Ανασκόπηση εβδομάδας #42

108

Από 19 έως 28 Απριλίου 2017 πραγματοποιήθηκε η διμερής άσκηση «Stolen Cerberus V», με τη συμμετοχή Mονάδων ειδικών επιχειρήσεων των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και της 37 Airlift Squadron των ΗΠΑ. Η άσκηση έλαβε χώρα στην ευρύτερη περιοχή του νομού Αττικής, υπό τον συντονισμό της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, με σκοπό την συνεκπαίδευση και την βελτίωση του επιπέδου της συνεργασίας των συμμετεχόντων σε αντικείμενα ρίψης προσωπικού με αλεξίπτωτα στατικού ιμάντα και ελεύθερης πτώσης, καθώς και ρίψεις λέμβου και εφοδίων από Α/Φ C-130J.

H 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών, πραγματοποίησε τετραήμερο επιχειρησιακής εκπαίδευσης, από 3 έως 6 Απριλίου 2017. Επιστέγασμα της δραστηριότητας, αποτέλεσε η υλοποίηση Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) Επίθεσης Συγκροτήματος Μηχανοκινήτου Τάγματος Πεζικού, υποστηριζόμενου από Ουλαμό Μέσων Αρμάτων και Πυροβολαρχία, με πραγματικά πυρά.

Ο ΥΕΘΑ Π. Κάμμενος δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ελευθερία στις 23 Απριλίου η συγκρότηση Διακλαδικής Σχολής εκπαίδευσης χειριστών ελικοπτέρων στη Θεσσαλία.

Στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης και του ελέγχου του βαθμού ετοιμότητας, ενεργοποιήθηκε τη Δευτέρα 24 Απριλίου 2017, η Δύναμη Άμεσης Επέμβασης (ΔΑΕ) Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας, στην περιοχή του Έβρου.

Σχολείο Εκπαιδευτών Α΄ Βοηθειών στο Πεδίο της Μάχης πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ). Ο αντικειμενικός σκοπός του Σχολείου είναι η εκπαίδευση και η πιστοποίηση κατάλληλων νοσοκόμων Ειδικών Δυνάμεων.

Στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης της 80 ΑΔΤΕ, πραγματοποιήθηκε στο Φαρμακονήσι την Τετάρτη 26 Απριλίου 2017, βολή όπλων ευθυτενούς τροχιάς σε θαλάσσιους στόχους, από Εθνοφύλακες του Τάγματος Εθνοφυλακής ΚΩ και προσωπικό του Επιτηρητικού Φυλακίου Φαρμακονησίου.

Στις 20 Απριλίου 2017 διεξήχθη στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Κρητικού Πελάγους, συνεκπαίδευση της φρεγάτας Φ/Γ ΚΑΝΑΡΗΣ και του οργανικού της ελικοπτέρου με τις φρεγάτες INS ΤARKASH, INS TRISHUL, ενός αντιτορπιλικού INS MUMBAI και του πλοίου γενικής υποστήριξης INS ADITYA του Ναυτικού της Ινδίας. Η εν λόγω συνεκπαίδευση συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της συνεργασίας και της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των δύο Ναυτικών.

Aπό 25 έως 27 Απριλίου 2017 διεξήχθη, στην περιοχή Σαρωνικού κόλπου, η άσκηση Ναρκοπολέμου ΓΡΙΠΟΣ 1/17, παρουσία του Αρχηγού Στόλου Αντιναύαρχου Ιωάννη Παυλόπουλου ΠΝ. Στην άσκηση συμμετείχαν ναρκοθηρευτικά, μία κανονιοφόρος, ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού τύπου ΑΒ-212 και ένα ταχύπλοο σκάφος της Διοίκησης Υποβρύχιων Καταστροφών. H εν λόγω άσκηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης μονάδων του ΠΝ με σκοπό τη διατήρηση και ενίσχυση της επιχειρησιακής και μαχητικής ετοιμότητας και ικανότητας των συμμετεχόντων καθώς και την εκπαίδευση σε αντιναρκικές επιχειρήσεις. Κατά τη διάρκεια της άσκησης τα πλοία κατέπλευσαν στο λιμένα του Πόρου, όπου δόθηκε η ευκαιρία στο κοινό να τα επισκεφθεί.

Στις 27 Απριλίου πραγματοποιήθηκε μεμονωμένη επιχειρησιακή του Πλοίου Ταχείας Μεταφοράς ΚΕΡΚΥΡΑ (L182) της Διοίκησης Αμφιβίων Δυνάμεων και Μονάδας Ειδικών Δυνάμεων στην περιοχή του κεντρικού Αιγαίου.

Posted by Konstantinos Doumpas on Thursday, April 27, 2017

 

Αμυντική βιομηχανία-Προγράμματα

H Υπηρεσία Συνεργασίας Ασφαλείας του υπουργείου Άμυνας (DSCA) των ΗΠΑ ανακοίνωσε στις 28 Απριλίου την πώληση στην Ελλάδα 5 ελικοπτέρων CH-47D Chinook, 7 συστημάτων προειδοποίησης βλημάτων AN/AAR-57 CMWS (πέντε επί των ελικοπτέρων και δύο εφεδρικών), 12 κινητήρων T55-GA-714A (δύο ανά ελικόπτερο συν δύο εφεδρικούς), σχετικού εξοπλισμού αποστολής, επικοινωνιών, λογιστικής υποστήριξης, ανταλλακτικών, εκπαίδευσης και λοιπών υλικών και υπηρεσιών, συνολικής εκτιμώμενης αξίας $80 εκατ. Πρόκειται για τα 5 πρόσθετα ελικόπτερα που εξασφαλίστηκαν από τα αμερικανικά αποθέματα, με τα οποία ο στόλος των Chinook της Αεροπορίας Στρατού θα ανέλθει σε 30.

Στις 18 Απριλίου συγκροτήθηκε από την ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ η Επιτροπή Επιτελικής Επεξεργασίας και Τροποποίησης Όρων διακρατικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ (FMS) για το υποπρόγραμμα «Προμήθεια 70 Μεταχειρισμένων Ε/Π Αναγνωρίσεως OH-58D KIOWA WARRIOR». Ακολούθησε στις 28 Απριλίου η συγκρότηση Επιτροπής Διαπραγματεύσεων και Τεχνοοικονομικής Αξιολόγησης του Σχεδίου LOA για την προμήθεια των ελικοπτέρων.

Στις 13 Απριλίου προκηρύχθηκε από την ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ διαγωνισμός για το υποπρόγραμμα «Ανάδειξη Παρόχου Υπηρεσιών Διάθεσης Στόχων Τηλεκατευθυνόμενων, Συρόμενων και Ειδικών Αποστολών».

Σώματα Ασφαλείας

Tο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα παρουσιάσει επισήμως στις 4 Μαΐου τα συστήματα Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΜΕΑ) THUNDER-B και SPYLITE της Ελληνικής Αστυνομίας στις εγκαταστάσεις της Αεροπορικής Βάσης Δεκελείας, μετά και την ολοκλήρωση της θεωρητικής εκπαίδευσης των χειριστών επί «Γενικών Αεροπορικών Θεμάτων» από την Πολεμική Αεροπορία και τη διευθέτηση του σχετικού νομικού πλαισίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Πυροσβεστικό Σώμα απέκτησε πρόσφατα και το πρώτο σύστημα ΜΕΑ με 4 αεροχήματα στο πλαίσιο του διαγωνισμού «Ψηφιακή Υπηρεσία Ειδοποίησης και Αντιμετώπισης Πυρκαγιάς», χρηματοδοτούμενο μέσω ΕΣΠΑ, με ανάδοχο του έργου την «Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.» (Αριθ. Διακηρύξεως 4463/18-03-2014) και αντικείμενο τη δημιουργία ενός Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Συντονισμού Δυνάμεων του ΠΣ.

Κύπρος

Οι Υπουργοί Άμυνας της Κύπρου και της Αυστρίας, Χριστόφορος Φωκαΐδης και Hans Peter Doskozil αντίστοιχα, υπέγραψαν Μνημόνιο Συναντίληψης για συνεργασία σε στρατιωτικά θέματα στις 20 Απριλίου στη Λευκωσία. Ακολούθησε στις 27 Απριλίου η υπογραφή διακρατικής συμφωνίας για αμοιβαία προστασία διαβαθμισμένων πληροφοριών μεταξύ Κύπρου και Γερμανίας από τον ΥΠΑΜ Χριστόφορο Φωκαΐδη και τη Γερμανίδα ομόλογο του Ursula von der Leyen, στο πλαίσιο προγραμματισμένης συνάντησης στο περιθώριο της Συνόδου Υπουργών Άμυνας της Ε.Ε. στη Βαλέτα της Μάλτας.

Ανατολικός Παρατηρητής

Από 13 έως 17 Απριλίου πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση προσωπικού του Σώματος Εφοδιασμού-Μεταφορών σε διαδικασίες φόρτωσης-αποβίβασης σε αρματαγωγά στο ναύσταθμο Φώκαιας. Ακολούθως, από 17 έως 20 Απριλίου πραγματοποιήθηκε από την Ταξιαρχία Πεζοναυτών τακτική άσκηση του Συγκροτήματος Αμφίβιας Αποστολής στο κόλπο του Doğanbey με βολές όπλων, ημερα και νύχτα.

Στις 26 Απριλίου, ο Αρχηγός του Τουρκικού Ναυτικού Ναύαρχος Bülent Bostanoğlu και ο Αρχηγός Στόλου Veysel Kösele επέβησαν στη φρεγάτα GAZİANTEP (F490), η οποία εκτελεί καθήκοντα συνοδείας του ερευνητικού πλοίου BARBAROS που εκτελεί παράνομες σεισμικές έρευνες σε θαλάσσια περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα του τουρκικού Γενικού Επιτελείου μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας Birgün στις 26 Απριλίου, σύμφωνα με το οποίο αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) πούλησαν σε μέλη του ISIS οκτώ τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού ACV, τα οποία είχαν παραχωρηθεί από τον Τουρκικό Στρατό στο πλαίσιο της Επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη», αξίας 680.000 δολαρίων έκαστο. Σύμφωνα με μαρτυρία Τούρκου στρατιωτικού, που πιθανότατα αποτέλεσε και την πηγή του δημοσίευματος, «η Επιχείρηση πραγματοποιήθηκε υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Δεν είχαμε φαγητό και μέρος να κάνουμε μπάνιο. Οι συνθήκες διαβίωσης ήταν διαφορετικές για εμάς και τα μέλη του FSA. Αυτοί είχαν καλύτερη αντιμετώπιση. Επίσης, πούλησαν ένα τεθωρακισμένο όχημα. Δικό μας. Οι περισσότεροι μαχητές του FSA ήταν κλέφτες, ναρκομανείς και λαθρέμποροι».

Στις 28 Απριλίου διεξήχθη η συντονισμένη αστυνομική-αντιτρομοκρατική επιχείρηση Huzur Türkiye-5 με την εμπλοκή 71.705 στελεχών της Γενικής Διεύθυνσης Αστυνομίας, της Χωροφυλακής και της Ακτοφυλακής. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στήθηκαν 6.905 σημεία ελέγχου στις 81 επαρχίες της Τουρκίας και συνελήφθησαν 628 άτομα ενώ κατασχέθηκαν 82 οχήματα. Σημειώνεται πως 9.103 αστυνομικοί τέθηκαν αιφνιδιαστικά σε διαθεσιμότητα στις 26 Απριλίου ως ύποπτοι για σχέσεις με το δίκτυο Gülen ενώ στη φυλακή βρίσκονται 10.732 αστυνομικοί μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016.

 • tkostas

  Αυτοί μας δινουν +5 ch47 εμείς εχουμε εγκρίνει τα 80.000.000;

  • tamam

   φαντάζεσαι να μην τα εγκρίνουμε? Χαβαλε θα χε…

   Παντως να ναι καλα η USA, αποκτήσαμε πολυ συντομα και πάλι σοβαρη μεταφορική ικανότητα εστω και με μτχ.

 • mich

  Αχός βαρύς ακούγεται, πολλά στροφεία γυρνάνε…!!!

 • Πάτε καλά;

  Αμυντική βιομηχανία-Προγράμματα
  H Υπηρεσία Συνεργασίας Ασφαλείας του υπουργείου Άμυνας (DSCA) των ΗΠΑ
  ανακοίνωσε στις 28 Απριλίου την πώληση στην Ελλάδα 5 ελικοπτέρων CH-47D
  Chinook, 7 συστημάτων προειδοποίησης βλημάτων CMWS (πέντε επί των
  ελικοπτέρων και δύο εφεδρικών), 12 κινητήρων T55-GA-714A (δύο ανά
  ελικόπτερο συν δύο εφεδρικούς), σχετικού εξοπλισμού αποστολής,
  επικοινωνιών, λογιστικής υποστήριξης, ανταλλακτικών, εκπαίδευσης και
  λοιπών υλικών και υπηρεσιών, συνολικής εκτιμώμενης αξίας $80 εκατ.
  Πρόκειται για τα 5 πρόσθετα ελικόπτερα που εξασφαλίστηκαν από τα
  αμερικανικά αποθέματα, με τα οποία ο στόλος των Chinook της Αεροπορίας
  Στρατού θα ανέλθει σε 30.

  Δεν υπάρχουν λόγια ούτε σοβαρότητα.

 • Fanis Boskos

  Αγοράζουμε ΜΕΑ αλλά αντί να κάνουμε μία ενοποιημένη παραγγελία η κάθε υπηρεσία αγοράζει τα δικά της… Αθάνατη Ελλάδα!!! Για να δούμε τώρα τι θα γίνει με Kiowa & Chinook… Θα προχωρήσει το όλο θέμα ή θα έχουμε κατάληξη αντίστοιχη με αυτή των Abrams;;;

 • Ivy Chris

  Πούλησαν τα ACV’s λέει το νέο παραμύθι, γιατί ντρέπονται να παραδεχτούν ότι αυτοί ήταν εξ αρχής τζιχαντιστές της ISIS ή της Al Qaeda..?? Αλήθεια ποιος μπορεί να τους ξεχωρίσει ?

 • Billy83

  30 Σινουκ + 20 ΝΗ90 νομίζω υπερκαλύπτουν τις ανάγκες του ΕΣ σε αερομεταφορές. Έτσι τα Χιούι θα περιοριστούν σε δευτερεύοντες ρόλους. Παρόλ’ αυτά τόσο τα Σινουκ όσο και τα ΝΗ90 έχουν αυξημένο κόστος χρήσης και συντήρησης. Χρειάζεται κι ένα οικονομικό ε/π γενικής χρήσης.
  Και αφού, καλώς ή κακώς, τα ε/π του στρατού καλύπτουν και κοινωνικές ανάγκες, πρέπει επιτέλους να δωθεί μια λύση και σ’ αυτό το θέμα. Αλήθεια, πόσες ώρες πτήσης Σινουκ κοστίζει η συντήρηση, ενδεχομένως κι η αγορά επιπλέον μεταχειρισμένων AW109; Το ίδιο και για τα μέσα της ΠΑ. Πχ δε θα μπορούσε να γίνει προμήθεια αριθμού μεταχειρισμένων C-12 ή αντίστοιχου αεροσκάφους για ελαφριές μεταφορές, αεροκομιδές κλπ;

 • binio

  παίδες μυρίζει το μπαρούτι στην ατμόσφαιρα μέχρι εδώ στην Γερμανία. Δεν ξέρω αλλά περιμένω από το ναυτικό κάτι πολύ μεγάλο. ΑΒ ίσως και πολύ γρήγορα και στη…. μουχτη

  • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

   Δέν γνωρίζω ἄν τα ΑΒ είναι αυτό που έλλειπε της Μαριορής εδώ που φτάσαμε,αλλά ἄν ακουστεί ότι έρχονται,κερνάω μπύρα και «göckele» στο Κάνστατ.

   • nonfactor

    Υπολόγισέ με!

    • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

     Έτσι κι᾿αλλοιώς.

     • manolis

      Τι, εχουμε κερασματα και δε μιλατε?

     • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

      Σύντεκνε,ἄν δέν μιλάμε,εσύ από πού το έμαθες;
      Αλήθεια,το Πλωμαράκι (που θα φέρεις),από Λέσβο θα είναι,ἤ από την Μυτιλήνη;

     • manolis

      Οχι , απο το Λιτοχωρο , εσοδειας 1998! Φοβερο τεθωρακισμενο αρθρο στην Πτηση για την αξιολογηση αρματων του ΕΣ! Must (ειδα οτι τα μιλας τα εγγλεζικα)!

     • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

      Μή σπήκ ίγλλις βέρυ γκουντ,λέτς σαίυ.

   • binio

    μεσα

    • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

     Ωραία,δια της παρούσης εξουσιοδοτώ την διαχείρηση να σου προωθήσει το μαίηλ μου,δια τα περεταίρω.

     • Όταν ανακοινωθεί επισήμως, ανέμενε γενική κινητοποίηση με μαζική αποστολή μηνυμάτων.

     • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

      Επειδή…δέν ξέρω ἄν θα το ζήσουμε ποτέ το θάμα,
      «Ἄς πίωμεν τουλάχιστον τον ζύθον ημών τον επιούσιον σήμερον ἤ οσονούπω,και ἄς προπίωμεν υπέρ Αμύνης και κατα ξηράν αέραν και θάλασσαν Στρατεύματος,και υπέρ Άρλεϊ Μπερκ θρυλουμένων,και υπέρ Άμπραμς υπεσχημένων,και υπέρ τορπιλών ποθουμένων,και Κάϊοουα αναμενομένων,και πίωμεν και ευφρανθώμεν,ότι νήστεις κοιμηθώμεν,και εν σκότει και ψύχει ριγώντες εγερθώμεν.
      Αλλά εν σοφία και προσδοκία και ελπίδι και πίστει πορευθώμεν,και καλώς στώμεν,και προθύμως υπό τας Σημαίας στοιχηθώμεν,και ὡς της Ελευθερίας ερασταί πολιτευθώμεν,ίνα παρά της Ιστορίας τιμηθώμεν.»

   • Larisaios

    Εγώ δε θα μπορέσω να παραστώ, κάτοικος Aλαμανιας γαρ, αλλα αν ποτε δέσουν τα AB στη Σαλαμίνα η τη Σούδα δεσμεύομαι να συνεισφέρω γνήσιο τσίπουρο Ραψάνης στο συμποσio.

    • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

     Ένα λεπτό,ἡ Αλαμανία από το Bad Canstatt πόσο απέχει;

     • Larisaios

      Ωχ, τώρα το είδα! Είμαστε και κοντά! Όπου Αλαμανία διάβασε Saarland. Τρεις ώρες δρόμος. Διάβασα Κανστατ και υπέθεσα ότι εννοούσες κάποιο τοπωνύμιο στην Πατρίδα. Τώρα που το έγραψες στα Γερμανικά κατάλαβα. Θα έρθω και θα φέρω το τσίπουρο μαζί, αν το πίνετε χωρίς γλυκάνισο :-)

     • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

      Τώρα μάλιστα,συντονιστήκαμε.
      Και το τσίπουρο,σε ότι με αφορά,βεβαιώτατα χωρίς γκυκάνισο,αλλά και χωρίς τσίπουρο,πάλι ευπρόσδεκτος στα μέρη μας.

 • Ioannis

  Επιτέλους και μία άσκηση με την Ινδία σε μια πρώτη απάντηση στην τουρκο-πακιστανική συνεργασία!! Μακάρι η συνεργασία αυτή με την Ινδία να συνεχιστεί στο μέτρο του εφικτού…

 • Cynaegeirus

  Συνεχίζω να πιστεύω οτι η διόγκωση της ΑΣ με βαριά ελικόπτερα ειναι άχρηστη. Έχουμε 80εκ; Εκσ τα MRLS και τα απάτσιΑ που θα δουν ΟΛΟ τον πόλεμο και όχι μόνο τα προεόρτια.
  (εκτός αν κύρα απειλή είναι τα σκόπια και η αλβανία και όχι τα 4000 τθ της τουρκία και τα 1500 πυροβόλα της)

  Με τα 50 ε/π ευτυχώς θα φύγουν τα χιούι. Ελαφρύ ε/π δεν έχουμε οπότε αποστολές που έβγαιναν με 1000-2000 ευρώ θα συκώνουμε ΝΗ90… Νομίζω οτι είναι καιρός να «κατασχεθούν» τα ελαφρά ελικόπτερα των πολιτικών υπηρεσιών

  Το ΠΝ ελπίζει στα UH60 – στο τέλος θα τα αποκτήσει και θα έχει και τον πιο οικονομικό στόλο

  Η Ελλάδα με τα 150 ε/π της ΑΣ το 2020 μπήκε επιτέλους στην αμερικανική δεκαετία του 80 με σοβαρές δυνατότητες αεροδαφικού πολέμου. Ο ΕΣ στερείται ένα ΤΟΜΑ για να είναι και στην πράξη μια απο τις 3 ισχυρότερες δυνάμεις στην ευρώπη.

  Το πρόβλημα είναι και θα είναι το κόστος χρήσης. Με 30 ταξιαρχίες δεν τραβάει παιδιά. Οι ταξιαρχίες θα πρέπει να μειωθουν ΧΩΡΙΣ αυτό να σημαίνει μείωση των συνατοτήτων του ΕΣ αλλά αντιθέτως λόγω των οικονομικών και των διαθέσιμων υλικών ΑΥΞΗΣΗ των δυνατοτήτων αυτού.
  πχ απο 7 σχ ΠΖ, 3 σχ ΤΘ στον έβρο άνετα πάμε σε 4. 4 αλλά με μια ΤΑΞΑΣ αποκλειστική, μετατρέποντας το ΔΣΣ σε αμερικανικού τύπου τεθωρακισμένη μεραρχία μαζεύοντας πολλά σκόρπια πράγματα σε μια δομή 20,000 ανθρώπων και σε ένα πιο «στεγνό» αλλά ικανότερο λόγω πληροφοριακών μέσων επιτελείο.
  Θα ήθελα πολύ να έβλεπα και μια αμερικανικού τύπου ταξιαρχία ιππικού με ρόλο την αναγνώριση με μικτές μονάδες kiowa/apache/leo1a5.
  Με τα υλικά που περισσεύουν ο ΕΣ ενσχύσει την δεύτερη μεραρχία στην μακεδονία ενώ στέλνει σύγχρονο υλικό στην ΑΣΔΕΝ η οποία εξ ορισμού και καταστάσεων (εκσ F-16, F-35, T-129, TDK) θα πολεμήσει με ότι έχει

  Καλημέρα σε όλους και καλό 3ημερο

  • Larisaios

   Λογικά αυτά που λες και μακάρι να φύγουν και τα Huey,καιρός είναι. Αν ευοδωθεί η προμήθεια των SH-60 μπορεί άνετα να διατεθούν τα Ab-212 του Ναυτικού για το ρολο συνδέσμου, ελαφρές μεταφορές κλπ.

   • Cynaegeirus

    ναι, είναι σε καλύτερη κατάσταση αν δεν κάνω λάθος

  • Πάτε καλά;

   ‘Αψογος. Δεν έχουμε όλμους 120 χιλιοστών, δεν έχουμε σκοπευτικά για ακροβολιστές, δεν έχουμε τυφέκια ελεύθερων σκοπευτών, δεν έχουμε κράνη κέβλαρ, δεν έχουμε αλεξίσφαιρα, δεν έχουμε ΤΟΜΠ/ΤΟΜΑ, δεν έχουμε νέα βλήματα ΠΒ μεγαλύτερης ακρίβειας, δεν έχουμε νέες τορπίλες για τα υποβρύχια

   ΑΛΛΑ

   δίνουμε 80 εκατομμύρια για έξτρα σινούκ προκειμένου να ενισχύσουμε με πρώτο κύμα τα μκρονήσια τύπου Οινούσσες, Αγαθονήσι, ‘Αγιος Ευστράτιος, Καστελλόριζο κοκ, βαυκαλιζόμενοι πως έτσι θα σταματήσουν οι απέναντι την εισβολή.

   Μόνη μου ελπίδα να μας τα κόψουν Γερμανοί/ΔΝΤ στον προυπολογισμό πριν πετάξουμε τα λεφτά από το παράθυρο.

   • Cynaegeirus

    να σου πω πως έχω χάσει πια κάθε ελπίδα για συγκρότηση δκσης δόγματος. δρούμε με λογική 12χρονου που τον τρομάζουν οτι θα του πάρουν το παγωτό.

    • Aias

     Τα 80 εκατομμύρια δεν είναι πολλά για τα 5 ελικόπτερα και πρέπει να τα πάρουμε, όπως πρέπει να ενισχυθεί η αεροπορία στρατού άμεσα και δραστικά.
     Παιδιά, ας έχουμε υπόψη μας πως ναι με αυτά τα λεφτά κάνουμε πολλά άλλα, όμως ευκαιρίες με ελικόπτερα μπορεί να μην υπάρχουν αύριο, οπότε ας γίνει τώρα έτσι.
     Τα άλλα επείγοντα πιστεύω πως θα ξεκλειδώνουν ένα ένα και γρήγορα.

     • Πάτε καλά;

      Και οι αποδεσμεύσεις PzH ή λεοπαρντ ΙΙ ή ΤΟΜΑ/ΤΟΜΠ γενικώς δεν υπήρχαν και ήταν ευκαιρίας αλλά δεν είδα το ΓΕΕΘΑ να κινείται ιδιαίτερα προς αυτή την κατεύθυνση.

     • Aias

      Και ήταν τραγικά λάθη.
      Η διαφορά, προσωπική εκτίμηση αυστηρά ξανά, είναι πως η αεροπορία στρατού χωρίς αυτές τις προσθήκες πήγαινε για διάλυση, με ή χωρίς εισαγωγικά, οι άλλες περιπτώσεις όχι.
      Ακόμα τίποτα δεν έκλεισε φυσικά ,ελπίζω.
      Σημειώνω πως πρόσφατα έγινε κυσεα και τα ελικόπτερα δεν χρειάζονται μόνο για την Τουρκία.

     • Cynaegeirus

      Τι να σου φίλε μου… μακάρι να μας δώσουν υλικά και σε καλό κόστος.

  • A3 Sx

   Αντιλαμβάνομαι ότι θα έπρεπε να έχει επιλέγει ένα ελικόπτερο με μικρότερο κόστος πτήσης….δεν αντιλαμβάνομαι γιατί δεν είναι επιλογή η υψηλή δυνατότητα αεροκινησης προς ενίσχυση των νησιών.
   Ειδικά από την στιγμή που από θαλάσσης θα χρειαστεί πολύ περισσότερος χρόνος και με αυξημένη πιθανότητα αποτυχίας.
   Νομίζω πως 30 Chinook είναι αξιόλογοτατη δύναμη αερομεταφορας.

   • Cynaegeirus

    Επαναλαμβάνω για εκατομμυριοστή φορά:
    1.η αεροκίνηση είναι δυνατή ΜΟΝΟ προν την έναρξη επιχειρησεων.
    2. τα σινούκ μεταφέρουν μόνο ελαφρές δυνάμεις οι οποίες θα μπορούσαν να βρίσκονται απο ΤΩΡΑ στα νησιά – για 6 νησιά έχουμε στα δυτικά: 3 της 71, 5 της 2ης μ/κ μπ = 8 τάγματα τα 3 επίλεκτα
    3.όλο το βαρύ υλικό μπορεί να πρωτοποθετιθεί και να συντηρηθεί απο τους ντόπιους.

    γιατί σκέφτεστε όλοι τον χρόνο αντίδρασης, και όχι το ΜΕΓΕΘΟΣ και την ΙΣΧΗ;

    τα ίμια και το δόγμα βραχονησίδας έχει ΒΛΑΨΕΙ τον κόσμο στον τρόπο σκέψης.

    Η ΑΣΔΕΝ θέλει ΜΕΡΑΡΧΙΑ ΠΕΖΙΚΟΥ με εφόδια για ένα ΜΗΝΑ, και όχι λόχο αμφίβιων ή αερομεταφερόμενων με εφόδια για 12 ώρες. πόλεμο θα κάνουμε παιδιά όχι παρέλαση

    • Πάτε καλά;

     Δεν είναι μόνο αυτό, παρότι έχεις απόλυτο δίκιο στις παρατηρήσεις σου. Μας πρήξανε και τελικά τα πήρανε τα 20 ΝΗ90+20 Σινούκ. Μετά, αντί να πουν οκ έχουμε το σύνταγμα που θέλουμε ως ΓΕΕΘΑ για αερομεταφορά (βαλε και αεροπλανα) σε 1ο κύμα, συνεχίζουν, ΖΗΤΑΝΕ ΚΙ ΑΛΛΑ, δε σταματούν εκεί. Εμένα αυτό με ταπηροκρανίωσε, πως αντί να πουν οκ, σταματάμε και δίνουμε τα λεφτά πχ στα νέα εκπαιδευτικά της ΠΑ ή τις τορπίλες των υποβρυχίων, συνεχίζουν απτόητοι.

     Ολο το ΠΖ αερομεταφερόμενοι και δεν έχουμε τίποτε άλλο, όλος ο ΣΞ ελαφρύ ιππικό και ολιγον από κάτι άλλο (λιγο βαρυ ιππικο, λιγο ΠΒ κοκ).

    • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

     1. Συμφωνώ,αλλά το κρατάω και για παρακάτω.
     2.Από που προκύπτει ότι τα ΜΤΠ της ΙΙ ΜΚΜΠΖ είναι 5;
     Και γιατί θα πρέπει να πάνε μηχανοκίνητα τάγματα στα νησιά;
     Δέν επαρκούν όσα είναι ἥδη εκεί;
     Τα ποδαράτα τάγματα,έχουν επαρκή επάνδρωση;

     3.Το βαρύ προτοποθετημένο υλικό έχει τις ίδιες χρονικές απαιτήσεις επανενεργοποιήσεως,που έχει το παροπλισμένο υλικό,δηλαδή μπορεί να παρουσιαστούν δυσάρεστες εκπλήξεις ὡς προς την κατάσταση του.
     Και επειδή τα νησιά είναι πρώτη γραμμή αμύνης,ὁ μόνος τρόπος για να αποφευχθεί αυτό,είναι ἡ επαρκής επάνδρωση,ώστε το υλικό να ελέγχεται σε καθημερινή βάση.
     Αλλά και για να κινητοποιηθεί το σύμπαν στην πρώτη κλήση.
     Αλλοιώς,συνηγορείς στην απόκτηση μεταφορικής ικανότητος της Α.Σ, για να μεταφερθεί ακριβώς αυτό το προσωπικό που θα λείπει.
     Ἡ άλλη επισφάλεια,είναι ότι με το να τρέχεις ΠΡΙΝ τις εχθροπραξίες να ενισχύσεις κάποια νησιά,δεσμεύεις τις δυνάμεις σου εκεί,και ουσιαστικά προτρέπεις τον εχθρό να χτυπήσει εκεί που δέν θα υπάρχουν επαρκείς δυνάμεις,ἤ που δέν θα μπορείς να ενισχύσεις εκ των υστέρων.
     Ἄν πάλι έχεις επαρκείς δυνάμεις για όλα τα νησιά,γιατί να μήν τις έχεις εκεί σε μόνιμη βάση;
     Αφού παίζουμε έτσι κι᾿αλλοιώς κατενάτσιο,και στον Έβρο απλώς κρατάμε τα μπόσκα,την πρωτοβουλία την έχουμε διαγράψει.
     Εδώ δέν μπορώ να αφήσω ασχολίαστο,κάτι από προηγούμενη τοποθέτηση σου:
     «πχ απο 7 σχ (τί είναι πάλι αυτό;) ΠΖ, 3 σχ ΤΘ στον έβρο άνετα πάμε σε 4. 4 αλλά με μια ΤΑΞΑΣ
     αποκλειστική, μετατρέποντας το ΔΣΣ σε αμερικανικού τύπου τεθωρακισμένη
     μεραρχία μαζεύοντας πολλά σκόρπια πράγματα σε μια δομή 20,000 ανθρώπων
     και σε ένα πιο «στεγνό» αλλά ικανότερο λόγω πληροφοριακών μέσων
     επιτελείο.»
     Ἡ ΤΘΜ αδέλφι,και μάλιστα αμερικανικού τύπου,έχει σαφή αποστολή και χρησιμότητα την επίθεση/αντεπίθεση.
     Αλλά για να εξαπολύσεις την ΤΘΜ,θα πρέπει πρώτα να έχεις φροντίσει για αεροπορική κάλυψη,πλαγιοκαλύψεις,εφεδρείες,και ασφάλεια μετόπισθεν.
     Έστω ότι κάνουμε την 71η ΑΜΤΑΞ και την ΙΙ ΜΚΜΠΖ φραγκοδίφραγκα,για να μπαλώσουμε τις προαναφερθείσες ελλείψεις,πιστεύεις ότι θα τα έχουμε τα προαπαιτούμενα που αναφέρω πιό πάνω;

     ΥΓ:
     «τα ίμια και το δόγμα βραχονησίδας έχει ΒΛΑΨΕΙ τον κόσμο στον τρόπο σκέψης.»
     Ήτανε στραβό το κλήμα,τὄφαγε κι᾿ὁ γάϊδαρος…

     • Cynaegeirus

      Καλησπέρα αδερφέ μου

      «Από που προκύπτει ότι τα ΜΤΠ της ΙΙ ΜΚΜΠΖ είναι 5;»
      24η ΤΘΤ, 33η-34η Μ/Κ ΤΑΞΠΖ = 1+4 τάγματα

      «Και γιατί θα πρέπει να πάνε μηχανοκίνητα τάγματα στα νησιά;» γιατί μόνο μ/κ κρατάνε πεζοναύτες και αλεξιπτωτιστές.

      «Δέν επαρκούν όσα είναι ἥδη εκεί;»
      Αν επαρκούν τι παίρνουμε ελικόπτερα;

      «Τα ποδαράτα τάγματα,έχουν επαρκή επάνδρωση;»
      τα ποδαράτα είναι όλα εθνοφυλακή και όχι τακτικά μ/κ. αναμένεται ανα νήσο ενίσχυση απο πελοπόννησο, στερεά και κρήτη. εγώ πάω κεντρικό αιγαίο και όχι εκεί που υπηρέτησα σε εφεδρικό μ/κ. δεν έχω δει το υλικό ΠΟΤΕ, το νησί ΠΟΤΕ, τους 17 φαντάρους μου ΠΟΤΕ.

      «Και επειδή τα νησιά είναι πρώτη γραμμή αμύνης,ὁ μόνος τρόπος για να αποφευχθεί αυτό,είναι ἡ επαρκής επάνδρωση,ώστε το υλικό να ελέγχεται σε καθημερινή βάση.»
      Σε μηνιαία βάση ελέγχονται τα υλικά των τακτικών ταγμάτων και απο τις 2 πλευρές του αιγαίου. μια το εξάμηνο και αντικατάσταση ανα 10ετία είναι 20 έλεγχοι. μια χαρά μου ακούγεται.

