Ανασκόπηση εβδομάδας #63

52

Μεταξύ 31 Οκτωβρίου-2 Νοεμβρίου 2017 εκτελέσθηκαν Βολές Πυροβολικού και Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων, από Μονάδες Πυροβολικού της 1ης Στρατιάς και του Δ΄ Σώματος Στρατού, στο Πεδίο Βολής Πετρωτών Ξάνθης. Τη δραστηριότητα παρακολούθησε ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, ο οποίος στη συνέχεια επισκέφθηκε την 182 Μοίρα Κατευθυνομένων Βλημάτων (182 ΜΚ/Β TOR-M1) και τον 322 Λόχο Επισκευών (322 ΛΕΚ/Β TOR-M1) στην Κομοτηνή, όπου παρακολούθησε εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Στις 4 Νοεμβρίου ολοκληρώθηκε η διακλαδική άσκηση Ελλάδας-Αιγύπτου ΜΕΔΟΥΣΑ-5, η οποία διεξήχθη σε δύο φάσεις: εν όρμω στο Ναύσταθμο Κρήτης και εν πλω στην ευρύτερη περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου. Λεπτομέρειες για τις δραστηριότητες κατά την ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (DVDay) εδώ.

Την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου πραγματοποίηθηκε συνεκπαίδευση της Πολεμικής Αεροπορίας με αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού καυσίμου KC-135 Stratotanker της 100th Air Refueling Wing, η οποία αναπτύχθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και επιχειρούσε από το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών. Στις 26 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε λήψη καυσίμου από 22 αεροσκάφη F-16 της ΠΑ, επιτρέποντας στους χειριστές να αποκτήσουν διαθεσιμότητα σε AAR.

Η 339 Μοίρα της 117 Πτέρυγας Μάχης συμμετείχε στην άσκηση VEGA-2017 με 4 αεροσκάφη F-4 AUP και ανάλογο προσωπικό, από 16 έως 27 Οκτωβρίου 2017. Πρόκειται για κύρια αεροπορική άσκηση της Ιταλικής Αεροπορίας που συνδέεται με την κύρια άσκηση του Ιταλικού Ναυτικού MARE APERTO 2-17 και την κύρια άσκηση του Ιταλικού Υπουργείου Άμυνας JOINT STARS 17 και συνδυάστηκε επίσης με τη ΝΑΤΟϊκή άσκηση Ηλεκτρονικού Πολέμου RAMSTEIN GUARD. Η άσκηση διεξήχθη, σε ευρεία περιοχή περιλαμβάνουσα τις νήσους Σικελία και Σαρδηνία, καλύπτοντας σχεδόν όλο το φάσμα επιχειρησιακής εκπαίδευσης, δίνοντας την ευκαιρία εξάσκησης των συμμετεχόντων στην εκτέλεση μεγάλων σχηματισμών, σε ένα ρεαλιστικό, σύνθετο και διακλαδικό επιχειρησιακό περιβάλλον.

Στις 31 Οκτωβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε η τελετή αναστολής λειτουργίας της 339 Μοίρας στην 117 Πτέρυγα Μάχης, στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας, και η επίσημη μεταβίβαση των αεροσκαφών F-4 AUP στην ομόσταυλη 338 Μοίρα. H 339 Μοίρα Παντός Καιρού συγκροτήθηκε στις 7 Απριλίου 1952, αρχικά με αεροσκάφη F-84 και εν συνεχεία, από το 1974, με αεροσκάφη F-4E Phantom II, με τα οποία να συμπληρώνουν 115.000 ώρες πτήσης. Συνολικά 21 Αεροπόροι θυσιάστηκαν φέροντας στο στήθος το έμβλημα της 339 Μοίρας.

Στις 3 Νοεμβρίου, ο ΥΕΘΑ, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ και τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή, επισκέφθηκε την Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ), όπου τον υποδέχθηκε ο Διοικητής της ΑΣΔΕΝ Αντιστράτηγος Νικόλαος Μανωλάκος. Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία συνομίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης με τις Διοικήσεις των νήσων και ενημερώθηκαν για επιχειρησιακά ζητήματα. Στο πλαίσιο επίδειξης των ικανοτήτων επιτήρησης της ΑΣΔΕΝ παρουσιάστηκε μεταξύ άλλων ως στατικό έκθεμα ΜΕΑ Sperwer του 472 Τάγματος Επικοινωνιών Επιτήρησης (472 ΤΕΠΠ).

Τις πρωινές ώρες της 2ας Νοεμβρίου, η φρεγάτα ΚΑΝΑΡΗΣ (F464) προσκόλλησε σε αβαθή ύδατα στη νησίδα Αταλάντη Σαρωνικού Κόλπου, κατά την επιστροφή της από προγραμματισμένη δραστηριότητα στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας. Το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο συνεδρίασε στις 3 Νοεμβρίου για την επιλογή νέου Κυβερνήτου ενώ αποφασίστηκε κι η αντικατάσταση του Διευθυντού Ναυτιλίας – Κατεύθυνσης πλοίου.

Από 14 έως 30 Οκτωβρίου 2017, το ΠΝ συμμετείχε στην Επιχείρηση Sea Guardian με το Πλοίο Γενικής Υποστήριξης ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ (A374) στην ανατολική Μεσόγειο. Ακολούθως, από 8 έως 14 Νοεμβρίου, το ΠΓΥ ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ με επιβαίνουσα διευρυμένη Διακλαδική Υγειονομική Ομάδα θα υλοποιήσει πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής αναβαθμισμένης δυνατότητας για την πρωτοβάθμια περίθαλψη των κατοίκων νησιών του Αιγαίου.

