Ανασκόπηση εβδομάδας #56

29

Στις 31 Αυγούστου 2017, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΑ, Αντιπτέραρχο (Ι) Χρήστο Χριστοδούλου, επισκέφθηκε την 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα, όπου ενημερώθηκε για την ημερήσια δραστηριότητα της 115 ΠΜ και έλαβε μέρος σε πτήση προγραμματισμένης επιχειρησιακής εκπαίδευσης της 340 Μοίρας, επιβαίνων σε μαχητικό αεροσκάφος F-16 Block 52+, σε σχηματισμό ζεύγους αεροσκαφών. Ο Αρχηγός ΓΕΑ συμμετείχε στην πτήση επιβαίνων στο έτερο αεροσκάφος του σχηματισμού. Το σενάριο της αποστολής προέβλεπε πτήση χαμηλής ναυτιλίας, στη θαλάσσια περιοχή νότιου-νοτιοανατολικού Αιγαίου, επί τόξου Δία – Καρπάθου – Ρόδου – Καστελόριζου – Ρεθύμνου, εκτέλεση εικονικών προσβολών σε εναέριους και επίγειους στόχους καθώς και εικονική αερομαχία μεταξύ των αεροσκαφών του σχηματισμού.

Στις 29 Αυγούστου 2017, ο Διοικητής της ΑΣΔΕΝ, Αντιστράτηγος Νικόλαος Μανωλάκος, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Περιοχή Ευθύνης της 79 ΑΔΤΕ τη Διοίκηση Άμυνας Νήσου (ΔΑΝ) Ικαρίας, τον 4ο Λόχο Εθνοφυλακής Αγίου Κηρύκου στους Φούρνους και το Επιτηρητικό Φυλάκιο (ΕΦ) Αγαθονησίου, όπου παρακολούθησε εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

O Αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, επισκέφθηκε στις 29 Αυγούστου 2017 την Περιοχή Ευθύνης της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας και συγκεκρικρένα το Στρατηγείο και Μονάδες του Σχηματισμού, καθώς και υπό ανακαίνιση διαμερίσματα ΣΟΜΥ στην κεντρική πλατεία Ιωαννίνων. Την 01 Σεπτεμβρίου πραγματοποίησε επίσκεψη στο Στρατηγείο της Διοίκησης Υποστήριξης Βάσης (ΔΥΒ) στην Αθήνα, καθώς και στις εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης Επιστράτευσης της ΔΥΒ, στα Γλυκά Νερά Αττικής. Υπενθυμίζεται ότι η ΔΥΒ έχε ως αποστολή την σχεδίαση, υλοποίηση και παροχή Υποστήριξης Διοικητικής Μέριμνας στην Περιοχή Βάσης και στην Περιοχή Ευθύνης της ΑΣΔΕΝ.

Στο πλαίσιο εξωστρέφειας και επέκτασης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Εκπρόσωπος Τύπος του ΓΕΣ προχώρησε στη δημιουργία λογαριασμού στο Instagram, μετά την άκρως επιτυχημένη παρουσία στο Facebook.

Στις 23 Αυγούστου 2017, πραγματοποιήθηκε στην έδρα της 33 Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας, η τελετή αναχώρησης της Ελληνικής Δύναμης Κοσσυφοπεδίου (ΕΛΔΥΚΟ) 3/11 στο πλαίσιο της συμμετοχής της Χώρας μας στην Επιχείρηση Υποστήριξης Ειρήνης (ΕΥΕ) «JOINT ENTERPRISE», παρουσία του Διοικητή του Γ΄ ΣΣ/NRDC-GR, Αντιστρατήγου Δημητρίου Μπίκου. Υπενθυμίζεται ότι κατόπιν απόφασης του ΚΥΣΕΑ στις 11 Ιουνίου 1999, η Ελλάδα συμμετείχε με Δύναμη επιπέδου Ταξιαρχίας (ΕΛΔΥΚΟ-1), ακολούθως με ενισχυμένο Μηχανοκίνητο Τάγμα (ΕΛΔΥΚΟ-2) και σήμερα με Μηχανοκίνητο Λόχο (ΕΛΔΥΚΟ-3).

