Ανασκόπηση εβδομάδας #57

31

Aπό 4 έως 7 Σεπτεμβρίου 2017 διεξήχθη στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή Κυκλάδων, Κεντρικού- Νότιου Αιγαίου και Θάλασσας Κυθήρων, συνεκπαίδευση μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού με μονάδες της Συμμαχικής Ναυτικής Δύναμης Standing NΑΤΟ Maritime Group 2 (SNMG2). Από πλευράς ΠΝ συμμετείχαν η φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ (F455) μετά του οργανικού της ελικοπτέρου τύπου S70B Aegean Hawk, η φρεγάτα ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ (F462), η φρεγάτα ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ (F465) καθώς και αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας. Από πλευράς της Συμμαχικής Δύναμης συμμετείχαν το αγγλικό αντιτορπιλικό HMS DUNCAN (D37), πλοίο έδρας του Διοικητού SNMG2, Commodore James Morley Royal Navy και η γερμανική φρεγάτα FGS LUBECK (F214) . Η εν λόγω συνεκπαίδευση εστιάστηκε σε διαδικασίες αντιμετώπισης απειλής επιφανείας και αέρος, ηλεκτρονικού πολέμου και σε τεχνικά/τακτικά αντικείμενα επικοινωνιών, διοικητικής μέριμνας και ναυτιλίας κατεύθυνσης. Συνέβαλε δε στην ενίσχυση της επιχειρησιακής και μαχητικής ικανότητας και ετοιμότητας των συμμετεχόντων και στην προαγωγή του επιπέδου της συνεργασίας και της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των συμμετεχόντων σε Συμμαχικό επίπεδο.

Στις 30 Αυγούστου 2017, στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης, πραγματοποιήθηκαν Βολές Ταχείας Αντίδρασης καθώς και άσκηση επιθετικής ενέργειας, από την 34 Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία. Τη δραστηριότητα παρακολούθησε ο Διοικητής του Γ΄ ΣΣ/ΝRDC-GR, Αντιστράτηγος Δημήτριος Μπίκος.

Στις 5 Σεπτεμβρίου 2017, ο Διοικητής της ΑΣΔΕΝ Αντιστράτηγος Νικόλαος Μανωλάκος, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Περιοχή Ευθύνης της 80 ΑΔΤΕ «ΚΩΣ». Συγκεκριμένα επισκέφθηκε τα ΕΦ Καλολίμνου, Φαρμακονησίου και Σκανδαρίου, όπου παρακαλούθησε εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Στις 31 Αυγούστου 2017, ο Διοικητής της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU-OHQ, πραγματοποίησε επίσκεψη  στο 308 Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσης (308 ΠΕΒ) και στο 315 Συνεργείο Περιοχής Τεχνικού (315 ΣΠΤΧ), όπου ενημερώθηκε για τις τρέχουσες δραστηριότητές τους. Διαπιστώθηκε το υψηλό επίπεδο τεχνικής κατάρτισης και εκπαίδευσης του προσωπικού των εργοστασίων, ο ζήλος και η αφοσίωσή του στο καθήκον, καθώς και η ομαλή ροή του ανακασκευαστικού έργου τους έργου.

Στις 8 Σεπτεμβρίου 2017, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, στο πλαίσιο του προγράμματος επισκέψεων σε Σχηματισμούς και Μονάδες του Στρατού Ξηράς, πραγματοποίησε επίσκεψη στο 306 Εργοστάσιο Βάσης Τηλεπικοινωνιών (306 ΕΒΤ), στην Αθήνα.  Διαπιστώθηκε το υψηλό επίπεδο τεχνικής κατάρτισης και εκπαίδευσης του στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού, καθώς και οι εξαιρετικές υπηρεσίες που παρέχονται στους τομείς της συντήρησης, επισκευής και εκσυγχρονισμού του τηλεπικοινωνιακού και ηλεκτρονικού υλικού. Ο Αρχηγός, συνεχάρη το προσωπικό του Εργοστασίου για το έργο που προσφέρει και την καταλυτική συνεισφορά του στο σύστημα Διοικητικής Μέριμνας του Στρατού Ξηράς.

Σύμφωνα με απάντηση του ΥΕΘΑ σε σχετική ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου, τον Οκτώβριο του 2011, στο πλαίσιο της βελτίωσης των στολών ασκήσεων, κατασκευάστηκαν από το 700 Στρατιωτικό Εργοστάσιο 15 στολές ασκήσεων παραλλαγής δάσους σε ψηφιακή μορφή. Στις 31 Οκτωβρίου του ιδίου έτους αποφασίστηκε οι στολές αυτές να αξιολογηθούν συνδυαστικά (ποιότητα υφάσματος, εργονομία, ψηφιακή μορφή διασπαστικού σχεδίου) στο πεδίο, από Μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων, σε σύγκριση με τις ήδη υπάρχουσες επί ένα δίμηνο σε εδάφη διαφόρων μορφολογιών, σε διάφορες ώρες και καιρικές συνθήκες και με κάθε πρόσφορο μέσο (κοινή φωτογραφική μηχανή, διόπτρες νυχτερινής παρατήρησης κ.λπ.). Τέλος του 2011, από την παραπάνω αξιολόγηση δεν προέκυψαν ιδιαίτερα πλεονεκτήματα για τις στολές με ψηφιακή παραλλαγή. Κατόπιν των παραπάνω, λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς εξελίξεις στον τομέα της παραλλαγής των στολών, με την καθιέρωση του τύπου ΜULΤΙCAM από συμμαχικούς στρατούς, η Ιεραρχία του ΓΕΣ αποφάσισε τη διατήρηση του υφιστάμενου διασπαστικού σχεδίου παραλλαγής.

