Ελληνικά άρματα μάχης σε άσκηση στο εξωτερικό μετά από 20 χρόνια

119
Άρματα μάχης Leopard-2HEL στο πεδίο ασκήσεων του Novo Selo της Βουλγαρίας, στο πλαίσιο της άσκησης του ΝΑΤΟ Saber Guardian 17, στις 17 Ιουλίου 2017.

Με την συμμετοχή περισσοτέρων από 25.000 στρατιωτών από 24 κράτη (Ελλάδα, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Αυστρία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Γερμανία, Γεωργία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Κροατία, Μολδαβία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Ουκρανία, πΓΔΜ, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τουρκία, Τσεχία) διεξάγεται η ετήσια πολυεθνική Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) μεγάλης κλίμακας SABER GUARDIAN-17. Συγκεκριμένα, η άσκηση διεξάγεται από 30 Ιουνίου έως 12 Αυγούστου 2017, υπό τον συντονισμό της Διοίκησης US Army Europe (USAREUR), στην ευρύτερη περιοχή της Ουγγαρίας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας. Ο σκοπός της άσκησης είναι η προώθηση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή της Μαύρης θάλασσας, καθώς και η ενίσχυση της συνεργασίας και της διαλειτουργικότητας των συμμετεχουσών δυνάμεων.

Στην άσκηση, η οποία πραγματοποιείται μέσω της εκτέλεσης 15 διασυνδεόμενων μικρότερων ασκήσεων, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν με διάθεση προσωπικού και μέσων. Ειδικότερα, στις ασκήσεις Eagle Sentinel και Swift Response, που διεξάγονται στην περιοχή Novo Selo στη Βουλγαρία, διατίθενται:

 • Ουλαμός Μέσων Αρμάτων με τέσσερα άρματα μάχης Leopard-2HEL και ένα πέμπτο αναπληρωματικό, με πλήρη φόρτο μάχης, καθώς και Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού Μ113 της ΧΧΙΙΙ Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας
 • Ζεύγος επιθετικών ελικοπτέρων AH-64 Apache και ένα ελικόπτερο CH-47SD Chinook της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού.
 • Διμοιρία Καταδρομών της 1ης Ταξιαρχίας Καταδρομών-Αλεξιπτωτιστών

Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά που άρματα μάχης του ΕΣ μεταβαίνουν στο εξωτερικό για να συμμετάσχουν σε άσκηση, εκτελώντας βολές με πραγματικά πυρά, μετά από σχεδόν 20 χρόνια. Τελευταία συμμετοχή αρμάτων μάχης στο εξωτερικό καταγράφηκε στη Νότια Σαρδηνία στο πλαίσιο της άσκησης Destined Glory ’96 με τη συμμετοχή αριθμού Μ48Α5 της 32 ΙΜΑ και του 521 Τάγματος Πεζοναυτών της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών.

Πυροβολητής-Ασυρματιστής άρματος μάχης Leopard-2HEL της ΧΧΙΙΙ Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας στο πεδίο ασκήσεων του Novo Selo της Βουλγαρίας, στο πλαίσιο της άσκησης Saber Guardian 17, στις 17 Ιουλίου 2017.
Συνεκπαίδευση προσωπικού ΗΠΑ, Ελλάδας και Γεωργίας στο πεδίο ασκήσεων του Novo Selo της Βουλγαρίας, στο πλαίσιο της άσκησης Saber Guardian 17, στις 17 Ιουλίου 2017. Διακρίνονται τα τρία ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού.
Συνεκπαίδευση προσωπικού ΗΠΑ, Ελλάδας και Γεωργίας στο πεδίο ασκήσεων του Novo Selo της Βουλγαρίας, στο πλαίσιο της άσκησης Saber Guardian 17, στις 17 Ιουλίου 2017.
O Αντιστράτηγος Ben Hodges, Διοικητής του Αμερικανικού Στρατού στην Ευρώπη (USAREUR) με πλήρη εξάρτυση, συνομιλεί με Σέρβους στρατιωτικούς ιατρούς στην Αεροπορική Βάση Mihail Kogalniceanu της Ρουμανίας, στο πλαίσιο της άσκησης Saber Guardian 17, στις 16 Ιουλίου 2017.

Στις 20 Ιουλίου 2017, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, μετέβη στο Novo Selo στην Βουλγαρία, όπου και παρακολούθησε δραστηριότητες της άσκησης SABER GUARDIAN-17, στο πλαίσιο της ημέρας διακεκριμένων επισκεπτών (DV Day). Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε με το προσωπικό των ελληνικών μονάδων, το οποίο και συνεχάρη για την συμμετοχή του στην άσκηση, επισημαίνοντας ότι η απόδοση των στελεχών καταδεικνύει το υψηλό επίπεδο της επαγγελματικής τους κατάρτισης και συμβάλλει στην θετική εικόνα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων διεθνώς.

Άρμα μάχης Leopard-2HEL της ΧΧΙΙΙ Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας κατά την φάση της επίθεσης στο πεδίο ασκήσεων του Novo Selo της Βουλγαρίας, στο πλαίσιο της άσκησης Saber Guardian 17, στις 20 Ιουλίου 2017.
Ελικόπτερο CH-47SD Chinook του 4ου ΤΕΑΣ και επιθετικό ελικόπτερο ΑΗ-64Α+ Apache του 1ου ΤΕΕΠ παρέχουν υποστήριξη σε επεισόδιo με πραγματικά πυρά στο πεδίο ασκήσεων του Novo Selo της Βουλγαρίας, στο πλαίσιο της άσκησης Saber Guardian 17, στις 20 Ιουλίου 2017.
Επιθετικό ελικόπτερο ΑΗ-64DHA Apache του 2ου ΤΕΕΠ παρέχει υποστήριξη στην επίθεση ενός Leopard-2HEL και ενός αμερικανικού ΤΟΜΑ M2A3 Bradley στο πεδίο ασκήσεων του Novo Selo της Βουλγαρίας, στο πλαίσιο της άσκησης Saber Guardian 17, στις 20 Ιουλίου 2017.
Επιθετικό ελικόπτερο AH-64DHA Apache του 2ου ΤΕΕΠ παρέχει υποστήριξη στα ασκούμενα τμήματα στο πεδίο ασκήσεων του Novo Selo της Βουλγαρίας, στο πλαίσιο της άσκησης Saber Guardian 17, στις 20 Ιουλίου 2017.
Επιθετικό ελικόπτερο ΑΗ-64Α+ Apache του 1ου ΤΕΕΠ στο πεδίο ασκήσεων του Novo Selo της Βουλγαρίας, στο πλαίσιο της άσκησης Saber Guardian 17, στις 20 Ιουλίου 2017.
Ελικόπτερο CH-47SD Chinook του 4ου ΤΕΑΣ κατά την εκτέλεση αεροκίνητης ενέργειας στο πεδίο ασκήσεων του Novo Selo της Βουλγαρίας, στο πλαίσιο της άσκησης Saber Guardian 17, στις 20 Ιουλίου 2017.
Βολές ρουκετών από Su-25 της Βουλγαρικής Αεροπορίας στο πεδίο ασκήσεων του Novo Selo της Βουλγαρίας, στο πλαίσιο της άσκησης Saber Guardian 17, στις 20 Ιουλίου 2017.
Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ με προσωπικό της Αεροπορίας Στρατού που αναπτύχθηκε στη Βουλγαρία στο πλαίσιο της άσκησης Saber Guardian 17.
Προσωπικό της ΑΣ στην άσκηση Saber Guardian 17.
Συνομιλία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη ΠΝ με τον Αντιστράτηγο Ben Hodges, Διοικητής του Αμερικανικού Στρατού στην Ευρώπη (USAREUR).
Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ με τον Ιταλό ομόλογό του Claudio Graziano.
 • Μκ

  Παντα πρωτιες!Κ στο e amyna κ στα εμπλεκομενα ελληνικα μεσα.

 • lakis komninos

  εξαιρετικη κινηση επιδειξης »σημαιας» εστω και με εμμεσο τροπο , δεδομενου του υψηλου επιπεδου των Ελληνων αρματιστων και ευτυχως πλεον και του ολοκληρωμενου οπλικου συστηματος LEO 2HEL ,μιας που μεχρι προτινος θα ηταν αναγκασμενο να χτυπαει με πιρουνια και κουταλια τα αντιπαλα αρματα μαχης. Επιπλεον ειναι καλο να διαφαινεται μια πολυ καλη συνεργασια με τη Βουλγαρικη πλευρα δια παν ενδεχομενο , οπως και με τη Σερβικη.

  • M.K.E

   Ξερεις βεβαια ποιο ειναι το θεμα…αν φανεις οτι εισαι πολυ καλος,αυξανονται οι πιεσεις για ενεργο παρουσια και συμμετοχης σε περιπτωση «στραβης»..

   • GR P

    Θα ήταν άσχημο αυτό να γίνει με τρόπο που εξυπηρετεί το Εθνικό Συμφέρον;

    Χαιρετισμούς

    ΥΓ: ευχαριστούμε και συγχαρητήρια στο eAmyna για το όμορφο ρεπορτάζ!

  • Phil

   Ναι, καλά όλα αυτά περί «επίδειξης Σημαίας», αλλά ας εφόσον ποζάρουμε για χάρη της κάμερας με το MG έτοιμοι να πετσοκόψουμε τον μισητό οχτρό (έστω και με αβολίδωτα) καλό θα ήταν να αναπτύσσουμε και τα σκοπευτικά του όπλου, μην φαίνεται ότι ρίχνουμε στο γάμο του Καραγκιόζη…

   …ναι, ξέρω ακούγομαι πολύ γκρινιάρης.