Σύμφωνα με στοιχεία που αποδέσμευσε το ΓΕΣ, τα ελικόπτερα της 1η Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού συμπλήρωσαν 325 ώρες πτήσης σε αποστολές κοινωνικής προσφοράς και συγκρικένα:

 • 255 ώρες πτήσης από ελικόπτερα CH-47D Chinook του 4ου ΤΕΑΣ για την αεροπυρόσβεση δασικών πυρκαγιών με 910 ρίψεις νερού
 • 70 ώρες πτήσης από ελικόπτερα ΝΗ-90 του 2ου ΤΕΑΣ και CH-47D Chinook του 4ου ΤΕΑΣ για την αεροδιακομιδή 28 ασθενών, ημέρα και νύχτα, από νησιά του κεντρικού και νοτιοανατολικού Αιγαίου, σε νοσοκομεία αστικών κέντρων.

Στις 31 Αυγούστου 2017 διεξήχθη στη θαλάσσια περιοχή του Σαρωνικού Κόλπου και κεντρικού Αιγαίου Πελάγους, συνεκπαίδευση της φρεγάτας ΣΑΛΑΜΙΣ (F455), μετά του οργανικού της ελικοπτέρου (τύπου S-70Β Aegean Hawk), με το αντιτορπιλικό ITS LUIGI DURAND DE LA PENNE (D560) του Ιταλικού Ναυτικού. Η εν λόγω συνεκπαίδευση συνέβαλε στην ενίσχυση της επιχειρησιακής και μαχητικής ικανότητας και ετοιμότητας καθώς και στην προαγωγή του επιπέδου της συνεργασίας και της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των συμμετεχόντων σε Συμμαχικό επίπεδο. Το αντιτορπιλικό ITS LUIGI DURAND DE LA PENNE είχε καταπλεύσει στο λιμένα του Πειραιά, από 28 έως 31 Αυγούστου 2017, στο πλαίσιο του ετήσιου Θερινού Εκπαιδευτικού Πλου της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων της Ιταλίας.

Αμυντική βιομηχανία

Σχέδιο για παραμονή τουλάχιστον του 20% της ΕΛΒΟ στο ελληνικό Δημόσιο παρουσίασαν ο υπουργός Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος και ο ΑΝΥΕΘΑ Δ. Βίτσας στους εργαζομένους της αμυντικής βιομηχανίας, μετά την αποτυχία και του δεύτερου πλειοδοτικού διαγωνισμού για την πώληση του 85,49% που κατέχει το Δημόσιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκκαθάρισης της εταιρείας εντός δύο ή τριών μηνών και την αναζήτηση ξένου επενδυτή για συνεργασία μέσω ΣΔΙΤ με δέλεαρ αφενός την μείωση του τιμήματος των €10 εκατ. αφετέρου την παραχώρηση του κτιρίου Η/Μ δοκιμών της εταιρείας, που αποτελεί περιουσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών αναφέρει πως η νοτιοαφρικανική Paramount έχει ήδη κάνει διερευνητικές επαφές με το ΥΕΘΑ για συνεργασία μέσω ΣΔΙΤ ενώ σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου των εργαζομένων «από τον Σεπτέμβριο πρόκειται να βγουν από τις Ένοπλες Δυνάμεις προγράμματα για να καλυφθούν ανάγκες των οχημάτων σε ανταλλακτικά» ενώ «έχει ήδη γίνει συνεννόηση με τις αρμόδιες αρχές της Κύπρου προκειμένου η ΕΛΒΟ να ολοκληρώσει την ανάθεση για την κατασκευή φορτηγών, των 12 που δεν παρέδωσε, έναντι ποσό ύψους 750.000 ευρώ συνολικά», όσο δηλαδή είναι περίπου το μηνιαίο κόστος μισθοδοσίας των 336 εργαζομένων.

Εμπλοκή παρουσιάζεται στο πρόγραμμα υλοποίησης του Ενοποιημένου Συστήματος Επικοινωνιών Εθνικής Άμυνας (ΕΣΕΕΘΑ), με ορατό πλέον τον κίνδυνο απώλειας χρηματοδότησης του ΝΑΤΟ για ένα από τα σημαντικότερα έργα υποδομών των Ενόπλων Δυνάμεων. Υπενθυμίζεται ότι στις 30 Δεκεμβρίου υπογράφτηκε η υλοποίηση του έργου Switching, Control and Security του ΕΣΕΕΘΑ, έναντι των €13,25 εκατ. με προβλεπόμενο συμβατικό χρόνο υλοποίησης τους 24 μήνες. Το εν λόγω έργο προβλεπόταν να ολοκληρωθεί με χρηματοδότηση του ΝΑΤΟ κατά €8,65 εκατ. ενώ το υπόλοιπο ποσό ύψους €4,59 εκατ. από εθνικούς πόρους.