Στις 6 Σεπτεμβρίου 2017, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου επισκέφθηκε τη Σχολή Ικάρων και τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΜΥΑ) στην Αεροπορική Βάση της Δεκέλειας, ενόψει των επικείμενων κατατάξεων των νέων Δοκίμων της 1ης Σειράς, μετά την ενοποίηση των Σχολών Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΤΥΑ), Υπαξιωματικών Διοικητικών (ΣΥΔ) και Ιπταμένων Ραδιοναυτίλων (ΣΙΡ).
Η Σχολή που θα λειτουργεί πλέον σε ενιαίο χώρο αντί σε δύο προηγούμενως (Δεκέλεια-Σέδες Θεσ/νικης) σε συνδυασμό με την εφαρμογή της 3ετούς διάρκειας φοίτηση θα αναβαθμίσει κατακόρυφα την παρεχόμενη ακαδημαϊκή και στρατιωτική εκπαίδευση και θα λειτουργήσει θετικά στην καλλιέργεια κοινής νοοτροπίας των Υπαξιωματικών της ΠΑ.

Στρατιωτική διπλωματία

Στις 29 Αυγούστου 2017 κατέπλευσε στο λιμένα Ρόδου το πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων USS CARTER HALL (LSD50) του Αμερικανικού Ναυτικού. Την 01 Σεπτεμβρίου, ο Κυβερνήτης της ΤΠΚ ΒΟΤΣΗΣ (P72), Πλωτάρχης Παναγιώτης Καρατζαφέρης Π.Ν., επισκέφθηκε τον Κυβερνήτη του αμερικανικού πλοίου, Αντιπλοίαρχο Timothy R. Carter ενώ πραγματοποιήθηκε ενημέρωση προσωπικού της 95 ΑΔΤΕ για το άρμα μάχης M1A1 Abrams του USMC.

Στις 5 Σεπτεμβρίου 2017, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, υποδέχθηκε στο Στρατόπεδο ΠΑΠΑΓΟΥ τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Νορβηγίας, Admiral Haakon Bruun-Hanssen, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα από 4 έως 6 Σεπτεμβρίου 2017. Κατά τις διμερείς επαφές συζητήθηκε το σύγχρονο περιβάλλον ασφαλείας, με έμφαση στην γεωπολιτική αστάθεια που παρατηρείται στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, καθώς και η ανάγκη επίτευξης ευρύτερων συνεργασιών σε διεθνές επίπεδο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των συναφών προβλημάτων που ανακύπτουν. Συζητήθηκε επίσης, η υφιστάμενη διμερής στρατιωτική συνεργασία καθώς και οι προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσής της στους τομείς της επιχειρησιακής εκπαίδευσης, ενώ ειδική μνεία έγινε στην δυνατότητα πραγματοποίησης συνεκπαιδεύσεων σε αντικείμενα ειδικών δυνάμεων και αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών. Ακολούθως, οι δύο Αρχηγοί επισκέφθηκαν τον Ναύσταθμο Κρήτης, την 115 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Σούδας και Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ).

Aπό 5 έως 8 Σεπτεμβρίου 2017 ο Αρχηγός του Ναυτικού της Βουλγαρίας Rear Admiral Mitko Petev πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, κατόπιν πρόσκλησης του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναύαρχου Νικόλαου Τσούνη ΠΝ. Ο Αρχηγός του Ναυτικού της Βουλγαρίας επισκέφθηκε το ΓΕΝ όπου συναντήθηκε με τον Αρχηγό ΓΕΝ, συζήτησε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και διμερούς συνεργασίας και ενημερώθηκε επί των δραστηριοτήτων του ΠΝ. Ακολούθως επισκέφθηκε τη Σχολή Ελέγχου Βλαβών του Κέντρου Εκπαίδευσης ΠΑΛΑΣΚΑΣ, όπου τον υποδέχθηκε ο Διοικητής Ναυτικής Εκπαίδευσης Υποναύαρχος Παναγιώτης Λυμπέρης ΠΝ και ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις τις Σχολής. Στη συνέχεια μετέβη στο Αρχηγείο Στόλου όπου συναντήθηκε με τον Αρχηγό Στόλου Αντιναύαρχο Ιωάννη Παυλόπουλο ΠΝ, ενημερώθηκε για τις δυνατότητες του προσομοιωτή Υποβρυχίων και επισκέφθηκε Πολεμικά Πλοία.

