλέγματα, Υποδοχή ενισχύσεων, Βολές πυροβόλων Μ-109 και M110A2 και Α/Α πυροβόλων 20mm, όλμων 81mm και 4,2″, αντιαρματικών όπλων TOW και FAGOT, βαρέων όπλων πεζικού καθώς και βολές αρμάτων μάχης στο Πεδίο Βολή Κατταβιάς σε κινητό και ακίνητο στόχο.

Τα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού Μ113 της 32 ΙΜΑ έφεραν ασπίδιο προστασίας πυροβολητή και καλυμμένους αριθμούς πλαισίου.

#HellenicArmy #ΘαρσεινΧρη

Posted by e-Amyna on Monday, October 9, 2017


Ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό Στόλου Αντιναύαρχο Ιωάννη Παυλόπουλο ΠΝ, επέβη στη φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ (F455) όπου ενημερώθηκε για την εξέλιξη της άσκησης και παρακολούθησε δραστηριότητες επιχειρησιακής εκπαίδευσης του Στόλου στην περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου. Στην άσκηση ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ συμμετείχαν όλα τα διαθέσιμα πλοία του Στόλου.

#parmenion #navy #greece_army ##agaio #freedome #Hellas #heroes #save #oktober #2017 #blue #sea #wild #wind #amazing

A post shared by Kostas Tsoumos (@tsoumobits_hellas) on

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ελευθερία του Τύπου, τις νυχτερινές ώρες της 4ης Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν αναγνωριστικές πτήσεις τουρκικών Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών πάνω από τα ασκούμενα πλοία του Στόλου και υπήρξε επικοινωνία σε ανώτατο στρατιωτικό επίπεδο: 


Στις 4 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε, παρουσία του Αρχηγού ΓΕΣ, Αντιστρατήγου Αλκιβιάδη Στεφανή:

 • ενεργοποίηση – επιστράτευση του 223 Κινητού Χειρουργικού Νοσοκομείου (223 ΚΙΧΝΕ), στη Περιοχή Ευθύνης της Μεραρχίας Υποστήριξης (ΜΕΡΥΠ).
 • ανάπτυξη του Στρατηγείου της 9ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας Πεζικού και διεξαγωγή ΤΑΜΣ Αντιμετώπισης Ασύμμετρων Απειλών, με τη συμμετοχή Εθνοφυλάκων στην Περιοχή Ευθύνης της.


Στις 4 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στο ΓΕΕΘΑ η στρατηγική άσκηση κυβερνοάμυνας ΠΑΝΟΠΤΗΣ-2/2017 με την συμμετοχή εκπροσώπων από την Προεδρία της Δημοκρατίας, τη Βουλή των Ελλήνων, τα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας, Εξωτερικών, Δικαιοσύνης, Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, καθώς και στελέχη από τις Ένοπλες Δυνάμεις, την Ελληνική Αστυνομία και την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Σκοπός της άσκησης ήταν η εξέταση των διαδικασιών λήψης αποφάσεων πολιτικού/στρατηγικού επιπέδου αναφορικά με την αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων.


Παρατηρήσεις

 1. Σε σχέση με πέρυσι, η φετινή άσκηση ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ ήταν μεγαλύτερης διάρκειας καθώς διεξήχθη επί οκταήμερο (29 Σεπτεμβρίου – 6 Οκτωβρίου) και περιελάμβανε μεγαλύτερο αριθμό εφέδρων και εθνοφυλάκων. Υπενθυμίζεται ότι το 2013 ελήφθη απόφαση για τη διεξαγωγή της άσκησης σε ετήσια βάση.
 2. Η άσκηση συνδυάστηκε με την νυχτερινή ΤΑΜΣ ΟΛΥΜΠΙΟΣ ΚΕΡΑΥΝΟΣ, η οποία το 2016 διεξήχθη στην περιοχή του Λιτόχωρου σε μεταγενέστερο χρόνο. Αξιοσημείωτη η διεξαγωγή αποβατικής ενέργειας της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών σε νήσο του νοτιοανατολικού Αιγαίου (Ρόδος).
 3. Η προσπάθεια συλλογής πληροφοριών από πλευράς Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων υπήρξε καθολικά αναβαθμισμένη καθ΄όλη τη διάρκεια της άσκησης.
 4. Η κατάσταση στον αεροπορικό τομέα, και ιδιαίτερα στην Αεροπορία Στρατού, χαρακτηρίζεται άκρως προβληματική. Χαρακτηριστικό εξάλλου αποτελεί το γεγονός ότι κατά την Τελική Φάση της 6ης Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε αεροκίνητη ενέργεια με ζεύγος ελικοπτέρων UH-1H Huey αντί των NH-90.
 5. Το πρόβλημα γήρανσης του προσωπικού (κυρίως ΕΜΘ/ΕΠΟΠ) είναι πλέον ορατό δια γυμνού οφθαλμού.
 6. Η επικοινωνιακή διαχείριση και προβολή της άσκησης από την ημέρα έναρξης μέχρι τη λήξη της ήταν άκρως απογοητευτική.
 • Theodoros

  Αααα μάλιστα. Ευχαριστώ.

 • Tasos Prasinos

  Προεγκατάσταση για RWR antenna συνήθως για APR-39(V)1

 • Fanis Boskos

  Επιτέλους, ας κάνει κάτι κάποιος υπεύθυνος για τις εξαρτήσεις του Ελληνικού Πεζικού!!! Φτάσαμε στο σημείο οι Εθνοφύλακες να είναι καλύτερα εξοπλισμένοι από τα μόνιμα στελέχη!!! Πόσο κοστίζει ποιά μια νέα εξάρτηση;;; Δεν είναι πυρηνική φυσική!!!

 • ΠΡΟΜΑΧΟΣ

  Οχι ακριβώς. Αυτή συνήθως είναι η εικόνα, η ουσία είναι αλλού. Καταρχήν και οι δύο είναι σχηματισμοί του ΠΖ. Αυτό αποτελεί το κέντρο βάρους τους με τους λοιπούς σχηματισμούς να το υποστηρίζουν.

  Η μηχανοκίνητη (ΜΚ) είναι ΠΧ επί οχημάτων που δεν τα χρησιμοποιήσει απλά για να μεταβεί στο πεδίο/χώρο της μάχης, αλλά θα ελιχθεί και θα πολεμήσει με αυτά στο πεδίο μάχης. Δηλαδή το όχημα δεν είναι απλά μέσο μεταφοράς αλλά οπλομηχάνημα. Το ΜΚ ΠΖ κινείται με αυτό πλήττοντας ή πληττόμενο ή για να πλήξει/πλευροκοπήσει τον εχθρό. Τυχόν άρματα ΑΤ, α/α και βαρέα όπλα, ΠΒ-ΔΒ και Μηχανικό Μάχης του σχηματισμού υποστηρίζουμ μαχόμενα το κινούμενο-μαχόμενο ΜΚ ΠΖ. Το τελευταίο δια της κίνησης δεν μεταφέρεται μόνο, αλλά μάχεται κιόλας.

  Η Μηχανοποιημένη χρησιμοποιεί τα οχήματά της μόνο για κίνηση, όχι για μάχη. Οι όποιοι ελιγμοί δεν είναι τακτικοί ελιγμοί μάχης, εκτός αν προβλέπεται ανύπαρκτη έως πολύ ασθενής εχθρική δράση ή αντίσταση. Οι κίνηση και τυχόν ελιγμοί έχουν σημασία κυρίως στο επιχειρησιακό επίπεδο και αποσκοπούν στην ταχεία μετάβαση του σχηματισμού στην επιθυμητή τοποθεσία του μετώπου για προετοιμασία/οργάνωση/επάνδρωση θέσεων μάχης/άμυνας ή/και την ανάπτυξη των μονάδων για μάχη. Το μηχανοποιημένο ΠΖ θα πολεμήσει απλά πεζό και όχι επί/μέσω/με τη βοήθεια οχημάτων. Απλά για να πάει να πολεμήσει θα πάει με το όχημα και όχι με τα πόδια του. Οι πορείες θα είναι με οχήματα και όχι με άρβυλα. Τα οχήματα λειτουργούν σαν πούλμαν και όχι σαν ταξί μάχης.

  Αυτή η διαφοροποίηση έχει ως αποτέλεσμα να προτιμάται η χρήση άλλης κατηγορίας οχημάτων για τους ΜΚ σχηματισμούς και άλλης για τους μηχανοποιημένους. Στους ΜΚ τα οχήματα πολεμούν, οπότε εκτίθενται σε πυρά, ενώ οι ελιγμοί είναι συχνά τακτιλοί ελιγμοί μάχης, οπότε πιθανότατα θα διεξαχθούν σε δύσκολα εδάφη κι εκτός οδικού δικτύου. Επομένως, πρέπει να διαθέτουν καλό θώρακα κι ερπύστρια.

  Οι Μχνπ σχηματισμοί αντίθετα συνήθως δεν εκτίθενται σε πυρά κατά την κίνησή τους (αφού σπανίως θα πολεμήσουν δια της κινήσεως ή κατά τη διάρκεια αυτής), ενώ για την ταχύτετη μετάβασή τους στο χώρο όπου θα οργανωθούν/αναπτυχθούν/πολεμήσουν θα εκμεταλλευτούν το οδικό δίκτυο. Έτσι ο θώρακας δεν είναι και τόσο απαραίτητος, ο βαρύς μάλιστα μπορεί να είναι και μειονέκτημα. Προτιμάται ο τροχός και οχήματα μεγαλύτερα και με ανετότερους εσωτερικούς χώρους, όπως αθωράκιστα ή θωρακισμένα φορτηγά, MRAP, ενίοτε τροχοφόρα ΤΟΜΠ. Επίσης πολλοί δυτικοί/δυτικόστροφοι στρατοί δίνουν στο Μχνπ ΠΖ που επιχειρεί σε θερμές ζώνες ως δύναμη τάξης-ασφάλειας ή στα μετόπισθεν τα ανεπαρκέστατα θωρακισμένα M113.

  • KonTim

   Δεν διαφωνώ μαζί σου,απλά προσπάθησα να το πω όσο πιο δυνατόν σύντομα και απλοποιημένα.

  • Φτωχός και μόνος κάου – μπόυ

   Συμπερασματικά λοιπόν ο ΕΣ διαθέτει μόνο μηχανοποιημένες μονάδες τις οποίες βαφτίζει μηχανοκίνητες. Με τα Μ113, μόνο στο όνομα θεωρούνται μηχανοκίνητες μονάδες. Λογικά ο ορισμός της ΜΚ μονάδας θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα αξιοπρεπές
   ΤΟΜΠ και κάποιον ικανοποιητικό αριθμό ΤΟΜΑ, δυνατότητες ΑΑ τουλάχιστον
   απέναντι σε ελικόπτερα και drones και υποστήριξη από Α/Κ πυροβόλα. Βέβαια, συχνά διαθέτουν κάποια υποστήριξη σε Β.ΟΠ (αντιαρματικά, όλμους των 4,2″) ή παίρνουν υπό διοίκηση άρματα αλλά ως εκεί.

   • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

    Το Μ113 μπορεί να είναι εύτρωτο,αλλά προβλέπεται να κινηθεί επιθετικά στο πεδίο της μάχης,και από την άποψη αυτή,είναι όχημα μάχης.
    Εξάλλου,μηχανοκίνητα τάγματα πεζικού (ΜΤΠ) διαθέτουν και οἱ τεθωρακισμένες ταξιαρχίες,και όχι μόνο οἱ μηχανοκίνητες.
    Προσωπικά,θεωρώ τον χαρακτηρισμό «μηχανοποίητη» ἤ «μηχανοποιημένη» αδόκιμο σε σχέση με την νοηματοδότητση,αλλά και αναχρονιστικό ευφημισμό ὡς προς την ουσία.
    Γιατί το λέω αυτό;
    Ιστορικά,οἱ πρώτοι σχηματισμοί με τον χαρακτηρισμό που ετυμολογικά αντιστοιχεί στον δικό μας όρο «μηχανοκίνητοι»,εμφανίστηκαν λίγο πριν τον Β΄ΠΠ,και ονομαζόταν στα αγγλικά «motorised»,στα γερμανικά «motorisiert»,και στα γαλλικά «motorisé».
    Ήταν στην πράξη σχηματισμοί πεζικού που διέθεταν για την μετακίνηση τους φορτηγά και επιβατικά αυτοκινητα,ακόμη και δίκυκλα ἤ τρίκυκλα,τα οποία μετέφεραν και κάποιους φόρτους πυρομαχικών,ενώ και το πυροβολικό τους ρυμουλκείτο από φορτηγά ἤ ελκυστήρες.
    Καθώς την εποχή εκείνη στους πολυαριθμώτερους στρατούς οἱ περισσότεροι σχηματισμοί πεζικού ήταν ποδοκίνητοι,ὁ χαρακτηρισμός «μηχανοκίνητος» ήταν και δικαιολογημένος,και δόκιμος.
    Οἱ βαρύτεροι σχηματισμοί ονομαζόταν «εκμηχανισμένοι» ( «mecanisé»,»mechanisiert»,»mechanised»)ἤ τεθωρακισμένοι,ἄν διέθεταν ισχυρό τεθωρακισμένο στοιχείο.
    Το βρετανικό ΤΟΜΑ Warrior,απεκαλείτο κατά την φάση της αναπτύξεως MICV (mechanised infantry combat vehicle),για παράδειγμα.
    Στην Ἑλλάδα του σήμερα,οποιοδήποτε σύνταγμα πεζικού διαθέτει έναν λόχο με VBL ἤ HUMVEE βαφτίζεται «μηχανοποιημένη ταξιαρχία».

   • Cynaegeirus

    Υπάρχει Μ/Κ με τομπ και Μ/Κ με τομα. Οι ρώσοι τα έχουν σε διαφορετικά όπλα. Οι αμερικάνοι έχουν τα πρώτα με τροχούς τα δεύτερα με ερπύστρια

   • ΠΡΟΜΑΧΟΣ

    Ακόμη χειρότερα. Ο ΕΣ διαθέτει ποδοκίνητες Ταξ ΠΖ, Μχνπ Ταξ ΠΖ, ΜΚ Ταξ ΠΖ που αποτελούν πολλαπλό έγκλημα (ένα από τα οποία είναι η ομοιότητά του ΜΚ Πεζικού τους με αυτό των Μχνπ άλλων στρατών) και ΤΘΤ, οι οποίες όμως διαθέτουν μικρό μέρος των αρμάτων και όχι πάντα τα καλύτερα (τα μισά από τα δεύτερα καλύτερα υπηρετούν στις ΜΚΤ ενώ μία ΤΘΤ διαθέτει Λέο 1!!!), το Πεζικό τους δεν εντάσσεται στο ίδιο όπλο (ως ΤΘ ΠΖ) αλλά παραμένει στο κλασικό ΠΖ και οι μισές υπηρετούν σε ΜΚ Μερ και όχι στην ΤΘΜ (επίσης η 4η ΤΘΤ, αυτή με τα Λεο1 πίνει καφέ στη Θεσσαλονίκη αντί να βρίσκεται στην Θράκη, έστω στην Καβάλα)!!!

    Αλλά για να επανέλθω στις ΜΚΤ:

    α) Ως δομή, αποτελούν ημι-ΤΘΤ, για να νιώθει το Όπλο του ΠΖ καλύτερο, ισχυρότερο και ασφαλέστερο, και να δικαιολογείται η ύπαρξη περισσότερων ΜΚΤ αντί για ΤΘΤ (οπότε δικαιολογούνται θέσεις Ταξίαρχων και Συνταγματαρχών του ΠΖ). Αυτό βέβαια έχει συνέπειες στην αποστολή τους, αφού καλουνται να αναλάβουν και ρόλους που προσιδιάζουν σε ΤΘΤ, χωρίς να έχουν ούτε τη δομή, ούτε τα μέσα για να ανταποκριθούν ικανοποιητικά απέναντι στους αντίστοιχους τουρκικούς σχηματισμούς που έχουν το διπλάσιο μέγεθος.