Στο πλαίσιο της συνδρομής των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιπυρική περίοδο από 1 Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου 2017, διατέθηκε το ακόλουθο προσωπικό και μέσα για την κάλυψη αναγκών επιτήρησης και κατάσβεσης πυρκαγιών:

 • 4.662 στελέχη για κατάσβεση πυρκαγιών και για στελέχωση περιπόλων και πυροφυλακίων.
 • 2.005 οχήματα και μηχανήματα διαφόρων τύπων για κάλυψη αναγκών εποχούμενων περιπόλων και κατάσβεση πυρκαγιών.
 • 1.642 έξοδοι εναερίων μέσων, διαφόρων τύπων, καλύπτοντας συνολικά 3.468 ώρες πτήσης για επιτήρηση και κατάσβεση 452 μειζόνων πυρκαγιών.
 • 35 έξοδοι εναερίων μέσων, διαφόρων τύπων, καλύπτοντας συνολικά 66 ώρες πτήσης για κατάσβεση πυρκαγιών στην Αλβανία.

Αμυντική βιομηχανία-Προγράμματα

Σύμφωνα με πληροφορίες του defence-point.gr, οι αμερικανικές αρχές διαβίβασαν στη ΓΔΑΕΕ τη LOA (Letter of Offer and Acceptance) για την προμήθεια 70 μεταχειρι­σμένων ελικοπτέρων αναγνωρίσεως τύπου OH-58D (Kiowa Warrior) μέσω του προγράμματος EDA (Excess Defense Articles) των ΗΠΑ. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το κόστος απόκτησης των ελικοπτέρων είναι περί τα 45 εκατομμύρια ευρώ.

Μείζον θέμα προκύπτει για την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας μετά από δημοσίευμα του κυριακάτικου Τύπου, σύμφωνα με το οποίο κατά τη διαμόρφωση μιας συμφωνίας της Ελλάδος με την Σαουδική Αραβία για την εκποίηση πυρομαχικών (βλημάτων πυροβολικού 105mm και αεροπορικών βομβών Mk82/83) αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, φέρεται να υπήρξε μη πληρεξούσιος μεσάζοντας, ενώ αυτό ρητά απαγορεύεται από το νόμο. Το ίδιο ρεπορτάζ, μάλιστα, εμφανίζει τον Πάνο Καμμένο να διέταξε στο γραφείο του τη σύλληψη Ανωτάτου Αξιωματικού που υπηρετεί στη ΓΔΑΕΕ επειδή ο τελευταίος θέλησε να τηρηθεί ο νόμος, ελέγχοντας, ως όφειλε, αν ο συγκεκριμένος μεσάζοντας ήταν πληρεξούσιος της Σαουδικής Αραβίας και συνομιλώντας απευθείας γι αυτό, με τις επίσημες αρχές της εν λόγω χώρας.

Στρατιωτική διπλωματία

Ο Αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής μετέβη στη Γερμανία μεταξύ 25-27 Οκτωβρίου προκειμένου να συμμετάσχει στο 25ο Ετήσιο Συνέδριο Αρχηγών Ευρωπαϊκών Στρατών που πραγματοποιήθηκε στο Wiesbaden, όπου συζητήθηκαν θέματα σχετικά με το Ευρωπαϊκό Περιβάλλον Ασφαλείας, τις αναδυόμενες προκλήσεις στο πεδίο της τρομοκρατίας και τους τρόπους αντιμετώπισής τους, καθώς και τα μέχρι τώρα διδάγματα από τις τρέχουσες Συμμαχικές Επιχειρήσεις. Πραγματοποιήθηκε τετραμερής διάσκεψη μεταξύ Γαλλίας, Ελλάδας, ΗΠΑ και Ιταλίας, στο πλαίσιο της οποίας, ο Αρχηγός ΓΕΣ συζήτησε με τον Αρχηγό Στρατού των ΗΠΑ, Στρατηγό Mark Milley, θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος με έμφαση στις προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζουν οι χώρες της Νότιας – Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Στις 26 Οκτωβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες η Φθινοπωρινή Σύνοδος των Εθνικών Διευθυντών Εξοπλισμών του ΝΑΤΟ (CNAD). Η εν λόγω Σύνοδος αποτελεί το ανώτερο όργανο του ΝΑΤΟ για τη συνεργασία στον τομέα των εξοπλισμών και την τυποποίηση στον τομέα της Άμυνας. Αποστολή της CNAD είναι η προαγωγή της πολυεθνικης συνεργασίας για την αναβάθμιση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Συμμαχίας, ώστε να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων και μελλοντικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ. Στην ανωτέρω Σύνοδο τη χώρα μας εκπροσώπησε ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΑΕΕ.

Κύπρος

Στις 3 Νοεμβρίου εκτελέστηκε η Τελική Φάση της ΤΑΜΣ «ΚΕΡΑΥΝΟΣ-ΥΠΤΓΟΣ ΤΑΣΟΣ ΜΑΡΚΟΥ» με πραγματικά πυρά από την 2η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού, παρουσία του ΥΠΑΜ Χρ. Φωκαΐδη και του Α/ΓΕΕΦ Αντιστρατήγου Η. Λεοντάρη. Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε την ταχεία κλιμάκωση των σχέσεων με τον εχθρό και την εκδήλωση αιφνιδιαστικής επιθετικής ενέργειας με τη χρήση τεθωρακισμένων και μηχανοκίνητων μονάδων εκ μέρους του, η οποία αποκρούστηκε επιτυχώς από τις δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς. Το ΓΕΕΦ μετά την απορρόφηση της εχθρικής επίθεσης και αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία των επιχειρήσεων, διέταξε τη 2η Μ/Κ ΤΑΞΠΖ να εκτοξεύσει επίθεση στον τομέα της με την υποστήριξη πυροβολικού, ελικοπτέρων και τμημάτων αλεξιπτωτιστών για καταστροφή των εχθρικών δυνάμεων.
Στην άσκηση συμμετείχαν Μονάδες Πεζικού, Τεθωρακισμένων, Πυροβολικού και Εθνοφυλακής της Ταξιαρχίας και εκτελέστηκαν βολές πυροβόλων αρμάτων, πυροβολικού, ελικοπτέρων, κατευθυνομένων αντιαρματικών πυραύλων MILΑΝ καθώς και βολές λοιπών βαρέων όπλων πεζικού. Πραγματοποιήθηκαν επίσης, πτήση ελικοπτέρου AW-139 σε αποστολή διακομιδής τραυματία από το πεδίο της μάχης (MEDEVAC) και ρίψη αλεξιπτωτιστών ελευθέρας πτώσεως της Διοίκησης Καταδρομών οι οποίοι προσγειώθηκαν με ακρίβεια στο χώρο της άσκησης.