 • KonstantinosM

  Καλημέρα και συγχαρητήρια!
  Είναι σημαντικό να μην «ξεχνιέται» ο ΕΣ και οι δυνατότητές του από τις ΝΑΤΟικές δομές, όταν ΠΑ και ΠΝ πρωτοστατούν.
  Να υποθέσω πως στις 22 χώρες που λαμβάνουν μέρος είναι και οι «σύμμαχοι» Τούρκοι με τους «‘άσπονδους φίλους» Αλβανούς; Υπάρχει πληροφόρηση με τι μέσα συμμετέχουν αμφότεροι;

 • tkostas

  Να φανταστώ ότι κινήθηκαν οδικώς πάνω σε αρματαφορείς ή με …τρένο;
  Πολύ καλή είδηση…
  Ευγε Ε-Amyna

 • Χρήστος

  Σε περίπτωση πολέμου τα άρματα μας θα φέρουν τέτοια διχτυα παραλλαγης όπως τα εικονιζομενα στην άσκηση?

 • SPY_GR

  Επιτέλους, αργήσαμε λίγο αλλά…
  Ελπίζω βέβαια να μην περάσουν άλλα 20 χρόνια για το επόμενο!
  Μια που αρχίσαμε τις βόλτες εξαιρετικό ενδιαφέρον θα είχε η συμμετοχή μας στο περίφημο Tank biathlon και στο Strong Europe Tank Challenge!

 • Ευστάθιος Παλαιολόγος

  Αν ρίξει τροχειοδεικτικά με πώμα αβολιδώτων μάλλον θα εκπλαγεί…

 • Ευστάθιος Παλαιολόγος

  Βεβαια το να ριχνει μονο τροχειοδεικτικα ο Ομαδαρχης ειναι ενας αριστος τροπος να καταδεικνυει στον εχθρο ποιος ειναι ο Ομαδαρχης….
  Επισης, αν και καλο στη θεωρια, η εκτιμηση αποστασης με τροχειοδεικτικα ειναι ανευ ουσιας. Τα κλισιοσκοπια των τυφεκιων ειναι μεχρι τα 400μ, ενα το κρατούμενο. Μεχρι τα 400μ η πτωση της βολιδας ειναι σημαντικη αλλα οχι τοσο που θα παιξει ρολο η πολυ γενικη και στο περίπου εκτιμηση αποστασης του Ομαδαρχη, δυο με αυτο. Και τρια, η ικανοτητα του οπλιτη να διακρίνει και να εμπλεξει με ακριβεια στοχο περαν των 200-300μ ειναι πολυ περιορισμενη, τοσο που η ακριβης αποσταση δε θα βοηθουσε και πολυ.
  Γενικως, ενας κανονας του τι μπορει να πετύχει ενας μαχητης σε συνθήκες μαχης, και λαμβανοντας υποψη και να εχει καποια εμπειρια απο μαχες, ειναι, αποσταση στην οποια μπορει να πετυχει ανθρωπινο κορμο στο 100% διαιρουμενη δια δυο. Αυτο για τον μεσο στρατιωτη ειναι καπου στα 100-150 μετρα.

  • Β.Κ

   Λες κατι στο οποιο συμφωνω απολυτα. Αλλα το ζητούμενο ειναι οτι εγω αλλο ειπα. Να εκτιμά αποστασεις για τα ΟΜΑΔΙΚΑ οπλα που θα εχει. Η κανονικα,
   η ΥΔ(υπο διοικηση). Ειτε ειναι καποιο ΑΤ μεγάλου βεληνεκους, ειτε καποιο 0.50, ειτε MG3, ειτε οπλο ελεύθερου σκοπευτή…. Ακομα και για ΜΙΝΙΜΙ/ΗΚ11….

  • Β.Κ

   Ξεχασα να απαντησω ολοκληρωμένα [το ξερω ειμαι τραγικος :)]

   «Βεβαια το να ριχνει μονο τροχειοδεικτικα ο Ομαδαρχης ειναι ενας αριστος τροπος να καταδεικνυει στον εχθρο ποιος ειναι ο Ομαδαρχης….»

   Ακομα και στην χειροτερη περιπτωση, ο ομαδαρχης θα εχει ΔΝΟ(αν και κανονικα εχουν ολοι του ΠΖ, εστω και παλια).Οποτε πρεπει να καταδειξει στοχο στους τυφλους της ομαδας του.

   Επισης, στην αμυνα εντος ορυγματων(μεγαλες αποστασεις μεταξυ τους εως και 1000 μ.) και λογω της ελλειψης ενδοεπικοινωνιας στην ομαδα, ο ομαδαρχης ως ηγετης ισως χρειαστει να συγκεντρωσει το πυρ ολων των οπλων του σε καποιον στοχο προτεραιοτητας.Οποτε κι εδω τα τροχειοδεικτικα θα βοηθησουν.

   Πέραν τούτου, τα τροχιοδει-κτικα ειναι ενας τροπος καταδειξης. Ισως ο χειρότερος,συμφωνω, αλλα μια λυση ανάγκης εκεινη την ύστατη στιγμή.

   Τελος, την λύση του ομαδάρχη με τροχιοδεικτικα, δεν την ειπα εγω. Ουτε εχω πολεμήσει, ουτε ειμαι ο καλυτερος. Την εχει εκφράσει ο Αμερικανικός Στρατός.

   • Ευστάθιος Παλαιολόγος

    Μαλλον ηθελες να γραψεις μεχρι 100μ :-)
    Οι κανομισμοι πολλες φορες γραφουν αρλουμπες. Ακομα κι οι Αμερικανικοι. Ακομα και εξειδικευμενοι, οπως π.χ το εγχειριδιο του Αμερικανικου Στρατου για ΕΣ.
    Οπως και να εχει. Δεν αμφισβητω την χρησιμοτητα των τροχειοδεικτικων αλλα την αποτελεσματικοτητα των διαφόρων μεθοδων που κατα καιρους διδασκονται.

    • Β.Κ

     Απο κινητο οταν γραφεις, τετοια παθαίνεις…:)… Η καλύτερη λύση θα ειναι να εχουν ολοι σύγχρονη ΔΝΟ, ολοι τους red dot, ενδοεπικοινωνία κι αλλα πολλα καλούδια. Σε αυτην την κατασταση δεν ειναι ομως ουτε ο Αμερ. στρατός.

     Σωστή χρηση φτυαριού, ναρκών, τρχ φυσιγγιων, παραλλαγης και μέσων επικοινωνιών φέρνουν ευκολη και γρηγορη νικη στο ΠΖ…

   • AtomicYeti

    Μην το πάρεις προσβλητικά, ούτε είμαι ειδικός ούτε και κάνω αντίλογο, αλλά ίσως καλύτερα ο ομαδάρχης σαν ηγέτης να κατανοήσει ότι αν γίνει μάχη με τα μοντέρνα ηλεκτρονικά συστήματα και συμβατικά όπλα, το τελευταίο που θέλει είναι να καταδείξει την θέση της ομάδας του; Επίσης, όπως γράφεις και πιο κάτω, το βράδυ χωρίς ΔΝΟ (και με φλόγα προσθέτω εγώ), το φτυάρι θα έχει χρήση κατόπιν εορτής ;…

    Δεν θα ήταν καλύτερο ο Αξ/κος να βρει τρόπο οι στρατιώτες να έχουν την ελάχιστη ικανότητα για να κάνουν τη δουλειά τους απο πριν; Πχ, μήπως ένα οπτικό με μεγέθυνση 2.5x-3x θα άλλαζε την ικανότητα αυτής της ομάδας; Μαζί με ένα αποστασιόμετρο πάνω στο οπτικό και ένα κλισιόμετρο για να ξέρει τι κάνει ο ΤΦ; Και μιά ελάχιστη εκπαίδευση πάνω σε αυτά; Για να μην χάνει και το χρόνο του ο Αξ/κος με απλά πράγματα και να ασχοληθεί με τα ουσιώδη.

 • Spock

  Προτιμώ F16 και κανένα υποβρύχιο! :)

 • manolis

  Εχουν παει πεζοναυτες μας στη Γαλλια με αρματαγωγο για την ασκηση Briliant Midas 2004 του ΝΑΤΟ, αλλα δεν ξερω λεπτομερειες ουτε αν πηγαν και αρματα μαζι.

 • Cynaegeirus

  αυτά βγαίνουν έξω σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και μόνο.

 • SPY_GR

  Καλά δεν…ντρέπεσαι που θες να ξεκινήσεις νέο Βαλκανικό πόλεμο;

 • manolis

  Αλλο λαμβανουμε τυπικα μερος και αλλο στελνουμε Leopard-2HELL να κανουν βολες σε ξενο πεδιο.

  • Ivy Chris

   Είναι το ίδιο ακριβώς όπως όταν στέλνουμε Α/φη ή φρεγάτες.
   Δεν υπάρχει τυπική συμμετοχή, ειδικά τη στιγμή που η «Tobruq Legacy 17» αφορά συμμετοχή δυνάμεων ΑΑ (13 χώρες, 2.200 προσωπικό & 800 οχήματα) για να τεστάρουν τη διαλειτουργικότητα, τη συνδεσιμότητα και την ολοκλήρωση των AWACS με τις ΑΑ δυνάμεις εδάφους έτσι ώστε να μπορούν να ενσωματωθούν στην υπάρχουσα Διοίκηση & δομή ελέγχου του ΝΑΤΟ.

 • GR P

  Έχεις δίκαιο σε αυτό που λες, θα μπορούσε να γίνεται για μονάδες πρώτης γραμμής ίσως εν είδει black ops (χωρίς διακριτικά και χωρίς επίσημη εμπλοκή των ΕΕΔ), οπότε είμαστε εκεί για τους συμμάχους προωθώντας τα συμφέροντα μας, αλλά δεν είμαστε εκεί για όλους τους υπόλοιπους ( ναι ξέρω, και μετά ξύπνησα!).

 • GR P

  Μήπως να στέλναμε από τώρα καμία μεραρχία στην βουλγαροτουρκική; Θα είχε πλάκα αν το δέχονταν οι Βούλγαροι…

  • Spock

   Καλή ιδέα αλλά μήπως να μας στέλνατε μια μεραρχία στην Κύπρο βράδυ ώστε να υπάρξει αμοιβαία αποχώρηση στρατευμάτων σε περίπτωση λύσης!

   Αν και με το πρόβλημα υπογεννητικότητας πλέον οι μεραρχίες σπανίζουν!