Ο επικεφαλής της ΓΔΑΕΕ Αντιναύαρχος ε.α. Κυριάκος Κυριακίδης, από 24 έως 26 Αυγούστου επισκέφθηκε την ετήσια έκθεση αμυντικού υλικού ARMY 2017 στη Μόσχα. Κατά την επίσκεψη είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί επί των εξελίξεων της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας και να συζητήσει θέματα υποστήριξης των ρωσικής προέλευσης οπλικών συστημάτων της χώρας μας. Ο Γενικός Διευθυντής είχε συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αντιστράτηγο Alexander Fomin και την ηγεσία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αμυντικοτεχνικής Υπηρεσίας και της Rosoboronexport.

Στρατιωτική διπλωματία

Στις 29 Αυγούστου 2017 εγκρίθηκε (μέσω της δημοσίευσης στο ΦΕΚ) η ανανέωση κατά ένα έτος της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ, η οποία υπεγράφη στις 8 Ιουλίου 1990. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδα Καθημερινή, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, σε συνεργασία με τον αρμόδιο υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά, κατέληξε στην άποψη ότι οι ΗΠΑ μπορεί να προχωρήσουν στις επεκτάσεις που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν στη Σούδα, δίχως να προκύψει η ανάγκη χρονικής επιμήκυνσης της Συμφωνίας στα πέντε ή επτά έτη (όπως πρότεινε κατά καιρούς ο υπουργός Εθνικής Aμυνας Π. Καμμένος). Πρόκειται για μια απόφαση η οποία στηρίζεται σε ένα διπλό σκεπτικό, ώστε να μη δημιουργηθούν σοβαρά ενδοκομματικά προβλήματα, ούτε όμως και τριβές με την Ουάσιγκτον, που έχει στηρίξει ποικιλοτρόπως τη σημερινή κυβέρνηση.

Στις 28 Αυγούστου 2017, ο Αρχηγός του ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, υποδέχθηκε τον Διοικητή του Combined Air Operation Center Torrejon (CAOCTJ), Lieutenant General Ruben Garcia Servert, ο οποίος συνοδευόταν από τον Υποδιοικητή του CAOC TJ, Ταξίαρχο (Ι) Παναγιώτη Δημόπουλο. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του και σε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αρχηγό ΓΕΑ, συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ενώ στη συνέχεια ενημερώθηκε για την οργάνωση, την αποστολή και το έργο της Πολεμικής Αεροπορίας.

Κύπρος

Ο Αρχηγός του ΓΕΕΔ επισκέφθηκε στις 31 Αυγούστου 2017 την Περιοχή Ευθύνης του Τακτικού Συγκροτήματος του 2ου Συντάγματος Πεζικού όπου ενημερώθηκε από τον Διοικητή του Συγκροτήματος και τους Διοικητές των Μονάδων για το έργο τους και συζητήθηκαν διεξοδικά προτάσεις και ιδέες που αφορούν στη βελτίωση της διαβίωσης των στρατιωτών και του τρόπου ζωής και της καθημερινότητας των στελεχών και των οικογενειών αυτών που υπηρετούν στη συγκεκριμένη ακριτική περιοχή. Την 1 Σεπτεμβρίου επισκέφθηκε ναυτικά παρατηρητήρια της Διοίκησης Παράκτιας Επιτήρησης (ΔΠΕ) της Διοίκησης Ναυτικού που βρίσκονται στη δυτική πλευρά της Κύπρου.