Ανατολικός Παρατηρητής

Ιδιαίτερα προκλητικός εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Hakan Çavuşoğlu, ο οποίος έλαβε άδεια από το υπουργείο Εξωτερικών και επισκέφθηκε τη Θράκη στις 3 Νοεμβρίου, συνοδευόμενος από βουλευτές του κυβερνώντος ισλαμικού κόμματος (ΑΚΡ) της Τουρκίας, αλλά και από στελέχη του τουρκικού Οργανισμού Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΤΙΚΑ). Κατά την άφιξη του στο αεροδρόμιο της Ξάνθης, τον Hakan Çavuşoğlu υποδέχτηκαν εκπρόσωποι της μουσουλμανικής μειονότητας, ο Τούρκος πρόξενος στην Κομοτηνή, αλλά και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, ο οποίος μάλιστα είχε ως μεταφραστή έμμισθο υπάλληλο του τουρκικού προξενείου! Ο ίδιος τόνισε πως κατά το ταξίδι του στη χώρα μας λειτουργεί ως «προπομπός» της επίσκεψης του προέδρου Recep Tayyip Erdoğan στις 7-8 Δεκεμβρίου. Ο Τούρκος αντιπρόεδρος σε δηλώδσεις του δεν δίστασε να μιλήσει για «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη, η οποία μάλιστα κατά τον ίδιο αριθμεί «150.000 Τούρκους μουσουλμάνους», ενώ συνέχισε τις προκλητικές του δηλώσεις αναφέροντας τα Σκόπια ως «Μακεδονία» Παράλληλα τόνισε ότι, η Τουρκία βρίσκεται πάντοτε κοντά στην «τουρκική μειονότητα» της Δυτικής Θράκης. Μάλιστα, επισήμανε ότι το γεγονός πως η τουρκική κυβέρνηση έδωσε καθήκοντα σε έναν βουλευτή με καταγωγή από τη Δυτική Θράκη, δείχνει ότι η κυβέρνηση Erdoğan ενδιαφέρεται για τη μουσουλμανική μειονότητα της περιοχής. «Εμείς, ως μητέρα πατρίδα, ως Τουρκία, δεν θα σας αφήσουμε μόνους σας και δεν σας αφήσαμε» ανέφερε. «Θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί, για να ζείτε ως μια κοινότητα που έχει αποκτήσει τα μειονοτικά της δικαιώματα με τον ίδιο τρόπο, ως ίσοι πολίτες στην Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στις 2 Νοεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής Αμυντικής Βιομηχανίας (SSİK) της Τουρκίας υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Binali Yıldırım, κατά τη διάρκεια της οποίας εξετάστηκαν 22 εξοπλιστικά προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού $5 δισ. Στο ανακοινωθέν που εξέδωσε το υφυπουργείο Αμυντικών Βιομηχανιών (SSM) περιγράφονται 9 κατηγορίες προγράμματων χωρίς να παρέχονται περαιτέρω πληροφορίες, ως ακολούθως (σε ακριβή μετάφραση):

 • Πρόγραμμα Εθνικού Αντιαεροπορικού-Αντιβαλλιστικού Συστήματος Μακρού Βεληνεκούς Κατευθυνομένων Βλημάτων
 • Προγράμματα βλημάτων και έξυπνων πυρομαχικών διαφορετικών χαρακτηριστικών
 • Προγράμματα συστημάτων ηλεκτρονικής παρεμβολής και Ηλεκτρονικού Πολέμου
 • Προγράμματα παραγωγής βομβίδων και ανάπτυξης-μαζικής παραγωγής τυφεκίων και πιστολιών διαφόρων διαμετρημάτων
 • Προγράμματα που σχετίζονται με ναυτικές πλατφόρμες και ναυτικά συστήματα
 • Προγράμματα εκσυγχρονισμού επιθετικών και μεταφορικών ελικοπτέρων
 • Προγράμματα εκσυγχρονισμού αρμάτων μάχης και μαζικής παραγωγής αρμάτων μάχης
 • Προγράμματα ανάπτυξης νέων και προηγμένων Μη Επανδρωμένων Εναέριων Μέσων και την αύξηση του αριθμού αυτών σε υπηρεσία
 • Πρόγραμμα ναυπήγησης φρεγατών κλάσης İ και εκσυγχρονισμό υποβρυχίων κλάσης PREVEZE και προγράμματα σχετιζόμενα με τη ναυπήγηση (σ.σ. νέων μονάδων).

Ταυτόχρονα ανακοινώθηκε ότι από την παραγγελία των 45.014 τυφεκίων τουρκικής κατασκευής MPT-76 (7,62 x 51 χιλιοστών), τα 500 έχουν διατεθεί για τις ανάγκες της Προεδρικής Φρουράς, περίπου 450 θα αποσταλούν στην Σομαλία και 2.500 στις δυνάμεις κατοχής στο ψευδροκράτος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων TASS, το συνολικό κόστος προμήθειας των δύο αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 Triumf από την Τουρκία θα ξεπεράσει τα $2 δισ. και η παραλαβή τους θα ξεκινήσει το 2019. Το θέμα αναμένεται να βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών που θα έχει στην Ουάσιγκτον και με τον αντιπρόεδρο Mike Pence ο πρωθυπουργός Binali Yildirim που θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ από 7-11 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με δηλώσεις του CEO της Rheinmetall στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA, η όξυνση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας έχει οδηγήσει στην αναστολή υλοποίησης εξοπλιστικών προγραμμάτων, όπως πυρομαχικών αεροπορικών μέσων, εκσυγχρονισμού των αρμάτων μάχης Leopard-2 και συμμετοχή στο πρόγραμμα Altay.