 • GR P

  «Τελευταία συμμετοχή αρμάτων μάχης στο εξωτερικό καταγράφηκε στη Νότια Σαρδηνία στο πλαίσιο της άσκησης Destined Glory ’96»

  Μήπως έχει κανείς φώτο ή βίντεο από εκείνη την άσκηση να βάλει link? Ακούγεται ενδιαφέρουσα

 • Ευστάθιος Παλαιολόγος

  «Παρακάτω και το βίντεο από την συμμετοχή Leopard 2HEL στην ίδια άσκηση (ε… να μην κόψουμε με το βίντεο μιας εβδομάδας παλιό και την αποκλειστικότητα που ευαγγελίζονταν κάποιοι χθες… )»

  Φαινεται καποιοι στην ΠΤΗΣΗ θικτηκαν απο το «Αποκλειστικο» στον τιτλο σας…

  • Ε καλά, ας το έβγαζαν τότε πρώτοι εκείνοι και να μην περιμένουν τις ανακοινώσεις του ΓΕΣ για να κάνουν τη δουλειά του…

   • Ευστάθιος Παλαιολόγος

    Παντως πολύ «μικροψυχο» το υπονοούμενο τους…

    • Πράγματι, κρίμα γιατί στο πρόσφατο παρελθόν η e-Amyna είχε αναδημοσιεύσει άρθρα της από το Facebook και το Twitter. Ο καθένας κρίνεται.-

     • SPY_GR

      Μην χαλιέστε λογικό είναι αυτό, έως ένα βαθμό τουλάχιστον, για όσους ασχολούναι με τέτοια θέματα όπου η «πρωτιά» ή η «αποκλειστικότητα» παίζει τον ρόλο της…

 • M.K.E

  Εντυπωση μου προκαλει παντως και η συμμετοχη της Σερβιας,παραδοσιακα συμμαχος της Ρωσιας και με πολλες προστριβες τοσο λογω Κοσσοβου οσο και του προτερου πολεμου με τις υπολοιπες δυτικες χωρες.
  Αποτελει αραγε μια στροφη πολιτικης;Διοτι σιγουρα η συμμετοχη σε τετοιες ασκησεις δεν αντιμετωπιζεται με τον καλυτερο δυνατο τροπο απο το ξανθο γενος.

 • Χρήστος

  Θα πάρουμε ποτέ αυτά τα Bradley? καημό το έχω

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  Όταν βλέπω αυτά τα γελοία κόκκινα τζόκεϋ στην ΑΣ,με πιάνει μελαγχολία.
  Σοβαρά τώρα,κανείς δέν αισθάνεται άσχημα φορώντας αυτά τα «πράγματα»,και κανείς δέν αισθάνεται άσχημα βλέποντας το προσωπικό να τα φοράει;
  Και σε διεθνή άσκηση στο εξωτερικό,μάλιστα;
  Όπλο που δέν μπορεί να εξασφαλίσει ευπαρουσίαστα πηλίκια ασκήσεων,θα εξασφαλίσει AGM-114 L,και Κάϊ-όου-άουα;

  • Cynaegeirus

   είναι με διαφορά τα ασχημότερα καλύμματα κεφαλής των εεδ.

  • M.K.E

   Να συμπληρωσω και εγω κατι που μου χτυπησε το ματι.Ο αμερικανος στρατηγος μεσα στην παραλλαγη και στο φουμο και ο δικος μας Α/ΓΕΕΘΑ με στολη που θυμιζει παραλλαγη ερημου,να συζητανε..δεν ξερω αλλα προσωπικα μου φανηκε εντελως αταιριαστο.

   • Nick Kary

    Ε ο Αμερικάνος είναι ένας απλός στρατηγάκος χαχαχα
    Στην τελευταία φώτο, αυτήν που είναι δίπλα στον Ιταλό, ο δικός μας τι ταμπελάκια έχει στο χιτώνιο και στο τζόκεϊ? Είναι τα προβλεπόμενα ή απλά επειδή είναι στο εξωτερικό θέλει να δώσει στίγμα?

   • gpe76

    Αμ, το CHIEF HELLENIC NAVY DEFENSE GENERAL STAFF που το πάς; Ποιος κάνει τις μεταφράσεις και ποιός δίνει το ok για τέτοια …. τερατουργήματα; Ανάμεσα στις τόσες χιλιάδες στελέχη στο επιτελείο ΔΕΝ υπάρχει κανένας με γνώση πάνω από Lower? Me Tarzan, you Jane?

    • Ανδρέας

     Εδω στην.ταυτότητα εχουν.φαει το the απο την επίσημη ονομασια της χωρας.

    • GeorgeT

     Και εμενα μου φανηκε πολύ άσχημο.

   • Ανδρέας

    Άσε τον ψάρακλα να τρέχει, ο δικός μας δείχνει ότι είναι αρχηγός και βάζει τους άλλους να τρέχουν. Φορά δε ερήμου γιατι ο εχθρός θα υποχωρήσει στην Σαχάρα. -). Στα σοβαρά πάντως ο αμερικανός δείχνει στρατιώτης.

   • kokki

    όντως. τι τζοκευ φορά ο Γεεθα, δεν έχουν στα Ουκ κάνα οχταγωνο με το εθνόσημο? όσο για τον αμερικάνο νομίζω ότι αυτός συμμετείχε στην άσκηση εξού και η παραλαγή και το φούμο. οι λοιποί, μαζί με τον δικό μας ήταν επισκέπτες φαντάζομαι, σε καμία DV Day.

   • Giorgos Tsagaris

    Φυσικο αφου ο ενας συμμετεχει στην ασκηση και α αλλος απλα ενημερωνεται…..

  • nonfactor

   Εσύ και τα Κάϊ-όου-άουαουαουα σου. Αμάν πια! :-P

   • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

    «Κάϊ-κάϊ-κάϊ» θα λένε τα ΟΗ-58 όταν θα τρέχουν να κρυφτούν πίσω από τα Απάτσι,«όου» θα λέει ὁ Κυναίγειρος όταν θα τα βλέπει,και «άου-άου-άουα» θα λένε τα πληρώματα των ΟΗ-58.

  • Giorgos Tsagaris

   Kλασικο »οκταγωνο» για οσους ξερουν( (το εχουν φορεσει) και καταλαβαινουν….

   • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

    Δέν πρόκειται για οκτάγωνο,απλώς για εκτρωματική παρτίδα του τυπικού πηλικίου του Ε.Σ,βαμμένη κόκκινη.
    Περί το 1980,υπήρχαν κάποια οκτάγωνα στην ΜΥΚ,και σκόρπια στον Ε.Σ,που δέν ήταν και τόσο άσχημα,αλλά ήταν αμερικανικής προελεύσεως.
    Αργώτερα,προέκυψαν και τα «ἑλληνοποιημένα»,και «τί ψάχνεις τώρα,να᾿ούμ».
    Πάντως,την έχει,μωρέ την παραέχει ἡ κούτρα μας την κακογουστιά.
    Γενικώς.

 • Phil

  @ ΒΚ,

  Οι παρατηρήσεις σου περι των 3 πρώτων και 3 τελευταίων φυσιγγίων, σωστές. Εάν τα διδάχθηκες κατά την διάρκεια της θητείας σου χαίρομαι που αντικείμενα που διδασκόταν στις αρχές της δεκαετίας του ’90 σε μονάδες ΚΔ (κι αν!) και σε Σχολεία του εξωτερικού, περνάνε πλέον ως ΒΟΕ γνώσεις ΠΖ. Έχε όμως υπ΄όψη σου πως ο «γάτος ομαδάρχης» γνωρίζει πως το βάρος της τροχιοδεικτικής βολίδας είναι κατά ελάχιστα μικρότερο της κανονικής, οπότε και τα βαλιστικά χαρακτηριστικά θα διαφέρουν και τα αποτελέσματα των βολών από ένα όπλο με καλορυθμισμένα σκοπευτικά, ίσως να απέχουν λίγο από τα αναμενόμενα. Θα μου πεις «λεπτομέρειες»… ναι, αλλά το λαμβάνεις υπ΄όψη

  • Β.Κ

   Tα διδάχθηκα απτην Σχολή μου, και τα διδάσκω εκεί που πρέπει κάμποσα χρόνια.

   Επίσης, πολύ καλά τα βαλλιστικά χαρακτηριστικά, αλλά έχουν βαρύνουσα σημασία, στις βολές σκοπευτικών ομάδων,και στις διαγωνιστικές βολές.Στην πράξη(βολές κατά την μάχη), θα θερίσεις την περιοχή ενδιαφέροντος με μια ριπή, ή με μια σειρά συνεχόμενων απλών βολών,καλύπτοντας μεγάλο πεδίο ευθύνης.Πέραν τούτου, στις βολές Μάχης, πιο βαρύνουσα σημασία έχει η καταστροφή του εχθρικού πυρός και ελιγμού(απαγόρευση πυρών, απαγόρευση κίνησης, παγίδευση,κτλπ) υπερ των δικων σου πυρών και ελιγμών.Τέλος, στις βολές Μάχης, που ενέχουν σοβαρούς περιορισμούς εδάφους (εξάρσεις,κτίρια) και στρες μαχητή, οι βολές θα ξεκινούν από τα <200 μέτρα.Οπότε εκεί η όποια επίδραση βαλλιστικών διαφορών είναι αμελητέα.

 • Cynaegeirus

  αντιθέτως έχουν καλή τιμή – ειδικά οι παλιές μτχ εκδόσεις.

  όπως και τα μάρντερ έχουν κάποιο κόστος το οποίο κακοφαίνεται σε ορισμένους, που θεωρούν οτι είναι ακριβά υλικά για το πεζικό.

  • notis kas

   Θυμάμαι να διαβάζω ότι το πρόγραμμα του νέου αμερικανικού ΤΟΜΠ θα στηριζόταν σε εκσυγχρονισμό σκαφών Μπράντλει. Αν ισχύει δυσκολεύει αρκετά η απόκτησή τους.

