Βολή τορπίλης από το υποβρύχιο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ (S120)

20

O Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ, τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη ΠΝ και τον Αρχηγό Στόλου Αντιναύαρχο Ιωάννη Παυλόπουλο ΠΝ επιβιβάστηκαν στις 18 Σεπτεμβρίου στο υποβρύχιο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ (S120), το οποίο εξετέλεσε επιτυχή άσκηση βολής εκπαιδευτικής τορπίλης εναντίον στόχου επιφανείας.

Η εκπαιδευτική δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε στην περιοχή του κόλπου των Μεγάρων και ο στόχος απεικονίστηκε από πυραυλάκατο του Πολεμικού Ναυτικού. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή, «το κόστος νέων τορπιλών υψηλής τεχνολογίας κυμαίνεται περί τα 300 εκατ. ευρώ και σίγουρα αυτή τη στιγμή δεν αποτελεί προτεραιότητα για το Π.Ν., το οποίο (σ.σ. ορθώς) ιεραρχεί υψηλότερα την αναβάθμιση των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Αθήνα σχεδιάζει να διαθέσει αριθμό υποβρυχίων Τύπου 214HN για επιχειρήσεις ή ασκήσεις στη Μεσόγειο, πλέον εκείνων της «Sea Guardian» του ΝΑΤΟ, της «Sophia» της Ε.Ε. στην Κεντρική Μεσόγειο και της UNIFIL στα ανοικτά του Λιβάνου, για την οποία διεκδίκησε την ανάληψη ηγεσίας από 1ης Ιανουαρίου 2018.

Tην ίδια ημέρα, προηγήθηκε συνάντηση του Αρχηγού Στόλου Αντιναυάρχου Ιωάννη Παυλόπουλο ΠΝ με τον Διοικητή ΑΣΔΕΝ Αντιστράτηγο Νικόλαο Μανωλάκο στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας με σκοπό την ενημέρωση για την διεξαγωγή των ασκήσεων ΑΣΤΡΑΠΗ 5/17 και ΒΡΟΝΤΗ 2/17.

 • argitheatis

  Σαν πολλά δεν είναι 300 εκατ. γιά τις τορπίλες ? Αν θυμάμαι καλά για τις Black Shark το κόστος ήταν γύρω στα 70 εκατ. συν άλλα τόσα περίπου το κόστος ολοκλήρωσης στο σύστημα διαχείρησης μάχης των «Παπανικολής».

  • GES

   Καλησπέρα argitheatis,
   Αναφέραμε απλώς την πληροφορία από το άρθρο της Καθημερινής. Σημειώστε ότι δεν γίνεται καμία αναφορά σε ποσότητες. Στον διαγωνισμό του 2001 για 51 τορπίλες, η προσφορά της WASS για την Black Shark ήταν 58 εκατ (χωρίς εργασίες ενσωμάτωσης) και της τότε STN Atlas Elektronik 98 εκατ για την πλήρως ενσωματωμένη DM2A4. Εν συνεχεία, η STN ενημέρωσε το ΓΕΝ ότι απαιτεί 72 εκατ για την ενσωμάτωση της Black Shark στο ISUS 90.

   Η τότε προσφορά της WASS κατά γενική ομολογία ήταν εξαιρετικά χαμηλή, στα όρια του dumping ενδεχομένως, για λόγους εμπορικής πολιτικής. Θεωρείται μάλλον απίθανο να προσφερθεί εκ νέου τέτοιο τίμημα.

   Το 2011, εγκρίθηκε από το ΚΥΣΕΑ πρόγραμμα προμήθειας 56 τορπιλών με προϋπολογισμό 140 εκατ, το οποίο φυσικά ουδέποτε υλοποιήθηκε. Ο προϋπολογισμός όμως, με βάση και τη διεθνή εμπειρία, είναι ρεαλιστικός.

   • Ναυτης

    Αυτό είναι υπέροπλο φόβος και τρόμος των φίλων και εχθρών … θυμάστε την έλεγαν το Υποβρύχιο γέρνει κλπ… Τελικά οι Γερμανοί είναι πρωτοπόροι στα Υ/Β 100 χρόνια φτιάχνουν υποβρύχια… Ούτε το πολεμικό ναυτικό παει
    πίσω και αυτό 100 χρόνια εμπειρίας δεν είναι λίγα στην εκπαίδευση πληρωμάτων υποβρυχίων και στην μέγιστη αξιοποίηση των σκαφών αυτών χωρίς μιζων ατυχήματα…..Bravo zulou σε όλο το πλήρωμα του Παπανικολή για την βολή !!!

  • manolis

   Eδω «κινδυνευσε να ακινητοποιηθει» θωρακισμενη μερσεντε πρωην πρωθυπουργου και συζητας τωρα για τορπιλλες και πρασινα αλογα, στο τσακ αγορασανε κοψοχρονια νεα λαστιχα και σωσανε την κατασταση. Τα σαινια!