      «Ἡ άλλη επισφάλεια,είναι ότι με το να τρέχεις ΠΡΙΝ τις εχθροπραξίες να ενισχύσεις κάποια νησιά,δεσμεύεις τις δυνάμεις σου εκεί,και ουσιαστικά προτρέπεις τον εχθρό να χτυπήσει εκεί που δέν θα υπάρχουν επαρκείς δυνάμεις,ἤ που δέν θα μπορείς να ενισχύσεις εκ των υστέρων.»
      Εκ των υστέρων για να ενισχύσεις θες:
      είτε αεροπορική κυριαρχία και ελικόπτερα
      είτε αεροπορική και ναυτική κυριαρχία και κομβόι/ελικόπτερα.

      θα τα έχουμε ποτέ; δεν ξέρω. μέχρι να τα καταφέρω προτιμώ να έχω την ΑΣΔΕΝ με 100% επάνδρωση.
      Θα χάσω νησιά; ΝΑΙ. Δεν θα σπάσει όμως το μέτωπο με κατάληψη αρκετών νήσων και με άνοιγμα διαδρόμου στις κυκλάδες και στην ευαίσθητη αττική.

      «Ἄν πάλι έχεις επαρκείς δυνάμεις για όλα τα νησιά,γιατί να μήν τις έχεις εκεί σε μόνιμη βάση;» Αυτό λέω ΣΥΝ οτι θέλω μια μεραρχία με υλικό στα νησιά και τον κόσμο σε αθήνα για εφεδρεία. αν πάει η 2η Μ/Κ ΜΠ στα νησιά και η 71 μαζί με την υπάρχουσα δύναμη ως φρουρά έχουμε ισχυρότατη άμυνα. 3-4 τάγματα ανα νησί με 600 άτομα έκαστο. θες 8 χιλιάδες κόσμο, 2 ταξιαρχίες για επίθεση για το τρία προς 1. αυτό σημαίνει στην πράξη οτι η τουρκία δεν θα μπορεί να επιτεθεί σε 2ο νησί την ίδια στιγμή.

      «(τί είναι πάλι αυτό;) » σχηματισμοί. άλλοι ταξιαρχία, άλλοι ενισχυμένα συντάγματα.

      «Ἡ ΤΘΜ αδέλφι,και μάλιστα αμερικανικού τύπου,έχει σαφή αποστολή και χρησιμότητα την επίθεση/αντεπίθεση.Αλλά για να εξαπολύσεις την ΤΘΜ,θα πρέπει πρώτα να έχεις φροντίσει για αεροπορική κάλυψη,πλαγιοκαλύψεις,εφεδρείες,και ασφάλεια μετόπισθεν.»

      Φυσικά. Η ΤΘΜ εχει 20,000. Θέλουμε άλλες 2 μ/κ ΜΠ εφεδρία με το υλικό που θα «βγει» απο την διάλυση 6 υπαρχόντων σχηματισμών.

      «Έστω ότι κάνουμε την 71η ΑΜΤΑΞ και την ΙΙ ΜΚΜΠΖ φραγκοδίφραγκα,»
      Ναι
      Έχουμε την 20η ΤΘΜ με τις 21,23,25,3 ΤΘΤ και μια ΤΑΞΑΣ με απάτσι/καιοβα και όπως είπα τις 2 Μ/Κ ΜΠ 12η και 16η, εφεδρεία στην ανατολική μακεδονία / δυτική θράκη με τις 7,30,31,33,50,21 ως μ/κ ταξπζ για ενίσχυση – με μια ταξας αναγνώρισης και 2-3 εφεδρικ ταξπβ (ρμ70, μ110, οσα). αντί να τις έχουμε έτοιμες με 10-50% κόσμο τις κάνουμε εφεδρικές με κόσμο στα πρότυπα του territorial army/national guard = 1 σκ το μήνα και 2 βδομάδες το χρόνο.

      «Ήτανε στραβό το κλήμα,τὄφαγε κι᾿ὁ γάϊδαρος…»
      δόγμα βραχονησίδας βενιζέλου…

     • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

      «24η ΤΘΤ, 33η-34η Μ/Κ ΤΑΞΠΖ = 1+4 τάγματα»
      Ἔ,την 24 την είχα ξεχάσει,και ὁ λόγος είναι ότι αυτό,ότι δηλαδή ἡ 24η ΤΘΤ δόθηκε στην 2η ΜΚΜ,δέν πρόκειται ποτέ να το χωνέψω.

      «Δέν επαρκούν όσα είναι ἥδη εκεί;»
      Αν επαρκούν τι παίρνουμε ελικόπτερα;
      Τα ΜΚ εννοώ ἄν δέν επαρκούν,και αυτά δέν θα μεταφερθούν με ελικόπτερα.

      Τα ποδαράτα θα χρειαστούν περισσότερο απ᾿όσο νομίζεις,είναι φθηνώτερα,και είναι,ἤ μάλλον θα έπρεπε να είναι τα καταλληλώτερα για αστικό αγώνα,τον οποίο δέν θα τον αποφύγουμε.
      Και ένα λόγος,είναι ότι οἱ Τούρκοι θα επιδιώξουν να μας καταστρέψουν την ψυχολογία:με τον πληθυσμό σου όμηρο ἤ υποψήφιο για παράπλευρη απώλεια,εσύ έχεις άγχος και σύγχυση,ενώ αυτοί ένα ακαταμάχητο επιχείρημα για την ἑλλαδικιά ηγεσία,ὡς φύλλο συκής για να ενδώσει.

      «Σε μηνιαία βάση ελέγχονται τα υλικά των τακτικών ταγμάτων»

      Μην δίνεις πολύ βάση σ᾿αυτό.
      Εγώ ανακάλυψα σε ασυρματοφόρο τζίπ (κρίσιμο για την μονάδα),ότι ἡ βαλβολίνη στα διαφορικά είχε γίνει γράσο,τί γράσο,λάσπη ἄς πώ καλύτερα.
      Το όχημα εκινείτο σάν είχε τραβηγμένο χειρόφρενο,αλλά ὁ κινητήρας ακουγόταν υγειής στην νεκρά,τόσο ρελαντί,όσο και μαρσαρίσματα.
      Έτσι μας δημιουργήθηκε ἡ υποψία για κιβώτιο και διαφορικά.
      Μία μέρα μας έφαγε να ξεπλύνουμε την λάσπη και να βάλουμε καινούρια βαλβολίνη.
      Άντε να σου προκύψει κάτι τέτοιο πάνω στην βράση.
      Εξ άλλου,το βαρύ υλικό πρέπει να είναι άμεσα αξιοποιήσιμο,«παρά πόδα»,«εν τη παλάμη»,όπως θέλεις πέστο.
      Επιμένω,δέν έχει νόημα να στείλεις το προσωπικό προληπτικά,διότι κάποιος μπορεί να μας στείλει πάλι για ύπνο,όπως το ᾿74 στην Κύπρο.
      Ενώ με την φωτιά στα μπατζάκια,τρέχα γύρευε ποιός,πότε,και ἄν φθάσει στα νησιά.

      «Εκ των υστέρων για να ενισχύσεις…»
      Δέν θέλω να ενισχύσω εκ των υστέρων,αναγκάζομαι να ενισχύσω εκ των υστέρων εκεί όπου απαιτηθεί,και όχι να ενισχύσω εκ των προτέρων εκεί όπου οἱ ενισχύσεις και ολόκληρες οἱ φρουρές ίσως μείνουν αμέτοχοι θεατές.
      Αλλά ενισχύσεις με βαρύ υλικό,δέν πάνε με ελικόπτερα.
      Και γενικώς,ακόμη και οἱ βαρειές δυνάμεις που θα πάνε δια θαλάσσης, θα πρέπει να δοσιμετρηθούν με αυστηρότητα:δέν θα στείλουμε ΤΘΤ για ανακατάληψη νήσου…

      «προτιμώ να έχω την ΑΣΔΕΝ με 100% επάνδρωση.»
      Μα δέν διαφωνούμε,ἡ προσέγγιση είναι κἄπως διαφορετική.

      «Θα χάσω νησιά; ΝΑΙ.»
      Ποιός σου εγγυάται ότι θα τα χάσεις;
      Ἄν αποπειραθούν σε πολλά νησιά,διασπείρουν δυνάμεις,που ούτε αυτοί έχουν απεριόριστες,από το είδος που χρειάζεται.
      Ἄν επικεντρωθούν σε ένα νησί,ίσως ἡ φθορά να είναι πολύ μεγαλύτερη από όση αντέξουν,ακόμη και πρίν προστρέξουν οἱ ενισχύσεις,εν πάση περιπτώσει,θα ξέρεις πού να εστιάσεις.

      Ἡ 71η ίσως να προσφέρει στα νησιά,αλλά 2η ΜΚΜ,μαζί και με την 24η,είναι πρακτικώς ἡ μόνη εφδρεία δυτικά του Νέστου.
      Ἡ δέ μετακίνηση των 12ης και 16ης ΜΚΜ δυτικά του Νέστου,όπως το σκέφτεσαι,είναι αυτοκτονία.
      Ποιός ρε αδέλφι θα αποκρούσει/απορροφήσει την τουρκική επίθεση;
      Ἡ ΤΘΜ είναι καταπέλτης,όχι ανάχωμα.
      Εκτός ἄν βασίζεσαι να χυμήξουμε πρώτοι.
      Που και τότε,πάλι δέν στέλνεις την ΤΘΜ να κάνει solo display.

      σχ=σχηματισμοί.
      ΟΚ,έπρεπε να το καταλάβω.

      Διατελώ τεμέτερος.

     • Cynaegeirus

      Καλημέρα αδερφέ μου

      Συμπληρώνω μόνο σε αυτό
      «…αλλά 2η ΜΚΜ,μαζί και με την 24η,είναι πρακτικώς ἡ μόνη εφδρεία δυτικά του Νέστου.
      Ἡ δέ μετακίνηση των 12ης και 16ης ΜΚΜ δυτικά του Νέστου,όπως το σκέφτεσαι,είναι αυτοκτονία…»

      δεν είναι εφεδρία, είναι ένα χύμα πράγμα με λεο1 και μ113 που εξυπηρετεί μεταθέσεις στην θεσσαλονίκη και καμιά επέλεση σοτυς πεθαμένους βόρεια, τίποτε άλλο.

      με μια πλήρη ΤΘΤ στον έβρο όπως περιέγραψα, πίσω της βάζεις τις 2 μεραρχίες 12 και 16 σε καθεστώς ημι-εφεδρείας με το ρόλο που έχει η 2η σήμερα
      πως θα απορροφίσει η 20η μια επίθεση; με τα 30 απάτσι και τα 70 καιόβα, με τα 350 λεο2 και τα 400 α/κ πυροβόλα και mlrs.
      όσο θα «απορροφεί» με γερές αντεπιθέσεις θα έχουν επιστρατευτεί και μαζευτεί οι 2 μεραρχίες πεζικού με τα μ113 και τα λεο1 σε διάφορους ρόλους πάλι πίσω της.

      την ζημιά την κάνουν τα ελικόπτερα και τα άρματα. είτε αμυντικά είτε επιθετικά.

      όταν ολοκληρωθεί η παραλαβή των καιόβα, το ΔΣΣ θα είναι μοναδικό στην ελληνική ιστορία, συγκρίσιμο με το «πανδημεί» των λακαιδεμονίων στις πλαταιές, τον στρατό του αλέξανδρου και τις στρατιές των βυζαντινών.
      η ΤΘΤ που σκέφτομαι και επιθυμώ θα φτάνει επιτέλους γερμανικά και βρεττανικά πρότυπα.

      απο την άλλη παίζει να μείνουμε ως είμαστε με δόγμα ταίζω σουβλατζίδικα, με 20 ταξιαρχίες χύμα και 500 άτομα έκαστη, και με την μοναδική παγκοσμίως ικανότητα ταυτόχρονης εκτέλεσης παρελάσεων σε όλους τους νομούς

      θα δούμε τι λέει ο Α/ΓΕΣ – λένε φίλοι μου οτι είναι πολύ δραστήριος. ελπίζω να δράσει προς το σωστό σημείο.

     • Larisaios

      Εσύ καλά τα λες, αλλά ο ΕΣ έχει μάλλον άλλα σχέδια. Από δημοσίευμα σε διπλανό μπλογκ διαβάζω ότι σκέφτονται να ενεργοποιήσουν μόλις 45-48 Kiowa (τα υπόλοιπα θα κανιβαλιστούν προφανως για ανταλλακτικά) σε 6 λόχους των 8 ελικοπτέρων, έναν σε κάθε μεγάλο νησί του Αν.Αιγαίου. Δηλαδή τις ίδιες σαχλαμάρες που κάνανε αρχικά με τα Απάτσι. Γιατί; Για να αντιμετωπίσουν τυχόν επιχειρήσεις των Bordo Bereli, κοινώς τρίχες.

     • Δεν είναι έτσι τα πράγματα, θα υπάρξει πολύ σύντομα σχετικό άρθρο.

     • argitheatis

      Θα ήταν μεγάλο λάθος να γίνει κάτι τέτοιο. Προτιμότερο θα ήταν να επιχειρούν τρία , τέσσερα ζευγάρια σε καθήκοντα τύπου readiness απο τις βάσεις της ΠΑ σε Λήμνο, Σκύρο και Σαντορίνη.

     • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

      «δεν είναι εφεδρία,(ἡ 2η ΜΚΜ) είναι ένα χύμα πράγμα με λεο1 και μ113 που εξυπηρετεί
      μεταθέσεις στην θεσσαλονίκη και καμιά επέλεση σοτυς πεθαμένους βόρεια,
      τίποτε άλλο.»
      Ἄν το θέτεις έτσι λόγω υλικού,τότε το ίδιο ισχύει και για τους σχηματισμούς του Έβρου,με μόνη εξαίρεση τις 7 ίλες με Λέο-2Α4.
      Ἄν το θέτεις έτσι λόγω τοποθεσίας,τότε μπορώ να αντιτείνω ότι στο ίδιο επείπεδο θα διολισθήσουν σύντομα και οἱ Εβρίτικοι μ/κ σχηματισμοί,μόλις μετακομίσουν προς την Θεσσαλονίκη.
      Το θέμα είναι να μήν είναι χύμα,οπουδήποτε και ἄν εδρεύουν,αλλά κατά προτίμηση να εδρεύουν εκεί όπου υπάρχει ανάγκη.
      Και με επαρκή επάνδρωση.
      Και τα Κάϊοουα-Απάτσι-Τσιρικάουα-Μεσκαλέρο δέν είναι αμόνια αλλά σφυριά,και διαπρέπουν στην επίθεση-αντεπίθεση-αντεπίθεση εκτός περιοχής-δέν-σε-αντέχω-άλλο.
      Και για να κλείσω,αδελφούλη,θα σου υπενθυμίσω την τύχη των ισραηλινών τεθωρακισμένων μονάδων στο Σινά,τις πρώτες ημέρες του πολέμου του Οκτωβρίου 1973.
      (Με τις χίμαιρες που σε έχουν καβαλήσει,θα με εξωθήσεις να κάνω πραξικόπημα για να σε ανατρέψω.
      Και για να καταλάβεις τί εννοώ,το 1925 οἱ τότε πολιτικάντηδες είχαν την υποψία ότι ὁ Θεόδωρος (όχι ὁ Θόδωρας) Πάγκαλος θα έκανε κίνημα.
      Σκεφθήκανε να βάλουν ένα άλλον στρατιωτικό,τον συνταγματάρχη Δημήτριο Δερτιλή,να τον ψαρέψει.
      Έτσι,ὁ Δερτιλής ρώτησε τον Πάγκαλο ἄν θα κάνει κίνημα.
      Εκείνος του απάντησε «και βέβαια θα κάνω κίνημα Δημητράκη,τί νόμισες,ότι θα σε φοβηθώ;»
      Ὁ Δερτιλής τα μετέφερε στους πολιτικούς ακριβώς όπως ειπώθηκαν,οἱ πολιτικοί πείσθηκαν ότι ὁ Πάγκαλος μπλοφάρει,και ὁ Πάγκαλος όντως το έκανε το κίνημα.)

      Με αδελφικούς ασπασμούς,
      Διατελώ τεμέτερος.

     • Cynaegeirus

      Καλημέρα αδερφέ μου

      «Ἄν το θέτεις έτσι λόγω υλικού,τότε το ίδιο ισχύει και για τους σχηματισμούς του Έβρου,με μόνη εξαίρεση τις 7 ίλες με Λέο-2Α4.»

      Αυτό ακριβώς δεν λέω; Αν δεις απο τους σχηματισμούς πεζικού όλες πάνε εφεδρεία. Αυτήν τη στιγμή δρουν ως ημι-ΤΘΤ σε ρόλο προκάλυψης, δουλειά που κάνει άνετα ένα ΣΠΖ πλήρες με 3-4 ΤΠ και 3-4 ΛΑΤ.