    β) Η διαφορά στο δόγμα χρήσης μεταξύ ΤΘΤ και ΜΚΤ είναι τεράστια, ακόμα κι αν έχουν την ίδια ακριβώς σύνθεση. Στις ΤΘΤ τα άρματα φέρουν το κέντρο βάρους της μάχης και το ΠΖ (ΜΚ ή ΤΘ ΠΖ) υποστηρίζει. Στις ΜΚΤ γίνεται ακριβώς το αντίθετο, το ΜΚ ΠΖ πολεμά, τα άρματα υποστηρίζουν ως υπηρέτες του. Γι’ αυτό συνήθως έχουν διαφορετική δομή, οι ΜΚΤ διευρύνουν το ρήγμα που προκαλούν οι ΤΘΤ, ενισχύουν, καταλαμβάνουν κι ελέγχουν μεγάλες εκτάσεις εδάφους που αφήνουν πίσω τους οι πρώτες. Χρησιμοποιούνται επιθετικά μόνο απεναντι σε ασθενή σχετικά εχθρό, ιδίως αν είναι πολυάριθμος και κατέχει μεγάλες εκτάσεις εδάφους, οπότε οι ΤΘΤ κρατουνται για τις αποφασιστικότερες μάχες και τους ευρείς ελιγμούς και αντεπιθέσεις (Ρωσικός Στρατός). Στον ΕΣ οι ΜΚΤ με τη δομή αυτή αποτελούν αναχρονισμό. Καλούνται να αναλάβουν έναν πιο ενεργητικό-επιθετικό-αντεπιθετικό ρόλο από τις κλασικές ΜΚΤ, που όμως παραμένει αρκετά πιο στατικός από τον ΤΘΤ, αφού το Όπλο του ΠΖ είναι εγγενώς πιο στατικό, δεν ξέρει να αξιοποιεί εξίσου καλά τα άρματα, τα άρματα που διαθέτουν είναι λίγα και το Πεζικό τους θυμίζει λόγω οχημάτων Μχνο ΠΖ!!!
    Σε αυτό συμβάλει και η γραμμική παράταξή τους στο ποτάμι, εν είδη προκάλυψης. Ουσιαστικά έχουμε φτιάξει μια νεότερη εκδοχή της γραμμής Μαζινώ, με ελάχιστα κινητικούς κι ελαφρείς ΤΘ σχηματισμούς αντί για οχυρά, σχηματισμούς οι οποίοι όμως υπάγονται στο ΠΖ αντί για τα ΤΘ!!!

    γ) Σαν να μην έφταναν ολα αυτά, οι ελληνικές ΜΚΤ είναι πολύ «βαριές» διοικητικά, γιατί διαθέτουν πληρη Υποστήριξη Μάχης από τα αντίστοιχα Όπλα (ΜΧ, ΔΒ-ΗΠ, ΠΒ) και ΔΜ αντί μερος της πρώτης και το σύνολο της δεύτερης να βρίσκεται στη Μεραρχία. Έτσι ένα καθαρά τακτικό επιτελείο επιβαρύνεται με τεράστιο όγκο ΔΜ και σχεδιασμό επιχειρησιακού χαρακτήρα.

    Εν ολίγοις, οι Ελληνικές ΜΚΤ, ιδίως του Έβρου (στο Βορρά θα μπορέσουν ίσως να δράσουν ως ελαφρές ΤΘΤ, χωρίς τα επιπλέον προβλήματα που θέτει ο Έβρος, διατηρώντας βέβαια τα υπόλοιπα), αποτελούν μια σχιζοφρενική περίπτωση:
    Βαριές σε άρματα για ΜΚΤ, ελαφρότατες σε ΜΚ ΠΖ λόγω οχήματος. Και βέβαια ελαφρες για να συγκριθούν με τις τουρκικές ΜΚΤ και ΤΘΤ.
    Βαριές και ογκώδεις για ΑΤ ρολο αν περιοριστούν σε άμυνα υπό κάλυψη ορυγμάτων (την ίδια δουλειά κάνουν τζιπ ή ελαφρά τθ τροχοφόρα με ΑΤ), ελαφρές για ελιγμό σε ένα πεδίο πολύ υψηλής πυκνότητας κι έντασης για τον οποίο προορίζονται λόγω δομής (περιέχουν μεγάλο ποσοστό από τα άρματα του ΕΣ και μάλιστα σημαντικό αριθμό από τα καλύτερα).
    Βαριές σε ΥπΜάχης και ΔΜ, ελαφριές σε ισχύ πυρός σε σχέση με τους τουρκικούς σχηματισμούς και την αποστολή.
    Ταχυκίνητες λόγω μηχανοκίνησης, δισκίνητες λόγω διάταξης μάχης και χρήσης ΤΟΜΠ που είναι i) πολύ ελαφρά για ένα πεδίο υψηλότατης πυκνότητας, που σημαίνει ότι τα όπου κινούνται θα καταστρέφονται κι έτσι θα πρέπει να κρύβονται πίσω από τα άρματα κι ακόμα παραπίσω ή να αναστέλουν την κίνηση, ii) με πολύ αδύναμους κινητήρες με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ακολουθήσουν τα άρματα.

    Ο ορισμός της τραγωδίας…

  • manolis

   Καθεσαι και γραφεις σεντονια. Δες εδω λακωνικοτατη απαντηση στο ιδιο ακριβως ερωτημα , απο σχολιαστη στο ΦΒ του εκπροσωπου τυπου του ΕΣ:
   «Ότι η μια τα φτιάχνει ή τα επισκευάζει/διορθώνει ( μηχανοποιημένη) και η
   άλλη τα οδηγεί δηλ. τα κινεί ( μηχανοκίνητη). Γι’αυτό πολλές φορές θα
   της δεις μαζί αυτές της δύο σαν να αλληλοϋποστήριζονται».

   (Ι rest my case…)

   • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

    Kάπως έτσι μιλούσαν και οἱ τύποι που στελέχωναν το ΕΠΥΕΘΑ (ΕΠιτελείο Υπουργού ΕΘνικής Άμυνας).

   • Cynaegeirus

    έλεος…. αυτός ο άνθρωπος παίρνει μισθό;;;;

    • Άρης

     σχόλιο σχολιαστή… άντε να κερδίσει θητεία σε μηχανοποιημενη ώστε να τα επισκευάζει/διορθώνει…

    • manolis

     Σχολιαστης ειναι, οχι στελεχος (ελπιζω).

   • ΠΡΟΜΑΧΟΣ

    Μα την Παναγία, πάγωσε ο εγκέφαλός μου!!!

 • manolis

  Προκειται για ενα απο τα 20 μτχ UH-1Η που αγορασε η ΑΣ απο αποθεματα των ΗΠΑ τη δεκαετια του ’90.

 • Spock

  Καταλαβαίνω την διστακτικότητα για κατάρριψη τουρκικών F16 αλλά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν καταρρίφθηκαν τα drones που πετούσαν πάνω από τα πλοία!

  • victor

   «τα drones που πετούσαν πάνω από τα πλοία»
   πόσο σίγουρος είσαι ότι το περιστατικό ήταν έτσι;

   • Spock

    Σχολιάζω αυτά που διαβάζω στην ανάρτηση.

    • victor

     Σωστός σε όλα, για άλλο λόγο έκανα τη παρατήρηση – επικοινωνιακό..
     για να ρίξω ένα προβληματισμό στο θέμα.
     Ποιος ωφελείται από τη δημοσίευση του περιστατικού;
     τι εικόνα αφήνει στον αναγνώστη;
     το αποφασιστικό τηλεφώνημα.. και οι κακοί λάκισαν σε πέντε λεπτά..wow!
     ξανά.. ποιος ωφελείται;

 • Ναυτης

  Ευγε ..Στο πλήρωμα του πετρελαιοφορου που δίνει καύσιμα στην αγκυροβολημένη Φρεγάτα … Θέλει Ναυτική τέχνη αυτό .. φαίνεται εύκολο από την φωτογραφία αλλά είναι αρκετά δύσκολο να δέσεις δίπλα σε ένα αγκυροβολημένο πλοίο ….Θέλει ναυτοσύνη και το ΠΝ την έχει σε Περίσσα μορφή !!!! Bravo Zulou …

 • κώτσος

  Επιτρέψτε μου να εκφράσω μερικά σχόλια για το ΚΙΧΝΕ αλλά και τον προβληματισμό μετά από αρκετά χρόνια εμπειρίας σε μεγάλα κέντρα τραύματος του εξωτερικού. Με φρίκη βλέπω αυτό που το ΓΕΕΘΑ επιλέγει να παρουσιάσει και να διαφημίσει ως ΚΙΧΝΕ …. προφανώς καταλαβαίνω ότι είναι μια ασκηση εις τας εξοχάς αλλά η εικόνα θυμίζει σκηνή χειρουργείου με τον Κούρκουλο χειρουργό το 60.
  1) Κοντομάνικες ποδιές? Κύριε πήρατε το μπάνιο σας και πάτε για απεριτιφ? Είναι άραγε αδιάβροχες?
  2) Όταν θα ψάχνεις το σπλήνα ή θα παλεύεις να κάνεις packing για να σταματησεις την αιμορραγία στο ήπαρ πως θα βλέπεις? Με τα λαμπατερ ?
  3) Δε θα σχολιάσω το μη αποστειρωμένο μπoυκάλι Betadine αχταρμά με τα αποστειρωμένα εργαλεία…
  Άυτα από μια απλή φώτο.
  Ο προβληματισμός όμως παέι ακόμα πιο μακρυά και γεννήθηκε κατά τη θητεία σε κάποιο νησί του ανατολικού Αιγαίου πριν καμιά 14-15 χρόνια. Κατά την απογραφή του υλικού είχα βρεθέι αντιμέτωπος με υγιειονομικές συλλογές του Βιετναμ. Εγραφαν επάνω US Army… Γυάλινα υλικά (!!) και καλά να τα αποστειρώνεις με βράσιμο…. αντε κουβαλα τα σερβίτσια ακέραια στα κορφοβούνια…

  Μετα το πρώτο μπαμ και τον πρώτο όλμο που θα σκορπίσει 5-6 λεβέντες, 2-3 από αυτούς θα επιβιώσουν με τα έντερα έξω και τα πόδια διαλυμένα να αιμορραγούν. Και αυτό θα γίνει σε μεγάλη κλίμακα. Ξέρετε μόνο πόσες μονάδες αίμα θέλουν αυτοί? ( αναφέρω το ελάχιστο..) .
  Χρειάζεται μεγάλη ανανέωση στο υλικό και στον τρόπο οργάνωσης. Ενδεικτικά και με βάση την παραπάνω φώτο
  1) Υπάρχουν φανοί που προσαρμόζονται στο κεφάλι, ( headlights τα λέμε εδώ στα ξένα) σαν αυτά που φοράν οι ΩΡΛ. Δουλεύουν και με μπαταρία και δίνουν εξαιρετικό φωτισμό ειδικά όταν δουλεύεις σε κοιλότητες ( πύελο, άνω κοιλία, θώρακα..) 5-10 τέτοια κοστίζουν ασύγκριτα λιγότερο από το καύσιμο της πτήσης του Κάμμένου να πάει να προσκυνήσει τον Πανορμίτη στη Σύμη…
  2) Antishock στολές και το προσωπικό να μάθει να τις χρησιμοποιεί
  3) Τα υλικά για το προσωπικό όλα αδιάβροχα ( δεν μπορεις να χειρουργείς άνετα με το αίμα να διαπερνά την ποδιά και να μουλιάζει το βρακί σου…..) και όχι οι βαμβακερές ρόμπες του 50.
  4) Στείλτε τον κόσμο σας σε μεγάλα κέντρα τραύματος- έστω ως απλοί παρατηρητές για κανα δίμηνο. Εκεί που το τροχαίο έρχεται και πάνω από το φορείο υπάρχει το χρονόμετρο ώστε σε 1 ώρα ο άρρωστος να είναι ή χειρουργείο ή στη ΜΕΘ.Τα ΚΙΧΝΕ είναι για να σταθεροποιήσουν αρρώστους, να κάνουν damage control, να βάλουν VAC dressing η έστω καμια Bogota Bag και μετά πακέτο σε μεγάλα νοσοκομεία. Υπάρχει σχεδιασμός πως θα διακομιστούν 20 τραυματίες από το Λαγό στην Αλεξανδρούπολη ή στο 424? Στο νοσοκομείο Ροδου οι εκεί χειρουργοί και το προσωπικό είναι προετοιμασμένοι να υποδεχτούν 20 ξεκοιλιασμένους σε 1ώρα? ( θα εκπλαγώ στον υπερθετικό βαθμό αν πάρω θετική απάντηση ….)
  5) Τέλος κάτι που το είχα πει και παλαιότερα¨ΌΛΟΙ ΣΤΗΝ ΘΗΤΕΙΑ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΝΑ ΒΑΖΟΥΝ ΦΛΕΒΟΚΑΘΕΤΗΡΑ ΚΑΙ ΟΡΟ. Είναι γελοία έυκολο. Στα ξένα, στον τόπο του ατυχήματος το κάνουν οι πυροσβέστες….
  Ξέρετε ο πόλεμος δεν είναι μόνο αν το όπλο έχει ράγα picatinny…

  • manolis

   Σε οσα -σωστα- λες για τους γιατρους, μπορουν πολυ ευκολα να εξασκηθουν αν στελνονται μερικους μηνες στο ΚΑΤ και τα τμηματα εφημεριας των γενικων νοσοκομειων Αθηνας , Θεσσαλονικης και μαλλον και Κρητης λογω πολλων τροχαιων. Τζιμανια θα γινουν στους πολυτραυματιες. Απο την αλλη, σιγουρα σε περιπτωση πολεμου δεν θα υπαρχει διακριση στρατιωτικων-πολιτικων νοσοκομειων, ολοι θα πεσουν στον αγωνα. Βεβαια, εδω μιλαμε για κρατος που εχει διαθεσει ολα τα ελικοπτερα των ΕΔ για αεροδιακομιδες (μεχρι Σινουκ) και αυτα παραδιδουν τους ασθενεις σε ασθενοφορα στα αεροδρομια και οχι κατευθειαν στα νοσοκομεια που συνηθως στερουνται ελικοδρομιου…

   • M.K.E

    Θα ηθελα να δω στραταιους να κανουν κατι τετοιο σε πολιτικο νοσοκομειο,την ωρα που κατα κανονα δεν εχουν επειγοντα,εχουν συγκεκριμενα ωραρια και αλλες συνθηκες εργασιας και σχεσεις,το θεαμα θα ηταν μοναδικο.
    Η διακριση σε περιοδο πολεμου ειναι οτι τα πολιτικα νοσοκομεια κατα κανονα ειναι πολυ μακρια απο τους χωρους επιχειρησεων οποτε η πολλη δουλεια θα γινει απο τα νοσοκομεια εκστρατειας,επισης το οτι ο στρατος για πολλους λογους θελει να εχει ελεγχο των τραυματιων του σαν αριθμο,κατασταση, ειδηση,συν το γεγονος οτι με αντιπαλο την τουρκια που δεν εχει ιερο και οσιο,δεν μπορεις να περιμενεις οτι θα μεινουν αλωβητα και δεν θα αποτελεσουν στοχο.
    Ακομη και στα νοσομεια παντως που υπαρχει ελικοδρομιο,αγνοειται επιδεικτικα,την ωρα που μπορει το αεροδρομιο να ειναι σε αντιθετη κατευθυνση απο αυτη του νοσοκομειου.