   Τα ΤΟΜΑ επίσης έχουν τελειώσει, μόνο ότι έχουν κρατήσει (αν έχουν κρατήσει) οι εταιρίες, που θα πουλήσουν και σε άλλη τιμή.

   Βέβαια και τα 50 που πήραν οι Ιορδανοί πρόσφατα θα μπορούσαν ίσως να εξοπλίσουν μια ΤΘΤ μαζί με τα hel. Αλλά είπαμε, τα Leo2 μόνο με Μ113, ακόμη και τα Λεωνίδας στα νησιά, επειδή δεν κολυμπάνε.

   • Cynaegeirus

    «Αν ισχύει δυσκολεύει αρκετά η απόκτησή τους.»

    Ναι νομίζω οτι εκεί τελειώσαμε – παρατήσαμε όμως τόσο τα μάρντερ όσο και τα μπράντλευ για πολύ καιρό στα αζήτητα. τράβα έλληνα με το στάγιερ και το μ113…
    έχουν καλό απόθεμα και δεν λένε ποτέ όχι για πώληση ειδικά όταν χρειάζονται χρήμα για εκσ. τώρα θα σου πουν 1-2εκ το κομμάτι…

    τομα παγκοσμίως υπάρχουν διαθέσιμα μτχ μόνο τα ρώσικα – και αυτά σιγά σιγά κανιβαλίζονται ή πάνε συρία.
    όλες οι άλλες χώρες τα έχουν σκραπάρει – δεν ξέρω αν έχουν μείνει στην γαλλία τπτ.
    αποθήκη έχουν μόνο οι ιταλοισπανοι τα κένταυρος και αν τα πάρεις πιθανόν να σου πασάρουν και μερικά φρέσια.

    βλέπω οτι πάνε όλοι προς βαριά (40+) 8τροχα οχήματα – ο αυστραλιανός διαγωνισμός έχει παγκόσμιο ενδιαφέρον αν και θα γίνει και 2ο μέρος για βαρύ τομα με ερπύστρια – έτσι λένε τουλάχιστον.

    εγώ σας έχω πει και στο παρελθόν: όσο δεν προχωράμε σε βαριά τομπ θα δούμε σε αυτό το ρόλο τα λεο2α4 απο την επόμενη δεκαετία.
    με το τουρκικό ΑΤ με τις ρουκέτες – μιλάμε για φόρτο έτοιμο για βολή 6-12 βλημάτων – τα ελαφριά τομπ και τομα είναι παρελθόν.
    για απλό τομπ υπάρχουν φτηνές λύσεις απο τα βαλκάνια και την κίνα των 200-300,000 ευρώ. ο λάζαρος ή το βμρ-23 δεν θα μας χάλαγαν στα νησιά – αλλά να πούμε οτι καθώς το επίπεδο θωράκισης είναι το ίδιο με ένα εσκ Μ113 δεν θα χάλαγε και το εκσ των τελευταίων σε ζέλντα.
    όλα είναι αποτέλεσμα χρημάτων και διάθεσης. α και να πιαστεί η ΔΠΖ σε οργασμό εργασίας…

    • Πάτε καλά;

     Στα νησιά θα ήθελα κάτι αμφίβιο με ρόδες όπως το VAB. Ρόδες γιατί δεν θα έχεις το δύσκολο τοπίο του ‘Εβρου και μπορείς να εκμεταλλευθείς τη γρήγορη κίνηση και αμφίβιο για να περάσεις απέναντι.

     • tasosgougou

      Έχω τις επιφυλάξεις μου ,για την παραπάνω προτίμηση σου , για αμφίβιο και ρόδες στα νησιά . Τα νησιά συνήθως έχουν ένα πολύ αραιό οδικό δίκτυο σε σύγκριση με τον Έβρο που δύσκολα παρακάμπτεται από τροχοφόρα οχήματα . Δεν υπάρχουν συνεχόμενες ομαλές επιφάνειες εδάφους ή καλλιεργήσιμες εκτάσεις που θα προσέφεραν εναλλακτικά δρομολόγια . Επιπλέον ολόκληρες περιοχές σ’ ένα νησί είναι προσβάσιμες αποκλειστικά από έναν δρόμο . Είναι τέτοια η φύση του εδάφους μάλιστα ( μικροί βράχοι που κόβουν σαν μαχαίρι ) που ακόμη και η ερπύστρια ζορίζεται .
      Το σίγουρο είναι ότι τα νησιά χρειάζονται ένα ΤΟΜΑ με μεγάλη ισχύ πυρός και ας υστερεί σε θωράκιση .Ένα ΤΟΜΑ που θα μπορεί με την ισχύ του να μάχεται μόνο του ( χωρίς την υποστήριξη αρμάτων ) εξαλείφοντας εχθρικά προγεφυρώματα και αεροπρογεφυρώματα.
      Αντίθετα στον Έβρο με την τεράστια συγκέντρωση δυνάμεων θα χρειαστούμε ένα βαριά θωρακισμένο όχημα .Ένα ‘βαρύ’ ΤΟΜΠ στον Έβρο δεν υστερεί πουθενά δεδομένου ότι θα μάχεται διαρκώς υπό την παρουσία αρμάτων .

     • Ivy Chris

      Ρε @Πάτε καλά; …πας καλά?? Που απέναντι??
      Εδω δεν μπορούν να διαχειριστούν τα ήδη υπάρχοντα, σκέφτεσαι ότι είναι ποτέ δυνατόν να δώσει κανείς εντολή αυτοκτονίας?
      Εδω δεν στέλνουν Δυνάμεις σε διάφορα εμπόλεμα μέτωπα όπου συμμετέχουν άλλες συμμαχικές χώρες γιατί φοβούνται το κράξιμο από τις μαμάδες – οι οποίες ΄»φυσικά» αγαπούν τους κανακάρηδες περισσότερο από τις Αγγλίδες, Ιταλίδες, Γαλλίδες μανάδες – και μας λες συνέχεια για απέναντι…?

 • Β.Κ

  Ας τα πάρουμε ένα,ένα:

  α) Όταν κάποιος πάει να σου πάρει το βιός, και να σου ατιμάσει την οικογένεια, θα αμυνθείς, είτε απόλεμος, είτε εμπειρος.Το ηθικό, το δίκαιο του αγώνα,η θέληση και το φρόνημα είναι τα πρώτα που πρέπει να έχει ο μαχητής.Η εκπαίδευση και η εμπειρία, είναι δευτερεύοντα μπροστά στα άλλα. Οπότε εγώ αν και «απόλεμος», πιστεύω πως θα κάνω τα δέοντα.Και για σένα το πιστεύω αυτό, άσχετα το τι λες.

  β) Η ΕΝΕΡΓΕΣ Μονάδες ΠΖ μας έχουν υλικό, αξιόπιστο, όπως σου είπα(κράνη, εξαρτύσεις, ΔΝΟ, αλεξίθραυσμα κτλπ).Μπορεί όχι αντίστοιχης τεχνολογίας, όπως οι Αμερικάνοι, αλλά καλύπτονται οι ανάγκες του. Μην ξεχνάμε ότι οι Αμερικάνοι δαπανούν 600-700 δις € για εξοπλισμούς.Και με τέτοιο Π/Υ, μόνο οι ΕΔ τους και το εκστρατευτικό ΠΖ τους εξοπλίζεται με σύγχρονα μέσα.Πρέπει να αποδεχθούμε οπότε, πως εμείς θα κινηθούμε σε πιο χαμηλά επίπεδα.

  γ) Ορισμένες Πολιτείες έχουν νόμο περί «ελεύθερης» οπλοκατοχής.Εμείς δεν έχουμε, πόσο μάλλον για στρατιωτικά όπλα.Κι εδώ πάντως(στελέχη + έφεδροι+εθνοφύλακες), γίνονται φιλότιμες προσπάθειες προμήθειας σύγχρονου ατομικού εξοπλισμού, σύμφωνα πάντα με τον Π/Υ του καθενός.

  δ) Στο τί κάνουμε, η απάντηση είναι πως αιτούμαστε μέσω της Ιεραρχίας(προσωπικές υπηρ. αναφορές),υποβάλλουμε προτάσεις, κι αναμένουμε.Σαν «ενδιάμεση λύση» προμηθευόμαστε με ιδία κόστη ότι χρειαζόμαστε( έχω αγοράσει από ατομικό IFAK Α΄ Βοηθειών πλήρες, μέχρι μπέργκιν, πυξίδα, ράγα και δίποδα.) κι αναμένουμε θετικά νέα. Το ότι είναι κάποιος στέλεχος κάπου, δεν σημαίνει ότι παίρνει κι αποφάσεις.Στο τμήμα τώρα που μπορεί να διοικεί, του λέει να πάρει ό,τι μπορεί(φακό,πολυμαχαιρίδιο,αορτήρα κτλπ φτηνά υλικά), και το εκπαιδεύει με τα υπάρχοντα…..

  ΥΓ: Και χωρίς VVS μπορείς να κάνεις παρατήρηση αν ξέρεις το έδαφος ή έχεις κυάλια-πυξίδα-χαρτη.Τα σύγχρονα μέσα είναι θεμιτά και αναγκαία, αλλά όχι και πανάκεια.

  • AtomicYeti

   Καταρχάς δεν αντιλέγω ότι γίνονται φιλότιμες προσπάθειες. Τα λεγόμενα μου δεν στρέφονται ενάντια στα στελέχη. Αλλά η ερώτηση ήταν πως θα λυθεί το πρόβλημα. Το ξέρω ότι σαν στρατός θα κινηθείτε μόνο ιεραρχικά. Τα 700 δις όμως για τα οποία μιλάς είναι για τις σοβαρές οπλικές πλατφόρμες, εγώ δεν μίλησα για αυτά, ούτε έχω λόγο μιας που δεν γνωρίζω. Εγώ μίλησα για τον φορητό οπλισμό και τα περιφερειακά αυτού. Πόσο δύσκολο για την Ιεραρχία είναι εξοπλίσει όλο το στρατό με οπτικά? Μήπως να κοιτάξουμε και από Κίνα μεριά? ή να μετακυλήσουμε το κόστος στους πολίτες? Οπτικά που να αντέχουν το κλώτσημα του G3, υπάρχουν και σε διάφορα βαλάντια.