      «Ἄν το θέτεις έτσι λόγω τοποθεσίας,τότε μπορώ να αντιτείνω ότι στο ίδιο επείπεδο θα διολισθήσουν σύντομα και οἱ Εβρίτικοι μ/κ σχηματισμοί,μόλις μετακομίσουν προς την Θεσσαλονίκη»

      Το όποιο επίπεδο έχουν λόγο συνόρων δεν αλλάζει το γεγονός οτι το υλικό τους είναι της δεκαετίας του 70. Το σπρώξιμο Leo2A4 και Μ109 σπασμένα σε τμήματα όπως το τραγικό παράδειγμα των Γάλλων πριν την μάχη της Γαλλίας αυτό ακριβώς δείχνει και είναι και κάτι που έχει πει και ο επαγγελματίας Αρματιστής εδώ και μια 5ετία. Κρατήσαμε την σαβούρα του πεζικού του 74 στην περιοχή, κάναμε τα συντάγματα ταξιαρχίες, μετά κάναμε την εμα ενισχυμένη με 4-5 ιμα/ιαν και στο τέλος φέραμε είτε ολόκληρες ΤΘΤ είτε τις ΕΜΑ τους δίπλα τους. ΟΛΑ σε χώρο προσβολής του εχθρικού ΠΒ. Εϊμαστε η μόνη χώρα που τάσει επιθετικά τον στρατό της με αμυντική στρατηγική….

      «Και με επαρκή επάνδρωση»

      Αυτό είναι ένα πάγιο σημείο που παλιότερα δεν του έδινα την πρέπουσα σημασία. Πιστεύω πια σε 3 είδη σχηματισμών, ένα με 100%, ένα με 10% πυρήνες (1ο γραφείο και λόχος συντήρησης) και ένα με απόστρατους/εθνοφυλακες στο 1%. Τίποτα ενδιάμεσα. 100% και καλύτερα 110%.

      «Και για να κλείσω,αδελφούλη,θα σου υπενθυμίσω την τύχη των ισραηλινών τεθωρακισμένων μονάδων στο Σινά,τις πρώτες ημέρες του πολέμου του Οκτωβρίου 1973»

      Την θυμάμαι όπως θυμάμαι την επίσης ξεβράκωτη δκση του βορρά. Μιλάμε όμως για στρατό 70,000 ανθρώπων με αεροπορία και ναυτικό μαζί και οικονομία βασισμένη στα λεμόνια. όλοι οι κληρωτοί εκπαιδεύονταν όταν τα σύνορα τα φυλούσαν οι έφεδροι στον μήνα παρουσίασης τον χρόνο. οι 2 «ταξιαρχίες» πεζικού των συνόρων η 50η στο βορά και αυτή του σουέζ ήταν υποεπανδρωμένες με 1 τάγμα πρακτικά στα σύνορα και 1 με 2 πίσω. βασίστηκαν στα οχυρά και στα φυλάκια. Απο τις 3 ΤΘΤ που είχαν γραμμή, η 188 είχε 2 εμα, η 7η 3εμα και η νότια (δεν θυμάμαι νούμερο τώρα) 3 εμα. κάθε εμά είναι 31 άρματα. δεν είχαν ούτε πβ ούτε μχ ούτε πεζικό – καθώς όλα ήταν επιστρατευόμενα. αν τους βάλεις κάτω είναι λιγότεροι απο 2000 άνθρωποι.
      εμείς για προκάλυψη θα έχουμε
      στην ασδεν τις παρούσες δυνάμεις ενισχυμένες όμως με το πεζικό των 5 μ/κ τπ και 3 α/φ τπ της 71 συν την 32 ταξ πεζοναυτών συν την 13 ταξιαρχία αμφίβιων και μια ταξασ με νη90/ch47
      στο δσσ μια τθτ μπροστά (καλό και μια ταξ»ιππικού») και ένα ΣΠ ενισχυμένο. 3 τθτ πίσω με μια ταξασ (ah64, oh58) και την ταξ καταδρομών.
      πίσω τους θα έχουμε μια μεραρχία στην αθήνα/κρήτη για τα νησιά, και ένα σσ με 3 μεραρχίες πεζικού (μ/κ) στην ανατολική μακεδονία εφεδρικό.
      δεν τις λες λίγες τις δυνάμεις αυτές καθώς στις κύριες ενεργές έχεις το 100% των πολλαπλασιαστών ισχύως.
      επίσης δεν λαμβάνω υπόψη τις ικανότητες οχύρωσης στον έβρο και στα νησιά που αυτή τη στιγμή είναι αφημένες πίσω στο 80. και εκεί γίνεται δουλειά και με ελάχιστο χρήμα
      κρατάμε πίσω εθνοφυλακή και μονάδες για κύπρο.

      ΥΓ ψοφάω για τις ιστορικές σου αναδρομές. όποτε μπορείς βάρα αβέρτα.
      ειδικά για την πάτρα που λες δεν ήξερα την τύχη του Σχη. να σου προσθέσω οτι όταν οι ιταλοί πήραν το δρόμο για πίσω – μαζί με ένα στόλο ρουφιάνων (τους πέτυχα στο μπρίντεζι στο λιμάνι να μας καλημερίζουν, γερόντια πια) οι πατρινοί τους πήραν τα σπίτια και τα χωράφια. η πόλη στο σύνολο έχασε καθώς η παροικία των ιταλών την κρατούσε σε ευρωπαικό ρυθμό – σε σχέση με την υπόλοιπη πελοπόννησο που ζει ακόμα στον 19ο αιώνα – με μουσική, καρναβάλι, θέατρο και φουλ σεξ τα οποία και ατόνισαν τα επόμενα χρόνια. ήμουν και είμαι πάντα υπέρ ευρωπαικών παροικιών. τα ίδια έχω ακούσει και για τους εβραίους απο τον γαμπρό μου (θεσσαλονικιός εκ πόντου)

     • Πάτε καλά;

      Τα έχουμε ξαναπεί, το παραδέχθηκε και ο Αρματιστής αυτό για τον Έβρο:
      1. Εφόσον δεν κάνει διακλαδικές ασκήσεις η στρατιά απέναντι και θα είναι δύσκολη η χορογραφία για επίθεση, πολύ πιθανόν να δημιουργηθούν ανοίγματα από κακό συντονισμό και εκεί πρέπει να έχεις βαριές μονάδες κοντά για να τα εκμεταλλευθούν.
      2. Επιπροσθέτως, ΔΕΝ ξέρεις πόσο θα διαρκέσει ο πόλεμος και καλύτερα είναι να μην ΠΑΣ με μεγάλες εκτάσεις υπό τον έλεγχο του αντιπάλου. ΟΙ βαριές μονάδες αποσκοπούν και σε αυτό.
      3. Ο Εβρος ΔΕΝ ειναι οι ουκρανικές πεδιάδες για να διοργανώσεις αντεπιθέσεις σε χώρο με άπλα.

      Νόμιζα είχε καταλήξει ο Αρματιστής και λοιποί σε μια μεσοβέζικη λύση: Δλδ προκάλυψη μεν από ΠΖ αλλά βαριές μονάδες επίσης κοντά στο μέτωπο, όχι στη λογική της αντεπίθεσης που πρότεινε αρχικά.

     • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

      Κυναίγειρε,θυμάσαι την τύχη των ισραηλινών αρμάτων στο Σινά,τις πρώτες ημέρες ημέρες του Οκτωβρίου ᾿73,αλλά μάλλον δέν διδάχθηκες από την τύχη τους.
      Το ενδιαφέρον εν προκειμένω,ήταν ότι άρματα δέχθηκαν επίθεση/κυνήγι από πεζικό,ενώ σύνηθες ήταν το αντίστροφο.
      Βέβαια,οἱ Αιγύπτιοι κυνηγοί δέν εφόρμησαν εναντίον των αρμάτων,τους έστησαν ενέδρες.
      Ενέδρες όμως,επί εδάφους κατεχομένου από τους Ισραηλινούς.
      Δηλαδή,οἱ Αιγύπτιοι κυνηγοί πέρασαν στο έδαφος του εχθρού,ανενόχλητοι λογω ανεπαρκούς προκαλύψεως,και,όπως και με τις αντλίες νερού που διάνοιξαν τις όχθες του Σουέζ,εφάρμοσαν καινοτόμο τακτική.
      Για να αποφύγεις τέτοια χουνέρια στον Έβρο,χρειάζεσαι πολύ περισσότερο από ένα σύνταγμα πεζικού προκαλύψεως,διότι και οἱ απέναντι έχουν πεζικό να φάνε και οἱ κότες (μάλλον τα όρνεα),και κάποιος θα πρέπει να είναι επί τόπου για να το αντιμετωπίσει.
      Ακόμη,το ΜΚ πεζικό,δέν είναι το καταλληλώτερο είδος πεζικού για εξουδετέρωση πεζών κυνηγών αρμάτων τύπου Σινά,διότι και τα ΤΟΜΑ/ΤΟΜΠ είναι στόχοι,και το επιβιβασμένο πεζικό δέν μπορεί να αξιοποιηθεί όσο είναι επιβιβασμένο-γι᾿αυτό και οἱ θυρίδες στα ΒΜΡ-1.
      Αποβιβαζόμενο όμως το ΜΚ ΠΖ για να αντιμετωπίσει παρείσακτους εντός εθνικού εδάφους,αυτομάτως εξαιρείται από την προσπάθεια μεταφοράς του αγώνος στο έδαφος του εχθρού,άρα στέλνεις τα άρματα να περάσουν το ποτάμι ασυνόδευτα,(μπρρρ:!),ἤ δέν τα στένεις καθόλου,άρα γίνεσαι παθητικός.
      Γι᾿αυτό σου λέω,χρειάζεσαι και πεζικό αρκετό,και πυροβολικό αποτελεσματικό για να αναχαιτίσεις επίθεση ἤ και απλή διείσδυση,και μόνο το οργανικό ΠΒ των ταξιαρχιών μας είναι λίγο ὡς έχει,και θα είναι ανεπαρκές ακόμη και με 48 σωλήνες ανά ταξιαρχία,ἄν δέν ενισχύεται και με μοίρες βαρέος του Σώματος ἤ/καί της Στρατιάς.

      Για το υστερόγραφο,μπορεί στην Πάτρα να είχαν και κάποια συμπαθητική επίδραση οἱ εκεί Ιταλοί,αλλά μήν νομίζεις ότι ακόμη και ἡ σημερινή Σικελία ἤ ἡ Καλαβρία είναι πολύ πιό σύγχρονες από την σημερινή Πελλοπόνησο.
      Για την Θεσσαλονίκη,απ᾿ότι έχω ακούσει,οἱ Εβραίοι δέν πολυανακατευόταν με τους Ἕλληνες,οπότε δέν είχαν και πολλή αλληλεπίδραση,όπως άλλωστε και στην Σμύρνη πρίν την Καταστροφή.

     • Cynaegeirus

      Καλημέρα αδερφέ μου

      «χρειάζεσαι πολύ περισσότερο από ένα σύνταγμα πεζικού προκαλύψεως»

      Δεν βάζω μέσα στην εθνοφυλακή / πυρήνες οι οποίοι ΤΩΡΑ γεμίζουν τους 7 σχηματισμούς πεζικού. Είναι πάνω απο 5,000 άτομα απο ορεστιάδα μέχρι αλεξανδρούπολη, διπλάσιοι σε κομοτηνή και ξάνθη. ας τους βάλει ο στρατός σε ΣΠΖ προκάλυψης ταχείας πλήρωσης με βαρέα όπλα και ΑΤ!
      οι εφεδρικές 2 μ/κ μπ πίσω απο την 20η ΤΘΜ γεμίζουν άνετα σε 4 ώρες απο την θεσσαλονίκη και τους 100,000 άντρες σε ηλικία στράτευσης που έχει.

      «διότι και οἱ απέναντι έχουν πεζικό να φάνε και οἱ κότες (μάλλον τα όρνεα),και κάποιος θα πρέπει να είναι επί τόπου για να το αντιμετωπίσει.»

      μιλάμε για αιφνιδιασμό μερικών λόχων καταδρομών ή φουλ κρούση απο 20 μ/κ ΤΠ;

      στην πρώτη περίπτωση ή έχεις 1 ΣΠ φουλ και τα ρέστα της εθνοφυλακής, ή 7 σχηματισμούς με ~500 πεζικάριους έκαστο, θα κάνουν ζημιά μέχρι να βρεθούν. μόλις βρεθούν τέλος.

      αν έρθουν μαζικά, τα ΑΤ και τα MLRS θα αναλάβουν.

      αν έρθουν σπαστά σε δρίες και ομάδες – και εκεί υπάρχει κίνδυνος και σε νοιώθω τι λες – θα είναι η ζωή μου / η ζωή σου, μέχρι να βρει η μια πλευρά τρόπο ανεφοδιασμού και επικοινωνίας. πιστεύω οτι αυτοί με τις ήδη έτοιμες αποθήκες και τα υπόγεια δίκτυα θα υπερισχύσουν αν δεν πάνε όλα στραβά.

      δεν υπάρχει χρυσό χάπι. προσπαθώ να κάνω μια οικονομική αλλαγή έχοντας στον νου μου τους 75,000 άντρες του ΕΣ και τους πολλαπλασιαστές ισχύος, απατσι, καιόβα, μλρς, παντζερ

      «Γι᾿αυτό σου λέω,χρειάζεσαι και πεζικό αρκετό,και πυροβολικό αποτελεσματικό για να αναχαιτίσεις επίθεση ἤ και απλή διείσδυση,και μόνο το οργανικό ΠΒ των ταξιαρχιών μας είναι λίγο ὡς έχει,και θα είναι ανεπαρκές ακόμη και με 48 σωλήνες ανά ταξιαρχία,ἄν δέν ενισχύεται και με μοίρες βαρέος του Σώματος ἤ/καί της Στρατιάς.»

      Για το πεζικό σου είπα πιο πάνω.
      Πάμε στο ΠΒ.
      Βγάζοντας έξω τους 7 σχηματισμούς πεζικού έχεις 5 μοίρες των 24 και κάτι ψηλά απο τα 2 ΣΠ -> Μια ωραιότατη ΤΑΞΠΒ!, η οποία μαζί με την ΤΑΞΠΒ με τα ΠΕΠ και αυτήν με τα Α/Α αποτελούν μια μεραρχία ΠΒ στο ΣΣ, ισχυρή σε μέσα και υλικό. λείπουν ΜΕΑ και ραντάρ καθώς και οχήματα αναγνώρισης.
      Θα ήθελα τις ΤΑΞΠΒ με τα πεπ και τα Α/Α 100% με κόσμο, και αυτήν με τα Μ109 σε 10% και επίστρατη.
      Κενά, μέχρι να έρθει το ΠΒ σε πλήρη διάταξη μάχης, καλύπτει η ΤΑΞΑΣ με τα kiowa/apache.
      Το ΠΒ έχει το προτέρημα οτι θα έχει χώρους διάταξης και αποθήκες πολύ πίσω της γραμμής γιατί δρα αμυνόμενο έχοντας 1/3 της μέγιστης απόστασης βολής ως προτέρημα στον επιτεθόμενο.

      Οι 4 ΤΘΤ (και μακάρι και η ΤΑΞιππικου) είναι 4-5 μοίρες με τα PzH και τα καλύτερα Μ109. δεν τα λέμε και λίγα.
      αν υπάρχει θέμα τόσο έντονο τραβάμε τα πβ των ΤΘΤ, σε μια μεραρχία στο ΔΣΣ και τα διπλασιάζουμε. Κάθε μοίρα πβ – θα μιλάμε για 8-10 μοίρες πια – είναι 600 άτομα. Έχουμε 6-7 χιλιάδες κόσμο; μην ξεχνάμε οτι έχουμε οροφή τους 75 για τα πάντα όλα και το 1/3 είναι νέοι.

      αδερφέ μου το 9μηνο έκοψε πόδια. ο αγγελιοφόρος που φέρνει τα άσχημα νέα μείωσης των σχηματισμών δεν φταίει οπότε μην βαράς.
      Στην μικρή δύναμη ΠΒ κατέληξαν και οι ισραηλινοί σήμερα, με 3 ενεργά συντάγματα – ένα ανα δκση – με μια μοίρα ενεργή, μια εκπαιδευόμενων και μια 10αδα-20αδα μοίρες επίστρατες.

      ΥΓ τα έχω γυρίσει τα μέρη στην νότια ιταλία και έχω δουλέψει και όλας περιστασιακά. άνετα θα ζούσα δεν διαφέρουν καθόλου απο την πελοπόννησο όπως λες.

     • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

      «δεν υπάρχει χρυσό χάπι. προσπαθώ να κάνω μια οικονομική αλλαγή»
      Μήν φορτώνεσαι εσύ τις ευθύνες άλλων.
      Και μήν αποδέχεσαι αδιαμαρτύρητα τις συνέπειες της αναξιότητος άλλων.
      Όταν εσύ θα τρέχεις στην ΑΣΔΕΝ για να υπερασπίσεις την Πατρίδα,εκείνοι θα πίνουν καφέ στο Κολωνάκι,στας Ευρώπας,ἤ και στα τηλεοπτικά στούντιο,σε μία επίδειξη απόλυτου κυνισμού.

     • ΠΡΟΜΑΧΟΣ

      Κρατω την παραπάνω χρυσή φράση του Αχέροντα: «Ἡ ΤΘΜ είναι καταπέλτης,όχι ανάχωμα.»

      Θα είναι έγκλημα να φθείρουμε πρόωρα τα Λεο 2 και το ΠΖ της ΤΘΜ σε αρματομαχίες από το 1 χλμ, η οποία θα είναι η συνήθης απόσταση αρματικών εμπλοκών στα δυτικά του Έβρου. Θα βρεθούμε σε πόλεμο φθοράς αλά Κουρσκ, όπου τα ανώτερα αρματά μας δεν θα μπορούν να εκμεταλλευτούν το πλεονέκτημα των ανώτερων πυροβόλων-σκοπεύτικών-θωρακίσεων και θα είναι τρωτά σε βολές πυροβόλων των 105 mm. Το αμόνι θέλει ανάλογα άρματα β κατηγορίας για να κρατήσουμε το σφυρί άθικτο, τη λεπίδα αστόμωτη.