   • John Moustakas

    Ποιός σου είπε ότι οι γιατροί των ΕΔ δεν περνούν από το ΚΑΤ ή από τις εφημερίες των νοσοκομείων;Και τα τζιμάνια που αναφέρεις θα βρίσκονται εκεί που πρέπει αν χρειαστεί.

    • manolis

     Μακαρι να ειναι ετσι. Δεν το λεω εγω. Απο τα συμφραζομενα του φιλου κώτσου βγαινει. Αν δεν ισχυουν οσα λεει παω πασο, παντως θα περιμενα να απαντας σε αυτον. Η φωτο επισης αλλα λεει και υποτιθεται οτι μας δειχνει ενα ΚΙΧΝΕ που υδρυθηκε μολις τη δεκαετια του 2000.

     • John Moustakas

      Διέγραψα τα σχόλιά μου γιατί δεν μου επιτρέπεται να έρχομαι σε αντιπαράθεση με τον κάθε κώτσο και τις ασυναρτησίες του.Σε διαβεβαιώνω ότι τα πράγματα μόνο έτσι δεν είναι.Την σιγουριά που βρίσκουν πολίτες και ένστολοι στα ΓΣΝ δεν την βρίσκουν πουθενά αλλού.Η ζήλια να ταν ψώρρα θα κολλούσε όλη η χώρα,λέγαμε στα χωριά μας.Κάνουν την τρίχα τριχιά και αυτοαποθεώνουν την μιζέρια τους.Δεν βρήκαν δουλειά στην Ελλάδα κάνοντας ειδικότητα στα 40 τους και τους φταίνε οι στρατιωτικοί γιατροί και τα απογευματινά τους ιατρεία.Μιλάνε απαξιωτικά για λαμπρούς επιστήμονες και ακέραιους χαρακτήρες.Θα υπάρχουν και εξαιρέσεις,δεν λέω,αλλά είναι ελάχιστες. Συνήθως συγκρίνουμε μήλα με μήλα και όχι με πορτοκάλια.Οι κώτσοι στην συγκεκριμένη περίπτωση συγκρίνουν κέντρα τραύματος και ΚΙΧΝΕ.Τί να πει κανείς;

     • κώτσος

      Ρε Γιανναρε μη πορώνεσαι και κατεβάζεις τη συζήτηση σε προσωπικό επίπεδο. Εγώ το δρόμο μου τον βρήκα στη ζωη και δεν έχω παράπονο. Για την ακρίβεια έιμαι Consultant ήδη ( αν ξέρεις τί είναι αυτό..) και 40 θα γίνω σε 3 μήνες για την ακρίβεια… και όχι σε κανα χωρίο… η μάλλον είμαι σε ένα χωρίο που έχει 8 μύρια κατοίκους…
      Αλλά το θέμα μας δεν είμαι εγώ.Στην ταμπακέρα και ας τις ιστορίες και τις εικασίες γιατί στο κάτω κάτω δεν με ξέρεις καν. Δες αν θές το ΚΙΧΝΕ των εβραίων που έχει πιο πάνω ο Κυναίγυρος και δες και το δικό μας. Δηλαδή εσύ σε πιο από τα δύο θα ήθελες να πας αν χτυπα ξύλο χρειαζόσουνα κάτι? Η μήπως γουστάρεις vintage φάση λαμπατέρ- φυσικό αερισμό -τέντα ανοιχτή μυγαρίο σκόνη φουλ κτλ εσύ που ξέρείς από ΚΙΧΝΕ και δεν μπλέκεις μηλα με περτικάλια…..

     • Ioannis Tsouskas

      Το ότι τα ρόλου 4 ΓΣΝ παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας στην ειρηνη δεν έχει καθόλου να κάνει με την πολεμική ετοιμότητα του υγειονομικου ειδικά στους ρόλους 1 και 2 κι όπως φάνηκε στην ΤΑΜΣ και στο ρόλο 3… Δεν υπάρχει εκπαίδευση κι εξοπλισμός με πολεμικό προσανατολισμό κι αυτό δεν απασχολεί κανένα, αφού αφενός δεν υπάρχουν χρήματα αφετέρου έχουμε αποδεχθεί ότι δεν θα χρειαστεί να πολεμήσουμε. Ξεκάθαρα πράγματα, χωρίς εμπάθειες.

     • John Moustakas

      Δεν έχουμε τα κράνη και τις εξαρτήσεις των άλλων,δεν έχουμε τα αεροσκάφη των άλλων,παντού υστερούμε,αποδεχτήκαμε ότι δεν θα πολεμήσουμε.Ας το κλείσουμε το μαγαζί αγαπητέ.Μέσα μπαίνει.Δεν ισχυρίστηκα ότι όλα βαίνουν καλώς.Είπα ότι δεν είμαστε οι τελευταίοι.

  • binio

   Δυστυχώς η νοοτροπία του κράτους είναι ότι η σύγκρουση θα είναι σύντομη, επί βραχονησίδα, με τον αφρό των Ε/Δ. Που να κάτσουν να διαβάσουν το σχόλιο σας. Πιο παλιά ,ο κυναιγειρος είχε θίξει σε σχόλιο του, την εκπαίδευση-ενημέρωση που έχουν οι Αμερικάνοι οπλίτες,για να αντιμετωπίσουν τις απώλειες ή τους βαυτατους τραυματισμους των συναγωνιστων τους. Αν μπορεί να θυμηθεί ο κυναιγειρος και να το «ποσταρει» θα έδινε πολλές απαντήσεις στο»Ξέρετε ο πόλεμος δεν είναι μόνο αν το όπλο έχει ράγα picatinny…».

 • M.K.E

  «Ανεξακριβωτη» δεν ειναι ακριβως,αλλα επισης ποιος θα ειχε το θαρρος να χτυπησει εστω και περιστερι που εχει τα τουρκικα διακριτικα;

  • mich

   Το ιδανικό θα ήταν μια ωραία παρεμβολή στη ραδιοζεύξη του drone. Όχι ότι θα την έκαναν, ακόμα κι αν μπορούσαν. Ελπίζω τουλάχιστον τα ESM της φρεγάτας και των πέριξ να «μάζεψαν» στοιχεία.

   • Cynaegeirus

    δεν γίνεται αυτό.

 • Ναυτης

  Φιλτατε αν προσέξεις την Φρεγάτα έχει φουνταρη την άγκυρα της … μάλιστα έχει και κυματισμό και είναι τέντα η καδένα ….Στις Φρεγάτες τύπου S είναι χαρακτηριστικη η άγκυρα στην πλώρη Γι’αυτό και έδωσα και τα εύσημα στο πλήρωμα του Π/Φ Ωκεανός Α-416 …….

  • Ναυτης

   Εκ παραδρομής έκανα το Π/Φ Υποβρύχιο….Το σωστό είναι Π/Φ ΟΥΡΑΝΟΣ Α-416 που κατασκευάστηκε στα Ναυπηγεία Κυνοσουρας στην Σαλαμίνα το 1976…..

   • Mk

    Ολα καλα!

  • Mk

   Εκανες Ζοομ στην φωτο ε??
   Δεν το χα δει.
   Η πρακτικη συνηθως ειναι αναποδη στις ασκησεις.
   Εχεις δικιο!

   • Ναυτης

    Δεν έκανα ζουμ … Παλιά στα Π/Φ και στα Υ/Δ και γενικά στα βοηθητικά του Στόλου Κυβερνήτης ήταν Αξιωματικός προερχόμενος από την ΣΜΥΝ συνήθως με ειδικότητα (Αρμ) Αρμενιστης ….και τα βλέπω με άλλο «μάτι»….Αυτά τα πλοία που δεν περνούν ποτέ τα φώτα της δημοσιότητας είναι οι αφανείς ήρωες του ΠΝ……..Δεν γνωρίζω αν ακόμα εξακολουθεί αυτή η πρακτική !!!!

 • John Moustakas

  Χωρίς να θέλω να σε προσβάλω,γράφεις ανοησίες.Οι γιατροί του ΕΣ είναι ικανότατοι,έχουν τα απαραίτητα για την δουλειά τους,όσον αφορά δε,τους πολυτραυματίες είναι ζήτημα όχι μόνο για τον ΕΣ αλλά για όλους τους στρατούς του κόσμου.Προφανώς δεν γνωρίζεις το 424 της Θεσσαλονίκης αλλά και το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης.Εννοείτε ότι στον πόλεμο δεν υπάρχουν στρατιωτικά και πολιτικά νοσοκομεία.Όλοι θα συνδράμουν αν απαιτηθεί.Η χώρα μας υγειονομικά βρίσκεται πολύ ψηλά σε σχέση με τα διεθνή πρότυπα και οι φωτογραφίες από το ΚΙΧΝΕ είναι απλώς για να δείξουν την συμμετοχή του υγειονομικού στην άσκηση.Ας μην τα ισοπεδώνουμε όλα.

  • M.K.E

   Εχω γραψει και αλλη φορα οτι οταν γραφω κατι το εχω ζησει.Γιαυτο λοιπον,προσεχε λιγο πως χαρακτηριζεις.Ειμαι στον χωρο,ξερω πραγματα και καταστασεις και επισης εχω ζησει αλλα τοσα.
   Το περιστατικο με την παραγγελια κολονοσκοπησης εγινε στο 424 και προσφατα.Οσο για τα νοσοκομειο της Αλεξ/πολης,τοσο στη Δραγανα οσο και το στρατιωτικο το ξερω πολυ καλα και αν θες μπορω να σου πω τι γινεται και τι οχι με ονοματα και τμηματα.

   Αν δε,μαλιστα,ζησεις και λιγο εξω,θα δεις τι εστι οργανωση δομων υγειας,trauma center και τα σχετικα και μετα θα δεις που βρισκομαστε στην καταταξη υγειας.
   Ιδιως δε,μιας και το ανεφερες,διπλο ταυτοχρονο περιστατικο πολυτραυματιων στο ΠΓΝ Αλεξπολης,αποτελει εφιαλτη τοσο απο ελλειψη προσωπικου οσο και απο αποψη αντιμετωπισης.
   Και επαναλαμβανω:οταν λεμε κατι,το λεμε γιατι το ζησαμε η το ζουμε.Οταν αναφερομαστε σε φημες,σπασμενο τηλεφωνο και τα σχετικα,χρησιμοποιουμε και αναλογες διευκρινησεις.
   Αν ειναι παντως να φτασουν περιστατικα,300-400 χλμ μακρια για να αντιμετωπιστουν επιτυχως,αν προλαβουν να φτασουν,μαλλον κατι δεν παει καλα σε πολλα επιπεδα.

   • John Moustakas

    Το μόνο που θα σου πω είναι ότι μετά από 30 χρόνια στο 424 ξέρω τί γράφω.Σου ζήτησα συγνώμη προκαταβολικά για το ανοησίες,ως έκφραση.Το ότι πέρασες από τον Έβρο για λίγους μήνες θητείας δεν μου λέει τίποτα.Δεν έχεις εικόνα ολοκληρωμένη.Στο ζήτημα πολυτραυματίας,το κέντρο τραύματος που γράφεις στο εξωτερικό,μπορεί να δεχτεί ταυτόχρονα 50 περιστατικά;Μπορεί να αναπτυχθεί συγκροτημένα 300 χιλιόμετρα μακρυά από την έδρα του; Μάλλον όχι.Υστερούμε σε οργάνωση σε σχέση με κέντρα τραύματος στην Γερμανία ή την Αγγλία αλλά δεν είμαστε τριτοκοσμικοί όπως μας παρουσιάζεις.Να είσαι σίγουρος ότι αν φτάσει έγκαιρα περιστατικό στα χέρια των άχρηστων θα ζήσει,ανεξάρτητα αν οι άχρηστοι βρίσκονται στην τέντα ή στην ασφάλεια του χειρουργείου.Στην πλειονότητά τους οι στρατιωτικοί γιατροί είναι εξαιρετικοί,διαβασμένοι,ενημερωμένοι,μπαίνουν στις εφημερίες και στα χειρουργεία πιτσιρικάδες(όχι σαν τους πολίτες που κάνουν ειδικότητα στα σαράντα τους),και δεν περιορίζονται στα νοσοκομεία του στρατού αλλά έχουν δικά τους ιατρεία συνεργαζόμενοι με τα καλύτερα ιδιωτικά νοσοκομεία της χώρας.Το ότι είναι περιζήτητοι κάτι λέει.Λάθος μπορεί να κάνει και ο θεός στην ειδικότητά του.Ανθρώπινο.Σταμάτα λοιπόν να μιλάς απαξιωτικά για συναδέλφους σου.Δεν σε τιμά.Κοίτα γύρω σου το γενικότερο χάλι και σύγκρινε.Δεν θα επανέλθω.Διαβάζω συχνά τα σχόλια σου και τα επικροτώ,αλλά εδώ είσαι λάθος.Φιλικά.

 • John Moustakas

  Τα περισσότερα Μ113 στην τελική φάση της Ρόδου,είχαν ασπίδια για τον πολυβολητή.

 • Nikitas Delithanasis

  1ον.Στη φωτογραφια της ασκησης κυβερνοπολεμου δε θα επρεπε τα προσωπα των στελεχων να ειναι αλλοιωμενα τα χαρακτηριστικα?Αντε τον αποστολακη τον ξερουμε τους αλλους?Σαν φαουλ μου φαινετε..
  2ον.Το ΚΙΧΝΕ..Vintage η φωτογραφια , κυριολεκτικα εικονα αλλης εποχης.Ειναι πραγματικα κριμα να εχουμε προσωπικο αυτου του επιπεδου , και το λεω μετα λογου γνωσεως, και να το βαζουμε να δουλευει σε τετοιες συνθηκες.Απειροελαχιστη η επενδυση για να εκσυγχρονιστουν τα ΚΙΧΝΕ σε σχεση με τα μεγεθη του στρατου και αντιστροφως αναλογη η σημασια τους.Ισως μια παρουσιαση απο το ιστολογιο μελλοντικα να μας διαφωτιζε.

  • Cynaegeirus

   Σωστότατος και στα δύο!

  • M.K.E

   Μα νομιζω οτι σκοπιμα εδωσαν την συγκεκριμενη φωτο απο την κυβερνοαμυνα ωστε να δημιουργησουν συγχυση.Αν παρατηρησεις,ιδιως η πρωτη σειρα ειναι ολοι σωσιες γνωστων διασημων..απο travolta και podemos μεχρι collina και tillerson και τον δικο μας velopoulos.Ποιος θα παει τωρα να βρει και να επηρεασει τον ταδε αφου δεν θα ξερει καν αν ειναι ο σωσιας η ο πραγματικος.Αστο..μεγαλεια το ΥΕΘΑ!σοβιετικη τακτικη με σωσιες..αλανθαστη!Ευγε!!

   • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

    Χά,χά,χά!