   Τα περί ηθικού και δικαίου στην Ελλάδα του 2017 είναι λίγο περιττά λόγια, να σου θυμίσω ότι το βιός τους το έχουν χάσει πολλοί ήδη, και έχουν ατιμαστεί πολλές οικογένειες με αυτοκτονίες και πλειστηριασμούς κατοικιών.

   Ορισμένες πολιτείες δεν έχουν νόμο περί οπλοκατοχής, είναι συνταγματικό δικαίωμα στις ΗΠΑ. Έχουν νόμους περί οπλοφορίας και κατοχής σιγαστήρας ανάλογα την πολιτεία. Αυτός όμως είναι και ο λόγος που το ΠΖ της Αμερικής δεν είναι και το καλύτερο, γιατί δεν φοβούνται εισβολή.
   Εμείς δεν θα αποκτήσουμε οπλοκατοχή για διαφόρους λόγους, κυρίως δικαστικούς.

   ΥΓ: Δεν περιμένω να λύσεις το Κυπριακό, τον φορητό οπλισμό μπορείς όμως…

 • Cynaegeirus

  Καλά δεν ξέρει ο βαγγέλης οτι δεν κολλάει το ναυτικό στο σήμα του;;;;
  αυτά είναι τα κλαδικά κολλήματα που πληρώσαμε στα ίμια…

 • Cynaegeirus

  Το iron fist είναι και φτηνό και από ότι λένε καλύπτει όλες τις ανάγκες χωρίς να αποκεφαλίζει το πεζικό δίπλα στο άρμα.

 • Νικήτας

  Έκανα Google translate το σήμα του αρχηγού κ μου έδωσε… «ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ.» Σκίζω το Lower μου κ φεύγω μετανάστης!

  • Giorgos Tsagaris

   Aυτα συμβαινουν οταν χρησιμοποιεις το Google translator

 • Ανδρέας

  Ναι, η εντύπωση απεικονίζει και την πραγματικότητα. Είναι τύπος που θα είναι δίπλα στους στρατιώτες του. Απλά δεν ήθελα να πω οτι οι άλλοι μοιάζουν με τον Μέλτσετ ( Blackader goes forth νομίζω) γιατί ο ναύαρχος έχει βγάλει Ο.Υ.Κ. και το σέβομαι.

 • Πάτε καλά;

  Μια χαρά πολεμά το ΠΖ τους. Θυμάσαι στον Β πόλεμο του Κόλπου που πιάσανε μια ομάδα μπορντό μπερελί και τους είχανε με δεμένα τα μάτια και ημίγυμνους; ΜΚ ΠΖ ήταν οι τυπάδες τους. Επίσης, έχει και μονάδες στη Δύναμη δέλτα όπως Rangers και Green Berets.

 • Πάτε καλά;

  Ας βάλουμε πρώτα ασπίδια στα παπάκια.

 • GR P

  Ωραία δουλειά! Μήπως να τα μάζευες σε ένα pdf / e-book με περιεχόμενα κτλ για να κυκλοφορήσουν πιο άνετα;

  Χαιρετισμούς

 • rethimniotis

  Παραλλαγή ερήμου φοράνε οι ουκ που έχουν περάσεις και αμερικανικό σχολείο. Οι υπόλοιποι φοράνε woodland

  • M.K.E

   Δεν παυει ομως να δινει μια ασχημη εικονα με ασχετες στολες σε καθε περιπτωση.Δεν θα τους μειωσουμε την αξια ουτε την εκτιμηση αν βαλουν διαφορετικη στολη και πολυ παραπανω θα εχουμε και μια ομοιογενεια που δεν θα προκαλει ερωτηματικα και σχολια.
   Απο τον πολεμαρχο,που με ποιο δικαιωμα η δικαιολογια φορα στολη παραλλαγης η τζακετ, μεχρι τον Α/ΓΕΕΘΑ υπαρχει μια πανσπερμια στολων που μονο συγκροτημενο στρατο δεν δειχνουν και ειναι κριμα γιατι απο τετοια μικρα και ευτελη αμαυρωνεται η εικονα ενος συνολου που αγωνιζεται καθημερινα και προσπαθει να εχει και ενα επιπεδο.

   • Giorgos Tsagaris

    Αυτοι που ξερουν καταλαβαινυυν…αυτο εχει σημασια….

    • Cynaegeirus

     έλα βρε Γιώργο…

  • PetrosR

   Η Αμερικανικη παραλλαγη ερημου DCU ( Desert Camouflage Uniform )
   εχει καθιερωθει απο τη ΔΥΚ σαν «Θερινη» παραλλαγη εδω και πολλα χρονια.
   Σαν «χειμερινη» παραλλαγη εχουν τη m81 woodland.
   Η συνδεση της με «Αμερικανικα Σχολεια» ειχε γινει σε ρεπορταζ του ημιπαραφρονα βερικιου την περιοδο της εξωντωσης του Μπιν Λαντεν απο τους Αμερικανους SEALS,και φυσικα δεν ισχυει κατι τετοιο.

   • Cynaegeirus

    H εταιρία που βγάζει την DCU δεν μπορεί να βγάλει 100 φόρμες με ελληνικό σχήμα;

    Μην παριστάνουμε τους ανήξερους, όλοι θέλουν να ξεχωρίζουν ειδικά αυτοί που δεν θα έπρεπε καν να φαίνονται.

    • PetrosR

     Παμε…
     ΔΥΚ: DCU,M81 Woodland και Multicam.
     Οι φρουροι των εγκαταστασεων του ΠΝ: M81 Woodland.
     31: Ξεκινησε με την παραλλαγη της ΠΑ,αλλαξε σε Βρεταννικη DPM, και κατεληξε σε Multicam…
     ΚΟΣΥΘΕ της ΠΑ: M81 Woodland
     Tμημα και Ζ: Η Multicam παιζει δυνατα τον τελευταιο καιρο..
     Για να μη μιλησουμε για τη παραλλαγη της ΕΚΑΜ, και τη multicam/multicam black της ΜΥΑ…(Αλλη ιστορια αυτοι μιας και ειναι Σωματα Ασφαλειας)
     Ο Α/ΓΕΕΘΑ πρεπει να φοραει στολη ασκησεων,σαφως και δε μπορει να φοραει τη στολη του Στρατου Ξηρας, ετσι λοιπον φοραει τη στολη της πρωην μοναδας του.

     Πραγματι, ολοι οι παραπανω θελουν να ξεχωρισουν, αλλα δεν ειναι μονο Ελληνικο φαινομενο,συμβαινει παντου.

   • Lamousis

    Δεν διαφωνώ σε αυτά που λες όμως για να σκεφτούμε λίγο. Οι ΕΔ δεν είναι μόνο dress code by the book ή by the rule, είναι και προσαρμογή του ντυσίματος ανάλογα με το περιβάλλον τριγύρω. Δηλαδή, τώρα ειλικρινά, αν του έλεγε κάποιος (ομοιόβαθμος ή και ανώτερος φυσικά) ρε Chief κάνεις καραμπάμ ανάμεσά μας, θα έλεγε δεν ξέρω τι λέτε εσείς, εγώ κάνω ότι έχει καθιερωθεί από τη ΔΥΚ; Σκεπτόμενος ανώτατος στρατιωτικός είναι, όχι στρατιωτικό «βλήμα».

    • PetrosR

     Α/ΓΕΕΘΑ ειναι, δεν υπαρχει ανωτερος.
     Ο πολιτικος του προισταμενος εχει και αυτος ενα θεματακι με τις στολες.
     Σημεια των καιρων….

 • GES

  Αγαπητέ Γιώργο, το έχουμε συζητήσει νομίζω και παλιότερα. Η γραμμή παραγωγής του LΕDS είναι στην Saab Grintek Defence, η οποία σχεδίασε το σύστημα και είναι θυγατρική της Saab στη Ν. Αφρική. Τα συστήματα της πρώτης παραγγελίας (2014) κατασκευάστηκαν εκεί. Πριν από ένα χρόνο συμφωνήθηκε η δημιουργία γραμμής παραγωγής στην Ινδία (Tata Power SED) προκειμένου να καλύψει αγορά του LEDS 50 από τον Ινδικό Στρατό.

  Σχετικά με την ελληνική εταιρία, ας μην συγχέουμε τη συμφωνία αντιπροσώπευσης ή τη συμφωνία / προοπτική τοπικής συμπαραγωγής του συστήματος ή μέρος αυτού, εφόσον οι ΕΔ το πρoμηθευτούν σε ικανούς αριθμούς, με την άδεια παραγωγής.

  • GEORGE TSIBOUKIS

   Συγχώρα με αλλα εγω μεταφέρω αυτά που μου είπε ο πρόεδρος της εταιρείας. Σύμφωνα με αυτόν η εταιρεία το 2009 είχε υπογράψει Μνημόνιο για την εγχώρια παραγωγή του συστήματος εφόσον ο Ελληνικός Στρατός το επέλεγε. Αυτό μου είπε, αυτό μεταφέρω και μάλιστα τον είχα ρωτήσει πρόσφατα τι γίνεται με το θέμα αυτό και μου είπε ότι απο την στιγμή που δεν υπήρχε ενδιαφέρον δεν μπορούσε να κάνει τίποτα άλλο όμως αν το ΓΕΣ το ήθελε το σύστημα τότε θα μπορούσε με βάση την συμφωνια που είχε υπογράψει να το παράγει στην Ελλάδα κατόπιν άδειας.

   • GES

    Καλημέρα Γιώργο. Την γνωρίζω την περίπτωση, δεν διαφωνώ με αυτά που γράφεις ούτε σου μετέφερε κάτι που δεν ισχύει ο πρόεδρος της εταιρείας. Στα πλαίσια προώθησης ενός προϊόντος, είναι συχνή πρακτική οι κατασκευάστριες εταιρείες να υπογραφούν MoU με ελληνικές εταιρείες για τοπική συμπαραγωγή είτε ευελπιστώντας σε μια απ’ ευθείας ανάθεση είτε για να είναι προετοιμασμένες για τον φάκελο ΕΠΑ σε περίπτωση διαγωνισμού ώστε να μην τρέχουν τελευταία στιγμή.

