Η σημασία της τοποθέτησης S-300 στο Fordow

14
Φωτογραφία δορυφόρου από τις υπογειοποιημένες πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν στο Fordow, κοντά στην πόλη Qom (AP Photo/DigitalGlobe).

Η τοποθέτηση συστημάτων S-300 στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν στο Fordow δεν αποτελεί σημαντική αλλαγή στην ισορροπία ισχύος. Η εγκατάσταση ήταν ήδη σχετικά προστατευμένη, λόγω βάθους, απέναντι στο ενδεχόμενο επιδρομής της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας. Οι μόνοι στρατιωτικοί οργανισμοί που είχαν, και συνεχίζουν να έχουν, την δυνατότητα να πλήξουν με αξιοπιστία από αέρος το σύμπλεγμα του Fordow είναι η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία και το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό.

Την Δευτέρα 29 Αυγούστου, τα ιρανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης κυκλοφόρησαν βίντεο από την τάξη αντιαεροπορικών συστημάτων S-300PMU2 στην ευρύτερη περιοχή του Fordow. Αν και η τοποθεσία και η εθνικότητα των χειριστών είναι δύσκολο να διασταυρωθούν, υποθέτουμε ότι το Ιράν δεν θα προχωρούσε σε τόσο δημόσια επίδειξη, αν υπήρχε περίπτωση να εκτεθεί. Σε αυτό το πλαίσιο, μπορούμε να θεωρήσουμε ότι η ανακοίνωση είναι αξιόπιστη.

Λόγω του κλίματος που επικρατεί γύρω από το θέμα της παραχώρησης S300 στο Ιράν, είναι πιθανό να εξαχθούν βιαστικά συμπεράσματα σχετικά με την κατάσταση στην ισορροπία ισχύος στην περιοχή, ιδιαιτέρως αυτής μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ. Η λογική πίσω από αυτά τα συμπεράσματα είναι απλή: Η τοποθέτηση προηγμένων αντιαεροπορικών συστημάτων στο Fordow μειώνει την πιθανότητα επιτυχίας ενός εναέριου πλήγματος εναντίον των εγκαταστάσεων που βρίσκονται εκεί, πρακτικά αφαιρώντας από τους Ισραηλινούς την πρωτοβουλία των κινήσεων στο θέμα αυτό.

Επίσης, ενδέχεται να εξαχθούν και ευρύτερα πρώιμα συμπεράσματα, ειδικά όσον αφορά τα κίνητρα του Ισραήλ για συνεργασία με χώρες της περιοχής. Και εδώ η λογική είναι απλή: Η τοποθέτηση των S300 αυξάνει την ανάγκη του Ισραήλ να συνεργαστεί με χώρες που συνορεύουν με το Ιράν, για μία σειρά από επιχειρησιακούς λόγους, όπως η χρήση εναερίου χώρου ή στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

Αντιθέτως, εκτιμούμε ότι η τοποθέτηση S300PMU2 στην ευρύτερη περιοχή του Fordow δεν αποτελεί ποιοτική αναβάθμιση της προστασίας του εργοστασίου εμπλουτισμού ουρανίου, το οποίο έχει κατασκευαστεί εκεί. Η εγκατάσταση βρίσκεται σε πολύ μεγάλο βάθος, γεγονός που αυξάνει απαγορευτικά για την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία τις επιχειρησιακές απαιτήσεις ενός πλήγματος (πιθανώς ακόμη και μετά από την ένταξη του F35). Παράλληλα, οι Ισραηλινοί δεν είναι σε θέση να προχωρήσουν σε εναέρια πλήγματα εναντίον κινητών στόχων εντός του Ιράν.

Εδώ και καιρό, λοιπόν, η μόνη δύναμη που διαθέτει την δυνατότητα να πλήξει το Fordow είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, γεγονός που δεν φαίνεται να επηρεάζεται δραματικά από την τοποθέτηση των S300 στην περιοχή. Η μόνη συμβολή του συστήματος είναι η αύξηση του κόστους μίας τέτοιας επιχείρησης, η οποία είναι όμως μια περιπλοκή που δύσκολα θα αποτρέψει τις ΗΠΑ από ένα χτύπημα, σε περίπτωση που οι φυγοκεντριστές στο Fordow τεθούν σε λειτουργία με σκοπό την παραγωγή γόμωσης για πυρηνικές κεφαλές.

Συμπερασματικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ο ρυθμιστής της κατάστασης στην Μέση Ανατολή, και όσον αφορά το θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Η τοποθέτηση του συστήματος δύσκολα θα δημιουργήσει σημαντικό πρόβλημα στην εξέλιξη της πυρηνικής συμφωνίας μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν, ενώ δεν αναμένεται να υπάρξουν ευρύτερες αναταράξεις που να αποτελούν άμεσο αποτέλεσμα της τάξης του οπλικού αυτού συστήματος.

Ευριπίδης Τσακιρίδης – www.tsakiridis.org

 • alex

  «το Ιράν δεν θα προχωρούσε σε τόσο δημόσια επίδειξη, αν υπήρχε περίπτωση να εκτεθεί.» Ξεχνάτε νομίζω την δημοσιά επίδειξη του νέου τους στελθ μαχητικού…

  • Ακριβώς για αυτό είναι δύσκολο να γίνει για άλλη μία φορά.

   Αν παρόλα αυτά αποδειχθεί ότι έχει γίνει προσπάθεια παραπλάνησης από το Ιράν, είμαστε ακόμη πιο σίγουροι ότι τίποτε ουσιαστικό δεν έχει αλλάξει στην στρατηγική κατάσταση της περιοχής.

 • Cynaegeirus

  To 12 το ισραήλ είχε παραγγείλει «This time around the U.S. is providing 1,725 BLU-109 and 3,450 GBU-39 bunker-buster bombs.»
  Δεν ξέρω αν έχει ολοκληρωθεί η παραγγελία ή αν οι βόμβες αυτές μπορούν να διατρήσουν τα συγκεκριμένα καταφύγια.

  • Γ.Μ.

   Οι εν λόγω βόμβες είναι για τακτική χρήση (π.χ. εναντίον καταφυγίων αεροσκαφών). Αδυνατούν αν προσβάλουν τέτοιες υποδομές. Για τέτοιους στόχους το Ισραήλ έχει αποκτήσει αριθμό από τις πολύ ισχυρότερες GBU-28.

   • Cynaegeirus

    Ωραίος

   • Mike Panagiotou

    Έχω την εντύπωση ότι οι GBU-57 είναι φτιαγμένες ακριβώς για αυτόν τον σκοπό. Διάτρηση έως και 60μ σε ενισχυμένο σκυρόδεμα. Εκτός αν το εργοστάσιο τσιμέντου έξω από την πόλη Qom έχει κάνει καλά την δουλειά του τότε ούτε η 57άρα θα κάνει.

  • Ο πιο πιθανός συνδυασμός είναι GBU-57 από B-2 της αμερικανικής ΠΑ.

 • SKYRAIDER1

  Εάν η (φυσική) θωράκιση της εγκατάστασης στο Fordow κινείται σε μεγέθη εντός
  των ικανοτήτων των GBU-57 η καταστροφή του στόχου από την USAF θα ήταν
  δυνατή (εφόσον μιλάμε για συμβατικά όπλα), το USN δεν διαθέτει όμως α/φος
  που θα μπορούσε να μεταφέρει αυτό το όπλο.

 • Giorgos

  2 φρασεις

  – 108 airbus
  – 118 Boeing

  Εδώ στη μέση ανατολή όπου ζω εδώ και 5 χρόνια όλοι βλέπουμε επενδύσεις προς το Ιράν. The game is over, το λέμε εδώ και 1 χρόνο ότι τα επόμενα έργα θα είναι εκεί, αρχίσαμε πτήσεις προς Τεχεράνη, βλέπουμε που θα κτίσουμε τα επόμενα malls. Σορρυ μάγκες αλλά το Ιράν είναι δύναμη, έχει πλούτο και από τη στιγμή που άλλαξε στάση δεν πειράζει κανέναν.

  • Cynaegeirus

   «που άλλαξε στάση δεν πειράζει κανέναν.»

   σχετικό είναι αυτό.