Στις 27 Οκτωβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε η τελετή κοπής μετάλλου του 3ου υποβρυχίου κλάσης REIS τύπου 214ΤΝ.

Σε ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου του Λαικού Ρεπουμλικανικού Κόμματος (CHP) προς τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας γίνεται λόγος για κατακόρυφη και αδικαιολόγητη αύξηση των αρρένων που λαμβάνουν απαλλαγή στράτευσης για λόγους υγείας. Συγκεκριμένα, το 2015 κρίθηκαν ακατάλληλοι για στράτευση 57.903, το 2016 έλαβαν απαλλαγή 66.370 ενώ φέτος, μέχρι τις 31 Ιουλίου 2017 είχαν λάβει απαλλαγή 30.786. Με άλλα λόγια, 155.059 Τούρκοι κρίθηκαν ακατάλληλοι για στράτευση επικαλούμενοι λόγους υγείας τα τελευταία 2,5 χρόνια. Η αξιωματική αντιπολίτευση εκφράζει φόβους πως η μεταβίβαση των Στρατιωτικών Νοσοκομείων στο Υπουργείο Υγείας οδηγεί σε όξυνση του προβλήματος.

Στις 2 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε καταδρομική ενέργεια ανταρτών του ΡΚΚ σε φυλάκιο στην περιοχή Hakkari που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 6 Τούρκων στρατιωτικών και των 2 Κούρδων πολιτοφυλάκων. Πρόκειται για έναν ΕΠΟΠ Λοχία και 5 Συμβασιούχους Οπλίτες. Στις 4 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε επιχείρηση σύλληψης ενός υπόπτου-μέλους του ΡΚΚ σε οικία στο Diyarbakir, κατά την οποία σκοτώθηκε ένας Τούρκος αστυνομικός και τραυματίστηκαν άλλοι 9 από έκρηξη χειροβομβίδας.


 • Γιώργος

  Ας αναλάβει επιτέλους ο καθένας τις ευθύνες του αγαπητέ Μ.Κ.Ε…

  • M.K.E

   Καμμια αντιρρηση αλλα επειδη ξερουμε πως θα τελειωσει το εργο,πιστευεις οτι θα βρεθει τετοιο ατομο η ατομα πλην καποιων χαμηλοβαθμων νεροκουβαλητων;

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  Το Ἕθνος,από την εποχή του Πελλοπονησιακού Πολέμου,δέν μας τα λέει καλά,τέλος πάντων…

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  Στην περίπτωση του όποιου αξιωματικού,το ἄν τον έχουμε χρυσοπληρώσει δέν έχει,νομίζω την ίδια οικονομική διάσταη που έχει για το υλικό.
  Ὁ καλός και ικανός αξιωματικός δέν αποτιμάται σε χρήμα,αλλά σε στρατιωτική αξία,και ούτε ισχύει στην περίπτωση του το «ότι πληρώσεις παίρνεις»,διότι ἄν δέν έχεις τους κατάλληλους ανθρώπους,όσο χρήμα και να ρίξεις,ΔΕΝ θα πιάσει τόπο.

  Το ερώτημα τώρα,είναι ἄν όντως συνελήφθη ὁ αξιωματικός,και προς τα πού οδηγεί το περίπου αδιανόητο προηγούμενο.

  • Οδυσσέας

   Οι πληροφορίες λένε ότι τελικά ο «Εντελώς» μεταπείστηκε μετά από κανα μισάωρο και «περιορίστηκε» στη δυσμενή μετάθεση του ταξιάρχου…
   Η ουσία του θέματος είναι απλή: αν αναμείχθηκε στη σύμβαση μη πληρεξούσιος μεσάζοντας, οι χειροπέδες αρμόζουν στον ίδιο τον Καμμένο…
   Σε κάθε περίπτωση, είναι αισχρή αυτή η συμπεριφορά προς ανώτατο αξιωματικό που έκανε απλά το καθήκον του.

   • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

    Εκεί που πάει ἡ σκέψη ἡ δική μου,είναι τί ακριβώς προβλέπεται για σύληψη ατόμων εν υπηρεσία,ποιός είναι ὁ υπεύθυνος ασφαλείας στο πεντάγωνο,ποιές οἱ αρμοδιότητες του,και από ποίο σημείο αρχίζει ἡ αντιμετώπιση πολιτικού προϊσταμένου ὡς παραβάτη.
    Και επειδή εδώ πρόκειται για εθνική άμυνα και σφάλεια,μήπως δέν πρέπει να ισχύει βουλευτική ασυλία,και τέλος,δέν είναι ασυμβίβαστο εκλεγμένος βουλευτής να είναι και υπουργός,άρα ταυτόχρονα ελέγχων και ελεγχόμενος;
    Μήπως θα πρέπει οἱ υπουργοί να είναι εξωκοινοβουλευτικοί,διοριζόμενοι,και να μήν καλύπτονται από ασυλία,τουλάχιστον μετά την απομάκρυνση από το υπουργείο;
    Διότι εν προκειμένω,δέν βλέπω να υπάρχει τρόπος να φορέσουν στον Καμμένικωφ βραχιολάκια,εκτός ἄν κάποιοι εξωθηθούν σε ανορθόδοξα μέτρα.

    • Ανδρέας

     Καταρχήν, πρέπει να τον συλλάβει το λιγότερο ομοιόβαθμος αρχαιότερος του. Αρα πρέπει κάποιος από τους αρχηγούς να δώσει εντολή για να τηρούμε μια στοιχειώδη νομιμότητα.