    Η άδεια παραγωγής όμως είναι κάτι διαφορετικό ή για την ακρίβεια είναι η συνέχεια του MoU όταν και εφόσον προκύψουν κάποια προαπαιτούμενα (κατά κύριο λόγο η επιλογή του συστήματος σε επαρκείς ποσότητες από τις τοπικές ΕΔ).

    Θα συμφωνήσω σε ενδεχόμενο αντίλογο ότι μπαίνουμε σε λεπτομέρειες, μάλλον δεν θα το έκανα σε άλλη περίπτωση αλλά σου έστειλα την αρχική διευκρινιστική (και όχι διορθωτική) απάντηση στο σχόλιο σου κυρίως επειδή παρακολουθώ και εκτιμώ την αξιόλογη δουλειά που κάνεις στο ιστολόγιο σου.

    Καλό ΣΚ!

 • Ανδρέας

  Μια ερώτηση: οταν βγαινουν από το ελικοπτερο οι στρατιωτες σχηματίζουν ομαδες αλλά ειναι όλοι στην ιδια ευθεία και πολύ κοντά. Μια ριπή πολυβόλου απ το πλάι θα θέριζε. Δεν θα επρεπε να εχουν διασπορά;

  • Ευστάθιος Παλαιολόγος

   Αν υπαρχει πολυβολο στο πλαι μάλλον πήραν λαθος μέτωπο…
   Γενικως, η ευθειες βοηθουν στην διοικηση του τμηματος. Δεν εξυπηρετει σε κατι ομως να ειναι απολυτες. Εκτος στην παρελαση :-)

   • Ανδρέας

    Και από μπρος να ειναι πάλι θα θερίσει. Μια διασπορά ειναι απαραίτητη πιστεύω. Κάτι σαν ρόμβος έστω που ειναι σχηματισμός που διδασκεται. Τώρα αν έγινε για τη φωτογραφία παω πάσο.

 • GR P

  Ναι δυστυχώς δεν μπόρεσα να βρω κάτι στο web… Και την Πτήση που το είχε καλύψει τότε δεν την έχω κρατήσει. Ευχαριστώ πάντως.

  Χαιρετισμούς

 • Lamousis

  Μόνο σε μένα μου κάνει εντύπωση η απόκλιση του χρώματος της στολής παραλλαγής μεταξύ του Αποστολάκη (ολίγον ερήμου) και των άλλων υψηλόβαθμων αξιωματικών (πιο κοντά στο φυσικό περιβάλλον);

  • net

   Στην βουλγαρια με χρωματα ερημου οταν ολοι εχουν επιλεξει την σωστη παραλλαγή δειχνει απλα γελοιος.
   Μετα μιλαμε για απαξιωση κτλ.
   Πως να γινει παράδειγμα στους κατώτερους του και πως θα επιβαλει πχ ποινες οταν ο αξιωματικός πρωτος δεν εφαρμοζει τους κανονισμους? Και μαλιστα τοσο προκλητικά?
   Αντε στην επομενη ασκηση σε κανα ισραηλ η καμιά Αίγυπτο να φοραει παραλλαγη για τον αρκτικο κυκλο.

 • Β.Κ

  Συμφωνω με το σχολιο σου επι της αρχης, αλλα διαφωνώ την οπτική σου.Και το Ισραηλ εξοπλίζει 40-60.000 ατομα σαν αστακούς, οχι 200.000.Και παιρνει και στρ.βοηθεια τζάμπα.Η Φινλανδία επισης, εχει στρατό σε σμυκρινση σε σχέση με εμάς.

  Οπως και να’χει ολα ειναι θεμα επιλογών. Προτεραιότητα στον μαχητή εχει η ασφαλεια του, η δυνατότητα συνεννόησης και ασφαλούς μεταφοράς του, και μετα η καλυτερη σκοπευση.

  ΥΓ: Αλλο ΣΑ, αλλο ακροβολιστης. Ο ΣΑ πρεπει να εχει ιδιο οπλο με τους υπόλοιπους της ομάδας του. Ο ακροβολιστης(διμοιρία) δρα ανεξάρτητος σαν προφυλακη ή τμημα αναγνωρίσεως(–>μπροστα απτο ΠΟΤ) και θα μπορουσε να εχει κι αλλο οπλο. Οπλο με αυξημένο δραστικές/ωφελιμο, και ενα 2ο ατομο.Ο ακροβολιστης ειναι περισσοτερο ανεξάρτητο στοιχεο, παρα απλα ενας μαχητής με διόπτρα. Βέλτιστο κατ’εμέ θα ηταν το Μ14 για τους ακροβολιστες. Ακομα και το Μ1 Garad θα ηταν άξιο οπλο γι’αυτά τα καθήκοντα.

  Για τους ελ. Σκοπευτές Τάγματος, βέλτιστο ειναι ενα νεο οπλο καθαρα ελεύθερου σκοπευτή.

  Οπλα για τους σκοπευτές σε ενα Ελληνικο Τάγμα:
  ΣΑ:G3ΕΑ, ή ΗΚ11ΕΑ
  Ακροβολιστης: Μ14 ή Μ1.
  Ελ. Σκοπευτης: ΚΗΦΕΥΣ, Barret κοκ..
  Ολα τα οπλα ανακατασκευασμενα, με κατάλληλα σκοπευτικα βοηθήματα.

  • AtomicYeti

   O στρατός θα έχει ότι τυφέκια θέλει, είτε από επιλογή του, είτε γιατί δεν έχει άλλη επιλογή, δεν θα το κρίνω εγώ αυτό. Δική σου είναι η ομάδα, μπορείς να την στήσεις όπως θες, μπρος πίσω δεξιά αριστερά, σε όρυγμα, σε λαγούμι, σε υπερυψωμένη θέση. Εγώ απλά σου λέω ότι ένας στρατιώτης με οπτικό είναι πολύ καλύτερος από ένα στρατιώτη χωρίς.

   «Προτεραιότητα στον μαχητή εχει η ασφαλεια του, η δυνατότητα συνεννόησης και ασφαλούς μεταφοράς του, και μετα η καλυτερη σκοπευση.»

   Η δυνατότητα συνεννόησης θα είναι αδύνατη μόλις θα έχουμε κουφαθεί από τα G3 και τις εκρήξεις, τουλάχιστον ας μην βαράμε όπου να ναι. Αν μειώσουμε το dps του αντιπάλου γρήγορα, αυξάνουμε τις πιθανότητες να παραμείνουμε ασφαλείς.

  • Ευστάθιος Παλαιολόγος

   Τι καλυτερο εχει το Μ-14 ή το Μ-1(!!!!) απο το G3;
   Μαλλον το αντιθετο

 • Ευστάθιος Παλαιολόγος

  Ειχα «αρθρογραφισει» για το θεμα στον Δουρειο Ιππο και φιλοξενηθηκε κι εδω
  Ομαδα/Δρια, διαμετρηματα και Ακροβολιστες/Ε.Σ

 • Ευστάθιος Παλαιολόγος

  Σε τι ειναι καλυτερο;

 • M.K.E

  Στο οτι ειναι οπλα χωρις ημερομηνια ληξης και με πολυ καλυτερη εμβελεια και ευθυβολια.

 • Cynaegeirus

  ξενοδοχείο σε χώρα του ανατολικού μπλοκ.

 • Ευστάθιος Παλαιολόγος

  Το ευθεια ειναι σχετικο. Το ευθεια ειναι π.χ μεσο για να μην μπει ο ενας στον τομεα βολης του αλλου. Η απολυτη ευθεια δεν εξυπηρετει κατι ομως.
  Μια Ομάδα ειναι σε σχετικη ευθεια ακομα και αν ο ενας βρισκεται 5-6 μετρα μπροστά ή πισω απο την θεωρητική απολυτη ευθεια. Ή και περισσοτερο. Αρκει να ειναι πλαι του. Εννοειται οτι τα διαστηματα απο αντρα σε αντρα ειναι συναρτηση πολλων παραγοντων. Εδω με το ελικόπτερο ενας παραγοντας είναι η ασφάλεια. Να μην γεμισει η ζωνη ανεξελεγκτους στρατιωτες που να εμποδιζουν την ομαλη ροη ή την ασφαλεια των ελικοπτέρων

 • Πάτε καλά;

  Διαφωνώ γιατί
  ι)θεωρώ πως στην ελληνική περίπτωση η ταχύτητα είναι από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα των τροχοφόρων οχημάτων και
  ιι)οι ρόδες μειώνουν το βάρος επιτρέποντας βαρύτερη θωράκιση σε αμφίβιο όχημα.

  Με βάση αυτά τα πλεονεκτήματα (χρόνος αντίδρασης και αμφίβια πλεονεκτήματα), πιστεύω ξεκάθαρα πως η ΑΣΔΕΝ έπρεπε να έχει τροχοφόρα.

  ΥΓ. Ασε τα σουηδικά. Προτείνω Piranha (με βάση την απόδοση) ή

  VBCI 2 αν θες να επιβραβεύσεις πολιτική στήριξη.

  • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

   «ιι)οι ρόδες μειώνουν το βάρος επιτρέποντας βαρύτερη θωράκιση σε αμφίβιο όχημα.»
   Οἱ τροχοί μπορούν να δώσουν κάποια άνωση,αλλά κλεβουν ακόμη περισσότερη από το σκάφος,επειδή απλούστατα χρειάζονται χώρο για να στρέφουν.
   Περαιτέρω,λόγω ειδικής εδαφικής πιέσεως,τα τροχοφόρα περιορίζονται σε βαθμό προστασίας,αλλοιώς θα βυθιζόταν στις λάσπες όπως μία φορτωμένη νταλίκα.
   Το ιδανικό σχήμα για αμφίβια οχήματα είναι το «κουτί»,με τον περισσότερο δυνατό εσωτερικό όγκο,ώστε να εξασφαλίζεται άνωση,με επιτομή το Μ113,το ΑΜΧ10,κα το MT-LB:

 • Cynaegeirus

  «Οι Αμερικανοί πολεμούν ΜΟΝΟ με εκστρατευτικά σώματα, το ΠΖ τους είναι αστείο όπως και το δικό μας. Γιατί δεν εκστρατεύει. Ούτε αμύνεται. Και δεν έχει λόγο, γιατί πολύ απλά ο λαός τους είναι οπλισμένος σαν αστακός!»