Από 6 έως 7 Σεπτεμβρίου 2017, πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, διμερείς συνομιλίες επί θεμάτων αμυντικής τυποποίησης, μεταξύ αντιπροσωπείας των Γερμανικών Στρατιωτικών Αρχών Τυποποίησης (Bundeswehr Office for Defence Standardization) και αρμοδίων επιτελών ΓΕΕΘΑ. Η ανωτέρω δραστηριότητα, η οποία αποτελεί Ελληνική πρωτοβουλία, εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού ΝΑΤΟ για την επαύξηση της διαλειτουργικότητας και τυποποίησης της συμμαχίας.

Κύπρος

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Άμυνας. πραγματοποίησε επίσκεψη στο Στρατηγείο του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) στις 4 Σεπτεμβρίου 2017. Κατά την παραμονή του στο ΓΕΕΦ, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς προέβηκε σε μια συνοπτική παρουσίαση επί της αποστολής, της προόδου της μετεξέλιξης, των προκλήσεων και επιδιώξεων καθώς και των προτεραιοτήτων της Εθνικής Φρουράς. Ως στόχοι της μετεξέλιξης της Εθνικής Φρουράς έχουν τεθεί η:

– Υλοποίηση της Αμυντικής Στρατηγικής της Κυπριακής Δημοκρατίας
– Δημιουργία ταχυκίνητης και ευέλικτης δύναμης προσαρμοσμένης στην απειλή και στις προκλήσεις
– Ενίσχυση της μαχητικής ικανότητας και γενικότερα των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Μονάδων της Εθνικής Φρουράς.
– Σταδιακή μετάλλαξη της Εθνικής Φρουράς σε μία ημί-επαγγελματική δύναμη
– Μείωση του λειτουργικού κόστους και η καλύτερη διαχείριση των διαθέσιμων πόρων
– Βελτίωση του επιπέδου επάνδρωσης των Μονάδων.

Όσον αφορά τις προτεραιότητες της Εθνικής Φρουράς ο Αρχηγός καθόρισε αυτές στα ακόλουθα:
– Επίτευξη μέγιστης επιχειρησιακής ετοιμότητας
– Αξιοποίηση του καθοριστικού ρόλου των Διοικητών όλων των επιπέδων
– Ενίσχυση των δεσμών αλληλεγγύης ως στρατιωτική οικογένεια
– Δημιουργία ασφαλών και σύγχρονων χώρων διαβίωσης
– Υλοποίηση των στόχων της αναδιοργάνωσης
– Εμπέδωση της αξιοκρατίας στο προσωπικό και της εμπιστοσύνης προς τη φυσική του ηγεσία.

Ανατολικός Παρατηρητής

Στις 6 Σεπτεμβρίου 2017, σύσσωμη η τουρκική στρατιωτική ηγεσία πραγματοποίησε επίσκεψη στην 1η Κύρια Αεροπορική Βάση στο Δορύλαιο (Eskişehir), όπου εδρεύει η Διοίκηση Τακτικής Αεροπορίας και Αεράμυνας, με αφορμή την έναρξη του νέου εκπαιδευτικού έτους. Ακολούθησε πτήση των T/ΓΕΕΘΑ και Τ/ΓΕΑ με αεροσκάφη F-16D Block30 της 113 Μοίρας (αμφότεροι ως back seater), συνοδευόμενων από αεροσκάφος F-4E/2020 της 111 Μοίρας. Σημειώνεται ότι η πτήση σημειώνεται μία εβδομάδα μετά την αντίστοιχη των Α/ΓΕΕΘΑ και Α/ΓΕΑ στο νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan ζήτησε από τις ΗΠΑ να αναθεωρήσουν την απόφαση για άσκηση δίωξης εναντίον του Τούρκου πρώην υπουργού Οικονομικών και νυν βουλευτή του ΑΚΡ, Zafer Çağlayan, χαρακτηρίζοντας την υπόθεση ως «πολιτικά υποκινούμενη». Στις 6 Σεπτεμβρίου, η Εισαγγελία της Νέας Υόρκης προσέθεσε το όνομα του Çağlayan στον κατάλογο των κατηγορουμένων στη δίκη του Τουρκοϊρανού εμπόρου χρυσού Reza Zarrab ενώ νέα δίωξη ασκήθηκε στον πρώην Γενικό Διευθυντή της κρατικής τράπεζας Halkbank Süleyman Aslan, που ήδη κρατείται, και στους βοηθούς του, Levent Balkan και Abdullah Happani. Οι κατηγορούμενοι χρησιμοποίησαν το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ για να τροφοδοτήσουν με εκατομμύρια δολάρια την κυβέρνηση του Ιράν και άλλους ιρανικούς οργανισμούς, παρακάμπτοντας το εμπάργο που είχε επιβληθεί. Επίσης κατηγορούνται για ψευδείς καταθέσεις ενώπιον Αμερικανών αξιωματούχων, για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, και για την παραβίαση μιας σειράς ομοσπονδιακών κανονισμών.