  • Ivy Chris

   Λάθος. Αποτιμάται και σε χρήμα, ήτοι μακροχρόνια επένδυση τους Έλληνα φορολογούμενο σε ανθρώπινο δυναμικό.
   Όταν δε, εμφανιστεί πολιτική ηγεσία να σέβεται το φορολογούμενο τότε και μόνο τότε θα υπάρξει Κράτος.
   Τα υλικά δε, αποκτούν στρατιωτική αξία μόνο με τη παρέμβαση & κατάλληλη χρήση από το ανθρώπινο δυναμικό, ειδάλλως είναι απλά μια μηχανή.
   Το ερώτημα … είναι αυτονόητο, αλλά η παραποίηση Αρχής από πλευρά του υπουργού συναντάται μόνο σε ολοκληρωτικά καθεστώτα και οφείλει η Δικαστική Εξουσία να διερευνήσει ποινικές ευθύνες πάραυτα…
   Ανέμενα μια στραβή που δεν θα χωρά εκπτώσεις.
   Ιδού η Ρόδος…

   ΥΓ: Εναπόκειται στον Ταξίαρχο να ασκήσει, ως οφείλει, τα νομίμως προβλεπόμενα δικαιώματά του. Εξυπακούεται ότι εφ΄όσον δικαιωθεί πρέπει να αποκατασταθεί δεόντως.
   Ο λογαριασμός θα πρέπει να σταλεί στη «προσωπική» διεύθυνση του τσαρλατάνου

   • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

    Σε χρήμα αποτιμώνται και οἱ αργομισθίες,αλλά τον αργόμισθο μόνο το συνδικάτο του θα τον υπερασπιστεί.
    Ὁ λαός χρυσοπληρώνει και καθαρίστριες της βουλής,αλλά πόσο δύσκολο είναι να βρεθούν αντικαταστάτριες;
    Και στο τέλος-τέλος,ὁ Ἕλληνας φορολογούμενος χρυσοπλήρωσε και τον αντιναύαρχο Κουντουριώτη,και τον αντιναύαρχο Αραπάκη,ποιός από τους δύο θα μας πονούσε ἄν έλλειπε;

 • Tasos

  Το ίδιο διαμέτρημα είναι , τα ίδια πυρομαχικά με το G3 χρησιμοποιεί , τώρα τι ποιότητας είναι το όπλο , απ ότι έχω δει στο νετ μου έχει δημιουργηθεί η εντύπωση οτι , εργονομικά είναι καλύτερο από το G3 , αλλά όχι και σε θέματα αξιοπιστίας , ακρίβειας .

  • xaris koul

   Σε κάποια σχόλια στο δίκτυο οι τουρκοι έγραφαν ότι ηταν το μοναδικό όπλο που πέρασε 42 τεστ του νατο αλλά δεν έλεγε τις πηγές του .Βέβαια είναι γνωστό ότι οι γείτονες τα φουσκώνουν και μπορεί να λένε και πράγματα που δεν ισχύουν.Πάντως στο μοναδικό βίντεο που υπάρχει στο δίκτυο με δύο αμερικανούς να δοκιμάζουν το όπλο μάλλον τα σχόλια τους είναι θετικά.Εγώ τουλάχιστον όσο μου επέτρεψαν τα αγγλικά μου αυτό κατάλαβα.

   • Cynaegeirus

    Υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες σχέδια τυφεκίων στην εποχή μας. η δημιούργία ενός νέου ή η αντιγραφή δεν είναι τπτ σπουδαίο.

    επειδή το αναμασάμε το θέμα g-3 εδώ και 20 ( ; ) χρόνια η βελτίωση που θα είχε ο μέσος έλληνας τφ θα ήταν τρομακτική αν γίνονταν τα εξής βήματα:
    1.Δραστική αναβάθμιση εκπαίδευσης στα πρότυπα των Αμερικανών Πεζοναυτών για το ΣΥΝΟΛΟ του ενστόλου προσωπικού, σωμάτων ασφαλείας και εφέδρων.
    2. Αγορά διόπτρας ημέρας / νύχτας και εκπαίδευση χρήσης
    3. Φτηνή μετατροπή του g-3 με νέο χειροφυλακτήρα, κοντάκιο, δίπολο κτλ

    Οι απέναντι και σφεντόνα να είχαν βάλουν καθημερινά στον ν-ανατολικό τους μέτωπο. εμείς στέλνουμε μηχανικό στα πεδία πολέμου των συμμάχων μας.

    Μετά αναρωτιέται ο φίλος πάνω γιατί έχει την εξάρτηση στην μέση ο οπλίτης δίπλα στο Sperwer. Έχει φορέσει έλληνας εξάρτηση σε μάχη απο το 1974;

    • Tasos

     Ένα απλό οπτικό σκοπευτικό χ 2-3 ευρέως πεδίου χρειάζεται το όπλο , και αναβαθμίζετε κάθετα , τα άλλα που λες , καλά είναι , άλλα δευτερεύοντα ( εκτός από την εκπαίδευση φυσικά !! )

 • PetrosR

  Ζιμπαμπουε.

  • Ivy Chris

   Τυγχάνει να έχω επισκεφτεί για επαγγελματικούς λόγους & τις 3 χώρες και η σειρά είναι αυτή.
   Η Νιγηρία είναι άπαιχτη

 • M.K.E

  Οταν ριχνεις χρημα θα βρεις πολλους «καλοθελητες».Λογικο ειναι οτι οι μυστικες και κρατικες υπηρεσιες διπλα ριχνουν αφθονο χρημα αλλα και χρησιμοποιουν και αλλες μεθοδους,καλες και κακες για να αποσπασουν κουρδους απο την μαζα που διακειται εχθρικα απεναντι τους συ το γεγονος οτι υπαρχουν και εσωτερικες εριδες οπως παντου.Δεν βγαζουμε λοιπον το συμπερασμα απο τους ελαχιστους σε σχεση με τα εκατομυρια των κουρδων.
  Το τι γινεται με μας ειναι αλλη ιστορια.

 • victor

  Φίλε απλά δεν έχεις ακόμη χωνέψει στην απλή ιδέα-πραγματικότητα ότι όλα αυτά και άλλα τόσα που αναφέρεις είναι επιλογές του έθνους.. συνειδητές επιλογές..

  όπως λέει και ο Αχέρων δεν τόχει και πολύ με τις επιλογές το έθνος γενικώς χρόνια τώρα..