      Οι 5 ΜΚ Ταξ ΠΖ πρέπει να μετατραπούν σε ΜΠ Ταξ ΑΤ ΠΖ, χωρίς ΠΒ και ΕΜΑ, συνεργαζόμενες με ισάρριθμες ΕΑΝ, με σκοπό την προκάλυψη και την κινητή ΑΤ άμυνα επί Έβρου και τάφρου. Κίνηση μόνο για επάνδρωση ή δημιουργία θέσεων σε ορύγματα προετοιμασμένα ή προς διάνοιξη.
      Ελιγμό μάχης και καθήκοντα συνδέσμου και αναγνώρισης και κινούμενης ΑΤ άμυνας μόνο οι ΕΑΝ και οι ΛΑΤ. Τα Ταγμ των ΜΠ Ταξ ΑΤ ΠΖ θα αποτελούνται από Λόχο Υπ κι έναν ΛΧ κρούσης/ΑΤ άμυνας με 100% επάνδρωση, καθώς και από 2 πλήρως έφεδρους ΛΧ κρούσης/ΑΤ άμυνας που θα επανδρώνονται με Εθνοφύλακες. Δηλαδή συνολικά 15×2=30 έφεδροι λόχοι που χρειάζονται σε ταχεία επιστράτευση 3.500-4.000 Εθνοφύλακες.
      Φυσικά 5 ΜΠΤ ΑΤ ΠΖ και 5 ΕΑΝ χρειάζονται 1-2 Μεραρχιακά Επιτελεία να συντονιστούν. Σε αυτά θα υπαχθεί και το ΠΒ και το ΜΧ των πρώην ΜΚΤ που μετατράπηκαν σε ΜΠΤ ΑΤ ΠΖ.

      Οι 4 ΤΘΤ, όλες με Λεο 2, στην ΤΘΜ, όπως λες.
      Οι 2 ΜΚΤ ΠΖ της Θεσ/νίκης μετατρέπονται σε ΤΘΤ με Λεο 1 και πάνε για τοπικές αντεπιθέσεις στις 2 Μερ Άμυνας, οι οποίες μετατρέπονται πλέον σε ελαφρές ΤΘΜ.
      Το ΜΚ ΠΖ εντάσσεται στο Όπλο των ΤΘ, επομένως και οι ΜΚΤ του βορρά και η ΕΛΔΥΚ μετατρεπονται σε ελαφρά ΤΘΤ (η τελευταία μαζι με την ΕΛΔΥΚ 2 αποτελούν στην ουσία ελαφρά ΤΘΜ). Ταξ ΑΣ και ίσως Ιππικού όπως λες.
      Οι Μερ συγκροτούν 3 υποδιοικήσεις: μία ελιγμού (με τις ΜΠΤ και ΤΘΤ, τις ΕΑΝ, τα VShorads και το α/α ΠΒ πυροβόλων ευθυτενούς τροχιάς), μία ΥπΜάχης (με το λοιπό ΠΒ, το ΜΧ και ίσως τις ΔΒ/ΗΠ σε ξεχωριστά Συντ) και μία ΥπΔΜ. ΠΕΠ σε Τ ΠΒ ΣΣ, όπως και η Τ ΑΣ.

      Η ΑΣΔΕΝ δεν χρειάζεται επιπλέον ενεργά ΜΚ Ταγμ για να τις στείλουμε τις 2 ΜΚΤ ΠΖ της Θεσ/νίκης. Ας τροποποιήσουν φθηνά τα αποσυρμένα Μ60 σε βαρεα ΤΟΜΠ (με προστατευτικό τειχίο εξόδου, πολυβόλο 12,7 και πολυβομβιδοβόλο πίσω από ασπίδια και δικτύωση) για τις ΤΘΤ, ας στείλουν μετά τα Μ113 τους στην ΑΣΔΕΝ (αφού τα αναβαθμίσουν πάμθηνα με lin spaller, πολυβομβιδοβόλο και ασπίδιο για αυτό και το πολυβόλο), ας σκάψουν αλά Βιετναμ/Κορέα και ας εφαρμόσουν Μασκίροβα. Οι Εθνοφύλακες των νησιών και οι Έφεδροι Κρήτης-Πελοποννήσου-Εύβοιας φτάνουν και περισσεύουν.

      Μη στομώνουμε πρόωρα τις λεπίδες μας αδελφέ!

     • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

      Ἄν και δέν έχω κατασταλάξει στο τί ακριβώς χρειαζόμαστε ὡς παρέβρια δομή δυνάμεων (όχι πάντως το Β΄ΣΣ στην Ορεστιάδα…),εκ πρώτης όψεως δέν μου φαίνεται άσχημη ἡ ιδέα οἱ ΜΚ Ταξ ΑΤ ΠΖ,εν πάση περιπτώσει χρειάζεται μία καλή προκάλυψη.
      Ακόμη,χειραφέτηση των ΤΘΤ από τους σχηματισμούςπεζικού,τα έχουμε ξαναπεί.
      Ὡστόσο,πάντοτε χρειάζεται επαρκές πεζικό,είναι ὁ αρμός κάθε αμυντικής διατάξεως,αλλά και απαραίτητος παραστάτης κάθε δυνάμεως ελιγμού.
      Τί,δέν μας μένει κόσμος με το εννεάμηνο;
      Ἔ λοιπόν,18μηνο,και λίαν επιεικώς.
      Και επιτέλους,ἄν αυτή ἡ ράτσα ακούει «θητεία»,και λιποθυμά,ἔ ἄς γουστάρει «αμελέ ταμπουρού».

     • ΠΡΟΜΑΧΟΣ

      Κοίτα, η προκάλυψη/ΑΤ άμυνα είναι απαραίτητη για να μην πάνε οι απέναντι την ΤΘΜ σε πόλεμο φθοράς και για να κλειδώσουμε τον κύριο όγκο των απέναντι. Αναφέρομαι όχι σε ΜΚ ΑΤ Ταξ, αλλά σε Μηχανοποιημένες (ΜΠ) ΑΤ Ταξ, που θα διαθέτουν μόνο μηχανοποιημένα Ταγμ ΠΖ, VShorads, α/α ΠΒ ευθυτενούς τροχιάς (Rh-20), Επιτελείο και ίσως ΛΧ ΑΤ και ΔΒ/ΗΠ. Δεν θέλω ΜΚΤ για να μην μπερδεύονται οι ρόλοι. Με φορτηγά ή Μ113 δεν κάνεις πόλεμο ελιγμών αλλά μαζική αυτοκτονία. Θέλω να είναι ευέλικτοι στο να κινουνται για να επανδρώνουν γρήγορα θέσεις και να στήνουν γρήγορα νέες γραμμές άμυνας. Ελιγμούς μάχης μόνο οι ΤΘΤ.

      Τα Λεο 2 ΟΛΑ στην ΤΘΜ. Οι 2 ΜΚΤ της Θεσ/νίκης μετατρέπονται σε ΤΘΤ με παλαιό υλικό (Λεο 1) για να στηρίζουν τις παραπάνω 5 ΜΠΤ ΑΤ ΠΖ με αντεπιθέσεις. Οι 5 ΕΑΝ σε ρόλους ενίσχυσης των 5 ΜΠΤ ΑΤ ΠΖ, συνδέσμου, αναγνώρισης και κινητής άμυνας. Οι 2 Μερ που θα αναλάβουν την διοίκηση και συντονισμό των παραπάνω μονάδων θα είναι «ελαφρές» (λόγω δομής και υλικού) ΤΘΜ. Η βαριά ΤΘΜ θα είναι η ΧΧ με όλα τα Λέο 2, δηλαδή 4 βαριές ΤΘΤ κατά το αμερικανικό πρότυπο που προτείνει ο Κυναίγειρος (δηλαδή χωρίς ΠΒ και ΔΜ) και ίσως 4 ΕΑΝ (με Λεο 1) για προστασία πλευρών και αναγνωρίσεις.

      Μην ανησυχείς, αφού όλα τα Λεο 2 πάνε στην ΤΘΜ, στις ελαφρές ΤΘΜ (αυτές που τώρα είναι ΜΚΜ) θα πάνε μόνο οι «νέες ΤΘΤ» που πριν ήταν ΜΚΤ στην Θεσ/νίκη με Λεο1. Επίσης, οι πρώην ΜΚΜ γίνονται ελαφρές ΤΘΜ, άλλη νοοτροπία κι εκπαίδευση, επειδή ακριβώς δεν θέλω εξαιτίας της ύπαρξης των 5 ΜΠΤ ΑΤ ΠΖ να έχει το ΠΖ των έλεγχο των 5 ΕΑΝ και των 2 ΤΘΤ παλαιού υλικού (αυτών που θα έχουν Λεο1).
      Έχει πολύ μεγάλη σημασία ότι το ΠΖ χάνει τον έλεγχο όλων αυτών των σχηματισμών κι επικεντρώνεται μόνο στην προκάλυψη και την ΑΤ άμυνα.

      Φυσικά, θα χρειαστεί δρόμος για το ποτιστικό και την Ορεστιάδα, για να είναι δυνατή η ευρεία μαζική αντεπίθεση ή η επιθετική αναστροφή (αλλιώς έχει τα δίκια του ο Πάτε Καλά) ή ακόμη καλύτερα για να περάσει η βαριά ΤΘΜ απέναντι μαζί με την Τ ΑΣ. Μας συμφέρει η μάχη στις ανοικτές πεδιάδες της ανατολικής Θράκης, όπου τα Λεο 2, ιδίως τα HEL, και οι Ινδιάνοι θα κάνουν τη διαφορά εξιοποιώντας συστήματα και όπλα στις μέγιστες εμβέλειες και βεληνεκή τους. Η αντίπαλη διάταξη είναι αραιή στο ποτάμι κι ακόμα παραπίσω, ενώ οι αποστάσεις μεταξύ των ΤΘΤ του βόρειου και του νότιου ΣΣ τους είναι μεγάλες, κι ακόμα πιο πίσω είναι η εφεδρεία τους. Η ΧΧ ΤΘΜ θα κάνει πάρτι. (Βεβαίως, θα πρέπει προηγουμένως να έχουμε κερδίσει τη μάχη στον αέρα και το ΠΒ).

      Κάνουμε βέβαια κι εσύ κι εγώ και ο μονόχειρας αδερφούλης και τα άλλα παιδιά όνειρα καλοκαιρινής νυκτός… Δεν ξεκολλάει ο ΕΣ από την πεζικίλα, τη στατικότητα/εδαφοκεντρισμό και τα δόγματα του Α ΠΠ.

     • Cynaegeirus

      Καλησπέρα αδερφέ μου

      Η κουβέντα για την δική μου αναδιοργάνωση έχει 2 προ-απαιτούμενα:
      1. τη λήψη των kiowa (και τον εκσ των apache)
      2. την δεινή οικονομική κατάσταση
      ==================================================
      αν νομίζετε οτι με 200εκ το χρόνο μια χώρα αντέχει 100 ε/π ελικόπτερα οπλισμένα με ανταλλακτικά και καύσιμα, και άλλα 170 υπερσύγχρονα άρματα πάλι με ανταλλακτικά, πυρομαχικά και καύσιμα ΕΙΣΤΕ ΓΕΛΑΣΜΕΝΟΙ.

      στα δύο άνω συστήματα ο ΕΣ έχει ακόμα Pzh2000, MLRS, TOR, Leo2a4, Kornet, NH90, CH47 να οπλίσει, εκσυγχρονίσει και διατηρήσει

      Νομίζω οτι κάνουμε πλάκα μεταξύ μας.

      Ο ΕΣ έχει 45,000 στελέχη να πληρώνει μισθούς και 5πλάσια σε συντάξεις.

      όλα με 200 μύρια που θα μειωθούν απο το 2019.

      Δεν είμαι τρελός ούτε είμαι τυφλός μπροστά στην αδυναμία της χώρας να στήσει με ενεργές μόνο δυνάμεις σε κλάσμα των σημερινών.
      αλλά με 9μηνο και 45,000 μηνιάτικα και 200 εκατομμύρια προσφέρω μια ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ λύση.

      Η μη ρεαλιστική είναι η ολίσθηση προς τα πρότυπα του ΕΣΣΔ / Ρωσικού στρατού προ Τσετσενίας. Εκατομμύρια κόσμος με στολή, υλικό 20 χρονών στην καλύτερη, εκπαίδευση μηδέν και απώλειες με το κιλό.

      για να φτιάξουμε σωστό στρατό θέλουμε λεφτά, απόλυση 30,000 στρατιωτικών και 24μηνο θητεία στα 18. και εγώ θέλω τροποποιήσεις, σκάψιμο, βαρέα τομπ κτλ κτλ κτλ. τα έχουμε ξαναπεί και θα τα ξαναλέμε – στην πράξη όμως δεν γίνονται.

      και γω όνειρα κάνω, λες και θα γίνει τίποτα από τα άνω. θα λιώνουν ελικόπτερα και άρματα, θα βάλουν άλλους 20,000 μόνιμους στο στρατό γιατί έχουμε «θέμα», και μετά γεγονότα 74 στην θράκη και στα νησιά όπου με πεζικό και λόγχη αμυνόμασταν έναντι μ/κ στρατού και πολεμικής αεροπορίας.
      ψήφο και παρέλαση. για εκεί έχει τον στρατό ο μέσος έλληνας.

     • ΠΡΟΜΑΧΟΣ

      Εσύ τα ΄κοψες τα χέρια σου και το ξεροκέφαλό σου! Θες να μας κάνεις να κάνουμε σεπούκου (χαρακίρι) να ταιριάζουμε οι πετσοκομμένοι; Αν τα 200 εκ δεν αυξηθούν ο ΕΣ μόνο για παρελάσεις και πολέμους 7 ημερών θα κάνει, ακόμα και με τη δομή που προτείνεις. Άσε και μου φαίνεται ότι και η επόμενη κυβέρνηση τα ίδια μυαλά θα έχει στην άμυνα και κοντεύει να μου στρίψει.

     • Cynaegeirus

      Με την δικιά μου δομή ο ΕΣ έχει ελπίδες. Αλλιώς δεν θα την ανέβαζα.
      Φυσικά και είμαι ξεροκέφαλος. 20+ χρόνια @@@ βλέπω.
      Τόσο χάλια αποκλείεται. Επειδή στο άμυνας πετάνε τους επικίνδυνους πολιτικά, βλέπω δραστήριο υπαμ.

     • ΠΡΟΜΑΧΟΣ

      Μακάρι…

    • M.K.E

     Φιλε μου σταυρουδακι εχεις;εικονιτσα της Παναγιας;βαλτα μεσα στο paybook και παρακαλα να σε εχουν καλα.Τα αλλα αστα.Οταν ενας στρατος στηριζεται ακομη στο δογμα «οταν κληθω θα παρουσιαστω στο ταδε σημειο,θα δωσω αναφορα στον ταδε και θα παρω το ταδε οχημα» δεν εχουμε ελπιδα να κανουμε κατι σοβαρο και πολυ παραπανω να επιδειξουμε δυναμη και ισχυ.
     Θα καταληξουμε να ειμαστε ατακτοι σε σχεδιασμο τακτικων επιχειρησεων.Οσον αφορα την αεροκινηση,αναφερομενος στους αλλους φιλους,ξεχαστε την.Ειναι αυτοκτονια πλεον,οπου εφαρμοστει.Ειτε ανατολικα,ειτε βορεια,που ειναι ακομη χειροτερα.

     Μονο για χρηση σε ειδικες δυναμεις και παλι με πολυ μεγαλο ρισκο.Αν νοιωθει ο οποιοσδηποτε γαλονας οτι μπορει να ρισκαρει τοσο ευκολα ζωες και υλικο,τοτε μαλλον εχουμε και θεμα ηγεσιας.

     • Πάτε καλά;

      Μωρέ και οι αερομεταφερόμενοι (αλεξιπτωτα, ελικοπτερα) είναι χρήσιμοι γιατί ενισχύεις με επίλεκτο πεζικό τάχιστα συγκεκριμένα σημεία ή μπορείς να κάνεις επιδρομές σε μικρό βάθος πίσω από τις γραμμες του εχθρού. Το πρόβλημα όμως είναι πως ξεφύγαμε από το μέτρο και η αερομεταφορά τρώει πόρους εις βάρος άλλων στοιχείων. Και τι λέγανε οι αρχαιοι ημων προγονοι;
      ΠΑΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ.
      Αυτη η έλλειψη μέτρου και ισορροπίας με εκνευρίζει σε ό,τι αφορά την αερομεταφορά.Από μια χρήσιμη ικανότητα του ΕΣ εγινε το κύριο δόγμα του ΠΖ και κατ’επέκταση η κύρια ικανότητα του ΣΞ.

     • Cynaegeirus

      Ακριβώς. Παν μέτρον άριστον.

     • Cynaegeirus

      Άθεος αδερφέ μου. Η επιστράτευση τελευταία φορά εκτελέστηκε υποδειγματικά. Ελπίζω τώρα με την τεράστια εξέλιξη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διαδίκτυο γενικά να είμαστε γρηγορότεροι.

      Συμφωνώ για την αεροκίνηση.