Aντιμέτωπος με ποινική δίωξη βρίσκεται ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης
Sezgin Tanrıkulu, ο οποίος χαρακτήρισε παράνομη την επίθεση Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους Bayraktar TB2 στις 31 Αυγούστου στην περιοχή Hakkari που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του 37χρονου πολίτη κουρδικής καταγωγής Mehmet Temel και τον τραυματισμό 3 ακόμα. Η εισαγγελία της Άγκυρας διέταξε την προκαταρκτική εξέταση για το σχόλιο του Tanrıkulu, μία ημέρα μετά το σχόλιο του Recep Tayyip Erdoğan πως «τα μη επανδρωμένα στοχεύουν μόνο τρομοκράτος». Υπενθυμίζεται ότι ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Enis Berberoğlu εκτίει ποινή φυλάκισης 25 ετών για τη διαρροή οπτικοακουστικού υλικού στην εφημερίδα Cumhuriyet με τα φορτηγά της MİT να μεταφέρουν οπλισμό στην Συρία.

Συνεχίζονται οι δωρεές τουρκικού στρατιωτικού υλικού προς τις Ένοπλες Δυνάμεις της ΠΓΔΜ. Κατά την δημόσια επίδειξη της 18ης Αυγούστου, με αφορμή την συμπλήρωση 25 ετών από την συγκρότησή τους, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά δύο τεθωρακισμένα οχήματα Cobra του Τάγματος Στρατονομίας καθώς και τακτικό σύστημα επικοινωνιών (Mini Taktik Saha Muhabere Sistem: TASMUS) της Aselsan επί οχήματος Unimog U4000 που εξοπλίζουν το Τάγμα Διαβιβάσεων.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Hakan Çavuşoğlu (με καταγωγή από τα Δειλινά του Δήμου Αρριανών Ροδόπης) δήλωσε την 1η Σεπτεμβρίου πως «διευρύναμε τα σύνορα του χάρτη υγείας για τους ομογενείς μας που ζουν στην Βουλγαρία και την Ελλάδα. Πληρώνοντας 53 λίρες τον μήνα, οι ομογενείς μας εντάχθηκαν στο σύστημα υγείας της Τουρκίας. (…) Το λέω ανοιχτά και ξεκάθαρα. Εάν η Ελλάδα και η Βουλγαρία δεν αποβάλλουν τα συμπλέγματά τους, θα πηγαίνει εκεί και ελικόπτερο και αεροπλάνο για αεροδιακομιδές. Με την άδεια του Αλλάχ, θα παραλαμβάνει τον αδελφό μας από εκεί και θα νοσηλεύεται εδώ».

 • SPY_GR

  «Με την άδεια του Αλλάχ, θα παραλαμβάνει τον αδελφό μας από εκεί και θα νοσηλεύεται εδώ».

  Ωπα ρε άντρα! Με την άδεια του Αλλάχ αλλά και του ΓΕΣ!
  Οταν και άν ο αδελφός σας γίνει καλά κρατείστε τον εκεί, γιατί να χωρίζονται οι οικογένειες; Kρίμα…

 • Spock

  Και κάτι από την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου. Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

  https://uploads.disquscdn.com/images/a65fb45f2f06a4f1019b9ff29123e34678778e2ec4cef5d03d557f0266241ddb.png

  • Dragon

   Η κουβέντα είναι φιλολογικού τύπου.

  • jim_97

   Δυστυχώς τα Mirage που δεν αναβαθμίστηκαν τα σκοτώσαμε. Μακάρι να είχαν εξ αρχής όλα αναβαθμιστεί, ή τη δεκαετία του 2000, αλλά τότε ελπίζαμε σε νέο μαχητικό αεροσκάφος και οι Γάλλοι ήλπιζαν να μας πουλήσουν Rafale.
   Που να είχαν την διορατικότητα οι υπεύθυνοι.. πότε είχαν άλλωστε? Αλλά ελπίζω πως τα Mirage 2000 που δεν αναβαθμίστηκαν θα αλλάξουν ρόλο σε CAS και θα συνεχίσουν τη ναυτική κρούση, δεδομένου ότι είναι ακριβή η αλλαγή πλατφόρμας για τα ΑΜ39.
   Θα μπορούν έτσι τα F-16 ( που μακάρι να αναβαθμιστούν όσο πιο γρήγορα γίνεται ) να επικεντρωθούν περισσότερο στους πιο απαιτητικούς ρόλους.
   Αρκεί να πάρουμε μερικά ανταλλακτικά και υποσυστήματα από τους Γάλλους που αποσύρουν τα δικά τους Mirage, μόνο να μην ζητήσουν πάλι τεράστια ποσά…

  • Γιώργος

   Αυτό το «σημείωμα» ξέρετε τι είναι, έτσι; Έδωσε ο Πάνος στον Αλέξη ένα post-it, αυτός το έβαλε στην κωλότσεπη και είτε το’χασε πριν συναντήσει τον Μακρόν, είτε το έβγαλε από την τσέπη του και το πέταξε γιατί νόμιζε ότι ήταν τα ψώνια που τού ‘γραψε η Μπέτυ.