  Καμία σχέση με την πραγματικότητα

  • AtomicYeti

   Για το πως πολεμούν μπορεί να έχεις δίκιο, οταν λεω εκστρατευτικό σώμα εννοώ οτι εκστρατεύουν …κάπου. Δεν μιλάω για συγκεκριμένο σχηματισμό. Σίγουρα το ΠΖ τους δεν είναι σαν αυτό που είπες πιό πάνω:
   «Το ελληνικό πεζικό είναι ΓΤΠ-καβάλα»

   Το αστείο πήγαινε σε σχέση με τα σώματα εκστρατείας. Δεν αμύνεται γιατί εκεί έχουν National Guard. Εκτός αν θεωρείς το ΠΖ τους ως National Guard.

   • Ευστάθιος Παλαιολόγος

    Δηλαδη τα «εκστρατευτικα σωματα» απο τι αποτελουνται;

 • Cynaegeirus

  «ΥΓ: Εντέλει το red dot θα βοηθήσει την ομαδα. Κι αν. Παντως αν μου έδιναν 10.000€ στην Ομαδα μου, θα έπαιρνα πρωτα ενδοεπικοινωνία, συλλογές πρώτων βοηθειών, μεγαλύτερους γεμιστήρες, ενα 2ο βομβιδοβολο, και διόπτρα για τον Σ. Α. Κι ο, τι περίσσευε , θα το έδινα για red dot.»

  Τα θερμά μου συγχαρητήρια! Μπράβο

 • Cynaegeirus

  «οι ιατρικές συλλογές δεν συμβάλουν στην αύξηση της μαχητικής ικανότητας του στρατιώτη αλλά σε δεύτερο βαθμό είναι απαραίτητες και μικρού σχετικά κόστους»

  Συμβάλουν όσο τίποτε άλλο. Άλλο οι ασκήσεις και άλλο ο πόλεμος. Και να γυρίσεις ζωντανός πίσω μετά απο βολή στο χέρι ή να ψοφήσεις στο σημείο αβοήθητος είναι μεγάλο πράγμα τόσο στο ηθικό όσο και στην αγριάδα.

  Ο καλύτερα προστατευμένος στρατιώτης είναι και ο πιο επιθετικός και ο πιο φονικός. νομίζω οτι το δείξαμε αυτό πριν 2500 χρόνια στον μαραθώνα.

  Το ελληνικό πεζικό είναι ΓΤΠ-καβάλα γιατί απλά αδιαφορεί για τις απώλειες.

 • Cynaegeirus

  Τι θες να πεις εδώ;;;;;;;

 • Β.Κ

  Ο Στρατιώτης και με μεταλλικά σκοπευτικα, θα μπορει ευκολα να πλήξει στόχους με μικρές ριπές… Οι καλοι σκοπευτές μεχρι και τα 400 μετρα, οι δε άπειροι και «μέτριοι» μεχρι τα 200μ. Πρεπει να σκεφτόμαστε οτι δεν θα ρίχνει Β-Β ο Ελληνας Στρατιώτης, αλλα μικρές ριπές με τροχιοδεικτικα, που θα βελτιώνουν την επομενη βολή. Επισης απτις 5 σφαίρες, οι 2 να πανε στον στοχο, ο στοχος εξουδετερωθηκε.Ρο οποιο σκοπευτικο, το 2/5 το κανει 4/5.Ναι μεν εξοικονομούνται πολύτιμα πυρκα, αλλα το αποτελεσμα ειναι παρομοιο.

  • Ευστάθιος Παλαιολόγος

   Μικρες ή μεγαλες ριπες με τυφεκια 7,62 ειδικα, ειναι σπαταλη πυρομαχικων και μονο. Ιό

 • Β.Κ

  Εχουν ερθει.

 • Ευστάθιος Παλαιολόγος

  Απολογουμαι που καθυστερησα να δω το σχολιο σου. Δεν καταλαβαινω που διακρινεις επιθετικοτητα στην ερωτηση μου; Μονο σκοπο ειχε να συνεχιστει η συζήτηση. Τιποτα περισσοτερο. Και πιο εύκολα συνεχίζεται οταν δεν υπάρχουν γενικολογιες οπως το «ειναι καλυτερο»
  Σε καθε περιπτωση, σεβαστη η αποψη σου. Δεν διεκδικω καμια «εμπειρογνωμισυνη».
  Μιλουσαμε για ακριβεια. Το G3 υστερει μονο στην σκανδαλη στο συγκεκριμένο τομεα.
  Και μονο την ελευθερη ταλαντωση της καννης του να λαβεις υποψη, και μόνο απο αυτο, υπερεχει.
  Ο μονος λογος που το Μ-14 υπάρχει σε αυτους τους ρολους είναι διοτι αυτο είχαν οι Αμερικανοί οταν εψαχναν.
  Και μην συγκρινεις τις τροποποιημενες εκδοσεις του Μ-14 με το απλο G3. Συγκρινε τες με π.χ το MSG90 ή το PSG1.
  Αλλα, σίγουρα, το απλο G3 υστερει σοβαρα στην σκανδαλη. Που δεν πρεπει να παραγνωριζεται η σημασια της (τεραστια) στις βολες ακριβειας.
  Ξαναλέω, εδω ειναι το ιντερνετ. Δεν ειμαι επιθετικος προς κανενα. Απολαμβανω τις συζητησεις για θεματα που μου αρεσουν

 • Ευστάθιος Παλαιολόγος
 • Ευστάθιος Παλαιολόγος

  Τα 45 εκατοστα καννης του G3 ειναι υπεραρκετα. Δες το Μ-40Α6. Μειωσαν το μηκος καννης του οι ΠΖΝ. Εχει και η κοντυτερη καννη πλεονεκτηματα.
  Γιατι η ελλειψη πιστολοειδους λαβης να αποτελει πλεονεκτημα. Ολα τα συγχρονα τυφεκια ΕΣ εχουν.

  Οι Αμερικανοί ειχαν Μ-14. Οποταν γιατί να αγοραζαν G3. Και τα δυο ικανοποιητικα για την αποστολή του Ακροβολιστη

  Διαδιχτυακες γκρινιες ειναι ευκολα προσπερασιμες :-)

  • Β.Κ

   Υπεραρκετα για μια ορισμένη αποσταση, ναι…τα πλεονεκτήματα της κοντυτερης καννης ειναι λιγότερα απτα μειονεκτηματα… Αλλιως ολα τα οπλα ΕΣ θα ειχαν μήκος καννης οσο το πιστόλι(sic)….
   Αλλο η πιστολοειδης λαβή του G3, κι αλλο μια πιστολοειδης λαβή ενος όπλου ΕΣ. Η δευτερη φτιάχτηκε εξαρχής με την απαίτηση για τέλεια ισορροπία…η συγκεκριμένη του G3 όχι.

   Στις βολές πέραν των 600 μέτρων το Μ14 πετυχαίνει καλυτερα αποτελεσματα, κι ως εκ τούτου ειναι καλυτερο για οπλο ακροβολιστη… Μιλαμε για μικρές διαφορες βεβαια, αλλα για διαφορες. Ειναι πιο καλο οπλο γι αυτη την δουλεια, πως να το κανουμε..

   Αυτό έχω δει, κι αυτό εχουν συμπεράνει και άλλοι συνάδελφοι, που ασχολούνται με σκοπευτικες ομαδες.

   Εχεις ρίξει με Μ14;

   • Ευστάθιος Παλαιολόγος

    Οχι, δεν εχω ριξει.

    • Β.Κ

     Σαν οπλο ειναι πιο δυσχρηστο σε συντήρηση και παθαίνει πιο πολλες εμπλοκές, αλλα ειναι πιο ευθυβολο…Το νιωθεις που εχει καλυτερη ανάκρουση, αλλα και καλυτερο trigger….

 • Ευστάθιος Παλαιολόγος

  Τα πολυβόλα θα κανουν την καθυλωση, κι εδω που τα λεμε και την πλειστη δουλεια.
  Τα τυφεκια δεν ειναι απδοτικα σε ριπες και δεν επιτρεπουν ολες οι θεσεις βαλλοντος ακομα και την ελαχιστη εκμεταλλευση αυτου του τροπου βολης

  • Β.Κ

   Οταν σου ερχονται από διαφορετικές θεσεις, με διαφορετικές κατευθύνσεις, δεν μπορει ενα πολλυβολο να καθηλώσει ταυτοχρονα τους πάντες. Το πολλυβολο καθηλώνει φάλαγγες, καθηλώνει προελαυνοντα τμηματα, αλλα οχι τμηματα σε θεσεις εξορμησεως. Την καθήλωση των αντιπάλων πεζών την αναλαμβάνουν τα ατομικά οπλα. Την δε εξουδετέρωση, τα ομαδικά οπως ειπα πιο πανω.

   «Τα τυφεκια δεν ειναι απδοτικα σε ριπες και δεν επιτρεπουν ολες οι θεσεις βαλλοντος ακομα και την ελαχιστη εκμεταλλευση αυτου του τροπου βολης»

   Δεν είναι τόσο αποδοτικά όσο η Β-Β. Γιατί αποδοτικά μια χαρά είναι. Επίσης στην ριπή, με ενδιαφέρει πιο πολύ η καθήλωση/ανακοπή προώθησης, παρά η απόδοση.
   Κυριος σκοπός μιας Ομάδας ΠΖ σε αμυνα, ειναι η απαγόρευση του εχθρού να πλησιάσει στα 80-100μ. Γιατι αν πλησιάσει εκεί, θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για έφοδο, και σπάσιμο των γραμμών. Οπότε ο ΑΝΣΚ μιας Ομάδας ΠΖ σε άμυνα, διαφέρει απο τον ΑΝΣΚ σε μια βολή ατομικού τυφεκιου, που μας νοιάζουν οι βολές εντος στόχου.