  • Ivy Chris

   1ον. οι ΕΕΔ έχουν επικεντρωθεί στην αποτροπή κατάληψης Ελληνικού εδάφους και έχουν παραμελήσει τραγικά την κατάληψη του κυβερνοχώρου, γιατί αν αυτό έχει καταληφθεί τότε δεν μπορεί να υπερασπιστεί ούτε το έδαφος ούτε το υπέδαφος…
   To Cybewarfare είναι ένας ακήρυχτος πόλεμος που συντελείται επί καθημερινής βάσεως και δεν νομίζω ότι με αυτούς που φαίνονται στη φωτογραφία, με μέσο όρο ηλικίας 50 ετών – (πλην 3 ή 4), θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει.
   Οι περισσότεροι θα θυμούνται παλαιότερα τον Stuxnet και ακόμη πιο πρόσφατα πριν 2 χρόνια τον Dugu 2.0 spy virus, όπου υποκλέπτονταν όλες οι συνομιλίες των διπλωματών (των Αμερικανών συμπεριλαμβανομένων…) κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με σκοπό τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιραν
   Οι ΕΔ μιας μικρής χώρας, λίγο μικρότερης σε μέγεθος από την Ελλάδα, έχουν την άδεια να επιλέξουν από χιλιάδες υποψηφίους νέους προς στράτευση, ήδη από την ηλικία των 16 ετών, τους καλύτερους με την προϋπόθεση να παρακολουθήσουν επί min. 3 συνεχή έτη ένα καλοκαιρινό innovation summer camp υπό την αιγίδα της Υπηρεσίας Πληροφοριών, όπου εκεί – και μόνο εκεί- παίζεται ένα παιχνίδι που στόχο έχει να προστατέψει αυτή τη μικρή- αλλά έξυπνη- χώρα από οποιονδήποτε κίνδυνο προέρχεται με χρήση ηλεκτρονικών ή άλλων μέσων, πρδ η αποκρυπτογράφηση του κώδικα ενός οπλικού συστήματος του αντιπάλου το οποίο αποτελεί διαρκή απειλή, ή παρακολούθηση στο darknet με χρήση αλγορίθμων των μελών μιας οργάνωσης που πιθανώς σχεδιάζει μια βομβιστική ενέργεια κλπ κλπ…
   Btw, αυτή η καινοτομική μέθοδος όχι μόνο έχει σώσει αυτή τη χώρα πολλές φορές έως τώρα, αλλά την έχει κατατάξει πλέον ανάμεσα στις 4-5 ηγέτιδες παγκόσμιες δυνάμεις στο χώρο του military espionage.
   Οπότε φυσιολογική η απορία για τα πρόσωπα των συμμετεχόντων αφού η Ελλάδα δεν φιλοδοξεί να αποτελέσει μέρος αυτού του group, δεδομένου ότι οι ιθύνοντες θεωρούν ότι και με το τηλέφωνο μια χαρά γίνεται η δουλειά…

   ΥΓ: να μη ξεχασω ότι από το 2013 το αντίστοιχο ΥΠΕΘΑ έχει θεσπίσει ένα πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν τα καλύτερα 10 Λύκεια της μικρής αυτής χώρας όπου μέσα από ετήσιο διαγωνισμό επιλέγονται εκείνοι οι οποίοι θα στελεχώσουν τη συγκεκριμένη υπηρεσία σε ετήσια βάση.
   Δλδ… κάτι ανάλογο που συμβαίνει και με το δικό μας ΥΠΕΘΑ….( οι άτιμοι μας κοπιάρουν) για να γελάσουμε λίγο…

   • DrJ

    Εισαι ακριβης – εαν κοιταξει κανεις την συχνοτητα δρομολογιων με SF ή τον αριθμο start ups απο 8200 alumni, θα διαπιστωσει πολλα.

    Οχι μονο mil. espionage, αλλα 2η σε εισηγμενες Nasdaq – 15Β η πωληση της Mobileye σε Intel – αλλα και δυνατα clusters σε τομεις που ο Βαλκανιος τενεκες θα επρεπε να εχει προβαδισμα οπως ο πρωτογενης τομεας.

 • manolis

  Ευχαριστουμε που μας μεταφερεις την εμπειρια σου, διοτι ακομα και αν εχουμε ταξιδευσει στο εξωτερικο, δε σημαινει οτι ξερουμε και τα νοσοκομεια τους. Μονο μια γενικη αποψη εχουμε. Πρεπει ομως να παρατηρησω οτι οι Ελληνες γιατροι, γενικα ειναι περιζητητοι στην Ευρωπη, συνεπως θα ειναι επιστημονικα και επαγγελματικα επαρκεις. Τι συμβαινει λοιπον εδω? Ειναι η ελλειψη υλικων?

  • κώτσος

   Υπάρχουν όπως σε όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες διαβαθμίσεις. Και δε διαπρέπουν όλοι στο εξωτερικο…. Πέρα από αυτό υπάρχει:
   1) Τελείως ανομοιογενής εκπαίδευση (πχ υπάρχουν χειρουργοί και…χειρουργοί..)
   2) Δεν υπάρχει ουσιαστική εκαπίδευση. Πάρα πολλές κλινικές δεν έχουν τα νούμερα περιστατικών για να προσφέρουν εκπαίδευση ενώ ελάχιστες έχουν εκπαιδευτικά προγράμματα
   3) Δεν υπάρχει καμία σοβαρή αξιόλογηση πριν κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος της ειδικότητας Μπορώ να σου κατονομάσω πάρα πολλούς » χειρουργούς» που δε μπορούν να πιάσουν νυστέρι
   4) Δεν υπάρχει αξιολόγηση στο μη ιατρικό προσωπικό.Νέες νοσηλέυτριες με Msc σε management και με διδακτορικά δε εξελίσσονται διότι οι παλιές αγράμματες μπλοκάρουν τα συμβούλια κρίσεων στα νοσοκομεία με΄σω συνδικαλιστών καί άλλων λουλουδιών

   5) Το Ελλαδιστάν έιναι ελλαδιστάν. Υπάρχει άρνηση στην αλλαγή η προσπάθεια δεν αμοίβεται και υπάρχει ατιμωρησία.

   Έμαθα ότι στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο που έκανα την ειδικοτητα μου διορίστηκε διαιτολόγος. Έιχαμε πρόβλημα με μια ασθενή που δεν απορροφούσε θρεπτικά συστατικά (ακτινική εντερίτιδα) και ως ο αρχαιότερος ειδικευόμενος πήρα πρωτοβουλία και τη φώναξα να δει τον ασθενή. Η κοπέλα ήρθε με διάθεση, με τη βιβλιογραφία της να δει τον ασθενή κτλ κτλ Η προισταμένη την έδιωξε κακην κακώς και την κακολόγησε.Η προίσταμένη με το διευθυντή προωθούσαν συγκεκριμένες παρεντερικές διατροφές ….. Τελευταία μου εφημερία σε μεγάλο πανεπιστημιακό νοσοκομείο. Ζητάμε το μεταφορέα στα επέιγοντα να μας βοηθήσει να πάμε τον ασθενή χειρουργείο. Είχε φυγει μία ώρα πριν τη λήξη της βάρδιας του….
   Την ώρα του χειρουργείου 03:00 ζητάμε με τον συνάδελφο μου εργαλείο από την εργαλειοδότρια. Γυρνάμε και η εργαλειοδότρια λείπει!!!!!!!!!!!!!!!!! Μετά από 5 λεπτά ήρθε πίσω και όταν τη ρωτήσαμε που εξαφανίστηκε χωρίς να πέι σε κανεναν τίποτα μας είπε απλά ότι πήγε τουαλέτα!!!!!!! Και δεν μπορέις να τους σουτάρεις με τίποτα!!!!!!!! Θες κι άλλα?

   Εδώ στην καπιταλιστική δύση τα πράματα είναι πολύ πιο απλά αλλά φοβάμαι ότι το ιστολόγια μάλλον δεν ενδιαφέρεται για τη συζήτησή μας ωστε να στο αναλύσω περισσότερο.

  • M.K.E

   φιλε μου,δεν ειναι περιζητητοι πιο πολλοι απο τον Ιταλο,τον Ισπανο η τον Ρουμανο.Η ευρωπη εχει τρομερα κενα σε ειδικους και ανοιξε τις πορτες.Η κατασταση αλλαζει δραματικα για τους ειδικευομενους οπου λογω υπερπροσφορας,μπαινουν τρομερα κριτηρια,απο γλωσσα μεχρι δεξιοτητες.Αυτα για να μην ακουτε τα παραμυθακια που σερβιρουν εντεχνα ΜΜΕ.

   • manolis

    Σε Αγγλια και Γερμανια που εχω καποιο feedback, ειναι οντως περιζητητοι, ακομα και ως επισκεπτες. Ισως να εχει να κανει απλα με το οτι εφυγαν πολλοι ελληνες γιατροι στο εξωτερικο ε σχεση με αλλους ευρωπαιους που δεν περισσευουν στη χωρα τους. Αλλο ενα ζητημα, μετα απο πανακριβες σπουδες που πληρωνει το κρατος στα κρατικα πανεπιστημια, χωρις ουσιαστικα συνεκτιμηση της απορροφησης τους στα ελληνικα νοσοκομεια λπ, τελικα οι γιατροι προσφερουν τις γνωσεις τους στο εξωτερικο…

 • John Moustakas

  Πέρασες κάποια χρόνια σε νοσοκομεία που αναφέρει ο φίλος μας και δεν καταλαβαίνεις τί χρειάζονται γυναικολόγοι και δερματολόγοι.Θα μου επιτρέψεις να αμφιβάλλω για το βιογραφικό σου.Αντί να σχολιάζουμε τους γιατρούς μας που είναι κόσμημα στο γενικότερο χάλι μας,θα ήταν προτιμότερο να μιλάμε για τα κράνη και τις εξαρτήσεις που θυμίζουν λεγεωνάριους στο Αστερίξ.

  • κώτσος

   Όχι δε χρειάζονται Στρατιωτικοί γυναικολόγοι ή Δερματολόγοι. Period. Δε χρειάζονται όυτε στρατιωτικοι κυτταρολόγοι ή γαστρεντερολόγοι. Αν δεν το καταλαβαίνεις τότε λυπάμαι. Σε ότι αφορά το βιογραφικό μου, μάλλον δεν είναι θέμα ενδιαφέροντος για το Blog, η δε γνώμη σου- τη στιγμή που την εκφέρεις για κάτι που δε γνωρίζειες (το βιογραφικό μου)- είναι το ίδιο γελοία με κάποιες φωτο του ΓΕΕΘΑ.
   Επί των σχολίων μου έχεις να πείς τίποτα?

   • M.K.E

    Κοιταξε,θα μπορουσα να ενταξω τον συλλογισμο σου στην αποψη περι αναγκαιοτητας η μη της Στρατιωτικης Ιατρικης.Κατ εμε δεν θα επρεπε καν να υπαρχει,θα μπορουσαν καλλιστα να κανουν προσκληση ενδιαφεροντος σε αποφοιτους ειδικους και να συμπληρωσουν τα οποια κενα η αναγκες.
    Απο κει και περα,την ωρα που αποφασιζουν για διαφορους λογους να ειναι ξεχωριστος κοσμος,αναγκαστικα θα εχουν ολες τις ειδικοτητες.Δεν το εγκρινω σαν γενικο concept,αλλα ετσι λειτουργει.
    Η θα αποφασισουμε λοιπον μια διαφορετικη δομη ακομη και σε αυτον τον τομεα,η θα συνεχιζεται αυτος ο ιδιοτυπος διαχωρισμος αναμεσα σε πολιτες και στρατιωτικους και τους συγγενεις τους.

   • John Moustakas

    Δεν σχολιάζω ασυναρτησίες.Από την σύνταξη σου,δικαιώνομαι πλήρως.Άλλος ένας ξερόλας,κριτής δικαίων και αδίκων.Διάβασε το σχόλιο του Μ.Κ.Ε παρακάτω για την αναγκαιότητα ή μη της Στρατιωτικής Ιατρικής.Είναι μια καλή βάση δημιουργικής σκέψης.

 • anaris

  Ευτυχώς άρχισαν να μπαίνουν ασπίδια στα M-113 !Τα δύο θωρακισμένα Hummer τί αισθητήρες έχουν?

 • SPY_GR

  Ολα αυτά που γράφεις κώτσος στα σχόλιά σου περί ιατρικών διαδικασιών, ορολογιών
  και συναφών υλικών λές να μην τα γνωρίζει και η Διεύθυνση Υγειονομικού;
  Από μία – δύο φωτό πολύ φοβάμαι ότι κάνεις αναγωγές και προχωράς σε αυθαίρετες ή έστω συζητήσιμες γενικεύσεις και συμπεράσματα
  Δηλαδή αν σε μια άκρη της φωτό φαινόταν πχ ένα M1 Garand αυτομάτως θα σήμαινε ότι όλες οι μονάδες του ΕΣ είναι εξοπλισμένες με αυτό;
  Κάπου γράφεις – χωρίς να το αμφισβητώ – ότι πρίν 15 χρόνια σε νησί του Αιγαίου είδες υγειονομικές συλλογές του 1960, ναι αλλά τότε υπήρχαν και Marmon Herrington του…1940, σήμερα όμως;

  • kokki

   Σωστά , εξάλλου είχε αναπτυχθεί ένα ΚΙΧΝΕ στο Αφγανισταν, στο αεροδρόμιο της Καμπουλ. Φαντάζομαι κάλυπτε ότι προβλέπεται για περιστατικά σε μέρος όπου έτρεχαν στρατ. επιχειρήσεις της ISAF. βέβαια θα στείλαμε ότι καινούργιο υπήρχε για να look good στους «συμμάχους».

   • Eyripides Chanias

    Τα υλικά και η υποδομή του 299 ΚΙΧΝΕ (αναπτύχθηκε και λειτούργησε για περίπου 1 1/2 χρόνο στη Καμπούλ, ήταν καινούργια και αγορασμένα. Ευτυχώς αυτά υπάρχουν, αλλά είναι ένα ΚΙΧΝΕ στα πολλά που προβλέπεται να λειτουργήσουν.