      Εκτός αν η ΠΑ νοιώθει πια τόσο σίγουρη

  • SPY_GR

   Μην έχεις την τάση να δίνεις περισσότερη σημασία από όσο του αρμόζει στο κρίσιμο κατά τα άλλα μέτωπο του Εβρου και να υποβαθμίζεις ή ίσως και να απαξιώνεις το κρισιμότερο μέτωπο του Αιγαίου.Καλό μήνα…

   • Πάτε καλά;

    Το Αιγαιο θελει επισης και τορπιλες και αναβαθμισεις αεροσκαφων και ακροβολιστες κοκ.

    • Aias

     Νομίζω ότι σε λάθος κατεύθυνση στρεφόμαστε για την λύση.
     Η σωστή είναι στο γεγονός πως η χώρα ,μετά από δέκα και χρόνια που σταμάτησε να εξοπλίζεται, πρέπει να ξεκινήσει τις αγορές, για να προλάβει εξελίξεις.
     Δειλά δειλά και παρά την λαϊκίστικη ρητορική πρέπει να κάνει στοχευμένες ουσιαστικές προμήθειες.
     Και κάποια προγράμματα νέων υλικών και κυρίως μεταχειρισμένα που έχουν κάποια υπέρ στην περίπτωση μας.
     Με την μορφή του άκρως επείγον.
     Μια δαπάνη της τάξεως των 500_700 εκατομμύρια το χρόνο ,για τα επόμενα 3 χρόνια είναι και εφικτή οικονομικά παρά τα τεράστια προβλήματα αλλά και μονόδρομος.
     Αλλιώς, σαν αστείο το γράφω, ελπίζω, να είστε έτοιμοι στο λεκανοπέδιο να μας δεχτείτε σε κέντρα φιλοξενίας.

   • Cynaegeirus

    Η χίος έχει ανατολικά θάλασσα και ο έβρος την πρέβεζα. δεν μειώνω κανέναν φίλε μου, κάνω στρατηγική.

    ΑΣΔΕΝ θα πάω έτσι και αλλιώς, και καλοδεχούμενος όποιος πατήσει το χώμα στο νησί.
    Καλό σου μήνα αδερφέ!

 • Harder

  Καημό το εχω να δω και κανένα εξομοιωτή σε καμια Lor…

 • jim_97

  Και εμένα μου φαίνεται παράξενο 80 εκ $ για chinook έχουμε ήδη 25 και 20 NH-90 και σύντομα θέλουμε και ένα ελικόπτερο πιο ελαφρύ στη θέση των huey.
  Έχω την εντύπωση πως 30 chinnok είναι πολλά εκτός και αν υπάρχει άλλος λόγος που θέλουμε αυτά τα 5 π.χ. αντικατάσταση άλλων CH-47 που είναι σε πολύ κακή κατάσταση?, αεροπυρόσβεση πέρα των άλλων καθηκόντων? ή κάτι που εγώ δεν γνωρίζω

 • GeorgeT

  Για τον εκσ των F16 εχω σταματησει να ακουω/διαβαζω και ανησυχω.

 • Larisaios

  @Cynaigeirus & ΠΚ. Συμμερίζομαι τον προβληματισμό σας, εξοργίζομαι κι εγώ για τις χαμένες ευκαιρίες στα άρματα,τα αυτοκινούμενα κλπ. αλλά τα ελικόπτερα ίσως να χρειάζονται για αλλού και όχι για το Αιγαίο. Έχω την εντύπωση ότι το πρόσφατο ΚΥΣΕΑ, που διεξήχθη κεκλισμένων των θυρών και χωρίς ανακοινώσεις, αφορούσε ασύμμετρες απειλές στα βόρεια σύνορα και όχι την γνωστή στα Ανατολικά. Οπότε τα πρόσθετα ελικόπτερα δεν προορίζονται για να μεταφερουν ενισχύσεις στο Αγαθονήσι, αλλά για ταχεία επέμβαση κατά κατσαπλιάδων του UCK (για παράδειγμα). Τα πράγματα στα Βόρεια και Βορειοδυτικά δεν πάνε καθόλου καλά.

  http://stavroslygeros.gr/diethni/ο-αλβανός-χασάπης-απίστων-μουχατζ/

  http://www.tribune.gr/world/news/article/354835/1-500-enopli-alvani-tou-ucpmb-vriskonte-sti-notia-servia-anamenontas-entoles.html

  Υ.Γ. Κυναίγειρε, ψάχνω το μπλογκ σου και δεν το βρίσκω, μπορείς να μου στείλεις το λινκ, έστω και με ΠΜ; ευχαριστώ προκαταβολικά.

  • SPY_GR

   Τα πρόσθετα ελικόπτερα φίλε προορίζονται για μεταφορά ενισχύσεων στο μέτωπο της Θράκης αλλά κυρίως του Αιγαίου γιατί εκεί χρειάζονται περισσότερο, τώρα αν απαιτηθεί βέβαια θα χρησιμοποιηθούν και στα Δυτικά σύνορά μας όχι όμως ότι μας προβλημάτισαν οι υπό διάλυση Σκοπιανοί ή οι Αλβανοί η δεύτερη φτωχότερη χώρα στην Ευρώπη – μετά την Βοσνία – με τον ανύπαρκτο στρατό τους…

   Οσο για τους UCKάδες φρόνιμο θα ήταν να φυλάγονται απο τους Σέρβους γιατί δεν τους βλέπω καλά και να μην ονειρεύονται μια νέα επιχείρηση Noble Anvil, το 1999 έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί!!!

  • Πάτε καλά;

   Φίλτατε, θεωρείς πώς θα απαιτηθεί κάτι άλλο απέναντι σε ατάκτους από αεροπορικό βομβαρδισμό και επιδρομή στο καπάκι με λεο-1 συνοδεία ΜΚ ΠΖ με βαρέα όπλα; Στην τελική, υπάρχει ακόμα η 2η ΜΚ ταξιαρχία στην Έδεσσα και η η 9η ΜΚ τξιαρχια στην Κοζανη και η 8η ΜΚ ταξιαρχια στα Ιωαννινα ΚΑΙ ενα συνταγμα πζ στην Καστοριά. Πρέπει να είναι υπεραρκετή η δυναμη τούτη απέναντι σε ατάκτους.

   Για να μην ξεχνιόμαστε, είναι γελοίο να είναι χωρισμένες η 33η και η 34η και δη με τόσο μικρή απόσταση μεταξύ τους αλλά ας όψονται οι σουβλατζήδες και οι βλαχοδήμαρχοι. Το ίδιο να έχουμε τοσες ΜΚ ταξιαρχιες στα ΒΔ-αν ειναι να φερνουμε στρατιωτες με ελικοπτερα απο αλλου, κλειστα τα ρημαδια τα στρατοπαιδα, ειναι και ΜΚ οι ταξιαρχιες παναθεμα μας!

   • Cynaegeirus

    Άτακτους δεν χτυπάς με ενεργό στρατό και 3-4 ταξιαρχίες κάδρου.

    Κάνεις επιστράτευση 35ρηδων σε μάζα, δίνεις διαταγή απασφάλισης και τους αφήνεις 48 ώρες χωρίς εποπτεία.

    • Πάτε καλά;

     To be discussed. ‘Ετσι κι αλλιώς για να επανδρώσεις θες επιστράτευση. Έχεις δικιο που δεν θες μικρούς για τέτοιες δουλειές αλλά η εποποτεία για πολλούς λόγους είναι αναγκαία. Πρέπει να υπάρχει καθοδήγηση, πρέπει να μην εξαγριωθούν τελείως και επίσης θες βαρέα όπλα για όταν θα κυκλώσεις τον αντίπαλο ώστε να μην χρειαστεί να θυσιάσεις κόσμο σε εφόδους σε σπίτια αλλά να τα κατεδαφίζεις με όλμους (και μετά να πυροβολείς στα χαλάσματα).

    • ΠΡΟΜΑΧΟΣ

     Αυτούς τους θες για έλεγχο του καταλαμβανόμενου εδάφους και φρούρηση αιχμαλωτων. Ο ενεργός στρατός να φτάσει σε Τίρανα και Σκόπια για επιβολή συνθηκολόγησης άνευ όρων αλά Ιαπωνία. Μονο έτσι διαμορφώνουμε τους κατσαπλιάδες για ένα μέλλον χωρίς εθνικισμούς και πισώπλατες μαχιαριές, με φίλια-υποτελή κρατίδια.

     • Cynaegeirus

      Μιλούσα καθαρά για ελληνικό έδαφος.
      Στα βόρεια σύνορα η συνταγή ακριβώς όπως τα λες αλλά ενισχυμένη -> είναι Σαντάμ-Κουβέιτ: Βαριοπούλα για μύγα.

  • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

   Λαρισαίε,ἄν υπάρξει ασύμμετρη απειλή από βόρεια,δέν θα περιορίζεται σε συγκεκριμένους άξονες προσπελάσεως,αλλά σε ότι αφορά την αλβανική διάσταση,θα έχει χαμαιλεόντια χαρακτηριστικά και εξάπλωση ψείρας.
   Δηλαδή,δέν θα περιμένουμε τον εχθρό από συγκεκριμένες οδεύσεις από τα σύνορα στον βορρά προς νότο,αλλά θα ξεπετιούνται σάν τις ψείρες κατά ομάδες,ἄν όχι σε όλη την επικράτεια,τουλάχιστον σε Ήπειρο-Κεντρική και Δυτική Μακεδονία-Θεσσαλία-Στερεά,μέχρι τις παρυφές Αθήνας και Θσσαλονίκης.
   Γιατί αυτό;
   Επειδή 20 και πλέον χρόνια ἡ Χώρα είναι ξέφραγο αμπέλι,φιλοξενεί στο έδαφος της στοιχεία εγκληματικά που όμως διαθέτουν και εθνική συνείδηση,ἤ τέλος πάντων αυτοπροσδιορίζονται εθνικώς ὡς αλβανικά,και δέν έχουν φραγμούς και αναστολές να τα βάλουν με το ἑλλαδικό κράτος,ακόμη και μεμονωμένα,δές το παράδειγμα του Μάριαν Κόλλα και της συμμορίας του.
   Προσπάθησε να φανταστείς τώρα,κάποιες χιλιάδες «κοιμώμενους» Μάριαν Κόλλα,να «ξυπνούν» αιφνιδίως,και τί χάος μπορούν να σπείρουν,έστω και απλά για αντιπερισπασμό.
   Και πόσο εύκολο θα τους είναι,ἄν το κρίνουν σκόπιμο,να χαμαιλεοντίσουν κρύβοντας τα όπλα,και αναμιγνυόμενοι με τον πληθυσμό.
   Ἡ τακτική της ψείρας δηλαδή,μέχρι να την δείς,ξαναλούφαξε.
   Απέναντι σε τέτοια ασυμμετρία,τα ελικόπτερα δέν έχουν να προσφέρουν πολλά,ακόμη και ἄν δέν κινδυνεύουν από τίποτε αδέσποτους Στίνγκερ.
   Μόνο δειγματοληπτικώς,και με απόλυτη στόχευση σε συγκεκριμένες περιπτώσεις,όπου αναμένεται κρίσιμη επιτυχία,θα έχει νόημα να αξιοποιηθούν ελικόπτερα.
   Ἡ καταλληλώτερη απάντηση σε αυτού του είδους τις απειλές,είναι αυτή ακριβώς που έχουν λυσσάξει να εμποδίσουν οἰ ανθρωπισταράδες,ειρηνισταράδες,δικαιωματισταράδες,και αλαλάζοντες δημοκράτορες.
   Και ποιά είναι αυτή ἡ απάντηση;
   Μά,ἡ επαναμαχιμοποίηση του πληθυσμού,και ιδίως της περιφέρειας,και ιδίως της υπαίθρου.
   Είναι δυστυχώς γεγονός,ότι αυτό θυμίζει εποχές μετεμφυλιακές,αλλά θα πρέπει να ξεκολλήσουμε.
   Ἡ επανίδρυση της Χωροφυλακής,είναι για κάποιους ενδεδειγμένη,αλλά στην χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας είδαμε και την Συνοριοφυλακή πώς εκφυλίστηκε,και απορροφήθηκε από την ΕΛΑΣ.
   Δέν έχω να προτείνω την ίδρυση ενός νέου Σώματος Ασφαλείας,αλλά την αναβίωση/αναδιοργάνωση -σε σύγχρονη βάση- των ΤΕΑ,ενισχυμένων με Εθελοντές Εφέδρους (ἄν έχουν διάθεση να προσφέρουν σε μία Πατρίδα που κανακεύει τους φυγόστρατους).
   Έχω στον νού μου μία Πολιτοφυλακή,σε άμεση σύνδεση και εποπτεία με την ΕΛΑΣ ἤ όποιο Σώμα προκύψει,και φυσικά τον Ε.Σ.
   Θα πρέπει βεβαίως και οἱ τοπικές κοινωνίες να αναγνωρίσουν την αναγκαιότητα αυτή,διότι στην πλειοψηφία τους περιμένουν σε κάθε έκτακτη ανάγκη να τρέξουν κάποιοι άλλοι,από κάπου αλλού,και κατά προτίμηση με ελικόπτερα,για να καθαρίσουν,ενώ αυτοί θα παίζουν την πρεφούλα τους πίνοντας το φρέντο τους.

   • Φτωχός και μόνος κάου – μπόυ

    Χμμμ…γερνάς συμπόντιε και γκρινιάζεις άδικα. Οι γείτονες από τα δυτικά μπορεί να έχουν πέντε θερμόαιμους πιτσιρικάδες στη χώρα μας αλλά ως εκεί. Ούτε μπορούν να ξεκινήσουν μια ιστορία τόσο συντονισμένα και μαζικά όπως την περιγράφεις. Άλλωστε, όσοι θα εμπλακούν σε αυτήν θα είναι σταμπαρισμένοι και δε θα μπορούν να μείνουν πια εδώ, οπότε δεν το ρισκάρουν. Και να ξέρεις, το ζόρι των Αλβανών στην Ελλάδα είναι ένα και μόνο:ευρωπαϊκή υπηκοότητα, δηλαδή για όσους γεννήθηκαν εδώ εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση. Το εισιτήριο δηλαδή για Γερμανία κυρίως. Μπορώ να σου πω ότι ήδη το ένα τρίτο τους έχει φύγει και οι υπόλοιποι κάνουν εσπευσμένα τα χαρτιά για ευρωπαϊκό διαβατήριο. Οι εγγραφές αλλοδαπών στα σχολεία έχουν μειωθεί δραματικά, υπολογίζουμε μείον 80 περίπου παιδιά κάθε χρόνο στο νομό και από αυτά το ένα τέταρτο ήταν ξένοι, κυρίως Αλβανοί δεύτερης γενιάς και τώρα πια και κάποιοι λίγοι τρίτης. Τέλος, οι νεώτεροι έχουν σχέση με την Αλβανία όση εγώ με το χωριό των παπούδων μου στον Πόντο: εντάξει, είμαι Πόντιος αλλά δε θα πήγαινα να μείνω εκεί ούτε έχει νόημα πια μια νέα Μικρασιατική εκστρατεία. Ο αλβανικός εθνικισμός είναι ο τελευταίος αλυτρωτισμός στα Βαλκάνια που δεν έφαγε ακόμα ηχηρή σφαλιάρα. Θέμα χρόνου είναι πάντως, απλώς δεν ξέρουμε από πού θα πέσει η φάπα (υποπτεύομαι πάντως από Σερβία μεριά, μιας και τώρα έχουν πλάτες από την αρκούδα). Τα περί χωροφυλακής τέλος δεν τα σχολιάζω, ξέρεις τις θέσεις μου.
    ΥΓ: Eγώ στη θέση σου θα ανησυχούσα για τη Γερμανία, όλο Τούρκους και Αλβανούς μαζεύει, θα σουνουτέψουν οι Γερμανοί στο τέλος :p

    • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

     Τ᾿εμέτερον,εγώ έσκουζα το 1980 για Μακεδονικό,και κάποιοι,τί κάποιοι,οἱ περισσότεροι δηλαδή,με κοιτούσαν με συγκατάβαση έως ειρωνεία.
     12 χρόνια μετά,κάποιοι από τους ίδιους έτρεχαν στα συλλαλητήρια και τραγουδούσαν «Μακεδονία ξακουστή».
     Κάποιοι άλλοι βέβαια,ανέλαβαν την συνηγορία του Γκλιγκόρωφ.
     Κάποιο θεμελιώδες λάθος που κάνεις,είναι να υποτιμάς την αποτελεσματικότητα κάποιων ολιγάριθμων ίσως,αλλά αποφασισμένων ομάδων ουτσεκάδων που μπορεί να είναι κοντά στα σύνορα,σε συνδυασμό με άλλους,ακόμη και του κοινού ποινικού δικαίου,όπως ὁ Μάριαν Κόλλα.
     Δέν χρειάζεται ένα αλβανικό ΕΑΜ με ολόκληρες μεραρχίες,αναλογίσου την επίδοση του Κόλλα πρίν λίγα χρόνια,και κάνε έναν μετριοπαθή πολλαπλασιασμό επί 50,επειδή πιθανώτατα υπάρχουν πολύ περισσότεροι διαθέσιμοι για την δουλειά.
     Μήν ξεχνάς επίσης,ότι ὁ Κόλλα εποποίησε ενώ προσπαθούσε να απαγκιστρωθεί προς την Αλβανία.
     Τέτοιες «μάχες οπισθοφυλακών»,και ιδίως κοντά στην αλβανική και βαρδαρική μεθόριο,τί αντίκτυπο θα μπορούσαν να έχουν στον ούτως ἤ άλλως όχι και τόσο ψύχραιμο ἑλληνικό πληθυσμό;
     Και μήν ξεχνάς επίσης,ότι και άλλα φίδια ζεσταίνονται στον κόρφο της Ἑλλαδίτσας,και υπάρχουν και τρίτοι παίκτες που μπορεί να συμπράξουν,και δέν εννοώ τις κουτσαβάκικες ΜΚΟ,αλλά ΜΙΤ και ψιτ,και το κακό συναπάντημα.
     Για τα χοντρά ζητήματα,όπως καθεστώς μειονοτήτων,αναβάθμιση τους σε «κοινότητες»,και εν τέλει κράτος εν κράτει,ἄς εμπιστευθούμε την πολιτική.
     Κοίτα με τί άνεση και ΘΡΆΣΟΣ κινούνται και πολιτεύονται εν Ἑλλαδίτσα ὁ Ναΐμ Ελγαντούρ και ὁ Τζαβέντ Ασλάμ.
     Ὁ τελευταίος,με ποινικό μητρώο στην χώρα του,έγινε αντικείμενο αιτήματος εκδόσεως,αλλά το ἑλλαδικό κράτος δικαίου όχι μόνο τον προστάτευσε,αλλά του επέτρεψε να αποκαλεί «φασίστα» τον πρωθυπουργό της χώρας που τον φιλοξενούσε.
     Οπότε,ἡ νιρβάνα σου μου φαίνεται αδικαιολόγητη.
     Για την Χωροφυλακή,ξέρω ἤ μαντεύω τις θέσεις σου,αλλά όπως είπα,πρέπει να ξεκολλήσουμε,όχι ειδικά για την Χωροφυλακή,αφού κανείς δέν εγγυάται ότι θα αποδώσει καλύτερα από την αδικοχαμένη Συνοριοφυλακή,αλλά γενικώτερα ὡς προς την συνειδητοποίηση από την κοινωνία της ανάγκης για αυτοάμυνα,αφού ἡ ύπαιθρος νοιώθει και τώρα την εισαγόμενη κυρίως εγκληματικότητα,χωρίς «εξεγέρσεις» και ουτσεκάδες,φανερά τουλάχιστον.