 • PetrosR

  Κανεις σαν να μην καταλαβαινεις…..( Ξερω οτι καταλαβαινεις μια χαρα, συζητηση κανουμε.)
  Το παιχνιδι παιζεται εδω και δεκαετειες με «αριστερους» ορους.
  Η Κουνεβα ηταν συνδικαλιστρια, φιλικα προσκειμενη στο χωρο, και οταν της κανανε τη μουρη σαν του Φρεντυ Κρουγκερ συσσωμος ο χωρος ετρεξε να της «συμπαρασταθει».
  Εχε υποψιν σου οτι η συντριπτικη πλειοψηφια του κοσμου πιστευει οτι οι δραστες ειναι χρυσαυγιτες και οτι η επιθεση ειχε «πολιτικα» κινητρα και οχι μπραβοι του πρωην αφεντικου της.
  Ο Κανταρης και η Μυρτω ηταν απλα στατιστικες…..
  «Φεμινιστικες οργανωσεις»??? Χααχααχα!!!!
  Ετσι λοιπον οταν ηρθε η ωρα των ευρωεκλογων ο κυριαρχος λαος εστειλε στην ευρωβουλη την Κουνεβα σαν συμβολο αντιστασης στο «φασισμο» και την «εργοδοσια».
  Τον Ζαγορακη δεν εχω καταλαβει ακομη γιατι τον εστειλε..

 • M.K.E

  Εδω δεν υπαρχει ναι η οχι,υπαρχει συνειδηση και κοινη λογικη.Πως ενα αλλοεθνες και αλλοθρησκο ατομο που δεν μπαινει καν στον κοπο να μαθει ελληνικα,που αρνειται το μαθημα των θρησκευτικων γινεται σημαιοφορος;

 • M.K.E

  Πολεμος δεν ειναι μονο το οπλο αλλα και οι προμηθειες,πληροφοριες και ανοχη και υποστηριξη των ανταρτων.Και οι αμερικανοι στο αφγανισταν ειχαν αφγανους μαζι τους,δες ομως τη σταση του πληθυσμου απεναντι τους και με τις αναλογες παραλλαγες και στο ιρακ.

 • Aris_P

  Μάλλον το δεύτερο :p Η χαλαρή στάση είναι μάλλον από κάποια ανάπαυλα της άσκησης.

 • M.K.E

  Πολυ ωραια,αφου λοιπον υπαρχει συνειδηση και κοινη λογικη οι οποιες δεν χρησιμοποιηθηκαν αμφοτερες και εγινε μια παρασταση χυδαιας πολιτικης εκμεταλευσης,ποια ειναι η απαντηση σου;Και δεν καταλαβαινω για ποιο λογο πρεπει να μιλαμε για χειροδικια την ωρα που υπαρχουν τοσοι αλλοι τροποι,για υπαρκτα θεματα βεβαια και οχι προβοκατσιες οπως αυτη.

  • neverwill

   Δέν αναφέρθηκα στήν ομολογουμένως χυδαία και υποκριτική εκμετάλλευση τού θέματος από τόν μαίτρ τού είδους , αλλά στό αν σάν θέση καί παρακίνηση από ανθρώπους πού πιστεύουν καί πράττουν γιά τό καλό όλων μας, είναι πάω καί πλακώνω στό ξύλο όσους διαφωνούν μαζί μου ή προσπαθώ ( με επιχειρήματα καί όχι με κλωτσιές πραγματικές ή φραστικές ) με μετριοπάθεια , νηφαλιότητα , αποφασιστικότητα καί στοχοπροσήλωση γιά ένα ευκταίο μέλλον γιά όλους μας απαλλαγμένο από πληγές τού παρελθόντος .

 • SPY_GR

  Εμενα με ενδιαφερει φιλε να ειναι καλος στην δουλεια του, τωρα αν του εχει κατεβει η εξαρτηση στα γονατα η στους αστραγαλους ειναι μικρο το κακο, το ενα δεν αναιρει το αλλο!

  • Spock

   Καλό παιδί να είναι και όλα τα άλλα τα βρίσκουμε! :))

  • kakoproaire7os

   Μέρος της δουλειάς του είναι και αυτό. Μπορεί ως ΔΒ να μην είναι μεγάλο μέρος, αλλά είτε όπως εδώ θα χρειαστεί κάπου να φανεί σωστός, είτε σε άλλες περιπτώσεις να διδάξει στους στρατιώτες του το σωστό τρόπο, είτε στην τελική άμα στραβώσουν τα πράγματα να λειτουργήσει ως ΠΖ. Πάντως όποια δουλεία και να κάνει, με το τρόπο που τη φορά σίγουρα δεν θα τον βολεύει.
   Να ξεκαθαρίσω ότι τον άνθρωπο δεν τον ξέρω για να έχω κάτι μαζί του. Το σχόλιο έγινε με αφορμή τη συγκεκριμένη φωτογραφία η οποία δεν δείχνει μια μεμονωμένη περίπτωση, αλλά την γενική εικόνα του ΕΣ ανεξαρτήτως όπλου/σώματος ή βαθμού (εκτός ίσως ΕΔ).
   Ακόμα χειρότερα αυτή η κατάσταση επεκτείνεται και σε άλλα «απλά» θέματα όπως σωστή στάση στις βολές, κράνη κέβλαρ με το υποσιάγωνο φορεμένο σα να ήταν Μ1, παντελόνια φορεμένα χαμηλοκάβαλα, πρακτικές παραλλαγής ότι να ‘ναι, πράγματα που αν αθροιστούν δείχνουν ότι σε μεγάλο βαθμό υπάρχει πολύς κόσμος που δεν κάνει σωστά τη δουλειά του και δεν φταίνε σ’αυτό τα οικονομικά της χώρας. Πάντως και σε επίπεδο ειδικότητας όπως τα έζησα τα πράγματα ούτε εκεί είμαστε πολύ καλά δυστυχώς.