   • Spock

    Ο Πάνος ζήτησε Rafale και αεροπλανοφόρο αλλά του ζητήθηκε να χαμηλώσει τις απαιτήσεις του!

    • Ivy Chris

     Δεν του φτάνει το τραινάκι…?

     • Ανδρέας

      το τραινάκι ήταν όταν διάβαζε για την επιστράτευση στον Α.Π.Π.

    • Stefanos Karametos

     Ο καημός με τα F-15 της ναυτικής αεροπορίας αναβαθμίστηκε σε αεροπλανοφόρο + Rafale;

 • Dragon

  Μια χαρά ακούγεται. Θα αποσυμφορηθούν και τα νοσοκομεία της Περιοχής, μπορεί να τους αρέσει και να μείνουν μόνιμα στην Τουρκία.

  • M.K.E

   Το θεμα ειναι πολυ πιο σοβαρο και αποκτα και διπλωματικες προεκτασεις.Μετα την διεισδυση της Ziraat,την σχεδον καθημερινη πλημμυριδα τουρκων τουριστων κι αγορες ακινητων με βιτρινα ελληνες,ερχεται να προστεθει και διαχειρηση υγειας αν οχι αναθεση,στο τουρκικο κρατος.
   Ηδη,πολυ ασθενεις,ελληνες,του βορειου Εβρου,καταφευγουν για νοσηλεια στην Αδριανουπολη,ιδιως,οι νεφροπαθεις και ογκολογικα περιστατικα,και φυσικα γινονται δεκτοι μετα βαιων απο απεναντι,μιας και το νοσοκομειο διδυμοτειχου,ουσιαστικα εχει καταρευσει και για πολλα περιστατικα χρειαζεται διακομιδη στο Π.Γ.Ν Αλεξανδρουπολης,την υποτιθεμενη «ναυαρχιδα των Βαλκανιων» οπου περαν οτι πλεον εξυπηρετει ολη την Θρακη,εχει αποψιλωθει απο τμηματα και προσωπικο.
   Ενα ακομη λιθαρακι λοιπον στην γκριζοποιηση της θρακης και την συγκυριαρχια μεχρι τελικης οσμωσης δομων και υπηρεσιων.
   Ευχαριστουμε πραγματικα την αθηναικη ελιτ που μας σπρωχνει στα χερια των τουρκων,σε σημειο που οχι μονο δεν θα χρειαστει εισβολη αλλα θα γινουν και «ευεργετες» μας.
   Ευχαριστιες και στους αρχηγους των επιτελειων,που και για ενα τετοιο θεμα δηλωνουν «αναρμοδιοι».Η ερωτηση βεβαια που προκυπτει ειναι η εξης: σε ενα νομο Εβρου που συγκεντρωνει το μεγαλυτερο ποσοστο στρατευματος και με την μεγαλυτερη πυκνοτητα προσωπικου και υλικου,δεν θα επρεπε να υπαρχει μεριμνα,τοσο για την ουσια οσο και για το αντιπαλο δεος,για την υγεια του προσωπικου;
   Ωραιο το 424 στην θεσσαλονικη σε ενα σχηματισμο που υπαρχει στα χαρτια,για την αιχμη του δορατος που ειναι το Δ! Σωμα τπτ;αρκουμαστε στα ΚΥΧΝΕ και στα ταγματα υγειονομικου;και ακομη και αν υπαρχει αδυναμια δημιουργιας ενος τετιου νοσοκομειου,γιατι δεν πιεζετε για τα πολιτικα ωστε να εξυπηρετειται πληρως και το στρατιωτικο προσωπικο;
   Γιαλυστε και αλλο τα αστερια σας,καντε βολτουλες με τα ελικοπιτουρα και ολα καλα.
   Η Αδριανουπολη,περα απο το πληρως εξοπλισμενο νοσοκομειο και το πανεπιστημιο,σε λιγο θα εχει και διεθνες αεροδρομιο με πραγματικες διεθνεις πτησεις..δεν χρειαζεται να πω το χαλι στο οποιο εχει περιπεσει το αντιστοιχο διεθνες της Αλεξ/πολης,η Αινος,η αναδοχος πολη της Αλεξ/πολης, ετοιμαζει λιμανι τερματικο για κοντεινερ,την ωρα που το αντιστοιχο δικο μας δεν εχει ουτε τουαλετα για τους λιγοστους επιβατες και τα πληρωματα εμπορικων πλοιων.
   Για να δουμε λοιπον κυριε ΓΕΕΘΑ και ΥΕΘΑ,θα απαγορευσετε τις ανθρωπιστικες πτησεις υγειας,που θα εκτελουνται απο ελληνες πιλοτους που ηδη πυκνωνουν τις ταξεις των τουρκικων αερογραμμων,και θα λειτουργουν και σαν κραχτες για τον ντοπιο πληθυσμο;γιατι εκει αποσκοπει το ολο θεμα και εχει γερες βασεις και προσφορες,σε σχεση με αερολογιες για θερμοπυλες,ακριτες και αλλα παραμυθακια που ερημωσαν την θρακη,σχεδον απο το 1923 και την κατηντησαν τοπο εξοριας και τιμωριας.