 • mich

  Kατά βάθος όλα ταιριάζουν: Leopard 2 HEL χωρίς πυρομαχικά, AH 64D χωρίς Hellfire, υποβρύχια U 214 χωρίς τορπίλλες, ΚΙΧΝΕ ότι νάναι…

 • Ioannis Tsouskas

  Μιλάμε για ΚΙΧΝΕ τη στιγμή που οι Αμερικανοί τα έχουν καταργήσει και αναπτύσσουν Forward Surgical Teams σε επίπεδο Ρόλου 2+. Ακόμη κι αν πούμε πως αυτό δεν είναι μείζον πρόβλημα, τι να πούμε για τα υλικά… Βέβαια η απάντηση είναι πως στους καιρούς που ζούμε θα πολεμήσουμε με ο, τι έχουμε…. Τι γίνεται όμως με την εκπαίδευση; Πόσοι υγειονομικοι ξέρουν τι είναι το BATLS και το TCCC? Πόσοι έχουν εκπαιδευτεί; Ας μην πω λεπτομέρειες, το πρόβλημα εστιάζεται στο ότι ο ΕΣ έχει μετασχηματιστει σε μια ΔΕΚΟ κι αναπόφευκτα το ΥΓ δίνει βαρύτητα μόνο στον κοινωνικό ρόλο του εν ειρήνη, χωρίς προπαρασκευή για πόλεμο, αφού δεν θα πολεμήσουμε (ή τουλάχιστον έτσι θέλουμε να πιστεύουμε)… Δεν θέλω να αποκαλύψω στοιχεία, αλλά είμαι πολύ μέσα στα πράγματα και δεν είμαι αισιόδοξος. Ο Θεός να φυλάει…

  • κώτσος

   Περιληπτικά αυτό προσπαθω να περάσω φίλε μου! Στρατό πήγα και είδα το ΥΓ , επίσης ξέρω την ιατρική εκπαίδευση στη χώρα και το πως δουλεύει.Ήμουν από τα κορόιδα που πέρασα με πανελλήνιες με την πρώτη, τέλειωσα στην ώρα μου έκανα διατριβή – ειδικότητα και μόλις τέλειωσα τσακίστικα να φύγω από το βούρκο. Ζω 7 χρόνια τώρα UK και έχω δουλέψει σε πολύ γνωστα Level I Trauma centers. Οι διαφορές-όχι μόνο στο τραύμα -χαοτικες. Τωρα ως Consultant δε πάω τοσο συχνά στα επείγοντα αλλά οι εικόνες που είδα με εξόργισαν!! Γι΄’ αυτό κάθομαι και γράφω σα 15χρονο.. Βλέπω εικόνες του 40 να τις προμοταρει το ΓΕΕΘΑ!! Κάντε κάτι.
   Και η απάντηση θα πολεμήσουμε με ότι έχουμε δεν είναι ικανοποιητική. Να βάλτε τον κώλο σας κάτω να κάνετε πλάνα. Να δέιτε που θα στήσετε KIXNE ή οτιδήποτε άλλο, τα δρομολόγια από εκεί για τα μεγάλα νοσοκομεία μετά από damage control. Προβάρετε τα τα δρομολόγια και χρονομετρήστε τα. Τα νοσοκομεία σε νησιά- θράκη να έιναι με αιμοδοσίες full. Πάρτε τους κακόμοιρους τους ιατρούς στα μεγάλα νοσοκομεία των νησιών και κάντε τους moulage τραύματος, να κάνουν triage με βάση guidelines… ακόμα και για τα τροχαία του καλοκαιριού χρήσιμα θα τους είναι!! Οι περισσότεροι δεν έχουν ιδέα!!! Τους φαντάρους που κωλοβαράνε και τρωνε γυρους και DVD μαζώχτε τους 2-3 μέρες και μάθετε τους φλεβοκαθετήρα, ακινητοποίηση τραυματία, περίδεση τραυμάτων και μεταφορά. Δε θέλει πάνω από 2-3 μέρες και οι περισσότεροι θα γουστάρουν.Και άλλα πολλά που τώρα μου ξεφέυγουν από αυτο το brainstrorming.Κάντε κάτι. Ακόμα βλέπω στο site του ΓΕΣ τα συγχαρήκια (http://army.gr/default.php?pname=Article&art_id=94025&cat_id=14&la=1) από τον Α/ΓΕΣ στον «κοντομάνικο» επικεφαλή (?) του ασκούμενου ΚΙΧΝΕ και μου’ρχεται να κλάιω!!!!! Προφανώς ο Α/ΓΕΣ δεν είναι γιατρός και δεν μπορεί να κατανοήσει ο άνθρωπος τι καραγκιοζιλίκι βλέπει. Ο άλλος που παίρνει τα συγχαρήκια δε ντρέπεται?

 • Cynaegeirus

  Πότε ήταν και τα 4; δεν θυμάμαι. 3 ήταν βαριά βαριά, μετά δύο και μετά ένα ανα ημερομηνία. Με προσπάθειες ορισμένων έχουμε ένα αριθμό επιχειρησιακό – πάλι καλά

  το ναυτικό μισεί το πλοίο, πολύ κακώς για μένα
  οι πεζοναύτες κακώς δεν το πήραν στο βόλο και ας πλήρωναν και πολιτικό προσωπικό.

 • Cynaegeirus

  αν βάλεις την ολυμπιονίκη μας κάτι κάνεις. ;-)

 • Cynaegeirus

  έλα ντε…

  τα χω πει χιλιαδες φορές. έχουμε στρατό ΜΟΝΟ για παρελάσεις. ΤΠΤ άλλο.

 • Cynaegeirus

  ούτε αυτό

  • Mk

   Γενικα μιλας η εμεις δεν εχουμε τα μεσα να το κανουμε;

   Δεν νομιζω οτι οτι ειναι απαραβατη η ασυρματη ζευξη πομπου και δεκτη.

   Εδω υποκλεπτονται και παρεμβαλονται συστηματα αναπηδησης συχνοτητων(hopping) και antijamming.

   • mich

    Χωρίς να είμαι σχετικός, θεωρητικά υπάρχει η επιλογή του barrage jamming, όπου παρεμβάλεις μεγάλο φάσμα συχνοτήτων. Δεν ξέρω βέβαια αν τέτοιου είδους προσέγγιση μπορεί να κάνει δουλειά στην περίπτωση της ραδιοζεύξης του UAV, πολύ δε περισσότερο ποιές είναι οι σχετικές δυνατότητες των ελληνικών Ε.Δ.. Επίσης, προφανώς και το UAV-στόχος θα έχει κάνει τα κουμάντα του (αναπήδηση συχνοτήτων, κρυπτο-ζεύξη, ECCM ή ό,τι άλλο).

   • Cynaegeirus

    Γενικά μιλάω. Το μόνο παγκόσμιο παράδειγμα είναι ιρανικό κατά αμερικανικού Μεα και αυτό βρομαγε χρηματισμό.
    Οι εεδ δεν ασχολούνται ετσι και αλλιώς με αυτά τα εξωτικά. Εδώ δεν έχουμε ακόμα ενσωματωσει ταμπλέτες και ip τηλέφωνα στις μονάδες…

    ..

 • Cynaegeirus

  έχει στρώσει αρκετά ο σχηματισμός. να ναι καλά η κριμαία

  • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

   Ξαναστείλαμε στρατό στην Κριμαία;

   • Cynaegeirus

    Διαβάζουμε τα νέα βρε! :-)

    • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

     Άσε,όσο λιγώτερα νέα διαβάζω,τόσο λιγώτερο χαλιέμαι…

 • Cynaegeirus

  @disqus_S5dcbTtvzq:disqus
  Αδερφέ αν ήσουν σε μ/κ και έχεις καταγωγή απο αγρίνιο σε είχα γιατρό

  Έχεις ΑΠΟΛΥΤΟ δίκιο

  Το υγειονομικό δεν έχει καμία σχέση με εμπόλεμη κατάσταση έχει μεταμορφωθεί σε ειρηνικό κέντρο υγείας και κέντρο εξυπηρέτησης συγγενών. Επειδή λόγω εργασίας αναβαθμίζω μηχανήματα στα 3 κεντρικά νοσοκομεία της αττικής αυτά υφίστανται μόνο για την εξηπηρέτηση συγγενών και την διατήρηση ιατρών στην αθήνα για να λειτουργούν τα ιδιωτικά ιατρεία τους. οι ανταμοιβές ξεπερνούν αυτές του συνόλου της στρατιωτικής ηγεσίας ενός και μόνο χειρουργού – αφορολόγητες φυσικά. το μόνο καλό ότι υπάρχει μια στοιχειώδη ικανότητα/πειθαρχία σε σχέση με τα πολυ-φυλετικά ιδρύματα που ονομάζονται νοσοκομεία στην ελλάδα.

  τα υλικά, η οργάνωση, η εκπαίδευση του υγειονομικού και του λοιπού προσωπικού είναι ΑΣΤΕΙΑ, κατώτερη της εκπαίδευσης και της ικανότητα του προσωπικού που πολέμησε στον ΑΒΠ.

  αν ενδιαφερόταν έστω και ΕΝΑΣ Α/ΓΕΕΘΑ θα έκανε στάση / παύση εισαγωγής κληρωτών, εκπαίδευσης κτλ και θα διέταζε ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΜΈΝΗ εκπαίδευση υγειονομικού και στην συνέχεια μεταφορά των νοσοκομείων στο ΕΣΥ. Όσοι γιατροί θα μείνουν θα έχουν ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ειδικότητα αυτή της στρατιωτικής περίθαλψης τραυμάτων μάχης (+ ΡΒΧ). Πέταμα όλης της σαβούρας της κορέας και αλλαγή υλικού υγειονομικού στις μονάδες – έστω και με δωρεές

  Αν θέλετε να μάθετε τι εστί στρατός follow τον βρετανικό στο twiiter. ανάμεσα σε ρεαλιστικά σενάρια βολών κτλ θα δείτε και εκπ υγειονομικού.
  https://twitter.com/BritishArmy/status/914427202292338689
  https://twitter.com/BritishArmy/status/911961020519911425
  και οι αμερικάνοι ακολουθούν
  https://twitter.com/Danger6_1ID/status/913044391710924801

  δεν αναφέρω καν τους εβραίους που είχαν λαβές στις φόρμες για μεταφορά απο το 70 και ενα σπαστό φορείο ανα ομάδα μάχης ή στοιχείο.
  https://www.idfblog.com/2016/02/29/new-medical-tech-bringing-virtual-life/
  να και το ΚΙΧΝΕ τους: https://www.idfblog.com/2016/09/29/incredible-team-can-build-hospital-anywhere-just-12-hours/

  • Giorgos Tsagaris

   Η αληθεια ειναι οτι οταν πριν 20+ χρονια με πτυχιο στο χωρο της υγειας δεν πηρα καν ειδικοτητα νοσοκομου αλλα χειριστη Α/Τ δεν καταλαβα το σκεπτικο (οχι οτι δεν προτιμουασ α το Α/Τ βεβαια…)

  • κώτσος

   Καλά -προφανώς παίζει και προπαγανδα- αλλά το ισραηλιτικο ΚΙΧΝΕ…… respect. Μερικά σχόλια για όσους καταλαβαίνουν.
   1) Φορητοί αναλυτές για αιματολογικές εξετάσεις.
   2) Στην τρίτη φώτο που αναπαριστάνουν μικροεπέμβαση δες ποδια συνθετική -αδιαβροχη, φυσικά ΟΧΙ κοντομανικη… Απόλυτη αντισηψία με πλήρη κάλυψη του ασθενους με αποστειρωμένα πεδία.
   3) Συγκρίνετε τα φωτιστικα σώματα με του ΚΙΧΝΕ του ΓΕΣ και σημειωση ότι αυτό που ετοιμαζονται να κανουν οι εβραιοι είναι μικροεπεμβαση όχι χειρουργείο….
   4) Η αίθουσα της μικροεπέμβασης απομονωμένη από τον έξω κόσμο όπως πρέπει να έιναι η χειρουργική αίθουσα. Όχι το παίζω Yacoub με την τέντα ανοιχτή να κάνει ρεύμα με όλη τη σκόνη και τη μύγα να μπαινοβγαίνει αβέρτα.
   5) Στο τέλος του Video το ακτινολογικό…
   KAI ΤΩΡΑ ΤΑ ΚΑΛΑ…
   6) Σημαντική σημείωση από το Κέιμενο » … explained Col. Dr. Ofer Merin, Commander of the IDF Field Hospital (and head of the trauma unit at Jerusalem’s Shaare Zedek Medical Center)».
   Τι λεει ο ποιητής? Ότι ο Colonel δε φορά τα γαλόνια και πηγαίνει στη γύαλα του ΝΝΑ ή του ΓΝΑ. Είναι το αφεντικό του κέντρου Τραύματος στον «Ευαγγελισμό» της Ιερουσαλήμ….
   Δηλαδή για να καταλαβαινόμαστε, δε μπορεί να κάνεις 9-2 στο ΓΝΑ , μετά να πας να κάνεις ιδιωτικό στο ΥΓΕΙΑ και μετά να θες να μου το πάιξεις ο Master του πολεμικύ τραύματος στο ΚΙΧΝΕ. Για να είσαι Master, πρέπει να έχεις συνεχή τριβή, πρέπει να το κανεις συνέχεια. Γι αυτό και ο άλλος είναι τώρα στα επείγοντα στο St Mary’s στο Λονδίνο μετά από το Camp Bastion του Αφγανισταν. Στραταίος αλλά σε ειρηνική περίοδο Consultant σε πολιτικό νοσοκομειο και για να διατηρεί συνεχή επαφή με αυτό για τον οποίο τον χρειάζεται ο στρατός αλλά και για να μεταδώσει τη γνώση που μάζεψε σε ακραίες συνθηκες στους πολίτες γιατρούς.Και φυσικά όταν οι Marines τον καλέσουν στο Τιμπουκτου, σα στρατιωτικός θα φύγει και όταν ξαναγυρίσει η θέση του θα είναι εκεί στο St Mary’s….
   Γι’ αυτό και αλλού έλεγα τι θέλει ο στρατός τον κυτταρολόγο το γυναικολόγο και τον γαστρεντερολόγο. Εμεις έιμαστε οι έξυπνοι και οι άλλοι τα βόδια οι κουτοφραγκοι..

 • SPY_GR

  Χωρίς να υποβαθμίζω την όποια εμπειρία κάποιου εδώ μέσα ή την καλή του πρόθεση όμως με εκνεύριζε και συνεχίζει να με εκνευρίζει που πολλοί (οι περισσότεροι ίσως) κάνουν την τρίχα τριχιά!

  Αυτός δεν έχει δέσει καλά τα άρβυλά του άρα ανεκπαίδευτος, ο άλλος δεν σκοπεύει σωστά άρα ο ΕΣ είναι για τα μπάζα, το άρμα δεν βγαίνει γρήγορα από το αρματαγωγό άρα έρχεται καταστροφή κλπ κλπ.
  Μιά ζωή ανικανοποίητοι!

  Ισως να φταίω βέβαια εγώ που προσπαθώ να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο – προτιμότερο όμως αυτό από να το βλέπω συνεχώς μισοάδειο!
  Είμαι σίγουρος ότι άν η συγκεκριμμένη φωτό έδειχνε το πιό σύγχρονο KIXNE όλο και κάτι θα βρισκόταν να σχολιασθεί αρνητικά…

  • M.K.E

   Aγαπητε,το οτι ειμαστε εδω μεσα και γραφουμε ειναι γιατι ολοι πιστευουμε στο καλο των ΕΔ και οι οποιες επισημανσεις,εχουν σκοπο να σωσουν ζωες κατα το δυνατον,περαν του να επιφερουν ουσιαστικο αποτελεσμα σε μια ενδεχομενη διενεξη.
   Ξερεις πολυ καλα οτι το ηθικο ειναι ενας ποιοτικος παραγοντας που επηρεαζεται απο πολλες παραμετρους.Δεν μπορεις να ξεγελασεις τον φανταρο,το στελεχος και τον κοσμο σε γεγονοτα οφθαλμοφανη.
   Εγω πιο πολυ εκνευριζομαι οταν βλεπω τακτικες ΥΕΝΕΔ και παρωχημενης προπαγανδας που δειχνουν οτι οι ΕΔ δεν εχουν αντιληφθει την εποχη που ζουμε και τα μεσα που υπαρχουν και αφετερου την παρουσιαση μιας διαφορετικης καταστασης σε σχεση με την πραγματικοτητα.
   Ετσι δινεται η ευκαιρια σε ενα ΣΠΑΡΤΑΚΟ,ΟΜΗΡΟΙ,ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ και λοιπους διαβολους και τριβολους να κανουν παρτυ και να παρουσιαζουν τον στρατο σαν θεσμο τιμωριας,κακων συνθηκων διαβιωσης λογω αδιαφοριας των στελεχων και εν τελει μεγιστου κινδυνου για η ζωη απο μη πολεμικα αιτια.
   Τετοια εικονα θελουν οι επιτελεις να υπαρχει;δε μιλαμε για τα εξεζητημενα οπως αναβαθμιση των γερακιων σε επιπεδο βι η την αντικατασταση των Μ113 με αλλο ΤΟΜΠ αλλα για τα μικρα και ταπεινα που ακουμπουν την μαζα.
   Δικαιολογιες δεν υπαρχουν.Δεν μπορει να εχεις τμημα κυβερνοαμυνας και να εχεις σελιδες που σε ρεζιλευουν και υποκινουν το μισος εναντιον σου και εναντια στην χωρα σου,οπως δεν μπορει να εχεις λεοπαρντ,απατσι,παντζερ,ΠΕΠ αμερικανικους με τεχνολογια αιχμης και τα αρβυλα σου να θυμιζουν βασανιστηρια του μεσαιωνα η το συσσιττιο να εχει μπομποτα και κοτοπουλο κατεψυγμενο σε υγρο αζωτο την εποχη που η Μονροε τραγουδουσε χρονια πολλα στον κεννεντι.
   Ειμαστε πλεον λιγοι,η μεριμνα για το προσωπικο πρεπει να ειναι η απολυτη προτεραιοτητα και δυστυχως με εικονες και καταστασεις του ειδους,δειχνουμε οτι ζουμε εποχες καλε γκροτο και αλβανικου μετωπου οπου οι απωλειες ειναι αναγκαιο κακο μπροστα στην επιτευξη του ΑΝΣΚ.