 • AtomicYeti

  «Δεν παίζει κανένα ρόλο η οπλοκατοχή απο τους πολίτες.»
  Ένα ρόλο τον παίζει, όχι όπως παλιά. Και μόνο που πηγαίνουν στρατό έχοντας λύσει και δέσει ar-15 μαζί με τον παππού, μετράει.

  Σωστά τα λες για το NG αλλά έχουν και τα militias, τα οποία υπάγονται στο UCMJ (Uniform Code of Military Justice). Τα σωστά militias βέβαια…
  Οι καλύτερες ομάδες του NG…αυτό ισχύει και εδώ με την εθνοφυλακή σε κάποιο βαθμό, οι υπόλοιποι θα είμαστε κινούμενοι στόχοι…

  Τι σημαίνει εκστρατευτικό? οτι πάνε σε πόλεμο, αυτό σημαίνει, τίποτε άλλο. Για να εκστρατεύσεις θες και μία οργάνωση παραπάνω, απ’ότι να αμυνθείς. Θες και μία οικονομία…. πρέπει να είσαι και λίγο τσακάλι , εμείς που θα πάμε με τον Τσακαλώτο…?…

  Τελικά, έχει και μία σχέση με την πραγματικότητα…….

 • AtomicYeti

  Φίλε Β.Κ, πόσα fps θα κερδίσεις απο τις παραπάνω 3 ίντσες, 30? 50? δηλαδή 15 μ/δ. Μην ξεχνάς οτι το βεληνεκές θα στο ορίσει και το πυρομαχικό,συνήθως οι μακρυνές βολές θέλουν και βαρύτερες σφαίρες λόγω μεγαλύτερου μήκους για καλύτερο BC, πχ 168 ή 175 grain , ότι κερδίσεις απο τις 3 ίντσες παραπάνω το χάνεις απο το βάρος της σφαίρας.

  Αν θες διάβασε ένα ωραίο άρθρο απο το TFB

  http://www.thefirearmblog.com/blog/2017/07/22/gearing-lose-next-war-overmatch-part-2-bullets-backbreakers/

  Εστιάζει πιο πολύ στο mobility

  • Β.Κ

   Η οποια απώλεια από το βάρος του φυσσιγγιου, είναι ΠΑΝΤΑ μικρότερη από το οποιο κέρδος της μεγαλύτερης κάνης. Γιατι αλλιως συμφωνα με το σκεπτικό σου, ολα τα οπλα ΕΣ θα ειχαν μήκος καννης , οσο του πιστολιού, και θα εκαναν την ιδια δουλεια με το μήκος καννης του Barett.

   • AtomicYeti

    Δεν θα κερδίσεις και πολλά για τις αποστάσεις που μιλάς. Οι 18 ίντσες του G3 είναι αρκετές για να πετύχεις καλό ποσοστό καύσης πυρίτιδας.

    «συμφωνα με το σκεπτικό σου, ολα τα οπλα ΕΣ θα ειχαν μήκος καννης , οσο του πιστολιού, και θα εκαναν την ιδια δουλεια με το μήκος καννης του Barett.»

    Λάθος κατάλαβες το σκεπτικό, με μήκος πιστολιού δεν κάνεις τίποτα. Απο τις 18 ίντσες στις 21 ίντσες δεν κερδίζεις και πολλά, αν πας όμως στις 26 ίντσες, κερδίζεις 100-150fps , περίπου 30-45 μ/δ. Το οποίο είναι κάτι, στα χέρια κάποιου που μπορεί να το χρησιμοποιήσει. Αλλά μετά περνάμε στα ψιλά γράμματα…

    • Β.Κ

     Το μήκος πιστολιου ηταν υπερβολή για να δειξω πως το μεγαλύτερο μήκος καννης ειναι καλυτερο, έστω και λιγο.
     Το Μ14 εχει καποια πλεονεκτήματα σαν οπλο ακροβολιστη, πολλα και μικρα, αλλα σαν τελικο αποτελεσμα κανουν την διαφορα..

 • Cynaegeirus

  Με το ελληνικό πεζικό όλοι θα πάμε κατόπιν εορτής. οπότε η συλλογή είναι ότι καλύτερο.

  φυσικά και είναι θέμα αδιαφορίας και δόγμα ήρωα. εδώ και 200 χρόνια μια απο τα ίδια. σφυρίχτρες, αέρα και λόγχες κατάλοιπα της γαλλικής σχολής και του δόγματος του 1870, μετά αγάλματα, πινακίδες δρόμους κτκ κτλ. καμιά σύνταξη αν είσαι μισός.

  αυτά πέρασαν το 40, το 50 και το 74 όταν υπήρχε φτώχεια αγράμματος κόσμος και πλήθος όλοι αναλώσιμοι. όταν ο πόλεμος γινόταν σε επίπεδο λόχου.
  στο νατο πολεμούν με ομάδες και ημιομάδες με δίκτυο επικοινωνιών και σαφή στόχο με δόγμα διαταγών γερμανικού τύπου.
  εμείς εκεί κόλλημα πίσω στο 40.

  • ΠΡΟΜΑΧΟΣ

   Να σε ΠΟΝΕΣΩ; Γαλλικό δόγμα του Μεσσαίωνα είναι. Το Γαλλικό πεζικό ήταν πάντα επιθετικό και ορμητικό, βασιζόταν πολύ στην ξιφολόγχη, σε αντίθεση με το αγγλοπρωσικό που ήταν ψύχραιμο κι επικρατούσε κυρίως δια των πυρών, αλλά κάπως «δισκίνητο» σε καταστάσεις out of the book.

   Στους Ναπολεόντιους, οι ρευστές τακτικές και συνθήκες, οι συνεχείς μάχες σε όλα τα περιβάλλοντα και τους καιρούς, οι οδομαχίες, οι συγκεντρωτικές τακτικές του «Επαναστατικού Στρατού» κληρωτών και όχι επαγγελματιών (φάλαγγες για την ταχεία κίνηση του πεζικού προς το χώρο όπου θα εκδήλωνε την επίθεση αναπτυσσόμενο τότε μόνο σε γραμμές, ιππήλατο μέσο ΠΒ, Ιππικό εφόδου ανεξαρτήτως τύπου κλπ), ευνόησαν τους Γάλλους. Στο Επταετή νωρίτερα, που αυτές οι τακτικές δεν υπήρχαν, η πειθαρχία και ο υψηλός ρυθμός βολής ευνόησαν Άγγλους και Πρώσους. Τον 17ο αιώνα και στις αρχές του 18ου (Ντ’ Αρτανιάν, Τριαντακονταετής ακόμα πιο πριν) που τα μουσκέτα ήταν βαριά (γι’ αυτό στηρίζονταν και σε δίποδα μέχρι το 1650 περίπου) και με χαμηλό ρυθμό βολής (πυροδότηση με φυτίλι, ξύλινη βέργα για το «σπρώξιμο»), η ξιφολόγχη (και πριν από αυτήν η σάρισσα) και η έφοδος έκαναν τη διαφορά, άρα πάλι οι Γάλλοι μπροστά.

   Το Γαλλικό δόγμα πεζικού πιστεύω ότι οφειλόταν στο δόγμα του υπέρβαρου ιππικού των ιπποτών. Ντουγρού τρομακτική έφοδος να σαρώσουμε το πεδίο. Οι Άγγλοι όμως που είχαν φάει τα μούτρα τους από Ουαλλούς τοξότες και Σκώτους σαρισσοφόρους, τους έσκισαν επανειλειμμένα στον Εκατονταετή, επιλέγοντας έδαφος, αναπτύσσοντας κωλύμματα, αναπτύσσοντας χιλλιάδες μακροτοξότες με ομοβροντιές χιλλιάδων διατρητικών βελών (6 με 10 βολές το λεπτό έρριχναν οι άτιμοι) και τους ιππότες να προστατεύουν και διοικούν τους τελευταίους. Μέχρι που μια 17χρονη κοπελίτσα έκανε το αυτονόητο, αξιοποίησε την ορμή των Γάλλων σε πολιορκητικές μάχες κι επιτεθόταν στους Άγγλους προτού αυτοί επιλέξουν και διαμορφώσουν το πεδίο μάχης. Μετά αμφότεροι αξιοποίησαν τις καινοτομίες Βουργουνδών, Ελβετών, Ισπανών και Σουηδών (κατά χρονολογική σειρά) και φτάσαμε στον Τριαντακονταετή, με την ίδια όμως νοοτροπία που είχαν κατά το Μεσσαίωνα. Οι Γάλλοι ορμητικοί και συγκεντρωτικοί στην έφοδο, οι Άγγλοι ψυχραιμία-οργάνωση εδάφους-πυρά αλλά έξω από τα νερά τους (=το εγχειρίδιο) ψιλοπνίγονται. Γι αυτό η Πρωσική σχολή, διασπαζόμενη από το Αγγλο-Ολλανδο-Πρωσσικό μόντέλο καινοτόμησε το 1870 κι έκανε μια νέα, τεράστια σχολή.

   Συνεπώς: Το δόγμα του ΠΖ μας (και σε σημαντικό βαθμό του ΕΣ) είναι η προσαρμογή στα σύγχρονα μέσα (με τις ίδιες όμως τακτικές και νοοτροπίες) του Γαλλικού μοντέλου του 1870, που αποτελεί μετεξέλιξη του Γαλλικού μοντέλου του 16ου αιώνα κι αυτό με τη σειρά του μετεξέλιξη του γαλλικού-ιπποτικοόυ μεσσαιωνικού δόγματος.

   Με τις υγειές σου, καλά υπογλώσσια κι ελπίζω να γλιτώσεις το εγκεφαλικό.