Στις 29 Αυγούστου 2017, πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας Διάσωσης (ΚΣΕΔ), ενημερωτική επίσκεψη του Διευθυντή Σπουδών και αντιπροσωπείας της Ακαδημίας Ναυτικών Δοκίμων του Ιταλικού Ναυτικού, οι οποίοι βρίσκονται στη Κύπρο με το ιστριοφόρο εκπαιδευτικό πλοίο Palinuro. Η αντιπροσωπεία ενημερώθηκε τόσο για την λειτουργία και το ρόλο του ΚΣΕΔ όσο και για τις επιπλέον δυνατότητες που παρέχει το Συντονιστικό Κέντρο «ΖΗΝΩΝ» σε περιπτώσεις κρίσεων και εκκένωσης πληθυσμού από χώρες της Μέσης Ανατολής προς την Κύπρο. Επιπλέον, οι δόκιμοι ενημερώθηκαν για τα μελλοντικά προγράμματα αναβάθμισης του Κέντρου.

Ανατολικός Παρατηρητής

Χωρίς την καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση -για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά- πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα ο εορταστός της 30ης Αυγούστου («Ημέρα της Νίκης» κατά των Ελληνικών Δυνάμεων). Οι εκδηλώσεις περιορίστηκαν στην κατάθεση στεφάνου στο μαυσωλείο του Μουσταφά Κεμάλ από την πολιτειακή, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας με προσωπικό της προεδρικής ασφάλειας να περιπολεί με εξοπλισμό κατάρριψης drone ενώ ακολούθησε δεξίωση στο προεδρικό μέγαρο, όπου τα φώτα της δημοσιότητας συγκέντρωσε η σύζυγός του αρχηγού του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, Şule Akar, με την ενέργειά της να καλύψει τα μαλλιά της κατά την ανάγνωση του Κορανίου.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Πενταγώνου απέρριψαν αίτημα της Άγκυρας για την αποστολή Πακιστανών ιπταμένων στην Τουρκία για την ανάληψη της εκπαίδευσης χειριστών της ΤΗΚ στα αεροσκάφη F-16 ενώ δήλωσαν αδυναμία να ανταποκριθούν σε αντίστοιχο αίτημα για Αμερικανούς ιπταμένους. Σημειώνεται ότι με το υπ΄αριθμ. 694 προεδρικό διάταγμα (ΦΕΚ 25-08-2017) επεκτάθηκε με αναδρομική ισχύ ο υποχρεωτικός χρόνος υπηρεσίας των Ιπταμένων της ΤΗΚ από τα 10 στα 18 έτη, εξαναγκάζοντας όσους Τούρκους χειριστές είχαν παραιτηθεί να επιστρέψουν στις τάξεις της ΤΗΚ εντός 15 ημερών, υπό την απειλή της απώλειας εργασίας τους στις τουρκικές αεροπορικές εταιρείες. Το ακραίο αυτό μέτρο ελήφθη λόγω της παταγώδους αποτυχίας της καμπάνιας για την επανένταξη πρώην χειριστών μετά την εκδίωξη 670 από τους συνολικά 1.350 τοποθετημένους και προσκολλημένους Ιπταμένους.

Στην υιοθέτηση του γαλλικού μοντέλου προσανατολίζεται η Άγκυρα για την αναδιάρθρωση της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών (MİT), βάσει του οποίου θα υπάρξει διαχωρισμός μεταξύ υπηρεσίας ασφαλείας (εσωτερικού) και υπηρεσίας εξωτερικού. Μετά την υπαγωγή της MİT στην τουρκική προεδρία, ο Recep Tayyip Erdogan θα προεδρεύει του Συμβουλίου Συντονισμού Εθνικών Πληροφοριών (MİKK) στη θέση του εκάστοτε διευθυντή της υπηρεσίας, η οποία διευρύνει θεαματικά τις αρμοδιότητές της:

 • στη συλλογή πληροφοριών για το προσωπικό των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετεί στο εσωτερικό και το εξωτερικό
 • στη δυνατότητα στρατολόγησης στρατιωτικού προσωπικού χωρίς προηγούμενη έγκριση του υπουργείου Άμυνας
 • στην απόκτηση αυτόνομης δυνατότητας έκδοσης αριθμών πλαισίου για τον στόλο οχημάτων που χρησιμοποιεί

ενώ παρέχεται επιπλέον δίχτυ προστασίας καθώς:

 • θα τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως 7 έτη όποιος αποκαλύπτει την ταυτότητα, την οργανική θέση ή τα καθήκοντα προσωπικού που υπηρετεί στην MİT. Η πρόβλεψη αυτή αφορά το μόνιμο προσωπικό κι όχι όσους έχουν στρατολογηθεί από την υπηρεσία.
 • η διεξαγωγή δικαστικής έρευνας για το διευθυντή της MİT ή η κατάθεσή του ως μάρτυρας σε δικαστήριο θα πρέπει να έχει την έγκριση του προέδρου.
 • SPY_GR

  «…προκειμένου η ΕΛΒΟ να ολοκληρώσει την ανάθεση για την κατασκευή φορτηγών, των 12 που δεν παρέδωσε»
  Εχω την εντύπωση ότι ήταν πολύ περισσότερα, εκτός άν στο μεσοδιάστημα έγιναν τμηματικές παραδόσεις ή εννοεί κάτι άλλο ο…ποιητής!

  Οσο για την βάση στην Σούδα επιλέχθηκε για ακόμη μια φορά μεσοβέζικη λύση, άς όψεται το περίφημο πολιτικό κόστος.
  Πάνο που πήγε η 5ετία ή και η 7ετία που μίλαγες με τον αναμενόμενο πακτωλό αμυντικού υλικού, η Κάρπαθος πως πάει;
  Μήπως εκτός από τα Ιμια θα πρέπει να καταθέσεις και ένα στεφάνι στην πολιτική σου καριέρα;

  • Γιώργος

   Πολύ φοβάμαι ότι στο όνομα αυτού του περίφημου πολιτικού κόστους ούτε συμβάσεις για FOS θα υπογράψουν…ας μη συζητάμε για εκσυγχρονισμούς και τέτοια πράγματα όσο πλησιάζουν εκλογές…

  • Όχι, τόσα ήταν τα φορτηγά που δεν παραδόθηκαν λόγω ακύρωσης της σύμβασης. Όπως είχα πρόσφατα, τα 11 δεξιοτίμονα φορτηγά κατασκευής 2013 επρόκειτο να εκποιηθούν με παράλληλο πλειοδοτικό διαγωνισμό με κατώτατη τιμή οικονομικής προσφοράς τα €850.000 (http://e-amyna.com/duo-diekdikhtes-gia-thn-elvo/)

  • Κωνσταντίνος Δημητρίου

   Κι εγώ θυμόμουν για περισσότερα. Προφανώς θυμόμουν λάθος…

   • Το 2008 υπεγράφη σύμβαση αξίας €38 εκατ. με την ΕΛΒΟ για την κατασκευή 309 φορτηγών οχημάτων της Εθνικής Φρουράς, τα οποία έπρεπε να είχαν παραδοθεί μέχρι το Φεβρουάριο του 2012. Μέχρι τον Ιούλιο του 2013 είχαν παραδοθεί 180 οχήματα, εκ των οποίων τα 37 εκπρόθεσμα. Η ΕΛΒΟ ενημέρωσε ότι προτίθετο να παραδώσει άλλα 11 οχήματα περί τα τέλη Ιουλίου ενώ για τα υπόλοιπα 118 οχήματα δεν είχε δώσει οποιαδήποτε πληροφόρηση σχετικά με την παράδοση τους. Τελικά η σύμβαση ακυρώθηκε και αυτά τα 11 οχήματα παρέμειναν στις εγκαταστάσεις της εταιρείας.

 • M.K.E

  «ένα διπλό σκεπτικό, ώστε να μη δημιουργηθούν σοβαρά ενδοκομματικά
  προβλήματα, ούτε όμως και τριβές με την Ουάσιγκτον, που έχει στηρίξει
  ποικιλοτρόπως τη σημερινή κυβέρνηση.»