  • Dimitris S.

   Καλά κάνεις και το βλέπεις μισογεμάτο το ποτήρι και έχεις δίκιο ότι είμαστε πρωταθλητές στη γκρίνια. Με την ίδια θέρμη που έγραψα παραπάνω για τα άσχημα, μπορώ να γράψω για περιπτώσεις-διαμάντια στελεχών, που ήταν άριστοι σε συμπεριφορά και νοοτροπία. Για τις γνώσεις τους δεν εκφέρω άποψη, γιατί δε μπορώ να κρίνω.
   Από την άλλη, ένα σχόλιο – που εν προκειμένω θα δεχθώ ότι είναι υπερβολικό για τη συντομία της συζήτησης- βλέπεις ότι ξεσκεπάζει παθογένειες και δημιουργεί μια συζήτηση, η οποία έχει ως στόχο να βελτιωθεί η κατάσταση. Άρα το θέμα δεν είναι αν βρίσκονται συνεχώς ψεγάδια, αυτά υπάρχουν σε οτιδήποτε φτιάχνει ο άνθρωπος, άρα και σε έναν στρατό. Αντίθετα, το θέμα είναι να γίνεται καλοπροαίρετη κριτική, ειδικά όσον αφορά τις ΕΕΔ, γιατί είναι ένας τομέας που πάσχει και δυστυχώς φαίνεται ότι μεγαλώνει η σημασία του τα τελευταία χρόνια λόγω της κατάστασης που διαμορφώνεται στην περιοχή.

  • κώτσος

   Ξέρεις κάτι, δεν είναι ότι είδα μια φώτο και άρχισα θεωρίες. Ξέρω όλο το σύστημα υγείας από μέσα. Ξέρω το επίπεδο εκπαίδευσης που έιναι για τα μπάζα, ξέρω τη νοοτροπία των νοσοκομείων, έζησα έστω στη θητέια το ΥΓ, έχω δεί άπειρες φορές σκηνές πανικού και αλλοφροσύνης με δύο μόνο ή τρεις τραυματίες από τροχαίο σε ΤΕΠ μεγάλων νοσοκομείων και τρομάζω στην εικόνα να φτάσουν 10 τραυματιές με πολεμικά τραύματα ταυτόχρονα στο ΓΝΝ Ρόδου!!! Η ακόμα και στο Πανεπιστημιακό στην Αλεξανδρούπολη ή ακομα χειρότερα στο ΑΧΕΠΑ……Θα πάθουν τρελό κοκομπλόκο. Θα πεθάνει κόσμος από την ανοργανωσιά το χυμαδιο και την έλλειψη ουσίας.( σε βεβαιώνω ότι σε καιρό ειρήνης και χάνονται ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ περιστατικά που είναι αδιανόητο να χαθούν εδώ στον πολιτισμένο κόσμο).
   Μετά βλέπω τι γίνεται εδώ, να έρχεται το τροχάιο με το ελικόπτερο και ο τραυματιοφορέας να βγάζει το ipad από την κωλότσεπη και να κανει παράδοση ασθενους επαγγελματική. Το χρονόμετρο να ξεκινά να μετρά ώστε να μη χαθέι η «χρυσή ώρα»…..κτλ κτλ κτλ.
   Πίστεψε με, με μια εικόνα φαίνονται πάρα πολλά όταν ξέρεις πως παιζεται το παιχνίδι. Και έιναι εξοργιστικό να βλέπεις και κάποιους να δδέχονατι και συγχαρητήρια για αυτό το χάλι ( βλέπε εικονες στο site του ΓΕΣ)

 • PetrosR

  Ο συγκεκριμενος ειναι πολλα χρονια μπροστα.

  • Βασίλης

   Όπως το λες είναι

 • Ανδρέας

  με τις δαπάνες εκεί που είναι, μάλλον η βολή με τόξο ή ακόντιο είναι πιο πιθανή.

 • mich

  Που σημαίνει ότι το UAV θα πετάει το πολύ στα 1500μ. ύψος και ο σκοπευτής θα έχει το Barrett σε έστορα. «Ευκολότερο» μου φαίνεται να το ρίξεις με 50άρι πολυβόλο…

  • Mk

   Απο την στιγμη που καλως η κακως η κατταριψη δεν αποτελει επιλογη,αν βρεθει τροπος να ανακτηθει ο ελεγχος του εχθρικου drone ειναι γκολ απο το κορνερ.

   Τεχνολογικα μου φανταζει εφικτο.Γιατι οχι;
   Εδω παρεμβαλλουν αλλα κι αλλα!

   Παντως αυτη η νεα μοδα εχει ενοχλησει και θεωρω πως θα αναζητηθουν λυσεις συντομα.

   • mich

    Παρεμβολή μπορεί και να γίνει (αμφιβάλλω), το να πάρεις όμως εσύ τον έλεγχο του UAV ψιλο-αδύνατο το κόβω, τουλάχιστον σ’ αυτή τη φάση της ζωής μας. Πάντως σε καιρό ειρήνης, οτιδήποτε από τα παραπάνω θα εκληφθεί ως κατάρριψη, ούτως ή άλλως.

  • manolis

   50αρι ειναι και το Μπαρετ. Με ειδικα σκοπευτικα και πυρομαχικα μαλιστα (ελπιζω).

 • Cynaegeirus

  Εδώ δεν έχεις τα βασικά… Για επιτάφιο παντως έχουμε και 2000 αγήματα

 • manolis

  Μπορει -και μακαρι- να μη γινει πολεμος. Κανενας ομως δεν μας εξασφαλιζει οτι δεν θα γινει μια μαζικη καταστροφη , που θα απαιτησει τα μεγιστα απο το ιατρικο μας προσωπικο και μεσα.

 • SPY_GR

  «Η επικοινωνιακή διαχείριση και προβολή της άσκησης από την ημέρα έναρξης μέχρι τη λήξη της ήταν άκρως απογοητευτική.»

  Πολύ ακριβές!

  Μερικά βιντεάκια της άσκησης – πέρα απο τα μάλλον ανούσια «επίσημα» του ΥΠΕΘΑ – για όσους δεν τα έχουν δεί:

  https://www.youtube.com/watch?v=9OyCdakAMa0

  https://www.youtube.com/watch?v=T4O8QIGpS2M

  https://www.youtube.com/watch?v=8i-p_ASd4Vc&index=2&list=PL8Bcl9NEkO4b_6mXd3nLTuZysQ7-0n9qP https://uploads.disquscdn.com/images/091943e03db446412968b09200283407e25cf6e594fae32717d93adcae4a4d48.jpg

  (Στην φωτό το δεύτερο όχημα Hummer φέρει τηλεσκοπικό ιστό με πρωτοεμφανιζόμενο σύστημα επιτήρησης)

  • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

   Δέν λέω,σε ευχαριστώ για τα βίντεο,αλλά …πολύ Καμμένος,και προσωπικά μου προκαλεί αλλεργία.

   • manolis

    Πιο πολυ απο το στρατηγο? :)

    • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

     Άσε,δέν ξέρω από πού να πρωτοφυλαχτώ.
     Και υπόψιν,αυτοί οἱ δύο που λές,δέν είναι οἱ μόνοι,απλώς λόγω αξιώματος είναι πρώτες μούρες στην λίστα.

   • SPY_GR

    χα χα χα η αλήθεια είναι ότι το δεύτερο κυρίως βίντεο έχει μπόλικο Καμμένο ή μάλλον κυρίως αυτόν και κάπου δείχνει και λίγο…Παρμενίωνα! Το έβαλα για κάποιες καλές φάσεις…

  • Χρήστος

   Κάτι για smartgon αναφέρει εάν άκουσα καλά στην παρουσίαση με εμβέλεια 30 χιλιομέτρων

 • Χρήστος

  Είναι αλήθεια ότι το uav που πλησίασε τον στόλο μας στον Παρμενίων προήλθε από τουρκικό πλοίο?

  • Mk

   Φιλε χρηστο λογικο ακουγεται.
   Γιατι οχι;

   • Χρήστος

    Σωστά, να υποθέσω όμως ότι εμείς αντίστοιχη δυνατότητα δεν έχουμε έτσι? Έχουμε μείνει μάλλον πίσω και σε αυτό

    • Mk

     Ειμαι αισιοδοξος οτι συντομα θα εχουμε νεα επ αυτου και θα νε ευχαριστα.

 • NK

  Το Ισραήλ είναι εβρα’ι’κή χώρα, όπως λένε συνεχώς οι ίδιοι σε όλους τους τόνους.

 • SPY_GR

  Μου έκανε και εμένα εντύπωση, προφανώς σε διαφορετικό σημείο έγινε η απεικόνιση της αποβατικής ενέργειας και σε άλλον ασφαλή τομέα τα σχετικά πυρά εκτός και άν στο δρόμο πέρναγαν…Τούρκοι τουρίστες!

 • ΠΡΟΜΑΧΟΣ

  Τι άγνοια Χριστούλη μου, εδώ ο θεούλης λέει ότι κάθε μηχανοκίνητος σχηματισμός έχει άλλον έναν ουρά για να του επισκευάζει τα οχήματα… Μπορεί να μπερδεύει τις υπηρεσίες Τεχνικού στην ΤαξΥπ του ΣΣ με τις ΜχνπΤ που είναι σχηματισμός μάχης!!!

  Δώσε λινκ, να τον τρολλάρω. Θα τον ρωτήσω «δηλαδή στις ΤΘΤ, υπάρχει μια Τ που ασχολείται με τα άρματα, μια που οδηγεί τα οχήματα και μια που τα επισκευάζει;» «Και γιατί βρίσκονται σε διαφορετικά ΣΣ;»

  Πέρα από την πλάκα, τρέμω τη στιγμή που αυτός θα προαχθεί και θα πάει ως διοικητής/υποδ ενός μάχιμου σχηματισμού…

 • Ανδρέας

  ρεαλισμός! παίρνουμε το ρίσκο να ρίχνουμε ανάμεσα σε άμαχους (αβολιδωτα).

 • M.K.E

  Το γνωριζω πολυ καλα οπως γνωριζω και δεκαετιες που παρακολουθω παρελασεις,απο Εβρο μεχρι Ξανθη,οτι ουδεποτε ειχε εμφανιστει μαντηλα σε παρελαση.Το οτι εγινε αυτο φετος,νομιζω οτι πρεπει να προβληματισει,οπως πρεπει να προβληματισει και μαντηλοφορουσα σημαιοφορος που εμφανιστηκε στην Αθηνα αν δεν κανω λαθος.
  Αν αυτα τα φαινομενα σου φαινονται μικρα,με συγχωρεις αλλα σου διαφευγει η διεργασια που εχει γινει για να φτασουμε σε αυτο το σημειο.Το υποτιθεμενο «απλο» τσεμπερι,ειναι μια μορφη καταναγκασμου και χρονοκαψουλας που μας γυρνα πολλα πολλα χρονια πισω και εμβλημα της αποτυχιας του ελληνικου κρατους αφενος να ελεγξει την προπαγανδα του προξενειου,αφετερου να αντιμετωπισει ως ισους πολιτες τους μουσουλμανους.Τπτ δεν ειναι απλο στην συγκεκριμενη περιπτωση.
  Δεν στοχοποιησα ποτε τα παιδια,εχουμε δεδομενο οτι το τουρκικο προξενειο κανει την ολη κατασταση και η αναφορα μου ηταν ακριβως οτι η σκοπιμη αδιαφορια(;) του ελληνικου κρατους δειχνει την περιοχη να γκριζαρεται μερα με τη μερα παρα τα παχια λογια των εκαστοτε ιθυνοντων και αξιωματουχων,πολιτικων και στρατιωτικων.
  Αν τυχει και μιλησεις παντως με τον συγγραφεα του αρθρου,ενας εξαιρετος ανθρωπος, θα δεις οτι εχεις πολυ περισσοτερους λογους να ανησυχεις παρα να υποτιμας το ολο θεμα και να επαναλαμβανεις τα τετριμμενα και ανουσια που για μας εδω ακουγονται σαν κοροιδια παρα σαν ουσια και πραγματικοτητα.

 • Ivy Chris

  Όντως έχετε δίκιο η «μικρή χώρα» έχει μεγάλο λομπυ και εν μέρει σ’ αυτό οφείλεται και η χρηματοδότηση των $128 Δισ που έχει λάβει τα προηγούμενα 40 χρόνια σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση.
  Αντίστοιχα όμως η «μεγαλύτερη χώρα -πάντα σε μέγεθος- έχει λάβει, πέραν του σχεδίου Μαρσαλ, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ € 120 Δισ σε επιδοτήσεις -όχι δάνεια- από το 1981 έως το 2008 για τη σύγκλιση της οικονομίας της με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο.
  Πλέον των δανείων, για να μην ξεχνιόμαστε.
  Οποιαδήποτε σύγκριση είναι τουλάχιστον ατυχής, σε όλα τα επίπεδα, της νοοτροπίας συμπεριλαμβανομένης.
  Πρδ. στην Ελλάδα οι μανάδες – για να το συνδέσω με την προηγούμενη αναφορά μου – στέλνουν τα παιδιά τους σε καλοκαιρiνό summer camp τα μεν αγόρια ποδοσφαίρου ή μπασκετ, τα δε κορίτσια σε τενις ή ιππασία μήπως τυχόν και έχουν κλίση και κονομήσουν (οι γονείς), ενώ στη «μικρή χώρα» αντίστοιχα επιδιώκουν να παρακολουθήσουν το spy-innovation summer camp εμπλουτισμένο με στοιχεία ρομποτικής με επιδίωξη να επιλεγούν από την συγκεκριμένη υπηρεσία, να υπηρετήσουν τη θητεία τους και απολυόμενοι να ξεκινήσουν ένα start-up το οποίο θα τους αποφέρει σίγουρη εργασία, πιθανώς μεγάλη επιτυχία και ίσως κάποια στιγμή να το πουλήσουν σε μια μεγάλη πολυεθνική αποφέροντάς τους σημαντικό πλούτο.
  Σε ποιες απ΄τις 2 χώρες πιστεύουμε ότι η κοινωνία επωφελείται από τη συγκεκριμένη κουλτούρα?

  @NK η διαφορά έγκειται ότι στη μικρή χώρα η προσπάθεια είναι συλλογική εν αντιθέσει με την Ελλάδα που είναι απολύτως ατομική

 • manolis

  (συγγνωμη αλλα δεν κρατηθηκα)
  Αρχηγος: Ρε κομαντος, τι ειναι αυτα που λεει ο κωτσος στην e-Amyna για τις μπουκαλες οξυγονου, δεν πιστευω να εχουμε κανενα μη πυρηνικο τσερνομπιλ???

  https://scontent.fath2-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/22308798_2051352891752609_3573076605832469766_n.jpg?oh=c8632acc9510e1f2d06d83b1ac2433e0&oe=5A85CF08

 • Cynaegeirus

  Τείνω προς το δεύτερο σενάριο παρά το πρώτο.