   οι φίλοι μου που είναι στα μέρη σου συμφωνούν οτι οι επόμενες δουλειές είναι εκεί.

   • Giorgos

    σορρυ, είμαι σε ταξίδι, τώρα διάβασα το ποστ. Ναι, δεν είναι αρνάκια, είναι μανούλες στο proxy war όπως και οι σαουδαραβες. Είναι σχετικό όντως, απλά όλα δείχνουν ότι δεν μυρίζει πια μπαρούτι το μέρος, πριν 3 χρόνια υπήρχε ένταση. Και πάλι, δεν πάνε να πάρουν και 1000 Boeing, αν στραβώσει ο θείος Σαμ :)

 • SPY_GR

  Εχω μεγάλη επιφύλαξη για τον ισχυρισμό ότι οι Αμερικανοί μπορούν να καταστρέψουν αυτές τις εγκαταστάσεις τουλάχιστον με τον τρόπο που υπονοούν το άρθρο και κάποια σχόλια.

  Για το υπόγειο καταφύγιο στο Κουτσόχερο που μεταφέρθηκε πλέον το ΕΚΑΕ απο την 110 ΠΜ, έχει γραφεί ότι ειναι απρόσβλητο από οποιοδήποτε συμβατικό πλήγμα αλλά επίσης και από απευθείας πλήγμα από πυρηνικό όπλο μέσης ισχύος, αν αυτά ισχύουν – που λογικά έτσι είναι – τότε ισχύουν στο πολλαπλάσιο και για τις υπόγειες πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν γιατί σε αυτές το καθεστώς έχει βασίσει την ίδια την ύπαρξή του και την υποτιθέμενη ή μή αποτροπή του.

  Με την προυπόθεση ότι οι Αμερικανοί δεν έχουν αναπτύξει κάποιο συμβατικό διατρητικό υπερόπλο που αγνοούμε την ύπαρξή του ή ότι δεν θα τους ρίξουν…Minuteman, τέτοιες εγκαταστάσεις μπορούν να αδρανοποηθούν με σαμποτάζ – πολύ δύσκολο αλλά όχι ανέφικτο, κυρίως όμως πλήττοντας – hard kill ή soft kill – τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονκά δίκτυα με τα οποία σίγουρα είναι διασυνδεδεμένες γιατί αλλιώς δεν λειτουργούν ( βλέπε ειδικές βόμβες γραφίτη και μικροκυματικά όπλα που σύμφωνα με αναφορές χρησιμοποιήθηκαν σε Κόσοβο και Ιράκ ή εξελιγμένα κυβερνοόπλα όπως ο ιός Stuxnet που πιθανότατα έχει ήδη χρησιμοποιηθεί στο Ιράν!)

 • Mike Panagiotou

  Και οι ισραηλινοι απέκτησαν εμπειρία με την μεταξύ μας ασκηση ενάντια στους δικούς μας S-300

 • NK

  Δεν ειναι ακριβως σχετικό, αλλα αφορά την διπλωματία στην Μέση Ανατολή.

  Εδώ και μερικές μέρες η Jerusalem Post ασχολείται με τις αποκαλύψεις του DC LEAKS μετά το χάκινγκ των υπολογιστών του Open Society Foundation.

  Αποκαλύφθηκε η ,προφανής, μισθοδοσία διαφόρων μεταναστευτικών οργανώσεων σε Ελλάδα και Ευρώπη.

  Όπως λέει και η εφημερίδα :

  «If it is racist for Greeks to protect their national identity by seeking to block the entrance of millions of Syrians to their territory, then it is racist for Greece – or France, Hungary the US or Poland, to exist.»

  http://m.jpost.com/Opinion/Our-World-Soross-campaign-of-global-chaos-464770#article=6017OUI4RkRDQjE4NTU0MTM4RkQ5NzQ1NDg5MEZGMEREMkI=

  Νομίζω ότι αξίζει μια μάτια.
  Απο την ΕΥΠ και την κρατική ασφάλεια βέβαια, όχι απο εσάς.

  Για το Ιράν, δεν υπάρχει περίπτωση πολέμου, βρέθηκε μια συνεννόηση, τα λεει ο Κοσμοϊδιογλωσσίας πολυ καλά.