     ΥΓ:ἡ Γερμανία τραβάει ολοταχώς προς το σουνέτι,ἄν δέν κλωτσήσουν κάποιοι με δύναμη,και φοβάμαι ότι θα έχουμε τα καλά της Γαλλίας.
     Δυστυχώς.

     • πανος

      Εγω προσωπικα δεν φοβαμαι τους Αλβανους.Παλια κρυβοντουσαν να μην πανε στρατο(οποιος ειχε Αλβανους στη δουλεια του θα χει ακουσει τετοιες ιστοριες) και πλεον δεν ειναι καν υποχρεωτικη η θητεια στην Αλβανια.
      Οι του uck(μιλαμε για καποιες εκατονταδες το πολυ)ειναι πρεζεμποροι και γενικα μαφιοζοι.Αυτα τα λενε και οι ιδιοι οι Αλβανοι για τους uckαδες.
      Αμα τολμησουν το οτιδηποτε εδω περα θα τρεχουν και δεν θα φτανουν.
      Τα ιδια θα παθουν και αμα τολμησουν τιποτα με τους Σερβους οι οποιοι εξοπλιζονται πλεον.
      six MiG-29 fighter jets, 30 T-72 tanks and 30 BRDM-2 armored vehicles will be delivered soon. Αυτα απο Ρωσια + S300(αμα παρουν)
      Serbian president Aleksandar Vucic stated on 16 April that Belgrade requires two divisions of S-300 long-range surface-to-air missile (SAM) systems and that he has discussed acquiring them with Russian president Vladimir Putin and Belarusian president Alexander Lukashenko
      Επισης διαβαζω οτι η Λευκορωσια μεσα στο 18 θα δωσει αλλα 8mig-29 και επισης buk-m2.

      Η Σερβια θα ειναι σιγουρα υπολογισιμη δυναμη ξανα.Μαζι με τη Βουλγαρια πρεπει να τους εχουμε μαζι μας

     • Φτωχός και μόνος κάου – μπόυ

      Καλά, σε πέντε χρόνια θα έχουν μείνει μόνο όσοι έχουν καλή και σταθερή δουλειά εδώ και οι υπόλοιποι θα στήνουν UCK στη Φραγκφούρτη μαζί με τους Τούρκους. Αχέροντα, από την αρχή της προηγούμενης χρονιάς ως τώρα εκδίδω βεβαιώσεις φοίτησης για μαθητές που φεύγουν οικογενειακώς για Ευρώπη. Κάποιοι που πήγαν Αλβανία, γύρισαν πίσω άρον άρον – εκεί πεταλώνουν τον ψύλλο, άσε που οι νοοτροπίες είναι πενήντα και βάλε χρόνια πίσω σε σύγκριση με εδώ. Αντάρτικο με δέκα κατσιαπλιάδες του ποινικού δικαίου δε στήνεται, άσε που θέλει χρόνο. Στη Θράκη είναι το πρόβλημα, εκεί οι Τούρκοι κινούνται σε πληθυσμό που είναι δικός τους σε υψηλό ποσοστό, εκεί υπάρχει κίνδυνος. Εδώ οι κατσικοκλέφτες γείτονες κινούνται σε εχθρικό πληθυσμό. Όσους δικούς τους και να έχουν δε μπορούν να συντηρηθούν κινούμενοι σε ύπαιθρο χωρίς να εντοπιστούν και το ζήτημα με τον Κόλα και τους υπόλοιπους δεν ήταν παρά ο ανεπαρκής εξοπλισμός της Αστυνομίας που λύθηκε με την εμπλοκή βαρύτερα οπλισμένης μονάδας. Μια πολιτοφυλακή θα φέρει μάλλον ελαφρύ οπλισμό και δεν έχει επαρκή εκπαίδευση – ειδική εκπαίδευση δηλαδή – οπότε δε θα τα καταφέρει καλύτερα από την Αστυνομία που στο κάτω κάτω έχει σαφώς ανώτερη εκπαίδευση. Με μια κουβέντα: δεν έχεις γύρω σου τα σπαθιά του Ισλάμ για να γίνεις Ισραήλ, αν και για τα ανατολικά σύνορα και με δεδομένη τη χρόνια ανεπαρκή επάνδρωση των μονάδων, θα ήθελα κάτι παραπάνω και πιο οργανωμένο από τους πυρήνες.

     • Πάτε καλά;

      Με 100 άτομα όμως μια χαρά στήνεις αντάρτικο. Μέτρα πόσες συμμορίες με ΑΚ47 είχαμε από αυτή τη φυλή και θα δεις πως δεν είναι παράλογο αυτό που φοβάται ο Αχέροντας. Στην τελική, έστω και 1000 άτομα να απασχολούν στην Δ. Ελλάδα ή να προξενήσουν δολιοφθορές στις αεροπορικές βάσεις και τους δρόμους, άξιος ο μισθός τους.

     • Φτωχός και μόνος κάου – μπόυ

      100 βρίσκουμε άνετα και εμείς στη Βόρεια Ήπειρο, παίζουμε χαλαρά το ίδιο ματσάκι στη χώρα τους. Λίγη οργάνωση θέλει, τα είπα από παλιά και κυρίως να μην εμπλακεί πολιτικός από πουθενά γιατί μόνο για ζημιά είναι. Η τεχνογνωσία υπάρχει από παλιά, στον τόπο δεν έλειψε ποτέ η οργάνωση ημιστρατιωτικών/παραστρατικών/αντάρτικων ομάδων από όλες τις πλευρές του πολιτικού φάσματος. Άμα θέλουν να χορέψουμε ευχαρίστως…

     • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

      Ακριβώς αυτό που προσπαθώ να καταδείξω.
      Ότι δηλαδή δέν χρειάζεται να περιμένεις αντάρτικο ά λα ΕΑΜ.
      Γι αποσταθεροποίηση,διασπορά πανικού και τα τοιαύτα,φτάνουν λίγες εκατοντάδες άτομα.

      Και ένα ιστορικό παράδειγμα,από την Ἑλάδα της (στρατηγικής μάλιστα) ψυχραιμίας.
      Στις 28 Οκτωβρίου 1940,στην Πάτρα,μέλη της εκεί ιταλικής παροικίας,παραστρατιωτκά οργανωμένα στο «Φάτσιο»,εξαπέλυσαν «ανορθόξο πολεμο»,παραλύοντας την επιστράτευση του τοπικού 12ου Συντάγματος Πεζικού,και σπέρνοντας τον πανικό.
      Οἱ «άριστοι» των τοπικών αρχών,έδωσαν πρώτοι το παράδειγμα,φορτώνοντας τα τιμαλφή και υπάρχοντα τους,σε αυτοκίνητα,και εγκαταλείποντας την πόλη.
      Ἡ ιταλική παροικία,περιτριγυρισμένη από Ἕλληνες,και μακριά από την πλησιέστερη ιταλική δύναμη,μοιραία εξουδετερώθηκε.
      Αφού όμως πρώτα τόλμησε την εξέγερση.
      Ὁ συνταγματάρχης Νικόλαος Διαμαντόπουλος,από τον οποίο αφαιρέθηκε ἡ διοίκηση του 12ου ΣΠ,αυτοκτόνησε.(τότε ακόμη υπήρχε τσίπα)

      Και ἡ Θράκη Ἑλλάδα είναι επίσης και αυτή,και τα νησιά επίσης,έχει και εκεί εφαρμογή ἡ πρόταση μου.

      Ακόμη:

      Πρίν λίγα χρόνια,μουσουλμάνοι,λαθρομετανάστες στην πλειοψηφία τους,οργάνωσαν μαζικές υπαίθριες προσευχές,και κάποιοι που αναγνωρίστηκαν από κάποια μέσα ὡς πράκτορες ξένης υπηρεσίας,αντιποιήθηκαν την Αρχή,και απαγόρευαν στους Ἕλληνες και λοιπούς μή συμμετέχοντες την διέλευση από τους καταληφθέντες χώρους.

      Πρίν λίγα χρόνια,λαθρομετανάστες κατέλυσαν το ἑλλαδικό «κράτος»,στην περίπτωση του μεγάρου Υπατία.

      Πέρυσι,άοπλοι και απελπισμένοι πρόσφυγες στραγγάλισαν και κατέλυσαν την Ἑλλαδική Δημαγωγοκρατία,όταν απέκλεισαν την Ειδομένη και τους Ευζώνους από την υπόλοιπη Χώρα.

      Από όλους αυτούς που βρίσκονται στην Ἑλλάδα,ὁ ένας στους χίλιους,ένας στους δέκα χιλιάδες να είναι βαλτός,σκεφθείτε τί μπορεί να προκαλέσει έστω και ὡς άοπλος προβοκάτορας.
      Πόσο μάλλον και με κάποιες εκατοντάδες καλάσνικωφ στο παιχνίδι.

      Το ανωτέρω απευθύνεται και ασ’όν τεμέτερον τον καου-μπόυ.

     • NK

      Θα συμφωνήσω με τον ΦΚΜΚ.

      Oι Αλβανοί είναι Ευρωπαίοι, εργατικοί, άνθρωποι που κατά βάση θέλουν να προκόψουν και να δουλέψουν.

      ΔΕΝ θυμάμαι πχ αλβανική διαδήλωση ή αλβανική επίδειξη ισχύος όπως οι μαζικές προσευχές στα Προπύλαια ή θεσμικά αιτήματα από το κράτος.

      Υπάρχουν κι εξαιρέσεις, αλλά σε γενικές γραμμές είναι σε επίπεδο τσογλαναρίας-εγκληματικότητας.

      ΤΩΡΑ θα μάθουμε τι εστί Άραβας, από πλευράς νοοτροπίας, »εργατικότητας», γονιμότητας, βίαιης διαμαρτυρίας και αυτοθυματοποίησης, αντιμετώπισης γυναικών, ενδογαμίας με πρώτα ξαδέρφια, κλπ, κλπ, κλπ.

      Για να μην πω καν για τους Παστούν.

     • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

      Είναι όντως άλλο οἱ Αλβανοί και άλλο οἱ Άραβες,αλλά εκεί που είναι εξουσία,όπως στην χώρα τους,δέν φέρονται και πολύ κιμπάρικα στους Βορειοηπειρώτες,δέν νομίζεις;
      Εξ άλλου,και στο Κοσσυφοπέδιο πόσοι νομίζεις ήταν οἱ καθ᾿αυτό ουτσεκάδες;
      Ἥ στην Τουρκία οἱ καθ᾿αυτό πεκακάδες;
      Ἡ διαφορά των δύο περιπτώσεων έγκειται στο ότι ἡ Σερβία ήταν προγραμμένη,ενώ ἡ Τουρκία προστατευομένη.
      Στην περίπτωση του Κοσσυφοπεδίου,ένα αντάρτικο φάντασμα έδωσε το πρόσχημα για επέμβαση και απόσπαση της επαρχίας από την Σερβία,στην δεύτερη ένα αντάρτικο κάποιων χιλιάδων ατόμων,πολύ μικρό ὡς ποσοστό του κουρδικού πληθυσμού,αλλά σκληροτράχηλο,«αγνοείται» επιδεικτικά από τον «καθως πρέπει» κόσμο,αλλά έχει καταφέρει να γίνει εφιάλτης της κατά τα άλλα κραταιάς Τουρκίας,και μάλιστα ὁ χειρώτερος.
      Το θέμα μας είναι,να μήν γίνουν κάποιοι λίγοι,αλλά ικανοί και αποφασισμένοι «κατσαπλιάδες»,επικίνδυνοι για ένα κρίσιμο χρονικό διάστημα.
      Διότι ὁ διάβολος έχει πολλά ποδάρια,και αυτοί μπορεί να γίνουν ένα μόνο από αυτά.

     • NK

      Οπωσδήποτε.

     • ΠΡΟΜΑΧΟΣ

      Αδελφέ, στους τρίτους προσέθεσε ημέτερους αναρχο-αντιεξουσιαστές, κοινούς ποινικούς και λάθρο αφροασιάτες κι έχουμε έναν μικρό εφιάλτη. Από καταλήψεις δρόμων και υποδομών εν μέσω επιστράτευσεις από πορείες «διαμαρτυρίας», μέχρι ταραχές, εξεγέρσεις αλά Δεκμεβριανά, επιθέσεις σε ΑΤ και ΤΑ της ΕΛΑΣ και σε Πυροσβεστική, σαμποτάζ μέχρι τυφλές μεμονωμένες ή μαζικές δολοφονίες κατοίκων σε χωριά/μετρό/κλπ αλά Μπατακλάν κι επιθεσεις σε βάσεις της ΠΑ και δημόσια κτήρια/υπηρεσίες.

      Αν ήμουν υψηλόβαθμο στέλεχος της ΜΙΤ ή των αλβανικών ή των σκοπιανών μυστιών υπηρεσιών, αυτά θα σκεφτόμουν και θα σχεδίαζα. Αυτοί που βρίσκονται σήμερα σε αυτές τις θέσεις είναι λιγότερο έξυπνοι από εμάς και δεν τα έχουν σκεφτεί;

     • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

      Πρίν 20 τόσα χρόνια,είχε γεμίσει ἡ Αθήνα,ἡ Θεσσαλονίκη,και όλες οἱ μεγάλούτσικες πόλεις με «ανθρώπους των φαναριών»,εισαγόμενους φυσικά,και μιλώντας με συγγενικά και φιλικά πρόσωπα,αναρωτήθηκα,ἄν κάποια μέρα φέρουν και κανα-δυό καλάσνικωφ μαζί,την παραλύουν,ἤ δέν την παραλύουν την χώρα;

    • Cynaegeirus

     Φίλε μου διαβάζω αρκετούς σέρβους τώρα τελευταία στο τουίτερ. έχουν αγριέψει – δεν ήταν έτσι πέρσι.
     έβγαλαν πρόσφατα τα θύματα απο τους βομβαρδισμούς του 99 μέχρι κροάτες του βππ και ναζί βόσνιους όλα μέσα σε ένα μήνα και με λεξιλόγιο που θα ντρεπόταν ναυτικός.

     • Larisaios

      Δεν το καταλαβαίνω αυτό το post σου, μήπως γραφεις από κινητό;

     • Cynaegeirus

      Απο κινητό δυστυχώς κατά την διάρκεια της ημέρας…
      Εννοώ οτι ποστάρουν υλικό απο τον πόλεμο του 99 – που είχαν μαύρη επέτειο πρόσφατα, βίντεο με κροάτες να σκοτώνουν σέρβους μαζί με ναζί και φυσικά τους αγαπημένους όλων βόσνιους και αλβανούς SS. το λεξιλόγιο όπως είπα είναι τραβηγμένο. και όχι απο έναν χρήστη αλλά απο το σύνολο – προφανώς είναι φορτισμένοι ψυχολογικά.

   • M.K.E

    Συμφωνω απολυτα με τα λεγομενα σου και προσθετω και μια διασταση που μας διαφευγει:δεν ειναι αναγκη να ειναι παροντες τωρα στην Ελλαδα.Με την αδυναμια φυλαξης και εποπτειας των βορειων συνορων πολυ γρηγορα μπορουν να γινουν πολλοι.Ερωτηση κρισεως,οχι σε σενα αλλα γενικα προς προβληματισμο:με τοσα MANPADS που κυκλοφορουν στη αγορα,ποιος θα αποτολμησει αερομεταφορα δυναμεων;Απο Ουκρανια μεχρι Συρια και Τουρκια μεχρι Αιγυπτο και Υεμενη,εχουμε παμπολλα παραδειγματα οπου υπηρξαν απωλειες απο τα συγκεκριμενα οπλα και μαλιστα υψηλες.Πιστευει κανεις οτι δεν θα εχουμε να αντιμετωπισουμε μια αναλογη απειλη και κατασταση,αν και εφοσον;

  • Cynaegeirus

   Θα πέσει γέλιο στα βόρεια και το κακό είναι οτι δεν θα εμπλακούμε καθόλου εμείς.