 • κώτσος

  Το γεγονός ότι συνεχίζεις να προσβάλεις σε προσωπικό επίπεδο κάποιον που δεν ξέρεις, βοηθά τον καθένα να σχηματίσει εικόνα για την ικανότητα σου να κρίνεις αντικειμενικά πρόσωπα και καταστάσεις.
  Με χαροποιεί ωστόσο ότι κάνεις ένα πρώτο βηματάκι και παραδέχεσαι ότι δε θα ήθελες να πας σε ένα ΚΙΧΝΕ σαν αυτό που προβάλει το ΓΕΕΘΑ….αλλά σε ένα άλλο ΚΙΧΝΕ σαν αυτά που εχουν στον πολιτισμένο κόσμο.

  Από εκεί και πέρα δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να χαμηλώσω τους τόνους μου για δύο λόγους.

  1)΄Οτι έχω γράψει παραπάνω έιναι απόλυτα αληθινό και το κυριότερο
  2) έγώ δεν έχω κανένα προσωπικό συμφέρον αν αλλάξει κάτι ή όχι. Ουτε θα προαχθώ ούτε βολευτής θα γίνω ούτε θα αυξήσω την ιδιωτική μου πελατεία.

  Σε προκαλώ με επιχειρήματα ( αν έχεις …) να αντικρούσεις έστω και το ένα χιλιοστό των όσων λέω. Μαζί με εμένα πρέπει να αντικρούσεις και υγιειονομικούς παραπάνω που συμφωνούν μαζί μου.
  Σε διαβεβαιώ δεν θα μπορέσεις.Αν πάλι θες να δέις ήθος έλα να ζήσεις σε συστήματα που τα φακελάκια και οι εκβιασμοί δεν υπάρχουν ούτε στη σφαίρα του πλέον σχιζοφρενούς.
  Καληmorning…

  • John Moustakas

   Πες μου μόνο σε ποιά χώρα δουλεύεις και θα σου απαντήσω περί ήθους.(αναφέρομαι σε στρατιωτικούς ιατρούς).Ποιοί είναι οι υγειονομικοί που στηρίζουν τις ασυναρτησίες σου;Έμαθες και το consultant τρομάρα σου.Τέλος δεν μου απάντησες πως τόλμησες να συγκρίνεις ΚΙΧΝΕ με κέντρο τραύματος.

 • Dacourt™

  Προξενείο και χρηματοδότηση από την Ζιρατ, βάζει το κράτος ΤΟΙΧΟ και τελείωσαν όλα! ΑΝ θέλει…. θέλει;

 • SPY_GR

  Η καλύτερη παρουσίαση του Παρμενίωνα και με ελάχιστο Καμμένο!

  https://www.youtube.com/watch?v=LPnfAAMMSnQ

  • Mk

   Συγχαρητηρια σε ολους οσους κοπιασαν και ξενυχτησαν 7 ημερες και νυχτες+την προετοιμασια+την αποκατασταση.
   Καποιοι εξ αυτων κατακοποι θα χουν βαρδια ανημερα η την επομενη…

   Ευχαριστουμε και καλη επιστροφη στις οικογενειες σας.
   Ο θεος να σας εχει καλα!

 • John Moustakas

  Ευκαιρία εκεί στα ξένα να γίνεις και εσύ ευπρεπής.Έχεις μεγάλη εμπειρία στις ανοησίες.Για να τελειώνουμε κώτσε εγώ γράφω με το όνομά μου.Το κόμπλεξ σου αλλού.Εγώ έγινα αυτό, που εσύ δεν πέρασες ούτε απέξω. Τα λαμπατέρ τα μπεταντίν και τις κοντομάνικες,να τα λες στα καφενεία και σε τενεκέδες σαν εσένα.Όσο ποιό άδειοι τόσο περισσότερο θόρυβο κάνετε.Δεν χρειάζεται να απαντήσεις…Χρειάζομαι άλλωστε χρόνο για να αναλύσω επιχειρήματα επιπέδου.

  • Kύριοι, η συζήτηση εξελίχθηκε σε προσωπική αντιπαράθεση και αυτονόητα δε θα δημοσιευτεί κανένα άλλο σχόλιο.

 • ΠΡΟΜΑΧΟΣ

  Έθεσε ο άνθρωπος 10 ζητήματα, όλα εύλογα που αντιμετωπίζονται με χαμηλό κόστος κι εκπαίδευση, ζητήματα που σώζουν ανθρώπινες ζωές και μάλιστα ηρώων, δεν απάντησες σε κανένα και τον γέμισες με προσωπικές προσβολές.

  Δεν απάντησες ούτε στο γιατί ο ΕΣ δεν μπορεί να έχει σδιάβροχες ρόμπες χειρουργείου ή γιατί πρέπει να έχει περισσότερους Ουρολόγους από ότι χειρουργούς εκπαιδευμένους στα τραύματα μάχης.

  Να κάνεις παρέα με τον άλλο που μας έλεγε στρατηγούς του πληκτρολογίου όταν αντιδρούσαμε στα γραφόμενά του να παρακαλάμε να μην καταρρεύσει η τουρκία για να μη γεμίσουμε πρόσφυγες ή όταν κατακρίναμε τη δομή του ΕΣ που θέλει τα περισσότερα και καλύτερα άρματα ελεγχόμενσ από τις Τ και Μερ ΜΚ ΠΖ.

  • John Moustakas

   Έχει αδιάβροχες ρόμπες,φίλε μου,τί άλλο να πώ.Στολίζω όταν με στολίζουν.Οι ειδικοί γιατροί στα νοσοκομεία προσφέρουν υπηρεσίες και στις οικογένειες των στρατιωτικών, αλλά κατόπιν εγκρίσεως και σε πολίτες διάφορων κατηγορίων.Δεν είσαι γιατρός αλλά βγάζεις συμπεράσματα.Κάνε παρέα με όποιον θες,εγώ γράφω με το όνομα μου και κυρίως ξέρω τι γράφω.Ο φίλος μας που αυτόκλητα υπερασπίζεσαι έχει κάποια μορφή εμπάθειας με τους Σ.Ι.Από τα λαμπατέρ και τα φακελάκια μέχρι το ύφος τους και την κατάρτησή τους.

   • ΠΡΟΜΑΧΟΣ

    Αν έχει αδιάβροχες ρόμπες που είναι στην άσκηση; Γιατί αυτή η κατάντια της φωτογραφίας; Και γιατί η φωτογραφία που εκθέτει τον ΕΣ στην τελική;

    Δεν σε στόλισε, το Υγειονομικό Σώμα στόλισε και τον ΕΣ. Και καλά έκανε, γιατί μιλάμε για κατάντια. Απεναντίας, έδειξε στο πρόσωπό σου έναν σεβασμό που δεν έδειξες σε κανένα σημείο του λόγου σου. Αλήθεια, γιατί ταυτίστηκες προσωπικά με το ΥγΣώμα αναφορικά με την ανάδειξη της κάκιστης κατάστασης και λειτουργίας του; Δεν αντιλαμβάνεσαι ότι δείχνει συντεχνιακή νοοτροπία τύπου Γενοπ ή ταξιτζίδων; Να σου υπομνήσω επίσης ότι κριτική στο ΥγΣ για τα ως άνω παρουσιασθέντα (πχ για τα γυάλινα σκεύη) έχει ξαναγίνει και εδώ και σε άλλα ιστολόγια. Επίσης, σφοδρότατη (και δικαιολογημένη) κριτική έχει δέχθεί το Όπλο του ΠΖ, ενώ της κριτικής δεν έχει ξεφύγει ούτε και η ΠΑ.

    Οι ειδικοί γιατροί και ειδικότερα ο αριθμός τους και η προέλευσή τους (αληθεια, γιατί θα έπρεπε να προέρχονται από τη σχολή στη Θεσσαλονίκη; δε θα μπορούσαν να είναι πολικοί γιατροί με σύμβαση εργασίας ή έστω με στρατιωτική εκπαίδευση 6 μηνών και 5ετές συμβόλαιο όπως σε όλο το ΝΑΤΟ;) είναι μέρος της προβλήματος. Ο ΕΣ εχει τεράστιες ελλειψεις σε στρατιωτικούς γιατρούς με ειδίκευση, εμπειρία κι εκπαίδευση τα τραύματα, ιδίως τα στρατιωτικά, και είναι γεμάτος ειδικούς γιατρούς. Δεν διδαχθήκαμε τίποτε από τον Πόλεμο των Φωκλαντς; Επίσης, οι ΕνΔυν πρέπει κάποια στιγμή μα σταματήσουν να είναι οι φιλιπινέζες του ανεπαρκούς κρατικού μηχανισμού. Η αποστολή τους και οι ισχνές πλέον διατιθέμενες πιστώσεις είναι για άλλο σκοπό.

    Ζούμε στο 2017. Γιατροί ή στρατιωκοί δεν είμαστε, αλλά η ευλογία του ίντερνετ και του τύπου μας φέρνει σε επαφή με τα πιο προηγμένα στρατιωτικά και υγειονομικά συστήματα του πλανήτη και με τη στρατιωτική ιστορία. Η σύγκριση είναι αναποφεκτη, η εικόνες και οι αναλύσεις μιλούν. Το Viasat History έχει αφιερώματα στην στρατιωτική ιατρική και την ιστορία της. Δεν μπορείτε πια να κρύβεστε πίσω από την επίκληση της αυθεντίας.
    Επιχειρήματα διαθέτεις κατά της κριτικής που διατυπώθηκε;

    Με ψευδώνυμο εδώ γράφουν και οι διαχειριστές και οι περισσότεροι και πιο εύστοχοι σχολιαστές. Αλλάξτε καραμέλα.

    Ο κώτσος δεν μίλησε για φακελάκια των Σ.Ι., αλλά το ότι εργάζεται σε μία χώρα, όπου σε αντίθεση με τη δική μας, δεν υπάρχουν φακελάκια. Είναι κάτι σαφώς διαφορετικό αυτό που είπε από αυτό που εκλαμβάνεις, κι αυτό μυρίζει πάλι συντεχνειακό πνεύμα. Παρεμπιπτόντως, θεωρώ ότι στη χώρα μας, με την ημισοβιετική δομή που θέλει τον νοσοκομεοακό γιατρό να αμοίβεται όσο ένας οδηγός λεωφορείου και λιγότερο από έναν δεητζή, τα φακελάκια είναι μοιραία συνέπεια. Πρόβλημα δημιουργείται από τον τρόπο που τα ζητούν κάποιοι γιατροί.

    Πρέπει να είσαι ο μοναδικός εδώ μέσα που είδε εμπάθεια προς τους Σ.Ι. Οι ευθύνες βέβαια για την κατάσταση βαρύνουν, εκτός από την ηγεσία του ΥΠΕΘΑ και του ΓΕΣ, και την ηγεσία του Σώμματος.

    Εδώ δεν είμαστε για να υπερασπιστούμε κανέναν, αλλά για να ενημερωθούμε για τα ζητήματα Στρατιωτικών Υποθέσεων, τις Ελληνικές ΕνΔυν και πόσο συμβαδίζουν με τις εξελίξεις στον τομέα αυτό, ποια είναι η κατάστασή τους και η λειτουργία τους, δεδομένης της κρισιμότητας της αποστολής τους για το Κράτος και το Εθνος. Στα πλαίσια αυτά θα αναδείξουμε και προβάλλουμε τα κακώς κείμενα και θα επιτεθούμε με σφοδρότητα σε διαχρονικές και κρίσιμες παθολογίες. Αν αυτό το πολεμάς αντί να το επιδιώκεις, αυτό σημαίνει ότι είσαι κι εσύ έκφανση του προβλήματος, σοβαρή μάλιστα, διότι δείχνεις ότι υπάρχει στρατιωτικό προσωπικό που μάχεται με πάθος για τη διαιώνιση των παθογενειών.

    • M.K.E

     Φιλε μου ματαιοπονεις.Δεν υπαρχει λογος να ξοδευεις φαια ουσια με λογικα επιχειρηματα για εναν που ξερει μονο να προσβαλει και εχει παρει εργολαβια την υπερασπιση των κακων κειμενων στις ΕΔ.Νομιζω οτι το επιπεδο του σαιτ αμαυρωνεται απο την παρουσια του εν λογω και του αλλου δηθεν «επωνυμου».
     Απο εδω και περα μονο μαυρισμα.Ετσι καταλαβαινουν τα τρολλ.

    • Mk

     Φιλε ΠΡΟΜΑΧΕ να κανω μια αφελη ερωτηση.

     Μπορει να ακυρωθει ενας επιστημονας,που εχει αφιερωσει ολη την ζωη του στο να σωζει τις ζωες των αλλων και που ζει τα πραματα εδω και απο μεσα και γνωριζει πολυ καλα τι συμβαινει εκ των πραγματων,
     απο μια φωτογραφια…απο καποιον που δεν ειναι εδω…που δεν το ζει…η απο το post του καθε εκτος χωρου οπως εγω και εσυ;
     Ξερουμε εμεις απο χειρουργεια;;;
     Πως ακυρωνουμε ανθρωπους;
     Πως γινονται χειρουργεια τοσα χρονια δηλαδη;
     Οσα ξερει ο νοικοκυρης,δεν τα ξερει ο κοσμος ολος.

     Και αν ιατρικος εξοπλισμος χρηζει ανανεωσης η αντικαταστασης,αυτοι δεν το ξερουν;;
     Δεν προβαινουν σε αναφορες;;

     Κανουν οτι μπορουν οι ανθρωποι με οτι διαθετουν εως οτου βρεθουν κ εγκριθουν κονδυλια για νεα υλικα μεσα.
     Αυτο,ειναι προς τιμην τους.

     Λενε οτι μια εικονα ειναι χιλιες λεξεις.Το σεβομαι.
     Ποσες λεξεις ειναι τα ασπρισμενα μαλλια του ανθρωπου μεσα στις χειρ.αιθουσες;

     Το εργο που συντελει ο καθε ενας μας ειναι μοναδικο και ξεχωριστο και εχει την υποχρεωση να το διαφυλαξει και να το προασπισει.

     Δεν ειναι συντεχνιακο συνδρομο.
     Ειναι ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΗΓΕΤΗ ΝΙΚΗΤΗ που θα κανει οτι μπορει με οτι εχει και θα ΠΕΤΥΧΕΙ.

     ΥΓ1. Φιλε κωτσο ειμαι βεβαιος για την αγνη σου προθεση,τετοιες αυστηρες κρητικες ισως βοηθησουν να εξοπλιστουν οι υπεροχοι γιατροι μας με περισσοτερα νεα μεσα.

     ΥΓ2.Με ενα θετικο τροπο σκεψης,ολοι εχουν τα δικια τους.
     Εξαλλου μας ενωνουν περισσοτερα απο οσα μας χωριζουν.

     ΥΓ3.Ειμαι ενας απλος,καλοπροαιρετος,αναγνωστης και σας σεβομαι ολους.