  Οταν η χυδαιοτητα,ο οπορτουνισμος και ο χλευασμος ενος λαου αποτελει κυβερνητικο εργο,θα διαβαζουμε ειδησεις του ειδους.Με τη συγκεκριμενη ενεργεια θα υπαρχουν εσωκομματικα προβληματα;για ποιο λογο;μηπως αντιτιθεται στην (νεφελωδη) κυνικα παρτικη ιδεολογια τους;ενω τα μνημονια,η συνεργασια με τους ΑΝΕΛ και τα γαρυφαλλα που ανταλασσαν με τους τουρκους οταν φυλακιζαν δημοσιογραφους και πολιτες αποτελει τι;
  Ποσο πια μας θεωρουν ανδραποδα,δεδομενους και λοβοτομημενους;
  Η φωτογραφια και οι ειδησεις απο τουρκια ειναι ιστορικες.Το βλεμμα και μονο του στρατηγου δειχνει τη δεινη θεση που εχει περιελθει το στρατευμα απεναντι.Ενδιαφερουσα η κοινη εμφανιση του Νταβουτογλου μετα απο καιρο με τον σουλτανο.Τι να σημαινει αραγε στις πολιτικες εξελιξεις διπλα;
  Εδω και τωρα πρεπει να αναθεωρησουμε τις σχεσεις μας με το Πακισταν και τους υπηκοους του που βρισκονται στην Ελλαδα.Η υποστηριξη και συμπαρασταση στην Τουρκια ειναι σκανδαλωδης και μιας και δεν μπορουμε να ορθωσουμε αναστημα στον σουλτανο,ας το κανουμε σε αυτους που εχουν ιδεολογικη συγγενεια και αγαπη προς αυτους και μας υποσκαπτουν καθημερινα.

  • Ανδρέας

   Δυστυχώς αυτή ειναι η αντιμετώπιση της άμυνας. Έθνος συνταξιούχων που έχει σταυρώσει τα χέρια και περιμένει τον θάνατο απαλυμένο από την μορφίνη των κοινωνικών δαπανών. Δεν χλευάζουν το λαό. Τον ξέρουν.

   • M.K.E

    Αν υπηρχε τοιχος με τα καλυτερα και διαχρονικα σχολια,που γλαφυρα και με λογοτεχικο τροπο περιγραφουν ενα γεγονος,θα το εβαζα στις πρωτες θεσεις.Ευγε!!!

    • Μκ

     Γιατι τοσο πεσιμισμος ρε παιδια;
     Υπαρχουν τοσοι τροποι να δεις το ποτηρι.
     Εμεις παντα αδειο;
     Μακαρι στην 3η ηλικια να μαι τοσο δυναμικος κ να εμπνεω τα παιδια μου.

  • Μκ

   Η φωτογραφία θυμίζει προξενιό με το ζόρι.

   Το μήνυμα των αρχηγών μας ήταν σαφές:
   Αφού με σαγιονάρα ή χωρίς,Πακιστανους εκπαιδευτές πιλότους δεν θα χετε,
   Και αφού οι Τούρκοι πιλότοι σας με την χατζάρα στο λαιμό ή μή,δεν σας φτάνουν,
   φέρτε πίσω τους συνταξιούχους σας.

 • Spock

  Αφού λέμε για την Τουρκική Υπηρεσία Πληροφοριών

  Από Καθημερινή

  Αυτονομείται η υπηρεσία Πληροφοριών της ΕΛ.ΑΣ.
  http://www.kathimerini.gr/924950/article/epikairothta/ellada/aytonomeitai-h-yphresia-plhroforiwn-ths-elas

 • Ναυτης

  Ήταν πτήσεις εθισμού ..δεν ήταν επιχειρησιακή… συνοδευόταν από οπλισμένα Α/Φ ..από κοντά δεν τα δείχνουμε και όλα .. και καλά κάνουμε….

  • M.K.E

   Εθισμου ποιανου;του Α/ΓΕΕΘΑ;μηπως θα αρχισει αποστολες αεροπορικες;η θα κατανοησει ολο το ευρος των δυνατοτητων τοσο του συγκεκριμενου α/φους αλλα και του αεροπορικου οπλου γενικοτερα;του Ναυτικου ειναι,να ηταν της Αεροποριας ισως να ειχε και καποιο νοημα.
   Δεν νομιζω να εχουμε κανενα υπεροπλο που το θελουμε να το κρατησουμε κρυφο.Η αναρτηση σε πυλωνα των ηδη γνωστων οπλων που εχουμε δεν αποκαλυπτει τπτ,αντιθετως δειχνει οτι και σαν διθεσια τα εχουμε πληρως λειτουργικα.

   • Μκ

    Εντάξη,μήνυμα προβολής θέλησης κ ισχύς είναι για το εσωτερικό κ όχι μόνο.
    Δεν είναι κακό.