   Υ.Γ η κατα τα αλλα επαρατη χουντα,ιδρυσε το πανεπιστημιο στη Θρακη,για να σπασει τον απομονωτισμο της μειονοτητας και το καταφερε αρκετα..Οι «μεσσιες»,ουτε σχολειο ανοιξαν.

   • Μκ

    Η οικονομική κρίση,ενώ θα μπορούσε να φέρει αποκέντρωση και περιφερειακή ανάπτυξη,έφερε μετανάστευση.
    Όλο το υγιές ελπιδοφόρο νέο ανθρώπινο δυναμικό,έγινε πρόσφυγας.
    Λείπει η οργάνωση διαχείρισης έκτακτων καταστάσεων και η προληψή τους,τόσο πολύ απο τον τόπο.
    Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα.
    Είναι απαράδεκτο να απασχολείς κοστοβόρα μέσα για πτήσεις μεταφοράς άσθενών όταν ο χρόνος για την ανθρώπινη ζωή μετρά αντίστροφα.Αγορά μέσων,συντήρηση,υποστήριξη,εμπλεκόμενο προσωπικό,καύσιμα…πόσα εκατομμύρια $ τόσα χρόνια.
    Και να μην έχει υλοποιηθεί μια μελέτη για τον Έλληνα ακρίτα κ τις ανάγκες του.
    Η συγκινητική προσφορά του ιδρύματος Νιάρχου,από την μία με χαροποιεί αλλά από την άλλη με λυπεί,γιατί αναδεικνύει τις απίστευτες ελλείψεις σε καθοριστικής σημασίας ζητήματα που είναι υποχρέωση του κράτους.Της ίδιας της ζωής των πολιτών του.

   • Cynaegeirus

    ακριβώς όπως τα λες.

    στην αθήνα γενικά 3 νοσοκομεία = Χ 3 διευθυντές και δσκη πάνω απο 6 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΤΟΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ.

    • Mk

     Καλημερα!
     Λειπεις…

 • Theodoros

  «Πληρώνοντας 53 λίρες τον μήνα, οι ομογενείς μας εντάχθηκαν στο σύστημα υγείας της Τουρκίας.»

  Αδελφός αλλά με 53 λίρες τον μήνα…
  Ασφάλειες πουλάει ο άνθρωπος.

 • Μκ

  Αρκεί να έχουν πιλότους.

 • Μκ

  Κατηγορίες από την Αμερική,
  άσκηση διώξεων,
  άρνηση εκπαίδευσης τούρκων πιλότων από το πακιστάν,
  έρευνες υδρογοναθράκων στην Κύπρο,
  σύντομα και στην ελλάδα.

  Κύριε Ερντογάν ευχαριστούμε.
  Χιλιόχρονος.
  Αν σου χει μείνει λίγο μυαλό,s400 μήν πάρεις.
  Εχει σημασία ποιος κάνει τις δηλώσεις.

 • wonderer100

  To ΓΕΣ δηλαδή έκανε μια μελέτη για τις multicam και επειδή δεν είδε μεγάλα πλεονεκτήματα από τη χρήση τους, άφησε την υπάρχουσα παραλλαγή ως έχει. Η τρίχρωμη παραλλαγή μπορεί να είναι ιδανική όπως έκριναν για τις συνθήκες μάχης στο ελληνικό έδαφος, αλλά τι γίνεται με την ίδια τη στολή; Το υλικό κατασκευής της, η ποιότητα ραφής και κατασκευής, η αντοχή της, όλα είναι μη αποδεκτά. ΚΑι όχι απλά μη αποδεκτά, απλά απαράδεκτα στον μέγιστο βαθμό. Όλοι έχουμε υπηρετήσει και έχουμε την εμπειρία χρήσης αυτών των στολών. Απλά είναι κακοραμμένες, μη εργονομικές, σωστά τσουβάλια.