   ΥΓ
   http://cynaegeirus.blogspot.gr/.

   • Larisaios

    Ευχαριστώ πολύ.

    «το κακό είναι ότι δε θα εμπλακούμε καθόλου». Γιατί κακό; Μήπως ήθελες να γράψεις καλό;

    • Cynaegeirus

     όχι κακό. καλά το λέω. μην ξεχνάμε την β ήπειρο παιδιά. ή την καταλαμβάνεις ή την ανταλάσεις με άλλο έδαφος ανατολικότερα.

   • Thras

    Πολύ ωραία τα μυθιστορηματικά σεναριάκια που έχεις γράψει.

    Τα συγχαρητήριά μου!

 • argitheatis

  Να ρωτήσω κι’εγώ κατι σχετικά με τα kiowa. Ξέρουμε τον αριθμό (70) και το κόστος (45 εκατ.). Πόσο δύσκολο είναι να επιταχυνθούν όλες οι διαδικασίες έτσι ώστε με το επόμενο πλοίο που θα μεταφέρει τα επόμενα chinook της πρώτης παρτίδας των δέκα να φορτωθούν και μερικά kiowa για να ξεκινήσει η εκπαίδευση ?

 • Άρης

  Ο αμερικανικός στρατός με πρόχειρους υπολογισμούς είναι δέκα φορές μεγαλύτερος στρατός με περίπου εκατό φορές περισσότερα ελικόπτερα (και πολύ καλύτερα εξοπλισμένα), δυστυχώς δεν μπορούμε να λέμε ότι η Ελλάδα διαθέτει σοβαρές δυνατότητες αεροκίνησης… ας παραθέσει κάποιος μια φωτογραφία με 50 ελικόπτερα (Σινουκ και ΝΗ90)… είναι μάλλον θλιβερό ότι ολόκληρος στρατός βασίζεται σε τόσο μικρό αριθμό ελικοπτέρων, τι θα πρωτοκανουν… Και ορεινή και δύσβατη χώρα είμαστε και χιλιάδες νησιά έχουμε… Η κινητικότητα και η ευελιξία τι έγιναν – προσφέρουν πολλαπλάσια (10πλασια) αποτελέσματα σε σχέση με παραδοσιακές τακτικές (σε συνδυασμό με ταχυβολια και ακρίβεια). Δεν μας περισσεύουν τα ελικόπτερα, και λίγα είναι.

  • Cynaegeirus

   1. Ο Αμερικανικός στρατός έχει 10 ενεργές μεραρχίες και ανάλογες ικανότητες. Ο ελληνικός έχει – αν βάλεις κάτω τους μάχιμους- 2 μεραρχίες με το ζόρι, η μια βαριά τεθωρακισμένη.

   2. Ο ΕΣ εν αντιθέση με τον αμερικανικό δεν είναι εκστρατευτικός ούτε έχει 200 στελθ αεροσκάφη για να έχει εναέρια κυριαρχία. Υπο αυτές τις περιπτώσεις έχει παραπάνω ελικόπτερα απο όσα θα χρησιμοποιείσει – εκτός αν το αντίπαλος πιαστεί στον ύπνο.

   3. Μια ορεινή / δύσβατη χώρα με χιλιάδες νησιά ετοιμάζεται να κάνει πόλεμο εκεί που υπάρχει ανάγκη. Αυτομάτως βγάζεις έξω τα όρη, καθώς δεν έχουμε σύνορα με την ιταλία του μουσολίνι στην αλβανία, αλλά με την τουρκία στην πεδινή θράκη. Τα «χιλιάδες νησιά», είναι πρακτικά λιγότερα απο 20 με κατοίκους ανθρώπους, και τα στρατηγικής σημασίας που τελούν «υπο κίνδυνο απόβασης/αεραπόβασης» λιγότερα απο τα δάχτυλα ενός χεριού.
   Αντιθέτως ένα νησί που έχει θέμα, έχει 800,000 κόσμο, καλπάζουσα οικονομία και φυσικούς πόρους φαίνεται οτι το ξεχνάς. Η κύπρος επίσης δεν χρειάζεται μεταγωγικά ελικόπτερα χωράει άλλα 3 εκ κόσμο και αναμένει ένωση εδώ και 50 χρόνια.

 • Πάτε καλά;

  Θα σου απαντήσω εγώ για τον Κυναίγειρο:

  Ι) Οι ρωσικές αερομεταφερόμενες δυνάμεις έχουν πλεονέκτημα έναντι ελαφρύτερου, μη οργανωμένου αντιπάλου όπως οι ουκρανικές ημι-επαγγελματικές δυνάμεις. Απέναντι σε βαριές ταξιαρχίες, ΜΚ ή απλό ΠΖ, σοβαρού στρατού δεν έχουν καμία ελπίδα. ‘Οχι επειδή τα παιδιά στις αερομεταφερόμενες δυνάμεις είναι προβληματικά αλλά η φύση της μετακίνησης (πετούμενο) περιορίζει το βάρος που μεταφέρεις άρα προσωπικό, φύση οπλισμού και πολεμοφόδια όλα είναι υπό αυστηρά όρια. Για αυτό και στη Θράκη έχουμε μια ΜΚ ταξιαρχία που η αποστολή της είναι να αποτελειώσει όποιον κάνει αερομεταφορά στα ενδότερα.
  Η αερομεταφορά έχει νόημα όταν επίκειται επέλαση βαριών τεθωρακισμένων δυνάμεων και στέλνεις το ελαφρύ επίλεκτο πεζικό σου να πιάσει πόστα ή να κάνε εκκαθάριση από μικρές εστίες πεζικού ΓΙΑ ΣΥΝΤΟΜΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ. Επουδενί οι ελαφρύτερες δυνάμεις των Ρώσων δε θα μπορούσαν να αντέξουν την επίθεση από ένα μηχανοκίνητο τάγμα των Αμερικάνων ή ακόμα και από ένα απλό τάγμα πεζικού που έχει άφθονα πολεμοφόδια και βαρύ οπλισμό (120 χιλ όλμους, 50ρια πολυβόλα κοκ).

  β)Με τα ελικόπτερα, στατική άμυνα κάνεις αφού στέλνεις κόσμο να αντιμετωπίσουν τους γείτονεςς. Ουσιαστικά υποκύπτεις στο ίδιο σφάλμα των Ιαπώνων στον Ειρηνικό Ωκεανό, όπου αντί να συγκεντρώσουν τις δυνάμεις τους και να επιτεθούν στις ΗΠΑ, βάλανε φρουρά σε κάθε νησί. Οι Αμερικάνοι μετά καταλάβανε με την ησυχία τους, το ένα νησί μετά το άλλο. Αν τα μεμέτια αποφασίσουν να καταλάβουν το Αγαθονήσι, το Καστελόριζο και τις Οινούσσες, εμείς δεν θα πρέπει να σκεφτόμαστε πως θα τους αποτρέψουμε να καταλάβουν έστω και ένα νησί αλλά το πώς θα τους ΒΥΘΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΣΤΟΛΟ και θα μπούμε στη Μ.Ασία ώστε να απασχολούμε εκεί το στρατό τους και να ανακαταλάβουμε τα νησιά με την ησυχία μας.

  γ)Ευκαιρίες δε θα υπάρχουν πάντα για ΣΙνούκ αλλά φτάσαμε 2017 και δεν έχουμε ούτε κράνη κέβλαρ, ούτε σκοπευτικά για ακροβολιστές, ούτε όλμους για 120 χιλιοστά, ούτε αλεξίσφαιρα, ούτε σύγχρονο ΤΟΜΠ ούτε ΤΟΜΑ ούτε νέα βλήματα ΠΒ ούτε νέο εκπαιδευτικό αεροσκάφος για την ΠΑ ούτε νέες τορπίλες για τα υποβρύχια. Και είναι εγκληματικό να δίνουμε 80 εκατομμύρια δολλάρια όταν οι παραπάνω δαπάνες είναι πιο ουσιαστικές αφού έχουμε ΗΔΗ 20 ΝΗ90 και 25 Σινούκ.Λέγεται ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΩΝ, κάτι στο οποίο το ΓΕΕΘΑ παίρνει εξαιρετικά ΧΑΜΗΛΟ ΒΑΘΜΟ διαχρονικά τώρα.

  • Cynaegeirus

   Με κάλυψες και με το παραπάνω, ευχαριστώ!

  • Άρης

   Τα εξηγεις αναλυτικα, ειχε γραψει λιγο συμπηκνωμενα ο Κυναιγειρος για τους μη μυημενους :-)

   Δεν θελω να το τραιναρω με προσωπικες γνωμες. Μια διευκρινιση, στο (α) αναφερομουνα σε μελετη που εδειχνε οτι οι τωρινης μορφης ΜΚ ταξ βασισμενες σε Αμπραμς εχουν προβλημα απεναντι στις βαρειες Ρωσικες ΜΚ ταξ, ενω αντιθετα πολυ μειωμενου ογκου ταξ βασισμενες σε Πουμα υπερτερουν συντριπτικα (περιλαμβανοντας και εναερια μεσα, συν ρανταρ, πυροβολικο, κλπ). Εντυπωσιακο το ποση διαφορα κανει ο συνδυασμος ταχυβολιας, ακριβειας και βεληνεκους. Και το ποσο οι Γερμανοι κατεχουν απο σχεδιασεις…

   • Cynaegeirus

    Καλημέρα φίλε μου, συγνώμη αν είμαι περιλιπτικός μερικές φορές, ότι θες μπορείς να ρωτήσεις!

    «ΜΚ ταξ βασισμενες σε Αμπραμς εχουν προβλημα απεναντι στις βαρειες Ρωσικες ΜΚ ταξ,»
    δεν ξέρω ποιές εννοούν ως μ/κ; αυτές με τα stryker ή αυτές με τα abrams/bradley. οι πρώτες είναι ταξιαρχίες πεζικού με έμφαση στον αστικό πόλεμο και την ταχεία μεταφορά. οι δεύτερες είναι ταξιαρχίες ελιγμών αλλά με αντίπαλο κυρίως 3κοσμικές χώρες.
    Για την ρωσία/ΕΣΣΔ οι ΉΠΑ είχαν την δεκαετία του 80 την δομή Army of Excellence στην οποία ένα ΣΣ είχε 2-3 πολύ πολύ βαριές μεραρχίες, μια ταξιαρχία αεροπορίας στρατού με απάτσι, μια με mlrs και μια ιππικού (αναγνώρισης) και ταξιαρχίες υποστήριξης (μηχανικό, διοικητική μέριμνα, κτλ). κάθε μεραρχία είχε 10 τάγματα μ/κ πεζικού και αρμάτων οι οποίες έμπαιναν σε 3 ταξιαρχικά σχήματα. η μεραρχία υποστήριζε με πυροβολικό, αεροπορία στρατού, μηχανικό, ΔΜ, κτλ. Τον ΑΟΕ τον είδαμε στην πράξη το 91 στον Β πόλεμο του κόλπου απέναντι σε ρωσικό δόγμα (χωρίς ανάλογο υλικό φυσικά) και ήταν τρομαχτικά αποτελεσματικός σε σημείο που κίνα και ρωσία άλλαξαν δόγμα και φιλοσοφία.
    οι ΗΠΑ έχουν ένα κέντρο ελιγμού στο στρατόπεδο στο οποίο εδρεύουν πεζικό και τθ. ο υπουργός άμυνας των ήπα ήταν πρώην διοικητής του. σκοπός του κέντρου είναι η εξέλιξη του πολέμου και βάση συνέντευξης του ΜακΜάστερ (ο υπαμ, και βετεράνος του ΒΠΚ ως δκτης τάγματος ιππικού σε μεραρχία ΑΟΕ) ο ίδιος επέβλεπε την ρωσική εξέλιξη και δρούσε ανάλογα. Οι ΗΠΑ ρίχνουν ΤΟΣΟ χρήμα στις ακαδημίες που σε 6 μήνες έχουν δόγμα για τα πάντα. Αν δεν το εφαρμόζουν υπάρχει παρασκήνιο πίσω, εκτός στρατού όπως είδαμε στο ιράκ μετά το 2006.

    Οι γερμανοί έχουν εξαιρετικά υλικά – επίσης όμως δεν προετοιμάζονταν για πόλεμο με την ρωσία. δες πόσα έχουν απο κάθε κατηγορία
    ούτε υλικό-ανα υλικό τα βρίσκω λιγότερα απο τους αμερικάνους. οι τελευταίοι εξοπλίζουν σε χρόνο dt ότι θέλουν. πχ πήγαν ιράκ το 1990 το καλοκαίρι με το M-1A1. το άρμα αποδεδειγμένα άντεξε βολές απο άλλα άρματα με βλήματα DU. κανείς δεν ξέρει πόσα Μ-1 μετατράπηκαν στο σημείο σε HA. το HA οτι είτε λεο2α4 να έβαζες είτε τ80 τότε απέναντι τα είχε για πλάκα – ακόμα και τώρα είναι τρομερό.
    και τώρα πάλι δεν ξέρεις αν πάρουν το «απλό» M-1A2SEP3 και του πετάξουν τίποτα έξτρα πάνω. είδη έχουν ενισχύσει με πλακίδια όσα άρματα είναι στις βαλτικές χώρες με πλακίδια ERA.

    Να κλείσω οτι μια χώρα όπως την ρωσία μπορεί να τρομάζει με την χρήση πληοροφοριακού πολέμου, στην πράξη παραμένει μια χώρα με οικονομία μικρότερη απο την ιταλία, και πολύ συγκεκριμένες δυνατόητες και μόνο σε γειτονικές χώρες.
    στην συρία που είναι η πρώτη εκστρατία της μετά την ΕΣΣΔ πάει καλά αλλά όχι στον βαθμό που θα είχαν πάει οι ΗΠΑ αν ήθελαν να κάνουν την συρία, ιράκ.
    φυσικά και υπάρχει και το ανάλογο κόστος: παίζει τα 2 χρόνια ρώσων στην συρία να έχουν το ίδιο κόστος με έναν μήνα των ΗΠΑ στο ιράκ.

    πολλά λεφτά οι ΗΠΑ στην άμυνα, τόσα που είναι ακατανόητο για όλες τις άλλες χώρες στον κόσμο ΜΑΖΙ να φανταστούν. και το επικίνδυνο για τους αντιπάλους τους είναι οτι δεν τα τσιγκουνεύονται

    • Άρης

     Αψογος. Πολλα λεφτα, οπως τα λες. Εμεις μετραμε τα λαθη σε δεκαδες εκατομυρια, αυτοι τα μετραν σε δισεκατομυρια (οταν κατι δεν παει καλα)

 • Cynaegeirus

  Απο το τουίτερ και τον D_Mitch «Hellenic Navy could buy an Indonesian LPD of $35 million instead of 5 more Chinooks which cost $85 million…»
  Με 35 μύρια έχεις μια καλή ανθυποβρυχιακή πλατφόρμα και επιτέλους μια βάση για τους πεζοναύτες. Αν είναι να πεταχτούν λεφτά γιατί όχι σε μια νέα «Ναυκρατούσα»;
  Και τα ρέστα σε EDA-R.

  δείτε και το νέο εργαλείο απο την ρωσία. όχι το όχημα αλλά τον εκτοξευτή: http://www.armyrecognition.com/russia_russian_missile_system_vehicle_uk/kornet-d_anti-tank_missile_carrier_4x4_vehicle_tigr-m_gaz-233116_technical_data_sheet_pictures_video_0105153.html
  8 παστέλια έτοιμα για χρήση. εκεί δεν τους έκοβε να «πετάξουμε λεφτά» και να αποσύρουμε τα Μ901;

 • manolis

  Αστυνομική-αντιτρομοκρατική επιχείρηση Huzur Türkiye-5 : Ειρηνη στην Τουρκία-5 (το χουζουρι στα τουρκικα σημαινει Ειρηνη). Οι τουρκοι χρησιμοποιουν τη νεα Γλωσσα του Τζορτζ Οργουελ ανελλιπως απο το 1974 και τις «Ειρηνευτικες Επιχειρησεις Κυπρου».

  • Σημαίνει «Ευτυχία» (barış είναι «ειρήνη») χωρίς αυτό να αλλάζει κατ΄ελάχιστο το νόημα του σχολίου σου.

   • manolis

    Κατι ξερει ο σουλτανος και κοβει την αναξιοπιστη Βικιπαιδεια (και τον αυτοματο μεταφραστη της) ! Η βικι το μεταφραζει huzur = ειρηνη ως διανοητικη κατασταση, με τη εννοια της γαληνης του νου: https://en.wiktionary.org/wiki/huzur

 • Cynaegeirus

  Τρίπλό εγκεφαλικό
  απο τους κολλητούς μας: http://savunmaveteknoloji.com/kaideye-monteli-cirit-idefe-geliyor/
  και απο τον ξάδερφο που δεν του μιλάμε μπρος στον κόσμο: http://www.mod.gov.rs/cir/10946/pripreme-za-celik-2017-na-poligonu-nikinci-10946