Ελληνικά άρματα μάχης σε άσκηση στο εξωτερικό μετά από 20 χρόνια

119
1653

Με την συμμετοχή περισσοτέρων από 25.000 στρατιωτών από 24 κράτη (Ελλάδα, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Αυστρία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Γερμανία, Γεωργία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Κροατία, Μολδαβία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Ουκρανία, πΓΔΜ, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τουρκία, Τσεχία) διεξάγεται η ετήσια πολυεθνική Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) μεγάλης κλίμακας SABER GUARDIAN-17. Συγκεκριμένα, η άσκηση διεξάγεται από 30 Ιουνίου έως 12 Αυγούστου 2017, υπό τον συντονισμό της Διοίκησης US Army Europe (USAREUR), στην ευρύτερη περιοχή της Ουγγαρίας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας. Ο σκοπός της άσκησης είναι η προώθηση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή της Μαύρης θάλασσας, καθώς και η ενίσχυση της συνεργασίας και της διαλειτουργικότητας των συμμετεχουσών δυνάμεων.

Στην άσκηση, η οποία πραγματοποιείται μέσω της εκτέλεσης 15 διασυνδεόμενων μικρότερων ασκήσεων, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν με διάθεση προσωπικού και μέσων. Ειδικότερα, στις ασκήσεις Eagle Sentinel και Swift Response, που διεξάγονται στην περιοχή Novo Selo στη Βουλγαρία, διατίθενται:

  • Ουλαμός Μέσων Αρμάτων με τέσσερα άρματα μάχης Leopard-2HEL και ένα πέμπτο αναπληρωματικό, με πλήρη φόρτο μάχης, καθώς και Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού Μ113 της ΧΧΙΙΙ Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας
  • Ζεύγος επιθετικών ελικοπτέρων AH-64 Apache και ένα ελικόπτερο CH-47SD Chinook της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού.
  • Διμοιρία Καταδρομών της 1ης Ταξιαρχίας Καταδρομών-Αλεξιπτωτιστών

Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά που άρματα μάχης του ΕΣ μεταβαίνουν στο εξωτερικό για να συμμετάσχουν σε άσκηση, εκτελώντας βολές με πραγματικά πυρά, μετά από σχεδόν 20 χρόνια. Τελευταία συμμετοχή αρμάτων μάχης στο εξωτερικό καταγράφηκε στη Νότια Σαρδηνία στο πλαίσιο της άσκησης Destined Glory ’96 με τη συμμετοχή αριθμού Μ48Α5 της 32 ΙΜΑ και του 521 Τάγματος Πεζοναυτών της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών.

Πυροβολητής-Ασυρματιστής άρματος μάχης Leopard-2HEL της ΧΧΙΙΙ Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας στο πεδίο ασκήσεων του Novo Selo της Βουλγαρίας, στο πλαίσιο της άσκησης Saber Guardian 17, στις 17 Ιουλίου 2017.
Συνεκπαίδευση προσωπικού ΗΠΑ, Ελλάδας και Γεωργίας στο πεδίο ασκήσεων του Novo Selo της Βουλγαρίας, στο πλαίσιο της άσκησης Saber Guardian 17, στις 17 Ιουλίου 2017. Διακρίνονται τα τρία ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού.
Συνεκπαίδευση προσωπικού ΗΠΑ, Ελλάδας και Γεωργίας στο πεδίο ασκήσεων του Novo Selo της Βουλγαρίας, στο πλαίσιο της άσκησης Saber Guardian 17, στις 17 Ιουλίου 2017.
O Αντιστράτηγος Ben Hodges, Διοικητής του Αμερικανικού Στρατού στην Ευρώπη (USAREUR) με πλήρη εξάρτυση, συνομιλεί με Σέρβους στρατιωτικούς ιατρούς στην Αεροπορική Βάση Mihail Kogalniceanu της Ρουμανίας, στο πλαίσιο της άσκησης Saber Guardian 17, στις 16 Ιουλίου 2017.

Στις 20 Ιουλίου 2017, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, μετέβη στο Novo Selo στην Βουλγαρία, όπου και παρακολούθησε δραστηριότητες της άσκησης SABER GUARDIAN-17, στο πλαίσιο της ημέρας διακεκριμένων επισκεπτών (DV Day). Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε με το προσωπικό των ελληνικών μονάδων, το οποίο και συνεχάρη για την συμμετοχή του στην άσκηση, επισημαίνοντας ότι η απόδοση των στελεχών καταδεικνύει το υψηλό επίπεδο της επαγγελματικής τους κατάρτισης και συμβάλλει στην θετική εικόνα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων διεθνώς.

Άρμα μάχης Leopard-2HEL της ΧΧΙΙΙ Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας κατά την φάση της επίθεσης στο πεδίο ασκήσεων του Novo Selo της Βουλγαρίας, στο πλαίσιο της άσκησης Saber Guardian 17, στις 20 Ιουλίου 2017.
Ελικόπτερο CH-47SD Chinook του 4ου ΤΕΑΣ και επιθετικό ελικόπτερο ΑΗ-64Α+ Apache του 1ου ΤΕΕΠ παρέχουν υποστήριξη σε επεισόδιo με πραγματικά πυρά στο πεδίο ασκήσεων του Novo Selo της Βουλγαρίας, στο πλαίσιο της άσκησης Saber Guardian 17, στις 20 Ιουλίου 2017.
Επιθετικό ελικόπτερο ΑΗ-64DHA Apache του 2ου ΤΕΕΠ παρέχει υποστήριξη στην επίθεση ενός Leopard-2HEL και ενός αμερικανικού ΤΟΜΑ M2A3 Bradley στο πεδίο ασκήσεων του Novo Selo της Βουλγαρίας, στο πλαίσιο της άσκησης Saber Guardian 17, στις 20 Ιουλίου 2017.
Επιθετικό ελικόπτερο AH-64DHA Apache του 2ου ΤΕΕΠ παρέχει υποστήριξη στα ασκούμενα τμήματα στο πεδίο ασκήσεων του Novo Selo της Βουλγαρίας, στο πλαίσιο της άσκησης Saber Guardian 17, στις 20 Ιουλίου 2017.
Επιθετικό ελικόπτερο ΑΗ-64Α+ Apache του 1ου ΤΕΕΠ στο πεδίο ασκήσεων του Novo Selo της Βουλγαρίας, στο πλαίσιο της άσκησης Saber Guardian 17, στις 20 Ιουλίου 2017.
Ελικόπτερο CH-47SD Chinook του 4ου ΤΕΑΣ κατά την εκτέλεση αεροκίνητης ενέργειας στο πεδίο ασκήσεων του Novo Selo της Βουλγαρίας, στο πλαίσιο της άσκησης Saber Guardian 17, στις 20 Ιουλίου 2017.
Βολές ρουκετών από Su-25 της Βουλγαρικής Αεροπορίας στο πεδίο ασκήσεων του Novo Selo της Βουλγαρίας, στο πλαίσιο της άσκησης Saber Guardian 17, στις 20 Ιουλίου 2017.
Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ με προσωπικό της Αεροπορίας Στρατού που αναπτύχθηκε στη Βουλγαρία στο πλαίσιο της άσκησης Saber Guardian 17.
Προσωπικό της ΑΣ στην άσκηση Saber Guardian 17.
Συνομιλία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη ΠΝ με τον Αντιστράτηγο Ben Hodges, Διοικητής του Αμερικανικού Στρατού στην Ευρώπη (USAREUR).
Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ με τον Ιταλό ομόλογό του Claudio Graziano.