 • SPY_GR

  Πολλά μου φαίνονται και εμένα 300 εκατομμύρια για τορπίλες, πως βγήκε το ποσό αυτό δεν μας γράφει…μάλλον θέλει να κάνει «πάσα» για τον εκσυγχρονισμό των Meko!
  Προσωπικά δεν ξέρω τί είναι προτιμότερο και κυρίως περισσότερο ανταποδοτικό, σύγχρονες τορπίλες υποβρυχίων ή ο – περιορισμένος κατά τα φαινόμενα – εκσυγχρονισμός των φρεγατών…

  • GES

   Είναι πράγματι πολλά, δες αν θες την απάντηση παραπάνω στον argitheatis. Μια λύση θα ήταν η προμήθεια μικρού μόνο αριθμού σύγχρονων τορπιλών, καθώς σε αρκετούς από τους στόχους / συνθήκες οι υπάρχουσες SUT εξακολουθούν και είναι αποτελεσματικές ή εναλλακτικά ο εκσυγχρονισμός μέρους του αποθέματος των SUT http://e-amyna.com/τορπίλες-sut-δυνατότητες-αναβάθμισης-εν/

   • argitheatis

    Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση πιο πάνω. Αυτό που γράφεις τώρα το έχω σκεφτεί κι’εγώ. Μία μικρή αγορά π.χ. 20 τεμαχίων γιά τα πέντε ΑΙΡ ( 5×3 στα σκάφη και πέντε απόθεμα στην ξηρά) γιά τους δύσκολους στόχους όπως ανθυποβρυχιακές φρεγάτες και μελλοντικά την ομάδα μάχης του ελικοπτεροφόρου . Εστω και ένας μικρός αριθμός τορπιλών πάντως είναι πραγματικός πολλαπλασιαστής ισχύος.

 • Ο τίτλος της είδησης θα μπορούσε να ήταν «Βολή ΑΝΥΕΘΑ Βίτσα στο υ/β Παπανικολής, απουσία τορπίλης». (χιούμορ)
  Επικοινωνιακά το ΠΝ απέτυχε να δείξει έστω μια τορπίλη ή τις μπουρμπουλίθρες που παράγει η τορπίλη. Επέτυχε όμως να μας πληροφορήσει ότι ο ΑΝΥΕΘΑ ήταν παρών σε ένα γεγονός.
  Ελπίζω να υπάρχει υλικό από την βολή και να είναι σε φάση επεξεργασίας ώστε να δημοσιοποιηθεί αργότερα.

  • SPY_GR

   Μπορει να μην εκανε βολη, μαλλον εβλεπε την πετρελαιοκηλιδα μην λερωθει ο ανθρωπος!

  • Ανδρέας

   Η παρουσίαση για τον ΑΝ/ΥΕΘΑ είναι. Πλωτάρχης Βίτσωφ πλέον αφού κηρύχθηκε επιχειρησιακός.

 • ΝΙΚΟΣ

  Μια παρατήρηση, άσχετη με το άρθρο, ενώ από τον υπολογιστή παρακολουθώ κανονικά την ροή της σελίδας, από το κινητό «έχει κολλήσει» μια εβδομάδα πίσω. Πιο συγκεκριμένα, έχει σαν τελευταίο θέμα την καθέλκυση του πρώτου κυπριακού περιπολικού με αριθμό σχόλιων 22. Εάν πατήσει κανείς να διαβάσει το άρθρο τα σχόλια γίνονται 106. Επειδή δεν συνηθίζω να στέλνω άκυρα μηνύματα που δεν σχετίζονται με τα θέματα που πραγματεύεται το εκάστοτε άρθρο, ζητάω συγνώμη για την όχληση.

  • Kαλησπέρα Νίκο, λόγω διαφόρων εργασιών ενδέχεται να παρουσιαστούν κάποιες τέτοιες αρρυθμίες. Προς το παρόν κάνε μια εκκαθάριση cache στον browser.

  • ΠΡΟΜΑΧΟΣ

   Κι εμένα το ίδιο, παρότι καθάρισα τα coocies της σελίδας του eamyna στον chrome. Όταν μπαίνω από τον mozilla όμως, η ροή είναι κανονική και μπορώ να βλέπω τα άρθρα των τελευταίων 7 ημερών. Δεν ξέρω όμως τι να κάνω με τον chrome, θα με εξυπηρετούσε καλύτερα να μπαίνω μέσω αυτού.

   • Davelis

    Κι εγώ αντιμετώπιζα το ίδιο πρόβλημα μέχρι που πάτησα πάνω δεξιά το κουμπί RSS. Ο καθαρισμός των cookies δεν έκανε παντελώς τίποτα…

 • Ναυτης

  Καλησπέρα σε όλους τους φίλους διαβάζοντας την ανακοίνωση του ΓΕΝ δεν έγινε βολή τορπίλης ..(δεν μπορούσε άλλωστε για λόγους ασφαλείας στον κόλπο των Μεγάρων !!!!) Έγινε άσκηση βολής τορπίλης με στόχο μια ΤΠΚ σύνηθες ασκήσεις των Ελλήνων Υποβρυχίων… Παρασύρθηκαν και εγώ και έγραψα ποιο κάτω ΒΖ .. Αυτό όμως δεν αναιρεί την τεράστια αξία σαν οπλικό συστήμα το Υ/Β Παπανικολής και το άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό του σκάφους…. είπαμε το ΠΝ έχει 100 χρόνια εμπειρίας στην εκπαίδευση πληρωμάτων και διαχείριση σαν οπλικό συστήμα των υποβρυχίων…..

  • Mk

   Φιλε μου Ναυτη εγινε η βολη.
   Εδειξε πλανα η κρατικη τ.ν
   Ανετρεξε στο you tube να την δεις.
   Ξερω οτι θα σου αρεσει!
   :-)

 • John

  Προφανώς για να μην πρέπει να φαίνεται δεν πρέπει και να γραφτεί :-) Πολλές απορίες δημιούργησε και σε μένα η συγκεκριμένη φωτογραφία με τις»θολούρες», αλλά δυστυχώς ή ευτυχώς, θα παραμείνουν αναπάντητες.

 • H φωτογραφία δόθηκε λογοκριμένη από το ΓΕΝ προκειμένου να αποκρυβούν η ταυτότητα και οι ενδείξεις ευαίσθητων συσκευών και οργάνων του Υ/Β.

 • dt

  Υγρασία :P