   • SPY_GR

    Δεν μου αρέσουν οι πολλές θεωρίες για αυτό θα σου απαντήσω εκ πείρας.
    Είχα ένα λοχαγό στον Λαγκαδά – 638 ΜΤΠ (Με Τρέχουν Πατέρα), εμφανισιακά ήταν πολύ προβλεπέ, φόρμα τζί τζί ατσαλάκωτη με πολύ καλή εφαρμογή, γυαλισμένος κλπ κλπ, όταν πήγαινε σε ασκήσεις ή όταν ερχόταν ο ταξίαρχος για επιθεώρηση οι εξαρτήσεις τέλειες σωστά φορεμένες τετραγωνισμένες και όλα τα σχετικά, ο συγκεκριμένος όμως υστερούσε σε ένα κρίσιμο κομμάτι – το επιχειρησιακό!

    Μην αρχίσεις τώρα αναλύσεις ότι φταίει η Ευελπίδων που δεν του έμαθε τό ενα και δεν του έκανε το άλλο γιατί αντίστοιχοι ομοιόβαθμοί του στό ίδιο τάγμα ήταν αρκούντως επιχειρησιακοί, βέβαια είχαν και αυτοί το αρνητικό τους, η φόρμα τους δεν ήταν και τόσο ατσαλάκωτη…

 • vagelis

  αληθεια τα leo 2 ποσο κοστιζουν να γινουν 2 α7 κ τα leo 1 σε α6 ?

  • Cynaegeirus

   Τα Leo2A4 για να γίνουν Leo2A8 που είναι το τελευταίο μοντέλο θέλουν περίπου 800,000 έκαστο. υπάρχουν φυσικά και πιο φτηνά πακέτα

   Τα Leo1A5 δεν εκσ περαιτέρω καθώς είναι άρματα παραγωγής της δεκαετίας του 60 και η θέση τους είναι σε μουσεία και πάρκα.

  • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

   Οἱ Πολωνοί θα πληρώσουν περίπου 5Μ€ το κομμάτι για να κάνουν στα -2Α4 αναβάθμιση σε -2PL.
   Στα -2Α7 όμως,περιλαμβάνεται και νέο μακρύκαννο πυροβόλο L-55 και ενισχυμένοι αναστολείς Κ-900,άρα ὁ λογαριασμός θα ανέβει ακόμη περισσότερο,ενώ ανεβαίνει και στην περίπτωση που τοποθετηθεί ακριβός θερμικός απεικονιστής,όπως ὁ ATTICA,ἄν προστεθεί σύστημα ενεργου προστασίας APS,και ούτω καθ᾿εξής.

   • vagelis

    ευχαριστω

  • Giorgos Tsagaris

   Πολυ περισσοτερο απο το να παρουμε τα Μ-1 where is as is και να τα αναβαθμισουμε σε Α2.

 • Μκ

  Εγώ πάλι περημένω την πλατφόρμα εξόρυξης υδρογοναθράκων.
  Αυτό θα είναι όχι το νέο της εβδομάδας….αλλά της χρονιάς!

  • freeman

   θα τους προλαβει η exxon…

 • neverwill

  Δές παραπάνω απάντηση , καλό βράδυ

  • Cynaegeirus

   Βλέπω την απάντηση στο τέλος αν εννοείς αυτή. Φυσικά και δεν είναι σφάλμα του παιδιού. το παλιό σύστημα της αριστείας ήταν λογικό και δεν υπήρχε λόγος αλλαγής
   δεν υπάρχει ισότητα στον κόσμο καλό να το μαθαίνουν τα μικρά απο νωρίς.

   τώρα στο θέμα του αφγανού:
   1. υπήρχε παράβαση νομοθεσίας που λέει οτι ο μαθητής πρέπει να φοιτά για 2 έτη στο σχολείο
   2. οι ξένοι μαθητές γιατί δεν πληρώνουν δίδακτρα;
   3. γιατί έχουμε ξένους απο το αφγανιστάν στην ελλάδα;
   νομίζω οτι αν είχαν τηρηθεί οι νόμοι δεν θα είχαμε κανένα θέμα

   και φυσικά εγώ επιμένω στην ολική κατάργηση των παρελάσεων.

   • PatmosI

    Ξέχασες….Τησημαία την κρατάει μαθητής της έκτης…ΟΧΙ ΤΗΣ 5ης… επιμένως δεν ποτέ σε καμία κλήρωση ο μικρός.

 • neverwill

  ok , μαζί σου ( έτερον – εκάτερον )

 • neverwill

  Καί εγώ μαζί σου , απλώς τά σφάλματα τών άλλων δέν μπορούν να είναι αφετηρίες δικών μας σφαλμάτων .

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  Χωρίς να γνωρίζω,απλώς με βάση ότι θυμάμαι από κάποιες θεωρίες που έμαθα στην θητεία μου,σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις,δέν γίνεται σύλληψη,αλλά όποιος απειλεί την ασφάλεια τίθεται υπό κράτηση,και περαιτέρω αναλαμβάνει είτε ἡ αστυνομία για εξωϋπηρεσιακούς,είτε ἡ στρατιωτική δικαιοσύνη για υπηρεσιακούς.
  Το ερώτημα μου παραμένει σχετικά με το ἄν υπάρχει αρμόδιος ασφαλείας στο πεντάγωνο,αφού κάποιος θα πρέπει να έχει σαφή αρμοδιότητα και υπαγωγή,και δέν μπορεί ούτε ὁ Καμμένικωφ να το παίζει Χίμμλερ,ούτε οἱ αρχηγοί να γίνονται μπράβοι του.

 • Οδυσσέας

  Και μια απορία – ερώτηση που μου ήρθε τώρα σχετικά με το ζήτημα Καμμένου / ταξιάρχου / πώλησης πυρομαχικών στη Σ. Αραβία:
  Έχουμε ως δεδομένο ότι ο «μη πληρεξούσιος μεσάζοντας» διαπραγματευόταν για 300.000 βλήματα αρμάτων των 105 χιλ. συν ποσότητα αεροπορικών βομβών Mk82/83, ενώ όταν ο ταξίαρχος μίλησε με αρμόδιο Σαουδάραβα αξιωματικό, εκείνος γνώριζε μόνο για 100.000 βλήματα αρμάτων των 105 χιλ.
  Επομένως προκύπτει ότι πιθανότατα ο μεσάζοντας διαπραγματευόταν παραπανίσια ποσότητα πυρομαχικών, ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΕΛΗΓΕ ΣΕ ΑΛΛΟΝ ΑΓΟΡΑΣΤΗ και όχι στη Σαουδική Αραβία.