  Αυτά τα σκέφτηκε το ΓΕΣ και το Υπουργείο Άμυνας; Βάλτε και το γεγονός ότι τα άρβυλα του ΕΣ είναι πραγματικά κάκιστης ποιότητας .οπως και τα περισσότερα άλλα ατομικά εφόδια του ΕΣ, καταλαβαίνει κανείς τι έχει να γίνει σε συνθήκες πραγματικής μάχης. Επανάληψη της ίδιας ιστορίας και με τα άρβυλα..αν θυμάμαι καλά ο Στρατηγός Φράγκος έφερε 3-4 μηχανές που θα παρήγαγαν ποιοτικά άρβυλα, έγιναν μελέτες δειγμάτων παραγωγής, αλλά όταν έφυγε ο Φράγκος ξεχάστηκε και η παραγωγή ποιοτικών αδιάβροχων αρβυλών από τον ΕΣ.

  ΠΟΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΟΙ ΑΝΕΥΘΥΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΜΑΣ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΙΜΌΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΟΥ ΕΣ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟ ΈΧΟΥΝ ΜΕ ΑΤΟΜΙΚΟ ΟΠΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ 1960-70…

  Δυστυχώς ειδικά οι στρατιωτικοί μας ηγέτες είναι μόνο για εφφέ και επισκέψεις. Να τονίζουμε το αξιόμαχον του στρατεύματος μέσα από στημένες ασκήσεις και φωτορεπορτάζ. Χρειάζονται και αυτά αλλά κυρίως χρειάζεται ΔΟΥΛΕΙΑ και ΤΟΛΜΗ. Δουλειά χωρίς τυμπανοκρουσίες ώστε να διορθώσουν με μελέτες υλικών και παραγγελία των νέων κατάλληλων εφοδίων την κατάσταση στην καθημερινότητα του έλληνα μαχητή και φυσικά πρωτίστως την τόλμη για να τα πουν χύμα και τσουβαλάτα στους πολιτικούς και να τους φέρουν προ των ευθυνών τους. Αν δεν μπορούν ας παραιτηθούν και ας αφήσουν τις δικαιολογίες τύπου «οι multicam δεν είναι πολύ διαφορετικές από τις υπάρχουσες στολές γι’ αυτό αφήνουμε τα πράγματα έτσι όπως είναι…». Και ας μοιάζουν οι στρατιώτες μας σαν μισθοφόρους αφρικανικού κρατιδίου μετά από μια άσκηση 2 ημερών στην ύπαιθρο με αυτά που φορούν.

  • Ανδρέας

   «ΠΟΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΟΙ ΑΝΕΥΘΥΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΜΑΣ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΙΜΌΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΟΥ ΕΣ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟ ΈΧΟΥΝ ΜΕ ΑΤΟΜΙΚΟ ΟΠΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ 1960-70…» Πότε; όταν τους υποχρεώσεις να τα φοράνε και αυτοί.

   • Ksd23a

    Φαντάζομαι ακόμη τα ίδια αρβύλα που φορούσα τα τέλη των 90s υπάρχουν. Αυτά που είχα έκαναν μόνο για στεγνό Απρίλιο Μάιο. Το καλοκαίρι ήσουν κινητή καλλιέργεια μυκητων και των χειμώνα φορούσα νάιλον σακούλες για να μην βρέχονται τα πόδια μου.
    Αδιαφορία για τον στρατευμένο και τον εξοπλισμό του είχε και Ο Αυστρο-Ουγγαρίκος στρατός πριν 100 χρόνια και μαζί με αυτό την ιδέα ότι ήταν ανώτερος σε ποιότητα εκπαίδευσης (και φυλετική) από τους εχθρούς του και ότι αυτό αρκουσε. Είδαμε βέβαια πως λειτούργησε στην πράξη αυτό. https://www.youtube.com/user/TheGreatWar

    • Cynaegeirus

     Ωραίος ο φίλος.

  • PetrosR

   Το ΓΕΣ δεν εκανε καμια μελετη για την multicam.
   Το ΓΕΣ δοκιμασε και συνεκρινε μια «ψηφιοποιημενη»ελληνικη παραλλαγη με την υπαρχουσα παραλλαγη δασους και κατεληξε στο συμπερασμα οτι η «ψηφιοποιηση» του σχεδιου της υπαρχουσας ελληνικης παραλλαγης δεν προσφερει κανενα σοβαρο πλεονεκτημα.
   Η multicam χρησιμοποιειται απο ολες τις μοναδες ειδικων επιχειρησεων των ΕΕΔ.

 • Ανδρέας

  «Με την άδεια του Αλλάχ», Χριστοδούλου με λένε αλλά μπορείς να με αποκαλείς Αιθεράρχη.
  Βάζεις και ένα φόρο αεροδιακομιδής, ΦΠΑ, τέλη διέλευσης, κλπ. κάνεις τις 53 λίρες 5.300 λίρες και τον ξευτιλίζεις σαν άθλιο πολιτικάντη.

 • Σηρτημηδ

  Εμενα πάλι δεν μου ακούγεται τόσο τελειο.
  Με πιο δικαίωμα θα έρχονται να τους παραλαμβάνουν απ εδω ;
  Κι οταν Τελικα τους παραλάβουν ποιος ξέρει τι θα τους κανουν και τι θα τους μαθαίνουν;
  Ισως τους μετατρέψουν σε τρομοκράτες και τους φερουν πισω σ’εμας ή θα εχουν περισσότερους πράκτορες στην χώρα μας δικαιολογημένα πια…(λιγο ακραίο ) αλλα δεν νομίζω ολα να ειναι τοσο Τελεια.