    • M.K.E

     Φιλε μου η συγκεκριμενη βολτα που εκαναν κατα καιρους υπουργοι,πρωθυπουργοι και Α/ΓΕΕΘΑ δεν αποτελεσε ποτε προβολη ισχυος,ουτε ανυψωση ηθικου(ποιανου αραγε;).
     Ξερεις τι φανταζει σαν προβολη ισχυος;εικοσι α/φη,ολα οπλισμενα κανονικα και με τον Α/ΓΕΑ να κανουν ζιγκ ζαγκ στα ορια του FIR,δεκαπεντε με εικοσι πλοια σε γραμμη παραγωγης,ορατα στα μικρασιατικα παραλια,πολυ κοντα στα τουριστικα τους κεντρα,αλλα τοσα αυτοκινουμενα πυροβολα σε νησι,στραμμενα προς τα εκει και παει λεγοντας.Ετσι δημιουργεις εντυπωσεις,οχι με τη καθιερωμενη βολτα στο λουνα παρκ της Π.Α
     Οσον αφορα το σχολιο και την απαντηση στον φιλο Ανδρεα,δεν ειναι θεμα πεσιμισμου.Οταν μια χωρα μιλα μονο για συνταξεις,επικουρικες,εφαπαξ κτλ, και ολα τα αλλα οπως παιδεια,αμυνα,υγεια,τα αφηνει σε δευτερη,τριτη η αγνωστη μοιρα,δεν μπορει να εχει μελλον και προοπτικη.

     • Μκ

      Εχεις σε ολα δικιο.
      Ο 17 χρονος που διαβαζει τα σχολια ομως πρεπει να μαθαινει την αληθεια αλλά πρεπει κ να εμπνεετε.
      Δεν συμφωνεις φιλε M.K.E ;

     • M.K.E

      Φυσικα και συμφωνω αλλα πρεπει παντα να αναλογιζομαστε την εποχη που ζουμε,τα ερεθισματα και το γνωστικο/μορφωτικο επιπεδο του κοσμου την δεδομενη εποχη.
      Παλιοι τροποι προβολης,εμψυχωσης και «διαβεβαιωσεις» δεν πιανουν πλεον,ιδιως οταν εχεις προσβαση στο δικτυο και μαθαινεις τα παντα.Χρειαζεται διαφορετικη αντιμετωπιση και προπαντων συστηματικη προβολη,απαλλαγμενη απο στοιχεια υπερβολης και αυτισμου.

   • Ναυτης

    Χωρίς να είμαι ειδικός δεν νομίζω ότι σε οπλισμένο αεροπλάνο μπορείς να βάλεις συγκυβερνήτη χωρίς καν να είναι πιλότος υπάρχουν και κανόνες ασφαλείας …Ο ΓΕΕΘΑ είναι πλήρως επειχηρισιακος στην ειδικότητα που είχε ..σαν ουκας έκανε θαλάσσιο άλμα από Σινουκ πριν λίγο καιρό… Είπαμε ήταν πτήσεις εθισμού και ανέβασμα ηθικού ….

 • M.K.E

  Κινουμενος στη δικη σου θεση και αποψη θα ηθελα να το επεκτεινω και να θεσω καποια ερωτηματα:
  Θα μπορουσα να πω απο τη μια πλευρα οτι μικρη η διαφορα αν ηταν οπλισμενο την ωρα που αυριο θα εχουμε παλι παραβιασεις κατα μηκους του Αιγαιου.Απο την αλλη,οπως καιρια επισημανες και σε ευχαριστω πολυ,απαραδεκτη η απουσια οπλισμου την ωρα που αφενος μεταφερεις αρχηγο και αφετερου ανηκεις στο κρατος που ελεγχει την περιοχη.Τετοιο μηνυμα θελαμε να στειλουμε;