  Ερώτηση: ποιο άλλο κράτος στον κόσμο
  (α) διεξάγει αυτή τη στιγμή εντατικές στρατιωτικές επιχειρήσεις ώστε να καταναλώνει πυρομαχικά με εντατικό ρυθμό
  (β) χρησιμοποιεί σε αυτές τις επιχειρήσεις άρματα με πυροβόλο ΝΑΤΟϊκού διαμετρήματος 105 χιλ.
  (γ) έχει αεροπορική δύναμη που επίσης συμμετέχει στις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να χρειάζεται αναπλήρωση αποθεμάτων βομβών.
  (δ) δεν έπρεπε με τίποτα να μαθευτεί ότι η Ελλάδα του πουλάει όπλα, γιατί ενδεχομένως η ελληνική κυβέρνηση θα αντιμετώπιζε αντιδράσεις.

  Όποιος απαντήσει τις ερωτήσεις, ίσως βρει το κράτος που θα αγόραζε τα υπόλοιπα εκποιούμενα πυρομαχικά, για τα οποία δεν ήξερε τίποτα ο σαουδάραβας αρμόδιος.
  Γιατί δεν είναι πολλές οι χώρες που συγκεντρώνουν αυτά τα χαρακτηριστικά, και ίσως η απάντηση στις ερωτήσεις να είναι κυριολεκτικά …δίπλα μας.

 • Mk

  Υπαρχουν εξελιξεις στην Κυπρο;
  Fremm και Rafale στην Μεγαλονησο;

  • ΧΡΙΣΤΟΣ Γ.

   Το μονο που εγινε γνωστο απο την συναντηση Μακρον-Αναστασιαδη ειναι οτι η ΕΕ θα συμβαλει οικονομικα στην αναβαθμιση της βασης στο Μαρι (εκανε ονομαστικη αναφορα ο Μακρον) ισως και της βασης της Παφου.

   • Μκ

    Και εγώ έτσι το δίαβασα στον εδώ τύπο,αλλά το προχώρησαν ένα βήμα παρακάτω ως οιωνό άφιξης Γαλλικών μονάδων.

    Ευχαριστώ.

    • ΧΡΙΣΤΟΣ Γ.

     Γαλλικες ναυτικες μοναδες ηδη ελλειμενιζονται τακτικα στη Κυπρο.
     Ο Μακρον αναφερθηκε σε 40 επισκεψεις μονο φετος.

 • Spock

  Τροποποίηση σύμβασης για P-3B

  https://www.defense.gov/News/Contracts/Contract-View/Article/1364144/

  • Giorgos Tsagaris

   »…and is expected to be completed in December 2023..».

   Aντε και καλη ψυχη…….

 • neverwill

  Η ουσία τού θέματος δέν αλλάζει …..καλό βράδυ

 • Dimitris C. Beis

  Οποιος εχει ορεξη, ας ψαξει να βρει φωτο Αυστραλων στο Βιετ Ναμ. Στο εμπροσθιο τμημα του κορμου (κοιλια / στηθος) δεν ειχαν αναρτημενο ΤΙΠΟΤΕ.

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  Στα 800.000€ ἤ και λίγο περισσότερο κοστολογείται ἡ ανακατασκευή του άρματος,όταν κύρια απάρτια όπως ὁ κινητήρας,διατηρούνται,αλλά αποκατεστημένα (ρεκτιφιέ),και γενικώς όταν επισκευάζονται απάρτια μόνο «ὡς επιβάλλεται» (as needed).
  Αυτού του επιπέδου ἡ ανακατασκευή έγινε αρχικά στα τουρκικά Λέο-2Α4 που αγοράστηκαν το 2005 έναντι 1,2Μ€ το ένα,με πιθανή τιμή άρματος περί τα 250.000€,και τα υπόλοιπα κόστος ανακατασκευής.
  Πέρα απο ᾿κεί,μπορεί να επιλεγεί δαπανηρώτερη ανακατασκευή,όταν τα απάρτια αντικαθίστανται «ὡς επιβάλλεται»,μέχρι την ολική ανακατασκευή,όπου παραμένει μόνο το κέλυφος του άρματος,και όλα τα συγκροτήματα είναι νέας κατασκευής,αυτό που στα αγγλικά λέγεται «reset»,και που πάντως είναι ἡ λιγώτερο συνήθης περίπτωση,όπως στην αναβάθμιση των Μ1Α1 σε Μ1Α2 SEP v1-v2-v3.
  Έτσι προέκυψε και ἡ τιμή των 2 και βάλε δίς $ για 400 Άμπραμς,επειδή κάποιοι «έξυπνοι»,ζήτησαν το πλήρες πακέτο,για να μπορούν κατόπιν να αρνηθούν ευγενικά.

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  Επιπλέον Leo-2A4 δέν υπάρχουν πρακτικώς διαθέσιμα από Γερμανία,ενώ για τα εναπομένοντα ισπανικά και ελβετικά έχει αυξηθεί ἡ ζήτηση.
  Όταν έβρεχε Leo-2A4 σε τιμές εκποιήσεως,εμείς κάναμε τα βαρειά πεπόνια,βρήκαμε και πρόσχημα/άλλοθι/φύλλο συκής ότι ψαχνόμαστε για Άμπραμς.
  Για αναβάθμιση ξέχνα το και μήν «εκτρέφεις φλούδες ελπίδες».
  Να εύχεσαι να μήν πουλήσουμε τα δικά μας -Α4 σε Τσεχία ἤ Πολωνία για παράδειγμα,διότι αυτό είναι και πολύ πιθανώτερο,και δέν θα ενοχληθούν παρά ελάχιστοι στο Μνημονιστάν.

  • vagelis

   ξεφτιλα σε ολο το μεγαλειο της