 • Dragon

  Ευρωπαϊκό το σχέδιο για “ενοικίαση” ελληνικών αρμάτων μάχης Leopard!

  http://www.militaire.gr/ευρωπαϊκό-το-σχέδιο-για-ενοικίαση-ελλ/

  Μπορείτε να αναφέρετε κάτι σχετικά με την παραπάνω είδηση;

  • Giorgos Tsagaris

   Αρρωστο.

 • 104

  Όσον αφορά την νέα σχολή της ΠΑ, την ΣΜΥΑ, ΔΕΝ «…θα λειτουργεί πλέον σε ενιαίο χώρο αντί σε δύο προηγούμενως (Δεκέλεια-Σέδες Θεσ/νικης)». Μετά την Βασική εκπαίδευση των δοκίμων πρωτοετών θα μεταβούν στην Θεσσαλονίκη: «β. Οι εισακτέοι στην Κατεύθυνση Διοικητικής και Εφοδιαστικής Υποστήριξης, μετά την ορκωμοσία τους, θα μεταβούν στις εγκαταστάσεις της Σχολή Υπαξιωματικών Διοικητικών, στην Αεροπορική Βάση Σέδες, στη Θεσσαλονίκη, για υλοποίηση της περαιτέρω εκπαίδευσης.» πηγή: https://www.haf.gr/2017/09/prosklisi-epitychonton-eisakteon-sti-smya-akadimaikou-etous-2017-18-at0602017/

  Τα σχόλια περιττεύουν πιστεύω.

  • Cynaegeirus

   η ΠΑ προχωρά σε λιγότερα απο 200 μαχητικά και με μπάτζετ ρεαλιστικής αξιοποίησης, και εκπαίδευσης σε αυτά, περίπου των μισών.
   αντί να μαζεύουν λεφτά – ας βγουν έρανο με το καλαθάκι πόρτα πόρτα- βολεύουν στελέχη.

   δεν υπάρχει λύση όσο υπάρχει μονιμότητα – τα λέμε χρόνια τώρα.

   και στην γωνία παιδιά έρχεται η ταφόπλακα της 6μηνης θητείας με την καθιέρωση της οποίας το στράτευμα χάνει οποιαδήποτε μορφή εφεδρείας, παραμονής σε πολεμικές επιχειρήσεις και διοικητικής μέριμνας σε βάθος χρόνου.
   μόνο για νατοικές μετά.
   μόνο.
   όποιος λέει το αντίθετο σας δουλεύει στα ίσια.

 • Γιώργος

  Επισκέφθηκα την ΔΕΘ και πέρασα από το «περίπτερο» των ΕΔ. Έχει στηθεί πύργος αναρρίχησης για το κοινό, https://uploads.disquscdn.com/images/fcd20ac0a0ffc40be88f1bf90dbdefa0d7e2443057db2070e2086481d26a6291.jpg
  Απέναντι ήταν σταθμευμένο ένα VBL
  και μια μεγάλη σκηνή με διάφορα θέματα

 • Γιώργος

  Επισκέφθηκα την ΔΕΘ και πέρασα από το «περίπτερο» των ΕΔ. Μπράβο σε όσους κουράστηκαν για να τα στήσουν καθώς και στα στελέχη που απαντούν με
  μεγάλη προθυμία σε όλες τις απορίες. Παραθέτω μερικές φωτο από τον
  χώρο, καθώς και δύο μέσα από τη σκηνή όπου εκτός των άλλων υπήρχε ένας
  εξομοιωτής Stinger καθώς και ένας χώρος των Διαβιβάσεων σχετικός με
  Κυβερνοπόλεμο.
  https://uploads.disquscdn.com/images/e37e36dfb46a1db288be2132ecb5447134b1035d13208fec12536ed7b3f237c4.jpg
  https://uploads.disquscdn.com/images/237ebed9ebf8c3b16371bbc3e0826ce56eb5e79380e139cd52df35fc5ea5eae6.jpg
  https://uploads.disquscdn.com/images/1d0027a06be742e8d1951ce982c5524c6edea3d939916f7063f0d3549bae53cb.jpg
  https://uploads.disquscdn.com/images/a55aa31994ced323ce6dc4d1bab2d09aa066b52bd538a9dc014e3002d8c6ad69.jpg
  Εξομοιωτής Stinger- Τερματικό του εκπαιδευτή με τα διαθέσιμα σενάρια
  https://uploads.disquscdn.com/images/b1fe04193afe60548a18689ad6c32247d1bc50c3e82289ff90c5b802581b1b8b.jpg
  Λογισμικό παρακολούθησης κυβερνοεπιθέσεων σε real time