     • ΠΡΟΜΑΧΟΣ

      Φίλε Μκ η ερώτησή σου δεν είναι αφελής. Έχει απλά λάθος αφετηρία. Όπως είπα και παραπάνω, ουδόλως ακυρώνεται ο επιστήμονας. Δεν αφορά αυτόν η κριτική, αλλά το ΥγΣώμα, την ηγεσία του, και περαιτέρω τον ΕΣ και την ηγεσία του. ΄

      Όπως επίσης είπα παραπάνω από χειρουργεία δεν ξέρουμε, βλέπουμε όμως πως λειτουργούν τα ΥγΣώματα και τα χειρουργεία μάχης στους αξιόμαχους και ισχυρούς στρατούς του πλανήτη. Και η σύγκριση είναι συντριπτική. Επίσης, έχουμε τα σχόλια τουλάχιστον δύο στελεχών του Σώματος που επιβεβαιώνουν και συμπληρώνουν τις αρχικές παρατηρήσεις του κώτσου. Επίσης, όπως ομοίως είπα, η κριτική αυτή δεν ακούγεται ούτε για πρώτη φορά, ούτε τη συναντά κανείς μόνο στον παρόντα ιστότοπο. Θα τη βρεις, για τα ίδια ακριβώς ζητήματα, στην Προέλαση κλπ

      Ρωτάς πως γίνονται τόσα χειρουργεία. Καλέ μου φίλε, δεν έχουμε χειρουργεία πεδίου μάχης και τραύματα μάχης. Ο ΕΣ δεν εμπλέκεται σε πολεμικές επιχειρήσεις και δεν αντιμετωπίζει τέτοια τραύματα. Αν χρειαστεί όμως να αντιμετωπίσει, θα βραχυκυκλώσει. Και θα πεθάνουν αχρείαστα πολλοί ήρωες. Γι’ αυτό σκούζουμε.

      Αναφορές μπορεί να γίνονται αλλά δεν γίνεται τίποτε. Η ηγεσία του ΥγΣ και του ΕΣ αδιαφορούν διαχρονικά. Τα προβλήματα χρονίζουν για δεκαετίες ακριβώς γιατί ο ΕΣ διαχρονικά δεν ενδιαφέρεται για τους στρατιωτες τους. Τους αντιμετωπίζει σαν αναλώσιμους, σαν κρέας για κανόνια. Μετά, όπως λέει πολύ επιτυχημένα ο Κυναίγειρος, ανεγείρει τα μνημεία της υποκρισίας. Δρόμοι, πλατείες, στεφάνια, δεκάρικοι λόγοι και στην καλύτερη περίπτωση μετάλλια και επαναπατρισμοι οστών μετά από μισό αιώνα. Γιατί στην χειρότερη, τα οστά τους είναι διασκορπισμένα στην Αλβανία.

      Το πνεύμα αυτό διαπερνάει σαν γάγγραινα το μεγαλύτερο μέρος του ΕΣ. Γι αυτό το ΜΚ ΠΖ προορίζεται να σφαγεί σαν αρνιά στα ομαδικά φέρετρα με ερπύστριες που ονομάζονται Μ113. Γι αυτό δεν υπάρχουν κράνη κέβλαρ, ούτε όταν προσφέρονται δωρεάν κατά δεκάδες χιλιάδες στα πλαίσια προγράμματος αντισταθμιστικών ωφελημάτων. Γι αυτό οι εξαρτήσεις ειναι του Β ΠΠ και άβολες, τα αλεξίσφαιρα ανύπαρκτα, η εκπαίδευση χαμηλή, το δόγμα παρωχημένο και προ Β ΠΠ κλπ

      Το να λέμε ότι θα πολεμήσουμε με «ότι έχουμε» και αυτό το «ότι έχουμε» να είναι μια διαχρονική αθλιότητα που να οφείλεται στην διαχρονική αδιαφορία κι έλλειψη μέριμνας και στο δόγμα «οι στρατιώτες είναι κρέας για κανόνια», δεν είναι αγαπητέ μου φίλε νοοτροπία νικητή. Είναι νοοτροπία ηττημένου, νοοτροπία νεκροθάφτη και υποκριτή, που δεν έκανε ότι μπορούσε για να προετοιμαστεί όταν μπορούσε και μετά την καταστροφή κατηγορεί τους ξένους, ισχυρίζεται ότι ο εχθρός ήταν δυσανάλογα καλύτερος ή περισσότερος (η Βέρμαχτ δεν αντιμετωπισε αναλογία 1 προς 2 στη μάχη της Γαλλίας; ο Σερβικός Στρατος δεν απέκρουσε επανειλειμένα τον Αυστριακό στον Α ΠΠ; οι Φιλανδοί δεν ταπείνωσαν τους Σοβιετικους) και το ρίχνει σε μνημεία-πλατείες-ηρώα κλπ.

      Αρκετά. Όποιος εξωραίζει τις πιο προβληματικές (και μόνιμες) καταστάσεις των ΕνΔυν και απαντα με οργή και με ύβρεις στην τόσο απαραίτητη επισήμανση και κριτική τους, δεν θέλει το καλό της Πατρίδας. Κάτι άλλο θέλει. Κι αυτό συνήθως είναι το συντεχνιακό. Δεν μπορεί καλέ μου φίλε ο ένας να λέει ότι δεν πρέπει να πάρουμε τα Καιόβα ισχυριζόμενος ότι το Τεχνικό δεν μπορεί να τα συντηρήσει, ο άλλος να μας λέει να παρακαλάμε να μην καταρρεύσει η Τουρκία για να μη γεμίζουμε πρόσφυγες (προτιμά να έχει απέναντί του τον 2ο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ) ή να επιχαίρει που τα 2/3 Λεο 2 υπηρετούν ως γκουβερνάντες το ΠΖ σε ρόλο που θα μπορούσαν να αναλάβουν αυτοκινούμενοι όλμοι ή ΑΤ επάνω σε θωρακισμένο Χάμερ, ο παράλλος να βρίζει όταν του επισημαίνουν ότι η φωτογραφία στην μεγαλύτερη (και μάλιστα διακλαδική) άσκηση της χώρας θυμίζει χειρουργείο του Β ΠΠ στα μετόπισθεν με γιατρούς ερασιτέχνες (που δεν εφαρμόζουν ούτε σωστή αντισηψία) και όλο αυτό να ειναι για το «ηθικό» και το καλό του Στρατού. Αρκετά. Η συγκάλυψη και η αντίδραση στις φωνές κριτικής και βελτίωσης είναι πλέον συνενοχή.

  • κώτσος

   Φίλε Πρόμαχε σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο. Εγώ στρατιωτικός δεν είμαι αλλά καλώς ή κακώς την πατρίδα μου την αγαπώ. Εγώ είμαι χειρουργός και δουλεύω σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον όπου κάθε καρυδιάς καρύδι από όλο τον κόσμο ανταγωνίζεται και που ο μπάρμπας σου δεν παίζει ρόλο. Δεν έχω κανένα συμφέρον όπως είπα και πιο πάνω για το αν θα αλλάξει κατι. Ούτε προαγωγή θα πάρω, ούτε τίποτα.
   Ωστόσο εκείνο που είναι εξαιρετικά ενοχλητικό έιναι η νοοτροπία αυτή που κατέστρεψε τα πάντα . Κλεινουμε τα μάτια στο οφθαλμοφανές, εν’ προκειμενω μία τέντα την ονομάζουμε ΚΙΧΝΕ… και βγάζουμε φωτο! Αδιαφορούμε για τις επιπτώσεις αυτού του πράματος και μετά αν πάει κανείς και πει το αυτονόητο, στη χώρα αυτή σε βρίζουν ….. Αν πάλι τολμήσεις να θίξεις τα κακώς κέιμενα και τα τσιφλικάκια του καθενός,βλέπεις τι γίνεται….. Η ουσία δεν είναι να…. φαώ τα μουστάκια μου με τον πρώτο τυχόντα. Η ουσία είναι στην επόμενη άσκηση να μη ξαναδούμε ξεφτιλικια….

   .

   • John Moustakas

    Συνεχίζεις να δείχνεις το χαμηλό σου επίπεδο.Γράψε το ονοματάκι σου θρασύτατε.Σε έχω προκαλέσει τόσες φορές.Ούτε που δουλεύεις απάντησες ούτε ποιός είσαι.Το πιθανότερο είναι ότι δεν είσαι καν γιατρός.Βρήκες και έναν δυο αβανταδόρους εδώ μέσα και νομίζεις ότι κάτι κάνεις.Συνέχισε,δώσε μας και άλλα δείγματα της κουλτούρας σου,

  • John Moustakas

   Δεν ξέρω με ποιόν με μπερδεύεις.Στην ανούσια σαχλαμαροκουβέντα που ανοίξαμε να προσθέσω την τελευταία μου ανοησία.Μην δίνετε βάση σε όσα λέει ένας πρώτος τυχόντας που άσπρισαν τα μαλλιά του στις αίθουσες των χειρουργείων.Να δοξάζετε αυτούς που στα σαράντα τους έγιναν σύμβολα της ιατρικής επιστήμης στο τομέα αντιμετώπισης τραυμάτων και μάλιστα στο πεδίο της μάχης.Ελλαδάρα ολέ.

 • Aν και εντελώς εκτός θέματος, η απάντηση είναι ότι οι πολίτες θα πρέπει να ενημερώνονται καλύτερα: http://www.xronos.gr/reportaz/horis-tis-psifoys-ton-moysoylmanon-voyleyton-perase-i-tropologia-gia-tin-tex

  • Alexandros

   http://www.enikonomia.gr/timeliness/168627,i-kasimati-ston-kontoni-cheiroteri-i-tropologia-gia-tin-tourkiki-.html Υπαρχει βέβαια και αυτή η άποψη και για αυτο ρωτάω κατα πόσον έχουμε διασφαλιστεί το οτι κάποιοι δεν ψήφισαν υπέρ δεν μου λέει και πολλα και μπορεί να εχει πολλές αναγνώσεις μπορεί να ειναι δυσαρεστημένοι γιατί το νομοσχέδιο δεν προβλέπει την αυτονόμηση της Θράκης για παραδειγμα. Επι του προκειμένου όμως ζήτησα τη δικη σας άποψη και την άποψη των σχολιαστών. Ειναι εκτός θέματος και ζήτω συγγνώμη αλλα περίμενα οτι ο ιστότοπος θα είχε ήδη κάνει διαφορετική ανάρτηση για το τεράστιο αυτο ζήτημα που δεν αφορά μονο τη Θράκη.

 • Dacourt™

  Και πέρσι υπήρχαν, τα είδα εγώ, δεν έχω λόγο να πω ψέμματα. Ίσως να βρεις στο διαδίκτυο εικόνες, δεν γνωρίζω να σου πω που συγκεκριμένα. Το φυσικά όχι όλοι είναι η πραγματικότητα και φυσικά δεν ήταν ΠΟΤΕ πλειοψηφία. Ο υιός ξέρουμε τι πρεσβεύει, δεν τον μάθαμε ούτε σήμερα, ούτε χθες. Χρηματοδότηση όμως από που έχει; Ε δεν είναι σε καμία περίπτωση ούτε Βοσνία, ούτε Κόσοβο μην υπερβάλλεις. Δέχομαι την ευαισθησία που έχεις για την περιοχή μας αλλά η κατάσταση δεν είναι τόσο τραγική όσο την εμφανίζουν κάποιοι, εμείς βγάζουμε τα μάτια μας μόνοι μας στο θέμα της Θράκης. Ότι υπάρχει πρόβλημα φυσικά και υπάρχει δεν αντιλέγω.

 • Dacourt™

  *στην Αθήνα δεν παρέλασε σημαιοφόρος με μαντήλα; πέρσι αν δεν κάνω λάθος…!

  • M.K.E

   Το οτι παρελασε στην Αθηνα μια μαντιλοφορουσα το θεωρουμε δειγμα προοδου η εκμοντερνισμου;Δεν θελω να υπερβαλλω ουτε να καταστροφολογω,θελω να πιστευω οτι η κατασταση ειναι αναστρεψιμη,απλα τα σημεια των καιρων που λαμβανω δεν ειναι καθολου ενθαρρυντικα.Μακαρι να κανω λαθος.

 • ΠΑΤΡΙΟΤ

  Ενω σε καποια βιντεο φαινεται πτηση NH-90 στις φωτογραφιες τιποτε καποιος εχει αλεργια που πετανε.

 • John Moustakas

  Γιατί του απαντάς άνθρωπε μου,είναι γνωστό τρόλ της σελίδας,φωτεινός παντογνώστης,κριτής δικαίων και αδίκων.Πες του ότι έχει δίκιο να ησυχάσεις.

  • Έχετε πλάκα κύριε Μουστάκα. Όλα τα σχόλιά σας είναι προσωπικές επιθέσεις, μηδέν επιχειρηματολογία, μόνο επιθέσεις επανειλημμένως σε προσωπικό επίπεδο σε σχολιαστές που έχουν επίπεδο. Δείχνετε ένα τρομακτικό κόμπλεξ και ζήλια θα έλεγα για κάποιον που (ενδεχομένως) ξέρει περισσότερα από εσάς. Αρκεί να μπει κανείς στο προφίλ σας να δει πως επιτίθεστε σε άλλους βρίζοντάς τους ως ζώο και τα ρέστα. Ντροπή. Λέτε ότι έχετε και κάποια ηλικία και ότι έχετε πετύχει και πολλά μάλιστα… Κατά τα άλλα το ότι βρίζετε επώνυμα σας κάνει καλύτερο από κάποιον που χρησιμοποιεί ψευδώνυμο. Λες και κάποιος αν είναι κλέφτης ή δολοφόνος και δε φοράει μάσκα από τον άλλον που φορά είναι καλύτερος. Κάνετε και Upvote μάλιστα σε σχόλιο του διαχειριστή για αυτό που εσείς ξεκινήσατε επιδή αδυνατείτε να κάνετε διάλογο παρά μόνο καφενείου. Τα λόγια είναι περιττά για το άτομό σας.

   • M.K.E

    Το οτι δηθεν πεταξε ενα ονομα τοσο αυτος οσο και προτερα ενας αλλος του ιδιου φυραματος,αν δεν ειναι το ιδιο ατομο που του ηρθε ασχημα η αντιπαραθεση μιας και μηδενιστηκαν,δεν σημαινει οτι ειναι και αληθινο.Νομιζω παντως οτι περαν της αισθητικης ασχημιας των γραφομενων του και του υποβιβασμου του πολιτισμου του ιστοχωρου,πρεπει να αντιμετωπιστει σαν τρολλ απο ολους μας.Κυριοι συντελεστες,θελετε τετοιο επιπεδο που παραπεμπει σε πραβντανετ;

  • Dacourt™

   Έχει την άποψη του, την σέβομαι, απλά προσπαθώ να καταλήξω στο ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε τόσο πολύ κάποιες καταστάσεις και όλα είναι θέμα σωστής διαχείρισης.

 • ΠΡΟΜΑΧΟΣ

  Δεν είναι απλά μια φωτογραφία. Είναι η αποτύπωση του πως ασκείται ο ΕΣ στην μεγαλύτερη και μάλιστα διακλαδική άσκηση των ΕνΔυν. Δείχνει πως σκοπεύει να φροντίσει σε εμπόλεμη κατάσταση τους τραυματίες του. Δεν είναι ένα άγημα στο τέλος της άσκησης ή μια παρέλαση. Είναι το πως αντιλαμβάνεται το νοσοκομείο εκστρατείας. Και είναι τόσο βέβαιοι οι αρμόδιοι για το ότι η αντίληψη αυτή είναι σωστή, ώστε βγάζουν και δημοσιοποιούν φωτογραφίες, οι οποίες εξ ορισμού σε τέτοιες ασκήσεις έχουν και προπαγανδιστικό σκοπό και στόχευση αποστολής μηνύματος.

 • Eyripides Chanias

  Κοίτα αυτό, σαν μέτρο σύγκρισης: http://www.eur.army.mil/SaberGuardian/