  Ποιο ειναι το μηνυμα συγκεκριμενα που στελνουμε με αυτες τις βολτουλες αρχηγων που δεν ανηκουν στην Αεροπορια,περαν της επικινδυνοτητας;θα σοβαρευτουμε επιτελους ποτε;
  Να εκανε πτηση ο Α/ΓΕΑ με μια μοιρα μαχητικων στα ορια του FIR η να μετειχε σε μια αναχαιτηση κανονικα,ναι οντως ειναι μηνυμα.Γιατι το μαθημα της ηγεσιας φαινεται οτι εχει παραμεληθει εδω και χρονια απο τους αρχηγους.
  Δωστε το παραδειγμα,ζηστε αναμεσα στους αξιωματικους και στρατιωτες σας με τις ιδιες συνθηκες,στον κλαδο σας,παρτε μερος σε δραστηριοτητες κανονικες και οχι αποστειρωμενες,αφηστε τις προσχεδιασμενες επισκεψεις και τα χαμογελα στις καμερες.Ετσι θα στειλετε μηνυματα ουσιαστικα και οχι τετριμμενα που απλα αλλαζει το ονομα του ανωτατου που τα λεει.

 • Mk

  Τους προτιμας στα γραφεια;

  • Ανδρέας

   Αν δεν υπάρχουν λεφτά για όποιον θα κάνει αερομαχία, ναι. Αν υπάρχουν και τηρουνται τα ελάχιστα που προβλέπουν οι διαταγές να πετάνε.

 • Ναυτης

  Ο ΓΕΑ είμαι πλήρως επιχειρησιακός στα BLK 52 πολλές φορές τον έχουμε δει να κάνει επίσκεψη σε μονάδες τής ΠΑ πετώντας με μονοθέσιο BLK52 οπότε και ΣΜΕΤ … Η ΠΑ ακολουθη του κανονες ασφαλειας πτησεων του ΝΑΤΟ λετε να παρανομη ο Αρχηγος …Οποτε ολα καλα!!!

  • Mk

   Μπραβο σου για τον παντα θετικο τροπο σκεψης σου κ την αυρα που βγαζεις ακομη και απο τον γραπτο σου λογο.
   Respect.

  • Ανδρέας

   Γι αυτό έβαλα το «άν».

 • Ναυτης

  Διαβασα το βιογραφικο του ΓΕΑ και ηταν Διευθυντης εκπεδευσης στην 115 ΠΜ οταν ειχαν ερθει τα BLK 52 οποτε απο τοτε τα πετουσε… Στην ασφαλεια πτησεων η ΠΑ ακολουθη κατα γραμμα τα Νατοικα προτυπα ….

 • fotolivos1

  Καλησπερα εξαιρετικη δουλεια για ακομη μια φορα!! με τα κιοβα καμια νεα πληροφορηση εχουμε ??

 • gpe76

  Και μια είδηση με ενδιαφέρον…. για τα ελληνικά στρατά

  Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Δωρεά άνω των €200 εκατ. για την Υγεία

  http://www.capital.gr/epikairotita/3237557/idruma-stauros-niarxos-dorea-ano-ton-200-ekat-gia-tin-ugeia

  ……
  «Ενίσχυση της δυναμικότητας και αποτελεσματικότητας των αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ, με στόχο την ολοκληρωμένη κάλυψη της επικράτειας. Η ενίσχυση στοχεύει καταρχήν στην αγορά 2 νέων ελικοπτέρων και την επισκευή/αναβάθμιση των παλαιότερων.

  Η εν λόγω δωρεά έρχεται σε συνέχεια πρόσφατης δωρεάς του ΙΣΝ προς το
  ΕΚΑΒ, που ήδη υλοποιείται, και αφορά την προμήθεια 143 υπερσύγχρονων
  ασθενοφόρων οχημάτων και την πλήρη συντήρησή τους για 8 χρόνια καθώς και
  την ψηφιακή αναβάθμιση του επιχειρησιακού κέντρου, ύψους επιπλέον €14
  εκατομμυρίων.

  «

  • Mk

   Καλημερα.
   Πολυτιμη η συνεισφορα.Οποιος πραγματικα μπορει,ειναι ευλογια να βοηθαει.
   Το ΕΚΑΒ οφειλει 80.000.000€ σε καυσιμα στη Π.Α.

 • ΠΑΤΡΙΟΤ

  Καλημερα,
  Διαβασα στο Naval Analesys οτι το Βρετανικο Ναυτικο θ αποσυρει τουλαχιστον ενα ναρκαλιευτικο τυπου HUNT το ΠΝ δεν μπορει να ενδιαφερθει για την αποκτηση του;